Pitääkö vauvalle lykätä maitoa heti kiinteän ruuan jälkeen?

etwtety

Eli siismeillä on päälle 5kk ikäinen vvauva ja syö jo 5krt päivässä kiinteitä, tulisiko minun antaa aina kiinteiden syönnin jälkeen hänelle maitoa? Ruuan kanssa annan nokkamukista vettä, ei tietystikkään sitä paljoa saa kerralla mutta saa kuitenkin. Koittanut netistä katsoa, että mitenkä sitä pitää toimia ja melkein jokainen kirjottanut että maitoa antaa ruuan jälkeen sen normaalin määrän. En vain usko, että meidän lapsi enää kiinteänsyönnin jälkeen joisi maitoa. Juo sitä usein nykyisin vain kun menee nukkumaan ja yöllä kaksi kertaa. Saakohan tarpeeksi? kolmet päikkärit yleensä nukkuu, eli päikkärit x 3 iltamaito 2krt yöllä = 6 x n.120-150ml. Onkohan liian vähän?

23

9059

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • aikavaikeekysymys

      Juoko korviketta vai imetätkö?
      Mä imetän aina ruuan jälkeen. Meillä 8 kk ikäinen juo jonkin verran ruokailujen jälkeen, mut ei mitenkään hirveästi mun mielestä. Iltamaidon juo pullosta, ja silloin menee n. 130 ml. Aamuyöllä imetän kerran, ja silloin juo paremmin kuin päivällä. Mut siis aina ruuan jälkeen tarjoan ja imee sitten sen minkä imee. Mua tosin kans vähän huolettaa että saako tarpeeksi, mut eihän sitä voi mitenkään imettämällä tietää että kuinka paljon kerralla menee... :/

    • pikku neiti..

      meillä on 6kk ikänen tyttö.. mä annan aina ensin maidon sille ennen kiinteää ruokaa.. jos annan kiinteän ensi sit ei mee maitoo ollenkaa.. eli menee 150-200ml eka maitoo ja sit joku sosepurkki.. kannattaa koittaa eka antaa vaikka aina 100ml maitoa ja sit kiinteää.. mä aina röyhtäytän tytön ennen kiinteiden antoa nii tulee massuun vähä enemmän tilaa, ku saa ilman pois :)

      mun mielestä teidän lapset saa liian vähä maitoa, kannattaa aina yrittää ensin antaa sitä ees vähä ja sit muuta ruokaa.. ja ruoka juomaksi maitoa ei vettä :)

      • "miksi vettä??!!"

        meilläkin 6kk ikäinen ja saantisuositus tämän ikäisellä on vähintään 800ml sitä maitoa


    • kikikiinteä

      Viiden kuukauden ikäisen vauvan pääravinto on vielä pitkään maito, oli kiinteät aloitettu kuinka aikaisin hyvänsä. Aterialla siis ensin maito ja sitten vasta maistellaan kiinteitä. Vettä ei myöskään tuossa iässä tarvitse. Kaikki neste maitona, varsinkin, jos maitoa muutenkin menee vähänlaisesti.

    • miksi vettä??!!

      vauvalle ei tarvii antaa vettä jos ei oo jano!! Maito etupäässä vauvan ravinto. Mulle asiantuntija sanoi vettä antaa jos on vauvalla jano

      • eraet

        Mistäs sitten tiedät milloin vauvalla on jano?


    • joijoij

      Vettä voi antaa ruoan jälkeen hieman, mutta TÄRKEINTÄ on maito tuossa iässä, anna sitä ensin ja loppu ruokaa jos mahtuu.

    • meillä näin

      Eihän niitä kiinteitä vielä tuossa iässä "syödä" vaan maistellaan päivässä ihan muutama lusikallinen. Toivottavasti ette ole liian vauhdilla liian paljon antaneet kiinteitä kun jo nyt 5xpvä annatte? Mutta ei kai siihen sääntöä ole, että missä järjestyksessä ne tulee antaa. Miten vaan teille sopii. Meillä annettiin ensin ruoka (sormiruokana kasviksia tms) ja päälle imetys/pullo (osaimetin). Meillä ainakin malttoin parhaiten kiinnostua ruuasta lounaalla kun oli hieman nälkäinen :)

    • NiinnoTotta

      Neuvolassa saatiin ohje aloittaa kiinteät jo 3,5kk iässä, koska maitoa meni silloin niin paljon. Eli tässä 2kuukautta on syöty kiinteitä ja 5ruokaa menee kyllä päivässä, ehkä puoli purkkia kaupan sosepurkista nykyisin, mutta omatekemänä. Neuvolasta eivät sanoneet kuin, että hyvä juttu jos olette saaneet rytmiä ruokailuihin, tietystihän neuvolantäditkään aina oikeassa ole. Ja vettä olen antanut vain kokeilu mielessä nokkamukista, eihän tuo siitä osaa juoda eikä mitään irti saa, eli siis en ole vettä juottamalla juottanut. Täytyy kuitenkin laittaa maitoa nokkamukiin tästä lähin. Ja antaa se maito ennen kiinteää..

    • AP

      Sitäkin tuossa mietin, eli esim meidän toissapäiväinen päivänrytmi ruokien osalta: aamumaito(160ml) klo 5:15, heräili pikkuhiljaa ja aamupuuro klo 6:30 (olisiko tuossa välissä pitänyt antaa vielä maitoa?, ei suostunut juomaan, puuroa kuitenkin söi muutaman lusikallisen) nukkumaan klo 7:30 ja maitoa 160ml. Heräili klo 9:00 joi hieman maitoa, ehkä 100ml jonkun ajan päästä. Ruoka klo 10:30 n. puol purkkia sosetta, jonka jälkeen melkein heti päiväunille ja maitoa n. 150ml. Tunnin päästä joi maitoa hieman lisää ja jatkoi uniaan. Heräili 13:00, välipalaa sai jonkun ajan päästä ja hieman maitoa päälle, sitten klo 15 nukkumaan jolloin sai maitoa sen normaalin 160ml. Heräili klo 16:30 ruokaa puoli purkkia, nukkumaan vielä pienet päiväunet klo 18 jolloin maitoa 160ml, heräilyt, iltapuuro ja nukkumaan ja maitoa taas n. 160ml. Onko maidon määrä siis huono ja ajat milloin maidon saa? Eli siis meillä ruoka-ajat ajoittuvat päiväunien kanssa "samaan rytmiin", tai siis helpompi on ollut luoda rytmiä, kun on ottanut kiinteät käyttöön. Mutta siis olenko tällä maitomäärällä ja "rytmillä" jo epäonnistunut äitinä? Jos tästä jotain selkoa saa. Tietysti nyt kokeilen antaa aina ennen ruokaa maitoa. :) Kiitoksia neuvoista!

      • etr123

        Ja yöllä sitten kerran tai kaksi juo 160ml, jollei tuota aamumaitoa klo 5 lasketa.


    • ms

      Juuri oli neuvolassa puhetta tosta maidon saannista, kun oin huolissani saako liian vähän.. 5kk vauvalle sain max 500ml meneen maitoo vuorokaudessa. neuvolassa sanottiin, et se on aika minimi mintä tarvii saada ja ei kuitenkaan huolestunu asiasta. Nyt alettiin puuron syönti ja teen korvikkeeseen ja siitähän saa sit kivasti lisää maitoo :) meil ei syödä kun kerran päiväs ruokaa siis puurot.. Ei millään oi vielä lisätä määrää, kun tosiaan maitoo muutenkin menee niin vähän. Neiti on siis pieni kokoinen (synt. 45cm) :) mut kasvaa onneks kovasti näilläkin ruokamäärillä.

    • hgdhg

      Me aloitettiin kiinteät 5,5kk iässä ja neuvona oli et eka aina se kiinteä ruoka (jota alussa meni tietty tosi vähän) ja sitten vasta maito ja maitoa sen verran minkä verran vauvalle jää vielä nälkä. Imetän, joten määristä en tiedä. Että jos maidon antaa eka, niin vauvan maha täyttyy sillä liiaksi. Nyt vauva on 8kk ja sama juttu yhä, et eka kiinteä ja sitten maito. Joka kerta ottaa myös maitoa. Missään vaiheessa kukaan ei ole kysynyt, meneekö maitoa minkä verran enkä ole edes tullut ajatelleeksi, että sitä pitäis vauvan syödä tietty määrä. Aina vaan sanotaan (siis neuvolassa) että kiinteitä pitäis koittaa lisätä, kun nyt syö yleensä 0,5-1dl kerrallaan 3-5krt päivässä. Paino menee hyvin keskikäyrällä.

      • khbgli

        Hohhoh, kahdeksankuinen syö noin paljon kiinteitä ja kasvaa mainiosti, ja neuvolan mukaan lisätä pitäis! Mistähän konitohtorilta tuonkin oppinsa ovat hankkineet. Vasta 8-10kk iässä moni vauva alkaa tajuta että kiinteällä ruoalla ja nälällä on jotain tekemistä keskenään,sitä ennen se on todellakin monilla vain tutustumista. Plööööhh... suosittelen, että toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.


    • fjukhubyg

      meillä kanssa alkoi 5kk ikäisenä syömään 5 kiinteää ateriaa päivässä ja joi sitten ennen päikkäreitä joita oli kanssa 3 kertaa n. 120ml maitoa ja kerran yöllä n. 150ml ja neuvolassa sanoivat että saa ihan riittävästi :) Nyt on neiti 8kk ja juo päivässä vaan n. 200ml maitoa..

    • Äitiiiiiiiiii

      Noin 8 kk ikäiselle olisi hyvä jos maitoa menisi päivässä suunnilleen 500 ml. Tuon ikäisellä vauvalla tulisi olla jo selkeä ateriarytmi. Eli viisi ateriaa päivässä ja jos jokaisella aterialla antaa maitoa 100 ml niin tuo maitomäärä tulee helposti täyteen. Yli 6kk ikäinen ei ravitsemuksellisesti tarvitse enää yösyöttöjä.

      Tuossa 8 kk paikkeilla maito voi olla jo ihan ruokajuomana eli maitoa annetaan nokkamukista/mukista tai tuttipullosta sen kiinteän ruuan ohella. Kalsium on kuitenkin todella tärkeä ravintoaine kasvua ja luuston kehittymistä ajatellen joten kannattaa pitää huolta siitä, että vauva saa sitä tarpeeksi.

    • niinpäniiinpäe

      Kyllä meidän ruoka esitteessä, joka saatiin neuvolasta lukee, että vauvalle on hyvä tarjota aterioilla nokkamukista tai mukista vettä. Että niin, onko tässä sitten eri käytäntöjä neuvoloiden välillä?

    • Äitiiiiiii

      Tuossa varmaan ajatuksena on se, että vauvaa imetetään vuoden ikään asti. Mutta mikäli vauva saa korviketta niin sen maidon voi juottaa esim nokkiksesta. Ja tosiaan jos imetetään niin sitten ruokajuomaksi se vesi.

      • näkemyss

        Monissa paikoissa suositellaan sitä vesitilkkaa aterian päätteeksi suuhygienian nimissä, se vähän huuhtelis suuta. Mut kyse on tosiaan tilkasta, ei juomisesta. Toisaalta myös ruoka vaikuttaa: sormiruokaileva tai kotisoseilla ruokaileva vauva saattaa kaivata vettä janoonsakin, kun taas kaupan soseissa on nestettä yleensä aika reilusti jo itsessään.


    • Tirppana14

      Meille lastenlääkäri antoi 4kk neuvolassa ohjeen aloittaa reippaalla tahdilla kiinteiden antamisen - uusi suositus on, että kiinteät aloitetaan reippaasti, jotta vältyttäisiin allergioilta.
      Tyttö on nyt 6,5kk ja syö neljä sose-ateriaa päivässä ja lisäksi rintamaitoa aina unille mennessä ja yöllä (eli n. 5-6krt).
      Annan ruualla suun huuhteluksi ja ruuan alasmenoksi vettä pari kulausta ja tietty janojuomana vettä.
      Piltin jogurtteja aloiteltiin heti 5kk iässä pikku hiljaa ja nyt sellainen menee yksi päivässä välipalana. Eli siitäkin kalsiumia saapi.
      Olen sitä mieltä, että jokainen lapsi on erilainen ja pitää mennä sen mukaan. Meillä esim. tyttö ei ole suostunut aamupuurolle eli ei ole vielä valmis aamuisin muuta kuin maitoa ottamaan - toiset samassa iässä saattavat syödä jo 6 ateriaa kiinteitä.
      Henkilökohtaisesti on ihanaa että ihmiset avoimesti jakavat omia kokemuksiaa, koska kuten jo sanoin, kaikki lapset ja vanhemmat ovat erilaisia. Mutta on väärin ja inhottavaa tuputtaa omaa tapaansa tai näkemystään. Saatikka haukkua toinen ja heidän toimintatapansa pystyyn.
      Niin kauan kuin lapsi ja vanhempi ovat tyytyväisiä, mitä kukaan on sanomaan, että he toimivat väärin.

    • meillä..

      Täällä poika 6kk.
      Meillä menee jotenkin niin, että kun esim. viime yönä poika söi tissiä joskus 05:30, niin ylös noustiin 07:00. Sitten syötin pojalle aamupuuron, ja joskus vähän ennen 09 annoin maitoa.
      Lounaan poika söi 10:30, ja maitoa annoin taas vähän myöhemmin eli joskus klo 12:30 jnejne..

      Meilläkin poika saa ruoan yhteydessä tuttipullosta tai nokkamukista vettä, joten ei takuulla jaksaisi heti maitoa vielä päälle. Ja kiinteitä saa myös 5 kertaa päivässä. Ihan hyvin poika jaksaa jos saa maitoa kuitenkin 3-4 tunnin välein.

      Ruokailut menee jotenkin niin että

      aamupuuro 07-08
      lounas 10:30-12:00
      välipala 14-15
      päivällinen 16-17
      iltapuuro 19:30
      nukkumaan 20:00 ja tissiä.
      Ja välissä tissitykset tarpeen mukaan.

      • meillä..

        Niin ja edelliseen lisätäkseni, meille ainakin neuvolassa sanottiin, että saa ja pitää ja kannattaakin antaa ruokailun yhteydessä vettä vauvalle pullosta. Ja meidän vauva kyllä juo tosi paljon sitä vettä päivän aikana mikä on vaan hyvä. Kuitenkin saa vielä lisäksi sitä maitoa tosiaan useamman kerran päivässä. Esimerkiksi puuro ja soseet menee paremmin pojalla alas kun saa välillä vettä juoda. Eihän aikuinenkaan ruokaa kuiviltaan syö, vaan juo sen kanssa yleensä jotain. Jos pojalle ei anna juotavaa syönnin yhteydessä, alkaa itkemään eikä suostu enää syömään.
        Ja täällä menty painon suhteen koko aika yläkäyrillä.


    • ehsrj

      No eihän tohon mitään yleispätevää vastausta ole.

      Itse tarjoan kyllä maitoa, toisinaan ottaa, toisinaan ei.
      Jos teillä sujuu hyvin noin, niin miksikäs sitä sitten tapoja muuttamaan?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      101
      1497
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1154
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      84
      1064
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      976
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      573
      942
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      877
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      872
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      19
      822
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      654
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      630
    Aihe