Olipa kerran

kuinkakauanjaksaa

Olipa kerran pieni tyttö joka haaveili tulevansa isona sairaanhoitajaksi. Tyttö kasvoi ja varttui ja hän meni vähän isompana töihin sairaalaan, josta saisi vähän kokemusta haaveilemalleen ammatilleen. Hän sai hyvät arvioinnit tekemästään työstä. Tyttö kasvoi vähitellen aikuiseksi ja hän muutti pois kotoa suureen kaupunkiin jatkamaan työtä sairaalassa, haaveenaan sairaanhoitajan työ. Hän haki opiskelemaan sairaanhoitajan ammattiin ja oli hyvin onnellinen kun pääsi pääsykokeiden kautta opiskelemaan toiveammattiaan. Opiskeluaika meni hyvin. Harjoittelujaksot sairaaloissa menivät hyvin ja sai tavata mukavia opiskelukavereita. Koitti suuri päivä jolloin todistukset jaettiin. Tyttö oli ylpeä ja samalla onnellinen. Sairaanhoitajan tutkinto. Eteen tuli muutto toiselle paikkakunnalle. Tyttö meni töihin vieraan paikkakunnan sairaalaan, mutta hän oli toiveikas. Pidemmän päälle tyttö sai huomata, ettei hän olekaan tervetullut tähän paikkaan. Hän sai kuulla vihlailuja tekemättömistä töistä, väärin jaetuista lääkkeistä ja muusta. Huomauttelija oli eräs miehestään eroava sisarkollega, joka myöhemmin, pyysi anteeksi käytöstään. Se oli liian myöhään , tyttö sanoi itsensä irti. Hän muutti taas. Keikkatyötä tulevalla paikkakunnalla riitti niin paljon kuin vain jaksoi ja halusi tehdä. Kuuliaisena ihmisenä tyttö jaksoi nousta aamuvarhain puhelimen soittoon, tietäen että nyt on tulossa työpäivä. Vuodet vierivät. Positiivinen ja ihmisystävällinen jo aikuiseksi varttunut nuori nainen hakeutui töihin erääseen, silloiseen Helsingin kaupungin ylläpitämään vanhusten asuinpaikkaan. Hän teki töitä oman ammattitaitonsa mukaan, mutta vähitellen sai kuulla vihlailuja, ettei olekaan hyvä tekemässään työssä. Sai inhoittavan ja ilkeän kirjeen persoonallisuuteen ja käytökseen liittyvistä asioista. Tuli niin paha olo että täytyi sanoa itsensä irti. Hänet haluttiin savustaa ulos. Nainen ei kuitenkaan lannistunut, vaan haki töitä edelleen välittämättä pätkääkään mitä hänestä oltiin kirjoitettu. Hän tiesi saavansa töitä taas ja saikin, eräästä yksityisestä firmasta. Nainen teki töitä omalla ammattitaidollaan, käytöksellään, työtaidollaan. Antoi kaikkensa. Tuloksena masennuslääkitys ja työkyvyttömyys juuri näistä kyseisistä arvioinneista. Tällä hetkellä hän on sellaisessa kierteessä, että työharjoittelussa/työtön, työharjoittelussa/työtön.Olipa kerran ja sen pituinen tämä tarina.

14

1227

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Terveisiä sairaalast

      Tuttua on tarinasi. Olen ollut samanlaisessa tilanteessa mikään työni ei kelvannut.Yksinkertaisista töistäkin haettiin vikoja, hankittiin ala-arvoinen kurssi työntekemiseen, jossa ei ollut mitään uutta opittavaa. Jouduin kuntoutuspoliklinkalle ja minulle haettiin kuntien eläkevakuutuslaitokselta määrärahat "työkokeiluun", joka oli tosin täyttä juonittelua.

      Niihin harjoittelupaikkoihin oli jo etuukäteistietoa minusta annettu etten mitään osaa ja pomo oli kuuluttanut palaverissaan "hän tulee tänne osastolle, mutta ei ole kauan aikaa", kohtaloni oli siis päätetty. SAVUSTETAAN ULOS.


      Eräässä harjoittelu ja kokeilupaikassa oli ohjaava kollegani hakenut pitkän sairausloman ettei tarvitse opastaa minua. Minut siis heitettiin OMAN ONNEN NOJAA JA ON HELPOMPI ARVOSTELLA.

      Nuo osastokokeilut ei olleet kuin 2- 3 viikkoa kerta eli juuri ja juuri oppi, niin sai lähteä taas uudelle osastolle oppimaan. Tää työpikkakiusaaminen päättyi kohdallani pitkään sairauslomaa ja sitä kautta eläkkeelle alle 50 v. Nyt vasta olen nähnyt se, että oli onni joutua pois tuollaisesta työstä, mutta en osannut lähteä, kun tarvitsin rahaa velkojeni maksuun. Tämäkin tarina on sairaalasta!

    • Kuulin tästä

      Saaaanksmä arvata? Vanhat katkerat ämmät joilla pari nuorempaa liittolaista?

      • älä sano????????????

        Äläs sano varmasti, että "vanhat katkerat ämmät" taas aloittanut kirjoittelun. Muista, että "köyhän velka ei kestä kauaa". Työpaikkakiusaan voit joutua itse vaikka jo huomenna. Pidä silloin aiheesta ääntä ja kirjoittele lehtiin ja tänne nettiin. Puhumalla tääkin asia saa näyttöä ja alkaavat tajuta jotain, tähän astihan se on ollut "vanhojen akkojen vaihdevuosivaiva" ja muu "hullus" tms.!!!


    • loppuukojo

      Taas turha provo.

    • ex-hoitaja

      VANHAT NAISET SAVUSTAA KAIKKI NUOREMMAT POIS SAIRAALOISTA..ON sitten sairaanhoitaja /lähihoitaja/sairaala-apulainen......sairaalassa valta on näillä vanhoilla akoilla jotka elää koko elämänsä työlleen sitten huono olo näytetään työkavereille työpaikalla..
      Ei yhtään ihme kun hoito-alan työpaikkoja vaikka kuinka paljon .

      • Eläkel hoitotyössä?!

        Olen auttavassa puhelimessa työssä ja saan joka päivä muutaman ahdistuneen puhelun työpaikkakiusatulta ja kaikki on hoitoalalta. Mikä on tämän alan saanut näin pahasti oireeleen. Eräällä maaseudun terveysasemalla on eläkeellä olevat sairaanhoitajat töissä tienaamassa rahaa samoin apuhoitajat. Eläkeläiset tekee hoitotyötä?


    • Uupuneen ystävä

      Eräs toinenkin sairaanhoitajatyttö meni Helsingin kaupungin ylläpitämään vanhusten asuinpaikkaan ja tuli samallalailla kiusatuksi kuin aloittajakin. On kauheaa, että sairaanhoitajia kohdellaan tänä päivänä todella huonosti vaikka he ovat valinneet ammatin, jossa autetaan sairasta ihmistä ja yritetään tehdä hyvää. Ja tämä tapahtuu vielä veronmaksajien rahoilla ylläpidetyissä hoitopaikoissa. Milloin tämä on muuttunut tämmöiseksi sairaanhoitajia kohtaan? Miksi juuri sairaanhitajat ovat nyt tänä päivänä kohteena?

      Pahimpia kiusaajia olivat tytön esimiehet. He ilmeisesti kokivat, että sairaanhoitajat ovat jonkunlainen uhka heille. Ja siksi alkoi kavalaakin kavalampi kiusaaminen, esimies hiipi perässä ja "kyseli" palautetta hoitajilta. Ja koska perinteisesti perus- ja lähihoitajat eivät tue sairaanhoitajia millään tavalla, niin he puhuivat pahaa sairaanhoitajasta, koska he huomasivat, että esimiehelle se oli mieluisaa, että he mollaavat sairaanhoitajaa, ja heitä tämä esimies uskoi, ei lainkaan sairaanhoitajaa. Sairaanhoitajaparka sai loskaa päällensä joka päivä, aamuisin hänen niskaansa kasattiin tulevan päivän sekä sairaan- että perushoitajan työt ja edellytettiin, että hän vielä hyvin ja vastuullisesti pystyy siitä huolimatta tekemään sairaanhoitajan työtä. Perus- ja lähihoitajat kyselivät koko ajan asioita, joita tiesivät kyllä itsekin, mutta halusivat kuormittaa aina vain lisää sairaanhoitajaa, jolla ei ollut mitään työrauhaa vaan hän oli aina kaikkien käytettävissä kuin orja. Työvuoro alkoi sillä, että pöytä oli täynnä muistilappuja ja tee sitä ja hoida tätä lappuja, joita hänelle oli jätetty. Hänelle sanottiin rumasti päin naamaa henkilökohtaisuuksiin mennen ja sanojat olivat omasta mielestään rohkeita hoitajia, jotka eivät esimiehelle uskaltaneet sanoa, mutta ottivat sairaanhoitajan nokittavakseen, koska hänelle uskalsi paremmin sanoa rumasti kun esimiehille ei uskallettu. Sitten he olivat tyytyväisiä itseensä kun olivat sanoneet sairaanhoitajalle taas "suorat sanat". (Olivat saaneet kiukkunsa ja katkeruutensa purettua, kehenkäs muuhun kuin sairaanhoitajaan.)

      Lopulta sairaanhoitajatyttönen koki aamuisin menevänsä työpaikalleen kuin vankilaan ja koki olevansa siellä vanki. Vanginvatijoina olivat lähi- ja perushoitajat ja rangaistuksia (puhutteluita) antoivat esimiehet. Puhutteluihin saattoi joutua milloin mistäkin tekaistusta syystä, johon luonnollisesti muka sairaanhoitaja oli aina syypää. Tälle tyttöselle ei annettu nimetöntä kirjettä, kuten aloittajalle, mutta esimies vihjaili passiivissa, että sinusta on sanottu sitä ja sinusta on sanottu tätä ja sinusta on annettu tällaista palautetta. Luonnollisestikaan ei koskaan kerrottu kuka oli sanonut ja mitä. Näin käytettiin valtaa ja näitä nimettömiä ja kasvottomia palautteenantajia mukamas oli paljon (oikeasti asia oli kai niin, että esimies itse keksi näitä sanomisia, koska nimiä ei voitu kertoa). Sairaanhoitajatyttöparka uupui ja vailla esimiesten tukea ja perus- sekä lähihoitajien ja esimiesten kiusaamana paloi loppuun. Luonnollisesti noita aloittajankin mainitsemia lääkevirheitä "keksittiin" sairaanhoitajan tekemiksi. Kaikki käännettiin aina sairaanhoitajaa vastaan.

      Ylin johto ei saa kiusaamisista tietää, kun nämä esimiehet kestohymy naamallaan kaunistelevat omaa rooliaan ja sanovat, että kun oli niin huonoja sairaanhoitajia.Voi kumpa yli johto tajuaisi jo puuttua sairaanhoitajien huonoon kohteluun. Tämäkin sairaanhoitajatyttönen meni lopulta työhön yksityiseen parjattuunkin hoitoalan yritykseen ja hämmästyi, koska siellä esimiehet olivat paljon mukavampia ja ilmapiiri parempi, joten työtkin sujuivat todella hyvin. Mutta kunnallisessa laitoksessa ilmeisesti huonot esimiehet saavat vain olla eläkeviroissaan eikä heille tule mitään seuraamuksia kiusaamisestaan tai siitä, että he ummistavat silmänsä näkemältään kiusaamiselta.

    • kiusaamista taas

      Sairaanhoitajat ovat tänä vuonna tulleet esille lehdissä siksi, että he ovat olleet työpaikkakiusattuja ja alkaneet vetää työntantajia vastuuseen asiasta. Suomessa on kaksi suurta sairaanhoitajaryhmää, joita kiusataan eniten: ulkomaalaiset ja kotimaiset sairaanhoitajat. Ja näyttää kyllä kovasti siltä, että suurimpina kiusaajina ovat esimiehet ja lähihoitajat. Tästä on useita esimerkkejä eri työpaikoilta, vaikka tutkimusta ei ole vielä tehty, kuka kiusaa eniten ja miksi. Näyttäisi myös siltä, että potilaat eivät kiusaa sairaanhoitajia, vaan arvostavat ja ovat kiitollisia saamastaan avusta. .

      Viimeisin esimerkki löytyy tämän päivän lehtien etusivuilta, filippiiniläisiä sairaanhoitajia on kohdeltu huonosti. Työpaikalla heitä kohdeltiin vihaisesti. Heidän maassaan on vaarallista kuulua ammattiliittoon. Tehy on alkanut hoitaa heidän asiaansa, vaikka he eivät kuulu liittoon. Tehy on saanut paljon muutakin hyvää aikaiseksi ja se ajaa myös sairaanhoitajien palkkausasiaa. Kiitos jälleen Tehylle.

      • M

        Olin laitoshuoltajana Meilahdessa.Pahimmat kiusaajat oli sairaanhoitajia,nuoria naisia ja myös vanhat akat.
        Tosin lääkärit ovat luku sinäänsä.He eivät noteeraa laitoshuoltajia mitenkään.Nauravat päin naamaa.

        Siinä paskassa laitoshuoltajat kiusaavat toisiaan.Se on niin ala-arvoista, että ei voi kuin ihmetellä.Ihmiset syövät toisiaan elävältä.mONI LAITOSHUOLTAJA LÄHTI POIS HOITAJIEN TÖYKEYDEN TAKIA.lUULEVAT OLEVANSA MAAILMAN NAPOJA.
        JUOVAT KOTONA VIINIÄ PULLO TOLKULLA JA EI KUN AAMULLA TÖIHIN.

        ONNEKSI PAIKALLA ON LAITOSHUOLTAJAT, JOIHIN PAHANOLON VOI PURKAA.

        KUN KATSOO ALHAALTA, NÄKEE IHMISTEN TODELLISEN LUONTEEN.
        PAHIMPIA OLIVAT TODELLA TYHMÄN NÄKÖISET LÄHIHOITAJAT.NIITÄ SAI VAROA.
        LÄÄKÄRIEN PERSETTÄ NE NUOLI JA VARMAAN MUUTAKIN.
        TURHA SÄÄLIÄ HOITAJIA.SILLÄ SAMAA PASKAA KUIN MUUALLAKIN -JA VIELÄ PAHEMPAA.


      • Kun kaikki kiusaa
        M kirjoitti:

        Olin laitoshuoltajana Meilahdessa.Pahimmat kiusaajat oli sairaanhoitajia,nuoria naisia ja myös vanhat akat.
        Tosin lääkärit ovat luku sinäänsä.He eivät noteeraa laitoshuoltajia mitenkään.Nauravat päin naamaa.

        Siinä paskassa laitoshuoltajat kiusaavat toisiaan.Se on niin ala-arvoista, että ei voi kuin ihmetellä.Ihmiset syövät toisiaan elävältä.mONI LAITOSHUOLTAJA LÄHTI POIS HOITAJIEN TÖYKEYDEN TAKIA.lUULEVAT OLEVANSA MAAILMAN NAPOJA.
        JUOVAT KOTONA VIINIÄ PULLO TOLKULLA JA EI KUN AAMULLA TÖIHIN.

        ONNEKSI PAIKALLA ON LAITOSHUOLTAJAT, JOIHIN PAHANOLON VOI PURKAA.

        KUN KATSOO ALHAALTA, NÄKEE IHMISTEN TODELLISEN LUONTEEN.
        PAHIMPIA OLIVAT TODELLA TYHMÄN NÄKÖISET LÄHIHOITAJAT.NIITÄ SAI VAROA.
        LÄÄKÄRIEN PERSETTÄ NE NUOLI JA VARMAAN MUUTAKIN.
        TURHA SÄÄLIÄ HOITAJIA.SILLÄ SAMAA PASKAA KUIN MUUALLAKIN -JA VIELÄ PAHEMPAA.

        Nimittely tai toisten ihmisten arvosteleminen ikään tai ulkonäköön perustuvilla seikoilla, ei anna sinusta ihmisenä kovin hyvää kuvaa. Jos käyttäydyit työpaikallakin niin, että epäilit työtovereidesi olevan alkoholisteja ja nuolevan toisten peetä ja toit tätä vielä puheissasi esille, ei ole ihme ettet viihtynyt, eikä viihtyneet työtoveritkaan sinun läheisyydessäsi. Mainitsit, että pahimpia olivat lähihoitajat ja sairaanhoitajat ja lääkärit sekä laitoshuoltajat toisiaan kohtaan. Kaikki olivat siis hirveitä. Ok. Hyvä että pääsit pois, nyt olet varmaan onnellinen ihanassa uudessa työpaikassa, vai tulivatko samat ongelmat taas eteen.


      • meikunhoitsu
        M kirjoitti:

        Olin laitoshuoltajana Meilahdessa.Pahimmat kiusaajat oli sairaanhoitajia,nuoria naisia ja myös vanhat akat.
        Tosin lääkärit ovat luku sinäänsä.He eivät noteeraa laitoshuoltajia mitenkään.Nauravat päin naamaa.

        Siinä paskassa laitoshuoltajat kiusaavat toisiaan.Se on niin ala-arvoista, että ei voi kuin ihmetellä.Ihmiset syövät toisiaan elävältä.mONI LAITOSHUOLTAJA LÄHTI POIS HOITAJIEN TÖYKEYDEN TAKIA.lUULEVAT OLEVANSA MAAILMAN NAPOJA.
        JUOVAT KOTONA VIINIÄ PULLO TOLKULLA JA EI KUN AAMULLA TÖIHIN.

        ONNEKSI PAIKALLA ON LAITOSHUOLTAJAT, JOIHIN PAHANOLON VOI PURKAA.

        KUN KATSOO ALHAALTA, NÄKEE IHMISTEN TODELLISEN LUONTEEN.
        PAHIMPIA OLIVAT TODELLA TYHMÄN NÄKÖISET LÄHIHOITAJAT.NIITÄ SAI VAROA.
        LÄÄKÄRIEN PERSETTÄ NE NUOLI JA VARMAAN MUUTAKIN.
        TURHA SÄÄLIÄ HOITAJIA.SILLÄ SAMAA PASKAA KUIN MUUALLAKIN -JA VIELÄ PAHEMPAA.

        "KUN KATSOO ALHAALTA, NÄKEE IHMISTEN TODELLISEN LUONTEEN.
        PAHIMPIA OLIVAT TODELLA TYHMÄN NÄKÖISET LÄHIHOITAJAT.NIITÄ SAI VAROA.
        LÄÄKÄRIEN PERSETTÄ NE NUOLI JA VARMAAN MUUTAKIN.
        TURHA SÄÄLIÄ HOITAJIA.SILLÄ SAMAA ****** KUIN MUUALLAKIN -JA VIELÄ PAHEMPAA."

        Mene hoidattamaan pääsi - hullu. Kaikenlaista typerystä tänne kirjoittaa. Ja juoppokin olet vielä.


    • Voimia kiusatuille

      Sairaalat ovat olleet pahimpia työpaikkoja. Mukaviakin työkavereita on ollut, mutta siellä ne pahimmat kiusaamiset olen kokenut. Kiusaajat ovat olleet lähinnä keski-ikäisiä naisia, mutta niitähän sairaalat on pullollaan.

      On epäilty valehtelijaksi ja varkaaksi muutamaan otteeseen ja pukukaappini ollessa auki hyökätty penkomaan löytyykö varastettu tavara sieltä. Ikinä en ole varas ollut.

      On epäilty ns. lusmuksi, että heti kun silmä välttää, alan lintsaamaan. Oikeasti kannan vastuuta ja olen erittäin tunnollinen työntekijä. En tupakoi ja teen töitä silloinkin kun toiset istuvat tupakalla. Silti saan kuulla kuinka olen jättänyt tekemättä sitä ja tätä, tai että varmasti olen lintsannut jos en ole ehtinyt tehdä kaikkea.

      On arvosteltu ja nälvitty ulkonäköä ja olemusta, sekä selän takana että päin naamaa. Milloin olen väärän näköinen, tai laittanut jotain typerää päälleni: vaate, koru, yms. Milloin haisen pahalle, eväät haisevat, mikro pitää tuulettaa eväideni lämmityksen jälkeen. Ihan loputonta, olen aina VÄÄRÄ.

      Olen yrittänyt olla ystävällinen, en hauku muita. Ehkä olen liian erilainen ja siksi silmätikkuna.

    • Ei kelpaa

      Suomalaisissa naisissa (ja myös miehissä) on niin paljon vammaisia noita-akkoja. Kaikilla on sama heikkouden tauti, ettei omista asioista ja tunnemaailmasta oteta vastuuta, vaan pistetään kaikki turhaumat vain saman tien kiertämään, että pää yleensä kestää. Näistä ei ole sitten kavereiksi vaikka ovat välillä hyväntuulisen näköisiä ja oloisia. Teitä on varoitettu. Kannattaa vain jaksaa etsiä sellainen paikka, jossa suhdeluku suht' normaalien ja mukavien sekä luonnevammaisten välillä on sopiva. Kokonaan niistä ei näköjään osata hankkiutua eroon, koska jokin kaikupohja ynnä sairasta sääliä näistä lopuistakin useimmiten löytyy.

    • Anonyymi

      Olen ollut siviilipalveluksessa vanhan vaasan sairaalassa 2009-2010. Voin sanoa että täällä on homokammoista kiusaamista. Johtava ylihoitaja, joka on nainen, on solvannut minua hinttariksi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      47
      4573
    2. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      94
      4504
    3. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      612
      4106
    4. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3047
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      79
      2641
    6. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      129
      2173
    7. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      342
      2125
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      205
      2108
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      29
      1735
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1482
    Aihe