Väitöksen kahvitus ja karonkka

DrMrNo

Voiko väitöksen yhteydessä olleen kahvituksen kuluja vähentää verotuksessa? Entä karonkan kuluja? Molemmat käytännössä pakollisia kuluja tutkijan työssä.

Entä onko mahdollista vähentää frakkia, joka on ostettu jo muutama vuosi sitten väitöstä silmällä pitäen, vai onko se jo liian myöhäistä?

10

731

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Doctori Vaitos

      Taisit unohtaa tohtorinhatun verovähennyksen? Kaikki vaan menemään verottajalle. Kyllä kelpaa, eikä ne paljon kuitteja kysele.

    • Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

      Et voi vähentää väitöstilaisuuteen liittyviä kahvitus-, vaate- ja muita juhlakuluja. Niitä ei pidetä tieteen tekemisen kuluina.

      Väitöstilaisuudesta aiheutuneet välttämättömät kulut ovat taas vähennyskelpoisia, esimerkiksi julkaisu-, matka- ja tutkimuskulut.
      Kulut ovat vähennyskelpoisia vain sinä vuonna, jona väitöskirja on hyväksytty.

      Terveisin
      Seija Verotiimistä

    • Perusteluton

      Mihin verotiimin näkemys perustuu? Verottajan yhtenäistämisohjeessa ei ole asiasta mainintaa eikä oikeusasteista löydy ennakkopäätöksiä.

      Pannaanko tässä kuuliaiset hallintoalamaiset kyykkyyn yhdellä karjaisulla?

    • Hei!

      Tarkoitukseni ei ollut "karjahdella". Tässäpä sinulle lisää tietoa vastauksemme perusteluksi.

      Pääsääntöisesti tulonhankkimisesta aiheutuneina kuluina pidetään väitöstilaisuudesta aiheutuneet välittömät kulut.

      Kahvitus- ja juhlakulujen ei katsota verotuksessa olevan tulonhankintaan liittyviä välittömiä kuluja. Ei myöskään siinä tapauksessa, että kulu on syntynyt noudatetun käytännön mukaisesta tavasta.

      Ratkaisussa KHO 1988 T 4918 professori oli yliopistossa noudatetun käytännön mukaisesti tarjonnut virkaanastujaispäivälliset. Siitä aiheutuneita kustannuksia ei pidetty luonnollisina vähennyksinä.

      Ystävällisin terveisin
      Seija Verotiimistä

    • MrPhD

      Hei,
      Onko tähän asiaan tullut mitään uutta päätöstä? Ratkaisu yllä vuodelta 1988 on hyvin vanha ja asiat ovat muuttuneet. Vuonna 1988 monet yliopistot muuten maksoivat karonkan sekä kahvituksen. Nykyään näin ei ole ja kaiken lisäksi karonkasta sekä kahvituksista maksetaan korkea alv.

      Yliopiston käytännöissä on pitää karonkka ja kahvitukset, mutta yhdessäkään professorin virkaanastujaispäivällisistä en ole kuullut, koska niitä ei ainakaan nykyään järjestetä. Karonkassa on muutenkin läsnä yliopiston ulkopuolisia ihmisiä, jotka ovat verratavissa liiketuttuihin elinkeinoverotuksessa.

    • Zarr42

      Itse olen tällä hetkellä laittanut vähennyksiin omista väitöstilaisuuskuluista, väitöstilaisuus tapahtui Otaniemessä:

      - Matkat (Tampere-Helsinki (Hotelli)-Otaniemi-Helsinki(Hotelli)-Tampere) omalla autolla
      - Majoitukset hotellissa kahdelta yöltä (Yliopiston sopimushotelli)
      - Pysäköintikulut hotellin parkissa
      - Frakin vuokran (vuokran, ei ostamisen)

      En ole laittanut karonkan kuluja enkä kahvituksia. Toivon mukaan tuo on oikein, en siis ole mennyt ostamaan frakkia, vain vuokranut.

    • Hei MrPhD ja Zarr42 ja kiitos kysymyksistänne !

      En löytänyt karonkaa koskevaa uudempaa oikeuskäytäntöä.

      Vaatemenojen vähentämisestä on kaksikin vanhempaa Korkeimman hallinto-oikeuden päätöstä, mutta kumpikin tapaus liittyy virkatehtäviin. Frakin hankinnasta on KHO:n päätös 1988 B 551. Päätöksessä on hyväksytty apulaisprofessorin frakin hankintakustannukset, kun frakkia on käytetty ainoastaan virkaan liittyvissä tehtävissä. Ratkaisussa 1993 B 523 on vähennyskelpoisena pidetty tohtorinhatun ja siihen kuuluvan lyyran hankintameoa, kun oli selvitetty että hankinnat olivat liittyneet pääasiassa virkaan korkeakoulussa.

      Kuten Seija on todennut, väitöstilaisuudesta aiheutuneet välttämättömät kulut ovat vähennyskelpoisia. Oikeuskäytännön mukaan vain virkatehtäviin liittyvät frakkikulut ovat vähennyskelpoisia eli nimimerkki Zarr42 saa vähentää vuokrakulut vain, jos hän on virka-/työsuhteessa korkeakouluun.

      Ystävällisin terveisin
      Katja Verotiimistä

    • Zarr42

      Väitöskirja on tehty kokonaisuudessaan työsuhteessa yliopistolle ja olin työsuhteessa yliopistoon vielä vuoden 2012 alkupuolella.

      Väitöstilaisuuden pitohetkellä en ollut enää työsuhteessa (käytännössä kului kuusi kuukautta saada byrokration rattaat pyöräytettyä ja vastaväittäjä haalittua paikalle, ja sinä aikanahan ei enää töitä ollut tehtävänä koska tutkimus oli valmis ja projekti päättynyt - samoin kuin rahoitus loppunut), mutta itse väikkäriin liittyvät muut työt on kyllä noin tehty..

      Eli olisiko sitten pitänyt pyytää proffaa pitämään minua palkkalistoilla vaikka yhden euron kuukausipalkalla väitöstilaisuuteen asti...? Vai riittääkö tuo että väikkäri itsessään on laadittu työsuhteen aikana?

    • ****

      "Virkaanastujaiskustannuksista on ainakin kolme Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisua.
      Korkeimman hallinto-oikeuden käsityksen mukaan virkaan astumiseen liittyvät tarjoilukustannukset eivät ole vähennyskelpoisia menoja. KHO on parissa myöhäisemmässä samanlaista asiaa koskettavassa ratkaisussa katsonut, ettei asiaa ole enää syytä tutkia KHO:ssa.

      Vaikka virkaanastumiseen liittyvät tarjoilukustannukset eivät olekaan vähennyskelpoisia, voi virkaanastujaisiin liittyä myös vähennyskelpoisia kustannuksia. Tällaisia ovat ainakin kutsukorttien lähettämisestä aiheutuneet kustannukset. Niiden vähennyskelpoisuudesta on olemassa verotuskäytäntö.

      Näyttää ilmeiseltä, ettei tohtorin karonkasta aiheutuneita kuluja hyväksytä vähennyskelpoisiksi verotuskäytännössä. Asiassa ei tiettävästi ole kuitenkaan selkeää oikeuskäytäntöä, ei ainakaan KHO:n ratkaisua. (Väitöskirjasta aiheutuneet painatus- ym. kulut ovat vähennyskelpoisia. Ks. kohta 7.2. ja 7.6.) Myös itse väitöstilaisuuteen liittyvien muiden mahdollisten kulujen vähennyskelpoisuus on epäselvä.

      Professori oli yliopistossa noudatetun käytännön mukaisesti tarjonnut virkaanastujaispäivälliset, joista aiheutui hänelle kustannuksia 5593 mk. Katsottiin, etteivät kustannukset ole vähennyskelpoisia palkkatulon hankkimisesta tai säilyttämisestä johtuneina menoina.
      (KHO 7.12.1988 no 4918)."

      http://www.acatiimi.fi/veroliite07/veroliiteb.html

    • Hei Zarr42 ja kiitos kysymyksestäsi.

      Oikeuskäytännössä on hyväksytty apulaisprofessorin frakin hankintakustannukset, kun frakkia on käytetty ainoastaan virkaan liittyvissä tehtävissä.

      Tämän perusteella sinun olisi pitänyt olla virka-/työsuhteessa korkeakouluun ja käyttää frakkia virkatehtävissä.

      Terveisin

      Satu S Verotiimistä

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1515
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1164
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      85
      1080
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      986
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      579
      961
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      907
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      872
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      19
      832
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      664
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      630
    Aihe