Vanha kirja kummastuttaa..

tutkiva12

Hei! Olen yrittänyt löytää hieman tietoa tälläisestä kirjasta kuin Lutheruksen HuonePostilla. Sattui käsiini melkein vahingossa, mutta ei kyllä hirveästi ole tietoa tästä kirjasta.

Ainut mitä olen löytänyt, Martti Luther : Huonepostilla,uudestaan suom. Niilo E. Wainio. Suomen lutherilainen evankeliumi-yhdistys, Helsinki 1896. Ja erillisiä uskonnollisia sivuja ja myynti ilmoituksia. Olen muutaman illan ollut lukemassa kaikenlaisia tekstejä. Avatkaa hieman tiivistetysti. :D

Jos joku tietäisi enemmän kuin tuo internet ja selkeämmin? kaikki tieto olisi hienoa kuulla :) kiitos etukäteen jos joku tietää kertoa jotain uutta!

3

251

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • -tristitia-

      Hei,
      Otsikko kiinnosti, joten luin kyselysi, mutta valitettavasti en kuitenkaan tiedä kysymästäsi kirjasta mitään.

      Luin, koska otsikosta tuli mieleeni eräs oma vanha kirja, jonka nimi on Lutherilaisen seurakunnan Opin ja Uskon Tunnustuskirjat ja Upsalan kokouksen päätös. Kolmas, kielen puolesta parannettu painos. Painettu Helsingissä Osakeyhtiö Weilin&Göös Aktiebolag, 1897.

      En ole sitä lukenut (silmäillyt kuitenkin), ja muutenkin teksti on niin koukeroista, että lukeminen olisi aika hidasta, ainakin minulle. Säilytän sitä tunnesyistä.


      Eipä tässä muuta kummempaa, kunhan kerroin.

    • tutkiva12

      Kiva että muillakin on tälläisiä vanhoja kirjoja :) juu nuo vanhat kirjat ovat omanlaisiaan lukea :D

    • -parta

      Evankelisluterilaisessa kirkossa noudatetaan ns. kirkkovuotta, johon kuuluu että vuoden jokaiselle sunnuntaille on etukäteen määrätty raamatunteksti jota saarna käsittelee. Postillat ovat kirkkovuoden tekstejä noudattavia saarnakokoelmia joissa siis on raamatunkohta ja sitä käsittelevä saarna vuoden joka sunnuntaille. Papit ovat näitä käyttäneet apuna omien saarnojensa valmistuksessa, ja normiseurakuntalaisille postillat ovat toimineet raamatunselitys- ja hartauslukemistona.

      Martti Lutherin Kirkkopostillat ja vähän lyhempiä saarnatekstejä sisältävät, Lutherin kotisaarnoista kootut Huonepostillat ovat siis Lutherin tekemiä/pitämiä saarnoja. Postilloita on monilta muiltakin tekijöiltä mutta Lutherilla luonnollisesti on oma erityinen sijansa ainakin evankelisluterilaisen kirkon piirissä.

      1800-luvulla painetusta suomenkielisestä kirjallisuudesta suuri osa on uskonnollista kirjallisuutta. Suosituimmista teoksista otettiin vieläpä suuria painosmääriä. 120 vuotta vanha uskonnollinen kirja ei siis ole mikään harvinaisuus eikä erikoisuus. Lutherin asemasta johtuen ovat hänen postillansa kuitenkin keräilykohde, jonka vuoksi niillä on arvoa. Rahallinen arvo ei ole suuri. 1800-luvun loppupuolelta olevien Lutherin Kirkko- ja Huonepostillojen asiallinen myyntihinta liikkuu viidenkympin kummallakin puolen, viidestä kuuteen kymppiin on nykyisellään aika lailla asiallinen hinta.

      Ennen oli yleistä että kustantaja lisäsi kirjaan mainossivuja. Lisäksi saatettiin muun muassa uskonnollisiin kirjoihin lisätä erillisiä osia täydentämään sanomaa ja opillista sisältöä.

      Vanhaa kirjasintyyppiä kutsutaan fraktuuraksi. Kirjasintyyppi tuli Suomessa käyttöön Saksan kautta. Vähän aikaa päntättyään tekstiä alkaa lukea vallan sujuvasti ja ainakaan minulle ei ole eroa onko teksti ladottu fraktuuralla vai nykyisin käytössä olevalla kirjasintyypillä. Fraktuuran "hienouksista" on syytä sisäistää muun muassa sellainen seikka että pienestä s-kirjaimesta on kaksi muotoa eli jos sanassa on kaksi s-kirjainta vieretysten toinen kirjaimista painetaan eri muodossa. Tämän kun hoksasi lukeminen alkoi sujua. :)

      1800-luvun alkupuolella painettuja kirjoja lukiessani olen havainnut että fraktuuran tyypissä on vähän eroa ja sanon sitä "vanhaksi fraktuuraksi" vaikka kirjasintyypille on varmasti olemassa eksakti nimitys.

      Nykyaikaista kirjasintyyppiä alettiin Suomessa vähin erin käyttää joskus 1800-luvun lopussa mutta paremmin siihen siirryttiin 1900-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä. Kuitenkin sanomalehdet vielä 1920-luvulla käyttivät fraktuuraa. Joissain 1910-30 -lukujen lehdissä on kumpaakin kirjasintyyppiä samassa lehdessä. Saksassa fraktuuraa käytettiin yleisesti kaikessa kirjallisuudessa toiseen maailmansotaan saakka, osittain vielä myöhemminkin.

      Lutherin Huonepostilla on ilmestynyt nimellä LUTHERUKSEN HUONEPOSTILLA ainakin 1840-luvulla ja sitten varmaan muutamana uutena tai tarkistettuna suomennoksena milloin Lutherin, milloin Lutheruksen nimellä, kuten suuri osa hänen teoksista. 1840-luvulla ilmestyneestä Huonepostillasta ilmestyi näköispainos vuonna 1970.

      M. Lutheruksen Huonepostilla vuodelta 1928 ("wuoden 1863 suomennoksen mukaan painettu"):

      http://kotisivukone.fi/files/kultaomena.kotisivukone.com/.album/1383583424357_1_large.jpg

      Muutamia kirjoja hyllystäni. Oikeassa reunassa siistikuntoinen Lutherin Kirkkopostilla: Täydellinen vuosikerta valituita saarnoja, Tohtori Martti Lutherin Evankeliumi- ja Epistola-Postilloista. Lutherilaisen Evankeliumi-Yhtiön toimesta, Weilin ja Göös'in osakeyhtiön kirjapainossa, 1885. Sivuja 710 596. Sen yläpuolella kansiltaan kuluneempi Lutherin Kirkkopostillan ensimmäinen osa vuodelta 1883 (Ensimmäinen osa, eli Selityksiä wuotisten sunnuntai- ja juhla-päiväin Evankeliumeista. Täydellinen vuosikerta. Lutherilaisen Evankeliumi-Yhtiön toimittama ja kustantama 1883) 710 sivua.

      http://kotisivukone.fi/files/kultaomena.kotisivukone.com/.album/1212261327653_1_orig.jpg

      Vanhaa fraktuuraa kokoelmistani (ARMON JÄRJESTYS AUTUUTEHEN, Jesuxen Pyhän Evangeliumin Jälken Neljäsä Kansapuhesa Yhden Opettajan ja Sanankuulian wälillä, Yxinkertaisesti eteen asetettu. Suuren hyödytyxensä tähden, Suomexi käätty, Ja Kahdexannen kerran ylöspandu. Turusa, Prändätty J. C. Frenckellin ja Pojan tykönä, Wuonna 1826; sivuja 198 3 5):

      http://kotisivukone.fi/Kotisivukone/files/kultaomena.kotisivukone.com/.album/1221348478455_3_large.jpg

      Lisää vanhaa fraktuuraa:

      http://kotisivukone.fi/files/kultaomena.kotisivukone.com/.album/1394072406314_1_orig.jpg

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      54
      5289
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3417
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1562
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      191
      1449
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1066
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      978
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      887
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      826
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      778
    10. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      769
    Aihe