AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!
 /   /  / Isyysloma 2013??

Isyysloma 2013??

55 Vastausta 6 396 Lukukertaa
Moro,
Meillä laskettuaika 24.9.2012, mutta olen ajatellut pitää vasta vuonna 2013. paljonko minulla on isyyslomapäiviä vuonna 2013, kun se uudistushan tulee tähän?
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi.

Isyysvapaan pituus on sama myös ensi vuonna, eli 18 arkipäivää.

Isäkuukausi korvautuu uudella isän vapaalla, josta voit lukea tarkemmin Kela-Kertun tiedotteesta osoitteessa
http://keskustelu.suomi24.fi/node/10790014

Uudistus koskee kuitenkin vain niitä perheitä, joissa äitiysrahakausi alkaa vuoden 2013 puolella. Sinun kohdallasi äitiysrahakausi alkaa jo tänä vuonna, joten teidän perhettänne uudistus ei koske.

Ystävällisesti
Kela-Kerttu
Hei, miten jos laskettu aika on 9.2, ja äitiysloma alkaa 4.1, mutta lapsi syntyykin ennen vuoden vaihdetta tai 31.12? Muuttuuko tämä isyysloma-asia lapsen aikaisemman syntymisen vuoksi? Ja äitiysrahan alkamiset sen myötä?
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi.

Uusi laki tosiaan koskettaa niitä perheitä, joiden vanhempainpäivärahakaudet alkavat 1.1.2013 jälkeen. Eli jos äidin vapaa alkaa ajallaan 4.1.2013, silloin isä on uuden lain piirissä.

Jos lapsi on syntynyt kuitenkin ennenaikaisesti ennen äitiysvapaan alkua, esim. 30.12.2012, alkaa oikeus äitiysvapaaseen lapsen syntymää seuraavasta päivästä lukien eli 31.12.2012. Tällöin isän kohdalla sovelletaan vanhoja säännöksiä eli 1.1.2013 voimaan astuva laki EI kosketa perhettä.

Terveisin
Kela-Kerttu
Ompa perseestä. Eikä se pitäisi olla niin, että kaikki joita se oikeus koskee muutoksen voimaantullessa saavat sen pidemmän isyysloman mikäli lykkäävän isyysloman alkamista vuoden 2013 puolelle vaikka lapsi syntyykin 2012 puolella? Tyhmää tuollainen! Miksi se ei voi olla niin, että huhtikuun 2012 jälkeen syntyneiden lasten isillä on oikeus tähän?

Sanohan sinne Kelalle tällaiset terkut!
Hei!

Kiitos palautteestasi.

Lait säätää eduskunta, joten Kela ei voi vaikuttaa niiden sisältöön tai aikatauluihin. Yleensä kaikki muutokset otetaan käyttöön vuoden vaihtuessa, jolloin valitettavasti käy niin, että kaikki perheet eivät pääse osalliseksi muutoksesta. Näin oli esim. myös silloin, kun isäkuukausi piteni 24 päivästä 36 päivään.

Ystävällisesti
Kela-Kerttu
Minäkään en sitte saa pitää sitä uutta vapaata. Vaikka laskettu aika on 10.1.2013.
Hei!

Tämänhetkisen tiedon mukaan lakiesitys todellakin koskee niitä perheitä, joiden ensimmäinen saman lapsen perusteella maksettava vanhempainpäiväraha kohdistuisi tammikuun 1. päivään 2013 tai sen jälkeiseen aikaan. Tämä tarkoittaa, että äidin äitiysrahakausi tulisi alkaa 1.1.2013 tai sen jälkeen.

Tiedotamme kuitenkin uudesta laista ja sen aiheuttamista muutoksista vanhempainpäivärahoihin, kunhan laki lopullisesti hyväksytään.

Syysterveisin
Kela-Kerttu
Meillä on laskettu aika 31.1.2013, Miten käy minun Isyysloman kanssa? Onko isyysloman pituus 18pv. vai pitempi?

Terveisin
Iskä lapista
Hei!

Tämän hetkisen tiedon mukaan lakimuutos ei koske teidän perhettä, koska lapsesta maksettava äitiysraha alkaa vuoden 2012 puolella (24.12). Äitiysraha on osa vanhempainpäivärahoja.

Lakimuutos koskisi perheitä, jossa laskettu aika on aikaisintaan 6.2.2013 ja äitiysraha alkaisi 2.1.2013.

Terveisin
Kela-Kerttu
Entä jos laskettu aika on 25.1.2013. Onko mahdolllista aloittaa äiteysrahakausi vasta 1.1.2013 jolloin lakimuutos koskee meidän perhettä?
äitiysrahakausi alkaa 30 arkipv ennen laskettua aikaa eli tuossa tapauksessa v. 2012 puolella. En ymmärrä miksi valitatte tästä asiasta? Uudistuksen jälkeen isällä on ihan tismalleen sama määrä vapaapäiviä kuin nytkin: 18 pv isyysvapaata ja 36 pv "isäkuukautta". Mitä ihmeen väliä sillä on isän kannalta kumman vuoden puolella äitiysrahakausi alkaa, kun vapaata on päivälleen sama määrä.

Se mikä muuttuu, on se että jatkossa isäkuukausi (36 pv) ei enää vähennä äidin vapaata 12 päivällä. Eli äitihän se on joka tässä saa enemmän vapaata ensi vuonna, mutta isän vapaat ovat nyt ja jatkossakin saman pituiset. Piste.
No oisko siksi juuri, että minulla ätinä on se 12 päivää vähemmän eli perheenä yhteensä saamme 12 päivää vähemmän, vain jonkun parin päivän vuoksi!
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Äitiysrahan maksu alkaa 30 arkipäivää ennen laskettua aikaa, eikä sitä valitettavasti voi myöhentää.

Terveisin
Kela-Kerttu
Kyllähän sekin harmittaa, jos lottovoiton olisi saanut numerolla 12 mutta omassa lapussa on numero 11. Johonkin se raja vedetään ja tottakai se harmittaa niitä joilla se jää pienestä kiinni. Mutta sellaista tämä elämä täällä maailmassa nyt vaan on. Luulisi että sen verran on opittu kun jo lapsiakin ollaan tekemässä.
Mitenkäs käy minun isyysloman kun laskettu aika on 3.2 jolloin vaimon äitiysraha lähtee pyörimään 3.1.2013? Koskeeko uudistus meidän perhettä?
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi!

Jos laskettu aika on 3.2.2013, alkaa äitiysrahakausi 29.12.2012, eli lakimuutos ei silloin koskisi teidän perhettä.

Terveisin

Kela-Kerttu
Enkö voi vuonna 2013 pitää tuota tulevaa 54 päivän isyyslomaa yhteen soittoon lapsen syntymän jälkeen? Jääkö osa ns. isyyslomasta käyttämättä kokonaan, jos äiti jää kahdeksi vuodeksi hoitovapaalle? Vai milloin voi pitää nuo 18pv:n jälkeiset isyyslomat aikaisintaan?
Miten on, meillä laskettu on 12.3.2013.. joten miten asia koskee minua/meitä? en ole kuullutkaan aikaisemmin koko asiasta! :O
-Nipa
Hei!

JaniAnterolle: Lapsen synnyttyä voit pitää 18 arkipäivän mittaisen isyysvapaan samaan aikaan äidille maksettavan äitiys- ja vanhempainrahakauden aikana. Eli samoin kuin tällä hetkellä voimassa olevien ohjeiden mukaan.

Loppujen 36 päivän pitämisestä ei ole vielä selkeää ohjeistusta, koska eduskunta ei ole vahvistanut sosiaali- ja terveysministeriön esitystä. Tiedotamme heti, kun asiaan tulee varmuus.

Käsittääkseni äidin hoitovapaalla olo ei estäisi isän vapaiden pitämistä, koska isähän voi tälläkin hetkellä pitää siirretyn isäkuukauden, eikä äidin tarvitse omaa hoitovapaata keskeyttää sen vuoksi. Kotihoidontukea Kela ei maksa samasta lapsestä äidille sillä aikaa, kun isälle maksetaan hänestä vanhempainetuuksia.

Äijänkäppänä1:lle:
Uudistus koksee teidän perhettänne, koska ensimmäinen lapsesta maksettava vanhempainpäiväraha sijoittuu 2013 vuoden puolelle.

Terveisin
Kela-Kerttu
Tyypillistä harhaanjohtavaa tiedotusta taas Kelalta. Isät ehtivät jo innostua, että pääsevät hoitamaan kunnolla uutta perheenjäsentä, mutta isyysloma onkin säilynyt täysin ennallaan 18 päivässä! Kunhan on tehty vain kosmeettisia muutuksia. Kela se ei vaan opi, että on olemassa asiakkaita, eikä pyrokratiaa varten. MItä ihmettä tälläkin palstalla Kela-Kerttu väittää, että joo, koskee teitäkin tai ei koske, kun ei isyysloman pidentäminen koske oikeasti ketään!
Hei!

Kiitos palautteestasi.

Kela-Kerttu on tiedottanut sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteiden perusteella vireillä olevasta lakiehdotuksesta jo heinäkuusta 2012 alkaen. Tiedoteketjun löydät osoitteesta http://keskustelu.suomi24.fi/node/10790014

Tiedoteketjusta voit käydä itse toteamassa, että Kela-Kerttu on useaan kertaan kirjoittanut, että isän vapaiden määrä pysyy päivälleen samana kuin nytkin, mutta vapaiden ehdot muuttuvat. Kela ei määrittele näitä ehtoja, vaan ne säädetään laissa. Kela ei siis voi vaikuttaa näihin ehtoihin millään tavalla.

Jos koet, että lakimuutos ja sen valmistelusta tiedottaminen on ollut harhaanjohtavaa, niin suosittelen olemaan yhteydessä eduskunnan oikeusasiamieheen tai sosiaali- ja terveysministeriöön.

Ystävällisesti
Kela-Kerttu
Hei

Laskettu aikamme on maaliskuussa 2013 ja äitiysrahan maksu alkaa kelan laskureilla laskettuna helmikuussa.

Sosiaali- ja terveysministerion tiedotteessa lukee, että uudistus koskee niitä, joille ensimmäinen vanhempainetuus maksetaan aikaisintaan 1.1.2013.

http://www.stm.fi/vireilla/lainsaadantohankkeet/toimeentulo_ja_vakuutusasiat/isyysvapaa

Kelan tiedotteessa lukee muuten samoin, mutta vanhempanetuuden tilalla puhutaan vanhempainrahasta.

http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/191012142539HL?opendocument

Vanhempainetuuteen lasketaan käsittääkseni myös äitiyspakkaus.
Ymmärränkö oikein, että kelan tiedotteen mukaan me olemme oikeutettuja uudistukseen, mutta STM:n tiedotteen mukaan olemme oikeutettuja vain, jos äitiyspakkauskin maksetaan meille vasta tammikuuussa?

Eli uskallanko jo nyt hakea äitiyspakkausta ja äitiysrahaa, vai haenko ne vasta viime tipassa tammikuun 1. päivän jälkeen ihan varmuuden vuoksi?

Toki tämä on vasta vireillä oleva asia, ei päätetty. Mutta haluan silti toimia niin, ettei tule yllätyksiä, jos laki menee läpi.
Vanhempainpäivärahoja ovat erityisäitiysraha, äitiysraha, isyysraha ja vanhempainraha. Äitiyspakkaus ei ole vanhempainpäiväraha, eikä mikään muukaan päiväraha. :) Se on sosiaalietuus (pakkaus tai raha).
Sosiaali ja terveysministeriön tiedotteessa:

Laki koskisi niitä perheitä, joissa ensimmäinen saman lapsen perusteella maksettava vanhempainetuus kohdistuisi tammikuun 1. päivään 2013 tai sen jälkeiseen aikaan.

Eli puhutaan vanhempainETUUDESTA (ei vanhempainrahasta).

Googlettamalla mitä vanhempainetuus sisältää, tulee kelan sivut, joissa mainitaan vanhempainrahat ym SEKÄ äitiysavustus (joko äitiyspakkaus tai raha).

Eli edelleen tämä tiedote viittaa mielestäni siihen, että äitiyspakkausta en uskalla tilata vielä. Kelan tiedote on siis erilainen, siinä puhutaan vain rahasta.
Kumpaan siis voi luottaa?
Hei!

Kiitos kysymyksistä.

Uudistus koskee niitä perheitä, joissa vanhempainpäivärahan ensimmäinen maksupäivä on 1.1.2013 tai sen jälkeen. Vanhempainpäivärahoja ovat erityisäitiys-, äitiys-, isyys- ja vanhempainraha.

Käytännössä ensimmäinen maksettava etuus on yleensä äitiysraha. Eli jos äitiysrahakauden ensimmäinen päivä on vuoden 2012 puolella, ei uudistus koskisi kyseistä perhettä, mutta jos se on 1.1.2013 tai sen jälkeen tulisi uudistus koskemaan kyseistä perhettä.

Sillä, minkä vuoden puolella äiti hakee tai saa äitiyspakkauksen ei ole merkitystä.

Isyysvapaiden muutosta koskeva Kela-Kertun tiedoteketju löytyy osoitteesta
http://keskustelu.suomi24.fi/node/10790014

Ystävällisesti
Kela-Kerttu
Hei

Varmistan vielä kerran.

Onko siihen joku syy, miksi Kelan tiedotteessa puhutaan eri sanoilla kuin STM:n tiedotteessa? Eli Kelassa puhutaan vanhempainrahasta ja STM:ssä vanhempainetuudesta?

Toiseksi, josoletetaan, että ministeriön tiedote on virallisempi, koska se on lainsäätäjän tiedote vireillä olevasta lakimuutoksesta. Niin mitä vanhempainetuudet siis virallisesti sisältävät? Kun Kelan sivuilta saa käsityksen, että kaikkiin vanhempainetuuksiin kuuluu myös äitiysavustus (pakkaus).

Kiitos vastauksista jo etukäteen,
Minna
Hei!

Kiitos viestistäsi.

Kela-Kertun tiedotteet pyritään aina kirjoittamaan mahdollisimman selkeästi ja sellaisella kielellä, että lukijan on helppo ymmärtää mitä niissä sanotaan. Sen vuoksi Kela-Kertun tiedotteessa puhutaan vanhempainpäivärahoista, sillä vanhempainpäivärahaoikeuden (yleensä äitiysrahan) alkaminen määrittelee sen, tuleeko uudistus koskemaan perhettä vai ei.

Jos haluat tarkempia tietoja lain valmistelusta tai STM:n tiedotteen sanamuodoista, voit olla yhteydessä ministeriöön.

Ystävällisesti
Kela-Kerttu
Hei,

Thaimaalainen kihlattuni odottaa meidän yhteistä esikoista. Lapsen laskettu aika on 13.02.2013 ja lapsi syntyy Thaimaassa.
Tarkoituksena on kuitenkin kesän aikana hakea perhe Suomeen ja virallistaa suhde menemällä naimisiin. Itse olen Suomen kansalainen ja asunut sekä työskennellyt Suomessa koko ikäni.
Onko minulla oikeus isyysvapaaseen ja millaiseen yleensäkin? Eli vaikuttaneeko avopuolison sääty tai kansalaisuus asiaan? Lapsi saa tietääkseni kuitenkin Suomen kansalaisuuden automaattisesti tänne tullessaan.
Hei!

Vanhempainetuuksien saaminen edellyttää Suomen sosiaaliturvan piirin kuulumista. Lisäksi äidin tulee asua Suomessa vähintään 180 päivää juuri ennen laskettua aikaa saadakseen äitiys-ja vanhempainrahaa.

Vaikka äidillä ei olisi oikeutta äitiys-ja vanhempainrahaan, voi isä hakea isyysrahaa lapsen synnyttyä. Isyysrahan saaminen edellyttää kuitenkin sitä, että asut yhdessä lapsen ja lapsen äidin kanssa ja kuulut Suomen sosiaaliturvan piiriin silloin.

Tarkemmin voit selvittää tilannettasi soittamalla Kelan lapsiperheiden palvelunumeroon: 020 692 206, ma-pe klo 8-18.

Terveisin
Kela-Kerttu
Hei,

Laskettu aikamme on 10.3.2013. Hain joulukuussa äitiys- ja vanhempainvapaan Kelasta ja en tiennyt silloin vielä tästä isyysvapaiden muutoksesta, joten hain vanhempainvapaan 12 vrk lyhennettynä, jotta isä saisi pitää isäkuukauden. Haluankin pitää vanhempainvapaakauden nyt täysimittaisena ja isä lomansa myös aikanaan, koska niiden pituudet eivät vaikuta enää toisiinsa. Miten asian saa näppärimmin korjattua?

Kelan sivuilla muuten vanhempien vapaita koskeva laskuri antaa päivämäärät edelleen vanhan mallin mukaisesti, toivottavasti tämä päivittyy pian!
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi!

Sinä voit tehdä asiointipalvelussa vanhempainrahahakemuksen näistä 12 hakemattomasta arkipäivästä.

Kela.fi -sivuille tehdään vanhempainpäivärahalaskureihin päivitys 9.2.2013.

Terveisin

Kela-Kerttu
Olen jäänyt äitiyslomalle lokakuussa 2012.

Tilanteemme on, että vauvan isä on työtön. Voiko vanhempainvapaata pitää kumpi tahansa, ei voisinko antaa oman vanhempainlomani lopusta isälle pari kuukautta niin että hän voisi saada vanhempainrahaa ja minä voisin mennä töihin?

Onko tuo isyysloma jotenkin eri juttu, eli jos pidän koko äitiyslomani, niin voiko isä saada tämän lisäksi vielä jotain aikaa olla vauvan kanssa ja saada siitä rahaa vaikka hän ei muutenkaan olisi töissä?

MIssä vaiheessa näitä pitää hakea Kelasta? Olisiko pitänyt hakea jo silloin ennen minun lomani alkamista?
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Sinulle maksetaan äitiysrahaa 105 arkipäivää. Näitä päiviä voi pitää vain äiti. Tämän jälkeen maksetaan vanhempainrahaa 158 arkiäivää, jota voi pitää joko äiti tai isä, mutta ei kumpikin samaan aikaa.

Isällä on mahdollisuus pitää 18 arkipäivää isyysvapaata äitiys- ja vanhempainrahakauden aikana. Mahdollisuus alkaa kuitenkin vasta lapsen synnyttyä. Tällöin molemmat vanhemmat saavat Kelalta samaan aikaan vanhempainpäivärahoja.

Teidän perhettä koskee isäkuukauden ohjeet, koska ensimmäinen lapsesta maksettu vanhempaipäiväraha on ollut 2012 vuoden puolella. Eli isän on pidettävä vanhempainrahakaudesta 12 viimeistä päivää saadakseen 24 ylimääräistä isyysrahapäivää, joista yhdessä muodostuu 36 arkipäivän mittainen isäkuukausi.

Isäkuukauden voi pitää suoraan vanhempainrahakauden jatkoksi tai pitää siirrettynä 180 päivän sisällä vanhempainrahakauden päättymisestä.

Isäkuukautta on haettava viimeistään 2 kuukautta ennen sen alkamista ja jos se pidetään myöhemmin siirrettynä, niin sen pitämisestä on ilmoitettava 2kk ennen vanhempainrahakauden päättymistä.

18 päivän isyysvapaan ajalta maksettavaa isyysrahaa voi hakea heti lapsen syntymän jälkeen tai takautuvasti viimeistään 2kk vanhempainrahakauden päättymisestä.

Terveisin
Kela-Kerttu
Vanhempainvapaa on tarkoitettu molemmille vanhemmille. Eli voitte valita kumpi sitä pitää.

Isyysvapaa on eri asia, mutta teidän perhettä ei koske tämä 2013 voimaan tullut muutos. Sinun miehesi voi pitää isäkuukauden. Se pidetään sinun äitiysloman perään.
Saako työtön isä jotain työttömyysetuutta? Sitä ei voi saada yhtä aikaa vanhempainrahan kanssa. Kannattaisiko äidin valita vanhempainraha vaikka pienenäkin palkan lisäksi?
Hei

Nimerkki "työtön ja työssä" lienee tarkoittanut kommenttinsa suoraan pohdittavaksia "karoliinaj1":lle. Tosiaan työttömyysetuutta ja vanhempainpäivärahaa ei voi saada samaan aikaan. Jos isä on vanhempainrahalla eivät esim. ansiosidonnaiset päivät kulu. Jos äiti käy työssä äitiys- ja vanhempainrahan aikana maksetaan äidille vanhempainpäiväraha vähimmäismääräisenä 23,77 e/pv.

Terveisin
Kela-Kerttu
Moi, Luin kelan sivuilta "Isyysrahan saanti edellyttää, että asut yhdessä lapsen äidin kanssa." Lapsi on tulossa parin viikon päästä ja olin siinä uskossa että jään 3 viikon isyysvapaalle ennen kuin luin yo. tekstin. Asumme eri osoitteissa vaimon kanssa ja molemmat kuulumme sosiaaliturvan piiriin. Olen töissä ja vaimo opiskelija. Ilmoitin jo töihin että jään isyysvapaalle viime vuoden puolella. Tarkoitus on osallistua vauvan hoitoon ja olen hyvissä väleissä vaimon kanssa. Tarkoitus olisi ollut viettää isyysloman aika vaimon ja lapsen kanssa. Meillä on avioliitto voimassa mutta asumme erillään. Voiko tähän hakea poikkeuslupaa isyysrahalle ja lomalle? Lapsi on esikoinen ja haluan hyvän suhteen lapseen.
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi.

Isyysrahaan on oikeus isällä, joka asuu äidin ja lapsen kanssa samassa osoitteessa. Kerroit, että olette naimisissa. Jos erillään asuminen johtuu välien rikkoutumisesta, ei isyysrahaan ole oikeitta. Jos asutte erillänne esim. työkuvioiden vuoksi, voit hakea isyysrahaa.

Suosittelen ottamaan yhteyttä Kelan lapsiperhe-etuuksien asiakaspalveluun 020 692 206, niin voimme selvittää tilannettanne tarkemmin.

Ystävällisesti
Kela-Kerttu
Kiitos vastauksesta. Olin yhteydessä kelan lapsiperheiden neuvontaan ja sieltä sanottiin ettei minulla ole oikeutta isyysrahaan. Aikaisemmin samasta numerosta oli neuvottu että olen oikeutettu isyysrahaan. Selitin tietysti meidän kuvion ja että olemme naimisissa ja asumme eri osoitteissa. Kävin vielä Matinkylän kelan toimistolla paikanpäällä kysymässä jo viime syksynä että miten minun isyysraha menee kun asutaan erillään. Sanottiin että olen oikeutettu isyysrahaan kun olemme naimisissa. No ilmoitin työnantajalle että jään isyysvapaalle jo hyvissä ajoin viime vuonna. Lapsi syntyi 03.02.2013 ja olen nyt ollut palkattomalla ja ottanut miinustunteta pari viikkoa. Eka viikko meni sairaalassa perhehuoneessa. Vauva voi hyvin ja olemme siitä onnellisia. Ilmoitin töihin että kelan kanta on tämä ja sain lomat jarjestettyä omalla kustannuksella. Meinasin hakea isyysrahaa kuitenkin vaikka se luultavasti ei menekkään läpi. Tuntuu kohtuuttomalta etten saa päivääkään palkallista isyysvapaata. Aikamoinen aukko lainsäädännössä. Saanhan jo päivän vapaata palkallista vapaata jos olen muuttamassa, tai jos menen lähisukulaisen hautajaisiin. Jos on flunssa niin voi olla pari päivää palkallisella vapaalla omalla ilmoituksella. Tässä isyysraha-asiassa on nyt pahasti asiat pielessä ja toivon että kelan puolesta pystyvät käyttämään poikkeuslupaa ja maalaisjärkeä. Kelan sivuilla oli maininta poikkeustapauksista. Mitä kaikkea näihin poikkeustapauksiin kuuluu? Viittaan yhteen annettuun esimerkkiin ja siitä ymmärtää että tämä on yksi tapaus ja muitakin tapauksia on. "Voit saada isyysrahaa poikkeuksellisesti, vaikka asuisitte eri osoitteessa, jos erossa asuminen johtuu esim. työtilanteesta". Esim työtilanne on yksi syy poikkeukseen. Mitähän nämä muut on?
Hei!

Olen pahoillani, jos olet saanut ristiriitaista ja ehkä hieman virheellistäkin tietoa.

Vanhempainpäivärahaan on oikeus isällä, joka on avioliitossa lapsen äidin kanssa, eikä asu hänestä välien rikkoutumisen vuoksi erillään. Tämä perustuu sairausvakuutuslakiin (SVL 1224/2004 9 luku 1 § 3 mom.), joten Kelan on seurattava näitä säädöksiä, eikä välttämättä voi käyttää kovinkaan paljon "maalaisjärkeä".

Jos vanhemmat asuvat erillään jonkun muun kuin välien rikkoutumisen vuoksi, tulee isän selvittää tilannetta hakemuksessa, jotta Kela voi ratkaista voidaanko myönteinen päätös tehdä erillään asumisesta huolimatta. Nämä tilanteet ovat niin tapauskohtaisia, ettemme ennakkoon voi sanoa mikä selvitys menee läpi. Useimmiten syynä on kuitenkin työskentely tai opiskelu toisella paikkakunnalla, jolloin kyseessä ei ole välirikosta johtuva ero.

Jos haluat saada vanhempainpäivärahaa, jätä hakemuksesi ja selvitä tilannetta.

Ystävällisesti
Kela-Kerttu
Hei,
Laskettu aika on 21.5.13 voinko pitää isyyslomaa heti 21.5 pv sen 12 arkipäivää heti lapsen syntymän jälkeen,koska ilmoitan tänään 9.4 työpaikalleni pitäväni isyyslomaa. (Alle 2kk aikaa laskettuun aikaan) Miten työpaikka siihen suhtautuu jos syntymä venähtääkin eli voiko isyysloman aloitusta venyttää. Voinko pitää myöhemmin loput isyyslomasta (54pv-12pv mitä heti alkuun pidin) 42pv? Pitääkö lopuista päivistä kertoa työpaikalle 2kk ennen kuin haluaa pitää loput isyyslomat. Vai voinko vain nyt pitää sen 12 arkipäivää koska ilmoitin työpaikalle myöhässä isyysvapaasta alle 2kk aikana.
-M
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi.

Kaikista isyysvapaan pitämistä koskevista asioista kannattaa keskustella työnantajan kanssa. Koska perhevapaiden pitäminen on työsopimuslakiin perustuva oikeus ja työsuhdeasia, Kela ei pysty ottamaan kantaa siihen mitä työnantajan kanssa sovitaan tai milloin sinun kannattaisi ilmoittaa tulevat vapaat.

Sääntönä voisi kuitenkin pitää että enintään 12 arkipäivää kestävä vapaa on ilmoitettava työnantajalle viimeistään 1 kuukautta ennen vapaan alkua ja yli 12 arkipäivän mittainen vapaa on ilmoitettava viimeistään 2 kuukautta ennen vapaan alkua.

Sinulla on käytettävissä 54 arkipäivää isyysvapaata. Oikeus alkaa syntymästä lähtien. Äidin kanssa yhtäaikaa (eli äitiys- ja vanhempainrahakaudella) voit pitää enintään 18 arkipäivää. Kaikki isyysvapaat on pidettävät viimeistään lapsen 2. syntymäpäivään mennessä.

Jos pidät lapsen syntymän jälkeen vapaata 12 arkipäivää, sinulla on käytettävissä äitiys- ja vanhempainrahakaudella vielä 6 arkipäivää. Tai halutessasi voit pitää loput 42 arkipäivää äidin vapaiden jälkeen.

Ystävällisesti
Kela-Kerttu
Hei,

Meillä on tilanne, jossa äiti menee töihin äitiysvapaan viimeisiksi 31 päiväksi. Voinko olla silloin vapaasti isyysvapaalla vai rajoittaako tuo 18 päivää minua, vaikka äiti on töissä? Jos rajoittaa, voiko äitiysvapaan vain perua tuolta ajalta?
Hei

Vanhemmat voivat keskenään päättää kumpi vanhemmista pitää vanhempainrahakauden tai he voivat sen jakaa siten, että molemmalla vanhemmalla korkeintaan kaksi jaksoa vanhempainrahaa. Jos jäät kotihoitamaan lasta, voit hakea vanhempainraha itsellesi siksi aikaa, kun puolisosi työskententelee. Nämä 18 paivää on ovat isyysrahoja ja niiden pitäminen ei vaikuta oikeuteesi saada vanhempainpäivärahaa.

Muistathan hakea vanhempainpäivärahaa viimeistään kuukautta ennen kuin haluat sen aloittaa.

Terveisin
Kela-Kerttu
Hei,

Kysymys ei ollut vanhempainrahasta, jonka jakaminen on hyvin selitetty. Eli äiti menee töihin jo äitiysvapaalla, ennen vanhempainrahakauden alkua. Vanhempainrahakauden alettua äiti jatkaa töissä ja jään itse vanhempainvapaalle kotiin. Mutta voinko olla isyysvapaalla ennen vanhempainrahakautta yli 18 päivää, kun kerran äiti on töissä eikä kotona.
Hei

Kiitos kysymyksestäsi.

Voit olla äitiysrahakaudella isyysvapaalla 18 arkipäivää ja saada tuloihisi perustuvaa isyysrahaa. Äitiysrahaa ei voida maksaa isälle muutoin kun erityistilanteissa, esim. äiti sairastuu, jonka jälkeen äitiysrahaa voidaan maksaa vanhempainrahana isälle.

Terveisin

Kela-Kerttu
Hei Kela-kerttu!

Kysyisin tuosta isyysloma "aloittmisesta". Eli kun isä voi pitää lapsen syntymän jälkeen 1-18 arkipäivää isyysvapaata (tätä uutta siis kun laskettu aika on joulukuun lopulla 2013). Kelan ohjeissa neuvotaan hakemaan tuki vasta lapsen syntymän jälkeen, mutta työnantajalle pitää ilmoittaa 2 kk etukäteen jos pitää yli 12 päivää isyysvapaata (muuten 1 kk).
Tyhmä kysymys, mutta mitä jos laskettuaika ei pidä paikkaansa ja lapsi syntyy viikkoa- kahta aikaisemmin tai myöhemmin. Miten tämä hoidetaan työnantajan kanssa ettei isyysvapaan ensimmäien viikot kulu siihen että yliajalle mennyttä lasta odotellaan kotona?

