Keskittymishäiriö tai jotain...

Markku-Antero

Olen nuori aikuinen mies. Kärsin keskittymishäiriöstä, joka on vaivannut minua koko ikäni. En ole ylivilkas (enkä ole koskaan ollut), vaan päinvastoin. En pysty tekemään mitään mikä ei kiinnosta minua todella paljon. Jos ryhdyn tekemään askareita, jotka eivät minua mitenkään kiinnosta, huomaan aina että keskityn epäolennaisten yksityiskohtien parissa, joita etsin tylsistä "hommista".

En osaa lukea enkä kirjoittaa kunnolla. Pystyn joskus lukemaan sujuvasti, mutta silloin en ymmärrä yhtään mitä luen, tai sitten luen saman tekstin useasti jotta ymmärrän sen, mutta en pysty lykemaan sujuvasti samalla ymmärtäen mitä luen. Olen verbaalisella tasolla melko vajaa. Matemaattisesti ja visuaalisesti olen todella lahjakasta... tai yliaktiivinen tai jotain... en sitä itse osaa määritellä.

Ehkä avunsaannin kannalta suurin ongelmani on se että olen hyvätuloinen, kaikilla mittareilla menestyvä ja paljon elämässäni saavuttanut ihminen. Olen toistuvasti yrittänyt hakea apua keskittymishäiriööni, mutta kaikki kaatuu aina psykologiseen diagnoosiin. Olen "liian hyvä" kärsiäkseni mistään keskittymishäiriöstä". Minulla on omakotitalot, vaimot, lapset, työ, autot jne. Kuitenkin pelkään joka päivä että tämä kupla tai ns. illuusio täydellisyydestä (=lääkärien määrittämät saavutukset) puhkeaa. Omasta mielestä voin todella pahoin ja taistelen itseni kanssa suoriutumiseni äärirajoilla. Saatan olla joillakin osa-alueilla lahjakas, mutta tiedän olevani TODELLA vajavainen toisissa neurologisissa tai psyykkisissä ominaisuuksissa.

Minun pitäisi olla menneisyydeltäni opiskeluvaikeuksista kärsinyt häirikkönuori, päihteidenkäyttäjä, virkavallan vastustaja, työtön, potentiaalinen linnakundi jne. , jotta joku ottaisi vaivani tosissaan. Tietenkin ymmärrän että kaikki on hyvin NYT. Tiedän etten aiheuta yhteiskunnalle samanlaisia rasitteita, niinkuin useimmat ADHD:sta kärsivät. Siksi ehkä minua pidetään turhasta narisijana. Mutta pelkään joka ikinen päivä miten asiat ovat huomenna. Pelkään että romahdan, kun enää jaksa pinnistellä perusasioiden parissa. Perusasioilla tarkoitan jokapäiväisiä rutiineja, jotka eivät vaadi työtä ja huomiota tavalliselta ihmiseltä.

Tällä kirjoituksella ei ole suurempaa motiivia kuin avautuminen keskittymishäirön stereotypioita kohtaan. Tekstin olen lukenut moneen kertaan ja kirjoittanut joka toisen lauseen uudelleen, koska ne sisälsivät, ja saattaa sisältää edelleen, runsaasi kirjoitusvirheitä. En tarkoita etteikö yhteiskuntaa kuormittavien "perinteisten" ADHD-oireista kärsivien elämä olisi hankalaa, vaan sitä että kaiken ei tarvitse mennä vituiksi elämässä, jotta voidaan tunnustaa avun tarve ja auttaa ihmisiä, joilla on keskittymishäiriöitä.

12

3293

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • marinakoko

      Miten tämä keskityymishäiriö vaikeuttaa elämääsi? Jollain olennaisella tavalla, niin että siitä on haittaa?

      Kysyn siksi, koska mä olen vajaa 40v. kaikilla mittareilla hyvin menestynyt. Akateeminen koulutus, hyviä työpaikkoja, lapset blaablaa... Paperilla kaikki näyttää hyvältä, mutta siinä vaiheessa kun mä siirryin työelämään reilu 10v. sitten, alkoi totuus paljastua. Koulutustani vastaavassa työssä en pärjää. Nyt kolmas vakkariytöpaikka 10 v sisällä menossa ja suunnittelen alan vaihtoa. Lääkitys on ollut reilun vuoden verran. Auttaa kyllä, muttei riittävästi.

      Mulla on ongelmia paljon myös vapaa-ajalla, mutta vuosien varrella mä oon opppinut elämään niiden kanssa - keksimään omat selvitymiskeinoni. Ja superpedantti mieheni on myöskin auttanut eteenpäin.

      Ootko käynyt jolllain lääkärillä kertomassa ongelmastasi? Mä ainakin, taustoistani huolimatta, sain varsin asiallista kohtelua ja ymmärrystä, kun kerroin adhd/add epäilystäni. Kannattaa ehkä hankkia ennakkoon nimiä lekureista, joilla voi olla aiheesta kokemusta. Niin se taitaa olla, että paljon on lääkäreitä jotka eivät tätä taudinkuvaa ymmärrä - oli potilaan taustat mitkä tahansa.

      • Hmm...

        ...nyt vaikuttaa siltä, että aloittaja ja vastaaja olette pellejä.

        Selvittäkää mitä ovat hyvinvointiongelmat.


    • Elohiiri_

      Minäkin sanoisin, että kannattaa etsiä vaikka netistä psykologeja/psykiatreja, jotka ovat perehtyneet juuri add/adhd ihmisten asioihin.

      Yksi asia myös, jota ei mainosteta yhtään missään, on KESKITTYMISEN KEHITTÄMINEN.
      Itsekin olen sellainen, että kun alan vaikka siivota, olen kohta puhumassa puhelimessa tai tietsikalla, kun ei vaan se pitkäaikainen keskittyminen kiinnosta.

      Keskittymistä voi harjoitella meditaation avulla, mutta myös yksinkertaisilla harjoitteilla.
      -Tuijotat kynttilää tai mitä tahansa.... pidät silmät kiinni? Kunhan keskityt juuri tähän hetkeen ja hengitykseesi. Jos ajatukset harhailevat, keräät ne takaisin hengityksen tarkkailuun.
      Ensin aloitat hiljentymällä 2 minuuttia (ei oo liian pitkä aika), myöhemmin lisäät aikaa keskittymisen kehittyessä.

      Henkka Hyppönen on kirjoittanut aiheesta kirjan, jossa varmasti on myös hyviä neuvoja http://www.tammi.fi/kirjat/ISBN/9789513162689/

      Toivottavasti löydät apua ongelmiisi!

    • 13-vuotias

      Mulla on ihan sama juttu. En pysty keskittyy kokeen lukemiseen tai tehdä oikein mitään, koska en pysty keskittyy

    • 13v

      Voiko mulla olla keskittymishäiriö?

      En pysty keskittyyn koulussa. Ajatukset ja keskittyminen karkaa tunnista kaikkeen muuhun, naputtelen kynää, kyttään kelloo, en keskity opettajan selitykseen, hyörin ja pyörin yms. Vai onko se jotain ahdistumista? En voi sille mitään. Sama on kokeiden lukemisessa. Luen ehkä sivun, rupeen tekeen/ajatteleen jotain muuta (Esim. "Kirjotan vaan viestin kaverille" ja sitten jumitunkin koneelle.) Ja siihen jäi sekin kokeisiin lukeminen..

    • pumpulipallo

      IMHO on erikoista, josset itse huomannut keskittymisvaikeuksia jo opiskellessasi, koska tuskinpa olit kuitenkaan kiinnostunut ihan kaikesta mahdollisesta mitä teillä piti opiskella. Älykkyydellä ja hyvällä muistilla yms. voi toki kompensoida ja josset ollut aggressiivinen häirikkö, niin oireisiin ei ehkä kiinnitetty lapsena huomiota. Mikäli keskittymisvaikeudet ovat alkanee vaivata vasta myöhemmin, on kyseessä varmasti jokin muu kuin ADHD. Oireet voivat olla ihan todelliset, mutta niiden taustalla voi olla muutakin: stressi, masennus, päihteet, unettomuus, puutostilat, jotkut muut sairaudet ja ties mitä muuta. Hakeudu toki lääkärille ja selvitä mikä on, jotta saat apua ongelmiisi. Lääkkeillä ei ADHD:ta paranneta, lievitetään vain oireita väliaikaisesti. Itse sain reseptin opiskelujen ajaksi, mutta työelämässä pitäisi pärjätä muilla keinoin. Selviytymiskeinoja esim. avaimet aina laukussa (ei pöydällä/kaapissa/taskussa) kehittämällä sekä olemalla itselleen armollisempi on vaan pärjättävä. Jos pelkäät illuusion puhkeamista, niin sinulla on varmasti muitakin ongelmia pelissä. Hae apua niihin ennen kuin hajoat.

      • ex-lapsinero

        On olemassa myös meitä, joilla älykkyys riittää kompensoimaan koulussa riittävästi. Ihan hyvin ADHD/ADD voi kirjoittaa vaikka E:n paperit ja saada yliopistosta parikin tutkintoa, jos hän on muilta oppimiskyvyiltään keskivertoa parempi (älykäs, matemaattis-loogisesti lahjakas, lukee paljon, osaa jäsentää ja yhdistellä asioita).

        Tällainen ihminen ei käytännössä juuri keskity kuin hetkittäin tai keskittyy vain mielenkiintoisiin asioihin, mutta nykytyyppisessä koulussa, jossa palkitaan ylipäätään kiinnostuneisuudesta johonkin, näppäristä one-linereista ja sujuvasta selittelystä, ei välttämättä kukaan huomaa, että tyyppi haahuilee ihan muissa maailmoissa.

        Minä olin todella juuttuva omiin kiinnostuksenkohteisiini, näsäviisas, nopea supliikiltani ja matemaattisesti lahjakas. Kielten tunneilla leimattiin vain laiskaksi, kun en kuunnellut enkä oppinut, muuten opettajat sanoivat palavereissa että huonon käytöksen syy on tylsistyminen liian helppoon kouluun, käytös huono, osaaminen hyvä. Pitivät siis pikkunerona ja antoivat erivapauksia esimerkiksi läksyistä. Oikeasti olen aika vaikeakin yliaktiivisuudella edelleen oireileva ADHD, ja ongelma on alkanut näkyä poikkeavalla tavalla vasta aikuisuudessa, kun en vieläkään ole "aikuistunut" käytökseltäni, enkä hallitse arkea lainkaan, tunteiden hallinta on heikkoa jne.

        Älykäs ADD voi olla vielä hankalammassa jamassa koulussa, kun ei kukaan huomaa hänen poikkeavuuttaan. Jos arvosanat on edes välttävät, eikä käytös nouse ongelmaksi, niin..no, toiset vaan on hitaampia ja niitä ei niin kiinnosta.

        Se on kyllä totta, että ongelman on oltava olemassa jo lapsuudessa, jotta voi ADHD:stä puhua. Se ei vaan meillä kaikilla ole näkynyt niin, että kukaan olisi keksinyt diagnosoida. Ehkä nykyään tietoa on niin paljon, että asia huomattaisiin, vaikka numerot on hyviä?


    • SCOTT

      Tervehdys "Markku Antero". kiitos kirjoituksestasi, se oli NIIIN tuttua:-( Itselläkin on talot, mökit, veneet jne jne.. mutta tuskailen päivittäin vakavan keskittymishäiriöni / ad/hd:n kanssa. Olen luova ja teknisesti lahjakas, mutta lähes kaikilla muilla osaalueilla onkin yhtä kaaosta- olen päivittäin hyvin hermostunut, kun en pysty keskittymään normi arkirutiineihin. Eli , olen ON/OFF ihminen, siinä missä olen hyvä, niin olen hyvä ja siinä missä olen huono, niin olen todella huono kun en pysty keskittymään. "hoidin" itseäni laittomien piristeiden avulla, jolloin pystyin tekemään "ahdistavimpiakin asioita, mutta pidemmänpäälle se vain pahensi tilannettani. Lääkäri määräsi triptyl nimistä lääkettä, mutta se teki minusta vain flegmaattisen ja vaikeutti puhumista. Itse olen ollut kohta puolitoista vuotta täys raittiina, mutta sekään ei tunnu auttavan laisinkaan.
      Eli, olisi kiva kuulla, jos olet jo löytänyt jonkinmoisen ratkaisun ongelmaamme, sillä minunkin kärsivällisyyskin alkaa jo loppumaan.

    • Keskittyminen

      Itse olen hoitanut viime aikoina keskittymistäni, kuuntelemalla esimerkiksi luennoilla toisella korvalla jotakin rauhallista musiikkia. Auttaa keskittymään. Ei kuitenkaan liian stimuloivaa musiikkia, kun sellanen vie taas huomion itseensä.

    • Pelasta lapset

      ADHD: Drugging Children Into Obedience.

      Looking inside the Criteria used to Commit Children to Psychotropic Medications

      Dear Parents.

      Please take the time to examine and research the poisons being administered to your children in the very medications prescribed by doctors and the psychiatric industry labeled as having ADHD.

      Your precious children are being criminally and deliberately abused for profit and control.

      http://psychcrime.webs.com/adhduntruth.htm

    • adhd.tyttö

      Mä yritin lukee näit kommetei ni en pystyny niihinkää keskittyy alko vaa ärsyttää ku mulla on ehkä adhd sitä aletaa testaa onneks pia. Sori ku e kirot kunnol ku e jaks

    • huoooh

      Joo itselläkin on keskittymishäiriö .

      Muuten olen ihan OK asian suhteen , mutta on oikeasti aivan hirveetä , kun kaveri alkaa selittämään jotain , mietin vain "pakko skarpata" , ja vaikka kuinka yritän kuunnella hänen asiansa menee yli puolet hänen tarinastaan ohi , kun ajatukset haahuilevat ihan muualla , ja joudun loppuun tokaisemaan jonkun idioottivarman vastakysymyksen ihan kuin olisin tajunnut mistä hän puhui -_-

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6283
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      4016
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      263
      2436
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1960
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1423
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1316
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1087
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1060
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      1006
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      981
    Aihe