AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!
 /   /  / Paljon kysymyksiä.

Paljon kysymyksiä.

5 Vastausta 119 Lukukertaa
Paljon olisi kysymyksiä, jotka mietityttää minun ja mieheni mieltä kun olemme hankkimassa ensimmäistä lasta. Olemme selailleet kelan sivuja jo paljon, mutta jotkut asiat vaatii varmistusta. (Tai aika monetkin).

Mikäli auttaa vastaamaan selkeämmin niin tässä perustiedot tästä tulevasta äidistä: 21-vuotta, ollut vakituisesti töissä jo viitisen vuotta(Nyt tulisi korkeakouluopintojen vuoksi muuttaa työsopimusta pienemmäksi),täytyy hakea opintotukea, 2010 vuositulot n. 20 000 bruttona, asun mieheni kanssa, auinkustannukset/kk n. 1200e.


-Maksaako työnantaja äityysloman ajalta palkkaa(kaupanala)?


-Saako äitiyspäivärahaa tai kotihoidontukea yhtäaikaa opintotuen kanssa?
( Kelan sivuilla luki äitiyspäivärhan osalta, että se maksetaan vähimmäismääräisenä... Mikä on vähimmäis määrä?)


-Jos siirtyy täysipäiväisestä työntekijästä ennen raskautta tekemään vain joka toisen viikonlopun töitä, voiko työnantaja pestä kätensä tulevasta äitiyslomasta? Eli menettäisinkö työpaikalta tulevat etuudet(mikäli niitä on), kun on pakko vähentää työtunteja opiskelun vuoksi?

-Saako lapsilisän aina äitiyspäivärahan lisäksi? Tai kotihoidontuen lisäksi?


-Onko olemassa vielä jokin oleellinen raha/tuki -asia, josta en ole kenties edes tietoinen ja tulisi olla?

Suuri kiitos jo etukäteen. Vastauksista on korvaamaton apu.
- Palkan maksu riippuu tessistä, Kela ei sitä tiedä.

- lapsilisän saa syntymää seuraavasta kuusta alkaen ja siihen kuuhun asti kun lapsi täyttää 17 v

- minimiäitiysraha on 22,96 e/päivä

- opintotukea saa kun on päätoiminen opiskelija, eli myös äitiysrahan ja kotihoidon tuen aikana jos opiskelee. Äitiysraha maksetaan miniminä jos nostaa opintotuen.
- Palkan maksu riippuu tessistä, Kela ei sitä tiedä.

- lapsilisän saa syntymää seuraavasta kuusta alkaen ja siihen kuuhun asti kun lapsi täyttää 17 v

- minimiäitiysraha on 22,96 e/päivä

- opintotukea saa kun on päätoiminen opiskelija, eli myös äitiysrahan ja kotihoidon tuen aikana jos opiskelee. Äitiysraha maksetaan miniminä jos nostaa opintotuen.
- työnantajan käsien peseminen on työnantajan asia, eli perustuu alanne työehtosopimukseen. Äitiyslomaa työnantaja ei voi sinulta kieltää vaikka tekisit mitä.
Hei

Kiitos kysymyksistäsi.

Äitiys- ja vanhempainraha määräytyy ensisijaisesti viimeisen valmistuneen verotuksen työtulojen (joista vähennetään tulonhankkimiskulut) perusteella. Jos jäisit äitiyslomalle vuonna 2012, käytetään vuoden 2010 työtuloja. Kerrot tulosi pienentyvän ennen äitiyslomaa opiskelun vuoksi, joten verotustyötulo voisi tulla kysymykseen sinun tilanteessasi. Jos tulisi nousisivat 20% verotustyötulosta, voisit esittää äitiyslomaa edeltävältä ajalta 6 kk työtulot, jonka perusteella päiväraha voisi määräytyä.

Mikäli nostat opintotukea samanaikaisesti äitiys- ja vanhempainrahan kanssa, maksetaan päiväraha vähimmäismääräisenä, joka on (kuten nimim. lisää tulee, kertoikin 22,96 e/pv). Äitiys- ja vanhempainrahaa maksetaan arkipäiviltä (ma-la). Sunnuntailta ja arkipyhiltä ei makseta päivärahaa.
Suosittelen olemaan yhteydessä työnantajaan tarkistaaksesi heidän palkanmaksuvelvollisuuden äitiyslomasi alkuajalta.

Äitiys- ja vanhempainrahakautesi jälkeen, kun lapsi on n.9 kk ikäinen, voit hakea kotihoidon tukea. Myös sitä voi saada yhtäaikaa opintotuen kanssa, mutta kotihoidon tuki on tuloa opintotuen tulorajojen seurannassa.

Lapsilisää aletaan maksaa syntymää seuraavan kuukauden alussa, eikä sen saaminen vaikuta muihin etuuksiin.

Äitiys- ja vanhempainrahaa ja äitiysavustusta (pakkaus tai raha) tulee hakea viimeistään kahta kuukautta ennen laskettua aikaa, joko äidin vanhempainetuushakemuksella (SV9) tai sähköisesti www.kela.fi/asiointi. SV9-lomakkeella haettaessa voi hakea myös lapsilisän samalla lomakkeella. Mukaan tulee liittää alkuperäinen raskaustodistus.

Mikäli tulonne pienentyvät oleellisesti, voit tarkistaa oikeuden yleiseen asumistukeen. Alustavasti tuen määrää voit arvioida laskurilla:
http://asiointi.kela.fi/aylaskenta_app/AYLaskentaApplication.

Muistattehan että myös isällä on mahdollista pitää isyysrahakautta heti lapsen syntymäpäivästä lukien ja isälle on myös olemassa mahdolisuus pitää isäkuukausi aikaisintaan vanhempainrahakauden lopusta. Isä voi pitää myös osan vanhempainrahakaudesta. Lisää tietoa isän etuuksista löydätte:
http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/120701121608EH?OpenDocument.

Lisätietoa lapsiperheitä koskevista etuuksista saatte soittamalla asiakaspalvelunumeroon

lapsiperheet 020 692 206 ma-pe klo 8-18.

Mukavaa kesän jatkoa!

Kela-Kerttu
Kiitos kaikille vastauksista, niistä oli iso hyöty!
Mukavaa kesänjatkoa!
 /   /  / Paljon kysymyksiä.

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja haku

Lisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta