Koiran kastrointi? Nyt tarvitaan KOKEMUKSIA

Maikki26

Kerron ensin omani, ja syyn miksi kyselen teiltä.

Kastroitutin oman sekarotuisen koirani (1,5vuotias silloin) tämän vuoden heinäkuussa, eli reilu 4kk sitten.
Syynä päätökseeni oli: ylivilkkaus, narttujen juoksujen aikaan järjetön vinkuminen/syömättömyys, sekä seksuaalinen yliaktiivisuus mm.pehmolelujen kanssa.
Noh, pian leikkauksen jälkeen pehmolelujen ja muiden asioiden "paneminen" loppui kyllä, kunnes alkoi noin 2 viikkoa sitten uudestaan. Nyt se on taas päivittäistä. Mitä ihmettä?
Lisäksi leikkaus toi monta huonoa juttua mukanaan: rähisee toisille koirille (mitä ei koskaan ennen tehnyt) varsinkin pennuille. On myös edelleen yhtä aktiivinen ja vilkas eli ei rauhoittanut leikkaus meidän koiraa. Lisäksi haukkuminen on lisääntynyt huomattavasti leikkauksen jälkeen. Sekä mustasukkaisuus minusta, eli emännästä. Jos mieheni tulee esim.halaamaan minua, tai kutittaa tms. koira räksyttää, hyppii, näykkii vieressä. Mitään tälläistä käytöstä ei ennen leikkausta ollut.

Minua on alkanut kaduttaa, että kastroitutin koirani. Silloin vaan ajattelin (ja sain myös eläinlääkäriltä suosituksen) että kannattaa jos esim. kevät on niin vaikea ettei moneen viikkoon malta edes syödä kun vinkuu vaan oven takana narttujen juoksun aikana.

Onko muilla kokemuksia, että ko.toimenpide vain pahentaa koiran käytöstä?
entä voiko kastrointi mennä jotenkin "pieleen" että esim.kaikkea ei saada pois tms, eli kannattaisiko minun ottaa yhteyttä myös leikkauksen tehneeseen eläinlääkäriin?

Otan mielelläni muutenkin neuvoja vastaan, miten saisin koirani käytöstä edellämainituissa asioissa parannettua, mitä nyt on ilmennyt :)

Asiallisista vastauksista jo etukäteen kiitos!

22

23887

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 1234nn

      Olipa hankala tilanne.

      Kannattaa tosiaan kääntyä ihan ammattilaisen puoleen.

      Kannattaa myös yrittää olla huomioimatta koiraa jos haukkuu ja kiellä aina jos meinaa "panna" jotain.Ota myös kaikki pehmolelut pois jos se kohdistuu niihin usein.Me ollaan opetettu heti pennusta alkaen ettei saa nousta toisen koiran selkään,yrittää koirapuistossa tehdä sitä ja silloin otetaan heti hetkeksi sivuun ja kielletään.Tässä nyt jotain jos olisi vaikka edes hieman apua.

      • No voe että

        Kyllä se kastrointi joskus autaa, joskus taas ei. Olen kuullut, että jos narttukoira on vihainen esim. ruuan päältä, niin se ei välttämättä auta jos tämä aggressiivisuus kulttuuri on jo koiran käytöksessä pidemmän aikaa niin kastroinnista ei tällaisiin ole apua. Pitäisi heti kiinnittää huomiota koiran poikkeavaan käytökseen ja kieltää moiset epätoivotut toiminnot.

        Koiralle kuin koiralle kun antaa riittävästi liikuntaa, ja jälkien tutkimisia ja muuta aktiviteettia, niin epä paljon jaksa enää narttujen ja urosten perään vinkua. Ja aina kannattaisi koiran sosiaalistamisessa ajatella sitä, että onko tuttavien koirilla juoksuaika, ettei vain tule tällainen jo pienestä uroskoiralle tällainen himottelu, että menee sitten lopuksi ikää pikkujälkeläisten saamiskyky.

        Eikö se ole miehilläkin vähän sama juttu nuorena ne kovasti touhuavat ja pökkivät millon ketäkin, sitten vanhana vähän rupeaa jo homma jäykistymään siihen että hyvä jos kerran viikossa tapahtuu jotain. Ja sanottakoon vielä anteeksipyyntönä, että elä mies ota tätä henkilökohtaisesti, tämä vain on niitä asioita joista on tullut myytti, kuten varmaan heti keksit naisista vastaavanlaisia. Mutta jätetään ne sinne seksipalstoille sitten kuitenkin.

        Niin, että nämä "pano" jutut ovat ohimeneviä pennun kasvuikään kuuluvia ilmiöitä jotka kyllä laantuvat ajan oloon. Luulen ma ja osittain tiedänkin oman uroskoirani kohdalta.


    • leikistivaan

      Miksei koira saisi mitenkään huvitella. Eihän jonkun lelun nylkytys mitään haittaa tee. ( sitähän me ihmisetkin harrastetaan salaa, siis omistajan höpeänkö vuoksi koiralta kaikki kielletään) Onneksi on viisaitakin, kuten se vanha vaari joka täuytti heinöksäkejä hurtalleen morsiameksi, kun koiralla ei muuta lystiä juoksulangallaan ollut.

    • priivat

      Koiran luonne ei muutu leikkauksessa: aktiivinen koira ei muutu passiiviseksi, dominoiva ei muutu alistuvaksi. Nylkyttäminenkin voi koiralla olla turhautunutta sijaistoimintaa, kun se kerran oli sen oppinut.
      Rähjääminen, hyppiminen ja haukkuminen eivät johdu kastraatiosta eivätkä kastroimatta jättämisestä. Vaan muusta. Pistähän koirasi ojennukseen, ette kai ole siellä tassun alla? Onko jäänyt kouluttamatta koira ja kuviteltu, että leikkaus tuo hyvän käytöksen automaattisesti?
      Ohjeiden antamiseen pitäisi tietää, mitä keinoja on jo yritetty.

    • BigSister

      Hei!
      Koiran kastroinnin jälkeen voi mennä puolesta vuodesta jopa vuoteen (joskus jopa hieman enemmänkin) aikaa,ennenkuin koira rauhoittuu tai muuttuu tietyin tavoin.Jäljellä olevat hormonien rippeet voivat vielä tehdä tehtävänsä.Kaikille yksilöille ei välttämättä ole apua edes kastroinnista ja niinpä tosiaan kannattaakin miettiä,olisiko arvojärjestysongelmia.Koira saattaa ilmaista olevansa ylempänä hierarkiassa juuri niin kuten kerroitte eli nylkyttää jalkaa yms. .Ja ko. asiat saa poistettua ainakin vähitellen muuttamalla koira alimmaksi perheen hierarkiassa.Ja se tapahtuu esim. välttelemällä koiraa,kun se alkaa nylkyttämään eli siis esim. kääntymällä selin, tai sitten kieltosanoin.Ja kun koira lopettaa nylkyttämisen,sillä hetkellä palkitsette sen esim. jollain pienellä herkkupalalla.Toistoja voi joutua tekemään kymmeniä,jopa satoja.Kärsivällisyys yleensä palkitaan.Tässä nyt alkuun tällainen neuvo pikaisesti.Jos tarvitset lisää neuvoja,voin auttaa antamaan niksejä.
      T: El.suoj.valvoja ja as.tuntija

    • Maikki26

      Kiitoksia kaikille.
      Kuten sanoin jo aiemmin, mitään käytösongelmia koirallamme ei ole aikaisemmin ollut, sehän tässä outoa onkin. Ei siis ole ollut mustasukkainen minusta aiemmin (hyppinyt, räksyttänyt) ja kuten sanottu ei ole myöskään muille koirille rähissyt koskaan aikaisemmin, kaikki alkanut vasta tuon leikkauksen jälkeen. Siksi en ymmärräkään, miten moinen jopa eläinlääkärin suosittelema toimenpide voi aiheuttaa näin paljon käytösongelmia koiralle.
      Heti kun huono käytös alkoi, aloitin toki uuden tapakoulutuksen kuten juuri hyppiessä käännetään aina selkä, ja haukkuessa ei huomioida koiraa millään tavalla. Eipä vain auta meidän koiran kohdalla...
      Ja eipä se pehmolelun "paneminen" minua eniten haittaakaan, vaan lähinnä nuo muut mainitsemani ongelmat jotka selkeästi alkoivat kastraation jälkeen. Tuo "panemisen" uudelleen alkaminen vain on yksi ihmetyksen aiheistani, mutta ei suurin ongelma.

      Saa tosiaan vielä laittaa lisää neuvoja jos vaan jollain takataskussa on :)

      Ja vielä sitä kysyn uudelleen, että voiko ko. leikkaus mennä jotenkin pieleen? Eli siis että "sieltä ei saada kaikkea pois" joka sitten voi muuttaa koiran käytöksen ihan täysin, tai jotain? Olen suht neuvoton.

    • Maikki26

      Lisäisin vielä että koiramme on koulutettu pentuna, emmekä ole olleet tassun alla :) Nyt vain on viime aikoina alkanut tuntua siltä! On vaan kummallista, että koiramme käyttäytyminen muuttuu juuri tuon kastraation jälkeen... Vai onko sitten sattumalta alkanut joku uhmäikä juuri samoihin aikoihin? Koira on siis nyt 1v 8kk.

    • priivat

      Voi ikään liittyä sillälailla, että tyypillinen ikä milloin nuo käytösongelmat pamahtaa päälle, on juurikin se 1,5v. Koira aikuistuu ja itsenäistyy, voi ruveta selkeästi sanoutumaan irti ihmisen ohjauksesta, vaikka kuinka olisi pentukurssin priimus.

      BigSisterille: Kyllä jokaisen koiran pitäisi tuntea kieltosana EI. En ymmärrä ajatusta, että nylkyttämättä jättäminen olisi joku koulutettava temppu. Minua ei yksikään koira nylkytä, vaan saa huutia varmasti yrityksestäkin, oli sitten oma tai vieras. Sehän on selkeästi alistamista.

      Leikkauksen vaikutus saattaa olla sellainen, että koska se on jonkin aikaa potilaana ollessaan saanut huomiota enempi, se nyt katsoo asemansa perheen hierarkiassa kohonneen. Tai jos hyvinkin oli kipuja, niin muuttui ärtyisämmäksi. Arveluja vaan.

      Eipä tuohon muuta osaa ehdottaa, kuin että jatkakaa koiran asettamista, huomiointi vähäiseksi, kiellot toimiviksi. Nuorihan se vielä on, kolmen vuoden ikä yleensä rauhoittaa pentumaista käytöstä. Tämä voi sillä olla joku häröilyvaihe. Kyllä sinä minun mielestäni kuvailet dominoivan koiran käytöstä.

    • Maikki26

      Kiitos Priivat! tunnut tosiaan tietävän paljonasioista :)
      Minustakin on alkanut tuntumaan juuri siltä, että dominoivan koiran piirteet täyttyvät nykyään koiramme kohdalla. Ei siis auta muu kuin kesittyä kunnolla koiran "uudelleen" kouluttamiseen ja kieltosanojen tottelevaisuuden saavuttamiseen.

      Epäilijöille vielä lisäisin että koiramme saa kyllä liikuntaa paljon, sekä vapaana että hihnassa, minä nimittäin olen paljon kotona päiväisin. Lisäksi päivittäin puuhaien erilaisia aktivoimisjuttuja, esim."omatekoista" agilityä, aktivointileluilla leikkimistä, perinteistä leikkimistä, piilottelen ruoanpalasia kämppään joita koira saa sitten etsiä, jne... Eli en usko että koira tylsistymistään on alkanut huonosti käyttäytyä. Jotain itsenäistymisjuttuja nämä nyt taitaa olla, kun ei kerran suoranaista yhteyttä kastraatioon.

    • pgh1

      ootko varma ettei koira jokatapauksessa olisi alkanut haukkumaan enemmän ym, kun kasvoi vanhemmaksi. 1,5v koira on aika pentu vielä.

    • Älä kastroi turhaan

      http://esashiryu.com/seita/uuret/Koiran sterilisaatio. Canis 5.2010.pdf

      ^Canis-lehdessä ollut juttua kastraation vaikutuksesta terveyteen/sairastumiseen. Tietoa löytyy melko vähän mutta kyllä se kovasti vaikuttaa että koirasi käytöksen muutos johtuu kastraatiosta, noin on käynyt monille muillekin ja asiaa on myös tutkittu (en nyt äkkiseltään löytänyt sivuja aiheesta).

      Kannattaa kuitenkin odotella ihan rauhassa ainakin se 6 kk kastraation jälkeen, sitten vasta näkee millainen koirasta "tulee". Tiedän myös koiria jotka ovat juurikin jokunen kk kastraation jäkeen alkaneet käyttäytyä hyvin aggresiivisesti ja arvaamattomasti myös narttuja kohtaan mutta ajan kuluttua niistä on tullut kaikkien kanssa hyvin toimeentulevia ja "lupsakoita". Tsemmpiä teille, toivotaan että asiat järjestyvät!

    • Käpsyt

      Meillä kaksi urosta, jotka myös kastroitu. Muutoksia käyttäytymisessä saa tosiaan odottaa, voi kestää vuosikin että rauhottuu.

      Vanhempaa koiraamme käytettiin nuorempana astutuksessa paljonkin, ja oli kaksi vuotias kun kastroitiin. Aiemmin oli todella huono syömään, nylkytti kaikkea mikä liikkui, ulvoi yötä päivää kun naapurin nartulla oli juoksu, veti remmissä ym. Koskaan ei haukkunut muille koirille, ei oikeestaan välittänyt kun niistä juoksusista nartuista.

      Kastroinnin jälkeinen vuosi meni ilman mitään muutoksia käytöksessä, mutta vuoden jälkeen ruokahalut tuplaantuivat. Koira oli ihan hulluna kaikkeen mahdolliseen ruokaan, vaikka aiemmin oli hyvin nirso. Jos ruokaa unohti jonnekkin, oli se silmänräpäyksessä kadonnut. Seuraavaksi nylkytys loppui kokonaan. Sitten rauhottui lenkillä vetäminen, naapurin koirat kiinnosti vain ja ainoastaan jos juoksun aikaan kävelivät vastaan.

      Käytös minua kohtaan myös muuttui. Tahtoi ihan hirveästi huomiota, kokoajan piti olla kiinni jalassa tai maata sylissä. Kun huomioin toista koiraamme, meni sängyn alle mököttämään pitkiksikin ajoiksi. Ei ollut kiinnostunut enää oikeastaan mistään muusta kun minusta. Poti jonkin aikaa eroahdistustakin, josta harjoittelulla onneks päästiin lopulta eroon..

      Toinen koiramme ei kastroinnista muuttunut oikein mitenkään. On aina ollut laiska ja hulluna ruoan perään. Naiset ei kiinnostanu ennen, eikä jälkeen kastroinnin.

      Yhteinen molemmille tullut piirre on tosin muille uroksille muriseminen lenkillä. Tiedän jo kaukaa, kumpaa sukupuolta vastaantuleva koira on. Ei tosin mitään aggresssiivistä, sellasta varottelevaa isottelua.

      Ruokailu kuitenkin on sellanen, johon kannattaa kiinnittää heti huomiota, jos alkaa lihomaan. Meillä ukot on jo kymmenen ikävuoden molemmin puolin, ja aika usein on jouduttu päivän ruokamäärät mittaamaan pienemmiksi.

      • Tiesitkö, että

        koirat muuttuu ihan normaalistikkin tuossa parin ikävuoden jälkeen ihan kertomallasi tavalla eli et voi sanoa sitä kastroinnin tuomaksi eduksi.
        Se on katsos se koiran aikuistuminen mikä tekee sen muutoksen.


    • naapuriseuraa

      Olisit antanut nylkyttää vaan. Ei koiria saa antaa leikellä...

    • mitä tehdä

      Auttaisiko leiklaus tähän asiaan ? Eli koirani on mustasukkainen ja hieman agressiivinen toisia koiria kohtaan .... Koiranme myls murisee vieraille ihmisille .....koiramme on uros Einari on keskikokoinen villakoira :) saa antaa neuvoja :))

      • Reuhu65

        Mielestäni Einarin käytöksessä ei ole mitään sellaisia piirteitä, jotka kastraatio muuttaisi.


    • Ongelmat ratkaistaan

      koulutuksella.

      Kastrointi poistaa vain lisääntymiskyvyn. Se ei poista edes seksuaalisia haluja.

    • kiros

      Onko kastroinnista siis mitään apua koiralle joka nylkyttää ihmisiä ja on todella vihamielinen varsinkin isoille poikakoirille? Tuleeko kastroinnista jälkiseurauksia esim. tulehduksia?

      • katsotaan vielä

        Meidän uroskoiramme leikattiin n 3vk sitten. Leikkaus ja haavan paraneminen sujui hyvin, tikkejäkään ei tarvinnut käydä poistattamassa kun on jotain nd sulavaa mallia.
        Mitä ilmeisemmin on hormoonitasapaino vielä (ja pitkään) ihan sekasin. Aiemmin vinkui älyttömästi narttujen perään ja uroksille murisi aivan hulluna. Nyt ärisee kaikille koirille, oli uros tai narttu. Etenkin keskikokoa isommille koirille, vaikka on itelläänki säkää n. 60cm. Yksi syy leikkaukseen oli myös ainaiset johtajuuskiistat minun ja koirani välillä, mutta siinäkään asiassa ei ole nähtävissä vielä mitään muutoksia. Jos ei 6kk-1vuoden sisällä ala tilanne muuttumaan, sitten vaan tiukempi kuri eikö mitään hellyydenosoituksia.
        Koira on minun ensimmäinen oma koira, mutta ollut (ja on edelleen) niin hankala tapaus, että kaikki muut koirat tuntuvat ylimielisteleviltä ja ylitottelevilta :) no, onpahan tulevaisuudessa ehkä helpompaa...


      • lisää
        katsotaan vielä kirjoitti:

        Meidän uroskoiramme leikattiin n 3vk sitten. Leikkaus ja haavan paraneminen sujui hyvin, tikkejäkään ei tarvinnut käydä poistattamassa kun on jotain nd sulavaa mallia.
        Mitä ilmeisemmin on hormoonitasapaino vielä (ja pitkään) ihan sekasin. Aiemmin vinkui älyttömästi narttujen perään ja uroksille murisi aivan hulluna. Nyt ärisee kaikille koirille, oli uros tai narttu. Etenkin keskikokoa isommille koirille, vaikka on itelläänki säkää n. 60cm. Yksi syy leikkaukseen oli myös ainaiset johtajuuskiistat minun ja koirani välillä, mutta siinäkään asiassa ei ole nähtävissä vielä mitään muutoksia. Jos ei 6kk-1vuoden sisällä ala tilanne muuttumaan, sitten vaan tiukempi kuri eikö mitään hellyydenosoituksia.
        Koira on minun ensimmäinen oma koira, mutta ollut (ja on edelleen) niin hankala tapaus, että kaikki muut koirat tuntuvat ylimielisteleviltä ja ylitottelevilta :) no, onpahan tulevaisuudessa ehkä helpompaa...

        Huom. Täyttää ensi keväänä jo 4v, mutta "uhittelee" vieläkin ja käyttäytyy muutenkin kuin kakara. Välillä mietinkin, olisiko pitänyt leikellä jo kolme vuotta sitten...


      • 2+1
        lisää kirjoitti:

        Huom. Täyttää ensi keväänä jo 4v, mutta "uhittelee" vieläkin ja käyttäytyy muutenkin kuin kakara. Välillä mietinkin, olisiko pitänyt leikellä jo kolme vuotta sitten...

        Olisikohan sitten koulutuksessa ja arvojärjestyksessä jotain häikkää.


    • epäilys

      meillä 4v. chihu poika. Leikattu 9 kuisena ja kaikki meni hyvin. Nyt kuukausi sitten alko nylpyttää 8v chihupoikaa, myös leikattu. Pili oli sentin ulkopuolella ja ei päässyt kunnolla kävelemään, kun samalla piti nylpyttää. En keksinyt muuta kuin antaa kylmän suihkun pilille. Se auttoi. Nyt pari viikkoa sitten yöllä kulki ees sun taa sängyssä, tärisi, häntä mahan alle kiertyneenä ja läähätti. Meillä oli makuuhuoneen ikkuna pikkasen auki, joten varmaan haistoi jotain. Nyt tänään kävi lenkillä ja sama peli alko taas, kulkee perässä ja vieressä tärisee. Ulkona nenä pitkällä haistelee naapurin narttuja. Pitkäkarvanen kun on, niin keväällä kasvattaa komean karvan ja syksyllä alkaa ohentaa talvea vasten. Kastraatio on mielestäni epäonnistunut ja heti arkipäivänä otetaan yhteyttä eläinlääkäriin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1679
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      20
      1554
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      69
      1444
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      54
      1425
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      50
      1343
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      15
      1288
    7. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      11
      1158
    8. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      66
      1140
    9. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1130
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1114
    Aihe