Oli hyvä ohjelma toi Ylen Dokumenttiprojekti 23.1! :O

Oli hyvä ohjelma toi Ylen Dokumenttiprojekti 23.1! :O

Dokumenttiprojekti: Seitsemän tuntia kuolemaan YLE TV1 21.30 - 22.50 Neljä sotilastarkkailijaa, yksi heistä suomalainen, kuoli Israelin pommittaessa YK:n tarkkailuasemaa 2006. Tarina nykyaikaisesta järjettömästä sodasta, syyllisyydestä, vastuusta ja häpeästä. O: Gideon Gitai. T: Gig Films

Dokumentissa israelilainen Gideon Gitai kertaa ensin koko Israelin historian tuoden esiin kaikki sen rötökset alkaen YK:n lähettilään kreivi Bernadotten murhasta, jonka suorittaneen ryhmän nokkamiehestä Jitzshak Shamirista tuli sittemmin pääministeri ja hänen asenteestaan "YK:sta viis" Israelin politiikan normi. Kuljetaan läpi historian, esitellään vuoden 1967 sodan mukanaan tuoma ylimielisyys, joka hiipi kuin varkain maan johtajien mieliin ja sai osaltaan aikaan seuraavan, kauhean Jom Kippur sodan 1973. Tuodaan esiin Israelin törkeät asevientikiellon rikkomukset Etelä-Afrikan rotusortohallituksen suhteen, sodat, Libanonin siviilien tappamiset, vaarallisia suutareita maastoon jättävien rypälepommien kylväminen, Gazan sota ja vihdoin tuodaan esiin myös YK-sotilaiden kuoleman ilmeinen tahallisuus vuonna 2006, kun neljä sotilastarkkailijaa, yksi heistä suomalainen, kuoli Israelin pommittaessa YK:n tarkkailuasemaa Khiamia. YK-sotilaille on selvää, että Israel teki sen tahallaan.

Kun YK-upseeri pyysi Israelia lopettamaan tulituksen asemaa vastaan, hän ei saanut heiltä mitään vastausta.

Israelilaiset toimittajatkin myönsivät, että koko Libanonin sota oli fiasko ja huonosti suunniteltu. Gideon Gitai pitää epätodennäköisena sellaista mokausten ketjua, mikä tapahtumaan liittyy. Myös Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja pitää epätodennäköisenä, että korkean sotateknologian Israel, maastot hyvin tuntien ampuisi tuntikausia harhaan. Samaa sanovat YK-sotilaat. Tulta on tapana korjata jos se menee pieleen ja siihen olisi ollut yllin kyllin aikaa. Asema oli hyvin merkitty sekä maastoon että karttoihin. Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja toteaa, että jos mikä tahansa muu maa käyttäytyisi kuin Israel, siitä nousisi kauhea poru.

Kun armeijan komentaja sanoo, että rypälepommeja käytettiin Libanonissa vain harkiten, sanoo itse pommeja ampunut ylikersantti, että niillä tosiasiassa miinoitettiin koko Etelä-Libanon. YK.n edustajan mukaan Israelin toimet ylittävät usein sen mitä voisi pitää lainopillisesti kohtuullisena itsepuolustuksena. Ulkoministeri Tuomiojan mukaan Israelin toimet Libanonissa siunasi USA vaikka mitään sotilaallista ratkaisua ei saavutettu, koska sellaista ei alueella voida saavuttaa.

Haaretz lehden toimittajan mukaan koko Israelin järjestelmä on rakennettu sillä tavalla, että kansalaisten ei sallita tuntea mitään tunnontuskia. Apatia, välinpitämättömyys ja propaganda ovat turruttaneet kansan. Lapsille opeteaan jo koulussa, että kaikki muut kansat ovat antisemitistejä ja vihaavat heitä. Tälläistä asennetta on vaikea muuttaa.

UM SHMUM on hebreaa ja tarkoittaa TURHA YK.

YK:n ansiosta Israel kuitenkin perustettiin. Kiittämättömyys on maailman palkka.

6

220

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • DoctorT

      Israelilainen, joka mustamaalaa maataan ja asustaa Suomessa, ei ansaitse tulla katselluksi.

      En ymmärrä näitä maataan halveksivia, joten en vaivautunut katsomaan.

      • KTS (Ei kirj.)

        Eikös sun turhislössi aina jaksa kehua sitä että Israelissa on demokratiaa enemmän kuin arabimaissa on toistaiseksi keskimäärin ollut?

        Sitten kun tätä demokratiaa oikeasti esiintyy tutkivan journalismin muodossa niin hypitään hatun päällä tasajalkaa. sanavapaus kelpaa vain propagandan välineeksi ja juhlapuheiden koristeeksi mutta ei tosi käyttöön.

        Säälittävää luuserisakkia te ootte. Vikiseviä retkuja. Ette mitään muuta.


      • Vähä-Vähä

        >>Israelilainen, joka mustamaalaa maataan ja asustaa Suomessa, ei ansaitse tulla katselluksi.>>

        Eikös se, mikä on totuus, ollenkaan kiinnosta? Onkos "mustamaalaus" pahempi asia kuin "kalkilla sively"?


    • Yk-solttu

      Tuolla sentään keskustellaan asioista ja asioista saa olla erimieltä joutumatta vankilaan. Naapurimaassa Syyriassa ja Egyptissä on nyt toisin. Libanon on hieno maa kun Hizbollah saataisiin sieltä pois kaivamasta verta nenästään.

      Kas kummaa kun kukaan ei ole tehnyt ohjelmaa Libanonissa 2006 jälkeen kuolleista yk-sotilaista. Muistaakseni 2007 kesäkuussa kuoli 6 tienvarsipommissa. Samoin vuonna 2011 5 unifilin sotilasta. Tekijöitä ei saatu kiinni mutta hizbollah on alueen valtatekijä. Lisäksi Ranskalaisia haavottui myös ihan taanoin. Koska heistä tehdään leffa?

    • Olen kuullut että siellä Israelissa,, kun mussliimit käy sota Israel kohtaan he kuolee !! Niin mitä ihmellistä siinä ??? Kerro joku sota jossain maailmassa,, missä on toimittu erilailla kun siinä sodassa mikä nyt käydään Israelia vastaan ??

    • 13718

      Islam on pohjimmiltaan vihan kyllästämä uskonto. Se on aina jatkanut natsisaksan raakuuksia myös omia kohtaan mutta erityisesti juutalaisia ja kristillistä länsikulttuuria vastaan. ISIS on monille kannattajilleen ihanne ja puhtainta islamia vaikka sen teot karmii.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      247
      4042
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      28
      2348
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2141
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      93
      2056
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      96
      1719
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      25
      1414
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1327
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1307
    9. Kenen etua Stubb ajaa Euroopassa ilmoittaessaan olevansa enemmän Ruotsalainen

      Tasavallan presidentti Alexander Stubb kertoi ensimmäisellä valtiovierailullaan Ruotsissa, että hän ei ole koskaan tunte
      Maailman menoa
      309
      1262
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    Aihe