Asunnon ja työpaikan väliset matkakustannukset

Hei,

työskentelen n.55km päässä kotoani ja ma-la välillä pääsen junalla oikeaan aikaan töihin,mutta sunnuntaisin 1h vuorovälin takia tämä ei onnistu. Kuinka tällaisessa tapauksessa lasken matkakustannukseni?

208

16770

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

      Laske nämä työpäivät erikseen, jolloin et pääse julkisella liikennevälineellä työpaikallesi. Oman auton käytöstä saa 0,25 e/km vähennyksen. Muistathan perustella oman auton käytön veroilmoituksellasi.
      Tee muilta osin matkakuluvähennysvaatimus halvimman lippuvaihtoehdon mukaan, mikä on yleensä sarjalippu tai muu kausilippu.

      Matkat ilmoitat kätevästi netissä: www.vero.fi/veroilmoitus.

      Terveisin
      Pirjo Verotiimistä

      • Oma auto verotuksessa

        Miksi oman auton käyttöä täytyy perustella, sillä omasta autostahan saa vähentää vähemmän (0,25 e/km) kuin julkisen käytöstä. Oman auton käytöstä johtuneet matkakulut hyväksytään omalla autolla mm. ainoastaan niiltä päiviltä, jolloin mahdollisuutta julkisen liikenteen käyttämiseen ei ole. Miksi oma auton käytöstä verotuksessa ollaan tiukempia kuin julkisten kulkuneuvojen, vaikka oman auton käytöstä muodostuu pienempi vähennyssumma kuin mitä julkisista tulee? Miksi oman auton käyttöä ei tueta verotuksessa? Luulisi tulevan verottajallekin 'edullisemmaksi'. Olenko väärässä?


    • Suuri kiitos vastauksestanne! :)

    • mustikka

      Hei!

      Olen koko viime vuoden työskennellyt määraikaisena toimisto töissä. Minua pyydettiin muutamana lauantaina kassatöihin entiseen työpaikkaani tuuraamaan, voinko vähentää myös nämä pari satunnaista lauantaita matkakuluissa?

    • Hei mustikka ja kiitos kysymyksestäsi!

      Voit vähentää satunnaisten keikkojen matkakulut entiseen työpaikkaasi samalla tavalla asunnon ja työpaikan välisissä matkakuluissa. Tee niistä samanlainen selvitys, kuin pääasialliseen työpaikkaasi liittyvistä matkoista.

      Verkossa voit kätevästi antaa tiedot ja erittelyt: www.vero.fi/veroilmoitus

      Ystävällisin terveisin

      Aarre Verotiimistä

    • neiti joulukuu

      Hei!
      Moneltako päivältä voin tehdä matkakulu vähennyksen? Ohjeissa sanottiin seuraavaa:
      •Säännöllisessä ansiotyössä työpäiviä on yleensä 5 päivää / viikko, 22 päivää / kalenterikuukausi.
      •Vuodessa työssäkäyntikuukausia on lomakuukausi huomioon ottaen 11
      •työpäiviä kertyy tuolloin vuodessa yleensä 242 päivää.

      En kuitenkaan ole ollut säännöllisessä työssä vaan minulla oli määräaikaiset työsuhteet kahdessa eri virassa ensimmäinen 1.1.-30.6. ja toinen 1.7.-31.12. Eli tein koko vuoden töitä ilman varsinaista lomakuukautta. Lomapäiviä kertyi n.1,5-2 päivää kuukaudessa.

      • Hei!

        Kiitos kysymyksestäsi.

        Jos vaadit matkakulut omalla autolla, tee vähennysvaatimus todellisten työpäivien mukaisesti. Mikäli kuljit julkisella, laitat matkakuluihin todelliset syntyneet lippukustannukset.

        Matkakulut ilmoita helpoiten verkossa: www.vero.fi/veroilmoitus.

        Lisätiedot kohdassa voit kertoa miten laskit matkakulusi. Jos pyydät matkakulut
        oman auton käytön mukaan, perustele vaatimuksesi.

        Ystävällisin terveisin

        Eija Verotiimistä


    • pyöräilijäkin

      Miten polkupyörävähennys toimii? Kuljen työmatkat vaihdelleen julkisilla ja polkupyörällä. Lähinnä kesäkuusta elokuun loppuun pyörällä. Sisältyykö mainittu 80 euron vähennys 600 euroon vai onko se erikseen vähennettävissä? Esim. 7 kk julkisilla 58 e/kk 80 e polkupyörävähennys?

    • Hei!

      Kiitos kysymyksestäsi.

      Polkupyörävähennystä saat 80 euroa/vuosi ja lisäksi vähennät julkisen liikenteen käytöstä sinulle syntyneet kulut. Polkupyörävähennys sisältyy 600 euron omavastuuosuuteen. Antamassasi esimerkissä matkakulut jäävät alle 600 euron, joten vähennyksellä ei ole vaikutusta sinulle määrättävän veron määrään.

      Ystävällisin terveisin

      Eija Verotiimistä

    • Kysyjä

      Heippa!

      Olen ollut äitiysvapaalla ja hoitovapaalla alkuvuoden ja palasin töihin 1.8. Onko tuo omavastuu silti tuon 600€ vai onko se pienempi kun työkuukausia ei ole kuin 5?

      • Hei nimimerkki Kysyjä ja kiitos viestistäsi!

        Sinun matkakulujesi omavastuu on tuo 600 euroa, vaikka työskentelykuukausia on ollut vain 5.

        Jos matkakulusi noina 5 kuukautena ovat yli 600 euroa, ilmoitat matkakulusi helpoiten netissä: www.vero.fi/veroilmoitus.

        Ystävällisin terveisin

        Eija Verotiimistä


    • markkujanne

      Olen tehnyt syys-, loka-, marras- ja joulukuun 29 tuntista työviikkoa toisinsanoen 80 prosenttista työviikkoa. Kuljin autolla töihin. Miten merkitsen matkakulut?

      • Hei nimimerkki markkujanne ja kiitos kysymyksestäsi!

        Merkitse matkakulusi tuolta ajalta todellisten työpäiviesi mukaisesti. Muista myös perustella oman auton käyttösi.

        Matakulut ilmoitat helpoiten verkossa: www.vero.fi/veroilmoitus.

        Ystävällisin terveisin

        Eija Verotiimistä


    • XY+

      Vähennetäänkö pekkasvapaa päiväkin, tuosta 22 päivää kuukaudessa.
      Vuodessahan niitä tulee muutamia.

      • Hei nimimerkki XY ja kiitos kysymyksestäsi!

        Jos olet säännöllisessä ansiotyössä eli työskentelet 5 päivänä viikossa, voit pyytää vähennyksen 22 työpäivän mukaisesti työssäolokuukautta kohden.

        Toki voit pyytää matkakulusi myös todellisten työpäivien mukaisesti.

        Matkakulut ilmoitat helpoiten netissä: www.vero.fi/veroilmoitus.

        Ystävällisin terveisin

        Eija Verotiimistä


    • Katriina61

      Hei!

      En ole oikein päässyt selvyyteen työpaikan ja asunnon välisten matkakulujen vähentämisestä.

      Kuljen töihin junalla, johon ostan kuukausikortin kuukausittain. Vaihdoin kesken vuotta työpaikkaa, jolloin siis yksi kuukausista tässä uudessa junamatkaa vaativassa työssä oli vajaa = 1 viikko. Ostin yksittäislippuja tätä viikkoa varten (heti tämän viikon jälkeen olin ulkomailla työmatkalla, minkä vuoksi en ostanut kuukausilippua vielä). Vähennänkö tällöin täysiltä työssäkäyntikuukausilta tuon kuukausilipun hinnan ja tältä yhdeltä viikolta yksittäisten lippujen todellisen hinnan vai esim. 1/4 kuukausilipun hinnasta?

      Ylipäänsä minulle on jäänyt epäselväksi, kuinka tarkalla tasolla matkakulujen toteutuminen tulisi laskea. "Vuodessa työssäkäyntikuukausia on lomakuukausi huomioon ottaen 11" - miten lasken vähennykset, jos oikeasti pidänkin 1,5 kuukautta lomaa vuodessa? Ilmeisesti kuitenkin koko kuukausilipun hinnan saa vähentää, vaikka sitä ei käyttäisi koko kuukautta, esim. siis jos minulla on kuukausilipun aikana muutama etätyöpäivä, joilta kuluja ei synny? Vai täytyykö minun laskea vähennykset kuukausilipun hinta/22*todelliset työssäkäyntipäivät?

      Haluaisin lisäksi tiedustella, miten opiskelija voi vähentää työssäkäyntikustannuksiaan? Tällöin ilmeisesti vähennetään opiskelijahintainen lippu vai?

      Erittäin paljon kiitoksia neuvoista,

      • Hei ja kiitos kysymyksestäsi Katriina61!

        Asunnon ja työpaikan väliset matkakulut vähennetään todellisten kustannusten mukaan eli työssäkäyntikuukausilta kuukausilipun hinnan ja yhdeltä viikolta yksittäisten lippujen hinnan. Matkakulut vähennetään aina todellisen työssäkäyntiajan mukaan. Loma-ajoilta ei voi vähentää matkakuluja. Ohessa linkki Kodin ja työpaikan väliset matkakulut- ohjeeseen http://www.vero.fi/fi-FI/Henkiloasiakkaat/Veroilmoituksen_antaminen/Kodin_ja_tyopaikan_valiset_matkakulut(20214)#Kodinjatypaikanvlisetmatkat. Opiskelija vähentää samoin asunnon ja työpaikan väliset matkakulunsa todellisten kustannusten mukaan.

        Asunnon ja työpaikan väliset matkakulut ilmoitat helpoiten verkossa www.vero.fi/veroilmoitus.

        Ystävällisin terveisin

        Marita Verotiimistä


    • Kysyisin tälläistä asiaa.

      matkakuluistani.

      Autolla pääasiassa kuljen työmatkani ilta sekä yövuorot, ja aamuvuorot välillä bussillä ja joskus iltavuoroissakin. joten kysymys kuuluu, että voiko vähennyksii laittaa sekä auto että bussikortin vai hyväksyykö verottaja vain yhden kulkuneuvon.
      voiko kummatkin auton sekä bussikortin laittaa ja hyväksyykö verottaja asian.
      jos näin on kannattaa auto vain vähentää koska sen saa korkeammalle matkakuluille.

    • tietämätön

      Hei.

      Olin viime vuonna töissä yrityksessä, jolla on toimistoja usealla paikkakunnalla Suomessa. Pääosan vuodesta (n. 8,5kk) työskentelin vakituisella työpaikallani ja loput 3,5kk yrityksen toisella konttorilla (konttoreiden välinen matka n. 250km). Jouduin vuokraamaan tilapäisen asunnon toisella paikkakunnalla työskentelyä varten, eikä työnantajani maksanut minulle päivärahaa tai matkakorvauksia. Ilmeisesti en pysty vähentämään näitä vuokrauksesta aiheutuneita kuluja mitenkään?

      Olen perheetön, voinko tällöin vähentää minkäänlaisia matkakuluja vakituisen ja tilapäisen asunnon välillä, esim. viikonloppuisin tai komennuksen alussa & lopussa? Vai jääkö vähennettäväksi ainoastaan työpaikan ja asunnon väliset matkakulut molemmilla työskentelypaikkakunnilla?

      • Hei ja kiitos kysymyksestäsi Tietämätön!

        Valitettavasti et voi vähentää vuokrauksesta aiheutuneita kuluja tulonhankkimiskuluina samoin kuin matkoistakaan aiheutuneita kuluja. Asunnon ja työpaikan väliset matkakulut molemmilla työskentelypaikkakunnilla voit vähentaa veroilmoituksen kohdassa 3.5.


        Asunnon ja työpaikan väliset matkakulut ilmoitat helpoiten verkossa www.vero.fi/veroilmoitus.

        Ystävällisin terveisin

        Marita Verotiimistä


      • ehkä_vinkki

        Voit vähentää toissijaisen työpaikasta aiheutuneet matkakulut eli matkat varsinaisesta työpaikalta toissijaiselle työpaikalle (tulonhankkimiskulun matkat). Toissijaisen työskentelypaikalta toissijaiselle asunnolle on asunnon ja työpaikan välisiä matkoja (omavastuu osuus).

        Kyseessä ei ole komennos vaan toimistotyö ja työskentelet samaisen yrityksessä, mutta toisella paikkakunnalla. Komennuksen tarkoitus on tehtyä työ määrätyn ajan ja lähteä pois, kun työ on valmis. Komennuksella tarkoitetaan yleensä projektinomaisia töitä ja kuuluu pääasiassa erityisaloilla työskenteleville.


      • ehkä_vinkki
        ehkä_vinkki kirjoitti:

        Voit vähentää toissijaisen työpaikasta aiheutuneet matkakulut eli matkat varsinaisesta työpaikalta toissijaiselle työpaikalle (tulonhankkimiskulun matkat). Toissijaisen työskentelypaikalta toissijaiselle asunnolle on asunnon ja työpaikan välisiä matkoja (omavastuu osuus).

        Kyseessä ei ole komennos vaan toimistotyö ja työskentelet samaisen yrityksessä, mutta toisella paikkakunnalla. Komennuksen tarkoitus on tehtyä työ määrätyn ajan ja lähteä pois, kun työ on valmis. Komennuksella tarkoitetaan yleensä projektinomaisia töitä ja kuuluu pääasiassa erityisaloilla työskenteleville.

        4. Matkat toissijaiselle työpaikalle

        Toissijaisella työpaikalla tarkoitetaan toimipaikkaa, jossa palkansaaja vakituisen työpaikkansa ohella työskentelee säännöllisesti. Toissijaisen työpaikan on sijaittava eri paikkakunnalla tai eri maassa kuin työntekijän ensisijaisena pidettävä, varsinainen työpaikka. Toissijainen työpaikka voi olla joko työnantajan tai tämän kanssa samaan intressipiiriin kuuluvan yhteisön vakituinen toimipaikka. Työnantajan intressipiiriin kuuluvat esimerkiksi saman konsernin yritykset.

        Matkakulut toissijaiselle työpaikalle tehdyistä matkoista vähennetään tulonhankkimiskuluina todellisten kustannusten suuruisina ilman omavastuuta, ylärajaa tai halvimman kulkuneuvon vaatimusta. Vähennys myönnetään kuitenkin vain siltä osin kuin työnantaja ei ole korvannut kuluja verovapaasti. Jos matka tehdään muuta kuin julkista kulkuneuvoa käyttäen, vähennyksen saa Verohallinnon matkakuluvähennyspäätöksen mukaisesti. Matkat toissijaisen työpaikan ja sen sijainnin vuoksi tarpeellisen majoittumispaikan välillä vähennetään kuitenkin samalla tavalla kuin asunnon ja varsinaisen työpaikan väliset matkat.

        Matka toissijaiselle työpaikalle ei oikeuta verovapaaseen päivärahaan, yömatkarahaan tai ateriakorvaukseen. Palkansaaja ei voi myöskään vähentää lisääntyneitä elantokustannuksia verotuksessaan. Kohtuulliset majoituskulut saa vähentää, ellei työnantaja ole korvannut niitä verovapaasti (hotellimajoitus).


    • metalll123

      Hei! Kävin keikkahommissa entisessä työpaikassani pitkin vuotta n. 2 kahden kuukauden ajan. Voinko vähentää matkakulut tulonhankkimisvähennyksessä kun päätoimisesta työstäni vähennän jo matkakulut.

      • Hei ja kiitos kysymyksestäsi metalli123!

        Entisessä työpaikassasi tekemät keikkahommat vähennät asunnon ja työpaikan välisinä matkakuluina samoin kuin nykyisessäkin työpaikassasi. Asunnon ja työpaikan väliset matkakulut voit vähentaa veroilmoituksen kohdassa 3.5. Ohessa linkki Kodin ja työpaikan väliset matkakulut-ohjeeseen http://www.vero.fi/fi-FI/Henkiloasiakkaat/Veroilmoituksen_antaminen/Kodin_ja_tyopaikan_valiset_matkakulut.


        Asunnon ja työpaikan väliset matkakulut ilmoitat helpoiten verkossa www.vero.fi/veroilmoitus.

        Ystävällisin terveisin

        Marita Verotiimistä


    • Kilometritehtaalta

      Kuka saa vähentää oman auton käytöstä aiheutuneet matkakulut, jos kotona asuva aikuinen tytär käyttää vanhempiensa autoa päivittäiseen työmatkaan (60 km yhteen suuntaan, tarpeeksi aikaisin ei mene julkisia)? Vanhemmat itse käyttävät työmatkoihinsa julkisia kulkuneuvoja.

      • Hei nimimerkki kilometritehtaalta ja kiitos kysymyksestäsi!

        Tytär ilmoittaa omalla veroilmoituksellaan asunnon ja työpaikanväliset matkakulut kohdassa 3.5. Vähennys lasketaan halvimman, yleensä julkisen kulkuneuvon käytön mukaan. Mikäli julkisen kulkuyhteyden käyttäminen ei ole ollut mahdollista, asunnon ja työpaikan väliset matkakulut voi vaatia vähennettäväksi omalla tai perheenjäsenen omistamalla autolla.

        Asunnon ja työpaikan väliset matkakulut ilmoitat helpoiten verkossa www.vero.fi/veroilmoitus.

        Ystävällisin terveisin

        Marita Verotiimistä


      • ehkä_vinkki

        Verotuksessa kukaan ei tiedä kenellä on ajokortti ja kellä ei. Sillä ei tietenkään ole merkitystä, jos julkinen liikenne toimii. Omaa autoa ei siis voi perustella sillä, että sillä on kivempi mennä töihin. Verotuksen tarkoitus on toimia "edullisuuden" mukaan eli, jos bussit liikkuu, niin verottaja laskee bussien mukaan vaikka et tätä halvinta kulkuneuvoa käyttäisikään työssä.


    • Duunari123

      Jos olen tehnyt päätoimisen työn ohella sivutoimisesti töitä, voinko ilmoittaa myös nämä matkakulut verottajalle? Onko tuo 22 päivää kuukaudessa maksimimäärä joka korvataan, vai voinko ilmoittaa matkakuluja, jotka ylittävät tuon? Esimerkiksi, jos olen tehnyt kuukaudessa 30 pvää töitä kahdessa eri työpaikassa, voinko ilmoittaa kaikki matkakulut vai huomioidaanko vain 22pvää/kk?

      • Hei ja kiitos kysymyksestäsi duunari123!

        Asunnon ja työpaikan väliset matkakulut vähennetään todellisten työpäivien mukaan. Selvitä matkakulut veroilmoituksen kohdassa 3.5. vähentämättä niistä omavastuuosuutta.

        Asunnon ja työpaikan väliset matkakulut ilmoitat helpoiten verkossa www.vero.fi/veroilmoitus.

        Ystävällisin terveisin

        Marita Verotiimistä


    • Korjaaja10

      Miten matkakulut ilmoitetaan kun työpaikkani on toisella paikkakunnalla eikä julkisia kulkuneuvoja ole käytettävissä joten käytän omaa autoa. Teen korjaustöitä joka päivä eri asiakkailla eri kohteissa. Joten satunnaisesti menen suoraan asiakkaalle ja/tai suoraan asiakkaalta kotiin. Eli osa matkoista menee työpaikalle/lta ja osa suoraan asiakkaalle/lta. Pitääkö matkakulut eritellä erikseen jokaisen päivän kohdalta jolloin matka on asiakkaalle/lta vai riittääkö yhteenlaskettu km määrä?

      • Hei nimimerkki Korjaaja10 ja kiitos kysymyksestäsi!

        Matkat, jotka teet kotoa työpaikalle tai työpaikalta kotiin, ovat normaaleja kodin ja työpaikan välisiä matkoja. Ne matkat, jotka kuljet kotoa suoraan asiakkaan luo tai asiakkaan luota kotiin ovat puolestaan tulonhankkimiskuluina vähennettäviä matkoja. Koska matkat vähennetään eri kohdissa, täytyy matkat eritellä näiden mukaisesti.

        Aivan päiväkohtaista selvitystä matkoista ei tarvita, mutta jonkinlainen yhteenveto näistä eri kohtien matkoista täytyy liittää ilmoitukseen mukaan. Yhteenvedossa voit selvittää esim. mistä - mihin matkoja on kuljettu, miten pitkiä matkat ovat olleet ja montako kertaa kukin matka on kuljettu. Toki myös päiväkohtainen selvitys käy, mutta tällöinkin työpaikalle/lta ja asiakkaan luo/ta kuljetut matkat on eroteltava toisistaan.

        Matkakulut ilmoitat helpoiten verkossa www.vero.fi/veroilmoitus.

        Ystävällisin terveisin

        Päivi Verotiimistä


    • kesäkaverit

      Hei!

      Työskeltelin alkuvuoden tammi-maaliskuun vuokrafirmassa. Tällöin työpaikkani saattoi vaihdella viikonkin aikana monesti. Kuljin Espoosta väliaikaisesta asunnostani ympäri pääkaupunkiseutua, pisimmillään Mäntsälässä ja Hyvinkäällä. Käytin omaa autoa matkoihin. Loppuvuoden työpaikkani sijaitsi Vantaalla ja kotini helsingissä. Myös vantaalle kuljen omalla autolla.

      Miten vähennän matkakuluni järkevimmin ja yksinkertaisimmin?

      • Hei nimimerkki kesäkaverit ja kiitos kysymyksestäsi!

        Tammi-maaliskuun ajalta sinun olisi hyvä laatia matkoista jonkinlainen erittely. Voit esimerkiksi listata työkohteittain, kuinka monta kertaa kuljit kussakin kohteessa ja kuinka pitkä matka oli kuhunkin kohteeseen. Näin selvityksestä käy ilmi, mistä vähennyksenä vaatimasi summa muodostuu.

        Loppuvuoden osalta voit ilmoittaa matkakulut normaalilla tavalla veroilmoituksen erittelyn mukaisesti eli ilmoitat käyttämäsi kulkuneuvon, osoitteet mistä-mihin olet kulkenut, edestakaisen matkan pituuden, ajan kuukausina sekä kulujen määrän euroina.

        Muista perustella oman auton käyttö molempien ajanjaksojen osalta. Matkakulut ilmoitat helpoiten verkossa www.vero.fi/veroilmoitus.

        Ystävällisin terveisin

        Päivi Verotiimistä


    • wepi

      3.5 Asunnon ja työpaikan välist matkakulut

      onko tämä poistettu nykyään , ainakaan siitä ei ole erillistä mainintaa täyttöohjeessa.

      --> Halvimpana kulkuneuvona voidaan pitää omaa autoa myös, jos työmatka alkaa tai päättyy yöllä klo 00.00 - 05.00.


    • Kattjuska

      Hei. Olen opiskelija päätoimisesti. Olen koulunohella keikkalaisena työssä ja kesällä tein täyspäiväisenä. Olen kotisairaanhoidossa työssä ja liikkuvan työn vuoksi syön tienpäällä. Onko minulla kuitenkin oikeus hakea ateriakorvausta ja matkakulukorvausta?

      • Hei nimimerkki Kattjuska ja kiitos kysymyksestäsi!

        Matkat kotoa varsinaiselle työpaikalle ja takaisin vähennetään kodin ja työpaikan välisinä matkoina. Vähennys myönnetään halvimman käytettävissä olevan kulkuneuvon mukaan. Liikkuvaa työtä tekevien, kuten kotisairaanhoitajien, varsinaisena työpaikkana pidetään yleensä paikkaa, josta he hakevat työmääräykset, säilyttävät työssä tarvittavia asusteita, työvälineitä ja työaineita, tai muuta työn kannalta vastaavaa paikkaa.

        Matkat varsinaiselta työpaikalta työkohteisiin ja päivän aikana eri työkohteiden välillä kuljetut matkat ovat puolestaan työmatkoja. Työmatkalla tarkoitetaan matkaa, jonka palkansaaja tekee tilapäisesti erityiselle työntekemispaikalle varsinaisen työpaikan ulkopuolelle. Työmatkoista aiheutuneet kulut voit vähentää tulonhankkimiskuluina, ellei työnantaja ole niitä korvannut. Nämä matkakulut ilmoitetaan siis veroilmoituksella eri kohdassa kuin normaalit asunnon ja työpaikan väliset matkakulut.

        Työnantaja voi maksaa ateriakorvauksen työmatkalta, jolta päivärahan edellytykset eivät täyty. Ellei työnantaja ole maksanut ateriakorvausta, vaikka sen maksamiseen olisi ollut edellytykset, voit hakea verotuksessa ateriakorvauksen suuruista vähennystä. Vähennys tehdään tulonhankkimiskuluna.

        Lisätietoa sivulta http://www.vero.fi/fi-FI/Henkiloasiakkaat/Veroilmoituksen_antaminen/Kodin_ja_tyopaikan_valiset_matkakulut.

        Matkakulut ja tulonhankkimiskulut ilmoitat helpoiten verkossa www.vero.fi/veroilmoitus.

        Ystävällisin terveisin

        Päivi Verotiimistä


    • Riina

      Hei!

      Olin töissä 3 kk:n ajan yli 500 km:n päässä kotoani. Kävin kotona kerran viikossa, välillä autolla ja välillä junalla. Olenko ymmärtänyt oikein, että saan vähentää nämä matkat verotuksessa, koska ne ylittävät 600 e:n omavastuun?

      Työskentelypaikkakunnalla ei ollut busseja tai muita julkisia kulkuvälineitä, joten ne kerrat, kun kuljin paikkakuntien välillä junalla, jouduin kulkemaan lisäksi taksilla 10 km:n matkan juna-asemalle ja asemalta majoituspaikkaani. Voiko nämä kaikki taksimatkat vähentää myös verotuksessa?

      VR:n lipuissa tapahtui työskentelyaikana uudistuksia, enkä tiedä, millaisia kausikortteja tai useamman kerran kortteja tuolloin olisi mahdollisesti ollut saatavissa, koska ostin vain yksittäislippuja. Miten lipunhinta tulisi siis laskea, jotta se olisi halvimman mukaan?

      Osan kerroista kuljin omalla autolla. Saanko näistä kerroista kilometrikorvaukset (0,25 e/km) koko matkalta (yli 500 km), koska työskentelypaikkakunnalla olisi ollut 10 km:n kävelymatka?

      • Hei Riina ja kiitos kysymyksestäsi!

        Jos kotisi on eri paikkakunnalla, kuin missä työskentelet ja yövyt työpäivinä, matkakulujesi vähentämiseen vaikuttaa työsi vakituisuus sekä perheesi. Matkakulujen vähentämisen perusteet ovat erilaiset perheellisellä ja perheettömällä. Verotuksessa sinut katsotaan perheelliseksi, jos sinulla on avio- tai avopuoliso ja/tai alaikäisiä lapsia. Muussa tapauksessa sinut katsotaan verotuksessa perheettömäksi.

        Jos työskentelet vakituisesti toisella paikkakunnalla ja sinulla on perhe toisella paikkakunnalla, voit vähentää kotiin tehdyt matkat yleensä kerran viikossa. Jos olet kulkenut matkaa useammin, selvitä matkat veroilmoituksella. Mikäli olet perheetön, et voi lainkaan vähentää toisella paikkakunnalla olevaan kotiin tekemiäsi viikonloppumatkoja.

        Jos taas työskentelet toisella paikkakunnalla tilapäisesti ja sinulla on koti myös toisella paikkakunnalla, perhesuhteet eivät vaikuta oikeuteesi vähentää matkakuluja verotuksessa.

        Matkakulut lasketaan halvimman käyttävissä olevan kulkuneuvon (yleensä julkinen kulkuneuvo) ja halvimman lippuhinnan mukaisesti. Halvin lippu on yleensä kuukausi-, sarja- tai muu alennuslippu. Matkat työskentelypaikkakunnalla rautatieasemalta asunnolle ja takaisin voit vähentää taksikulujen mukaisesti.

        Jos kuitenkin oman auton käyttö tulee halvemmaksi kuin junalippu taksimatkat, vähennys hyväksytään kaikilta käyntikerroilta oman auton mukaan. Oma auto katsotaan tällöin halvimmaksi kulkuneuvoksi.

        Vuoden 2011 junalippujen hintoja löytyy VR:n sivuilta osoitteessa http://www.vr.fi/fi/index/junaliput/kaukoliikenteenliput/kausiliput.html#vuoden_2011_hinnat, ohjeet laskemiseen sivun alaosassa kausilippuhintataulukon alapuolella.

        Matkakulujen vähentämisestä on kerrottu tarkemmin sivulla http://www.vero.fi/fi-FI/Henkiloasiakkaat/Veroilmoituksen_antaminen/Kodin_ja_tyopaikan_valiset_matkakulut ja ohjeessa http://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Henkiloasiakkaan_tuloverotus/Vahennykset_ansiotulosta_ja_verosta/Matkakustannukset_verotuksessa__ohje_pal.

        Matkakulut voit ilmoittaa helposti verkossa: www.vero.fi/veroilmoitus.

        Ystävällisin terveisin

        Päivi Verotiimistä


      • Riina
        vero-tiimi kirjoitti:

        Hei Riina ja kiitos kysymyksestäsi!

        Jos kotisi on eri paikkakunnalla, kuin missä työskentelet ja yövyt työpäivinä, matkakulujesi vähentämiseen vaikuttaa työsi vakituisuus sekä perheesi. Matkakulujen vähentämisen perusteet ovat erilaiset perheellisellä ja perheettömällä. Verotuksessa sinut katsotaan perheelliseksi, jos sinulla on avio- tai avopuoliso ja/tai alaikäisiä lapsia. Muussa tapauksessa sinut katsotaan verotuksessa perheettömäksi.

        Jos työskentelet vakituisesti toisella paikkakunnalla ja sinulla on perhe toisella paikkakunnalla, voit vähentää kotiin tehdyt matkat yleensä kerran viikossa. Jos olet kulkenut matkaa useammin, selvitä matkat veroilmoituksella. Mikäli olet perheetön, et voi lainkaan vähentää toisella paikkakunnalla olevaan kotiin tekemiäsi viikonloppumatkoja.

        Jos taas työskentelet toisella paikkakunnalla tilapäisesti ja sinulla on koti myös toisella paikkakunnalla, perhesuhteet eivät vaikuta oikeuteesi vähentää matkakuluja verotuksessa.

        Matkakulut lasketaan halvimman käyttävissä olevan kulkuneuvon (yleensä julkinen kulkuneuvo) ja halvimman lippuhinnan mukaisesti. Halvin lippu on yleensä kuukausi-, sarja- tai muu alennuslippu. Matkat työskentelypaikkakunnalla rautatieasemalta asunnolle ja takaisin voit vähentää taksikulujen mukaisesti.

        Jos kuitenkin oman auton käyttö tulee halvemmaksi kuin junalippu taksimatkat, vähennys hyväksytään kaikilta käyntikerroilta oman auton mukaan. Oma auto katsotaan tällöin halvimmaksi kulkuneuvoksi.

        Vuoden 2011 junalippujen hintoja löytyy VR:n sivuilta osoitteessa http://www.vr.fi/fi/index/junaliput/kaukoliikenteenliput/kausiliput.html#vuoden_2011_hinnat, ohjeet laskemiseen sivun alaosassa kausilippuhintataulukon alapuolella.

        Matkakulujen vähentämisestä on kerrottu tarkemmin sivulla http://www.vero.fi/fi-FI/Henkiloasiakkaat/Veroilmoituksen_antaminen/Kodin_ja_tyopaikan_valiset_matkakulut ja ohjeessa http://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Henkiloasiakkaan_tuloverotus/Vahennykset_ansiotulosta_ja_verosta/Matkakustannukset_verotuksessa__ohje_pal.

        Matkakulut voit ilmoittaa helposti verkossa: www.vero.fi/veroilmoitus.

        Ystävällisin terveisin

        Päivi Verotiimistä

        Hei!

        Luin kyllä juuri noita samoja tietoja, mutta en päässyt silti ihan selvyyteen asiasta.

        Olen perheetön (vain avopuoliso, ei lapsia), mutta katsotaanko 3 kk:n työskentely tilapäiseksi työskentelyksi, jolloin saisin kuitenkin vähintää kulut?

        Oman auton käyttö ei tullut halvemmaksi, mutta luin, että matkakulut voisi vähentää oman auton mukaan, jos kävelymatka yhteen suuntaan on vähintään 3 kilometriä. Tapauksessani näin siis oli. Tämä ei siis kuitenkaan koske minua vai?


    • Leipäpalat

      Rakennusalalla on mahdollista saada helpotusta verotuksessa jos työnantaja ei ole järjestänyt ruokailumahdollisuutta työpaikalle tai kohtuullisen lähelle. Erityisessä lomakkeessa jolla asia pyydetään huomioimaan, halutaan työpistekohtaisesti työpäivien lukumäärä. Siis miten kauan milläkin rakennuksella ja osoite. Entä kun työntekopaikka vaihtuu jopa kolme kertaa päivässä? Minkä osoitteen ilmoitan? Ja miten vaikuttaa se että käytettävää laitteistoa välillä huolletaan yhtiön tukikohdassa jossa sielläkään ei ole järjestetty ruokailumahdollisuutta maksamisesta puhumattakaan. Onko siis olennaista se ettei ole puokailumahdollisuutta, edes omalla kustannuksella, vai se missä kohti kaupunkia työt tehdään? Teen päivätyötä ja niin pienellä alueella ettei päivärahalle ole edellytyksiä.

      • Hei nimimerkki Leipäpalat ja kiitos kysymyksestäsi!

        Koska teet työtä useassa kohteessa päivän aikana, tulee sinun antaa päiväkohtainen erittely kunkin päivän työkohteista. Laadi siis luettelo työpäivistäsi ja ilmoita kunkin päivän kohdalla työkohteet, joissa olet tuolloin työskennellyt.

        Erityisillä aloilla (rakennus-, maanrakennus- ja metsäala) työntekijä voi vaatia verotuksessaan ateriakorvauksen suuruisen vähennyksen, jos hänellä ei ole mahdollisuutta työnantajan järjestämään työpaikkaruokailuun erityisellä työntekemispaikalla tai sen välittömässä läheisyydessä (1 km). Lisätietoa Työmatkakustannusten korvaukset -ohjeessa http://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Henkiloasiakkaan_tuloverotus/Tyomatkakustannusten_korvaukset.

        Tulonhankkimiskulut voit ilmoittaa helposti verkossa: www.vero.fi/veroilmoitus.

        Ystävällisin terveisin

        Päivi Verotiimistä


    • KorpiKaisa

      Hei,
      Saako opikelija vähentää matkakuluja työharjoittelujaksojen ajalta ja lisäksi kesätyön eli kysymyksessä on oman auton käyttö, ei julkiset kulje täällä korvessa.

      • Hei nimimerkki KorpiKaisa ja kiitos kysymyksestäsi!

        Jos sinulle on maksettu työharjoitteluista ja kesätöistä palkkaa, voit vähentää matkakulut niiden ajalta. Kulut voit vähentää oman auton käytön mukaan eli 0,25 e/km, ellei julkista kulkuneuvoa ole ollut käytettävissä. Muista ilmoituksellasi perustella oman auton käyttö.

        Matkakulut voit ilmoittaa helposti verkossa: www.vero.fi/veroilmoitus.

        Ystävällisin terveisin

        Päivi Verotiimistä


    • ei_ole_tiedossa

      Miten reitti työpaikalle tulee määrittää? Jos seutuliikenteen reittiopas ehdottaa reittiä, joka on matka-ajaltaan nopein sekä suorin, onko tämä perusteltu vaihtoehto, vaikka sisältää kävelyä 4 km? Entä jos lähempänä kotia on pysäkki, joka lisää odotusaikaa, matka-aikaa sekä vaihtojen määrää? Onko oma auto tällöin verottajallekin järkevin ja halvin, kun kyseessä on 20km siirtymä, joka molemmilla julkisilla vaihtoehdoilla vie yli 2h?

      • Hei nimimerkki ei_ole_tiedossa ja kiitos kysymyksestäsi!

        Matkakulut voi vähentää oman auton käytön mukaan esimerkiksi seuraavissa tapauksissa:
        •Julkista kulkuneuvoa ei ole lainkaan käytettävissä.
        •Kävelymatka yhteen suuntaan (esim. asunnolta linja-autopysäkille) on vähintään 3 kilometriä.
        •Odotusaika meno-paluumatkalla (esim. julkisen kulkuneuvon vaihto) on yhteensä vähintään 2 tuntia.
        •Matka alkaa tai päättyy yöllä (klo 00.00–05.00).

        Julkisia kulkuneuvoja käytettäessä matkan kestolla tai vaihtojen määrällä ei ole merkitystä, vaan ainoastaan odotusajalla. Matkoja ei hyväksytä oman auton mukaan sen perusteella, että matka julkisilla kulkuneuvoilla kestäisi kauemmin kuin omalla autolla.

        Jos julkinen kulkuneuvo on käytettävissä vain osalla asunnon ja työpaikan välistä matkaa, voi matkakulut vähentää osittain julkisen kulkuneuvon kustannusten mukaan ja osittain oman auton käytön mukaan laskettuna. Esimerkiksi matkan kotoa pysäkille 4 km:n päähän voi vähentää oman auton mukaan ja matkan siitä eteenpäin julkisen kulkuneuvon mukaan. Vaihtopaikassa on kuitenkin oltava turvalliseksi katsottava pysäköintimahdollisuus. Jos vaihtopaikassa ei ole turvallista pysäköintimahdollisuutta, voi matkakulut vähentää koko matkalla oman auton mukaan laskettuna.

        Lisätietoa matkakulujen vähentämisestä sivulla http://www.vero.fi/fi-FI/Henkiloasiakkaat/Veroilmoituksen_antaminen/Kodin_ja_tyopaikan_valiset_matkakulut.

        Matkakulut ilmoitat helpoimmin verkossa www.vero.fi/veroilmoitus.

        Ystävällisin terveisin

        Päivi Verotiimistä


    • TellMe

      Hei! Onko oikeus matkakulujen vähentämiseen voimassa, kun työssäkäyntipaikkakunta on eri kuin vakituinen asuinpaikkakunta ja sellaisessa tapauksessa, kun saa järjestettyä tietyn ajanjakson (5 kk) asumisen tuttavien luona eikä näin ollen tarvitse kulkea pitkää työmatkaa autolla. Onko minulla silti oikeus vähentää tuona aikana kuukausittain matkakulut 22 päivältä ? Vai menetänkö oikeuden vähennyksiin ja täten tuttavani, jotka ovat minut majoittaneet joutuvat maksamaan yöpymisestäni ja asumisestani aiheutuneet kustannukset?

      • Hei nimimerkki TellMe ja kiitos kysymyksestäsi!

        Matkakulut voi vähentää niiltä päivältä kuin matkat on todellisuudessa kuljettu. Jos et ole kulkenut koko pitkää matkaa päivittäin noiden 5 kk:n aikana, et voi vaatia niistä vähennystä 22 päivältä kuukaudessa.

        Jos kotisi on eri paikkakunnalla, kuin missä työskentelet ja yövyt työpäivinä, matkakulujesi vähentämiseen vaikuttaa työsi vakituisuus sekä perheesi.

        Verotuksessa sinut katsotaan perheelliseksi, jos sinulla on aviopuoliso tai avopuoliso jonka kanssa sinulla on tai on ollut yhteinen lapsi. Muussa tapauksessa sinut katsotaan verotuksessa perheettömäksi.

        Jos työskentelet vakituisesti toisella paikkakunnalla ja sinulla on perhe toisella paikkakunnalla: Voit vähentää työskentelypaikkakunnalla päivittäin syntyneet matkakulut normaaleina asunnon ja työpaikan välisinä matkoina. Voit vähentää myös toisella paikkakunnalla olevaan kotiin tehdyt matkat, yleensä kerran viikossa. Jos olet kulkenut matkaa useammin, selvitä matkat veroilmoituksella. Jos ehdit käymään viikonlopun aikana kotona julkisilla liikennevälineillä, voit vähentää matkakulut vain julkisen kulkuneuvon mukaan.

        Mikäli taas työskentelet vakituisesti toisella paikkakunnalla ja sinulla on asunto, mutta ei perhettä toisella paikkakunnalla: Voit vähentää työskentelypaikkakunnalla syntyneet matkakulut normaalisti päivittäisinä matkoina. Toisella paikkakunnalla olevaan kotiin tekemiäsi viikonloppumatkoja et voi vähentää.

        Jos työskentelet toisella paikkakunnalla tilapäisesti ja sinulla on koti myös toisella paikkakunnalla, perhesuhteet eivät vaikuta oikeuteesi vähentää matkakuluja verotuksessa.
        Voit vähentää työskentelypaikkakunnalla syntyneet matkakulut tulonhankkimiskuluina ilman matkakulujen omavastuuta ja enimmäismäärää. Myös viikonloppumatkat ovat vähennyskelpoisia, ne voit vähentää työkomennuksen kestosta riippuen joko tulonhankkimiskuluina tai asunnon ja työpaikan välisinä kuluina. Lisätietoa löydät sivulta http://www.vero.fi/fi-FI/Henkiloasiakkaat/Veroilmoituksen_antaminen/Kodin_ja_tyopaikan_valiset_matkakulut.

        Matkakulut ilmoitat helpoimmin verkossa www.vero.fi/veroilmoitus.

        Ystävällisin terveisin

        Päivi Verotiimistä


    • aikuiskopikelija

      Hei! Opiskelin työvoimapoliittisessa koulutuksessa toisessa kunnassa, saan ansiosidonnaistapäivärahaa ja ylläpitokorvaus on sen 9 €/pv. Voinko ilmoittaa matkakulut täysimääräisenä, vai lasketaanko jokin osa ylläpitokorvauksesta matkakuluiksi?

      • Hei nimimerkki aikuiskopikelija ja kiitos kysymyksestäsi!

        Päivärahan tai työmarkkinatuen lisäksi maksettava ylläpitokorvaus on tarkoitettu kattamaan koulutuksesta tai työelämävalmennuksesta syntyneitä matka- ja muita ylläpitokustannuksia. Sitä, miten korvaus jakautuu eri kustannusten kesken, ei ole määritelty, joten siksi osuudet joudutaan arvioimaan. Matkakulujen osuudeksi katsotaan puolet ylläpitokorvauksesta. Matkakulut voi vähentää verotuksessa siltä osin, kuin matkakustannukset ylittävät tämän ylläpitokorvaukseen sisältyvän matkakustannusten korvauksen osuuden.

        Ilmoita siis matkakulusi siten, että vähennät niistä puolet ylläpitokorvauksesta eli 4,50 e/pv.

        Matkakulut ilmoitat helpoimmin verkossa www.vero.fi/veroilmoitus.

        Ystävällisin terveisin

        Päivi Verotiimistä


    • Reissupeppi

      Hei! Teen työtä työnantajalleni kahdessa toimipaikassa, työnkuvasta riippuen. Pääasiassa työskentelen kotikunnassani, jonne kuljen julkisilla, mutta muutaman kuukauden vuodessa (viime vuonna 3 kk) toisessa kaupungissa (matka 80 km x 2), jolloin joudun julkisten yhteyksien puuttuessa kulkemaan omalla autolla.
      Löysin verohallinnon sivuilta ohjeen toissijaisesta työpaikasta ja matkakuluista sinne: "Toissijainen työpaikka voi olla joko työnantajan tai tämän kanssa samaan intressipiiriin kuuluvan yhteisön vakituinen toimipaikka. ... Matkakulut toissijaiselle työpaikalle tehdyistä matkoista vähennetään tulonhankkimiskuluina todellisten kustannusten suuruisina ilman omavastuuta, ylärajaa tai halvimman kulkuneuvon vaatimusta."
      Kumpi työpaikoistani on toissijainen, ja kumpi ensisijainen? Työsopimuksessani toisen kaupungin työpaikka on merkitty työpaikan sijainniksi, mutta tosiasiallisesti työskentelen enemmän kotikaupungissani, työnantajan toisessa toimipisteessä. "Lähityön" matkakulut eivät ylitä omavastuuosuutta, kauemmaksi mennessä omavastuu "paukahtaa" jo kuukauden reissaamisen jälkeen. Matkakulut olen aiemmin osannut vähentää, mutta tulonhankkimiskuluja ei ole ennen ollut. Kuinka saan matkakulut vähennettyä oikein?

      • Hei nimimerkki Reissupeppi ja kiitos kysymyksestäsi!

        Ensisijaisena työpaikkana pidetään käytännössä sitä työpaikkaa, jossa henkilö pääasiallisesti työskentelee ja jonka läheisyydessä on hänen vakituinen asuntonsa. Kotikaupungissasi oleva toimipiste on siis ensisijainen eli varsinainen työpaikkasi.

        Jos työsuhteesi ehtoihin kuuluu säännöllinen työskentely toisella paikkakunnalla olevassa toimipisteessä koko työsuhteen ajan, on tämä toimipiste toissijainen työpaikkasi. Jos taas kyseessä on työnantajan kanssasi sopima määräaikainen työskentely työnantajan toisessa toimipisteessä, kysymyksessä on erityinen työntekemispaikka. Molemmissa tapauksissa matkat kotoa tähän toisella paikkakunnalla olevaan toimipisteeseen vähennetään kuitenkin tulonhankkimiskuluina.

        Ilmoita siis matkakulut kotikaupungissasi olevaan toimipisteeseen normaaleina asunnon ja työpaikan välisinä matkoina (veroilmoituksen kohta 3.5) ja matkakulut toisessa kaupungissa olevaan toimipisteeseen tulonhankkimiskuluina (kohta 3.4).

        Lisätietoa varsinaisen ja toissijaisen työpaikan sekä erityisen työntekemispaikan määritelmistä löydät ohjeesta http://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Henkiloasiakkaan_tuloverotus/Tyomatkakustannusten_korvaukset.

        Matkakulut ja tulonhankkimiskulut ilmoitat helpoimmin verkossa www.vero.fi/veroilmoitus.

        Ystävällisin terveisin

        Päivi Verotiimistä


    • reissaajaE

      Hei! Kävin töissä vuonna 2011 opiskelun ohella tammikuu-kesäkuu. Valmistuin enkä saanut uutta opiskelupaikkaa, joten seuraavat puoli vuotta (heinäkuu-joulukuu) kävin pelkästään töissä enkä ollut enää opiskelija. Miten merkitsen matkakulut, käytän julkista liikennettä (seutulippu)?

      Merkitäänkö ensimmäiset puoli vuotta joku kausilipun opiskelijahinta ja sen jälkeen seuraavat puoli vuotta kausilipun aikuishinta? Vai merkitäänkö koko vuodeksi kuitenkin aikuishinta vaikka olenkin ollut opiskelija?

      • Hei nimimerkki reissaajaE ja kiitos kysymyksestäsi!

        Matkakustannus hyväksytään halvimman taksan mukaisena, joka on yleensä kuukausi-, sarja- tai muu alennuslippu. Jos siis opiskelijalippu on ollut halvin lippuvaihtoehto tammi-kesäkuun ajaksi, merkitse matkakulut tältä ajalta sen mukaisesti ja loppuvuodelta normaalin aikuislipun hinnan mukaisesti.

        Matkakulut ilmoitat helpoimmin verkossa www.vero.fi/veroilmoitus.

        Ystävällisin terveisin

        Päivi Verotiimistä


    • Junailija

      Moi!

      Kuljen junalla ja halvimman hinnan saisi kun ostaisi heti kesäloman jälkeen lipun, joka on voimassa 335 päivää (365 - kuukausi lomaa=335). Lipulle tulee hintaa yli 1900 euroa. Olettaako verottaja, että minulla on kerrasta varaa laittaa moinen summa lippuun. 11 kuukautta on pitkä aika, johan tuona aikana voi sattua vaikka pitkä sairausloma, työpaikan menettäminen tms., jolloin lippu jää käyttämättä.

      Eli kirjoitanko tuon reilu 1900 euroa matkavähennyksiin vai onko hyväksyttävää ostaa lippu esim. kuukaudeksi kerrallaan, jolloin vähennettävää tulee hieman enemmän?

      • Hei nimimerkki Junailija ja kiitos kysymyksestäsi!

        Voit kyllä ilmoittaa matkakulut kuukausilipun kustannusten mukaisesti. Henkilöä ei voida velvoittaa ostamaan lippua kerralla koko vuodeksi, vaikka se tarkalleen ottaen olisikin halvin vaihtoehto. Pääasia on, ettei vähennystä ilmoiteta päivittäisten kertalippujen mukaan, vaan käytettävissä olevalla kausi-, sarja- tai muulla vastaavalla alennuslipulla.

        Matkakulut ilmoitat helpoiten netissä: www.vero.fi/veroilmoitus.

        Ystävällisin terveisin

        Päivi Verotiimistä


    • e-thirty

      Olen perheetön opiskelija. Oman asunnon ja työpaikan välillä on matkaa n.200km. Lähempänä työpaikkaa asuu vanhemmat, jonka luona punkkailen viikot ja vkl:ksi ajan kotia. Eli kysymykseni kuuluu, että kun haen matkakorvauksia niin voinko hakea myös tuolta oman asunnon ja työpaikan väliseltä matkalta, kun viikon päätteeksi sieltä lähden kotia ja tulen seuraavalla viikolla suoraan töihin. Vanhempien asunnon ja työpaikan välisen matkan kyllä saan laittaa verotukseen. Olen kirjoilla omassa asunnossani.

      • Hei nimimerkki e-thirty ja kiitos kysymyksestäsi!

        Olemme varautuneet vastaamaan tällä palstallamme verotuspäätöstä koskeviin kysymyksiin.

        Voit lähettää kysymyksesi oheisen linkin kautta löytyvään Vero.fi palaute- palveluun http://www.vero.fi/fi-FI/palaute. Saat kysymykseesi vastauksen sähköpostitse.

        Ystävällisin terveisin
        Marita Verotiimistä


    • duunari

      Työsopimuksessa työhönottopisteeksi on merkitty paikkakunta, joka sijaitsee 40km päässä kotoa. Kuitenkin lähes kaikki työmaat, jossa työskennellään sijaitsee 10km säteellä kotoa. Voinko hakea matkakorvauksia 40km mukaan myös niiltä päiviltä, kun menen suoraan työmaalle, käymättä työhönottopisteessä?

      • Hei nimimerkki duunari ja kiitos kysymyksestäsi!

        Olemme varautuneet vastaamaan tällä palstallamme verotuspäätöstä koskeviin kysymyksiin.

        Voit lähettää kysymyksesi oheisen linkin kautta löytyvään Vero.fi palaute- palveluun http://www.vero.fi/fi-FI/palaute . Saat kysymykseesi vastauksen sähköpostitse.

        Ystävällisin terveisin
        Marita Verotiimistä


    • lej26a7

      Hei

      "Verotuksessa sinut katsotaan perheelliseksi, jos sinulla on avio- tai avopuoliso ja/tai alaikäisiä lapsia. Muussa tapauksessa sinut katsotaan verotuksessa perheettömäksi."

      "Verotuksessa sinut katsotaan perheelliseksi, jos sinulla on aviopuoliso tai avopuoliso jonka kanssa sinulla on tai on ollut yhteinen lapsi. Muussa tapauksessa sinut katsotaan verotuksessa perheettömäksi."

      Palstan ohjeissa on ristiriitaista tietoa. Voisitteko selventää, mikä on oikein. Olin töissä ulkomailla ja palasin töihin Suomeen eri kaupunkiin, kuin josta lähdin ja jossa vaimoni asuu. Tämä kaupunki on nyt kotikuntani. Vaimon kotipaikka on pysynyt koko ajan samana. Alaikäisiä lapsia ei enää ole.

      Yllä oleva määritelmä vaikuttaa viikottaisten matkojeni vähennykseen. Olenko perheetön vai perheellinen?

    • Hei ja kiitos kysymyksestä!

      Jos olet avioliitossa, olet perheellinen.

      Jos asuminen eri paikkakunnilla johtuu siitä, että olette "yhteiselämän lopettaaksenne muuttaneet pysyvästi erilleen", niin teidät käsitellään perheettöminä henkilöinä.

      Muista syistä (esim. työpaikan vuoksi) eri paikkakunnilla asuvia puolisoita käsitellään perheellisinä. Tässä yhteydessä käytetään termiä "erikotikuntainen puoliso”. Sillä seikalla, onko lapsia tai ovatko lapset jo täysi-ikäisiä, ei tässä tilanteessa ole merkitystä.

      Avoliitto katsotaan verotuksessa perheeksi silloin, kun asutaan yhdessä ja on yhteisiä lapsia. Ei väliä, vaikka eivät enää ole alaikäisiä. Tai jos avopuolisot ovat olleet aikaisemmin keskenään avioliitossa.

      Toivottavasti tämä selvensi asiaa.

      Puolisoasiasta löydät tietoa vielä vähän tarkemmin tämän linkin takaa: http://portal.vero.fi/public/default.aspx?uielementsize=2&nodeid=8342

      Ystävällisesti Satu Verotiimistä

    • jouni24jk

      Hei!

      Kysyisin seuraavaa asiaa asunnon ja työpaikan välisistä matkakulujen korvauksista.
      Olen kirjoilla paikkakunnalla A jossa minulla on asunto ja käyn töissä paikkakunnalla B, tämän vuoksi olen vuokrannut asunnon ko. paikkakunnalta.
      Kuinka teen veroilmoitukseen matkakulujen korvausvähennyksen?
      Paikkakunnan A ja työpaikkani yhdensuuntainen matka on noin 300 km.
      Työsuhteeni on vakituinen, ja olen perheetön (avopuoliso on mutta ei yhteisiä lapsia, hän asuu vuokraamassani asunnossa paikkakunnalla B).
      Olen viikon töissä paikkakunnalla B ja viikonloput paikkakunnalla A.
      Vähennänkö matkakulut normaalisti päivittäisinä paikkakunnan A ja työpaikan välisen matkan verran max. 7000€ asti?

    • tiii1

      Hei!

      Missä vaiheessa vuodelta 2012 tulleet matkakulut pitää ilmoittaa eteenpäin verohallintoon?

      Kiitos vastauksesta!

      • Hei nimimerkki tiii1 ja kiitos kysymyksestäsi.


        Viime vuoden matkakulut ilmoitetaan tänä keväänä. Matkakulujen ilmoittaminen onnistuu näppärästi verkon kautta www.vero.fi/veroilmoitus


        Jos ilmoittaminen verkon kautta ei onnistu, voit tehdä vähennysvaatimuksen myös esitäytetylle veroilmoituslomakkeelle.


        Ystävällisin terveisin
        Sari Verotiimistä


    • Eetu_

      Hei.
      Olen vakituisessa työssä oleva lähihoitaja. Työn ohella lähdin opiskelemaan nyt Sairaanhoitajaksi ammattikorkeakouluun. Työpaikallani oleva sairaanhoitaja sanoi että hän sai vähennystä myös koulumatkoista opiskellessaan muutama vuosi sitten. Eli sai vähennykseen sekä työmatkat, että koulumatkat. Miten tämä onnistuu?

      Kiitos.

    • Hei Eetu ja kiitos kysymyksestäsi!

      Opiskelijan matkakulut eivät ole vähennyskelpoisia. Jos kyseessä on työvoimapoliittinen koulutus, jonka ajalta maksetaan päivärahaa tai työmarkkinatukea, voi opiskelija vähentää matkakulunsa verotuksessaan. Tällöin kuitenkin matkakuluista ensin vähennetään matkoja varten saatu ylläpitokorvaus.

      Tapauksessasi koulutuksesi vaikuttaa ihan tavalliselta peruskoulutukselta, jonka avulla toki saat sitten myöhemmin sairaanhoitajan pätevyyden. Eli tämän koulutuksen osalta matkakulut eivät ole vähennyskelpoisia verotuksessasi.

      Keskustelua työpaikoilla voi hämmentää eri henkilöiden erilaiset koulutukset. Tietyissä tilanteissa ammattitaidon ylläpitämiseksi suoritettu välttämätön koulutus kuluineen voi olla vähennyskelpoista myös matkojen osalta. Tällöin ei ole kyse perustutkinnoista.

      Ystävällisin terveisin
      Merja Verotiimistä

      • Eetu_

        Vielä edelliseen. Se ilmeisesti perustui jollain lailla siihen, että työssä suositaan ja mennään siihen suuntaan että tarvitaan sairaanhoitajan pätevyyttä jolloin myös työpaikan etu ja suositus on että ihmiset kouluttautuisivat eteenpäin sairaanhoitajaksi. Kyseessä siis ei ole mikään erityinen rahallisesti tuettu koulutus. Myöskään opintotukea en saa.


    • Hei!

      Koulutuskulujen verotuskohtelussa ratkaisevaa on tulkinta siitä, onko koulutus nykyisessä työtehtävässä tarvittavan ammattitaidon ylläpitämistä tai täydentämistä vai onko kyse jatko- tai peruskoulutuksesta.

      Yleensä perus- ja jatkokoulutusten kuluja ei saa vähentää verotuksessa. Jos nyt työskentelet lähihoitajana ja koulutuksen johdosta saat muodollisen pätevyyden sairaanhoitajan työhön, niin se kuulostaa sellaiselta uuteen ammattiin johtavalta koulutukselta, jonka kulut eivät ole verotuksessa vähennyskelpoisia.

      Koulutusmenoista verotuksessa voit lukea lisää täältä: http://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Elinkeinoverotus/Koulutusmenot_henkiloverotuksessa

      Ystävällisin terveisin Satu Verotiimistä

    • maalta kaupunkiin

      Hei!
      Jos kulkee 30 kilsaa yhteen suuntaan töihin eri paikka kunnalle missä asunto on omalla autolla mutta julkisillakin pääsisi., voiko silloin vähentää julkisen liikenteen kulujen mukaan ilman erillistä selvitystä miksi kulkee omalla autolla? Koska perustelut oman auton käytölle ei vastaa siihen vaadittuja kriteerejä vaikka julkisilla kulkeminen hankalaa onkin töihin.

    • mrsts

      Hei,

      Olen opiskeija ja tulen matkustamaan ensi kesänä kodin ja työpaikan
      40 km suuntansa välisiä matkoja 400 kilometriä viikottain 15 viikon ajan.

      Koska työajat vaihtelevat ja julkista liikennettä menee harvoin 2-3 tunnin välein, niin voin ilmeisesti käyttää omaa autoa, kun lasken verovähennyksiä matkakuluista.

      Voinko tehdä verovähennyksen 400km*15vko = 6000km
      ja 6000km *0,25€ =1500€

      Voinko tehdä tuon 1500€ verovähennyksen työmatkakuluihin ?

      • Hei nimimerkit maalta kaupunkiin ja mrsts!

        Kiitos kysymyksistänne. Tällä palstalla Verotiimi on nyt varautunut vastaamaan metsäveroilmoituksen täyttämistä koskeviin kysymyksiin. Kodin ja työpaikan välisiä matkakuluja koskevissa kysymyksissä voitte ottaa yhteyttä puhelimitse Verohallinnon palvelunumeroon 020 697 002 / Palkan- ja eläkkeensaajat. Numero palvelee ma-pe klo 9-16.15.

        Matkakulujen vähentämisestä löytyy tietoa myös vero.fi -sivulta oheisen linkin takaa löytyvästä ohjeesta kohdasta A. Kodin ja työpaikan väliset matkat: http://www.vero.fi/fi-FI/Henkiloasiakkaat/Veroilmoituksen_antaminen/Kodin_ja_tyopaikan_valiset_matkakulut.

        Ystävällisesti

        Päivi Verotiimistä


    • Jongemar

      Hei, Olen täysi-ikäinen opiskelija ja tein kesän ajan toiminimelläni töitä. Käytin työmatkoihini vanhempieni autoa. Tein töitä kuutena päivänä viikossa ja päivittäinen työmatka oli noin. 64km. Lisäksi tein muutaman pidemmän työmatkan. Vanhemmistani toinen käytti työmatkoihinsa heidän omistamaansa toista autoa ja toinen teki työmatkat kävellen tai pyörällä. Asuin auton käyttöajan vanhempieni luona. Lisäksi käyttämääni autoa käytettiin satunnaisesti omaan käyttöön.

      Pidin käyttämästäni autosta ajopäiväkirjaa. Auton tankkauksen hoiti milloin kukakin, eikä kuitteja ole tallessa. Miten tällaisessa tilanteessa ilmoitetaan matkakulut ja kuka ilmoittaa?

    • Hei!

      Kiitos viestistäsi. Olemme varautuneet tällä palstalla vastaamaan kiinteistöverotuspäätöstä koskeviin kysymyksiin.

      Matkakulujesi vähentämiseen saat ohjeistusta soittamalla Verohallinnon palvelunumeroon/Yrittäjät p. 020 697 004.

      Ystävällisin terveisin

      Eija Verotiimistä

    • TEK89

      Hei!

      Olin projekti muotoisella työsuhteella ulkomailla n. 3.5kk viime vuonna. Työmatkaa vuokra-asunnolta tuli n. 100km päivä. Työnantajani oli Suomalainen yritys ja palkastani maksettiin verot suomeen.

      Voinko vähentää ulkomailla, omalla autolla, tulleet kulut ulkomaisen vuokra-asunnon ja työpaikan väliltä?

      Kiitos vastauksestanne!

    • Kysyvä2013

      Kysymykseni koskee a) viikonloppumatkoja vuodelle 2013 ja b) työasuntovähennystä vuodelle 2013. Aloitan työskentelyni 600 kilometrin päässä kotoani (kotikuntaani). Kotikunnassani asumme avopuolisoni kanssa kahden, meillä ei ole yhteisiä lapsia. Luin jostain että tässä tapauksessa en voi vähentää viikonloppumatkojani ja työasuntokuluja verotuksessa, koska olemme "vain" avoliitossa. Pitääkö tämä paikkaansa? Jos menemme naimisiin tämän vuoden puolella (vaikkapa vuoden vielä vuoden lopulla) niin voimme vähentää kulut verotuksessa? Onko asia näin?

      Kiitos jo etukäteen

    • Hei!

      Kiitokset kysymyksistä nimimerkeille "TEK89" ja "Kysyvä2013".

      Vastaus TEK89:lle:

      Koska palkkasi verotetaan täällä Suomessa, saat vähentää tämän tulon hankintaan liittyvät kulut aivan kuten Suomessa työskentelevätkin.

      Jos veroilmoituksesi palautuspäivä on nyt toukokuussa, selvityksen ulkomaantyöskentelystäsi ja tuloihisi liittyvistä vähennyksistä teet helpoiten netissä: www.vero.fi/veroilmoitus.

      Veroilmoituksen antamisesta löytyy tarkempaa tietoa Vero.fiistä: http://www.vero.fi/fi-FI/Henkiloasiakkaat/Veroilmoituksen_antaminen.

      Vastaus sinulle Kysyvä2013:

      Olet aivan oikeassa. Perheetön henkilö ei voi saada työasuntovähennystä kuin vain poikkeustapauksessa. Myöskin vähennysoikeutta viikonloppumatkoissa on rajoitettu.

      Puolisoina teitä käsiteltäisiin vuoden 2013 verotuksessa, jos solmitte avioliiton ennen verovuoden päättymistä.

      Työasuntovähennyksetä löydät Verohallinnon ohjeen Vero.fiistä: http://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Henkiloasiakkaan_tuloverotus/Tyoasuntovahennys_verotuksessa.

      Matkakulujen vähentämisestä löydät ohjeistusta täältä: http://www.vero.fi/fi-FI/Henkiloasiakkaat/Verokortin_tilaaminen/Verokortti_ja_matkakulut.

      Ystävällisin terveisin

      Eija Verotiimistä

      • kylllä

        Tämä ei aivan pidä paikkaansa. Itsekin sain jo liian suuria toiveita tämän vastauksen perusteella, mutta "johtavan veroasiantuntijan" lausunnon perusteella viikonloppumatkat on vähennettävissä siitä päivästä eteenpäin kun avioiliitto on solmittu. Eli ei kuten Eija antaa ymmärtää, että teitä tässä suhteessa käsiteltäisiin vuoden 2013 verotuksessa puolisoina. Työasuntovähennyksen suhteen tilanne on eri, mutta matkakulujua voi vähentää vain avioliiton ajalta.


    • kysyjä

      Minulla on kaksi eri kysymystä matkakorvauksesta.
      1. Olen opiskelija ja asun siksi kahdeella paikkakunnalla, kotikunnalla ja opiskelupaikkakunnalla. Miltä paikalta laitan matkakorvauslomakkeen? Sieltä mistä olen oikeasti ajanut töihin vai lähimmäistä asunnolta?

      2. Yksi työstäni on vapaa-ajan avustaja. Kuljen asiakkaan kotiin (20km) omaalla autolla ja sieltä asiakkaan kanssa muun muassa kerran viikossa uimahalliin (15km). Asiakkaan kotiin olisi mahdollista kulkea bussilla, mutta tarvitsen siis auton työssäni (koska kukaan ei maksaa minun bussilippuni jos menisimme busilla ja on arviontu että tytölle on liian pitkä matka bussilla koska se kestäisi liian kauan ja sisältäisi vaihto ja odotusaika). Olen ymmärtänyt että auton tarve työssä ei kelpaa syynä kulkea omalla autolla. Miten on tässä tapauksessa? Laitanko joukoliikenteen mukaan vai? Ja saanko mitään asiakkaan kodin ja uimahallin välissä?

    • Hei ja kiitos kysymyksistäsi!

      Ilmoita matkakulut siltä paikkakunnalta, josta olet todellisuudessa lähtenyt työpaikalle.

      Asunnon ja työpaikan väliset matkakulut voit vähentää julkisen liikenteen mukaan.
      Sen sijaan työtehtävien hoitamiseksi omalla autolla ajamasi matkat voit vähentää tulonhankkimiskuluna, jos työnantaja ei niitä korvaa. Kuluja voit vähentää 0,25 euroa kilometriltä.

      Matkakulut ilmoitat kätevästi netissä: www.vero.fi

      Ystävällisin terveisin

      Seija K Verotiimistä

    • matkustaja_kehyskunt

      Moi,

      Mitä tarkoittaaa?

      Tarvitsetko omaa autoa vain osalle matkaa?
      •Jos autolle ei ole turvallista pysäköintipaikkaa työajaksi, matkan voi vähentää kokonaan oman auton mukaan.

      Esimerkiksi kehyskunnissa ei ole parkkipaikkoja juna-asemilla kaikille asiakkaille. Vaan paikkoja on rajoitettu määrä. Voidaanko tämä tulkita, ettei turvallista pysäköintipaikkaa ole?

    • aina autolla

      Mielestäni voidaan. Itse ainakin vähennän koko matkalta oman auton käytön mukaan. Harva paikka on nykyään turvallinen. Jos verottaja ottaa vastuun jos autolleni tapahtuu jotain, niin sitten.

    • Kiitollinen.

      Hei,

      kysyisin mitä voin vähentää seuraavanlaisessa tilanteessa.

      Aloitin viime elokuussa määräaikaisen työn, jonka oli tarkoitus kestää vain kolme kuukautta. Työsopimusta jatkettiin kuitenkin monta kertaa ja se on tällä hetkellä elokuun loppuun saakka.

      Perheeseeni kuuluu samaa sukupuolta oleva avopuoliso ja hänen alaikäinen lapsensa. Kotini ja työskentelypaikkakuntani välinen matka on lähes 300 km. Tämän vuoksi päivittäinen kulkeminen ei ollut mahdollista ja minun täytyi vuokrata työsuhdeasunto työskentelypaikkakunnaltani. Käyn kotona viikonloppuisin, pääsääntöisesti julkisilla kulkuvälineillä.

      Voinko vähentää työsuhdeasunnon vuokran / matkakustannukset verotuksessa?

    • Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

      Verotuksessa perheettömäksi katsottava henkilö ei voi saada työasuntovähennystä kuin vain poikkeustapauksessa (esimerkiksi jos on kaksi varsinaista työpaikkaa), joten työasuntovähennys ei tule kyseeseen kohdallasi.

      Puolisoasiasta löydät tietoa vielä tarkemmin tämän linkin takaa: http://portal.vero.fi/public/default.aspx?uielementsize=2&nodeid=8342

      Perhesuhteet eivät vaikuta oikeuteesi vähentää matkakuluja verotuksessa, kun olet työskennellyt toisella paikkakunnalla tilapäisesti ja kotisi on toisella paikkakunnalla. Nämä yleensä kerran viikossa tehdyt matkat katsotaan verotuksessa asunnon ja työpaikan välisiksi matkoiksi, jotka saat vähentää halvimman kulkuneuvon mukaan laskettuna.

      Lisää matkakulujen vähentämisestä voit lukea täältä http://www.vero.fi/fi-FI/Henkiloasiakkaat/Veroilmoituksen_antaminen/Kodin_ja_tyopaikan_valiset_matkakulut


      Ystävällisin terveisin
      Tarja Verotiimistä

    • kuitithukassa

      Hei, olen tehnyt koko vuoden 2012 ajan keikkatyötä 3-7 kertaa viikossa usein myös kaksi vuoroa saman päivän aikana eri paikassa pitkin pääkaupunkiseutua. Lomaa en ole pitänyt. Voinko vähentää matkakortille ladattua kuukausilippua 12 kk ajalta? Haittaako että minulla ei ole kaikkia kuitteja tallessa vaan löysin vain 8 kk:n latauskuitit?

      • Hei kuitithukassa ja kiitos kysymyksestäsi!

        Kyllä voit vähentää kuukausilippuja käyttämäsi määrän verran. Helpoimmin ilmoitat matkakulusi netissä. Mainitse, että lomaa et ole pitänyt, jonka vuoksi matkukulut ovat 12 kuukaudelta.

        Kuitteja ei pidä verottajalle toimittaa.

        Ystävällisin terveisin
        Pirjo Verotiimistä


    • Pompulapimpula

      Hei! Jos on olemassa polkupyörävähennys, niin millainen on kävelijöiden tai juoksijoiden tilanne? Monet nimittäin kävelevät tai juoksevat töihin. Juoksemiseen tarvitaan lisäksi hyvinkin kalliit välineet (jopa kalliimmat kuin pyöräilemiseen).

    • Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

      Työmatkansa kävellen ja/tai juosten taittavat eivät voi vähentää matkakuluja.

      Matkakuluissahan omavastuu vuodessa on 600 euroa ja pelkästään polkupyörällä kulkemisesta vähennys on 85 euroa vuodessa. Näin siis vain polkupyörällä kulkemisesta ei synny vähennettävää määrää.

      Ystävällisesti
      Pirjo Verotiimistä

    • matkustaja_kehyskunt

      Edelleen odottelen vastausta

      Mitä tarkoittaaa?

      Tarvitsetko omaa autoa vain osalle matkaa?
      •Jos autolle ei ole turvallista pysäköintipaikkaa työajaksi, matkan voi vähentää kokonaan oman auton mukaan.

      Esimerkiksi kehyskunnissa ei ole parkkipaikkoja juna-asemilla kaikille asiakkaille. Vaan paikkoja on rajoitettu määrä. Voidaanko tämä tulkita, ettei turvallista pysäköintipaikkaa ole?

    • Hei!

      Pahoittelen ja pyydän anteeksi vastauksen viivästymistä. Kysymyksesi oli uponnut pitkään viestiketjuun.

      Auton pysäköintipaikan tulisi olla turvallinen. Mieletäni voisit selvittää tilanteesi, kun ilmoitat matkakulujasi. Ne voit ilmoittaa kätevästi netissä. Anna oma näkemyksesi ja selvityksesi paikkakuntasi tilanteesta.

      Ystävällisin terveisin
      Pirjo Verotiimistä

    • Kilometrikorvaus

      Hei!
      Voiko kilometrikorvaukset hakea takautuvasti myös verkkopalvelussa?? Ja kuinka pitkältä ajalta ne voi hakea takautuvasti?

      • Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

        Ainakaan vielä ei verkkopalvaelussa voi hakea oikaisua vanhoihin vuosiin. Verkkopalvelua voi käyttää vain vuoden 2012 veroilmoituksella ja vuoden 2013 verokorttimuutoksessa.

        Oikaisua voit hakea viideltä vuodelta eli 2007 on vanhin vuosi, johon muutosta voi hakea. Hakemuksen on oltava verotoimistossa viimeistään 31.12.2013.

        Lomake löytyy oheisesta linkistä: http://www.vero.fi/download/noname/{B2D938D6-E318-4BEB-8FC1-BFC91E95FABB}/6791

        Ystävällisesti
        Seija O Verotiimistä


    • caide

      Heippa!

      Asun vakituisesti Vantaalla avopuolisoni kanssa (eli olen perheetön verotusnäkökulmasta), mutta olin määräaikaisessa osa-aikatyössä toisella paikkakunnalla, jossa vanhempani asuvat ja majoituin heidän luona. Kävin noin kerran viikossa kotona Vantaalla. Voinko siis hakea matkakorvauksia?

      "Jos taas työskentelet toisella paikkakunnalla tilapäisesti ja sinulla on koti myös toisella paikkakunnalla, perhesuhteet eivät vaikuta oikeuteesi vähentää matkakuluja verotuksessa.
      Ilmoita työskentelypaikkakunnalla syntyneet matkakulut tulonhankkimiskuluina ilman matkakulujen omavastuuta ja enimmäismäärää."

      Kuulunko siis tähän kategoriaan ja ilmoitanko työpaikkakunnallani kulkemani matkat kohdassa "tulonhankkimiskulut ansiotuloista -> muut kulut"? Ja kotiin Vantaalle kulkemani matkat matkakulut osiossa? Vai olenko ymmärtänyt aivan väärin?

      Kiitos vastauksestanne!

      • Hei caide!

        Antamasi selvityksen perusteella työsi toisella paikkakunnalla ei ole tilapäinen vaan määräaikainen. Työskentelet siis varsinaisella työskentelypaikkakunnalla. Kulut voit vähentää työskentelypaikkakunnalla asunnon ja työpaikan välillä syntyneinä matkakuluina. Viikonloppumatkoihin ei tällöin olisi oikeutta.

        Mikäli sinulla on Vantaalla sekä asunto että vakituinen työpaikka ja työskentelysi toisella paikkakunnalla on tilapäistä, voit vähentää viikonloppumatkat Vantaalle asunnon ja työpaikan välillä syntyneinä matkakuluina halvimman kulkuneuvon mukaan laskettuna.

        Myöskin työskentelypaikkakunnalla kulkemasi matkat voit tällöin ilmoittaa halvinta kulkuneuvoa käyttäen kohdassa asunnon ja työpaikan väliset matkat.

        Ystävällisin terveisin
        Seija O Verotiimistä


    • Päivätöitä hakeva

      Miten merkitään matkakulut jos oman auton käyttöön olevat kriteerit täyttyvät ja esim. kaksi henkilöä pystyy kulkemaan samalla kyydillä osan työmatkasta? matkustetaan ns. kimppakyytinä kuljettajan ja auton vaihtuessa.
      Kun vähennyksen saa tehdä 11 kuukaudelta onko esim. oikein laittaa molemmille vähennykseen 5,5 kk:ta työmatkavähennystä?

    • Hei!

      Voitte ilmoittaa matkat juuri noin, eli 5,5 kuukauden matkat molemmille.

      Terveisin
      Seija K Verotiimistä

    • veerweer

      Hei!

      Työmatkat pitää ilmoittaa ilmeisesti halvimman kulkuneuvon mukaan. Kuljen väliä Lahti-Helsinki-Lahti junalla. Halvin olisi z-junan kuukausilippu, joka maksaa n. 330 e/kk. Z-juna ei kuitenkaan sovi työaikatauluihini, koska se lähtee Lahdesta liian varhain ja on takaisin Lahdessa iltapäivällä liian myöhään. Tämän vuoksi olen joutunut ostamaan kausilipun, jolla pystyy matkustamaan kaikissa junissa. Tämä lippu maksaa 410 e/kk. Merkitsenkä verolappuun siis tuon z-junan hinnat, vaikka en sillä kuljekaan?

    • opiskelija2

      Hei!

      Kuljin viime kesänä 3 kuukauden ajan autolla töihin, koska vuorotöiden vuoksi ei ollut mahdollisuutta kulkea julkisilla. Olen opiskelija, joten opiskelen muun ajan vuodesta. Onko omavastuuni matkakorvauksista silloin tämä 600e, vaikka työskentelin vain 3kk? (Mikäli olet ollut osan vuotta työttömänä, omavastuuta alennetaan 55 eurolla jokaiselta täydeltä korvauskuukaudelta. ) Koskeeko tämä ollenkaan opiskelijoita, vaan pelkästään työttömiä?

    • Pate1976

      Hei

      Minulla on käytössäni työsuhdeauto. Voinko tästä huolimatta laskea matkakulut julkisen kulkuneuvon mukaan?

    • Kiitos kysymyksistänne nimimerkit veerweer, opiskelija2 sekä Pate1976.


      1. Tässä vastaus nimimerkille veerweer. Jos z-juna sopii työaikoihisi eikä sinulle tule vähintään 2 tuntia odotusaikaa meno-paluumatkalla, haet matkakuluvähennystä z-junan kulujen mukaan, koska se on halvempi. Muuten voit hakea vähennystä 410 e lipun mukaan.


      2. Nimimerkille opiskelija2, omavastuun alentaminen koskee pelkästään työttömiä.


      3. Vastaus nimimerkille Pate1976, voit hakea matkakuluvähennykstä julkisen kulkuneuvon mukaan. Jos julkisia kulkuneuvoja ei ole käytettävissä, vähennys on työsuhdeautolla 0,20 e/km.


      Terveisin
      Sari T Verotiimistä

    • elo2

      työskentelinmääräaikaisena osan vuodesta lapissa ja vakituinen osoitteeni on etelässä. jouduin vuokraamaan asunnon täksi ajaksi paikkakunnalta missä työni sijaitsi. olen perheetön ja asun etelässä vanhempieni luona. voinko siis vähentää verotuksessa mitenkään matkakorvauksia tai asumiskuluja?

      • elo2

        ja jos osoite on vieraalla paikkakunnalla postrestant (ovat eri kylät) ja työpaikalle on n.15km niin voinko vähentää ne verotuksessa. työskentelin n6kk ja lopun vuotta olin työttömänä.mikä silloin on omavastuuni?


    • oma auto käytössä

      moikka!
      kuinka paperiversioon pystyy perustelemaan oman auton käyttöä kun ei ole tilaa mihin perustella?

    • Hei ja kiitos kysymyksistä nimimerkit elo2 ja oma auto käytössä.

      Vastaus nimimerkille elo2, pääsääntöisesti perheetön voi vähentää matkakulut vain työskentelypaikkakunnalla olevan asunnon ja työpaikan välillä eli asunnon ja työpaikan välisinä matkoina. Matkakustannukset asunnon ja työpaikan välillä vähennetään halvimman (yleensä julkisen) kulkuneuvon käytöstä aiheutuneiden kustannusten mukaan laskettuna.

      Muut matkat esimerkiksi vanhempien luo, vaikka asunto olisi yhteiskäytössä ovat vähennyskelvottomia matkakuluja.

      Osan vuotta työssä olleelta työttömältä matkakustannusten 600 euron omavastuuosuutta pienennetään 55 eurolla jokaiselta täydeltä korvauskuukaudelta. Omavastuuosuus on kuitenkin vähintään 110 euroa. Työttömyysaikaan luetaan ne päivät, joilta työtön on saanut työttömyysturvalain mukaista työttömyyspäivärahaa, työmarkkinatukea tai päivärahaa toimeentulon turvaamiseksi. Täyteen korvauskuukauteen katsotaan kuuluvan 21,5 korvauspäivää vastaava määrä.

      Perheettömälle työasuntovähennys voidaan myöntää vain, jos sinulla on kaksi varsinaista työpaikkaa ja näiden sijainnin vuoksi tarvitset kaksi asuntoa.


      Nimimerkille Oma auto käytössä, perustelut oman auton käytöstä voit ilmoittaa esitäytetyn veroilmoituksen kohdassa 16: lisätiedot tai tarvittaessa erillisellä paperilla.

      Terveisin Saija Verotiimistä

    • Nimenkivijalka

      Hei,
      tarvitsisin apua matkakulujen laskemisessa. Olen työskennellyt rakennusalalla 178 päivää vuonna 2012. Olen käyttänyt työmatkoillani polkupyörää 19 päivänä sekä julkisia että autoa. En kuitenkaan osaa tarkkaan sanoa missä suhteessa olen käyttänyt julkisia ja autoa. Ehkä 50%-50%. Autoa olen joutunut käyttämään sen takia, että olen tarvinnut sitä työmaa-ajoihin ja hankintojen tekemisiin. Niistä olen saanut km-korvaukset yritykseltä. Miten lasken työn ja kodin väliset matkat?

      Sitten tarvitsisin vielä yksittäisen matkan hinnan, jolla julkisten käyttäminen lasketaan. Helsingin sisäisten yksittäisten matkojen hinta oli 2012 1,84€ ja seutuliikenteessä vastaava 3,47€. Käytänkö näitä hintoja? Kiittäen

    • hmm?

      Hei!

      Harkitsen työn hakemista noin 85 km päästä kotoani ja perheestäni (minulla on puoliso ja lapsi). Päivittäinen työmatka ajoineen pikkutietä tulisi niin pitkäksi (2,5 h), että saataisin joutua hankkimaan vuokra-asunnon työpaikkakunnalta. (Jos ylipäänsä saisin työn). Yön-pari voisin viikolla sitten asustella tässä kämpässä ja muutoin ajelisin kotiin.
      Ilmeisesti en voi alle 100 km työmatkan takia saada työasuntovähennystä? Voinko tässä tapauksessa kuitenkin saada työmatkakorvauksen vaikka minulla olisi asunto työpaikkakunnalla? Kirjoilla asikomukseni olisi edelleen pysyä nykyisessä kodissani.
      Kiitos!

    • Hei ja kiitos kysymyksistä nimimerkit Nimenkivijalka ja hmm?.


      Vastaus nimimerkille Nimenkivijalka, oletan että sinulla ei ole varsinaista työpaikkaa koska olet työskennellyt rakennusalalla. Jos näin on, voit vähentää matkakulut omalla autolla siltä osin kuin työnantaja ei ole niitä sinulle korvannut. Tässä tapauksessa matkakuluvähennys pitää vaatia kohdassa Erityisalojen matkat. Erityisalojen matkoista voit lukea täältä http://www.vero.fi/fi-FI/Henkiloasiakkaat/Veroilmoitus/Matkakustannukset_verotuksessa__ohje_pal.


      Sinun pitää selvittää missä suhteessa olet käyttänyt omaa autoa ja julkisia kulkuneuvoja. Saat vähentää matkakulut halvinta käytettävissä olevaa lippuvaihtoehtoa käyttäen.
      Joitakin seutulippujen hintoja löydät tällä sivulla olevan linkin takaa http://www.vero.fi/fi-FI/Henkiloasiakkaat/Veroilmoitus/Kodin_ja_tyopaikan_valiset_matkakulut.


      Polkupyörävähennys on 85 e/vuosi.


      Lisää matkakulujesi (julkinen, oma auto, polkupyörä) yhteismäärä kohtaan Erityisalojen matkat. Anna tarkempi selvitys matkoista veroilmoituksen kohdassa 16: lisätietoja.


      Matkakuluvähennyksen voit tehdä myös Veroilmoitus verkossa -palvelun kautta www.vero.fi/veroilmoitus.


      Nimimerkille hmm?, työasuntovähennykseen sinulla ei ole oikeutta juuri tuon alle 100 km matkan takia.


      Viikonloppumatkat voit vähentää perheesi luo 1-2 matkalta viikossa. Viikonloppumatkat vähennetään halvimman kulkuneuvon mukaan laskettuna. Viikonloppumatkoista löytyy lisää tietoa täältä http://www.vero.fi/fi-FI/Henkiloasiakkaat/Veroilmoitus/Matkakustannukset_verotuksessa__ohje_pal.


      Jos sinulla tulee matkakuluja työskentelypaikkakunnalla, voit vähentää ne asunnon ja työpaikan välisenä matkakuluina.


      Ystävällisin terveisin
      Sari T Verotiimistä

    • duugaboogie

      Hei

      Vakituinen ympärivuorokautinen oma asunto paikkakunnalla A, perheetön lapseton ihminen, työpaikka paikkakunnalla B.
      Kesällä työmatkat näiden A-B välillä n. 200km. Onko verottajalla jotain periaatetta tai kilometrikattoa milloin matkakuluja ei enää korvata? Esim. päivittäiset työmatkat yli 300km tjmv?

      Osan vuotta työskentelin myös paikkakunnalla B ja tuolloin paikkakunnalla C tilapäinen vuokra-asunto, josta etäisyyttä työpaikalle lyhyemmin eli 70km. Lasketaanko työmatkat tällöin B-C välisinä matkakuluina?

    • aleksei boy

      kävin korjaamassa asunnon ja työpaikan väliset kulut verkossa,tuleeko lokakuussa normaali paperi versio jos verotus muuttuu???

    • Tietämätön

      Hei,

      haluaisin tarkennusta matkakuluissa mainittuun odotusaikaan ja sen laskemiseen

      Työaikani on pääsääntöisesti 9-16. Aamulla lähtevä bussi lähtee pysälkiltäni klo 8.15 ja on työpaikkani vieressä olevalla pysäkille klo. 8.30. Iltapäivällä bussi takaisin kotiin on samaisella pysäkillä klo 17.28. ja omalla pysäkilläni klo 17.40. Täyttyykö tässä oman auton käyttöön vaadittu 2h:n odotusaika?

    • Hei nimimerkit duugaboogie, aleksei boy ja Tietämätön!

      Kilometrikattoa ei ole, mutta matkojen tulee olla todellisuudessa päivittäin tehtyjä, jotta ne voidaan hyväksyä verotuksessa. Matkat B-C lasketaan asunnon ja työpaikan välisinä matkoina.

      Asunnon ja työpaikan välisissä matkakuluissa on 600 euron omavastuu ja maksimivähennys 7000 euroa vuodessa. Ja vähennyshän myönnetään halvimman kulkuneuvon mukaan laskettuna.

      Lokakuun loppuun mennessä postitetaan uusi verotuspäätös, jos keväällä on korjannut tai lisännyt tietoja esitäytettyyn veroilmoitukseen.


      Nimimerkki Tietämättömän kysymyksessä ei täyty 2 tunnin odotusaika.


      Ystävällisin terveisin Tarja J Verotiimistä

    • JJJ92

      Hei!

      Vuonna 2012 todelliset matkakuluni ylittävät reilusti 7000 euron rajan. Onko tällaisessa tilanteessa mahdollista saada tulonhankkimisvähennystä ja jos on niin kuinka se pitäisi perustella?

      Olen myös saanut vuodelle 2012 elinkeinotoiminnan veroilmoituksen liikkeen- tai ammatinharjoittajalle ja toimiala on 47990.

      Minulla ei kuitenkaan ole ollut tällä y-tunnuksella mitään toimintaa vuodella 2012 eikä tule jatkossakaan olemaan. Kuinka minun tulee toimia ilmoitusta antaessa ja mitä tehdä jotta y-tunnus poistetaan eikä ilmoitusta tarvitse enää antaa?


      Ystävällisin terveisin,
      JJJ92

      • Hei ja kiitos kysymyksestäsi !

        Asunnon ja työpaikan väliset matkakulut voidaan vähentää tulonhankkimisvähennyksenä vain erityisalalla eli rakennus-, maanrakennus- ja metsäalalla. Mikäli et työskentele erityisalalla, ei matkakuluja voida vähentää tulonhankkimiskuluna.

        Voit ilmoittaa elinkeinotoiminnan veroilmoituksella, että toimintaa ei ole ollut vuonna 2012.

        Lisäksi Sinun on ilmoitettava elinkeinotoiminnan loppumisesta Verohallintoon muutos- ja lopettamisilmoitus Y6-lomakkeella. Lomakkeen saa www.ytj.fi -sivuilta kohdasta Y-lomakkeet. Lomake postitetaan osoitteella PRH - Verohallinto, Yritystietojärjestelmä, PL 2000, 00231 Helsinki.

        Toiminnan lopettamisesta löydät lisätietoa tästä linkistä http://www.vero.fi/fi-FI/Yritys_ja_yhteisoasiakkaat/Liikkeen_ja_ammatinharjoittaja/Toiminnan_lopettaminen

        Ystävällisin terveisin Katja Verotiimistä


    • Outoa44

      Hei!

      Työskentelen 80 % työajalla 48 km päässä kotoani. Työvuoroni ovat epäsäännölliset, vaihdellen 8-16 tai 9-17 tai 11-19 vuoroja.

      8-16 vuorolla pystyn kulkemaan linja-autolla, sillä meno-paluulla odotusaika ei ylitä 2 tuntia, mutta 9-17 ja 11-19 vuorot täytyy ajaa omalla autolla kohtuuttoman pitkän odotusajan takia.

      Viime vuonna kuljin siis 43 päivänä bussilla ja 131 päivänä omalla autolla. Julkiseen liikenteeseen ostin kertalippuja, sillä nuo 43 päivää jakaantuvat tasaisesti koko vuodelle, eikä näin ollen kuukausilippujen osto ollut järkevää.

      Laskin matkakuluja verosivujen demoversiolla.

      Matkakulut julkisella ja omalla autolla yhteensä kuljettuna olivat 4270,60 €
      (paikallisliikenne, kaukoliikenne ja oma auto)

      Matkakulut taas laskettuna pelkästään omalla autolla (eli jos olisin kulkenut kaikki 174 päivää omalla autolla) olisivat 4176,00 €

      Olen hämilläni. Verottaja pitää julkista liikennettä halvimpana, mutta minulla kulut olisivat edullisemmat, jos merkitsen ne pelkästään omalla autolla kuljetuksi. Miten minun on järkevä merkitä matkakulut?

    • Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

      Ilmoita matkakulusi halvinta vaihtoehtoa käyttäen. Yleensähän julkinen kulkuneuvo on halvin vaihtoehto, mutta kuten kohdallasikin, niin se ei aina pidä paikkaansa.

      Erittele kulut ja perustele vielä oman auton käyttö.

      Ystävällisin terveisin
      Seija O Verotiimistä

    • nenna

      Hei
      Työmatkani on suuntaansa 25 km eli päivittäin 50 km, mutta kotikaupunkini sisällä. Työmatka on mahdollista kulkea bussilla, jolloin matka-aika suuntaansa on vaihtelevasti 57 min - 1 h 39 min lähtöajasta ja vaihtomahdollisuudesta riippuen. Joudun kuitenkin käyttämään omaa autoa, sillä on vastuuasemassa ja joudun usein ajamaan asiakastapaamisiin päivän aikana (omalla autolla matka-aika n. 25 min) ja sen jälkeen vielä palaamaan työpaikalle. Näin ollen bussilla matkustaminen suuntaansa veisi kohtuuttomasti työaikaa.
      Eli haluaisinkin tietää, onko minun mahdollista hakea ja saada työmatkavähennystä työn luonteesta ja matka-ajan pituudesta johtuen. Bussiyhteys kodin ja työpaikan välillä kulkee kerran tunnissa.

    • taksilla töihin

      Hei,
      Minulla on sellainen tilanne, ettei ole omaa autoa ja joudun joinain päivinä käyttämään kodin ja työpaikan väliseen kulkemiseen taksia, koska bussit eivät liiku sellaisiin aikoihin, että pääsisin niillä. Vähennetäänkö taksikuluja?

      • Hei nimimerkki taksilla töihin ja kiitos kysymyksestäsi!

        Kyllä. Jos julkista kulkuneuvoa ei ole käytettävissä kodin ja työpaikan välisiin matkoihin odotusajan ja kävelymatkan puitteissa (odotusaika yli 2 tuntia/päivä ja kävelymatkaa vähintään 3 km/suunta) eikä omaa autoa ole, on matkat näiltä päiviltä mahdollista vähentää taksikulujen mukaan.

        Vuoden 2012 matkakulut ilmoitat helpoimmin sähköisesti osoitteessa www.vero.fi/veroilmoitus.

        Ystävällisin terveisin

        Päivi Verotiimistä


    • sähkäri_opiskelija

      Hei. Olen työvoimapoliittisessa koulutuksessa. En saanut koulutukseen liittyvää harjoittelupaikkaa paikkakunnaltani ja joudun ajamaan 3x viikossa noin 80km suuntaansa naapurikuntaan. Koska paikka on niin kaukana saan korotettua ylläpitokorvausta 9 €/pv 9 €/pv noilta päiviltä. Miten tässä tapauksessa ylläpitokorvaus vähennetään? Vähennetäänkö matkakuluista 9 €/pv?

      • Hei nimimerkki sähkäri_opiskelija ja kiitos kysymyksestäsi!

        Työvoimapoliittisen koulutuksen ajalta maksettava ylläpitokorvaus on tarkoitettu kattamaan matka- ja muita ylläpitokustannuksia, esim. ruokailukustannuksia. Sitä, minkä suuruisena eri kustannuserät sisältyvät ylläpitokorvaukseen, ei ole määritelty. Näin ollen ne joudutaan arvioimaan.

        Matkakustannusten osuudeksi voidaan arvioida puolet ylläpitokorvauksesta. Menettely on sama myös korotetun ylläpitokorvauksen osalta, joten noilta korotetun korvauksen päiviltä vähennetään matkakuluista 9 e/päivä kuten arvelitkin.

        Matkakulut ilmoitat helpoimmin sähköisesti osoitteessa www.vero.fi/veroilmoitus.

        Ystävällisin terveisin

        Päivi verotiimistä


    • shadow90

      Hei. Olen rakennusalan työntekijä ja kysyisin hieman matkakorvauksista. Olen ollut rakennustöissä viime kesästä lähtien, mutta olen ollut myös osa-aikaisesti työtön. Olen kulkenut omalla autolla huonojen julkisten kulkuneuvojen käyttömahdollisuuden vuoksi ja työmaiden vaihtelun takia. Työnantaja on maksanut minulle TESsin mukaisen matkakorvauksen, mutta olen kuullut, että oman auton käytöstä voi saada 0.45€/km. Pitääkö paikkansa vai onko korvaus sama eli n. 0.25/km kuin muillakin?
      Lisäksi, koska en ole ollut koko vuotta vielä töissä enkä ole ollut vakituinen työntekijä, niin miten lasken korvaukset veroilmoitukseen?

      • Hei nimimerkki shadow90 ja kiitos kysymyksestäsi!

        Jos työnantajasi on jo maksanut sinulle korvauksen kaikista kodin ja työmaiden välisistä matkoista, et voi vähentää matkakuluja enää verotuksessa.

        Verotuksessa oman auton käytöstä vähennettävä kulu on 0,25 e/km ammattialasta riippumatta. Vaihtoehtoisesti kulut on mahdollista vähentää todellisten syntyneiden kulujen mukaan, mutta tämä edellyttää selvitystä kuluista, kuten esim. auton hankintakuluista ja poistoista sekä todellisista polttoaine-, varaosa-, rengas-, vakuutus- ym. kuluista.

        Mainitsemasi 0,45 e/km on enimmäismäärä, jonka työnantaja voi verovapaasti korvata oman auton käytöstä työmatkoihin. Verotuksessa huomioidaan kuitenkin vähennyksenä vain 0,25 e/km tai selvitetyt todelliset kulut.

        Mikäli työnantajasi ei ole korvannut matkoja kaikkien työpäivien osalta, voit hakea puuttuvat matkat verotuksessa. Laske tällöin ei-korvattujen kilometrien määrä yhteensä ja ilmoita ne veroilmoituksellasi erityisalojen matkoina. Vähennyksen määrä on kilometrit x 0,25 e.

        Matkakulut ilmoitat helpoimmin sähköisesti osoitteessa www.vero.fi/veroilmoitus.

        Ystävällisin terveisin

        Päivi Verotiimistä


    • kaisa284

      Mitä tuo "kohtuuttoman pitkä odotusaika" julkisella liikenteellä kuljettaessa nyt käytännössä tarkoittaa? Itselläni tulisi tulevana kesänä arkipäivisin joka aamu 1h 40 min ja illalla 1 h odotus, jos kuljen bussilla työmatkan (55km). Onko minulla oikeus laskea matkakulut oman auton käytön perusteella vai pitääkö tyytyä vain siihen, että koko palkka menee matkakuluihin tai vaihtoehtoisesti työpäivä pitenee yli 2,5 tunnilla.

    • mamskuliini

      Hei

      Miten ihmeessä ilmoitan matkakulut kun joudun lumitöiden aikana menemään omalla autolla koska työt alkaa jo 3.30-4.30.Voinko laittaa esim viimevuodesta(mitä siis ilmoitamme) niin marraskuusta 14 päivää ja joulukuusta koko kuukauden?Luntahan alkoi jo tulemaan marraskuussa.En tietenkään ole pitänyt kirjaa kuinka usein menin aamulla noin aikasin mutta monta kertaa kyllä menin:)

    • Hei ja kiitos kysymyksestä!

      Voit tosiaan vähentää verotuksessasi matkakulut oman auton käytön mukaan laskettuna siltä osin, kun olet joutunut menemään töihin niin aikaisin, että julkiset kulkuneuvot eivät vielä kulkeneet.

      Tee mahdollisimman tarkka arvio tällaisista matkoista. Jos olet aloittanut kulkemisen omalla autolla marraskuussa ja olet jatkanut samaan malliin koko joulukuun, niin tuo kertomasi arvio kuulostaa ihan hyvältä.

      Merkitse veroilmoitukselle tai verkossa kohtaan "asunnon ja työpaikan väliset matkat" riville "muulla kuin julkisella kulkuneuvolla" aika 14.11.-31.12. ja kulkuneuvoksi oma auto. Km-sarakkeeseen merkitse tältä ajalta kertyneiden matkojen määrä yhteensä. "Euroa/km" -sarakkeeseen merkitse 0,25 ja "yhteensä"-sarakkeeseen merkitse kertolaskun tulos (kilometrit kertaa 0,25 euroa). Lisätietoihin voit kirjoittaa perustelusi oman auton käytölle.

      Jos olet muun ajan vuodesta kulkenut julkisilla kulkuneuvoilla, merkitse tiedot näistä matkoista ylemmälle riville.

      Ja tämän kaikki voit ilmoittaa sähköisesti 24/7 osoitteessa www.vero.fi/veroilmoitus veroilmoituksellesi merkityn palautuspäivän loppuun asti .

      kevätterveisin Verotiimi/ Satu V.

    • Rince888

      Hei,

      Voisitteko selventää tätä "kävelymatkaa vähintään 3 km/suunta" rajaa, jolloin saisi vähentää oman auton käytön työmatkaan. Eli jos joutuisin kävelemään 2km kotoa bussille, ja toisessa päässä lisäksi 2km bussilta toimistolle, hyväksytäänkö tuo silloin "yli 3km kävelymatkaksi"?

      Toisaalta minulla on kyllä mahdollisuus käyttää paikallisliikennettä molemmissa päissä, jolloin yhteiskävelymatkaksi tulisi alle 3km... Eli matkustaisin seuraavasti:
      - 700m kävely
      - 2km paikallisliikenteen bussilla
      - 50km matkahuollon bussilla
      - 2,5km junalla
      - 300m kävely
      Saanko tässä tapauksessa vähentää kaikkien kolmen lippujen hinnat? Mitään yhteislippua ei ilmeisesti ole mahdollista ostaa.

    • Hei nimimerkki Rince888 ja kiitos kysymyksestäsi.


      Kyllä kaikki kolme eri lippuhintaa ovat esimerkissäsi vähennyskelpoisia.

      Mikäli sinulla ei olisi mahdollisuutta kulkea julkisella kulkuneuvolla välimatkoja koti – matkahuollon bussi eikä matkahuollon bussi - työpaikka
      eli joutuisit julkisenliikenteen puuttumisen johdosta kävelemään menomatkalla yhteensä yli 3 km,olisit oikeutettu vähennykseen oman auton käytön mukaan.

      Keväisin terveisin

      Satu S Verotiimistä

    • katjuska80

      Heippa,

      Olen pitänyt 5 päivää pekkasia viime vuonna, täytyykö ne huomioida ja vähentää veroilmoituksen kilometrikorvauksissa?

    • Hei nimimerkki katjuska80 ja kiitos kysymyksestäsi.


      Matkakuluvähennys tehdään todellisten työpäivien mukaan eli pidetyt pekkaset pitää vähentää.


      Ystävällisin terveisin
      Sari T Verotiimistä

    • Jaska5

      Muutin toiseen asuntoon vuoden 2012 aikana joten myös minun työmatkani muuttui. Miten ilmoitan v. 2012 esitäytetyllä veroilmoitus lomakkeella kaksi täysin erilaista työmatkaa: aikaisemmasta asunnosta töihin ja uudesta asunnosta töihin?

      • Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

        Tee molemmista oma selvitys työpaikkoihisi liittyvistä matkoista.

        Verkossa voit kätevästi antaa tiedot ja erittelyt: www.vero.fi/veroilmoitus


        Ystävällisin terveisin
        Eija P Verotiimistä


    • Pöllö5

      Hei! Kiitos, jos vastaatte! Ensi viikolla viimeistään pitäisi täyttää tuo ilmotus ja saada postiin .

      Minua askarruttaa pari näihin matkakuluihin liittyvää asiaa. Esimerkiksi verokortiini on valmiiksi täytetty viime vuoden työmatkakilmometrit ja merkitty kulkuneuvoksi julkinen. Kuljin kyllä omalla autolla , ja syy siihen on, että työvuoro saattoi alkaa joskus ennen klo 6.00 ja busseja ei silloin kulje sinne suunnalle. Riittääkö tämä perusteluksi , kun lähden muuttamaan vai miksi siinä lukee, että julkisella olisin kulkenut?

    • Hei nimimerkki Pöllö5.

      Kiitos kysymyksestäsi. Voit täyttää veroilmoituksesi kätevästi netissä.

      Mikäli verokortillesi oli jo arvioitu matkakuluja näkyvät ne veroilmoituksellasi esitäytettyinä. Ennakkoperinnässä eli verokortilla olleita matkauluja voi korjata
      tässä veroilmoitusvaiheessa.

      Pääsääntö on, että matkakulut vähennetään halvimman kulkuneuvon kustannusten mukaan riippumatta siitä, mitä kulkuneuvoa olet käyttänyt matkaasi.

      Halvimpana kulkuneuvona pidetään yleensä julkista kulkuneuvoa.
      Tämä voi olla syy siihen, että verokortillasi on käytetty julksita liikennettä vähennyksen perusteena.

      Vähennys voidaan kuitenkin tehdä muun kuin julkisen kulkuneuvon kustannusten mukaan esimerkiksi silloin, kun:
      • julkinen kulkuneuvo ei ole lainkaan käytettävissä
      • kävelymatka yhteen suuntaan (esim. asunnolta linja- autopysäkille)
      on vähintään 3 kilometriä
      • aikataulujen sopimattomuudesta johtuva odotusaika
      (ei matkustusaika) meno-paluumatkalla on yhteensä vähintään
      2 tuntia
      • matka alkaa tai päättyy yöllä (klo 00.00–05.00)


      Keväisin terveisin

      Satu S Verotiimistä

    • Täsmentäjä

      Hei,

      Työpaikkani läheltä kulkevan joukkoliikenteen aikataulut menevät ristiin siten että joudun täyden 8 h työpäivän tehdessäni kävelemään joko meno- tai paluumatkalla yli 3 km. Jos haluan välttää pidemmän kävelymatkan, joudun odottamaan seuraavaan päivään eli odotusaika venyy reilusti yli 2 tuntiin tai tekemään max. 6 h työpäiviä, jota työnantaja ei tietenkään salli pidemmän päälle.

      Voinko tässä tapauksessa vähentää työmatkakulut oman auton käytön mukaan, jota todellisuudessa matkoihin käytän?

    • Hei nimimerkki Täsmentäjä!

      Kertomasi perusteella voisit vähentää matkat oman auton mukaan.

      Satu S Verotiimistä onkin edellisessä vastauksessa kirjoittanut ehdot milloin asunnon ja työpaikan välisen matkan voi pyytää vähennettäväksi oman auton käytön mukaan laskettuna.

      Ystävällisin terveisin Tarja J Verotiimistä

    • as.autossa/-vaunussa

      Työskentelen kunnassa X ja nyt työtehtävät jakautuvat kahtia. 2pv viikossa entisessä paikassa ja 3pv viikossa eri kunnassa yli 100km päässä. Molemmat työpaikat siis saman työnantajan eri toimipisteitä. Miten voin vähentää majoituskustannukset jos olen omassa asuntovaunussa tai asuntoautossa yötä 2pv viikossa? Olen yötä työpaikan pihassa joten ei tule mitään leirintäaluemaksuja tms. Ainoastaan lämmityskulut kaasulla sekä tietysti oman asuntoauton/vaunun käytöstä johtuva kuluminen jne.

      Minulle ei makseta päivärahoja, kilometrikorvauksia tms. työnantajan puolesta.

    • Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

      Antamasi selvityksen perusteella en valitettavasti pysty sinulle tyhjentävästi vastaamaan.

      Se miten voit kulusi vähentää, riippuu siitä kumpi työpaikka katsotaan sinun toissijaiseksi työpaikaksi. Mikäli tämä kauempana oleva työpaikka on sinun toissijainen työpaikka, saat vähentää matkakulut ja kohtuulliset majoittumiskulut todellisten kustannusten mukaan.

      Koska Verotiimi on vastaamassa enää tämän päivän (31.5.), ole ystävällinen ja ota yhteyttä Verohallinnon puhelinpalveluun p. 020 697 002/Palkan- ja eläkkeensaajat. Näin voisimme selvittää tarkemmin seikkoja, jotka vaikuttavat siihen, että kumpi työpaikka on varsinainen ja kumpi toissijainen.

      Työmatkakulujen vähentämisestä on ohje myös vero.fiissä: http://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Elinkeinoverotus/Tyomatkakustannusten_korvaukset.


      Ystävällisin terveisin

      Eija A Verotiimistä

    • Pallo hukassa

      Työskentelemme puolisoni kanssa ulkomailla ja kotikuntamme ja vakituinen asuntomme on Suomessa. Katsotaanko oma määräaikainen työni suomalaisen työnantajan/valtion palveluksessa tilapäiseksi työksi, jolloin voin saada työasuntovähennyksen ulkomailla vuokratusta asunnosta? Entä kohtuulliset matkakulut kotipaikkakunnalle, viikonloppuisin tai esim. kerran kuussa? Koko palkka maksetaan ja verotetaan Suomessa, ja kuulun Suomen sosiaaliturvan piiriin.

    • Hei ja kiitos kysymyksistäsi!

      Kyllä vaan, työasuntovähennyksen voi saada vuokra-asunnosta, josta maksetaan käypää vuokraa. Työasuntovähennyksen edellytyksenä on, että vakituinen asunto sijaitsee yli 100 kilometrin etäisyydellä sekä työasunnosta että varsinaisesta työpaikasta. Työasuntoa varten saadut tuet ja korvaukset pienentävät vähennyksen määrää. Työasuntovähennys myönnetään vain toiselle puolisoista.

      Työkomennuksen kestäessä tehdyt viikonloppumatkat rinnastetaan asunnon ja työpaikan välisiin matkoihin. Kotona käynneistä kerran viikossa aiheutuvat matkakulut voidaan vähentää halvimman kulkuneuvon käytöstä aiheutuvien kustannusten mukaan.

      Terveisin
      Seija K Verotiimistä

    • tietämätöön

      Hei,

      Kuljen bussilla moottoritietä pitkin töihin pikavuorolla 40km. Paikkakunnaltani kulkee myös 0,5h hitaampi vakiovuoro jolla olisi mahdollista mennä, seutulippu on siinä halvempi kuin pikavuoron matkakortti. Kuuluuko minun laittaa matkakulut veroilmoitukselle halvimman seutulippu vaihtoehdon mukaan, vaikka käytänkin oikeasti kalliimpaa vaihtoehtoa?

      • ehkä_vinkki

        kunhan laitat julkisella kulkuneuvolla millä kuljet ja hinnan sekä mistä mihin kuljet, niin asia on ok. Kukaan ei ala katsomaan onko se vakiovuoro vai pikavuoro (Ellei sitten halua olla sherlokki.). Kunhan matkakulut on kohtuulliset verrattuna tuloihin ja matkan pituuden ja matkaan käytettyyn aikaan.


    • Tietämätön

      Hei,

      Unohdin merkata esitäytettyyn verotuspäätökseen matkakulut.
      Onko mahdollista tehdä oikaisu asiasta?

    • Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

      Matkakulut vähennetään halvimman kulkuneuvon mukaan. Jos olet käyttänyt muuta kalliimpaa lippua tai esim. omaa autoa, laske kulut halvimman lippuvaihtoehdon mukaan. Ota pikaisesti yhteyttä verotoimistoon ja tee matkakulujesi osalta täydennyspyyntö. Näin varmistat verotuspäätöksen korjauksen jo lokakuussa.

      Ystävällisin terveisin
      Merja Verotiimistä

    • reijo7

      Jos käytän isäni autoa työmatkoilla voinko vähentää kulut verotuksessa?

    • Hei reijo7 ja kiitos kysymyksestäsi!

      Perheenjäsenen omistama auto rinnastetaan verovelvollisen omaan autoon, joten voit kyllä vähentää matkakulut verotuksessa. Vähennyksen määrä on 0,25 e/km.

      Ystävällisin terveisin
      Päivi Verotiimistä

    • kusete

      Päivee!
      Olisin kysynynnä semmosta asioo, että kun nyt asun (yksin) ja olen siis kirjoilla tällä hetkellä Keski-Suomessa (enkä aijo siis muuttaa) ja nyt olisi mahkuja päästä kohtuullisen pitkäksi aikaa töihin sinne Etelä-Suomeen ja koska minä omsitan kohtuullisen kuntoisen talviasuttavan asuntovaunun ja työmaalla on mahdollisuus pitää tilapäis majottumiseen vaunua paikan päällä.
      Niin nyt kysymys!!!!????
      Montako kertaa saan vähentää kotonakäyntimatkakulut vuoden aikana.
      Monien muiden pitkämatkalaisten taki miehet tekevät usein perjantain sisään jotta saavat pitkän viikonlopun kotona käytiin kuten siis minäkin.
      Vai pitääkö meikäläisen mököttää siellä vaunussa koko talvi tai käydä kotona omalla kustannuksella?

    • Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

      Jos kotisi on eri paikkakunnalla, kuin missä työskentelet ja yövyt työpäivinä, matkakulujesi vähentämiseen vaikuttaa työsi vakituisuus sekä perheesi. Matkakulujen vähentämisen perusteet ovat erilaiset perheellisellä ja perheettömällä. Verotuksessa sinut katsotaan perheelliseksi, jos sinulla on avio- tai avopuoliso ja/tai alaikäisiä lapsia. Muussa tapauksessa sinut katsotaan verotuksessa perheettömäksi.

      Jos työskentelet vakituisesti toisella paikkakunnalla ja sinulla on perhe toisella paikkakunnalla, voit vähentää kotiin tehdyt matkat yleensä kerran viikossa. Jos olet kulkenut matkaa useammin, selvitä matkat veroilmoituksella. Mikäli olet perheetön, et voi lainkaan vähentää toisella paikkakunnalla olevaan kotiin tekemiäsi viikonloppumatkoja.

      Jos taas työskentelet toisella paikkakunnalla tilapäisesti ja sinulla on koti myös toisella paikkakunnalla, perhesuhteet eivät vaikuta oikeuteesi vähentää matkakuluja verotuksessa.

      Matkakulut lasketaan halvimman käyttävissä olevan kulkuneuvon (yleensä julkinen kulkuneuvo) ja halvimman lippuhinnan mukaisesti. Halvin lippu on yleensä kuukausi-, sarja- tai muu alennuslippu.


      Matkakulujen vähentämisestä on kerrottu tarkemmin ohjeessa: http://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Henkiloasiakkaan_tuloverotus/Vahennykset_ansiotulosta_ja_verosta/Matkakustannukset_verotuksessa__ohje_pal


      Ystävällisin terveisin
      Merja Verotiimistä

      • kusete

        Mikä on nykyään "TILAPÄISTYÖTÄ"?
        Jos minnulla on vaikka vuoden määräaikainen työsopimus mutta senjälkeen sopimus tehdään "TOISTAISEKSI VOIMASSA OLEVAKSI" niin onko tämä väliaikaita?

        T:Seppo


    • sekaisinveroista

      Hei olenko oikeutettu käyttämään autoa työmatkoissa.
      Työmatka Vuosaaresta martinlaaksoon julkisilla noin 2km kävelyä ja matka aika noin 1:20-2 tuntiin per suunta osan ajan vuodesta ollut vielä tuo martinlaakson junaasema pois käytöstä.
      Autolla sama matka per suunta 24 km kehä 1 kautta.

    • ..jkk...............

      Etpä taida olla oikeutettu. Matka-aika ei merkkaa mitään. Moni kulkee tuon ajan ja enemmänkin eikä hyväksytä oman auton käytöstä. Jos julkisilla pääset töihin eikä muutkaan edellytykset täyty oman auton käytölle, niin julkisten mukaan verottaja hyväksyy. Toki saat omalla autolla mennä, sitähän ei kukaan kiellä.

    • Hei nimimerkki sekaisinverosta ja kiitos kysymyksestä.

      Matkustusajalla ei ole merkitystä ratkaistaessa matkakuluvähennystä.

      Jos käytät kodin ja työpaikan väliseen matkaan omaa autoa, voit vähentää matkakulut oman auton mukaan jos:
      • julkista kulkuneuvoa ei ole lainkaan käytettävissä tai
      • kävelymatka yhteen suuntaan on vähintään 3 kilometriä tai
      • odotusaika meno-paluumatkalla (esim. julkisen kulkuneuvon vaihto) on yhteensä vähintään 2 tuntia.
      Matkakulut voidaan myös hyväksyä osittainen omalla autolla ja osittain julkisella kulkuneuvolla.

      Julkisella kulkuneuvolla tarkoitetaan junaa tai linja-autoa.

      Ystävällisin terveisin
      Sari R Verotiimistä

    • Hei nimimerkki kusete ja kiitos kysymyksestäsi.


      Kun verottaja miettii viikonloppumatkojen vähennysoikeutta, asiaan vaikuttavat seuraavat seikat:

      - onko henkilöllä perhettä,
      - työskenteleekö hän erityisellä alalla vai
      - onko hänellä varsinainen työpaikka
      - työskentelyn kesto työkohteessa.


      Verotuksessa työsopimuksen muodolla ei ole merkitystä.


      Jos työskentelet erityisalalla (rakennus-, maanrakennus- tai metsäala) työskentely on tilapäistä, jos työskentely työkohteessa kestää korkeintaan kaksi vuotta.


      Ystävällisin terveisin
      Sari T Verotiimistä

    • Karavaanari2

      Hei, asuinpaikkani on 150km päässä työpaikastani. Voinko yöpyä asuntovaunussa tai asuntoautossa työntekopaikkakunnalla 3 yötä viikossa ja vähentää kuitenkin matkakuluina 300 km/pv?

    • Hei Karavaanari2!

      Kiitos kysymyksestäsi! Matkakulut vähennetään todellisten kulujen mukaan, joten et voi vähentää matkakuluja asunnolta niiltä päiviltä, kun olet yöpynyt asuntoautossa.

      Terveisin
      Seija K Verotiimistä

    • Työasunto

      Hei kuinka tuo työasunto vähennys toimii... Minut on määräaikaisella siirrolla siirretty 130km kotipaikkakunnalta töihin ja olen perheellinen. Kahden työkaverin kanssa vuokrattiin kimpassa asunto jossa ollaan työn luonteesta johtuen joskus 1-4 yötä viikossa.. Eli aina kun mahdollista niin kotiin.. Saako tästä asunnosta työ asunto vähennyksen vuokra on 182e ja 6kuukautta.Entä matka kustannukset työn luonteesta johtuen julkisilla pitäisi tulla jo päivää ennen työpaikkakunnalle ennen kuin työt alkaa joten monesti olen tullut omalla autolla myöhemmin saako ne matkat vähennettyä auton kaytöstä..

    • Työasunto

      Hei kuinka tuo työasunto vähennys toimii... Minut on määräaikaisella siirrolla siirretty 130km kotipaikkakunnalta töihin ja olen perheellinen. Kahden työkaverin kanssa vuokrattiin kimpassa asunto jossa ollaan työn luonteesta johtuen joskus 1-4 yötä viikossa.. Eli aina kun mahdollista niin kotiin.. Saako tästä asunnosta työ asunto vähennyksen vuokra on 182e ja 6kuukautta.Entä matka kustannukset työn luonteesta johtuen julkisilla pitäisi tulla jo päivää ennen työpaikkakunnalle ennen kuin työt alkaa joten monesti olen tullut omalla autolla myöhemmin saako ne matkat vähennettyä auton kaytöstä..

    • Hei nimimerkki Työasunto ja kiitos kysymyksestäsi.


      Kyllä saat työasuntovähennyksen.


      Voit vähentää kotona käynnistä aiheutuvat matkakulut. Vähennys lasketaan halvimman kulkuneuvon mukaan. Verottaja arvioi halvimman kulkuneuvon sen mukaan, ehtisitkö käymään kotona viikonlopun aikana julkisilla kulkuneuvoilla.


      Ystävällisin terveisin
      Minna N Verotiimistä

    • uolevi

      Hei. Nykyään keskeytymättömässä kolmivuorotyössä siirrytään tekemään 12 tuntisia
      päiviä. Työpäivien määrä putoaa nykyisestä 204 => n.140. Työpaikallamme on erimielisyyttä saako matkavähennyksen vero-ohjeissa mainitulta 242 päivältä, vai
      pitääkö ilmoittaa todelliset n, 140 päivää.

    • Hei Uolevi!

      Asunnon ja työpaikan väliset matkakulut lasketaan todellisten matkojen perusteella, joten matkakulut ilmoitetaan 140 päivältä.

      Terveisin
      Seija K Verotiimistä

    • Hemä

      Hei!
      Minulla on erikoinen tilanne: asun 2 viikkoa Helsingissä ja 2 viikko Hämeenlinnassa. Minulla on 3 lasta ja silloin kun he ovat minulla (2 vk/kk) asun Helsingissä ja silloin kun lapset ovat isällä (2 vk/kk) asun Hämeenlinnassa avomieheni asunnossa. Olen kuitenkin rekisteröitunut Helsingissä. Työpaikkani on Vantaalla. Kysyisin olisiko mahdollista vähentää työmatka näistä kahdesta viikosta, joina aikana olen Hämeenlinnassa jos lisään Hämeenlinnan asunnon rinnakkainasunnoksi? Vai miten näissä tilanteessa toimitaan? Kiitos jo etukäteen avustanne.

    • ElliK

      Hei, kysyisin, minkä mukaan (oma auto/julkinen) vähennän matkakulut. Työmatkani on 25km, omalla autolla 20 minuuttia ja bussilla 1 tunti 10 minuuttia/suunta 1km kävelymatka/suunta huomioiden. Työaikani on 8-16 ja lapseni on hoidossa kodin viereisessä päiväkodissa. Päivittäinen hoitoaika on 7.15-16.45, joten minun täytyy käyttää omaa autoa työmatkoihin ehtiäkseni hakea lapsen hoidosta. Vähennänkö matkakulut kuitenkin julkisen kulkuneuvon mukaan, vaikka sen käyttö ei ajankäytöllisesti olisi kohtuullista tai mahdollista?

      • julkisen mukaan

        Näin verottaja vastasi aikasemmin jo:

        Matkustusajalla ei ole merkitystä ratkaistaessa matkakuluvähennystä.

        Jos käytät kodin ja työpaikan väliseen matkaan omaa autoa, voit vähentää matkakulut oman auton mukaan jos:
        • julkista kulkuneuvoa ei ole lainkaan käytettävissä tai
        • kävelymatka yhteen suuntaan on vähintään 3 kilometriä tai
        • odotusaika meno-paluumatkalla (esim. julkisen kulkuneuvon vaihto) on yhteensä vähintään 2 tuntia.
        Matkakulut voidaan myös hyväksyä osittainen omalla autolla ja osittain julkisella kulkuneuvolla.

        Julkisella kulkuneuvolla tarkoitetaan junaa tai linja-autoa.

        Sillä ei ole merkitystä joudutko viemää lapsesi hoitoon autolla vaikka toiselle puolelle kaupunkia. Tai ehditkö harrastuksiin ajoissa vai ei.


    • Hei nimimerkki ElliK ja kiitos kysymyksestä.

      Edellinen nimimerkki vastasikin jo aivan oikein. Matkustusajalla ei ole merkitystä ratkaistaessa matkakuluvähennystä.

      Lasten hoitoon vienti ja haku, ei ole peruste vähentää matkakulut omalla autolla. Eli jos sinun työaikoihin käy julkisen liikenteen aikataulut, vähennys on silloin julkisten lippuhintojen mukaan.

      Ystävällisin terveisin
      Sari R Verotiimistä

    • pekka2

      Hei Verotiimi!

      Käsittääkseni kodin ja työpaikan välisen matkan enimmäis korvaus on 7000 euroa. Minulle kertyy ajoa päivässä edes takaisin 240 km.

      Kuukaudessa siis 5280 km
      Vuodessa (11kk) 58 080 km
      Tämä kerrottuna 0,25s = 14 520 euroa.

      Pystynkö saamaan mitään vähennystä tuosta jäljellä jäävästä summasta (7520 euroa) ?

      Työpaikallani on mahdollisuus myös täysiautoetuun. Kodin ja työpaikan välisen matkojen lisäksi minulle kertyy työajoa 5000-10000 km vuodessa. Onko siis mahdollista ottaa täysiautoetua kun kodin ja työpaikan välisistä matkoista tulee reilusti enemmän kuin työajosta?

    • Hei ja kiitos kysymyksestäsi nimimerkki pekka2!

      Vastaamme tällä palsatalla nyt pääasiassa metsätalouden veroilmoitusta koskeviin kysmyksiin.

      Asunnon ja työpaikan välisiä matkakustannuksia voidaan verotuksessa vähentää 600,00 euron omavastuun ylittävältä osalta enintään 7.000,00 euroa.

      Sinun matkakuluillasihan tämä tarkoittaa sitä, että 14.520,00 eurosta vähennetään ensin omavastuu osuus 600,00 euroa ja sen jälkeen matkakustannukset 7.000,00 euroon saakka. Kokonaan vähentämättä jää 6.920,00 euroa.

      Jos palkansaaja tai hänen perheensä käyttää yksityisajoihin työnantajan henkilö- tai pakettiautoa, saatu etu katsotaan luontoiseduksi. Luontoisetu on veronalaista palkkatuloa, josta edun antaneen työnantajan on toimitettava ennakonpidätys. Yksityisajoja ovat mm asunnon ja työpaikan väliset matkat.

      Autoedun arvoa voidaan korottaa, jos autolla vuoden aikana ajettujen yksityisajojen määrä ylittää 18000 km. Luontoiseduista ja niiden määrien laskemisesta löydät tarkempia tietoja täältä; http://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Ennakkoperinta/Luontoisedut_verotuksessa.

      Asunnon ja työpaikan väliset matkakustannukset voidaan vähentää luontoisetuautolla 0,20 euroa/km, jos sitä voidaan pitää halvimpana kulkuneuvona. Eli vaikka palkkatulosi nousee autoedun vuoksi saisit kertomillasi tiedoilla verotuksessasi vähentää asunnon ja työpaikan välisiä matkakustannuksia vielä 58.080 km x 0,20 e/km = 11.616,00 e – omavastuu 600,00 e = 11.016,00 e eli maksimi määrän 7.000,00 e.

      Kannattaako autoedun ottaminen, on sinun itse harkittava. Apuna voit käyttää verolaskuria;
      http://prosentti.vero.fi/VPL2014/Sivut/Aloitus.aspx?kieli=fi-FI

      Ystävällisin terveisin

      Jaana Verotiimistä

    • tuumailija

      Hei

      Vieläkö voi kysyä kilometrikorvauksista, vaikka palstalla keskitytäänkin ilmeisesti metsätalouden veroilmoituksiin tästä lähin?

      Kysymykseni koskee työmatkoja ja kilometrikorvauksia verovähennyksissä. Eli, työmatkani on 55km. Julkisilla kulkiakseni joutuisin käyttämään bussia ja junaa. Työaikani alkaa klo10.00 tai 10.30, juna on määränpäässä asemalla klo 8.11. Joudunko laskemaan kilometrivähennykset tässä tapauksessa julkisilla kuljettaviksi vai voinko perustelujen kera laittaa kulkuneuvoksi oman auton? Työaikani alkamiseen on lähes kaksi tuntia bussi-juna kombinaatiolla.

      Hauskaa kevättä verotiimiin!

      • Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

        Olemme varautuneet tällä hetkellä vastaamaan vain kiinteistöverotusta koskeviin kysymyksiin. Voit kysyä matkakuluistasi palvelunumerostamme 020 697 002 (palkan- ja eläkkeensaajat).

        Hyvän kevään toivotuksin Helena Verotiimistä


    • Mietteliäs88

      Terve!

      Joudun luopumaan vuokra-asunnostani ja joudun siitä syystä hetkellisesti asumaan vanhempieni luona sekä käymään töissä toisella paikkakunnalla omalla autollani. Olenko oikeutettu saamaan asunnon ja työpaikan väliset matkakulukorvaukset verotuksessa, vaikka asuisin vanhempieni luona?

    • Hei nimimerkki "Mietteliäs88" ja kiitos kysymyksestä.


      Jos osoitteesi muuttuu vakituisesti vanhempiesi luokse voit vähentää päivittäiset matkakulut normaalisti kodin- ja työpaikan välillä.


      Matkakulut hyväksytään vähennettäväksi halvimman kulkuneuvon mukaan. Jos käytät asunnon ja työpaikan välisellä matkalla omaa autoa, voit vähentää matkakulut oman auton mukaan vain jos

      - julkista kulkuneuvoa ei ole lainkaan käytettävissä tai
      - jos kävelymatka pysäkille on vähintään 3 kilometriä tai
      - odotusaika (ei siis matkustusaika) meno-paluumatkalla on yhteensä vähintään 2 tuntia.


      Ystävällisin terveisin
      Sanni Verotiimistä

    • lonely mustang

      Hei!
      Olen asunut viime vuonna kahdessa eri osoitteessa. Työpaikka on sama kokoajan ja kuljen omalla autolla. kuinka merkkaan matkat kahdesta eri osoitteesta kun kilometri määrät on eri? Vai lasketaanko kaikki yhteen ja merkataan ilman erittelyjä osoitteista?

