AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!

varajärjestelmä

25 Vastausta 5 102 Lukukertaa
Ajattelin laittaa rakenteilla olevaan talooni sähkön katkeamisen varalle järjestelmän, joka takaa valttämättömien elintoimintojen jatkumisen krisitilanteessa.

Eli: agrigaatti ulkovarastoon, sieltä johto sisälle ja sähköä kriittisiin pisteisiin; poltin, kiertovesipumppu(vesikiertoinen lattialämmitys), jääkaappi ja pakastin. Tavoitteena olisi, että talo pysyisi pakkasilla sulana ja elintarvikkeet viileinä.

Onko joku rakentanut vastaavan systeemin? Mitä pitäisi ottaa huomioon? Sähkömiehen kanssa en vielä ole päässyt juttusille.

enpä ole kuullut

Enpä ole kuullut vielä että jollakin olisi varajärjestelmä omassa talossa, mutta eihän tuo mikään mahdottomuus ole. Voit esimerkiksi laittaa näitten haluamiesi ryhmien eteen kontaktorit jotka saavat käyttöjännitteensä agrigaatilta. Kontaktoreiden johdotus ja kosketinvalinnat tehdään siten, että kun kontaktori vetää, niin ryhmien syöttö tulee agrigaatilta. Myös muunlaisia tapojakin voi käyttää, jututa sähkömiestä ja valitkaa sinulle paras ratkaisu!

turhaa hommaa

harvoin, tuskin koskaan pakasteet sulaa katkon takia. Talokin pysyy lämpimänä vuorokauden pakkasillakin.

ehkäpä, mutta...

aina sattuu ja tapahtuu. Appivanhemmillani on kahtena viime talvena mennyt sähköt poikki 2-4 päiväksi. Kaksi pakastinta täynnä hirven- ja peuranlihaa. Ajattelin vain, että nyt semmoisen järjestelmän saisi nyt vielä rakennettua valmiiksi suht edullisesti eikä tarvitsisi sitten tosipaikan tullen viritellä mitään jatkojohtohässäköitä. Mutta; makuasia sano koira kun muniaan nuoli.

Luvat

Kannattaa kysellä asiaa sähkölaitokselta. Käsittääkseni valtakunnan verkkoon kytketyn talon varajärjestelmät on melko tarkkaan määräyksillä määritelty. Tarviikohan peräti jonku luvan?

Sellainen käsipelillä toimiva systeemi, jossa talo kytkimellä irroitetaan sähköverkosta ja käännetään oman generaattorin perään on helpompi, kuin automaattisesti toimiva.

Sähkön toimitusvarmuus on yli 99.9%. Pakastin pysyy pakkasella yli vuorokauden, kunhan sitä ei ole koko ajan aukomassa ja tarkastamassa lämpöä. Talvella hirvenlihat voi nostella ulos, jos sulamien pelottaa.

Maalla paikallaan

Kyllähän tuo maaseudulla voi olla ihan paikallaan tänä päivänä, kun verkkojen huoltomiehet on saneerattu pihalle ja korjauskohteet priorisoitu sakkokorvausten mukaan (siis tiheimmin asutut seudut ensin ja yksinäiset torpat sitten kun ehditään ja lomat on pidetty. Jos on hoitoa, hyvää ilmastointia ja ja tasaista lämpö vaativia kotieläimiä tai paljon pakasteita (vuorokauden tai korkeintaan kaksi lisäeristeillä täysi pakastin menee ilman sähköä, ei juuri enempää), niin laita pois. Eipähän tartte sitten paniikissa haalia varajärjestelmää kasaan. Isojen katkojen aikana agrikaatit on kysyttyä tavaraa.

kokeiltu ollaan

moro,

muutamia vuosia sitten uteliaisuuttamme ja piruuttain kokeiltiin isäukon talossa.

Käytössämme oli itserakennettu mökkiaggregaatti; 5hv honda-polttomoottori, joka pyöritti muistaakseni 2,2kW kolmivaihesähkömoottoria suoraan ilman vaihteistoa. Sopivasti konkkia yms sälää kytkettynä. Jostakin kyllä piirustuksetkin löytyy.

Pantiin aggregaatti pyörimään, avattiin talon pääkytkin ja syötettiin aggregaatista sähköä talossa olevan voimapistorasian kautta talon sähköverkkoon. Kiertovesipumput toimi, pakastimet ja mikä tärkeintä telkkarikin.

Voi suositella jossin maaseudulla. Pääkytkin täytyy kyllä muistaa avata :-)

-uvt

olihan

Olihan sen talosta tulevan kaapelin päässä 3-vaiheinen pistotulppa eikä pistorasia? Nimittäin jos pistorasiasta aikoo taloa syöttää, niin silloinhan agregaatista tulevan kaapelin päässä on pistotulppa, jonka koskettimet ovat jännitteiset. Eli hengenvaarallinen viritys. Tällä tavalla toteutettuna yksi hyvä ratkaisu voisi olla 6-napainen kytkin, eli olisi valittavissa tuleeko pääkeskuksen syöttö agregaatilta vai valtakunnan verkosta eivätkä voisi olla yhtäaikaa päällä.

Niin mutta

mitähän energia yhtiö on moisesta mieltä?

jos generatori syöttö niin ainakin aikaisemin vaaditin energia yhtiön lupa moiselle viritykselle.

miten maadoitus ja potentialin tasaukset vastavatko määräyksi " tuskin "

uskoisin

Kyllähän maadoituksen ja potentiaalin tasauksen pitäisi olla kunnossa, sillä eihän itse järjestelmää muuteta millään tavoin, ainoastaan syöttävä verkko vaihtuu.

Energiayhtiön lupavaatimuksista en osaa sanoa mitään.

Maalle

Maaseudulla toimivat sähköyhtiöt ovat myyneet traktorin voima ulos ottoon sopivia genuja tehot 11-18,5 KW. Keskukseen pitää laittaa erotus kytkin jolla valitaan verkko tai genu elikä 1-0-2 kytkin kolmivaiheisena. Maadoitus tulee genu käytössä genun tähtipisteestä. nim. yhe asentanu

Muistaminen ei riitä

Kytkentä pitää olla sellainen että sitä ei tarvitse muistaa, ei saa olla mahdollista että genaraattori syöttää vahingossa sähkölaitoksen verkkoa.

Pistorasian kautta syöttäminen on laitonta ja vaarallista puuhaa.

Oloko luvat ok?

sähkölaitos vaati kyllä heidän verkkon liitetystä laiteistosta sunitelmat plus luvat.

juuri tuolaisen virityksen linja asentaja kuoli hiljatain oli vissin maajussi kytkenyt itse generatorin syöttämän ja tietysti myös linjaan kun linja miehet saapuivat vikapaikkalle olivat myös huolimatomia ja eivät tarkistanet verkkon päin tulevaa virtaa vaan luotivat kuten normaalisti että sähkö on katkaistu erotimella.ja jussin kone syötti sähköä koko aikka verkkon .sähkäri sai sähkö iskun.

oliko tämä tapaus

Oliko kyseessä tapaus jossa oli katkennut voimalinja, joka oli erotettu sähkölaitoksen päästä korjaustöitä varten. Asentaja tarttui alemman puolen johtimiin ja sai surmansa, koska maatilan varavoimajärjestelmä syötti linjaa muuntoaseman kautta ylöspäin katkokseen asti?

Aivan sama taisi olla

nyt tukesin sivuilla myös siitä.

Aina löytyy kokeilijoita

"Seuraavassa pari varoittavaa esimerkkiä hiljattain tapahtuneista sähkötapaturmista:

Suurjänniteavojohdon haarassa myrskyn kaatama puu oli katkaissut johtimet. Korjaustyössä työmaadoitukset asennettiin syötön puolelle. Korjausryhmän jäsen sai sähköiskun tarttuessaan kuorman puolella olleeseen johtimeen. Sähköiskun aiheuttajaksi osoittautui erään maatilan traktrorikäyttöinen aggregaatti, joka oli kytketty navetan seinällä olevaan voimapistorasiaan. Vaihtokytkintä ei tilalla vielä ollut.

Ilmajohtotöissä olisi aina syytä varmistua myös kuorman puolen jännitteettömyydestä ja työmaadoittaa katkoskohdan molemmilta puolilta – tarvittaessa jopa AMKA-verkossa – jotta tällaisilta tapaturmilta vältyttäisiin. Esimerkki osoittaa myös, että maatiloilla tarvittaisiin paljon sähköalan ammattilaisten apua: Vaihtokytkin puuttui eikä edes pääkytkintä oltu avattu, aggregaatin liitäntäjohto lienee ollut urospuolinen molemmista päistään ja epäillä sopii oliko suojauksien asianmukaisesta toimivuudesta varmistuttu mitenkään".

Ehkä näin?

Kontaktorin kautta syöttö.Lepotilassa kiinni olevien kärkien kautta normaalisti sähkösyöttö.Sulkeutuvien kärkien kautta ja sähkö kontaktorin kelalle samalla kun generaatori päällä.Generaattori kytkee aina normaali syötön automaattisesti poikki.Edellyttää sulkeutuvat ja avautuvat kärjet samassa kontaktorissa.estää sähkön kulkemisen väärään suuntaan.Vain virtajohto kierrätetään ei nolla/maa johtoa.

Ei todelakaan

Näin ei mitän kontaktori virityksiä generatori kytkentöihin.

katkaisijalla toteutetan aina eri asia joku sairalla tai muu missä asianmukaiset laitteet.

joku kylän sähkö miehen väsämä kontaktori viritys yhten palaneilla kärjillä siinä vasta selitettävä sähkölaitokselle.

kytkimillä

Pitää rakentaa käsiohjatuilla vaihtokytkimillä. Tein keväällä yhden sellaisen suunnitelmat. Generaattorin pitää olla riittävän tehokas, jotta sulakkeet toimivat tarvittaessa. Tai generaattorin oma suoja tulee olla varamasti kunnolla toimiva. Vikavirtasuojaus nostaa turvallisuusastetta, kun ainakin kosketusjännitteestä tulee riittävän nopea laukaisu.

Mitään pellepelotonautomaatteja ei parane rakennella. Halutut ryhmät kuljetetaan yksiselitteisesti vaihtokytkimien kautta ja tällöin voi olla turvallisesti osa ryhmistä generaattorin takana kun sähköt kytkeytyvät muualle. Koko talon keskusta ei pidä kytkeä näihin heppoisiin generaattoreihin vaan yksittäisiä ryhmiä.

Suojaukset

Jep. Kytentä täytyy olla sellainen että ei ole mitään mahdollisuutta vahingossa syöttää sähkölaitoksen verkkoa. Muistaakseni generaattorissa pitää olla vikavirtasuojaus ja syöttöjohdossa sulake myös nollajohdossa yms.

Miksi nollassa?

Jos nolla johdon sulake palaa jää jännite vielä maan ja virta johdon välille,hengen vaara!Toinen vaihto ehto on 2 napainen sulake automaatti mikä katkaisee virta ja nollajohdon samalla kertaa.Sähkölaitoksen verkko voidaan erottaa vaihtokytkimellä tai kontaktorilla,kestettävä sama kuin pääkytkimen virta.

Ainahan siinä on jänite

Eikös virtajohdon ja maajohdon välissä ole aina jännite? Myös silloin kun nolla on kunnossa. Mikä ihmeen vaara siitä syntyy?

Sulakkeen tarkoitus on suojata johto kaiken laisissa oikosuluissa. Aikoinaan tämän suojauksen sai tehdä tulppasulakkeillakin, mutta voi tosiaan olla että nykyään vaaditaan tuplaautomaatti ja oletettavasti vielä vikavirralla. Pistotulppaliitäntäisessä generaattorissa pitää suojata molemmat syöttöjohtimet, koska tulpan saa kummin päin vain koneeseen kiinni.

Niin on mutta....

Jos VAIN nollan sulake palaa ja kuormia on päällä niin niiden kautta tulee nolla johdin myös virralliseksi.Mm. nolla sulakkeen reunakierteeseen tulee jännite.

se on totta

Niin tulee... Mutta jännite on tulpan kierteessä yhdelläkin sulakkeella, jos töpseli on generaattorissa "väärin" päin.

No joka tapuksessa molemmat johtimet piti suojata sulakkeilla.

sulake nollassa

Sulake on pistotulpalla kytkettävissä laitteissa myös nollassa siksi että jos pistotulppa onkin toisinpäin niin myös silloin on ylivirtasuoja laitteen virtapiirien edellä. Eli vikatilanteessa laite ei suojaa sulaketta vaan jompikumpi sulake laitetta. Kun sulake palaa, pistotulppa irroitetaan ja aletaan korjaushommiin. Eli tässä tapauksessa sulaketta ei ole tarkoitettu erotuslaitteeksi, tai jos onkin niin molemmat irroitetaan ennen töihin alkamista. Tietääkseni menettely on aika yleinen siirrettävissä laitteistoissa.

laita

vaan roikka agregaatin perään ja kahvinkeitin siihen, ei mitään virityksiä kiinteeseen verkkoon..

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta