AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!

 /   /  / Väitöksen kahvitus ja karonkka

Väitöksen kahvitus ja karonkka

10 Vastausta 714 Lukukertaa
Voiko väitöksen yhteydessä olleen kahvituksen kuluja vähentää verotuksessa? Entä karonkan kuluja? Molemmat käytännössä pakollisia kuluja tutkijan työssä.

Entä onko mahdollista vähentää frakkia, joka on ostettu jo muutama vuosi sitten väitöstä silmällä pitäen, vai onko se jo liian myöhäistä?
Taisit unohtaa tohtorinhatun verovähennyksen? Kaikki vaan menemään verottajalle. Kyllä kelpaa, eikä ne paljon kuitteja kysele.
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Et voi vähentää väitöstilaisuuteen liittyviä kahvitus-, vaate- ja muita juhlakuluja. Niitä ei pidetä tieteen tekemisen kuluina.

Väitöstilaisuudesta aiheutuneet välttämättömät kulut ovat taas vähennyskelpoisia, esimerkiksi julkaisu-, matka- ja tutkimuskulut.
Kulut ovat vähennyskelpoisia vain sinä vuonna, jona väitöskirja on hyväksytty.

Terveisin
Seija Verotiimistä
Mihin verotiimin näkemys perustuu? Verottajan yhtenäistämisohjeessa ei ole asiasta mainintaa eikä oikeusasteista löydy ennakkopäätöksiä.

Pannaanko tässä kuuliaiset hallintoalamaiset kyykkyyn yhdellä karjaisulla?
Hei!

Tarkoitukseni ei ollut "karjahdella". Tässäpä sinulle lisää tietoa vastauksemme perusteluksi.

Pääsääntöisesti tulonhankkimisesta aiheutuneina kuluina pidetään väitöstilaisuudesta aiheutuneet välittömät kulut.

Kahvitus- ja juhlakulujen ei katsota verotuksessa olevan tulonhankintaan liittyviä välittömiä kuluja. Ei myöskään siinä tapauksessa, että kulu on syntynyt noudatetun käytännön mukaisesta tavasta.

Ratkaisussa KHO 1988 T 4918 professori oli yliopistossa noudatetun käytännön mukaisesti tarjonnut virkaanastujaispäivälliset. Siitä aiheutuneita kustannuksia ei pidetty luonnollisina vähennyksinä.

Ystävällisin terveisin
Seija Verotiimistä
Hei,
Onko tähän asiaan tullut mitään uutta päätöstä? Ratkaisu yllä vuodelta 1988 on hyvin vanha ja asiat ovat muuttuneet. Vuonna 1988 monet yliopistot muuten maksoivat karonkan sekä kahvituksen. Nykyään näin ei ole ja kaiken lisäksi karonkasta sekä kahvituksista maksetaan korkea alv.

Yliopiston käytännöissä on pitää karonkka ja kahvitukset, mutta yhdessäkään professorin virkaanastujaispäivällisistä en ole kuullut, koska niitä ei ainakaan nykyään järjestetä. Karonkassa on muutenkin läsnä yliopiston ulkopuolisia ihmisiä, jotka ovat verratavissa liiketuttuihin elinkeinoverotuksessa.
Itse olen tällä hetkellä laittanut vähennyksiin omista väitöstilaisuuskuluista, väitöstilaisuus tapahtui Otaniemessä:

- Matkat (Tampere-Helsinki (Hotelli)-Otaniemi-Helsinki(Hotelli)-Tampere) omalla autolla
- Majoitukset hotellissa kahdelta yöltä (Yliopiston sopimushotelli)
- Pysäköintikulut hotellin parkissa
- Frakin vuokran (vuokran, ei ostamisen)

En ole laittanut karonkan kuluja enkä kahvituksia. Toivon mukaan tuo on oikein, en siis ole mennyt ostamaan frakkia, vain vuokranut.
Hei MrPhD ja Zarr42 ja kiitos kysymyksistänne !

En löytänyt karonkaa koskevaa uudempaa oikeuskäytäntöä.

Vaatemenojen vähentämisestä on kaksikin vanhempaa Korkeimman hallinto-oikeuden päätöstä, mutta kumpikin tapaus liittyy virkatehtäviin. Frakin hankinnasta on KHO:n päätös 1988 B 551. Päätöksessä on hyväksytty apulaisprofessorin frakin hankintakustannukset, kun frakkia on käytetty ainoastaan virkaan liittyvissä tehtävissä. Ratkaisussa 1993 B 523 on vähennyskelpoisena pidetty tohtorinhatun ja siihen kuuluvan lyyran hankintameoa, kun oli selvitetty että hankinnat olivat liittyneet pääasiassa virkaan korkeakoulussa.

Kuten Seija on todennut, väitöstilaisuudesta aiheutuneet välttämättömät kulut ovat vähennyskelpoisia. Oikeuskäytännön mukaan vain virkatehtäviin liittyvät frakkikulut ovat vähennyskelpoisia eli nimimerkki Zarr42 saa vähentää vuokrakulut vain, jos hän on virka-/työsuhteessa korkeakouluun.

Ystävällisin terveisin
Katja Verotiimistä
Väitöskirja on tehty kokonaisuudessaan työsuhteessa yliopistolle ja olin työsuhteessa yliopistoon vielä vuoden 2012 alkupuolella.

Väitöstilaisuuden pitohetkellä en ollut enää työsuhteessa (käytännössä kului kuusi kuukautta saada byrokration rattaat pyöräytettyä ja vastaväittäjä haalittua paikalle, ja sinä aikanahan ei enää töitä ollut tehtävänä koska tutkimus oli valmis ja projekti päättynyt - samoin kuin rahoitus loppunut), mutta itse väikkäriin liittyvät muut työt on kyllä noin tehty..

Eli olisiko sitten pitänyt pyytää proffaa pitämään minua palkkalistoilla vaikka yhden euron kuukausipalkalla väitöstilaisuuteen asti...? Vai riittääkö tuo että väikkäri itsessään on laadittu työsuhteen aikana?
"Virkaanastujaiskustannuksista on ainakin kolme Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisua.
Korkeimman hallinto-oikeuden käsityksen mukaan virkaan astumiseen liittyvät tarjoilukustannukset eivät ole vähennyskelpoisia menoja. KHO on parissa myöhäisemmässä samanlaista asiaa koskettavassa ratkaisussa katsonut, ettei asiaa ole enää syytä tutkia KHO:ssa.

Vaikka virkaanastumiseen liittyvät tarjoilukustannukset eivät olekaan vähennyskelpoisia, voi virkaanastujaisiin liittyä myös vähennyskelpoisia kustannuksia. Tällaisia ovat ainakin kutsukorttien lähettämisestä aiheutuneet kustannukset. Niiden vähennyskelpoisuudesta on olemassa verotuskäytäntö.

Näyttää ilmeiseltä, ettei tohtorin karonkasta aiheutuneita kuluja hyväksytä vähennyskelpoisiksi verotuskäytännössä. Asiassa ei tiettävästi ole kuitenkaan selkeää oikeuskäytäntöä, ei ainakaan KHO:n ratkaisua. (Väitöskirjasta aiheutuneet painatus- ym. kulut ovat vähennyskelpoisia. Ks. kohta 7.2. ja 7.6.) Myös itse väitöstilaisuuteen liittyvien muiden mahdollisten kulujen vähennyskelpoisuus on epäselvä.

Professori oli yliopistossa noudatetun käytännön mukaisesti tarjonnut virkaanastujaispäivälliset, joista aiheutui hänelle kustannuksia 5593 mk. Katsottiin, etteivät kustannukset ole vähennyskelpoisia palkkatulon hankkimisesta tai säilyttämisestä johtuneina menoina.
(KHO 7.12.1988 no 4918)."

http://www.acatiimi.fi/veroliite07/veroliiteb.html
Hei Zarr42 ja kiitos kysymyksestäsi.

Oikeuskäytännössä on hyväksytty apulaisprofessorin frakin hankintakustannukset, kun frakkia on käytetty ainoastaan virkaan liittyvissä tehtävissä.

Tämän perusteella sinun olisi pitänyt olla virka-/työsuhteessa korkeakouluun ja käyttää frakkia virkatehtävissä.

Terveisin

Satu S Verotiimistä
 /   /  / Väitöksen kahvitus ja karonkka

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja haku

Lisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta