Appenzellinpaimenkoira

Harkitseva_

Heippa!
Olen 15-vuotias tyttö, joka haaveilee appenzellinpaimenkoirasta. Hankinta hetki olisi vasta 4-5 vuoden päästä, eli tässä on nyt menossa tutustumis/harkinta hetki :D

Kokemusta koirista on jonkunverran. Muiden koiria olen hoitanut ja oman havannakoirankin olen omistanut jo yli viisi vuotta. Herra on hieman omapäinen (ei suostu tekemään mitään, jos ei haista herkkuja :D), mutta muuten kiltti.

Kysymys kuuluukin, kuinka omapäinen appenzelli on ja onko huomattavia eroja nartun ja uroksen omapäisyydessä? Entä minkälaisia kokemuksia teillä on kyseisestä rodusta? Pysyykö helposti pihalla, vai lähteekö jahtaamaan autoja? Entä jos haistaa jotain eläinten jälkiä? Kaikki tiedot ovat tervetulleita :)

11

1667

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • appelipappeli

      Kahdella kaverillani appe. Molemmat poikia ja usein luonani hoidossa. Nartuista ei niinkään kokemusta. Kilttejä ovat, mutta se onkin vaatinut johdonmukaisen koulutuksen. Viihtyvät toisten koirien seurassa ja tarvitsevat ainakin menoja koirapuistoihin. Molemmat asuvat hiljaisina kerrostaloissa. Eivät karkaile vapaina ollessaan, eivätkä jahtaile autoja, pyöriä ym. koska ovat tottuneet niihin pennuista asti. Erittäin aktiivisia niin älyllisesti kuin ruumiillisesti. Kumpikin tottelevaisia. Luonne riippuu toki yksilöstä sekä kovuus ilmeisesti myös sukupuolesta. Narttu ehkä helpompi. Kumpikin tuntemani koira on kumminkin tyypillinen appenzellinpaimenkoira, eli vastaavat mainiosti rotunsa yleisvaikutelmaa :-) Suosittelen !

    • 26

      Appenzelli ei ole yleensä koirapuistokoira, poikkeuksia toki löytyy. Appe voi olla kova, dominoiva sekä epäluuloinen, tai sitten todella helppo. Lähinnä appe on rotikkaa, jos olisit valmis ottamaan Rottwailerin, olisit apellekkin sopiva. Appe vaatii ehdottoman koulutuksen, ja se ei välttämättä ole ikinä koirasosiaalinen, oli se sitten narttu tai uros. Itse en myisi ensimmäiseksi koiraksi appea.

      Sennenkoirien sivuilta lisätietoa. Jos menet katsomaan appeja, niin mene kotiin tai treeneihin, näyttelyt eivät anna kuvaa todellisesta luonteesta, esim. vartioinnista.

      • eri mieltä´

        Appenzellinpaimenkoira nimenomaan vaatii kontakteja toisten koirien kanssa, sillä muuten se turhautuu. Minun tuntemani appenzellinpaimenkoirat ovat molemmat todella leikkisiä toisten koirien seurassa ja väliin jopa stressaantuvat varrotessaan pääsyä koirapuistoon tai muualle missä on muita koiria. Lisäksi molemmat koirat ovat vielä eri kasvattajilta, eli eri suvuista, eivätkä vain yhdestä seurakoirapentueesta olevia sisaruksia. Toinen on tilattu Sveitsistä, rodun kotimaasta. Ärhäköitä yksilöitä löytyy toki kaikista roduista, mutta yleensä appenzellit ovat sosiaalisia toisia koiria kohtaan. Helppoluonteisia molemmat koirat ovat olleet, vaikka kumpikin on uros. Molemmt antavat jopa rapsuttaa niiden syödessä. Saksanpaimenkoiraan, bordercollieen, katlonianpaimenkoiraan ja moniin muihin FCI1-rotuihin verrattuna tämä FCI2-rotu on melko helppo paimenkoira, mutta vaatii toki määrätietoisen peruskoulutuksen. Mutta kokemuksensa kullakin eri roduista ja koirat ovat yksilöitä.


    • 8

      Mielenkiintoista, kun luulin tuntevani kaikki tuontikoirat,,Ja ei 95% urosten omistajista eivät käy koirapuistoissa, jos siellä muita uroksia..Voisin tulla katsomaan koiriasi, varsinkin sitä sveitsin tuontia, josko ois jalostusainesta, kun nuo muut alkaa olla jo käytetty, siis ne, jotka tiedän että on tuotu, ja on rekisteröity suomeen. Varsinkin uros joka on kaikille koirasosiaalinen on lottovoitto, heti jalostukseen jos on terve!!

      Juu, ei, appe ei ole mailman koirasosiaalisin, ja ei, todellakaan, mailman helpoin koira. Vertailukohtaa on aika monen apen verran.

      • edellinen´

        Molemmat appenzellit on rekisteröity vuonna 2000, eli taitavat olla jo hiukan vanhoja jalostuskäyttöön. Lisäksi molemmat ovat tottuneet seura- ja harrastuskoiriksi, eivätkä paimeniksi, joten niiden jälkeläisistä ei enää välttämättä tule riittävän paimennusviettisiä. Toisella (Sveitsistä tilatulla) on a/a-lonkat ja toisella muistaakseni b/c-lonkat.


    • 26

      No en kyllä löytänyt kuin oman koirani isän, joka on sveitsintuonti. Haku 98-2002 akselilla...

      • silleen ..

        Ahaa. Varmistanpi kaveriltani.


      • sain vastauksen
        silleen .. kirjoitti:

        Ahaa. Varmistanpi kaveriltani.

        Hänen koiransa ei kuulemma olekaan rekisteröity värivirheen takia, mutta Sveitsistä tuotu. Hän hankki virheellisen pennun siitä syystä, että ne olivat halvempia, eikä hänellä ollut kuulemma suunnitelmissa alkaa harrastamaan mitään, johon vaadittaisiin papereita, joten hän koki järkeväksi hommata halvemman pennun, eli värivirheellisen. Eikä hän enää muista, minkä nimiseltä kasattajaltakaan/kenneliltä koiran tilasi. Tapasi koiransa asvattajan sanojensa mukaan Sveitsissä, kun oli siellä matkalla ja päätti sattumalta käydä lähellä sijaitsevassa koiranäyttelyssä, jossa kiintyi rotuun. Puhdasverinen rotunsa edustaja hänen appenellinsa kuitenkin on, vain paperiton värivirheen takia. En ole ennen kiinnittänyt sen väriin huomiota, vaan olen luullut sen olleen rekisteröity ja siten pitänyt rodun sallittua värimuotoilua joustavampana kuin se taitaa todellisuudessa olla. Mutta muuten paitsi joitain viallisia kuvioita lukuun ottamatta se on aivan puhdas appenzellinpaimenkoira koko ulkomuodoltaan.


    • 8+1

      Kaikkihan eivät tuontejaan edes rekisteröi suomeen... että ei välttämättä näy kaikki tuonnit koiranetissä .

    • Jaakko_vaan

      Itselläni 5-vuotias appenzelliuros enkä parempaa koiraa itselleni osaisi toivoa, heppu on uskollinen, lojaali ja aina omistajan kanssa touhussa mukana. Hieno koira!

      Tärkeää on sosialistaa appenzelli ihan nuoresta asti sekä itse ottaa arjen asioissa johtajuus, nämä ehkä tärkeimmät.

      Kun nuo hoidat pennusta asti johdonmukaisesti saat itsellesi maailman parhaimman ja uskollisimman kaverin!!

      Sitä paitsi....onhan appenzell todella hienon näköinen koira kaiken lisäksi!

    • bernilö

      Appepiiri on niin pieni, että lähes kaikki tuonnit tiedetään, ja kyllä ne aika usein rekataan, tosin ei välttämättä heti, mutta terveystarkkien yhteydessä ainakin. Näin tein itsekkin. Mielenkiintoista, tarvii kysyä erkkarissa noista paperittomista apeista lisää muilta kasvattajilta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      168
      2861
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      2031
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2016
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1835
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      69
      1567
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1313
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1222
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1211
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1193
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1181
    Aihe