12 vuotias miettimässä hevosen ostoa, mielipiteitä?

Heppahullu

Mä oon nyt 12 toukokuussa täytän 13. Olen harrastanut ratsastusta nyt jotain 3 ja puoli vuotta ja osaan kaikki perusasiat, ja osaan hallita hevosen jos se säikähtää tai lähtee kiitolaukkaa. Käyn myös estetunneilla joka viikko.
Käyntiä, ravia, ja laukkaa osaan. En ole varma olenko tarpeeksi kokenut vai mitä minun pitäisi vielä osata?

Olen kyllä halunnut hevosta jotain 1 ja puoli vuotta. Tallipaikat ja kaikki myöhemmin etsin mutta haluaisin kysyä teidän mielipiteitänne asiasta. (:
Hevosen ostaisin ehkä vasta 13 vuotiaana kesällä koska pitää säästää tietysti lisää rahaa ja miettiä tallipaikat ja katsoa itse hevonen.

24

516

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Heppahullu

      Niin ja lisään vielä että minkä ikäinen hevonen olisi "ensihepaksi" hyvä?
      Olen itsekseni katellut tuollaista 160 säkäistä tammaa.

    • Heppahullu

      Minkä ikäisenä itse olette ottaneet hevosenne? Olisi kiva tietää minkä ikäisenä muutkin ovat ottaneet. (:

      • Amannndaaa-

        Sain oman hevosen itselleni 16vuotiaana ja olin käynyt siihen asti joka viikko kaks kertaa tunneilla 8vuotta ja minulla on ollut koko ylläpidossa 1 hevonen vuoden ennenkuin sain oman hevosen. Osasin hoitaa ruokkia ja tunsin hevosen sairaudet jne. Minulla on tällä hetkellä oma hevonen rodultaan hollannin puoliverinen Ruuna koka hänellä on 170 cm sekä hän on ollut minulla 3 vuotta nyt ja olen pärjännyt vallan mainiosti olemme pärjännet kisoissakin esim esteteissä 100 sarjassa olimme tokia :)

        Et ole vielä tarpeeks pätevä hankkimaan hevosta jos olet ratsastanut vasta reilu 3 vuotta!


      • Paapottaja

        Itse sain hevoseni 13-vuotiaana. Olen harrastanut koko ikäni hevosia. Nyt olen 15-vuotias ja sama hevonen on edelleen. Se on suomenhevonen ja tällä hetkellä 13-vuotias. Säkä on n. 163 cm.
        Mielestäni sinä et ole valmis. Perusasioiden lisäksi sinulla pitää olla hallussa mm. Juoksutus, satulan sovitus, kengityksestä perusasioita, ruokinnasta väkirehujen, yms. ja heinien määrät, karsinan putsaukset ja desifioinnit jne.jne.


    • _Katherine_

      3 vuotta on niin vähän, että et sillä kokemuksella pärjäää, jos varsinkin vain ratsastuskoulussa olet ratsastanut.

      Ei se ratsastuskokemus ole edes tärkeä, tärkeämpää on osata hoitaa hevonen muuten. Ja siihen ei riitä, että saat satulan selkään ja suitset päähän.


      Ensihepan tulee olla terve, aikuinen (mielellään yli 7-8-vuotias), hyvätapainen ja hyvin koulutettu (väh. HeB-tasoinen).

    • asd

      ja ei se pelkkä haluaminen riitä.. sun pitää osata kaikki hevosen hoitoon kuuluva, antaa oikeanlaista ruokaa, ja kaikki kengitykset, rokotukset, madotukset ja hampaiden raspaukset on hoidettava, kannattaa ehkä kokeilla ensin olla hoitaja jollekkin hevoselle niin saat oppia kaikki hevosen hoitamiseen kuuluvat asiat, ja palkaksi voit jopa saada ratsastaa=)

    • kjkjkhvbh

      Oma heppa sopii sinun ikäisellesi, jos sinulla on vastuullinen aikuinen käytettävissäsi.

      Terv, 12 vuotiaana oman ponin saanut. Sen enimmäkseen itse hoitanut, mutta ruokinta, kengitys ym asiossa täytyi voida konsultoida aikuista välillä lomittajaksi ponin hoidossa.

      Kuinka paljon vanhempasi ovat valmiita laittamaan hevosen eläinlääkäri- kengitys-, ruokinta- ym tallipaikkakuluihin per kk? Riittääkö rahat oikeasti?

      Säästöbudjetilla maalla asuen esim minun vanhempani sitoutuivat rakentamaan tallin, aitaukset ja viljelimme itse kauraa ja heinät. Kuluja tuli silti mm kengityksestä, varusteista, lisäravinteista ja eläinlääkäristä. Lapsena en olisi noista yksin selvinnyt!

    • entinen hepan omista

      Helpommalla ja halvemmalla pääset, kun etsit hyvän ratsutallin ja käyt vaikkapa 2-3 kertaa viikossa.

    • Ei ne vuodet, mutta se kokemus ja tieto :) Tiedän tarkalleen kuinka kova hevoskuume on iskenyt ja kuinka kovaa sitä omaa hevosta haluaisi. Juuri sun iässäs olin tismalleen samanlainen. Mullakin oli 13-vuotiaan kokemusta jo 6-vuotta, ratsastuskouluista. Etsin ja etsin sopivaa hoitoheppaa lähistöltä.. etsin reilut vuoden ja laitoin ilmoituksia eri paikkoihin. Vihdoin muhun otettiin yhteyttä. Kun aloin ratsastamaan kyseisellä tammalla usein yksikseni ja opetuksessa, tajusin, että kuuden vuoden kokemuksenkaan jälkeen en tiennyt esim. sairauksista, ruuista ym.. mitään!

      Itse suosittelen että laitat ilmoitusta itsestäsi vaikkapa näihin osoitteisiin:
      hevosnetti.com , hevostalli.com-->markkinat , oman paikkakuntasi ratsastusseuran sivujen vieraskirjaan. (kirjoita googleen esim. Vaasan ratsastusseura ja sieltä vieraskirjaan)

      Laitoin kyseisiin paikkoihin itsestäni rehelliset tiedot ja osaamiseni, kerroin myös minkä laista heppaa olen etsimässä. Aikaahan se vei mutta työ palkittiin! Sanoisin että ratsastuskouluista ei opi muutakuin ratsastusta. Hevosen omistamisessa on todella suuri vastuu, taudit, ruuat ym. pitää tietää. Samoin esim. mitä teet jos hevosella jalka kuumottaa tai se pyrkii maahan todella usein ja yrittää piehtaroida? Kaikki kyseiset asiat tulis tietää..

      Vaikka olisit 8-v, ja tietäisit sairaudet ja muutkin hoito-jutut, sanoisin että olisit valmis jo silloin omaan poniin. Toki jos vanhempasi ovat hevosista kiinostuneita, on asia eri, koska he tietävät silloin..

      Tulipas pitkä selitys mutta lyhyesti sanonottuna suosittelen että etsit hoitohevosta siitä läheltä, ja ostat oman hevosen vasta sitten kun on opiskelut takana, vakituinen palkka ja tietoa enemmän. Niin palkasta puheenollen, hevoseen menee vuokratallin kanssa n. 300€/kk, oman tallin kanssa ehkä 50-100€/kk. Muista oman tallin sähköt ja lämmitys...
      Halvaksi se ei ainakaan tule, eikä sinulla jolla ei ole vakituisia tuloja ole näin suureen eläimeen varaa..
      Ajan puutekin tulisi vastaan muutaman viikon kuluessa, käyt kuitenkin vielä koulua, ja iltaisin sinulle pitäisi jäädä aikaa väh. 2 tuntia liikutukseen ja hoitoon. Entäs ne kokeisiin lukupäivät?

      Eli etsi sulle sopiva hoitohevonen ja osta oma vasta kun olet opiskellut ja sulle alkaa tulemaan vakituinen palkka!
      Tylsää tuo on kuulla, mutta ajattele asiat myös näin päin..


      Jos nyt sun tasoiselle pitäisi omaa hevosta suositella, sanoisin sen olevan newforestin poni, 14-15 vuotias ja kiltti poni. Ei mitään jolla kilpaillaan esteitä ym.. Ihan vanhus vaan jolla pystyt menemään normaaleja tunteja, ja ponin tulee olla erittäin kiltti:)

      No tulipas pitkä teksti, mutta toivottavasti jaksat kaiken lukea, huh! =)
      Tuli ainakin mielipiteeni selväksi :D

      • Niin ja itse hommasin hevosen vasta kun valmistuin fysioterapeutiksi ja palkka oli vakituinen. Vuosi sitten ikioma hevonen köpsötteli talliin eli kun olin 22v.

        Kidutustahan se oli näin pitkälle odottaa, kun hevoskuume oli niin vallaton, mutta jälkeenpäin ajateltuna olin liian nuori silloin.. koulu ja kaikki...


    • hevosenomistaja -99

      Itse sain jo toisen hevoseni ja olen 12. Hevoseni on kuuma lämminverinen joka keksii omia kepposia niinkuin esim. pystyyn nousua ja pukkilaukkaa. Olen ratsastanut koko ikäni kun meillä on hevosia ja 8 vuotta ratsastuskoulussa. Olen valmis vasta nyt kunnolla. Kannattaa miettiä pärjääkö oikeasti isolle eläimelle ja saa annettua sille tarpeeksi liikuntaa. Ja että jaksaako joka päivä raahata itsensä tallille hoitamaan hevosensa... niinkuin minä..... ei se itseasiassa ole niin kivaa tai helppoa.

    • kohta oma hevonen

      Hei mä oon ratsastanut nyt kolme vuotta ja itselleni hankin kokemusta hevosen hoidosta kun minulla oli kesän hoitohevonen...nyt kuitenkin käyn yhdellä tallilla hoitamassa hevosia.
      Tämä on minun mielipiteeni mutta minun mielestä kannattaisi kokeilla hoitohevosta. Siinä saisi kokemusta hoidosta ja " tuntumaa" hevosen omistuksesta.

    • Heppahullu

      Kiitti kaikille neuvoista (:
      Mä yritän kysellä hoitohepoista. Olen käynyt kaverini tallilla usein hoitamassa heposia siellä ja talleillakin käyn välillä hoitamassa. Vanhemmat sano että mun kannattaa mennä vaikka tallille kesällä usein nii pääsen siellä harjottelemaan hoitoa ja sensellasta. Menen varmasti myös kesätöihin säästämään rahaa. Varmempaa on sitten ehkä 14 vuotiaana sen hevosen saaminen. (:

      Kiitos kuitenkin kaikille jotka neuvoivat minua (:

    • heppatyttö

      okei, no oon ite 13.v, ja meijä perheellä on oma talli tossa pihassa. (siis ihan yksityinen ridakoulu) (8
      mulla on itsellä 3ponia, ja no koko ikäni oon heppojen kanssa ollu. ja näi ku mietitää ni ei se ikä mitään vaikuta:D et se on se kokemus, ja taso.:D

      oon ite heB-heA tasonen ja hyppään yks. 115cm ni eiköhä siinä jo kokemus riitä omaan poniin:D

      sain mun ensiponin 4.v , ja shetu oli seki (;

      mut sinuna kävisin vielä jonku vuode tunneilla ja näi, ja sit harkitsisin jotaki hmm.. 130-160cm korkeeta? ja ehkäpä semmost 10-15v. vanhaa ruunaa :)

      onnee hepan etsintää ! :)

      • Anonyymi

        Ei sillä oo välii miten korkeita esteitä hyppäät tai että ootko helppo A tasoinen vaan se että osaat hoitaa se hevosen ja että hevosen on hyvä olla


    • haluun hevosen!!!!!!

      Määki haluisin sen hevosen jo ny oon kakstoista vuotta vanha olen ratsastanut mutta enää en ratsasta osaan hoitaa hevosia, ruokita ja huomaan jos on sairas. On ollut hoitoponi se oli sellane jääräpäinen tamma. Jos tapahtuu jotain niin on paljon kavereita jotka voivat auttaa eli saan apua jos en tiedä jotain asiaa. Jos ottaisin hevosen niin ottaisin pikkasen vanhemma lv-tamman ja on jo valmiiksi pitkä lista kokeneita ratsastajia jotka ratsastavat hevosen ja tietenkin aloitan uudestaan ratsastuksentämä tauko on ollu vasta parikuukautta et hyvin on asiat viel muistis eli olenko valmis hevoseen?

    • Hepoinenn

      Ei riitä että osaa vain ratsastaa. Pitää myös osata ruokkia,sairauksista pitää tietää yms... Jos vanhempasi tietävät hevosista niin voisitte harkita hevosen ostoa'!:)

    • Hei haloo -.-

      Hei ota huomioo jos se hevonen sairastuu niin onko varaa hoitaa tautia? Yleensä tommosilla pari vuotta ratsastaneilla ei oo varaa hoitaa tautia niin 95%hevonen lopetetaan "koska ei oo varaa hoitaa tautia" Pelkät perusasioiden osaaminen ei riitä.Pitää osata paljon muutaki.Ite oon ratsastanu semmoset 8-9 vuotta ja oon jo semmonen vaikea B tasoinen ja re 110.Äitini on hevosihminen ja itsekkin semmonen vaikea A tasoinen kouluratsastaja ja hänen mielestään en ole vielä valmis omaan hevoseen ja itsekkin olen samaa mieltä. Joten hankippari itsekkin semmonen 6-8 vuotta kokemusta.Ensin otat hevosen vuokralle ja saat tietää että hevosen omistaminen ei ole pelkkää hoitoa ja ratsastusta, vaan kaikkien muittenkin tallin hevosten hoitamista, karsinoiden siivousta, satulahuoneen siivousta, tallin siivousta, Paskalan siivousta, tarhojen siivousta, ruuan vientiä, veden Kantoa, hevosten ulosvientiä/sisälle hakua ja kaikki vapaa-aika menee hevoseen, eli kavereille ei jää aikaa ja viikonloppuisin pitää herätä tosi aikaisten tekemään aamutallia ja mitä jos kiinnostus/jaksaminen lopahtaa? Ei sitä hevosta muittenbhoidettavaksi voi jättää. Ite käyn hoitamassa yksityistallilla hevosta/hevosia ja se on aika raskasta ku pitää herätä toosi aikaisten tekemään aamutallia.Yks mun kaveri herää 7 ja lähtee tekemää aamutallia. Mieti jaksatko koko loppuelämän semmosta

    • venaa vielä

      hmm tuo on liian iso
      n 140-150cm n 10-15 vuotias kokenut ja kiltti on hyvä ensiheppa
      sinä et ole valmis mieti uudelleen
      -kun tiedät olevasi valmis
      - raha asiat on kunnossa
      - tallipaikka löytynyt
      - sopiva hevonen on löytynyt
      - tunnistat ähkyn kaviokuumeen oireet
      - osaat mitata kuumeen
      - osaat pohkeen väistöt ympyrät laukass ravissa ja käynnissä
      - nostaa laukan käynnistä ja ravista
      - ratsastaa hidasta ja nopeaa laukkaa
      - omistanut hoitsun ja vuokrannut/ylläpitänyt erilaisia hevosia
      - osaat toimia kun olet tyhmänä lähtenyt maastoon ilman satulaa ja hevonen päättää näyttää parhaat ratsastaja alas temppunsa (täytyy joko olla niin taitava että osaa siinävaiheessa laittaa hevosen lopettamaan, tippua ja etsiä heppa sitten sieltä mettästä ja mikä parasta saada se kiinni, tai pysyä sinnikkäästi selässä kunnes hevonen lopettaa)
      - osaat varustaa hevosen itse
      - tiedät mihin soitat kun huomaat hevoselta vuotavan jalasta suihkuna verta(osaat ja pystyt myös antaa ensiavun)
      - tunnet varusteet (kysyt ratsastuksen ohjaajaltasi mitä pitä tehdä kun hevonen nostaa päänsä liian ylös. ja ohjaaja sanoo että hanki martingnaali, niin sinun ei tarvitsse nolta itseäsi kysymällä mikä on martingnaali)
      - pystyt omatoimisesti toimimaan kun koko tallin hevoset on päässyt lankojen läpi ja olt yksin tallilla hoitamassa hevostasi
      - entä kun hevosellasi on ähky. Jätätkö sn vain karsinaan odottamaan eläin lääkäriä
      - Entä millaisen loimen laitat sille kun on 30astetta pakkasta ja sinun on laitettava se ulos
      - Entä jos sillä ilmenee kesäihottuma
      - Osaatko mitata siltä tarvittaessa sykkeen tai tiedätkö jos sillä on nestehukka?
      - mitä teet kun hevosesi on niin vakavasti sairas ettet voi enää ikinä ratsastaa sillä ja se tarvitsee kalliit hoidot ja kärsii silti koko ajan (pystytkö antamaan eläin lääkärin lopettaa sen)
      - osaatko pestä ja siistiä hevosen
      - onko sinussa ainest kantamaaan talvipakkasella pollesi karsinaan vettä
      - entä riittääkö aika joka aamu ENNEN ja jälkeen koulun ja vielä illallakin mennä tallille hoitamaan hevostasi
      - onko teillä nin paljon rahaa että se riittää yllä pitämään hevosta seuraavat kymmenen vuotta
      - entä kun perheesi lähtee 3viikoksi etelään ja sinun on pako jäädä hoitamaan hevostasi, mahtaa ketuttaa???


      Itse olen 13w ja n He B -A tasoinen ja tiedän hevoset kuin omat taskuni ja nyt suunnittelen EHKÄ ensi syksynä ottavani hevosen YLLÄPITOON mutten vielä pitkään aikaan omaksi

    • Tytteli08

      Oon ite 12 ja sain hevoseni 11v olen kyllä ratsastanut pienestä pitäen kun meillä on ollu koko ajan hevosii. Sinuna ottaisin jonkinlaisen opetusmestarin:) sellainen aloittelijalle ehkä paras ku osaa jo asioita! Mut mieti tarkkaan kerkeetkö koululta ja kokeilta tarpeeksi usein tallille:)

    • Shirehullu

      Mä en oo koskaan käyny kunnon tunneilla et yks mun tuttu opetti mua ja nyt mulla on jo shire ja oon 12.v mut toisaalt mul on 16.v sisko auttamas mua joka on käyny tunneil 6 vuotiasta ja lopetti ne ku se oli 14.v

    • Heppatyttö94

      Olen 18v, hevosalalla opiskeleva. Tällä hetkellä minulla on 16 vuotias lämppäri ori itselläni, hevoskokemusta koko iältä, ratsastuskokemusta n.10 vuodelta 2 vuotta hevostenhoitajaksiopiskelua.
      Sain ekana ylläpitohevosen 17 vuotiaa. Se oli 15v sh-tamma.

    • liia nuori

      Liian vähän oon ite 13 ja oon ratsastanu kunnolla 4 vuotiaast asti ja mul ei oo omaa hevost... Jos oot ratsastanu alle 6 vuotta ni mun mielest o iha tyhmä ei millää pahal...

    • anonyymi9864

      Itse sain oman hevoseni 6vuotiaana. Ratsastin sillä joka päivä eskarin jälkeen ja ruokin... äiti välillä auttoi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1565
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1204
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1127
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1036
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      985
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      967
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      892
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      880
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      724
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      670
    Aihe