Pilariperustus oikeaoppisesti

rossitar12

Suunnitelmissa olisi rakentaa semmoinen 60 neliöinen mökkirakennus pitkästä tavarasta ja perustukset tulisi pilariharkoista. Usein kuulee kerrottavan, että pilariperustuksen tekeminen säästää kaivutöissä sekä täytöissä ... onko näin ? Onko pilariperustus mahdollista tehdä, niin että neitseelliseen maahan kaivetaan jokaiselle pilarille ja antura laatalle yksilöllinen kuoppa, jonka pohjalle laitetaan esim. 20 cm soraa ja valetaan 20 cm paksu laatta, josta harkoilla nostetaan tavoite tasoon. Ajatus siis olisi ettei koko rakennuksen alaa kaiveta ja täytetä soralla.

Olisiko salaojituksen tekemisen kannalta järkevämpi kaivaa kaikki pilarilinjat ojamaisesti auki.

Kuinkas muuten pilarien routaeristys kannattaa tehdä ... levyttämällä 10 cm routalevyä koko rakennuksen alalle vai ainoataan jokaisen pilarin kohdalle ( keskelle levyä pilarin mentävä reikä)

10

15350

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ins. maanrak.

      Routasuojaus kylmän rakenteen mukaan riippuen siitä, missäpäin Suomea ollaan, mikä on perustamissyvyys sekä routaeristeen alapuolisen routimattoman täytön paksuus. Esimerkiksi Helsingissä mitoituspakkasmäärällä F50 tarvitaan EPS120Routaa 180 mm:n paksuudella 1,9 metrin etäisyydelle pilarista, jos levyn yläpinta on 0,3 m maanpinnasta ja levyn alla on 0,2 m routimatonta materiaalia..

      Thermisolin laskentaohjelma: http://www.mittaviiva.fi/thermisol/ Eivät luonnollisesti ota juridista vastuuta, mutta on ihan toimiva.

    • uima-altaat

      viime syksynä ajateltiin samaa kuin sinä pilariperustuksen ja noiden pilarilinjojen kanssa. No, lopputulemana oli 3 uima-allasta kun maapohjassa olikin kivasti savea. Hauskaa ainakin riitti kun nähtiin paikka ensimmäisten sateiden jälkeen. onneksi tässä tehdään vaan aittaa ilman otsanrypistystä mutta joka tapauksessa lopputulemana oli että jouduttiin menneenä viikonloppuna kaivamaan kokonaan auki, salaojittamaan ja täyttämään monttu. Eli koitettiin oikoa eikä toiminut. Harrastelijanikkaroijana en tiedä miten se just pitää tarkalleen tehdä mutta nyt tiedän ettei ainakaan noin kuin ehdotit (ja itse tehtiin!). Eli kannattanee suoraan tehdä kunnolla kun vieläpä tuonkin kokoista mökkiä olet tekemässä... Jotenkin on sellainen tunne ettei tuon kanssa kannata yrittää tässä kohdin oikoa, voi tulla kalliiksi... mutta viisammat osaa varmaan kertoa miten se pitää tehdä.

    • tietämätön

      montako pilaria 6x6 saunamökkiin

    • pilaria.,..

      Meillä 6x7 ja 16 kpl, eli 4 riviä ja rivissä 4kpl. Enemmänkin saa laittaa, mutta onko hyötyä? Tuossa 6x6 pilarit olisi 2 metrin välein, ja viidellä pilarilla 1,5 metriä, jolloin niitä tulisi 25kpl.
      No, oli miten oli, mitään haittaa en ole huomannut siitä että pilareita on 16kpl, ja että pitäisi olla enemmän tai vähemmän.

    • harkitsin myös...

      Samankokoinen mökki ja harkitsin pilareja. Päädyin kuitenkin kiertävään sokkeliin, jossa tuuletusaukot, ja 80 cm ryömintätila (terasseille ja keskipalkin alle tuli pilarit). Päällimmäiset syyt:
      - käytännössä routaeristystä ja kapillaarikatkoa varten joutuu kaivamaan saman määrän
      - routaeristys simppelimpi asetella
      - siistimpi ulkonäkö (minusta)
      - helpompi hallita alapohjan jyrsijä tilannetta (saa nähdä toimiiko, tavoitteena on)
      - keskelle muurattiin ja valettiin piipun ja takan pohjat (vaikuttu myös tuohon kaivettavaan alaan joka tapauksessa)

      Tein harjoituksena ensin 25 m2 varaston pilareille ja sen perusteella päädyin mökissä em. ratkaisuun.

      • vielä harkintaa..

        ... ai niin piti lisätä tähän, että en ratkaisisi perustusasioita säästämisen perusteella, koska korjaaminen on kallista/vaikeaa/mahdotonta jälkikäteen, säästäisin sitten jostain muusta, viime kädessä vaikka neliöistä, jos ei muuten (vs. persiilleen mennyttä tai halpaa panelointia voi katsoa 10v ja vaihtaa sitten, mutta jos mökki poukkoilee joka kevät, niin sille on paha tehdä mitään..)


      • esssa
        vielä harkintaa.. kirjoitti:

        ... ai niin piti lisätä tähän, että en ratkaisisi perustusasioita säästämisen perusteella, koska korjaaminen on kallista/vaikeaa/mahdotonta jälkikäteen, säästäisin sitten jostain muusta, viime kädessä vaikka neliöistä, jos ei muuten (vs. persiilleen mennyttä tai halpaa panelointia voi katsoa 10v ja vaihtaa sitten, mutta jos mökki poukkoilee joka kevät, niin sille on paha tehdä mitään..)

        Hyviä pointteja, kiitos näistä näkökulmista. Myös https://kodinplaza.fi/ ohjeistuksen mukaan pilariperustus kannattaa tehdä oikomatta kunnon pohjatöillä. Mekin ollaan mietitty tehdäänkö kiertävä sokkeli vai pilariperustus, ainakin tällä hetkellä pilarit viemässä pidemmän korren. Mitä luulet kestäisikö sokkeli pidempään vai menisikö molemmat perustustavat samoihin? Mökki siirtyisi meiltä varmaan ainakin seuraavalle sukupolvelle.


    • jdjk89

      Tuskin pystyt kaivamaan omaa syvää kuoppaa jokaiselle pilarin anturalle. Yksi iso on paljon helpompi. Antura pitää tehdä häiriintymättömän maapohjan päälle, mitään soraa ei tarvitse laittaa. Ja tämä suunnitelman tekee rakennesuunnittelija.

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Tarvitsetko apua pilariperustuksen hankintaan tai haluatko vertailla tarkemmat hinnat? www.kodinplaza.fi avulla tavoitat helposti yhdellä tarjouspyynnöllä alueellasi toimivat sekä tarjouspyynnöstäsi kiinnostuneet palveluntarjoajat.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      137
      1906
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1898
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1848
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1630
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1266
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1150
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe