Onko porakaivon poraaja vastuussa?

tuutis

Porakaivomme porattiin keväällä 2011. Talven aikana vesi on haissut ja maistunut rikille (mädälle kanamunalle) enemmän tai vähemmän. Pakkasilla tätä ongelmaa ei ole ollut, mutta lumien sulaessa haju ja maku on taas tullut. Porakaivon "hattu" (se osa, mikä on maanpinnalla) ei ole lumen peitossa.

Lisäksi veden mukana tulee hienojakoista harmaata sakkaa, joka ei liukene veteen, mutta murenee sormien välissä.

Veden valuttaminen ei ole auttanut kumpaankaan ongelmaan. Olemme asuneet talossa joulukuusta lähtien.

Onko porakaivon poraaja vastuussa, jos porakaivoon pääsee pintavedet? Mitä asialle voi tehdä?

16

6431

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tuutis

      Unohdin vielä mainita, että lisäksi vedestä jää likajälkiä hanoihin, astioihin ja lavuaareihin. Kyse ei ole kalkista, koska jäljet lähtevät pois huuhtelemalla ja pyyhkimällä.

    • Harmaa aine

      vedessä on kivituhkaa, joka on kallioperästä porauksessa syntynyttä jätettä. Kaivo olisi pitänyt huuhtoa painehuuhteluauton kanssa, jonka voi tehdä tosin vieläkin.

      Mädän kananmunan haju on rikkivetyä, jota vapautuu kallioperään jääneistä taskuista veteen.

      Jos vettä ei ole tutkittu, se kannattaisi tehdä, jotta selviäisi sisältääkö se radon kaasua tai arseenia ym.

      • tuutis

        vesi on tutkittu. on juomakelpoista, mutta radonia löytyy [1500 (en muista yksikköä, raja on 1000)]. Tarkoitus on hankkia suodatin, kun on saatu tulokset myöhemmin uraanista.

        Voiko noita taskuja ilmestyä silloin tällöin vain suojakelillä vai miksi tuo haju- ja makuhaitta ilmenee vain suojakelillä?

        Kaivoa ei huuhdeltu. Pitääkö meidän maksaa erikseen tuosta huuhtelusta vai olisiko sen pitänyt tulla kaupanpäälle?


    • Ilman muuta se

      Ilman muuta se huuhtelu olisi pitänyt tehdä jo silloin! Kaupanpäälle tietenkin.

    • Rikin hajun poisto

      meillä porakaivo alkoi tuoksua muutaman käyttövuoden jälkeen madänneelle kanamunalle (=rikkiä).
      Ratkaisu oli kotitekoinen: ilmasimme porakaivon pumppaamalla letkulla kaivon pohjalle ilmaa kompressorilla (purkimys saada mahdollisimman paljon ilmakuplia). Hajuongelma poistui tällä toimenpiteellä.

    • tuutuis

      Pitää varmistaa, tehtiinkö huuhtelu.
      Mutta mistä johtuisi nuo vedestä jäävät likajäljet?

    • maria51

      Hei minun kaivo haisee maistuu on samat viat mutta haju on koko ajan ei lähe vaikka kuinka lasken vettä otin vesinäytteen kohta kaivon teon jälkeen lausunto on ei kelpaa talousvedeksi.Suomen Porakaivo ei huuhdellu paineella porareikää vaikka ne mainoksissaan ilmoittaa että he juoksuttaa vettä ennenkö he liittää puten verkostoon kaivon hinta on noin 10300e en aijo maksaa laskua reikä on porattu 150m joten siellä on jo pohjavesi.

      • Casino

        Maku ja haju ei voi olla porarin vika eikä huuhtelu siihen mitään vaikuta jos laatu on edelleen huono pumppauksenkin jälkeen. Yleisesti porausta ei suositella tehtäväksi yli 120m syvyyteen, saattaa tulla ongelmia. Betonoi kaivo 60m-80m. matkalta ja tee painehalkaisu, ehkä auttaa.


      • arvo kaipo

        On ollut suomen porakaivo oy:n kanssa muillakin onkelmia. Tarkkaan kannattaa harkita ja todellakin maksu vasta, kun työ on kokonaan valmis. Tuntuu tuon poraajan vastuu olevan aika tulkinnallinen juttu varsinkin, kun puhelimessa harvoin asioivat, jos on jokin jo mennyt vikaan.
        http://www.youtube.com/watch?v=FOEkULcGmA8


      • arvo kaipo
        arvo kaipo kirjoitti:

        On ollut suomen porakaivo oy:n kanssa muillakin onkelmia. Tarkkaan kannattaa harkita ja todellakin maksu vasta, kun työ on kokonaan valmis. Tuntuu tuon poraajan vastuu olevan aika tulkinnallinen juttu varsinkin, kun puhelimessa harvoin asioivat, jos on jokin jo mennyt vikaan.
        http://www.youtube.com/watch?v=FOEkULcGmA8

        http://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/2012/11/13/pankkiahdinkoon-uponnut-nainen-jarjesti-oman-mielenosoituksen



        Pankkiahdinkoon uponnut nainen järjesti oman mielenosoituksen
        KOTIMAA 13.11.2012, klo 22:11. Päivitetty 5.9.2013, klo 15:32

        Maria Jokinen halusi yhden naisen mielenosoituksellaan varoittaa, millaiseen tilanteeseen pankkien kanssa voi päätyä. Kuva: ESS
        Padasjokelainen Maria Jokinen seisoi tiistaina Artjärven Osuuspankin edustalla kertomassa miten pankki on kohdellut häntä. Jokinen pyysi pankilta tarjousta matalakorkoisesta lainasta, joka hänelle ensin luvattiinkin. Lopulta lupaus kuitenkin peruttiin ja Jokinen jäi ilman edullista lainaa. Sitten kolmen viikon kuluttua tuli yllättäen ilmoitus, että hänen 760 000 euron suuruinen alkuperäinen lainansa Lammin Osuuspankissa oli irtisanottu ja summa pitäisi maksaa takaisin.

        Jokinen kertoo, että Artjärven pankin johtaja antoi kesäkuun alussa hänen allekirjoitettavakseen asiakkuuden siirtovaltakirjan, Lammin pankin lainan irtisanomispaperit sekä Artjärven Op:n tilinavauspaperit.

        - Pankinjohtaja oli lähettänyt seuraavana päivänä irtisanomispaperit Lammin Op:lle, mutta ei ilmoittanut minulle siitä.

        Jokisen mukaan Artjärven Op:n johtajan piti tulla Padasjoelle 8. kesäkuuta, jolloin oli määrä allekirjoittaa lainasopimus.

        -Edellisenä iltana hän kuitenkin soitti ja ilmoitti, ettei pankki lähdekään lainoittamaan minua, sanoo Jokinen, joka haki lisälainoitusta mökkialueensa loppuun saattamiseen.

        Myöhemmin Maria Jokinen sai Lammin Op:sta ilmoituksen, että siltä irtisanotun lainan rahoja pitäisi ryhtyä maksamaan takaisin.

        - Järkytyin, koska en tiennyt, että luoton irtisanomispaperit oli lähetetty sinne, vaikka tilalle ei ollut annettu uutta luottoa Artjärveltä. Toimin tyhmästi, kun luotin suomalaisiin pankkeihin, sanoo Jokinen.

        -Nyt minulla on velkoja ulosotossa tämän sotkun takia, mutta taistelen loppuun asti. Vien tämän asian oikeuteen, jos tämä ei ratkea muuten. Eräästä asianajotoimistosta on jo luvattu apua, sanoo Jokinen.

        Artjärven Osuuspankin johtaja Reijo Hurskainen kieltäytyi kommentoimasta tapausta pankkisalaisuuteen vedoten. Sen verran hän kuitenkin myönsi, että tietää tapauksen. Hurskainen ihmetteli Jokisen mielenilmausta ja sanoi vielä keskustelevansa hänen kanssaan.

        Lammin Osuuspankin johtaja Kirsi Pallas ei suostunut sanomaan asiasta yhtään mitään asiasta. Hän ei edes myöntänyt tietävänsä tapauksesta.

        - En voi kommentoida, koska pankkisalaisuus kieltää sen.

        ESS.fi


      • arvo kaipo
        arvo kaipo kirjoitti:

        On ollut suomen porakaivo oy:n kanssa muillakin onkelmia. Tarkkaan kannattaa harkita ja todellakin maksu vasta, kun työ on kokonaan valmis. Tuntuu tuon poraajan vastuu olevan aika tulkinnallinen juttu varsinkin, kun puhelimessa harvoin asioivat, jos on jokin jo mennyt vikaan.
        http://www.youtube.com/watch?v=FOEkULcGmA8

        http://yle.fi/uutiset/lomamokkiyrittaja_konkurssiin_kelvottoman_porakaivon_takia__paijanteen_rantaomaisuuden_arvo_miljoonissa/6986919



        Porakaivon rakentamisesta alkunsa saanut riita on johtanut padasjokelaisen lomamökkiyrittäjän Maria Jokisen konkurssiin. Yrittäjä rakennutti pari vuotta sitten porakaivon, jonka veden laadussa oli ongelmia ja vettä ei suositeltu käytettäväksi talousvetenä erityisesti kloridipitoisuuden takia.

        Yrittäjä oli tyytymätön ja jätti noin 10 000 euron suuruisen kaivonporauslaskun maksamatta. Porausfirma käynnisti konkurssimenettelyn saatavastaan ja Päijät-Hämeen käräjäoikeus asetti yrittäjän konkurssiin 1. marraskuuta 2012.

        Porakaivon tilaussopimuksessa ei ole mainintaa poraustyöntekijän vastuusta veden laadun osalta. Porausfirman mukaan veden laatu määräytyy alueen hydrologisten ja maaperän ominaisuuksien mukaan, joihin kaivonporaaja ei voi vaikuttaa.

        Yrittäjä ei ollut reklamoinut laskusta kaivonporausfirmalle. Konkurssiin asetetun Maria Jokisen omistuksessa oli kilometrikaupalla Päijänteen rantaviivaa ja maata.

        - Mökkejä Maakesken lomakylässä on yhdeksän ja maata kaikkiaan 36 hehtaaria. Päijänteen rantaviivaa on yli kolme kilometriä, Jokinen luettelee.

        Jokisen mukaan kiinteistön arvo liikkuisi eri arvioiden mukaan jopa kolmessa miljoonassa eurossa. Käräjäoikeus hylkäsi viime perjantaina kaivolaskun riitautusvaatimuksen ja määräsi konkurssiin menneen yrittäjän maksamaan laskun korkoineen sekä 7 500 euroa oikeuskuluja.

        Monivaiheisessa mökkikylän konkurssijutussa on vaihdettu marraskuussa pesänhoitaja. Nyt pesänhoitaja on lahtelainen asianajaja Markku Lunkka.

        Maria Jokinen sanoo, että tavallinen ihminen ei osaa aina toimia.

        - Kaivon takia ei konkurssiin ketään pitäisi voida hakea. Nyt yrittäjän niskaan on kertynyt kaivolaskun lisäksi myös muuta velkakuormaa.


    • Otsoonit kehään

      http://www.barock.fi/Sivut/porakaivo.html
      Ainakin tuo laite tehosi pintavesi kaivoon jossa oli sellainen "suovesi" ongelma.
      Haju läksi ja väri kirkastui.
      Mainos miehet kehuvat tuon poistavan rikkivety ongelma ja itsekkin uskon sen, sillä kesämökillä oli rotta kuollut seinän väliin ja haju oli sen mukainen niin vein tuon otsonointi yksikön puhaltamaan otsoonia pariksi päiväksi mökkiin. päivä tuuletusta sen perään niin jäljellä oli enään mieto otsoonin haju, eikä raadon hajua.

      • Just joo ja

        --- Mainos miehet kehuvat tuon poistavan rikkivety ongelma ja itsekkin uskon sen ---

        Juu se poistaa kaiken ja lamppu on puoli-ilmainen vaihtaa. Not. Ei kannata kaikee uskoa.

        Mainosmiehet pörrää.


    • Otsoonit kehään

      Lamppu maksaa alta satasen rahteineen.
      http://www.poolsupplyworld.com/Paramount-005402383400-Clear-O3-Water-Purifying-System-Replacement-Lamp/005402383400.htm?&301=true
      -Kannen suojakotelosta 4 ruuvia auki
      -Lampun muovisuojasta 2 ruuvia auki ja suoja pois
      -lamppu irroitetaan samoin niin kuin monet loisteputkilamput.
      Ei ole vaikea homma jollei ole pääsiäiskäsi tai muuten vain yksinkertainen.
      Edulisempia ja parempia otsonilaitteita on Suomen markkinoila ja eivät käytä lamppua otsonin tuotantoon.
      http://www.wetec.fi/ozon/

      Itsellä auttoi tuo veden otsonointi ja näyttää olevan aika yleinen vedenpuhdistus tapa, Mutta vaikea alkaa antamaan mielipiteitä sellaisesta mitä ei ole kokeilut.
      Hiekkasuodatukset jätin pois sen vaihtohiekan hinnan takia n. 80€/10kg ja 45kg olisi käyttänyt tämä aqva-filtterin ehdottama laite hiekkaa ja pahimmillan vaihtoväli olisi ollut alle vuoden.

      Toki täällä kehutaan ja mainostetaan melkein mitä tahansa, mutta samat mainosmiehet myös osallistuvat niin sanottuun negatiiviseen mainostamiseen.
      Mutta sinä itse valitset ja googlettamalla löydät myös paikkansa pitävää tietoa ja tutkimustuloksia

      • Moroo. Edellistä kirjoittajaa lukiessani tuosta aqva-filterin hommista tuli mieleen sama ongelma että erittäin kallista pitää, huuhtelut ja hoitaminen suht työlästä ja hiekat... huh elämä on melko kallista. Pyysin tarjousta tuolta Barock oy:stä veden rauta ja mangaani pitoisuuksien vuoksi ja kuulostaa reilulta kyllä jos homma ei toimi ja makua/hajua ei vedestä saa pois niin kaupat perutaan. Tiedä sitten onko tuo lopullinen pelastus mutta eräässä tuttavaperheessa on porakaivossa sama ongelma kuin meillä ja he asensivat kaivoon juuri Barockin laitteen ja vesi on todellakin juotavaa, ei makuja ei hajuja! Olemme itse asuneet jo reilu 15 vuotta talossa jonka hana vettä ei viitsi juoda kun se maistuu ihan siltä itseltään. Olisipa edes nyt tuuria jossain määrin ja saisi edes veden kuntoon... Olisi jo aika saada kunnollista ja käyttökelpoista vettä sisälle taloon muutenkin kuin kantamalla... Saa kertoa kokemuksia muutenkin otsonoinnista!


      • Hirveet hinnat

        Onpahan kovia hintoja otsonilaitteilla. Tuon Barockin laitteen hylkäsin sen tarvitsevan huoltotiheyden takia. Wetecin laite ei tarvitse huoltoa juuri ollenkaan.

        Tämä kannattaa lukea: http://publications.theseus.fi/bitstream/handle/10024/46095/Teemu_Rantanen.pdf?sequence=1

        Näiden pohjalta päädyin ebay:hin ja tilaamaan sieltä wetecin myymän laitteen suoraan kiinasta n. kolmasosan hinnalla rahteineen ja tulleineen.

        esim täältä niitä löytyy: http://www.ebay.com/itm/Portable-Ozone-Generator-3-G-Hr-Ozonizer-Air-Water-Purifier-/321089315613?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4ac26a231d&nma=true&si=oq5z6u59wZavtjLBZuTe4Pj3cdE=&orig_cvip=true&rt=nc&_trksid=p2047675.l2557



        Laite on ollut nyt vasta n. viikon käytössä niin ei vielä enempiä käyttökokemuksia. Meillä rengaskaivo ja rauta/mangaani ongelmaa ollut.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1615
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      16
      1469
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1368
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      32
      1340
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      48
      1303
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      15
      1238
    7. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1126
    8. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1116
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1104
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1092
    Aihe