    • Hei nimimerkki lonely mustang ja kiitos kysymyksestäsi.


      Laske kilometrimäärät yhteen ja ilmoita yhteismäärä veroilmoituksellasi.


      Tietoa mistä - mihin olet kulkenut ei tarvitse merkitä. Verottaja pyytää sinulta kyseisen tiedon tarvittaessa.


      Ystävällisin terveisin
      Sari T Verotiimistä

    • laskenko mitin kilometkorvauksen työ päiviä ei tule joka kuukausi saman verrän vaihtelevat 18-20pvä lasketaanko isoimmalla vai pienimmällä täh ??

    • Hei nimimerkki fiat86 ja kiitos kysymyksestä!

      Laske päivät todellisten työpäivien mukaan. Eli jos sinulla esimerkiksi tulee 5 kuukaudelta 18 työpäivää ja 6 kuukaudelta 20 työpäivää, tekee se vuodessa 210 työpäivää.

      Ystävällisin terveisin
      Sari R Verotiimistä

    • tietämätön tahvo

      Mitenkäs merkitään matkakulut, joista työnantaja on perinyt ennakonpidätyksen? Laitetaanko niistä kilometrit tulonhankkimiskuluihin? Omavastuut merkitään kai kodin- ja työpaikan sarakkeeseen.

    • Hei nimimerkki tietämätön tahvo ja kiitos viestistä!

      Jos työnantajasi on korvannut sinulle asunnon ja työpaikan välisiä matkakuluja, korvaus on sinulle palkkatuloa, jolloin merkitset asunnon ja työpaikan väliset matkakulusi kohtaan "Asunnon ja työpaikan väliset matkat".


      Viestistäsi ei käy selville, millä alalla työskentelet, onko kyse esim. viikonloppumatkoista tms. Asian selvittämiseksi sinun kannattaa soittaa Palkan- ja eläkkeensaajien palvelunumeroon 020 697 002 ma-pe klo 9.00-16.15.

      Ohessa lisätietoa matkakulujen vähentämisestä verotuksessa http://www.vero.fi/fi-FI/Henkiloasiakkaat/Matkakulut.

      Ystävällisin terveisin
      Marita Verotiimistä

    • pmh69

      Kysymys päivärahoista

      . Miksi verottajan ja VES:n määritelmät päivärahojen edellytyksistä poikkeavat toisistaan?

      Verottaja edellyttää yli 5km etäisyyden mm. kodista ja virkapaikasta, mutta VES ei mainitse kuin 15km etäisyyden virkamatkan alkupaikasta.

      Olenko siis oikeutettu saamaan päivärahan vai en, jos VESsin 15km täyttyy ja verottajan 5km etäisyys puuttuu?

      Esimerkki: Virkamatka alkaa virkapaikalta ja suuntautuu yli 15km päähän. Kotini on kuitenkin alle 5 km:n päässä virantoimituspaikasta. Virkamatka myös päättyy virkapaikalle.

      • Hei nimimerkki pmh69 ja kiitos palautteesta!

        Verottajan antama ohjeistus on viitteellinen, missä tapauksissa työnantaja voi maksaa päivärahaa. Ohje ei velvoita työnantajaa siihen. Työntekijä ja työnantaja voivat keskenään sopia VES:n mukaisista suorituksista. Verottaja tutkii TVL:n (tuloverolain) mukaiset edellytykset päivärahaan (esim. yli 5 km etäisyys jne).

        Ohessa lisää tietoa verovapaista päivärahojen maksamisesta http://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Ennakkoperinta/Tyonantajat/Kustannusten_korvaukset/Verohallinnon_paatos_verovapaista_matkak.

        Ystävällisin terveisin
        Marita Verotiimistä


    • Paljonmatkaava

      Hei,

      Olen perheellinen (aviopuoliso, alaikäinen lapsi) toimitusjohtaja, ja Asun tampereella jossa on myös vakituinen työpaikkani. Käyn lisäksi epäsäännöllisesti, mutta suht usein (n 8-10 pv kk) pääkaupunkiseudulla työmatkoilla (palavereja yhteistyökumppaneilla ja helsingin konttorissamme, missä minulla ei kuitenkaan ole työhuonetta). Tampere-helsinki Matkat teen autolla ja saan verovapaan kilometrikorvauksen.

      Olen nyt aikeissa ottaa vastaan työnantajaltani työsuhdeasunnon helsingistä, jossa yövyn tarpeen mukaan.

      Kysymys: voiko yritys edelleen maksaa minulle verottomasti kilometrikorvauksen tampereen ja helsingin väliseltä matkalta, vaikka minulla on tuo työsuhdeasunto helsingissä? Matkojen määrä luonnollisesti vähenee jonkin verran.

    • Linkki1

      Linkki ei toimi.

    • Bensan säästäjä

      Olen työssä, joka ei vaadi päivittäistä paikallaoloa yrityksen varsinaisessa toimipisteessä vaan olen saanut työnantajalta luvan tehdä työtä halutessani myös kotona. Yritys sijaitsee toisella paikkakunnalla eikä julkisten kulkuneuvojen käyttäminen ole mahdollista, joten toimipisteeseen joudun ajamaan omalla autolla.

      Miten tällaisessa tapauksessa menetellään työmatkakustannusten osalta, jos teen osan päivistä töitä kotona? Entä saanko tässä tapauksessa merkitä työhuonevähennyksen verotukseeni? Työnantajahan on järjestänyt minulle työtilan toimipisteessään, joten vero-oppaan mukaan työhuoneesta ei tulisi vähennystä.

    • Hei "Bensan säästäjä" ja kiitos kysymyksestäsi!

      Työnantajasi toimipiste on edelleen varsinainen työntekemispaikkasi, joten voit vähentää työmatkakulut henkilökohtaisessa verotuksessasi toteutuneiden matkojen mukaan.

      Työhuonevähennyksen saaminen edellyttää, että työnantaja ei ole järjestänyt työhuonetta taikka työhön tai tehtävään liittyy huomattavasti kotityötä.

      Et ole eritellyt viestissäsi, paljonko teet töitä kotona ja millä alalla. Jos kotona tehtävän työn määrä on kuitenkin huomattava, työhuonevähennyksenä myönnetään yleensä seuraavat määrät:

      1) niille, joille työnantaja ei ole järjestänyt työhuonetta ja jotka käyttävät työhuonetta pääansiotulonsa hankkimiseksi, kuten esimerkiksi freelancer-toimittajille; 780 euroa/vuosi.

      2) niille, jotka käyttävät työhuonetta osapäiväisesti pääansiotulonsa tai pysyväisluontoisten tai huomattavien sivutulojensa hankkimiseksi, kuten esimerkiksi eri oppilaitosten opettajille ja sivutoimisille isännöitsijöille tai komitean sihteereille, 390 euroa/vuosi.

      3) sekä niille, jotka käyttävät asuntoa satunnaisten sivutulojen hankkimiseksi, 195 euroa/vuosi.

      Terveisin
      Mirka Verotiimistä

    • samppa10

      hei, Työskentelin aluksi uudessa firmassa yhtiön pääkonttorissa 400km kotoa ~puoli vuotta, jonka jälkeen yhtiö perusti sivukonttorin kotikaupunkiini. Kävin viikonloppuisin kotona, jossa minulla on perhe. En saanu ko. ajasta päivärahaa, vaan verollisen korvauksen palkan päälle. Vähennetäänkö viikonluppumatkan kustannukset ansiotuloista vai suorana vähennyksenä verotuksessa. Myöskin vieraalla paikkakunalla oli työmatkaa asunnon ja työpaikan välllä 5km. Olenko oikeutettu johonkin muuhun korvaukseeen tai verovähennykseen?

    • Hei, nimimerkki ”samppa10”

      Viikonloppumatkat perheen luo voi vähentää, jos työskentelee ja asuu työn vuoksi eri paikkakunnalla kuin perhe. Sinua pidetään verotuksessa perheellisenä, jos olet avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa tai sinulla on avopuoliso, jonka kanssa sinulla on tai on ollut yhteinen lapsi. Muuten voit saada vähennyksen vain poikkeustilanteissa. Viikonloppumatkat kuuluvat ansiotuloista tehtäviin vähennyksiin.
      Asunnon ja työpaikan väliset matkakulut voi vähentää omassa verotuksessa halvimman (yleensä julkisen) kulkuneuvon mukaan.

      Lisätietoa henkilökohtaisesta verotuksestasi saat soittamalla henkilöverotus palveluumme puh 020 697 002 (arkisin klo 9.00–16.15 pvm/mpm).


      Terveisin Saija Verotiimistä

    • Hei,

      tiedän, että oman auton käyttö ei ole perusteltua jos vie matkalla lapset päivähoitoon mutta mitä jos yhteen suuntaan kertyy kävelymatkaa reilusti yli 3km kun pitää ensin kävellä pysäkille ja sitten hypätä lasten kanssa bussista pois ja kävellä päivähoitopaikkaan ja taas takaisin pysäkille ja määränpäässä taas bussipysäkiltä työpaikalle?

    • mert21

      Hei,

      Jos muutan paikkakunnalta, jossa vakituinen työpaikkani on, toiselle paikkakunnalle 50 km päähän, niin saanko verovähennyksiä. Olen perheetön, tarkoittaako se etten saa mitään verovähennyksiä matkan vuoksi?

      • näin on

        Saat matkavähennykset julkisten mukaan (jos julkisilla pääset töihin).


    • Hei ja kiitokset kysymyksistänne!

      Pahoittelut nimimerkille ”pantera75” vastauksen viivästymisestä. Asunnon ja työpaikan välistä matkaa ajatellessa lasten päiväkotiin vienti tulee jättää kokonaan laskuista pois. Toisin sanoen työmatkaa tulee ajatella suorana matkana kodin ja työpaikan välillä. Mikäli kävelymatka julkisen liikenteen pysäkille ylittää tässäkin tapauksessa 3 kilometriä, ja käytät matkaan omaa autoa, matkakulut voidaan hyväksyä myös oman auton käytön mukaan.

      Nimimerkki ”mert21”:n kysymykseen periaatteessa yllä jo vastattiinkin. Paikkakunnan vaihdos ei poista sinulta mahdollisuutta vähentää asunnon ja työpaikan välisiä matkakuluja halvimman kulkuneuvon mukaan. Verotiimin Saijan aiempi viesti viikonloppumatkoja koskien liittyi tilanteeseen, jossa perheellinen henkilö asuu ja työskentelee eri paikkakunnalla kuin hänen perheensä. Perheellisyys ei siis sinällään vaikuta normaaliin asunnon ja työpaikan välisen matkakulun vähentämiseen.

      Syysterveisin
      Sami Verotiimistä

    • Jari H

      Hei! Muutamme tilapäisesti toiselle paikkakunnalle henkilökohtaisista syistä. Työmatka on ollut 14 km yhteen suuntaan tähän asti, johon on tarvittu kuitenkin seutulippu. Nyt matka tulee olemaan 100 km yhteen suuntaan. Seutulippu tarvitaan edelleen, mutta sen lisäksi tulee pikavuoromatkalippu. Kun osoite ei muutu pysyvästi niin saako silti vähentää verotuksessa matkakuluna alhaisimman julkisen liikeenteen hinnan tilapäisen asumisen ajalta, kun ei tiedetä kauanko tilapäinen asuminen toisella paikkakunnalla kestää. Postiosoite muuttuu siis tilapäisesti, mutta ei siis kotikunta. T Jari H

    • Hei nimimerkki "Jari H " ja kiitos kysymyksestäsi.

      Matkakustannusten vähennysoikeutta tarkasteltaessa otetaan huomioon asiakkaan kokonaistilanne joten kertomasi perusteella ei vielä voi ratkaista ilmoittamiesi kustannusten vähennysoikeutta.

      Kehotan sinua olemaan yhteydessä palvelunumeroomme 020 697 002 asian varmistamiseksi.


      Joulunodotus terveisin

      Satu S Verotiimistä

    • Turo H

      Hei! Olen aloittamassa määräaikaisen työsuhteen (alle 6kk) toisella paikkakunnalla (>100km kotoa). Mitä kuluja saan vähentää verotuksessa jos:

      a) Vuokraan työskentelypaikkakunnalta soluasunnon työpäivinä yöpymistä varten?

      b) Teen päivittäin edestakaisen työmatkan toiselle paikkakunnalle?

      Olen perheetön ja käytän julkisia.

      Lasketaanko työni määräaikaisuuden vuoksi tilapäiseksi työksi, jolloin kaikki matka- ja asumiskulut saa vähentää todellisina kuluina?

    • Hei "Turo H" ja kiitos kysymyksestä!


      Matkakuluja ja tulonhankkimiskuluja koskevassa tarkentavassa kysymyksessä otathan yhteyttä palkan- ja eläkkeensaajien neuvontanumeroon 020 697 002 (arkisin klo 9.00–16.15 ppm/mpm).


      Ystävällisin terveisin
      Sanni Verotiimistä

    • Julmis

      Hei. Asun 30km pääsää työpaikastani. Esimieheni asuu naapurissani. Olen kulkenut hänen kyydillään noin 5 kertaa työpaikalle vuoden aikana. Esimiehellä on käytössä firman auto. Kyseiset kerrat täytynee ilmoittaa verottajalle?

    • Hei "julmis"!

      Tulkitsin kysymyksesi niin, että kuinka ilmoitat asunnon ja työpaikan väliset matkakulut, jos kuljet esimiehesi kyydissä. Esimiehen kyydissä kuljetuilta päiviltä et voi vähentää matkakuluja, jos noina päivinä sinulle ei todellisuudessa ole kuluja syntynyt.

      Ystävällisin terveisin Tarja Verotiimistä

    • asaa1

      Hei

      Minulla on avovaimon kanssa yhteinen omistusasunto 20km päässä työpaikasta. Nyt suhde on kariutumassa ja olen muuttamassa toiselle paikkakunnalle n.100km päähän työpaikastani ja kuljen työmatkat autolla. Sovittiin kummiskin että avovaimo jää asumaan omistusasuntoomme ja maksan siitä lainanlyhennystä myös. Saanko kilometrikorvaukset tuolta 100km matkalta?

    • Hei "asaa1" ja kiitos viestistäsi!

      Voit ihan normaaliin tapaan hakea matkakuluista vähennystä verotuksessasi jos teet myös osoitteen muutoksen uudelle paikkakunnalle.
      Matkakuluja voit hakea halvimman mahdollisen kulkuneuvon mukaan tai oman auton käytön mukaan mikäli edellytykset siihen täyttyvät.

      Talvisin terveisin
      Kaisa Verotiimistä

    • kerb

      Ensijainen ja toissijainen työpaikka. Onko näille erillinen omavastuulaskenta vai yhteinen?

    • Hei nimimerkki "kerb" ja kiitos kysymyksestä.


      Jos sinulla on toissijainen työpaikka, vähennetään matkat tulonhankkimiskuluina ilman omavastuuosuutta. Kulut vähennetään kuitenkin viranpuolesta tehtävän tulonhankkimisvähennyksen 620 euroa ylittävältä osalta. Matkat kodin ja varsinaisen työpaikan välillä vähennetään asunnon- ja työpaikan välisinä matkakuluina. Matkakulujen omavastuu on 750e.


      Lisätietoa toissijaisen työpaikan määritelmästä ja matkakuluista löydät ohjeesta: http://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Henkiloasiakkaan_tuloverotus/Matkakustannukset_verotuksessa__ohje_pal tai voit kysyä palkan- ja eläkkeensaajien neuvontanumerosta 020 697 002 (arkisin klo 9.00–16.15 ppm/mpm)


      Ystävällisin terveisin
      Sanni Verotiimistä

      • kerb

        "Matkat toissijaisen työpaikan ja sen sijainnin vuoksi tarpeellisen majoittumispaikan välillä vähennetään kuitenkin samalla tavalla kuin asunnon ja varsinaisen työpaikan väliset matkat."

        Kiitos vastauksesta ja tarkennatko tätä. Eikö tarpeellinen majoittumispaikka voi olla koti?
        tarkennuksena tilanteeni:
        koti kunta A -> ensisijainen työpaikka kunta B (n. 90 % työajasta)
        koti kunta A -> toissijainen työpaikka kunta A (loput)


    • Mitämitä???

      Haluaisin tiedustella kun olen hakenut kilometrikorvauksia koko vuodelta, että miten on mahdollista olen saannut vuonna 2012 verotuksessa kilometrikorvauksia n. 400 euroa (edeltävinä vuosina saman verran) ja nyt viimisimpänä eli 2013 verotuksessa vain alle 30 euroa ja mikään ei ole muuttunut...??

    • Hei Mitämitä??? ja kiitos viestistäsi!

      Jotta voimme katsoa henkilökohtaista verotustasi tarkemmin kuin mitä tällä palstalla on mahdollista, kehotan sinua soittamaan palvelunumeroomme Palkan- ja eläkkeensaajat 020 697 002.

      Talvisin terveisin
      Kaisa Verotiimistä

    • Pekka.

      Asun avoliitossa ja meillä on 1v lapsi. Työpaikkani sijaitsee toisella paikkakunnalla ja lapsi pitäisi viedä joka aamu päiväkotiin joka aukeaa 07:30. Jotta olisin työpaikallani ajoissa pitäisi lähteä jo klo 07:00 bussilla mutta päiväkodin aukeaa vasta 07:30 seuraava bussi lähtee vasta 8:00. Jos mene 8:00 bussilla myöhästyn töistä. Onko hyväksyttävää käyttää omaa autoa?

    • vero-tiimi

      Hei nimimerkki "Pekka." ja kiitos viestistäsi.

      Ymmärrän tilanteesi ja syyn käyttää omaa-autoa, mutta
      valitettavasti verotuksessa ei hyväksytä matkoja oman auton kustannusten mukaan mm. näillä perusteilla:

      -Oma auto on nopeampi kuin julkinen.
      -Tarvitset työssäsi autoa.
      -Viet lapsen päivähoitoon/kouluun työmatkalla.

      Ystävällisin terveisin

      Satu S Verotiimistä

    Ketjusta on poistettu 8 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      14
      1382
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1265
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      62
      1170
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1052
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1006
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1005
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      9
      993
    8. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      980
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      979
    10. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      971
    Aihe