Havannankoira vs. coton de tuléar

kpjjsmms

Olen hankkimassa koiraa ensi vuoden puolella ja tällä hetkellä arvon eri rotujen välillä. Onko teillä kokemusta havannankoirasta tai coton de tuléarista?

Luonteeltaan koirat ovat mielestäni melko samanlaisia, joten onko ainoa ero niin sanotusti koirien turkissa ja rakenteessa?

Osaatteko sanoa kummalla on helpompi turkki? Tiedän kyllä turkkien olevat työläitä, etenkin jos ei turkkia trimmaa.

Olen kuullut, että etenkin havannankoirilla on paha tapa tuhota huonekaluja ja lattialle jääneitä esineitä, onko tämä kovin yleistä vai onko kyseessä ollut lähinnä kasvatuskysymys?

Entä ovatko rodut haukkuherkkiä? Entä opetettavissa siitä pois?

Viihdyn itse paljon lenkkipoluilla ja juoksen viikossa useammankin kympin lenkin. Onko havannankoirasta tai cottonista lenkkipolulle seuraksi pienen kokonsa vuoksi? Entä kuinka agility sopii kyseisille roduille?

Olen myös kuullut, että kyseisillä roduilla on taipumusta merkkailuun (sisätiloissa), totta vai tarua?

Kiitos jo etukäteen asiallisista vastauksista!

22

9965

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • susus

      Juuri noista kahdesta rodusta ei ole kokemunsta, mutta itselläni on bichon frise ja sekin luonteeltaan suht samalainen ku nuo ko. rodut.
      Itselläni on näitä yksi, vanhemmillani yksi ja siskollani kaksi ja kaikki on saatu opetettua siihen että sisällä EI haukuta..Tiedän myös että näillä roduilla on taipumusta siihen turhaan räksytykseen, mutta koulimalla saa sen pois.
      Ite käyn välillä koirani kanssa muutaman kilometrin pyörälenkeillä, joten tuskin se juoksu lenkkejäkään estää tuo pieni koko.
      Kummallakin rodulla on vaikea turkki ja voin sanoa ton frisen omistajana, että työtä kummankin ko. rodun turkille saa tehhä. Ite harjaan yleensä koirani turkin 1-3 kertaa päivässä ja silti niitä takkuja silloin tällöin tulee.
      Tsemppiä vaan rodun valintaan

    • hava

      Tällä palstalla on viestiketju otsikolla Moi koira omistajat,siinä olen jo kertonut millainen on Havannankoira,joka meillä on.

      Lisäisin vielä siihen että meidän hava ei ole koskaan järsinyt sisällä mitään,mutta sillä on aina ollut koiran omaa järsittävää.

      Turkki meillä tosiaan pidetään lyhyenä ja silloin se on helppo,ei takkuunnu,mutta näyttelyssä sitä ei käytetäkään,mutta lenkkeillään metsässä sitäkin enemmän,ja sitähän se rakastaa.

      Vieraista ilmoittaa,mutta ei hauku turhaan ja koskaan ei ole sisälle merkkaillut,sisäsiistiksi oppi noin puolen vuoden iässä ja on siinä suhteessa täysin varma,menee pitkä yö eikä halua pisulle ennen kuin aamulla.

      Ja luonnehan sillä on aivan ihana.

    • Tattaraaa

      Eräs sukulaiseni kasvattaa havannankoiria/ bichon havanaiseja, tuosta merkkailusta en tiedä koska omistaa vain narttuja :)
      Luonteeltaan ovat avoimia ja iloisia, yleensä suht. rauhallisia mutta innostuessaan täynnä virtaa. Ilmoittavat tulijan mutta eivät sen jälkeen räksytä, pysyvät hyvin pihassa ja jaksavat pitkiäkin lenkkejä.
      Turkin kanssa töitä saa tehdä mutta on kuitenkin loppujen lopuksi suhteellisen helppoa jos koiralla on tietynrakenteinen turkki, mutta jos omistaa ns. pumpuliturkin niin turkkia saa harjailla hyvin usein.
      Sukulaisella on lapsia ja aikuiset koirat jättävät lattialla olevat tavarat rauhaan mutta pennut (tietenkin) ovat heti maistelemassa.
      Agility sopii hyvin, havannoilla on terve rakenne ja ne rakastavat puuhailua omistajan kanssa, etenkin vauhdikasta sellaista, ovat nopeita ja ketteriä sekä aika tottelevaisia.

      Cotoneista ei kokemusta

    • havannaboy

      Havannasta ei ole minulla oikeastaan kuin positiivista kerrottavaa. :) Meillä on havannankoira, uros, ja on kyllä todella ihana kaveri. Aika hiljainen, haukkuu korkeintaan ilmoittaakseen, että joku tulee. Korkeintaan pentuna tehnyt jotain pientä tuhoa, eikä siis varmasti yhtään sen enempää kuin muutkaan koirat. Ja tähän pystyy kyllä itse kasvatuksella vaikuttamaan. Lenkkeilyä rakastaa yli kaiken eli hyvän lenkkikaverin saat. On myös hyvin ketterä ja tekee mielellään kaikenlaisia temppuja, joten varmasti sopisi hyvin agilityynkin. Havannapoju ei niinkään ole merkkaillut sisätiloissa, bichon frisé kylläkin. Havannan turkki ei myöskään ole mitenkään vaikeimmasta päästä. Sitähän ei siis trimmata, joten pesu ja harjaus riittää. Toki pitkässä turkissa saattaa takkuja joutua selvittelemään, mutta niinhän se on monella koiralla. Ja jos et tosiaan aio näyttelyihin viedä niin jos turkki tuntuu aina olevan takussa niin voihan sen leikata välillä lyhyeksi. Meidänkin poju on tällä hetkellä lyhyessä kesäturkissa. Myös tädilläni on havannankoira ja aika lailla samanlainen tapaus kuin omammekin. Suosittelen.

    • Kerta-altistus

      riittää.

      Kerran coton, aina coton.

      • Joo, ja

        tauti on parantumaton ;)


    • cottonipori

      Minulla on ollut kaksi cottonia ja molemmista vain positiivista kerrottavaa. Tämä mikä nyt on 6 kk ei hauku ollenkaan eikä edellinenkään juuri ollenkaan. Kumpikaan ei ole syönyt huonekaluja eikä muutakaan sisällä. Heillä kyllä ollut paljon luita ym. syötävänä. Cotton on todella ystävällinen ja kiltti koira. Viihtyy hyvin esim.autossa ja ihanteellinen reissuillakin. Cottonini on tähän asti pitänyt kaikista ihmisistä nokikolarista postipoikaan. Suosittelen. Turkkikaan ei ole ollut ongelma paitsi tietty sadekelillä vähän on pestävä, mutta onneksi on kevyt koira ja tykkää vielä pesustakin. Suosittelen.

    • Havannalainen

      Meillä on tämmönen havannlainen ja on ihan superkiltti ja helppo käsitellä. Tykkää harjaamisesta ja lellimisestä yms. Nopeasti oppii ja onkin mainio agikoira.

      Suosittelen

    • silkkinenilluusio

      Täältä löytyy kaksi havannaa, uros ja narttu. Ovat kyllä luonteeltaan täysin erilaisia, mutta hienoja koiria silti molemmat !

      Narttuni on luonteeltaan sellainen "äidin pieni hiirulainen", joka tottelee hienosti kertasanomalla. Iloinen neitokainen, joka ei kuitenkaan ole sylikoira. Tykkää tietysti silittelystä ja rapsuttelusta, mutta ei ole ikinä viihtynyt sylissä. Pesut, harjaukset jne menevät muuten hyvin, mutta ei tykkää etutassuihin koskemisesta.

      Urokseni taas on luonteeltaan reipas ja innokas "kaikkien kaveri" (ihmisille), jolla on kuitenkin taipumus isotella muille koirille. Tähän kuitenkin löytyy syy hihnan toisesta päästä eli minusta. Tuo uros on ottanut paikan lauman suojelijana vaikka se tehtävä kuuluisi minulle.. Hiukan kovapäinen ja sählä, mutta suorittaa käskyt nopeammin kuin tuo narttuni. Pesut, harjaukset jne sujuvat hyvin jokaisella osa-alueella ilman erillistä vääntöä.

      Yleisesti voin sanoa havannasta omalla kokemuksella, että rotu on helppo kouluttaa harrastukseen kuin harrastukseen. Se on ilmeikäs ja iloinen rotu, joka viihtyy ihmisten seurassa ! :)

    • Floora

      Havannankoira on haukkuherkempi kuin coton de tuléar.

      • Lyytikkä

        Minulla taas kokemus täysin päinvastainen . Omani havannat (2 narttua ) tuskin haukkuvat ollenkaan , naapurini cottonit taas erittäin haukkuherkkuiä ? :-)


    • sitä vain

      Kaverillani on havannankoira ja on todella kiva mutta jos ei sitä jo pienestä opeta olla haukkumatta niin uskon että siitä tulee aikamoinen räksyttäjä kaverini koira on vielä jotain ehkä 5-6kk ja se järsii koko ajan kaikkien sormia ja minä olen varmaan ainoa heistä joka sanoo sille että ei saa järsiä liian kovaa sillä kyllähän sen ikäisen kiran hampaat vielä kasvaa mutta ei se kuitenkaan saa järiä liian kovaa!

    • marruliini_

      Jos turkkikoiran haluaa niin turkki pitää ,pitää kunnossa sitten myös, koska cotonin turkki huopaantuu tosi nopeasti. Karvaa ei lähde cotonin turkista ollenaan ja sen takia rotu sopii myös allergikoille. Oppivat tosi nopeasti ja tykkäävät ulkoilusta. Itsellä on 4 vuotias Cotoni uros ja aivan ihana semmoinen. :)

    • palma90

      Ehkä noista kahdesta valitsisin kuitenkin cotonin,on niistä pelkästään positiivisia kokemuksia.Havannankoira on mulle hieman vieraampi.

    • coton de tulear

      Cottoni!!!

    • WilmaSanttu

      Minulla kaksi cottonia narttu 8v ja uros 5v Ihania koiria ei tehneet koskaan sisällä mitään pahaa. Turkki ajettu lyhyeksi joten ei sen kanssa ongelmaa. Kun olivat pitkällä turkilla pesu kerran viikossa riitti pitämään turkin siistinä ilman takkuja.
      Suosittelen lämpimästi cottonia. Ei lähe karvoja, tyttäreni allerginen koirille mutta ei ole tullut mitään oireita.

    • Havannojen puolesta!

      Meillä on havannankoira uros. Ei kyllä ikinä merkkaa sisälle, eikä ole leikattu. Harrastan sen kanssa agilityä ja kyllä ainakin meidän havassa on paljon virtaa! :D onhan se paljon kunnosta kiinni, jaksaako koira agilityä. Itse trimmaan koiramme turkin noin kerran kuussa, jotta pysyy siistinä. Talvella käytetään talvimanttelia agilityssä ja pitkillä lenkeillä rukan hupullista toppatakkia, sadesäällä sadetakki. Havannoille on helppo yleensä opettaa kaikenlaisia temppuja, mutta meillä on tuon haukkumisen kanssa välillä ongelmia. Se on kyllä suurimmaksi osaksi pelkoa... Pikkuiselle jäänyt luultavasti traumoja pikkulapsista ja yhdestä innokkaasta suomenlapinkoirasta pienenä...

      • Havannojen puolesta!

        Ja lisäykseksi vielä, koiamme on elämänsä aikana pureskellut yhtä ainoaa tietokoneen johtoa, joka jäi lojumaan sohvalta lattialle ;) Se oppi tosi nopeasti ettei johtoihin kosketa, kun sanoi aina "ä-ä" nopeasti, jos ymmärrät ;) Eikä ole muitakaan "ihmisten juttuja" pureskellut, ei yksiäkään kenkiä tai tohveleita :)


    • Happy New Year

      once a havannaise, always a havannaise! Kokemusta sekä nartusta että urospennusta ja pelkkää hyvää sanottavaa. Oppii kaiken minkä opettaa, innokas, seurallinen, pärjää kotona, ei tee pahojaan, älykäs, nokkela, ymmärtää puhetta, haukkuu, kun ovikello soi tai vieras koputtaa, mutta lopettaa kun sanotaan. Uskollinen, kiintyy ja osoittaa kiintymystä, leikkisä, vallaton, tottelee, kuuliainen, sopeutuu perheen tapoihin, nauttii ulkoilusta, tehdään pitkiäkin lenkkejä, lämmin vastaanotto aina kun tulee kotiin, huumorintajuinen (ihan aikuisten oikeesti :), heti mukana jutuissa, ja helppo ottaa kokonsa ja luonteensa takia myös moneen paikkaan mukaan. Suosittelen, jos haluat fiksun seurakoiran, jonka kanssa haluat myös lenkkeillä ja touhuta - ja välillä olla vaan. hyvää uutta vuotta kaikille koiranomistajille ja koirille!

    • Wuf

      Samaa mieltä kuin edellinen kirjoittaja. Meillä asustaa 4kk ikäinen Havannauros. Vauhtia riittää, mutta osaa myös rauhoittua. Nopeasti oppii uusia asioita. Eikä todellakaan räksytä. N kerran päivässä sanoo wuf, esim harmittaa kun ei pääse hyppäämään sohvalle. Seuraa tarkasti ihmisiä jotka kulkevat tontin ohi, mutta ei hauku. Suloinen otus! Turkissa tulee olemaan hoitamista, mutta iso plus siitä, että karvoja ei lähde.

    • hvannankoira

      havana sillä jos et pidä kovasta räksytyksestä niin coton olisi vähän se huononmpi rotu mutta molemmat on luetun ymmärtämisestäni ihania





      (luin tiedot kylläkin netistä mutta varmaan pitää paikkaansa sillä tunnen cottonin omistajan ja ei ollut mikään kauhea sulosointu kun alkaa haukkumaan:)

    • havannaaa

      Havanna on kuulemma ainoa ei-räksyttävä pikkukoira. Omalla Havannallani pitää paikkansa, mutta tiedän myös haukkuherkkiä Havannalaisia. Tuuripeliä. Kaikki tuntemani cottonit haukkuvat paljon. Havanna tuntuu olevan enemmän ihmisrakas. Kaikki tuntemattomatkin kelpaavat rapsuttajiksi. Mutta varmasti jokainen koira rakastaa omia ihmisiään. ... eipä sitä joikaista naapuria tarvitse rakastaa kuten pikku havannani tekee.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      376
      3431
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      177
      1487
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      66
      1247
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      144
      1132
    5. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      117
      843
    6. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      164
      805
    7. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      115
      782
    8. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      46
      772
    9. Oli mukava tavata irl

      Sattuma toi sinut matkani varrelle. Ihmettelin sitä silloin, ehkä vähän vieläkin. Oli ilo jutella ja tuntea, vaikka nyt
      Ikävä
      24
      769
    10. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      42
      750
    Aihe