Minne pääsee töihin, jos on näpistellyt kaupasta 3 kertaa?

Eikannatanäpistää.

Elikkä kysymys tulikin jo. Olen kuullut, että kauppoihin ei ainakaan pääse,ja että sillä näpistelyllä on suurikin merkitys työnhaussa? Ite olisin juuri kiinnostunut kauppa-alasta, mutta olisi turhaa, jos suorittaisi ne opinnot, jotka tarvitaan kauppa-alalle, koska jos en pääse edes töihin kauppaan. Eli siis minne pääsisin töihin, jos on näpistelystä tullut kolme merkintää rikosrekisteriin. Voi vittu , ei ois pitäny KOSKAAN näpistettä.Kadun vilpittömästi näpistelyjä... Muttamutta pitää vaan nyt toivoa, että ees johonki pääsis töihin..

68

6399

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 14+20

      Eikait kaupan työntekijöille mitään turvallisuusselvitystä tehdä? Että eipä ne sun rikosrekisteristä mitään tiedä, ellet itse asiaa mainosta. Ja onkohan edes oikeassa rikosrekisterissä noi tiedot? Ettet vain tarkottaisi poliisin omaa järjestelmää, mikä on eri asia kuin varsinainen rikosrekisteri.

      • ap

        Ne ovat kuulemma ihan oikeassa rikosrekisterissä, eikä niitä saa sielä pois. =(


      • Elokuun ajatus :)
        ap kirjoitti:

        Ne ovat kuulemma ihan oikeassa rikosrekisterissä, eikä niitä saa sielä pois. =(

        Haist sie kuule rekisteris. Näpistelyistä joista on seurauksena sakkorangaistus EI JOUDU rikosrekisteriin.

        Mutta kleptomaaneja ottavat töihin kauppoihin, koska kauppiaat haluavat, että heillä olisi varkaita omastakin takaa, ei tarvitsisi ulkopuolisia.


    • jantskuu

      Minäkin olen sitä mieltä, ettei sitä kysytä saatika selvitetä mitenkään. Rohkeasti vaan kaupasta hakemaan töitä!

    • Huonomahispäästä

      Mulle on poliisit sanonut, että kun esim. kaupan kassalle menee töihin, tarkistetaan ensin rikosrekisteri. Ja tottakai se vaikuttaa työnhakuun, että et voi työskennellä esim. kaupassa, koska sinulla on menneisyydestä tullut rikosrekisteriin näpistyksestä JO 3 kertaa. Yhdestäkin jo luotto menee. En usko, että missään pikku kiskassa kysyttäisiin moista, mutta esim. K-kaupoissa kysyttiin. Itseläni ainakin vaadittiin rikosrekisteri. Täytyy kyllä olla aikapuhdas rikosrekisteri, että kauppaan pääsee töihin. Myöskään poliisiksi ei pääse, eikä minnekkään missä myydään jotain tavaroita. Oletpa todella ikävässä jamassa. :( Kaverinikin oli näpistäänyt kerran kaupasta tikkarin, pienenmpä tosin, mutta rikosrekisteriin se jäi. Ajatelkaa, YHESTÄ tikkarin näpistyksestä meni sitte kaupan alan poistelut, ei päässy töihin minnekkään vähänkään isompiin kauppoihin töihin, koska oli näpistellyt. Suosittelen, että kannattaa olla PUHDAS rikosrekisteri, jos meinaa kauppaan päästä, niin ainakaan se ei ole esteenä kauppaan töihin pääsynä. Tuurikin voi kyllä ihmeessä käydä jossain kaupassa, joss ei kysyttäisiin rikosrekisteriä, mutta mielestäni sitä kysytään nykyään kaikissa kaupoissa...? Harmi kun rankaistaan esim. 10 vuotta vanhasta pikkurikoksista.:( Noh, elämä on. Luulen, että jos on joskus näpistellyt, mahdollisuudet ovat TODELLA pienet kaupan alalla. Kannattaa etsiä tietja netistä aiheesta, ja jopa kyslellä vähän poliiseilta siitä, että miten kauppoihin pääsee, niin tiedät, kannattaako edes opiskella sitä kauppa-alaa laisinkaan. :-)Anteeksi mahdolliset kirjoitusvirheet. On tosi huono näppäimistö käytössä. :D

      • mistä näitä oikein..

        HÖPÖ HÖPÖ!!

        Alaikäisenä jos näpistää jotain, ei tule rikosrekisteriä. Et ole rikosoikeudellisesti vastuussa, vanhempasi ovat.

        Pienestä näpistyksestä ei tule aikuisenakaan rikosrekisteriin merkintää. Törkeistä rikoksista tulee sitten omansa.

        Ihan voi googlettaa nämä perusfaktat.

        Poliisi voi sanoa vaikka mitä jotta pelästyt sen verran että et enää tee moista.


    • hkhoqq

      Olettekohan nyt sekottanu sakkorekisterin ja rikosrekisterin? Rikosrekisteri merkintä tulee vasta silloin kun on tuomittu EHDOLLISEEN tai EHDOTTOMAAN. Jos tuomitaan käräjissä sakkoihin niin silloin ei tule rikosrekisteri merkintää, se vaan jää poliisin omaan sakkorekisteriin ja sillä ei ole mitään merkitystä työnhaussa tai missään muussa.

      • Eikannatanäpistää.

        Ei vaan , poliisi itse sanoi, silloin kuin näpistin, että sillä on PALJONKIN merkitystä työnhaussa. :\\\


      • gayn1gga
        Eikannatanäpistää. kirjoitti:

        Ei vaan , poliisi itse sanoi, silloin kuin näpistin, että sillä on PALJONKIN merkitystä työnhaussa. :\\\

        Tiedätkö miksi on olemassa erikseen Poliisit ja Oikeustieteen ammattilaiset? siksi että ensin mainitut koulutetaan pitämään yllä järjestystä ja ottamaan kiinni ne jota eipäillään jostain rikollisesta. Jälkimmäisellä ryhmällä on sitten parempi osaaminen noissa lakiasioissa.. Siis poliisi voi sanoa ihan mitä poliisia itseään huvittaa, vaikkapa kuulustelutilanteissa on käytännöllistä puhua amatööririkollisille satuja jolla saadaan nämä tunnustamaan tekoja, tai sitten vaikka rikosehkäisy mielessä on kiva pelotella siitä sun tästä.


      • voielämäsua
        Eikannatanäpistää. kirjoitti:

        Ei vaan , poliisi itse sanoi, silloin kuin näpistin, että sillä on PALJONKIN merkitystä työnhaussa. :\\\

        "Poliisi voi sanoa vaikka mitä jotta pelästyt sen verran että et enää tee moista. "


      • Buri

        Rikosrekisteriin merkitään ainoastaan törkeät rikoksen tekomuodot, sekä seksuaalirikokset. Esimerkiksi murhasta tuleva tuomio pysyy rekisterissä koko loppuelämän. Pahoinpitelystä tuleva tuomio pysyy rekisterissä vain 5 vuotta. Seksuaalirikokset pysyvät rekisterissä 20 vuotta. Talousrikokset pysyvät muistaakseni 10 vuotta. Tässä huomaakin suomen lainsäädännön mädän kohdan. Näpistyksestä ei tule rikosrekisteriin merkintää, koska tuomiota ei langeteta oikeudenkäynnissä. Poliisi antaa sakkorangaistuksen näpistelijöille.


    • Kaupassa

      Kannattaa selvittää suoraan poliisilta, tuleeko näpistyksestä aina merkintä rikosrekisteriin. Ja kuinka moni kauppa selvittää työntekijöidensä taustat perusteellisesti - rikosrekisteriä myöten?

      Olen tehnyt kaupassa töitä useita vuosia. Työhaastattelussa tai myöhemminkään minulta ei ole katsottu tai pyydetty edes opinto- tai työtodistuksia!

    • voro voron tuntee

      Myymälävartijaksi ??

      • turhaa-

        Vartijaksi ei pääse, jos on rikosrekisteri. Samoin ihan turha hakea kauppaan töihin. Tai ylipäätänsä mihinkään missä tehdään turvallisuusselvitys. On niitä muitakin aloja olemassa, miksi siis juuri kauppaan töihin (?)


      • jokuhhhhh
        turhaa- kirjoitti:

        Vartijaksi ei pääse, jos on rikosrekisteri. Samoin ihan turha hakea kauppaan töihin. Tai ylipäätänsä mihinkään missä tehdään turvallisuusselvitys. On niitä muitakin aloja olemassa, miksi siis juuri kauppaan töihin (?)

        Eikö oikeasti pääse töihin kauppaan? :oooooooo Olen itse kerran näpistänyt, ja TODELLAKIN haluan kauppaan.


      • ihan turhaa-
        turhaa- kirjoitti:

        Vartijaksi ei pääse, jos on rikosrekisteri. Samoin ihan turha hakea kauppaan töihin. Tai ylipäätänsä mihinkään missä tehdään turvallisuusselvitys. On niitä muitakin aloja olemassa, miksi siis juuri kauppaan töihin (?)

        Näpistelystä ei tule rikosrekisteriä !!


      • öööp
        jokuhhhhh kirjoitti:

        Eikö oikeasti pääse töihin kauppaan? :oooooooo Olen itse kerran näpistänyt, ja TODELLAKIN haluan kauppaan.

        perusta oma yritys ja tee toiminimellä. silloin tarkistavat vain toiminimen


    • 09e0+

      Pääsee pääsee, polliisit nyt sanoo mitä sanoo. Rikosrekisteri merkintä tulee ainoastaan jos tuomitaan EHDOLLISEEN tai EHDOTTOMAAN. Jos kerran nuorena on näpistellyt sillä ei ole mitään merkitystä, jos ei ole mikään paatunu näpistelijä ja kleptomaani ja on jääny kiinni useita kertoja joka aiheuttaa tuomion EHDOLLISEEN tai EHDOTTOMAAN..piste! Ja turvallisuusselvitystä ei todellaan tehdä missään ruokaupaoissa tai vastaavissa. Suppea turvallisuusselvitys tehdään vaan jos hakee lentokentälle, ydinlaitokselle, puolustusvoimille ym töihin. Laaja turvallisuusselvitys tehdään sitte sellasissa viroissa missä käsitellään salassa pidettyjä tietoja joka vahingottaisi valtion turvallisuutta, taloutta, maanpuolustusta ym.

      • turhaa-

        Jokaiselta, joka hakee vartijaksi tehdään turvallisuusselvitys riippumatta kohteesta. Jos sakot ovat näpistyksestä, niin ura ei aukene vartijaksi. Samoin vartijakortti lähtee samantien alta jos näpistelee. Jos alaikäisenä on näpistellyt, niin se ei haittaa. Myös siivoojille voidaan tehdä turvallisuusselvitys, jos kohde sitä vaatii, ei tartte olla mikään ydinlaitos kyseessä, ihan tavallisetkin firmat voivat sitä vaatia tai esim. pankit.


    • rghrrt54

      Vastaukseni koski lähinnä sitä jos hakee jonnekki siwan kasselle töihin tai vastaavaan elintarvikekauppaan..silloin ei mitään turvallisuusselvityksiä tehdä. Vartijoitten turvallisuuselvityksistä en tiedä höykäsenpöläystä.

    • Näin kaupassa

      Moi, teen osa-aikaisia töitä isossa tavaratalossa. Sain työpaikan nopeasti ja helposti täyttämällä hakemuksen internetissä ja käymällä työpaikkahaastattelussa.

      Minkäänlaisia opinto-ta työtodistuksia ei ole kysytty ja työsuhde on kestänyt jo vuosia. Työterveystarkastustakaan ei uusille työntekijöille ole. Työnanantaja järjestää työntekijöilleen työterveyshuollon.

      • Hmmp

        Näpistys vanhenee rikoksena ymmärtääkseni 5 v. En tiedä, sinuna soittaisin suoraan vaikka poliisille ja kysyisin miten asia on ja mitä esteitä se urallesi aiheuttaa jos nyt yleensä edes mitään:) soitat vaikka Matti Matikaisena Iisalmen poliisilaitokselle jos et omasta halua kysyä jne


      • ai jaa.

        Hei, mm. Keskolla on työpaikkahakemuslomake netissä, mutta onko sen täyttämisestä mitään hyötyä? Kannattaako mennä suoraan esim. paikallisen Anttilan tavaratalopäällikön tykö kysymään töitä, eiköhän ne työt mene juuri niin että kysytään suoraan! Kuka kauppias katselee keskon nettihakemuksen täyttäneitten tietoja.


    • Ei tule merkintää

      Yksi kirjoittaja tuolla aiemmin jo kertoikin asian oikean laidan. Rikosrekisteriin ei tule minkäänlaista merkintää, mikäli henkilöä ei ole tuomittu vankeusrangaistukseen, ehdolliseen tai ehdottomaan. Sinällään olisi mielestäni hyvä, että näpistelijä ei pääsisi kauppaan tai mihinkään muuallekaan sellaisiin töihin, jossa hänellä olisi mahdollisuus jatkaa näpistelyä. Tällaiseen työhön pääsyä vaan ei taida mitenkään voida estää.

      • Maineen menetys...

      • joo.

        Onko se noin, vai onko se niin, että ellei kyseessä ole rikos, josta VOI tulla vankeutta... Eikö rattijuopumuksestakin voi tulla vankeutta, mutta voi tulla sakkoja? En tiedä....

        Sitten yks juttu: Rikosrekisteritiedot ovat SALASSAPIDETTÄVIÄ ja siksi niitä voidaan luovuttaa LAISSA määrättyissä asioissa!


        Entä poliisin rekisterit, ovatko nekin salassapidettäviä! Eli niissäkin pitää olla laillinen ja pätevä syy, että voi luovuttaa ja nimenomaan turvallisuusselvitys eikö siellä poliisi.fi-sivuilla sanottu, että henkilön josta pyydetään on allekirjoitettava se suostumus pyyntöön tai jotain sellaista.... Ei voi pyytää siis sun tietämättä, ja poliisin on pidettävä turpansa kiinni, jos ne ovat salassapidettäviä!

        Mistä tulikin mieleen, kun tässä tämän vuoden alussa taisi olla juttua, että käräjäoikeudessa käsitellyt rikosasiat tulisivat ihan yleisesti julkisiksi. No, miten sitten se, että rikosrekisteritiedot ovat salassapidettäviä enää pitäisi paikkansa! Ja tässähän oli juuri tällä viikolla joku juttu lehdessä, jota en nyt niin tarkasti sitäkään lukenut, mutta jotenkin niin se oli, että jos uutisessa kerrotaan rikokseen syyllistyneen nimi niin se on yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämistä - toki tosi törkeissä rikoksissahan ne nimet kerrotaan eikä kenelläkään ole mitään sanomista, näin on ollut tapana jo pitkään, että kun on törkeästä kyse niin nimi esiin. Mutta siis, jos joku pienempi rikos ja levitellään nimiä niin se olisi sitten rikos! Että kannattaa tällä netissäkin miettiä mitä kirjoittelee jonnekin suomi24:n palstoille rikosten yhteydessä.


    • jk

      ei pääse

    • dthshgsgh

      Mene töihin siivous-alalle ;D;D;D;D

    • kaupan täti

      Kyllä on mahdollisuus päästä, ei sitä joka ketjussa kysytä. ja tiesitkö ettei merkinnät ole kauaa rikosrekisterissäsi, sen voit tarkastaa poliisilaitokselta. nuoruuden tyhmyydet ei aina ole este. haen vaan reilusti töihin. terveisin yksi myymäläpäällikkö

    • mie vaan.

      Ei siellä kaupassa kysellä mitään rekistereitä jne. jos sinne hakee töihin. :) Senkus haet vaan rohkeesti. :)

    • asdvawert

      Ap, Jos nyt vaikka lukisit tästä:

      http://www.oikeus.fi/oikeusrekisterikeskus/13539.htm

      ja kysyt itseltästi että kuinkas kauan niistä tuomioista oli? Ja mihin kategoriaan kuuluu? Tuliko ollenkaan merkintää, ja onko se jo poistunut? Vähintään 5 vuotta on merkintä rekisterissä, enkä usko että näpistelyistä olisi yhtään kauempaa, ei siinä mistään yli kahden vuoden ehdottomista vankeusrangaistuksista ole kysymys. (Tuo on se raja jonka jälkeen merkintä pysyy kauemmin kuin 5 v.)

    • Itekki oon joskus tyhmyyksissäni näpistelly kaupoista mut en jääny kiinni. Ja tässä sitä on K-supermarketin palkkalistoilla keikuttu jo vuoden päivät ilman mitään kaupanalan koulutusta :D ei ne mitään siellä kysele.

    • kiirokki

      Kaikesta näpistelystä pitäisi tulla merkintä suoraan rikosrekisteriin. Ei mitään armoa. Jos taasen niistä ei tule merkintään on kynnys hairahtaa ensi kerran helpompi. Suomessa on vaan liian pienet rangaistukset kaikille varkaille! Ärsyttävää...

    • jepjep

      Näpistämisestä tuomitaan yleensä sakkoihin, joten rikosrekisteriin ei tule mitään merkintää. Vähän sama juttu jos kerran elämässään ylinopeussakot saanut kuljettaja ei pääsisi taksia ajamaan.
      Jos pidät asian kanssa "matalaa profiilia" töitä hakiessa niin etköhän johonkin pääse :). Työnantajiakin on nimittäin monenlaisia.

    • Exkokkari

      Kokoomus suosii myymälävarkaita.

    • 3. kerta toden sanoo

      Eikö Amerikassa jossain osavaltioissa tule elinkautinen jos vaan kolmesti jää kiinni mistä hyvänsä rikoksesta, vaikka ne olisi näpistyksiä?

      Amerikkalainen elinkautinen taitaa lisäksi olla vähän ankarampi kuin suomalainen, elikkä on oikeasti elinkautinen.

      Ei kyllä silloin tarvitsisi aloittajan ongelmaa pohtia.

    • onnea matkaan

      Uskoisin, että Sinua ei ehkä palkata kauppaan töihin jos olet kerta jäänyt kiinni varkaudesta, kuten jo aiemmissa kommenteissa muutamat kanssakeskustelijat ilmaisivat.

    • höpöhöpö..

      poliisit nyt puhuu ja yrittävät päteä tietotaidollaan, jota tosiasiassa ei
      rivipoliisilla ole, he pitävät yllä järjestystä. Järjestyspoliisi voi sinut näpistyksestä kiinni saadessa sanoa että rekisterissä näkyy olevan jo kaksi muuta näpistystä, (heidän oma tietokantansa), mutta rikosrekisteriä näpistyksistä ei tule.

      Näpistelyilläkin toki voit saada aikaan itsellesi rikosrekisterin kunhan vain olet tarpeeksi ahkera ja jossain vaiheessa poliisi(tutkinnanjohtaja/ylikom) kyllästyy toimintaasi, niin tällöin poliisi voi pakkokeinolailla ottaa sinut kiinni ja esittää vangitsemistasi rikoskierteesi katkaisemiseksi.

      ja sit pojjat ja tytösett, muistakaahan sit siel kaupois kun sitä sisäfilettä laukkuihinne lapatte että jossain se menee näpistyksellä ja varkaudellakin raja.. varkaudesta sitten tulee se rikosrekisterimerkintä.

      m82

    • ei ne selvitä kaupoissa mitään rekistereitä.

      mutta jos tulee esimiehen tietoon myöhemmin, että on näpistellyt (varsinkin useasti) niin voi olla että työsuhde loppuu tai joutuu tarkkailuun

    • Deadlift

      Kerran varas aina varas!

    • ÄLLITÄLLI

      Minkä taakseen jättää sen eestään löytää

      • just just.

        Pöljä! Asia on myös niin, että kun asia on hoidettu eli rangaistus kärsitty niin mitäs sitä siitä enää hölisemään ainakaan tarpeettomasti.

        Jos on asiallinen syy pyytää tietoja niin pyydetään, mutta se tieto mitä saadaan 1) et saa omaa rekisteriäsi siitä pitää, 2) et saa lähteä siitä ilkkumaan ympäriinsä!

        Asiallista käyttäytymistä odotetaan!


      • just just.
        just just. kirjoitti:

        Pöljä! Asia on myös niin, että kun asia on hoidettu eli rangaistus kärsitty niin mitäs sitä siitä enää hölisemään ainakaan tarpeettomasti.

        Jos on asiallinen syy pyytää tietoja niin pyydetään, mutta se tieto mitä saadaan 1) et saa omaa rekisteriäsi siitä pitää, 2) et saa lähteä siitä ilkkumaan ympäriinsä!

        Asiallista käyttäytymistä odotetaan!

        Niin joo tosta käräjäoikeuksien juttujen julkaisemisasiasta, se oli sitten muistaakseni niin, että käräjäoikeudet itse olisivat laittaneet jutut nettiin! Siis se vuoden alussa ollut juttu, josta tuossa kirjoitin edellä. Mutta silloin vuoden alussa ei kerrottu että miten se sitten olisi toteutettu, eli olisivatko ratkaisut olleet aivan sellaisenaan nimineen kaikkineen netissä kaikkien luettavissa vai vain sellaisten luettavissa jolla olisi oikeus sinne päästä (mahtaako näin olla nyt jo, että lukemaan pääsee, jos on oikeutettu virkansa puolesta?, vai ovatko ratkaisut vain paperilla tuomioistuimen arkistossa?) vai olisiko siellä ollut tyyli se, että jutun laatu ja tuomio kerrottaisiin mutta kaikki osallisten nimet jätettäisiin pois? Eli kerrottiin vuoden alussa, että harkitsivat käräjäoikeuksien juttujen nettiin laittamista, mutta se miten se tapahtuisi jäi kertomatta. Mutta sinänsä, että jos kaikkien luettavissa olisi nimineen päivineen tuomiot ja ratkaisut niin eihän se rikosrekisteritietojen salassapitokaan toteutuisi!

        Ja tällä viikolla oli jossain aviisissa vähän samaan tyyliin juttu: Että kun kunnissa jotkut lautakunnat käsittelevät vaikkapa naapurien tonttikiistoihin liittyviä valituksia, niin jotkut kunnat julkaisevat pöytäkirjoissaan netissä nämä asiat. Eli kun googlaa jonkun nimeä, saattaa putkahtaa esiin tietoja jostain naapurivalituksista joita on käsitelty. No, tämäkin asia kuulemma ei ihan ole kaikkien hyvin tapojen mukaista, että netissä moisia julkaistaan. Ohjeeksi tähän ongelman kysyjälle antoi joku korkeampi instanssi, että voi yrittää pyytää tiedon poistamista netistä mutta se instanssi ei sitten itse kuitenkaan pysty vaatimaan poistamista! Minä, tämän kirjoittaja, en asiaan liity millään tavalla.

        Että sellainen netti! Voi löytyä vaikka mitä kun kaikki pistetään nettiin harkitsematta ja miettimättä! Itse olen joskus entisten työkavereitten nimiä googlannut huvin vuoksi niin kuin googlaan silloin tällöin oman nimenikin, entisistä työkavereista löysin yhden, jossa tämän puolipäivätoimeen valinnasta joku toinen hakija oli tehnyt oikaisupyynnön - no, vähänkö se nyt tietysti sitten oli säälittävää kun tietäähän sen, miten kunnan virkamiehet toimivat - se minkä he tekevät, se on oikein, ja valittaja ei muuta kuin nolaa ittens, etenkin kun kaikki pistetään nettiin! Ja se kunta kyllä pistää nettiin kaiken! Peruste: Viranomaisen toiminnan julkisuudesta annettu laki. Mutta toisaalta,voihan sitä käyttä järkeä niitä pöytäkirjoja laatiessaan, että tekisi ne sitten niin, että nimiä ei tarvitse esille pistää! Jonkun sortin pöytäkirjalajin valinta esim. voi estää nimien joutumisen nettiin. Mutta jotkut nyt tekevät mitä tekevät virkamiesintoiluissaan.


      • dfgfgxhfgj
        just just. kirjoitti:

        Niin joo tosta käräjäoikeuksien juttujen julkaisemisasiasta, se oli sitten muistaakseni niin, että käräjäoikeudet itse olisivat laittaneet jutut nettiin! Siis se vuoden alussa ollut juttu, josta tuossa kirjoitin edellä. Mutta silloin vuoden alussa ei kerrottu että miten se sitten olisi toteutettu, eli olisivatko ratkaisut olleet aivan sellaisenaan nimineen kaikkineen netissä kaikkien luettavissa vai vain sellaisten luettavissa jolla olisi oikeus sinne päästä (mahtaako näin olla nyt jo, että lukemaan pääsee, jos on oikeutettu virkansa puolesta?, vai ovatko ratkaisut vain paperilla tuomioistuimen arkistossa?) vai olisiko siellä ollut tyyli se, että jutun laatu ja tuomio kerrottaisiin mutta kaikki osallisten nimet jätettäisiin pois? Eli kerrottiin vuoden alussa, että harkitsivat käräjäoikeuksien juttujen nettiin laittamista, mutta se miten se tapahtuisi jäi kertomatta. Mutta sinänsä, että jos kaikkien luettavissa olisi nimineen päivineen tuomiot ja ratkaisut niin eihän se rikosrekisteritietojen salassapitokaan toteutuisi!

        Ja tällä viikolla oli jossain aviisissa vähän samaan tyyliin juttu: Että kun kunnissa jotkut lautakunnat käsittelevät vaikkapa naapurien tonttikiistoihin liittyviä valituksia, niin jotkut kunnat julkaisevat pöytäkirjoissaan netissä nämä asiat. Eli kun googlaa jonkun nimeä, saattaa putkahtaa esiin tietoja jostain naapurivalituksista joita on käsitelty. No, tämäkin asia kuulemma ei ihan ole kaikkien hyvin tapojen mukaista, että netissä moisia julkaistaan. Ohjeeksi tähän ongelman kysyjälle antoi joku korkeampi instanssi, että voi yrittää pyytää tiedon poistamista netistä mutta se instanssi ei sitten itse kuitenkaan pysty vaatimaan poistamista! Minä, tämän kirjoittaja, en asiaan liity millään tavalla.

        Että sellainen netti! Voi löytyä vaikka mitä kun kaikki pistetään nettiin harkitsematta ja miettimättä! Itse olen joskus entisten työkavereitten nimiä googlannut huvin vuoksi niin kuin googlaan silloin tällöin oman nimenikin, entisistä työkavereista löysin yhden, jossa tämän puolipäivätoimeen valinnasta joku toinen hakija oli tehnyt oikaisupyynnön - no, vähänkö se nyt tietysti sitten oli säälittävää kun tietäähän sen, miten kunnan virkamiehet toimivat - se minkä he tekevät, se on oikein, ja valittaja ei muuta kuin nolaa ittens, etenkin kun kaikki pistetään nettiin! Ja se kunta kyllä pistää nettiin kaiken! Peruste: Viranomaisen toiminnan julkisuudesta annettu laki. Mutta toisaalta,voihan sitä käyttä järkeä niitä pöytäkirjoja laatiessaan, että tekisi ne sitten niin, että nimiä ei tarvitse esille pistää! Jonkun sortin pöytäkirjalajin valinta esim. voi estää nimien joutumisen nettiin. Mutta jotkut nyt tekevät mitä tekevät virkamiesintoiluissaan.

        Laittaahan joku näistä oikeusviranomaisten toimintaa valvovista laitoksista juttuja nettiin, mutta ne ovat siis sillä tavalla laitettu, että nimet eivät näy. Olikohan se eduskunnan oikeusasiamies vai oikeuskansleri tai tietosuojavaltuutettu vai mikä, mutta siis ratkaisut esitetään netissä tyyliin "hakija oli tehnyt valituksen koska ...." eli nimiä ei sanota.


      • juoksukaljaaaaaa

        Ei löydä eestä jos heität kaupasta pöllimäsi tavaran taakse,ja omaat stevaria nopeammat jalat!


    • Suosittelen.

      Jokaisella suomen kansalaisella on oikeus ja velvollisuus marssia lähimmälle poliisiasemalle, laitokselle ja virastoon ja pyytää ote itseään koskevista rekisterimerkinnöistä, mitä ja mihin niitä on tallennettu.
      Tällä tavalla moni ihminen selviäisi nykypäivään eikä tarvitsisi pähkäillä tyhmiä keskustelupalstoilla.

      Jos on ujo eikä ole kanttia mennä polliisin juttusille, ottaa passista tai henkilöllisyystodistuksesta kopion ja sen kera kirjeitse omalla allekirjoituksella pyytää nuo rekisteriotteet.

      Sama koskee suomen asiakastietoa, jos haluaa tietää itseään koskevat luottomerkinnät. Ne voi kysyä 12 kk välein.

      Eikä maksa mitään.

      • ei ihan.

        katsopa kuule se oikeusrekisterikeskuksen info. sieltä ainakaan ei saa edes omia tietojaan ihan noin vain, siellä nimittäin infossa lukee että tietojen saantia on rajoitettu. Ja se muuten maksaa se rekisteriote!


    • pakkoyrittäjä

      Oma firma pystyyn.

    • hevosmiesten juttuja

      Jos et ole tapanäpistelijän alalle pyrkinyt, niin näpistelyistä ei jää merkintää esim. rikosrekisteriin, ja rikosrekisteritiedot saa pyytää vain tietyissä tapauksissa - ei niitä saa kuka vain! Turvallisuusselvitys - jaaha, tekeekö tavallinen kauppias sellaista? Eli pyytää poliisiviranomaiselta tiedot luotettavuudestasi ja sovellutko aikaisemman poliisin kanssa tekemisissä olosi takia tehtäviin joissa käsitellään rahaa tai toisen omaisuutta! En ole kuullut ainakaan että tekisi. Ja poliisin merkinnätkin vanhenevat viidessä vuodessa - jos olen oikein ymmärtänyt.

      Kauppiaat eivät itse kai mitään rekisteriä pidä henkilöistä jotka on kiinni otettu näpistelystä. Tällaisiin rekistereihinhän pitäisi olla lupa. Tietystikään ei kannata siihen kauppaan pyrkiä jossa on kiinni jäänyt. Tai pienessä kylässä ei mihinkään, tokko pienessä kylässä yhtä kauppaa enempää onkaan.

      Täällä jo eräät kertoivat, ettei sakkoja merkitä rikosrekisteriin. Voit muuten ihan itse katsoa oikeusrekisterikeskuksen sivut, sieltä selviää milloin rikosrekisteriotetta voidaan pyytää. Ja ymmärtääkseni ainoa paikka missä sitä työpaikanhaun kyseessä ollen pyydetään ovat nämä lasten ja nuorten kanssa toimimaan joutuvat, ja silloinkin ilmoitetaan vain seksuaalirikoksista tai huumeista saadut tuomiot. Oikeusrekisterikeskuksen sivuilla asia on selvitetty.

      Samoin voit itse katsoa sen turvallisuusselvityksen suhteen jota siis poliisiviranomaiselta pyydetään tiettyjen työtehtävien kyseessä ollen mitä siihen laitetaan ja milloin sitä yleensäkään voidaan pyytää. Ja tästä pyynnöstä on sinulle kerrottava.

      Minkähän poliisin kanssa sinä olet keskustellut, joku miliisi varmaan.

      http://www.oikeus.fi/oikeusrekisterikeskus/18232.htm

      Sinulla on myös oikeus itselläsi saada tietää mitä rikosrekisteriin sinusta on merkitty,
      omat tietosi siis, ei muiden: http://www.oikeus.fi/oikeusrekisterikeskus/18203.htm

      Turvallisuusselvitys:
      http://www.poliisi.fi/poliisi/home.nsf/0/C2227C70D0D38C98C22576030030517F?opendocument

    • tieto

      Näpistyksestä ei tule rikosrekisteriä ja kaupan kassalle kyllä pääsee. S-ryhmässä käsittääkseni haluavat jonkin paperin poliisilta, mutta Keskon puolelle pääsee kyllä suoraan..

      Itselläni on aika pitkä lista merkintöjä poliisin rekisterissä ja sen lisäksi myös rikosrekisterissä vapausrangaistus. Eivätpä ole minun työnsaamista mitenkään vaikeuttaneet. Poliisiksi en ehkä pääse enkä vartijaksi lähivuosina, mutta kaupan alan hommia (pääasiassa kassaa) olen tehnyt koko ajan, ja siis työpaikkaakin vaihtanut sen jälkeen, kun nuo merkinnät ovat olleet.

      Minulle on sitäpaitsi paljon isompiakin juttuja kuin jotain tikkarin näpistämistä.. Nimenomaan omaisuuspuolelta.. Petosta, kavallusta yms.

      Mutta kannattaa silti jatkossa olla fiksummin :D

      • vai niin.

        No, sepä se, että kun eivät pyydä sitä turvallisuusselvitystä! Mutta jos pyytäisivät ja paikallispoliisi merkitsisi siihen tiedot kavalluksistasi ja petoksistasi, niin tuskin pääsisit!

        Siis kun katsoo poliisi.fi-sivuilta ne turvallisuusselvitysasiat, minulle ainakin tuli se käsitys, että selvityksen antaja poliisihenkilö voi oman harkintansa mukaan antaa tiedot, eli katsoa miten parhaaksi näkee ainakin jossain määrin.


    • kerraykspullo

      Ei ne näpistelymerkinnät säily kuin muutaman vuoden niissä rekistereissä joista kauppiaat niistä voi saada tietoa...Et oo kumminkaan menossa Supoon hommiin.

    • rotankolosta

      KYLLÄ pääsee! takaovesta???

      • JOOOOO!

        Niin, että kauppaan pääsee.
        Mutta silloin kun Nokia vielä esim. Salossa puhelimia kokosi ja joku vuokrahenkilöstöfirma haki sinne väkeä töihin, niin ei päässyt puhelimia kokoamaan jos oli ollut viimeisen viiden vuoden aikana missään tekemisissä poliisin kanssa muuten kuin ajokortti, passia tai henkkaria hakemassa!

        Sillä lailla! Maan ja yrityksen etu vaati. Mutta nythän sinne ei pääse kukaan.


      • brezhnev
        JOOOOO! kirjoitti:

        Niin, että kauppaan pääsee.
        Mutta silloin kun Nokia vielä esim. Salossa puhelimia kokosi ja joku vuokrahenkilöstöfirma haki sinne väkeä töihin, niin ei päässyt puhelimia kokoamaan jos oli ollut viimeisen viiden vuoden aikana missään tekemisissä poliisin kanssa muuten kuin ajokortti, passia tai henkkaria hakemassa!

        Sillä lailla! Maan ja yrityksen etu vaati. Mutta nythän sinne ei pääse kukaan.

        Kyllä hokkikommareille kelpaa rosvot,ei ansaitse parempaa


    • Olet oikeassa. Minäkin olen näpistänyt muutaman kerran ja kadun sitä päivittäin. Jäin vain kerran kiinni ja se riittää. Olen näpistänyt pari kertaa myös abc-asemalta.

    • apapap

      Pääseekö vaatekauppaan sitten töihin? -Ap

      • katos vaan.

        No, katos vaan, oletpa välkky. Eikös ne rahaa käsittele siellä vaatekaupassakin, hinnoiteltujen vaatteiden lisäksi!

        Jos kauppias tarkastaa tiedot, niin voi olla että ei pääse. Ja ketjujahan ne vaatekaupatkin tuppaavat olemaa....

        Pääseeköhän kello- ja korumyymälään? Joo, ei tarvi vastata.


    • Kylläpääseekai?

      Mielestäni kauppaan pääsee töihin. Ei kai siellä niin tarkasti taustoja tutkita ?

    • HeiN-

      Itseltäni ei ole yhdessäkään kaupassa kysytty rikosrekisteristä yms. Ei onneksi siellä mitään merkintöjä olisikaan. Töitä on tullut tehtyä Cittarissa, S-Marketissa ja äitiyslomasijaisuus Stockmannilla.

    • Plöö

      Hain juuri siivousfirmaan töihin ja siellä kysyttiin rikosrekisteristä, meinasivat tehdä supeean turvallisuusselvityksen. Sanoin ettei siellä mitään ole, mut alkoi mietityttämään itteenikin heti sen jälkeen että onko! Kun nuorempana tuli sakkotuomio kavalluksesta ja petoksesta. Ei siitä vielä viittä vuotta ole aikaa ainakaan. Onpas pyllystä jos siellä jotain onkin.

    • Nuoruuden hölmöilyä

      Itse näpistelin kuusitoistavuotiaana.
      Olen sittemmin ollut töissä pikkukaupassa ja nyt vartijana. Vähäinen anastusrikos vanhenee 5 vuoden päästä ja itse olen päässyt turvallisuusalalle olemalla rehellinen. Kerroin suoraan, että olen nuorena töppäillyt. Kaupat eivät tee minkäänlaista turvallisuusselvitystä, että otat vaan opiksi ja haet ahkerasti!

      Tiedän että se tuntuu kamalalta jos tekee rikoksen jota katuu syvästi. Maailma siihen ei kuitenkaan lopu, vaan elämä jatkuu - toivottavasti nuhteettomana. CV ja työhakemus kouraan ja sitten sinne kauppaan kyselemään myymäläpäällikköä tai vastaavaa.

    • Apua kaipaava

      Hei, olen näpistänyt kaupata 1 kerran ja jäänyt kiinni. Se tapahtui kun olin 12-13 vuotias.. Olen nytten siis 18 vuotias ja haaveena olisi mennä vaatekauppaan töihin. tai sitten haluaisin lävistäjäksi. Tai tulliin töihin. Onko mahdollista mihinkään näihin ?

    • ldkjgnjsdfnhgdfhu

      Rikosrekisteriin merkitään myös tiedot ratkaisuista, joilla

      henkilö on Suomessa jätetty lain nojalla rangaistukseen tuomitsematta tai
      oikeushenkilö on tuomittu _yhteisösakkoon._

      Yhteisösakko on oikeushenkilölle annettava sakkorangaistus rikollisesta toiminnasta.

      Merkintöjen poistaminen
      5 vuoden kuluttua lainvoiman saaneen tuomion antopäivästä
      -yhteisösakko

      t. wikipedia

    • Anonyymi

      lopeta toi ,,,
      toi sun näpistys ei näy missään papereissa kaikki oikeudenkäynti rikokset mistä sut
      tuomitaan näkyy 5 vuotta ehdolliset vang rangaistukset kait kans 5..

      eli pentuna kaupasta syyhkiminen rahattomana on ihan normaalia

    • Anonyymi

      Kyllä suomessa ojankaivuuta riittää .Hommaat vaan lapion ja meet kunnantoimistoon kysymään mistä aloitan.

    • Anonyymi

      Kai se kaveri on jo johonkin päässy.Kohtahan jo eläkeiässä.

    • Anonyymi

      Ihan mihin vain .

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      18
      1525
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1315
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1212
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1112
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1036
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1035
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      10
      1026
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      999
    9. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      2
      996
    10. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      991
    Aihe