Asko kodinkoneet lopettaa

keittiöurpo

... mitä kaikkea siellä on siis tehty? Gorenje? Entä mistä tulee UPO?

13

2679

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Asko sweden

      Asko siis lopettaa suomessa ja suomessa on valmistettu UPON liedet. Asko on edelleen ruotsissa, jossa valmistetaan teräksiset lujat Asko astianpesukoneet ja pyykinpesukoneet..

      • Herätkää

        Tätä on harjoitettu koko suomen EU:ssa olo ajan, kaikki suomessa kehitetty ja hyvä laatuinen tuottava toiminta on siirretty suomesta pikkuhiljaa keski-ja etelä- Eurooppaan. Tätäkö päättäjät halusi," Lipponen etunenässä" kun halusi liittyä väkisin EU:n , rahaliittoon ei edes vienyt päätöstään eduskunnan käsittelyyn). Tätäkö silloisille päättäjille luvattiin, vai mitä? Kuvattiinkin suomeen lisää elätettäviä kun on siirretty kaikki tuottava toiminta pois suomesta. Sitäkö EU:ta luvattiin?


    • ana-lyyssi

      Electrolux irtisanoi Porin jääkaappitehtaan 200 työntekijää marraskuussa 1998. Euroopassa yhtiö irtisanoi 12 000 ihmistä.

      Upoa siis tehdään vuoden 2012 heinäkuuhun saakka. Pesukonetuotanto loppui joskus 2000-luvun alussa.

      Helkaman tuotanto loppui Suomesta 2008 ja merkkiä ei kotitalouskoneena juuri enää näe, Candy-Hooverin kupeessa joskus näkyy kolmantena merkkinä.

      Yksittäisiä koneita tehdäään edelleenkin osittain Suomessa, nimittäin Festivo ja Esteri.

      Muut kuten Siemens, Bosch, Miele, Candy, Hoover jne eivät ole koskaan tehneet Suomessa ainuttakaan kodinkonetta. Toki ovat ostaneet Upon tehtaalta liesiä, mutta eipä juuri muuta. Cylindan liedet olivat myös pääosin lahtelaisia.

      Upon liesitehdas siirtyi Antonio Merlonin omistukseen vuonna 2000. Gorenje osti Upo-merkin, Lahden tehtaan ja Ruotsissa sijaitsevan astianpesukonetehtaan 2010 Merlonilta. Nykyisin Merlonia ei ole enää olemassa, vaan yhtiö on pilkottu ja osat myyty eri toimijoille.Ellei Gorenje olisi ostanut Lahden tehdasta, olisi Upo-merkki hävinnyt markkinoilta viimeistään 2011. Ellei sitten joku muu olisi merkin käyttöoikeutta ostanut.

      Lahden tehtaalla tehdään vielä liesiä ja yhtä mankelimallia. Tuotanto siirretään Tsekkiin, jossa Gorenjella on jo liesitehdas. Upon mallisto pysyy entisellään (lehdistötiedotteesta päätellen), mutta valmistusmaa muuttuu. Ja kuten arvata saattaa, hintataso tippunee. Gorenjen tehtaalla Mora Moraviassa tehdään tätä nykyä noin 500.000 liettä, Lahdessa viime vuonna alle 50.000.

      Nokia vähentää väkeä Suomessa, vatio irtisanoo ja vähentää väkeä. Tuohan ei ole mitään uutta, tuottavan teollisuuden alasajo on meillä ollut käynnissä jo 1980-luvulta lähtien. Upo-liesiä tehtiin yllättävän kauan Suomessa, Lahden tehtaan kulut olivat kurissa ja tuotteilla sai asianmukaista hintaa. Markkinat kuitenkin jylläävät kuluttajien ehdoilla: pitää saada halvempaa ja halvempaa, seurauksena on tuotannon kulujen karsiminen, mistä tässä on epäilemättä kyse. Osta halpaa, halvan tarjonta kasvaa ja kilpailu kiristyy. Tuotteitten taso kärsii ja saadaan välillä sutta ja sekundaa. Toivottavasti Upo-liedet tehdään oikeasti samalla tavalla, samoilla koneilla kuin tähänkin asti laadusta tinkimättä. Kyllä tuotannon pääraamit lähtevät siitä, mitä ihmiset ostavat. Joskus vaan tuntuu nurinkuriselta semmoinen ajatus, että tuottava toiminta lakkautetaan ja korvataan tuotanto vielä tuottavammalla toiminnalla, mutta tuo siirto on useinkin järkevä tehdä ennen kuin tuotanto alkaa tuottaa reilua tappiota.

      Kotimaisuus on tuotteelle hyvä lisäarvo, mutta jos se ei saa maksaa mitään niin seuraukset ovat nähtävissä.

      • anu-skeptikko

        Siinäpä oli herättelevä kirjoitus. Kuinka usein laatu on säilynyt samana kun tuotantoa on siirretty halvemman tuotannon maihin?


    • sivustaseuraava

      Tämä noudattanee samaa kuviota kuin esim. Electrolux konsernin (Rosenlew, AEG ym.) liesien valmistus lopetettiin Ruotsissa ja siirrettiin Romaniaan. Lopputulos ei ollut ainakaan laadun kannalta kovin hyvä asia, mutta hinnat taisivat hieman tippua.
      Lopputulos taitaa olla että vaikka rahalla haluaisi laatua, sitä ei kukaan pysty tarjoamaan.

    • re

      Harmin paikka, kodinkoneitten valmistus loppuu suomesta, ostin viime vuonna mökille Upo-lieden, olen ollut tosi tyytyväinen, myös hinta oli kohdallaan, eihän liedet kovin kalliita ole. Arvailla vaan saattaa laadusta tulevaisuudesta.....

    • Ihmiset haluaa ostaa halpaa ja olettavat että ne ovat yhtä hyviä.
      Markka aikan hyvät pesukoneen alkoivat hintaluokassa 4000 markkaa, nykyisin hyvät koneet maksavat saman verran siis alkaen noin 670€.
      Teräs maksaa muki on halvempaa ja heikompaa.
      Ostajan kannattaa aina katsoa että ostaa teräksisen koneen niin saa laatua.
      Merkkiin en ota kantaa.

    • Teräskone kestää.

      Aivan ja teräksisisiä Asko pyykin ja astianpesukoneita valmistetaan yhä ruotsissa Askon tehtaalla, suomessa niitä myydään Gigantissa. Asko ja Miele ovat kodinkoneiden aatelia, niitä teräksisiä ja kestäviä koneita.

    • Liesiasiantuntija

      Ainakin aluksi Gorenjen tehtaalla Tseksissä tullaan tekemään Upo-liesiä täsmälleen samoilla koneilla, samoista materiaaleista ja samoilla tyyppinumeroilla kuin Lahdessaki. Tarkoitan, että laatutaso ei heikkene millään tavalla, vain valmistuspaikka vaihtuu.

      Eri asia on sitten se, kuinka kauan liedet ovat yhtä hyviä kuin tähänkin saakka.

      Kaikki alan asiantuntijat tietävät Upo-liesien ylivoimaisuuden muihin merkkeihin nähden, valitettavasti osalle loppukäyttäjistä tämä tieto ei ole koskaan mennyt. Myyjät myyvät kaupoissa niitä, mistä saavat parhaan katteen, niitä joilla on joku myyntikilpailu menossa, niitä joita on myynnissä. Esimerkiksi Expert-ketjussa ei Upoja ole myynnissä ollenkaan, koska Upo on kansallinen merkki Suomessa ja sitä ei myydä juuri ollenkaan Ruotsissa ja Norjassa, eikä ihan yhtään Tanskassa. Siksi se ei kelpaa niille ketjumerkiksi, vaikka Suomen kauppiaille kelpaisikin. Muutama Expert myy Upon liesia, koska asiakkaat niitä haluavat, mutta raha puhuu: myy sitä mistä ketju hyvittää parhaiten, raha ratkaisee.

    • Entinen Upolainen

      Tähän liesikeskusteluun on hyvä jatkaa lisää aiheesta. Tällä palstalla on ollut aiheellista tekstiä viitaten Upo liesien valmistus paikan vaihtoon yms.
      Vaikka Upo liesiä on valmistettu Tsekissä Mora Moravian tehtaalla kohta noin 5kk, samoilla koneilla kuin millä ne tehtiin täällä Lahdessa, niin ei se laatu ole sama.
      Lahdessa meillä oli osaaminen joka oli jatkunut jo vuosikymmeniä ja näin ollen tiedettiin jos emalista tuli huonoa tavaraa tai joku kone teki sutta, ne osat osattiin karsia ennen lieden kokoonpanoa.

      Tsekkiläiset eivät tiedä että ne koneet olivat jo hieman iäkkäitä ja oli tiettyjä tapoja millä se laatu saatiin pidettyä vaikka koneet eivät toimineetkaan niin kunnolla. Näitä tapoja ei tietenkään Tsekkiläisille kerrottu....ne olivat osa tätä osaamista.

      Lieden osia valmistettiin Lahdessa viimeisien kuukausien aikana tuhansia kappaleita valmiiksi Tsekkiin, jotta heidän oli mahdollista aloittaa tuotanto samalla jo kun koneita ja tuotanto ratoja siellä vasta asennettiin paikoilleen. Eli ensimmäiset liedet jotka valmistuivat Mora Moraviasta on osat prässätty, emaloitu, maalattu ja tarkastettu täällä...siellä vain tapahtui valmiista osista kokoonpano työ.

      Vaikka nykyäänki nämä liedet tehdään siellä samoilla koneilla, niin laatu ei ole sama... Tehdas käyttää erilaista emalia/ maalia osien pinnoitukseen, erilainen työkulttuuri...sekundaa ei enään katsota niin tarkkaan, huonoja osia lasketaan läpi sormien. Kokoonpano työkin näyttää olevan erilaista kun on noita liesiä käynyt kattelemassa prismassakin esimerkiksi.

      Kyllähän sen tiesi että laatu tulee laskemaan paljonkin kun tuotanto täältä lähtee sinne kauas. Kyllä se oli haikea hetki lahtelaisille kun viimeinen Upo-liesi valmistui tuotantolinjoilta 29.6.2012.

    • Itselläni on edelleen Askon valmistama ase skandia merkkinen pyykinpesukone. myyjä sanoi minulle 1998, että sijoita 3300mk:aa laatuun, niin kestää 20v. toisena vaihtoehtona olisi ollut halpis pyykkäri italiasta hintaan 2000mk ja muovi-sisuksilla.

      • Näin se on

        Nykyäänhän Asko tehdään Sloveniassa, mutta hinta on sama, kun oli Ruotsissa tehdyissä. Mahtaakohan olla laatu?


      • Kohta intialaista?
        Näin se on kirjoitti:

        Nykyäänhän Asko tehdään Sloveniassa, mutta hinta on sama, kun oli Ruotsissa tehdyissä. Mahtaakohan olla laatu?

        Ruotsin tehtaan lattialla ei ole enää muuta kuin pölyä. Tuotantovälineet kärrättiin viime vuonna Sloveniaan, missä samoja koneita valmistetaan samoilla tuotantovälineillä kuin Ruotsissakin. Hintakilpailu on erittäin kovaa varsinkin edestä täytettävissä pesukoneissa. Tästä syystä odotan sloveenien tekevän koneisiin halventavia muutoksia piakkoin, mutta niin ovat tehneet muutkin valmistajat. Taloudellisessa kurimuksessa ovat tällä hetkellä kaikki pienet, vain euroopassa toimivat kodinkonevalmistajat, kuten gram, candy-hoover ja kyllä siihen kategoriaan lasketaan myös Miele, brandthan menikin jo konkurssiin.

        Kaikkien kodinkonevalmistajien akilleen kantapää on elektronikka, joka on saman tyyppistä niin puhelimissa, autoissa kuin televisioissakin. Komponenttien kestävyys vaihtelee, samoin käyttövirheet aiheuttavat jonkin verran ongelmia myös elektroniikassa.

        Kaikki johtuu ihmisten halusta ostaa halvempia koneita, kallimman koneen valmistaja on aina se viimeinen, joka joutuu nöyrtymään ja siirtämään tuotantonsa edullisempaan paikkaan myynnin laskettua, ja varsinkin yrityksen tuloksen mentyä pakkaselle.

        Toivottavasti Sloveniassa valmistettavien Upo-astianpesukoneitten hintataso pysyy sillä tasolla, että niitä myydäään jatkossakin, koska kone on takuulla laadukkain kone, mitä markkinoilla on. Valitettavasti odotettavissa on hinnankorotuksia, koska tuotannon siirtäminen Sloveniaan johtui siitä, että sen tuottaminen Ruotsissa oli raskaasti tappiollista. Onkohan Slovenia niin paljon halvempi maa tuottaa koneita kuin Ruotsi, että hinta laskee? Lisäksi Upo on paikallinen brändi ja sen myyntimäärät ovat jossakin säälittävän ja naurettavan välimaastossa ajatellen esimerkiksi pohjoismaisia markkinoita. asko-merkillä niitä myydään muuallakin, lieneekö tulevaisuus Suomessakin Askon myynnin varassa.

        Puola, turkki ja itäeuroopan maat ovat jo nyt tiskarimarkkinoitten kuninkaita ainakin Suomessa (bosch, Siemens, electrolux, rosenlew, zanussi, gram, whirlpool jne). Italialainenkin tuotanto on vaarassa loppua maan korkean palkkatason takia.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5510
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3527
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1652
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      205
      1624
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      77
      1087
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1078
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      907
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      836
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      809
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      808
    Aihe