Katetriablaatioon meno ja lävistykset

kysyjä

Luokitellaanko katetriablaatio leikkaukseksi? joutuuko operaatioon menemään ilman lävistyskoruja? Mietin vain että voisinko nyt ottaa huulilävistyksen kun kuitenkin kuukauden päästä menen operaatioon.. sitä katetriablaatiota varten ei siis nukuteta. kun oheissa ei ole sanottu mitään että ei saisi olla lävistyksiä, mutta ei ole kiva jos ne siellä sitten pyytää ottaa alle kuukauden vanhan lävistyksen pois.

9

506

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Nukutus ei vaikuta siihen täytyykö lävistykset ottaa leikkaukseen mennessä pois vai ei. Tosin huulessa tai kielessä oleva lävistys vaikeuttaa intubaatiota ja voi siinä yhteydessä irrota tai revetä ja joutua potilaan kurkkuun sekä aiheuttaa verenvuotoa. Lävistysten poistaminen leikkauksen ajaksi johtuu myös siitä, että useimmissa leikkauksissa käytetään diatermiaa tai vastaavaa laitetta jolla leikataan kudosta ja koaguloidaan vuotavia suonia sähkövirran avulla.

      Monopolaarisessa diatermiassa sähköä johdetaan diatermialaitteesta kohdekudokseen pienellä aktiivielektroidilla - yleensä "diatermiakärjellä", joka siis toimii kudoksen leikkaajana ja koaguloijana. Sähkövirta kerätään takaisin diatermialaitteeseen neutraalielektroidin avulla joka asetetaan ihmisen iholle (usein iso geelimäinen tarra jossa on sisällä ohut metallilevy joka asetetaan potilaan iholle tai geelimäinen patja joka on potilaan alla). Sähkön lähtee helposti kulkemaan kehossa omia reittejään, joten sähkö saattaa kulkea neutralielektroidin sijasta lävistyskoruun, lämmittää korua ja sitä kautta aiheuttaa palovamman. Erityisesti jos neutraalielektroidin ja toimenpidekohdan väliin jää lävistys tai jotain muuta potilaan kehossa olevaa metallia, sähkö helposti poistuukin kehosta lävistyksen eikä neutraalielektroidin kautta.

      Itse toimenpiteen tekoonhan ei käsittääkseni diatermiaa tarvita mutta en ole 100% varma koska en ole tuollaisia ablaatioita ollut tekemässä. Mutta katetria vartenhan täytyy tehdä reitti riittävän suureen suoneen - yleensä nivusesta näissä verisuoni ja sydän hommissa. Tuon reitin tekoon diatermiaa voidaan tarvita, etenkin jos potilaalla on paljon rasvakudosta.

      En halua pelotella, mutta on pakko ottaa huomioon että ollaan aika herkän ja ymmärettävästi elintärkeän elimen kanssa tekemisissä tuossa katetriablaatiossa. Jos jotain menee pahasti pieleen, voi olla edessä välittömästi suurempi leikkaus jossa viimeistään diatermialaitteen ja monopolaarisen diatermian käyttö on lähes välttämätöntä. Tuolloin myös potilas tulee ehdottomasti myös nukuttaa ja intuboida, joten tuolloin kasvojen alueella ja suussa olevat lävistykset aiheuttavat oman problematiikkansa.

      Joten itse ottaisin ehdottomasti lävistykset pois ihan vain varmuudenvuoksi koska niiden pois ottaminen on huomattavasti helpompaa että mahdolliset komplikaatiot mitä niistä voi tulla.

      Ja täytyy vielä muistuttaa että lävistyshän on vierasesine ja altistaa infektioille sairaalaympäristössä. Erityisesti jos leikkausalueen lähettyvillä on lävistyksiä.

      • Ja lisättäköön vielä että toki on olemassa myös monopolaarinen diatermia, jossa sähkövirta kulkee vain diatermiapinsetin kärkien välissä, mutta bipolaarinen diatermia käy ainoastaan kudosten ja verisuonten polttamiseen, ei leikkaamiseen.


    • Leikkaushoitaja

      MissMedikaatille:
      - Katetriablaatiossa on äärimmäisen harvoin, tuskin koskaan perforaatioita, jotka johtaisivat avoleikkaukseen. Toisin on koronaaristenttauksissa, joissa perforaatioita aika ajoin sattuu.
      - Onko sinulla kokemuksia "pahasti pieleen menneestä" katetriablaatiosta? Mitä tapahtui? Ei pidä turhaan pelotella.
      - Sähkö ei kulje kehossa omia reittejään, vaan lyhintä tietä aktiivielektrodista neutraalielektrodiin. Väliin jääviin metalliesineisiin tulee virtavaikutus. Sähkö ei poistu elimistöstä "lävistyksen kautta".
      - Elektrodi, ei elektroidi.
      - Subkutaanirasvan määrä ei vaikuta siihen, käytetäänkö diatermiaa vai ei.
      - Lävistys altistaa infektioille kaikkialla, ei pelkästään sairaalaympäristössä.
      - Lisäyksessäsi on kirjoitusvirhe: kyseessä ei ole monopolaarinen diatermia, vaan bipolaarinen.

      Mutta alkuperäiselle kysyjälle sanoisin, että onko sillä uudella huulilävistyksellä niin kiire? Voisin kuvitella rytmihäiriön hoidon menevän tärkeysjärjestyksessä lävistyksen edelle, en tiedä.

      • Empä jaksa tänne tulla kättä vääntämään koska olet selvästi lukenut mitä olet halunnut lukea, et sitä mitä olen kirjoittanut. Toivottavasti siellä salissa osaat antaa palautteen rakentavammin. Onhan se tietysti hienoa tulla työpäivän jälkeen nostattamaan itsetuntoa tai purkamaan turhautumista - vaikka sitten pätemällä nimettömästi kirjoitusvirheistä. Voi poloista, mutta onhan meistä moneksi. *kumartuu hiekkalaatikon laidalle ja ojentaa suoli24:n virallisen paras leikkaushoitsu pystin*

        Kannattaisi selata materiaalia yllämainituista aiheista koska itsekkin selvästi kaipaisit hieman muistinvirkistystä käsitellyistä asioista. Voit vahingossa oppia jotain uutta vaikka katetriablaation komplikaatioista, virran ei-toivotusta kulkemisesta kehossa ja kohonneesta infektioriskistä kun altistetaan trendikkäät kehon vierasesineet sairaalan bakteerikannoille.


      • Ota iisisti
        miss_medicate kirjoitti:

        Empä jaksa tänne tulla kättä vääntämään koska olet selvästi lukenut mitä olet halunnut lukea, et sitä mitä olen kirjoittanut. Toivottavasti siellä salissa osaat antaa palautteen rakentavammin. Onhan se tietysti hienoa tulla työpäivän jälkeen nostattamaan itsetuntoa tai purkamaan turhautumista - vaikka sitten pätemällä nimettömästi kirjoitusvirheistä. Voi poloista, mutta onhan meistä moneksi. *kumartuu hiekkalaatikon laidalle ja ojentaa suoli24:n virallisen paras leikkaushoitsu pystin*

        Kannattaisi selata materiaalia yllämainituista aiheista koska itsekkin selvästi kaipaisit hieman muistinvirkistystä käsitellyistä asioista. Voit vahingossa oppia jotain uutta vaikka katetriablaation komplikaatioista, virran ei-toivotusta kulkemisesta kehossa ja kohonneesta infektioriskistä kun altistetaan trendikkäät kehon vierasesineet sairaalan bakteerikannoille.

        Ei kannata vetää hernettä nenään näiden ammattilaisten keskinäisestä väittelystä. Heilläkin voi olla vääriä käsityksiä hoitotoimenpiteistä ja tässä tapauksessa sähkön johtumisesta irhmisruumiissa. Minä taas sähköalan ammattilaisena olen oppinut aivan erilailla noista johtumiskysymyksistä ja niiden vaikutuksista.

        Tärkein pointti tuli kuitenkin esiin siinä kun ehdotettiin ettet ainakaan juuri ennen operaatiota laita uutta lävistystä. Operaatiosi on vähän kevyempi kuin esimerkiksi oma tekoniveloperaationi pari vuottta sitten. Ennen leikkaustani hoitaja vielä tarkasti koko vartaloni ettei missään ollut parantumattomia haavoja. Kuukausi aiemmin laitettu lävistys voi olla vielä paranemisvaiheessa, varsinkin jos alkuvaiheessa on ollut tulehduksia lävistysreiässä. Lävistyskorun poistaminen operaation ajaksi, jos sitä edellytetään, ei ole iso juttu koska sen voi laittaa takaisin heti operaation jälkeeen. Eihän se reikä mene umpeen kovin nopeasti. Mutta jos siellä reiässä on bakteereita, paikasta riippuen se voi aiheuttaa ongelmia.


    • kysyjä

      huulilävistys kyllä umpeutuu nopeasti parantuneenakin! Kuitenkin koko päivän joudun tuolla sitten olemaan... Soitin asiasta pian tämän keskustelun tehtyä vielä ja mulle kerrottiin että huulilävistys saa olla kunhan se ei ole tulehtunut. Joten en tiedä voiko nyt olla niin että kyseinen puhelimeen vastannut ei ole tiennyt asiaa mutta toivottavasti puhui totta koska en tosiaan halua nyt uudestaan alkaa tätä lävistystä ottamaan sen takia että mulle on ihan sieltä sairaalasta sanottu väärin...

      • kysyjä

        miksi ei muuten saa olla parantumattomia haavoja? mitä jos olisin kaatunut vaikka juuri ennen operaatiota ja on joku pieni haava jossain? haittaisiko se?


      • Ota iisisti
        kysyjä kirjoitti:

        miksi ei muuten saa olla parantumattomia haavoja? mitä jos olisin kaatunut vaikka juuri ennen operaatiota ja on joku pieni haava jossain? haittaisiko se?

        Kuten tuolla aiemmin vastasin, jotkut leikkaukset ovat niin kriittisiä ettei mitään haavoja sallita ja asia vielä tarkastetaan ennen leikkaussaliin menoa. Parantumattomassa haavassa voi olla tulehdusbakteereita joita ei saa mennä esimerkkinä käyttämääni tekoniveleen. Jopa leikkaavat lääkärit ovat pukeutuneet "avaruuspukuun" ettei edes heidän hengitysilmaansa leiju leikkausalueella eikä pienimpiäkään vieraita aineita. Tuo operaatiosi on huomattavasti helpompi mutta äärimmäistä puhtautta siinäkin joudutaan noudattamaan ettei sydämeen joudu bakteereita.

        Operaatio on niin nopea ettei lävistysreikä voi umpeutua parissa-kolmessa tunnissa.


    • kysyjä

      Kiitos vastauksesta. Eniten kyllä ärsyttää se jos se pitääkin ottaa pois koska mulle siellä sanottiin että ei pidä. Toisaalta aluksi mulle luvattiin tietty ajankohta katetriablaatioon ja sitten selvisi että pitääkin mennä ihan eri aikaan joten ei olisi kyllä ihmekään jos tuosta lävistyskorun pidostakin olisi tullut väärää infoa sieltä... No, sen näkee sitten. oon kuullut että huulilävistys menee parantuneenakin helposti jopa puolessa tunnissa umpeen joten en sitten tiiä onko se jotain huijauspuhetta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1575
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      15
      1414
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1331
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      31
      1305
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      33
      1258
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      14
      1186
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1116
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1116
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1094
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1082
    Aihe