Mielenterveysongelma vai fyysisesti sairas? Please!

Neela88

Olkaa kitteljä ja heittäkää veikkauksia, olen ihan epätoivoinen oireideni suhteen.

Olen saanut ADHD-diagnoosin useita vuosia sitten, nykyään en koe tästä olevan jäljellä kuin keskittymisongelmia. Kolme vuotta sitten minulla puhkesi paniikkihäiriö, joka pilasi paljon elämässäni, mm. vei työpaikan ja sosiaaliset suhteet.

Viimeiset kuukaudet elämäni on ollut hankalaa, kaikenlaisia omituisia oireita joita todella pelkään: mieliala vaihtelee kokoajan, voin olla iloisena ulkona ja kotiin tullessani ahdistua pahasti ja tulla äkäiseksi, puheeni saattaa pätkiä, kesken lauseen tulee taukoja kun ns. unohdan mitä olin sanomassa tai en vain jostain syystä kiinnostu siitä että lauseeni on kesken; en ole varma lyövätkö aivoni vain lukkoon vai keskitynkö liikaa omaan ahdistukseeni. Tuntuu että esim. tietokoneella kirjoittaessa virheitä tulee paljon enemmän kuin ennen, huimaakin, kummallisia vatsaoireita on, epätodellinen olo eikä kroppani monesti tunnu omaltani vaan vieraalta - liikkumisesta tulee kömpelöä, töksähtelevää, saatan säikähtää oman käteni liikettä tms.

Nyt viimeisenä pelottavana oireena: kummallisia "heräämisiä" kesken toiminnon, "säpsähdän kuin unesta hereille", en tiedä olenko jälleen vain niin keskittynyt omaan ahdistukseeni että unohdan missä olen/mitä teen vai menetänkö näinä hetkinä todellisuudentajun tai "sammuvatko aivoni". Tuntuu vieläpä että nämä oireet saattavat olla yhteydessä pääni asentoon, paikallaan ollessa näitä esiintyy enemmän kuin liikkuessa. USEITA, jopa kymmeniä kertoja päivässä. Lisäksi saatan eläytyä kaikkeen niin voimakkaasti että esim. meinaan vastata tv-ohjelmassa puhuvalle tai reagoida kuten hänen pitäisi (ja en siis ole aina ollut luonnoltani tällainen, vaan tämä on uusi 'oire'), nätä esimerkkejä olisi useita kymmeniä aina tv-ohjelmista kuumassa vedessä lilluviin makaroneihin.

Tuntuu että muistini ei toimi, ei sitäkään vähää kuin ennen. Olen tätäkin kirjoittaessa joutunut pinnistelemään että saan ajatukseni aina välillä takaisin kirjoitukseeni ja oireisiini. Esim. eilisestä tuntuu siltä että TIEDÄN mitä olen tehnyt eilen, mutta en oikeastaan MUISTA sitä, hämmentävää.

Olen jatkuvasti väsynyt ja pelokas, säikky, neuroottinen - nämä oireet ovat pahentuneet muutaman vuoden aikana jatkuvasti. Pelkään mooonia asioita, olen hypokondrinen, ahdistun pienestäkin epäloogisuudesta elämässäni tai jopa yhdestä 'epänormaalista' tuntemuksesta itsessäni, ahdistuessani muutun äkäiseksi, derealisoin vahvasti, dissosioin asioita enkä käsitelle edes kuolemia tai muita negatiivisia asioita.

Elämässäni on nyt melko paljon stressiä (jäin työttömäksi, avoliitto katkeamassa, saatan menettää asuntoni ja lemmikkini) ja tuntuu että en enää edes psyykkisesti kestä olotilaani, sitten vielä näitä fyysisiä oireita jatkuvasti lisää.

Mistä oireeni voisivat kertoa? Pelottaa ajatus siitäkin, että oireeni luokitellaan psyykkisperäisiksi ja kohta huomataankin pitkälle edennyt sairaus jota ei voida enää hoitaa, vain koska olen myös mielenterveysongelmainen ja oireeni sotkettiin.

Kiitos jo etukäteen!

Pohjatiedoiksi vielä: olen päälle parikymppinen, lapsesta saakka melko neuroottinen ja kontrollinhaluinen, ilm. perusterve (fyysisesti).

7

317

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Neela88

      Lisäyksiä:

      Näiden "heräämistuntemusten" aikana vahva tunne siitä että en ole omassa kehossani, kädet tuntuvat puutuneilta/liian kevyiltä ym. kroppaa saatta kihelmöidä.

      Olen myös kokenut kummia epätietoisuuksia, esim. syödessäni saattaa iskeä päähän ajatus "näinkö syödään?" vaikka kokoajan tiedä että tottakai näin. Tämän jälkeen esim. nieleminen on manuaalista, harkittua ja hankalan tuntuista. Olo saattaa tulla myös vaikka vessassa käydessä, ajatus siitä että "tehdäänkö tämä nyt tosiaan näin??"-hämmennys.

      Miten pääsisi edes eroon tästä liiallisesta mietinnästä ja puimisesta, kuolema- ja kontrollinmenettämisen pelosta. :/

    • 125µg

      stressi

      Ohjetta muuten:

      Gluteiiniviljat POIS
      http://personal.inet.fi/koti/remeli/viljat.htm

      Kasvikset tilalle sekä hyvät rasvat
      Luonnollisia rasvoja:

      Kala, pähkinät, siemenet, avokado, kylmäpuristetut öljyt (hampunsiemen, oliivi, pellavansiemen, camelina, rypsi, kookos).Kylmäpuristuksen ansiosta öljyn rasvahappokoostumus ja vitamiinit säilyvät luonnollisessa muodossaan. Eläinrasvat (luomu parasta).

      Margariini:
      Luonnollisesta öljystä tehdään margariinin raskaasti prosessoidussa valmistuksessa elimistölle vierasta ainetta. Suurin osa öljyssä luonnollisesti esiintyvistä ravintoaineista on poistettu ja tuhottu. Lisäksi valmistuksessa käytetyt hyvin korkeat lämpötilat ja mahdollinen vetykäsittely muuttavat öljyn rasvahapot vaaralliseen muotoon. Margariinit ovat ”ihmisravinnoksi kelpaamatonta teollista mössöä”. Kaikkein vaarallisimpia rasvahappoja ovat transrasvat, joita syntyy kasvisrasvojen teollisessa valmistusprosessissa. Älä osta tuotetta jossa lukee ”kovetettu/osittain kovetettu kasviöljy” tai ihan pelkästään ”kasviöljy”! Kasviöljyt ovat terveellisiä ainoastaan silloin, kun ne ovat luonnollisessa muodossa kylmäpuristettuina.

      Muista D-vitamiini ja Omega3

      Yöuneen melatoniinia:

      Kokeile melatoniinia. Saa halvalla Yliopiston apteekin purkittamana.

      http://www.tietoaunettomuudesta.fi/melatoniini/

      http://www.iltalehti.fi/terveys/2011072214001810_tr.shtml

      http://www.tiede.fi/keskustelut/post1275228.html#p1275228

    • Verna123

      Hyvä Neela88! Kuulostaa pelottavilta sun oireesi. Epätietoisuus on pelottavaa.Syitä voi olla monia, voihan olla että sinulla on joku neurologiaan liittyvä tila tai sitten henkisesti olet esim. ylirasittunut. Suosittelen käymään lääkärissä että voidaan rueta tutkimaan mikä sinua vaivaa. Ehkä pelko siitä että otteesi elämästä lipeää kun sinulla on niin paljon huolia samaan aikaan. Ahdistus voi aiheuttaa myös käsittämättömiä olotiloja juuri noita yhtäkkiä tuntemuksia että olenko täällä jne. Omasta kokemuksesta voin sanoa että olen ollut ahdistunut lapsesta lähtien ja juuri ns. kontrollifriikki. Jäin puntaroimaan jokaista sanaa ja tekoa ja ahdistuin entistä enemmän. Sitten sairastuin ja tuntui että maailmani romahtaa. Ymmärsin hakea apua. Hysteerisesti itkien soitin tk ja sieltä luvattiin me autetaan sinua. Sain ensiksi ahdistuslääkkeet ja myöhemmin jätin ne pikkuhiljaa pois. Syön tällä hetkellä ns. serotoniinin nostajia (eivät ole huumaavia lääkkeitä) jotka ovat auttaneet . Ahdistus on lieventynyt oikeasti ja voin nauttia taas elämästä ilman kokoaikaista huolta jostain. Luulen että myös tiettyyn ikäänkin kuuluu voimakkaita ahdistuksen tunteita. Hae apua.Se ei ole häpeä. Se on rohkeaa ja fiksua. Et ole yksin olojesi kanssa tässä maailmassa. Älä tuomitse itseäsi ei sitä tee kukaan muukaan. Puhu ystäville ja perheelle tai terapeutille. Sinua autetaan!

    • Burgdorfer

      Hei Neela

      Vahvasti epäilen ,että monioireittesi takaa löytyy lapsuudenajan borrelioositartunta,mikä hoitamattoman johtaa laaja-alaisiin neurologisiin oireisiin ja-tiloihin.Usein borre diagnosoidaan väärin,ms-tauti,fibromyalgia,syvä vaikea masennus,reuma,krooninen väsymys-oire,alzheimer etc.
      Kaikkea muuta lääkärit tarjoavatkin kuin sitä oikeaa diagnoosia ja täten oikeaa hoitoa ja lääkitystä.Lääketehtaat hierovat käsiään tyytyväisinä kun miljardivoitot putoilee lääketehdas-mafian tileille,lääkärien myötävaikutuksella
      diagnosoimattomien moni-oirepotilaiden hengen ja terveyden kuistannuksella

      Seuraa Lymentauti-myöhäisborrelioosi sivustoja,ja vertaile oireitasi.Kaikki ihmiset ovat yksilöitä,joten kellään tuskin on samanlaisia oireita se vaikeuttaa
      entisestään oikeaa [email protected],vertaistukea etc.
      Voimia ,älä anna periksi,et ole yksin...

    • Epätoivinen Lahest

      Minulla on hyvin paljon samanlaisia oireita. Olen lääkärissä käynyt, mutta hokevat masennusta, missä saattavatkin ollakin oikeassa, minulle on diagnotisoitu kaksisuuntainen mielialahäiriö vuosia sitten...

      Mutta kun ei masenna! Minua vain ahdistaa ja koen samankaltaisia oireita kuin sinä. Lopetin masennuslääkityksen, kun nämä oireet alkoivat, että tietäisin johtuvatko ne niistä. Ei nähtävästi, mutta eipä myöskään masenna ja ei tarvi syödä nappeja, jotka aiheuttavat aika inhottavia sivuoireita!

      Lisänä kerrottakoon, että joku kuukausi sitten puheeni puuroutui toisinaan. Lopetin alkoholinkin, en tiedä vaikuttiko suoranaisesti, mutta ainakaan vähään aikaan noita puuroutumiskohtauksia ei ole ollut.

      Minullakin on tuollaisia "säpsähtämiskohtauksia", kuin heräisi kesken kaiken, jotta voisi todeta "minä olen". vitun ärsyttävää ja pelottavaa...

      Lääkäri ei ainakaan pitänyt todennaköisen vaihtoehtona mitään kasvainta, ne näkyvät yleensä toispuoleisesti (esim. toisen käden toiminassa alkaa näkyä häiriöitä tai toinen silmä harittaa).

      Itse yritän keksiä oireitteni syytä. Minulla on kilpitauhasarvot lähellä liikatoiminnan rajaa, mikä voi olla yksi syy (ainakin verenpaine ja leposyke tapissa). Tai sitten tämä stressiä. Tai sitten tämä on jotain aikuisiän ADD:tä. Tai sitten tämä on masennukseen liittyvää ahdistusta, ehkä pitää etsiä vain sopivammat napit.

      Itse olen aika pahassa jamassa, kyllä vielä työni pystyn hoitamaan... Yksi häiritsevimmistä oireista on se, että pääni on täynnä ajatuksia, en pysty keskityymään, ja osa niistä on vähintäänkin himmeitä, saan todella outoja assositaatioita eri asioista.

      • Burgdorfer

        Hei epätoivoinen

        Älä menetä toivoasi,meitä on paljon potilaita Suomessa il,man oikeaa diagnoosia ja oikeaa hoitoa,valitettavasti.Ruotsissa tauti jo tunnistetaan paremmin,yleisessä sairaanhoidossa ei lainkaan,muutama yksityislääkäri on perehtynyt Suomessa tautiin(v.ValtonenHus)

        Oireesi viittaavat myöhäis-borrelioosiin,spirokeetta-bakteeri miehittää ensin veren ,ihon ja sittemmin sisäelimet..ainut oma hoito on pitää oma puollustusjärjestelmä kunnossa luonnonmukaisin konstein.
        Pitkä tetracyklin -kuuri (n.6kk)voi vielä auttaa,täytyisi vain löytää luotettava ,hoitava lääkäri ja toimiva interaktiivinen potilas-lääkäri-hoitosuhde,se on kaikkein vaikeinta Suomessa.
        Voimia ja vertaistukea: [email protected]


    • Nöpönapa

      Toivottavasti tilanteesi on jo selvinnyt.
      Minulle tulee heti mieleen paikallisalkuinen epilepsia ja kentien epilepsian poissaolokohtaukset. Epilepsiakohtaukseen voi liittyä monenlaisia oireita, kuten juuri huimausta ja ymmärryksen häiriöitä, puhevaikeutta, ympäristö voi tuntua vieraalta, raajat puutuneilta tai kevyiltä, tasapainovaikeuksia, ylävatsatuntemuksia, deja vu -tuntemuksia ja pelkoa. Ohimolohkossa.oleva paikallisalkuinen epilepsiakohtaus voi aiheuttaa noita "katkeamisia" ja hetkellisiä muistihäiriöitä. Hoitamattomat jatkuvasti uusiutuvat paikallisalkuiset epilepsiakohtaukset vaikuttavat myös pitkäaikaiseen muistiin ja kognitiivisiin kykyihin negatiivisesti, josta voisi aiheutua muistisi huonontuminen. Paikallisalkuinen kohtaus voi laajentua yleistyneeksi kohtaukseksi, eli esim. poissaolokohtauksiksi jolloin pieni hetki "katoaa" eikä ole läsnä vaikka pysyy pystyssä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      25
      1451
    2. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1281
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      9
      1245
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      29
      1185
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      29
      1184
    6. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1077
    7. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      13
      1073
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1064
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      7
      1053
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1042
    Aihe