Alkukesästä Toscanaan

terrecinque

Kyselisin vähän vinkkejä matkallemme. Lennämme Bolognaan ja sieltä autolla Firenzen ja San Gimignanon kautta Cinque Terreen ja takaisin Bolognaan. Mitä ehdottomasti nähtävää matkan varrella olisi?

Olemme olleet neljänä vuonna peräkkäin viikon matkalla. Pelkät lennot, hotellit olemme varanneet osin netistä osin paikan päältä suoraan. Aina on vuokrattu auto.

Nyt päätin tehdä niin, että kaikki hotellit varaan etukäteen netistä. Rajoittaa tietenkin reittiä, mutta säästyy hotellin etsimiseltä väsyneenä.

Mikä seuraavista paikoista kannattaa bongata: Volterra, Siena vai Lucca. Kaikkiin ei ehdi.

Kerron mielelläni myös kokemuksista lomiltani. (Kroatia, Toscana-Marche, Cantabria)

16

1033

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • fan italiana

      Kuulostaa kivalta, toissa kesänä seikkailimme juuri noilla tienoilla muutaman viikon verran, ei tosin Bolognassa, vaan tulimme Rooman suunnalta. Jos Sienaan saakka päädytte, suosittelen lämpimästi Podere il Pero -nimistä parin huoneen B&B-tyyppistä majapaikkaa, jossa autolle ilmainen parkkis suojaisalla pihalla. Aivan fantastinen isäntä ja mammansa mestarileipuri! Ja koska liikutte autolla, suosittelen keskustan turistihinnoiteltujen illallispaikkojen sijaan Montalbuccion kylän kahta ihanaa ravintolaa - yleensä jompi kumpi on auki. Ovat todella suosittuja paikallisten keskuudessa, kannattaa vaikka isäntää pyytää tekemään varaus. Ravintoloihin on helppo löytää, jatkaa vain samaa tietä eteenpäin enemmän 'landelle' päin - niiltä kukkuloilta on muuten hienot näkymät Sienaan eikä ne ole turistien kansoittamat ;) Siena on useammalla korkealla kukkulalla, mutta aina ei tarvitse itse kivuta katuja ja portaita, useammalta parkkipaikalta on hissit tai liukuportaat ylös vanhaan keskustaan, aika hauska yksityiskohta. Sienan kuten monen muunkaan vanhan kaupungin keskustaan ei saa eikä kannata ajaa, vaan suosiolla jättää auto kaupungin laitamilla oleville parkkiksille. Sakot voivat olla mojovat, kun ajelee kiellettyjä katuja pitkin - ja liikennemerkit ovat välillä todella pienet!

      Itse teimme päivän retken Sienasta käsin mm. SR2 pitkin San Gimignanoon, matkalla olevassa piskuisessa muurien ympäröimässä Monteriggionissa kannattaa ehdottomasti pysähtyä. Volterrasta myös pidimme - oikeastaan paljon enemmän kuin turistien valloittamasta Gimignanosta. Pikkutiet ovat hitaita ajella mutta ne ovat ihania. Volterran voi siis hyvin yhdistää tuohon 'rysään' - jossa toki kiva käydä, onhan se nätisti hoidettu - ja ylihinnoiteltu ;)

      Cinque Terren kylät ovat hurmaavia, mutta turkasen kalliita asustella ja auton parkkis jää yleensä kauas kylästä. Suosittelenkin majapaikaksi Levantoa (La Zattera) ja kulkemista paikallisjunalla tai veneellä kylien välillä - ja jalkaisin! Kyliä yhdistää etelästä eli Riomaggioresta lähtien ensin kunnon leveä tie 'Via dell'amore' kalliorinnettä kiemurrellen - turkasen täynnä jenkkimatamia (ainakin kesäkuussa) kailottavien ryhmänvetäjien johdolla. Mutta ei hätää, ne tätit jää sinne kylään no 2 eli Manarolaan. Huomattavasti rauhallisemmet Corniglia ja etenkin Vernazza ovatkin sitten jo kunnon jalkapatikan päässä ja tiestä ei ole enää tietoakaan, iahn tavallinen paikoin kivinenkin polku vain, mutta maisemat ovat hulppeat ja kylät ehdottomasti käynnin arvoiset. Viimeinen kylä Monterosso on jo taas enemmän turistirysä rantoineen. Mutta ennen kuin päätyy Cinque Terreen, kannattaa kurvailla Portoveneren idylliseen pikkukaupunkiin. La Spezia on aika kamala siinä sitä ennen, mutta käynti niemennokassa todella kannattaa. Tosin Lericistä pääsee lautallakin, mutta Lericissä on kallis parkkis ja laivat täynnä - autolla pääsee omaan tahtiin.

      Lucca oli mielestämme viehättävämpi kuin Siena, se oli rauhallinen ja viihtyisä - meillä oli fillarit majapaikan (Villa Elisa, ei hassumpi) puolesta ja niillä oli kivaa kurvailla pienessä hiprakassa pitkin leveitä muureja ja kujia ristiin rastiin. Siellä ei ehkä ollut samaa tunnelmaa kuin Sienassa (jossa osuimme joka ilta katsomaan Palion eri osien harjoitteluja!), mutta se on mielestäni ehdottomasti käynnin arvoinen.

      Hmm - Firenzessä yksisteen voisi viettää tuon viikon, joten vaikeaa vinkata jotain erityistä. Ponte Vecchion tienoot palatseineen ja kirkkoineen ovat ne must. Jos aikaa on vähän, kannattaa se käyttää kiertelyyn kaupungilla ja jättää kaikki museot väliin - lukuunottamatta muutamaa upeaa kirkkoa; Duomo ja Santa Croce. Bobolin puutarha on ylimainostettu, mutta kaupunkia on kiva katsoa etenkin auringonlaskua ennen ylävinkkelistä - paras paikka siihen on luostari San Miniato al Monte. Sinne menee hieno maisematie upeiden villojen ohi. Muistattehan, että Firenzen keskusta on sitten Italian pahin sakkorysä -- eli suosiolla kämppä (ja autolle parkkis) jostain vanhan keskustan ulkopuolelta.

      Itse olemme jo vuosia suunnitelleet reittimme niin, että olen voinut varata majapaikat etukäteen - niitä on niin helppo nykyään etsiä - eikä paikan päällä tarvitse stressata millään, kunhan on kartta/navi matkassa että löytääkin vielä sen varaamansa! Näin budjettikin pitää kutinsa eikä hätäpäissä tarvitse ottaa ylihinnoiteltua hotellia. Pahimpaan turistiaikaan sitäkään ei välttämättä enää saa...

      Missäpäin Toscanaa olette jo olleet, kun Firenze ja Siena vielä käymättä? Itse olemme myös seikkailleet noilla seuduilla mm Urbino, San Marino, Gubbio, Assisi, Cortona, Orvieto - upeita paikkoja kaikki tyynni. Harmi, että tämä talvi on saanut aikaan paljon tuhoja mm tuolla Urbinossa. Tänä kesänä nokka kohti Napolin eteläpuolta ;)

    • terrecinque

      Kiitos vinkeistä, kyllä se tästä alkaa hahmottumaan.

      Urbino, Cortona ja San Marino tuli kierrettyä pari reilu vuosi sitten. Urbino oli hieno, kuulin myöskin niistä lumituhoista. Apenniinneilla oltiin ja siellä varmaan piipahdamme taas.

      Nyt on viisi majoitusta buukattu. Olen suosinut kokemuksen perusteella niitä paikkoja, jossa hotelli tai majatalo tarjoaa myös parkkipaikan.

      Koska pidän enemmän pikkukaupungeista ja maaseudusta niin Firenzessä "piipahdamme", majoitus Pratossa. Ja voi olla että Sienaa katselemme (taas) ulkopuolelta ja kierrämme Val d ´orciaa hieman. Katsomassa sypressejä.

      Tuo Monteriggioni kuulostaa hyvältä, koska olemme yhden yön Colle di val d´elsassa.

    • fan italiana

      Val d'Orciassa kannattaa piipahtaa toki sekä Pienzassa että Montepulcianossa, joka on oikea tyyppi esimerkki Toscanana viinikaupungeista - kaupunki on kuin emmentalia - koko mäki on yhtä viinikellaria! Mutta ehdoton must on kuitenkin Bagno Vignoni, siinä lähellä on kuumavesikylpylä á la naturel - sinne istuksimaan!

    • Huhtikuun alusta Firenzessä asunto 3 kk ajan ja siitä suunnittelen vuokraavani auton ja ajavani Sienaa kohti. Katselin kartasta niitä teitä. Ilmeisesti kannattaa ottaa se SR2 tie etelää kohti, vai?

      Mistä Firenzessä voi parhaiten vuokrata auton? Ajattelin vuokrata sen lentokentältä, (menen siis asunnolta lentokentälle) mutta se on Firenzestä pohjoisessa ja suunnittelemani ajoreitti menee etelään. Onko muualla Firenzessä mahdollista vuokrata (en halua ajaa lähelläkään keskustaa)?

      Paitsi Siena, olen jo merkinnyt kohteeksi Val D'Orcian, Montalcinon, Pienzan, Montepulcianon. Mitenkähän tuohon vielä ehtisi sisällyttää Volterran, vai pitäisikö tehdä eri reissu sinne? (hmmm... miettii ja raapii päätänsä) Suunnittelen yöpyväni Firenzen asumuksessa.

      Olisi tosi hienoa jos joku osaisi sanoa jotain neuvoja tuohon vuokraukseen. Kiitos!

      • fan italiana

        muddy, Via del Gelsominon alussa, Via Senesen päässä on hyvä autovuokraamo - keskustasta pääsee siihen hyvin bussilla ja siitä on helppo suhata muualle. Olikohan Hertzin kautta viimeksi kun sieltä haimme auton (varaus taisi olla Autoeurope).

        SR222 on klassinen viinireitti, pikkutie halkoo koko Chiantin alueen - suosittelen ehdottomsti sitä, ellei ole hoppua. Toinen toistaan viehättävipmiä kaupunkeja matkalla - ja viininmaistajaispaikkoja (toki ratissa istuva ei sitä iloa voi kokea ;)

        Älä ahnehdi montaa kohdetta per päivä, aikaa menee jo noilla pikkuteillä kurvailuun ja sitä on syytä varata myös istuskeluun kahviloissa kylän menoa katselemassa. Eli tee eri retkiä eri suuntiin - jos olet pitkään maisemissa (3 KK??), yksi retki kannattaa suunnata myös Arezzo - Perugia - Assisi -suuntaan. Ja jos hurauttaa San Marinon suuntaan, on matkalla komeat vuoristomaastot ja kukkulanhuipuilla runsaasti linnanraunoita/linnoja - mm San Leo lähellä S. Marinoa. Firenzen luoteispuolella on myös hienoa vuoristoa (Garfagnana) ja äkkiäkös sitä hurauttaa myös Marmin rannikolle Viareggiosta pohjoiseen tai jopa Cinque terreen, jossa kannatta viipyä ainkin yön yli, että ehtii nauttimaan koko alueesta.


      • fan italiana kirjoitti:

        muddy, Via del Gelsominon alussa, Via Senesen päässä on hyvä autovuokraamo - keskustasta pääsee siihen hyvin bussilla ja siitä on helppo suhata muualle. Olikohan Hertzin kautta viimeksi kun sieltä haimme auton (varaus taisi olla Autoeurope).

        SR222 on klassinen viinireitti, pikkutie halkoo koko Chiantin alueen - suosittelen ehdottomsti sitä, ellei ole hoppua. Toinen toistaan viehättävipmiä kaupunkeja matkalla - ja viininmaistajaispaikkoja (toki ratissa istuva ei sitä iloa voi kokea ;)

        Älä ahnehdi montaa kohdetta per päivä, aikaa menee jo noilla pikkuteillä kurvailuun ja sitä on syytä varata myös istuskeluun kahviloissa kylän menoa katselemassa. Eli tee eri retkiä eri suuntiin - jos olet pitkään maisemissa (3 KK??), yksi retki kannattaa suunnata myös Arezzo - Perugia - Assisi -suuntaan. Ja jos hurauttaa San Marinon suuntaan, on matkalla komeat vuoristomaastot ja kukkulanhuipuilla runsaasti linnanraunoita/linnoja - mm San Leo lähellä S. Marinoa. Firenzen luoteispuolella on myös hienoa vuoristoa (Garfagnana) ja äkkiäkös sitä hurauttaa myös Marmin rannikolle Viareggiosta pohjoiseen tai jopa Cinque terreen, jossa kannatta viipyä ainkin yön yli, että ehtii nauttimaan koko alueesta.

        Fan, Gelsomino löytyi google eartihin avulla. Auto varattu nyt pariksi päivää! Ei muuta kuin Sienan viljelyksiä katselemaan serpentiiniteille. Juu, olen 3 kk nyt, menen opiskelemaan ja yhteensä pitäisi olla 3 v, kesäloma ja joulu taukoineen tietysti. Asunto vuokrattu läheltä Porta Romanaa, joten Gelsominoonkaan ei ole pitkä matka taapertaa tai bussi 11 näyttää vievän ovelta ovelle. :)


    • Olly

      Volterrassa en ole käynyt, Siena ja Lucca ovat molemmat kaupunkilomailijalle parhautta. Riittävän isoja viikon tutustumiseen, aktiivisemmankaan ei tarvitse mennä samaan paikkaan syömään yms. kahta kertaa jos ei halua.

      Ongelma on kai siinä, että joka ilta löytää uusia paikkoja, joihin haluaa tulla uudestaan.

      Positiivinen ongelma on sulla!

      • Mahtaa maisemat olla upeita tuolla suunnalla! (Sienasta alaspäin)


    • fan italiana

      Vau, muddy - onnea matkaan!! Tällä ihan kateelisen vihreänä - mahtavaa aikaa sulle!

    • terrecinque

      No niin. Alkaa tuo reitti hahmottumaan. Bologna => Colle val D´elsa => Capannoli =>Cinqueterre=> Alpe Apuane => Lucca => Bologna.

      Bookkasin B&B, pikkuhotelleja ja maatilamatkailupaikkoja. Autolla kuljetaan, joten ehdoton edellytys oli että saan autolle parkkipaikan majatalolta.

      Suunnittelu vaatii kyllä aikaa, toivottavasti se kannattaa.

    • fan italiana

      Hei terrecinque, niin mekin aina buukkaillaan noita pikku paikkoja, ne on ehdottomasti kivoja! Mutta yksi kysymys/ihmetys - jos tuo on järjestys, niin miksi palaatte Luccaan tuossa vaiheessa - eikö se olisi loogisin kohde mennessä pohjoiseen päin ;)

      Suunnitteluvaihe on minusta aina kivaa, poimia laajasta tarjonnasta 'helmet' (toivon mukaan) ja lueskella muutenkin juttuja reitin varrelta - perillä sitten tietää paremmin minne mennä ja mitä nähdä - ja näkee paljon enemmän kuin jos sokkona vaan kurvailisi. Ja noita majapaikkoja on tosi kiva etsiä, Italia on loistavasti netissä ja vastauksia kyselyihin saa nopsaan.

      Kivaa matkaa!

    • terrecinque

      Hei Fan Italiana. Ja muutkin
      Totta, että reitti on hieman epälooginen :). Ajattelin kuitenkin tuota Cinqueterren yöpymistä keskelle viikkoa, että jos olis hieman väljempää kävellä rantaraitilla, tiedä häntä.

      Aiomme ajaa ohi Pisan sinne Cinqueterren alueelle moottoritietä, rantahietikot ei jaksa kovin innostaa. Ja muutenkin, Italia on niin täynnä autoja, että kannattaa tehdä moottoritiesiirtymisiä. Se on tullut todettua.

      Alpe Apuaaneilla on tarkoitus valloittaa jokin vuorenhuippu, Fan italiana, onko ehdotuksia.

    • fan italiana

      Hm, vuorenhuippuja ei tule valloitetuksi tuolla alueella muulla pelillä kuin 'melkein lykättävällä' Pandalla, joten sopivista vaellusreiteistä en osaa mainita mitään. Tiet ovat kiharankähärää ja paikalliset tunnetusti kaahaavat kuin Räikköset. Olemme kolunneet mm lenkin Massa, Sassorosso, Campaiana, Corfinojne - idyllisiä pikkukyliä, joissa siestan aikaan ei saa mistään mitään syötävää ;) Ja sitten on näitä kukkuloita, mitkä on 'raiskattu' kokonaan marmorin kunniaksi... Mutta patikkapolkuja - varmaan niitä on paljonkin Parco Alpi Apuanessa, sillä on omat nettisivut (kieli =?)! On siellä ainakin paljon mainostettu luola, jossa voi käydä ihailemassa tippukiviä: Antro del Corchia. Oli tosin kiinni, kun piipahdettiin tienoilla, mutta se olikin vielä kevättä. Castelnuovo di Garfagnanassa on turistitoimisto, joka järjestää ainakin opastettuja reissuja (ei vielä keväällä). Jos ei pääse ylös vuorille, niin maisemia voi ihailla ainakin Castiglione di Garfagnanan tai Fortezza delle Verrucolen (MUST) upeilta muureilta :)

      Missähän muuten menee Alpe Apuanen ja Apenniinien raja - osa noista voipi olla 'syvemmällä' mitä ajattelitte. Tänne on joskus päästävä syksyllä ruskan aikaan, on kuulemma silloin upeimmimillaan kehui majatalomme emäntä aikoinaan - ja silloin on joka kylässä 'festa delle castagne'.

    • centroamericano

      Onko joku käynyt Roccastradassa, joka on n. 60 km etelään Siennasta? Se ei taida olla enää ydinToscanaa, mutta onko miten vertailukelpoinen maisemien suhteen? Jos on vähemmän turisteja niin ei tietenkään haittaa ;-)) Viinialuetta Roccastrada kuitenkin on. Olisi oiva tilaisuus käydä kun tuttava asuu siellä enkä ole kovin innokas tuhlaamaan aikaa ja rahaa majapaikkojen etsimiseen ja muuhun turistisekoiluun.

      Ehkä lentäisin Firenzeen ja vuokraisin sieltä auton jolla ajan Roccastradaan ja sieltä käsin voisi tehdä iskuja Pisaan, Siennaan jne. joka toinen päivä ja joka toinen päivä juoda viiniä. Aikarajoitusta ei ole.

    • terrecinque

      Noniin! Toscanan reissu tuli tehtyä. Onnistui mainiosti. Huomiotavaa oli, että 3h Firenzessä riittävästi, samanverran Sienassa. Jos pitää valita Siena parempi. Kävelimme siis kaupungilla tutustuimme arkkitehtuuriin ulkoisesti.

      Alue on täynnä pieniä kivoja kaupunkeja, joita ei turistioppaista löydy, onneksi.

      On kahdenlaista Toscanaa; on pelto-Toscana ja mehtä-Toscana. Molemmat mielenkiintoisia omalla tavallaan.

      Jos suuriin turistikaupunkeihin mielii (Firenze, Siena, San Gimignano...) kannattaa olla liikkeellä aikaisin 8.00 eteenpäin ja häippästä kun cappuccino-aika on ohi. Sitten alkaa tulla väkeä kuin muurahaisia.

      Sercchion laakso ja Alpi Apuane oli ehkä kuitenkin parasta Toscanaa minulle.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      226
      3537
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2191
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2091
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1965
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      87
      1650
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1381
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1281
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1267
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1217
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1208
    Aihe