Pilkut ja pisteet numeroissa

Nenätoimisto

Jenkkien käytännöt kun tuppaavat tulemaan myös Härmlandiin, niin tässä teille ennakolta kuusi miljoonaa euroa ja 89 senttiä päälle:

6,000,000.89 €.

Siis ensin pilkuilla ykköset, kymmenet ja sadat pakettiin ja sitten desimaalit perään pisteellä.

18

1826

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • desimaalierotin

      Laskimia ja ohjelmointikieliä käyttämään tottuneet lienevät desimaalierottimen tarkemmalle laadulle jo täysin immuuneja. Desimaalierotin on maakohtainen tieto.

    • Amerikkalainen käytäntö tosin olisi €6,000,000.89.

      Ei itselläni ole mitään ongelmia käyttää desimaalipistettä kirjoittaessani englanniksi ja -pilkkua suomeksi, onhan se osa kielitaitoa.

      • Meedikkoystävä

        Eihän tässä kielitaidosta(si) ollut kysymys, vaan siitä, että voimme Suomessa ja suomessa valmistautua numeroilmaisun sekamelskaan.


      • Meedikkoystävä kirjoitti:

        Eihän tässä kielitaidosta(si) ollut kysymys, vaan siitä, että voimme Suomessa ja suomessa valmistautua numeroilmaisun sekamelskaan.

        Miksi sitten emme vaihtaisi kieltämme kokonaan englanniksi, jos suomen säännöt ja käytännöt eivät miellytä? Numerokäytäntömme on kotoisin Saksasta Ruotsin kautta ja mielestäni oikein hyvä ja selkeä. Etenkin amerikkalaisten ja japanilaisten kalenterimerkintäsysteemi on syvältä hanurista.

        Ja poikittain.


      • Vanha juttu
        Meedikkoystävä kirjoitti:

        Eihän tässä kielitaidosta(si) ollut kysymys, vaan siitä, että voimme Suomessa ja suomessa valmistautua numeroilmaisun sekamelskaan.

        Me vanhemmat muistamme, että tuota on aina esiintynyt ,sekä erottimissa että desimaalimerkeissä,jopa yliopistotasolla. Johtunut juuri kansainvälisistä vaikutteista.


    • Tällainen kielitaidon osa näyttää puuttuvan yhä useammalta suomalaiselta.

      Toisaalta anglosaksien (ei siis pelkästään jenkkien vaan myös brittien) käyttämä pilkku- ja pistesysteemi on kyllä loogisempi ja selkeämpi kuin meikäläinen käytäntö. Meillä vaadittu tuhansien erottelu välilyönnillä aiheuttaa kiusallista epäselvyyttä silloin, kun kirjoittaja ei ole osannut käyttää kiinteää sanaväliä, jolloin numero saattaa jakautua kahdelle riville. Esimerkiksi tuhatviisisataa kirjoitettuna 1
      500 näyttää todella tyhmältä. Jos tuhatlukuerottimena käytettäisiin pilkkua, koko numero asettuisi aina yhdelle riville (jos se mahtuu).

      • Ei ymmärrä

        Minusta suomalainen tapa on paljon selkeämpi. Voihan se 1 500 katketa pilkunkin kanssa ja rivin viimeisenä pilkusta ei tiedä alkaako uusi numerosarja.


      • Ei ymmärrä kirjoitti:

        Minusta suomalainen tapa on paljon selkeämpi. Voihan se 1 500 katketa pilkunkin kanssa ja rivin viimeisenä pilkusta ei tiedä alkaako uusi numerosarja.

        Ei rivi katkea pilkusta, joka on keskellä numerosarjaa ilman välilyöntejä.


    • Nenätoimisto

      Näytäisi siis siltä, että raati on valmis muuttamaan Suomen kielioppia tältä osin vasin auliisti. Niinkö? Mars Kielitoimistoon sitten!

      Kysymys. Jos asiastamme laaditaan maailmanlaajuiset yhteneväiset säännöt, niin mikä olisi standardi? Tämä jenkkimalliko?

      Eikö juuri numeroissa tulisi pystyä luomaan yhtenäinen standardi, jotta avaruusalukset pysyisivät radoillaan jne.

      • >> Näyttäisi siis siltä, että raati on valmis muuttamaan Suomen kielioppia tältä osin vasin auliisti. Niinkö? Mars Kielitoimistoon sitten!


      • Hakro kirjoitti:

        >> Näyttäisi siis siltä, että raati on valmis muuttamaan Suomen kielioppia tältä osin vasin auliisti. Niinkö? Mars Kielitoimistoon sitten!

        Kielitoimisto ei mitenkään yksioikoisesti noudata SFS:n standardeja. Lukujen merkitsemisessä linjat ovat kyllä hyvin samanlaiset, mutta eivät täysin yhteneväiset. Joissakin asioissa ollaan ihan sukset ristissä. Esimerkiksi kreikan kielen translitterointiin kielitoimisto suosittaa Kreikan kansallista standardia ja erityisesti argumentoi sen puolesta ja SFS:n tekemää Suomen kansallista standardia vastaan.


      • Tällaisia asioita ei nykymaailmassa standardoida yksillä säännöillä, vaan päinvastoin on tehty paljon työtä, jotta eri kielissä voidaan käyttää omia sääntöjään.

        Kansainvälisen standardointijärjestön ISOn standardeissa, jotka koskevat matematiikan ja luonnontieteiden merkintöjä, erikseen sanotaan, että merkinnössä voidaan käyttää desimaalipistettä tai desimaalipilkkua. ISOn omissa standardeissa käyttämä tapa, siis eräänlainen referenssimerkintä, on pilkun käyttö – vaikka standardien kieli on englanti!

        Tietokoneohjelmissa (joilla avaruusaluksia ohjataan) on alusta alkaen ollut ihan omat käytäntönsä, jotka eivät vastaa minkään ihmiskielen sääntöjä (mutta on alkujaan muodostettu englannin sääntöjen pohjalta).


    • Hucca

      Voimme siis päätellä edellisen asiantuntijan lausunnosta, että englanti ei ole ihmiskieli vaan standardien kieli.

    • Littera no. 55778339

      Mitä väkeä ja milloin ja missä elivät standaarit (standardit)?

      • Minäpä kerron

        Standaari on tietynmallinen viiri (vaakasuorasta tangosta roikkuva kulkue- tai pöytälippu). Erilaiset yhteisöt ja järjestöt jakavat sellaisia mm. merkkipäivälahjoina tai arvovierailleen.

        Tauno Johannes Viiri (1908–2002) oli Mannerheim-ristin ritari nro 35.

        Viiri on VRK:n mukaan sukunimenä 324 Suomessa nykyisin asuvalla henkilöllä. ”Standaareja” siis elää ja asuu keskuudessamme edelleen.


    • Meedikkoystävä

      Onko se sitten nimeltään desimaalipiste: 1.9 kiloa?

      • välimerkkiseksiä

        On sitten piste tai pilkku, niin kilo ei ole mikään mittayksikkö.


    • kdddks

      Esimerkiksi Suomen valtion järjestelmässä joka on tuhat järjestelmä, yrittäjien ilmoittama 10 euroa muuntuu 10,000 euroksi jota he myös suosivat solmimalla sopimuksia kuntien, kaupunkien ja isompien yritysten kanssa... mutta kun työntekijä tekee 10 euron sopimuksen, hänelle maksetaan 256,00 euroa, työnantajan verottajalle ilmoittama 1600,00 muuntuu järjestelmän ymmärtämänä vähennyksiin 10,000 eurona... Aivan tuhoon tuomittu systeemi, mutta minkäs teet kun päättäjät ja herran ketkut ovat itse yrittäjinä valtion palleilla nauttimassa systeemin eduista.... ei ihme että osaa kansalaisista närästää....

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      54
      5399
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3477
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1602
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      197
      1521
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1076
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      25
      1023
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      897
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      836
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      789
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      788
    Aihe