Ja toinen kysymys, isyysvapaaksi ei lasketa arkipyhiä. Eli jos isyysvapaa alkaisi 23.12. mihin asti se voi kestää enimmillään kun huomioidaan nämä joulun/uudenvuoden (2013-2014) vaihteen pyhät?
Työnantajalle ilmoitetaan 2 kk ennen laskettua aikaa, että noin 2 kuukauden päästä meille syntyy lapsia ja pidän syntymän yhteydessä. Jos lapsi päättääkin syntyä vaikka viikon etuajassa tai 2 viikkoa myöhässä, niin työnantaja on lain mukaan velvollinen joustamaan. Isyyslomaa VOI alkaa pitää vasta lapsen syntymäpäivästä lähtien, eli jos lapsi menee yliajalle, niin isyyslomakaan ei ala, ennen kuin lapsi näkee päivänvalon.

23.12. alkaen lasket 18 kappaletta kalenteriin mustalla merkittyjä päiviä.
Hei

Kiitos kysymyksestäsi.

Yleensä työnantajalle riittää, kun ilmoitetat lapsen lasketun synnytysajan ja oikeutesi isyysrahaan alkaa lapsen syntymäpäivänä. Yleensä työnantajat joustavat tässä asiassa. Tarvittaessa voit kysyä lisätietoja omasta ammattiliitosta.

Tosiaan isyysraha päiv'ät ovat niitä kalenteriin merkittyjä mustia päivä. Jos isyysraha alkaa 23.12.2013, se päättyy 16.1.2014, jos isä pitää 18 arkipäivää isyyslomaa.

Terveisin
Kela-Kerttu
Heippa Kerttu!

Minulle on syntymässä vauva ja siltä vuodelta kun toi isyysraha lasketaan olen ollut isäkuukaudella ja lomautettuna 2 kk loput ajasta töissä niin otetaanko kelan ja työttömyyskassan maksamat rahat huomioon päivärahaa lasketaessa?
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi!

Vanhempainpäivärahat määräytyvät ensisijaisesti viimeisen vahvistetun verotuksen työtulojen mukaan. Tänä vuonna alkavissa etuuksissa käytetään v. 2011 vahvistettuja työtuloja. Jos ko. vuonna on ollut maksussa sosiaalietuuksia, niitä ei oteta tulona huomioon.

Vanhempainpäivärahan laskennassa voidaan käyttää myös muita perusteita.

Jos olet ollut töissä ennen isyysvapaata, voit esittää 6 kk:n työtulot isän vanhempainetuushakemuksen liitteeksi. Ilmoita lisäksi tulonhankkimiskulut, jos sinulla niitä on. Jos nämä nykyiset työtulot ovat kahdella kerrottuna tulonhankkimiskuluilla vähennettyinä väh. 20 % paremmat verrattuna v. 2011 vahvistettuihin työtulohin, voidaan vanhempainpäivärahan perusteena käyttää näitä uudempia tuloja.

Vanhempainpäivärahan laskennassa voidaan käyttää ns. 2 lasta 3 vuodessa -sääntöä, jos edellinen lapsi ei ole ehtinyt täyttää 3 vuotta ennen uuden lapsen laskettua aikaa. Vanhempainpäivärahojen on täytynyt perustua silloin työtuloihin.

Jos olet saanut vanhempainpäivärahakautta edeltäneiden 4 kuukauden aikana työttömyysetuutta tai työllistämistukea työelämävalmennukseen, päivärahasi on yleensä vähintään 86 % maksetun etuuden määrästä. Työttömyysetuuden määrässä ei oteta huomioon ylläpitokorvausta, ansiopäivärahan korotettua ansio-osaa ja muutosturvan ansio-osaa, peruspäivärahan korotusosaa ja muutosturvalisää eikä työmarkkinatuen korotusosaa. Lapsikorotus sen sijaan huomioidaan.

Kun lapsi syntyy ja jätät isän vanhempainetuushakemuksen (6 kk:n työtulot liitteenä), Kela tutkii millä perusteella uusi vanhempainpäivärahasi määräytyy.

Terveisin

Kela-Kerttu
Elis siis jos edellinen lapsi ei ole ehtinyt täyttää 3 vuotta saa saman päivärahan kuin edellisestä ymmärsinkö oikein?
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi.

Jos lapsi ei ehdi täyttää 3 vuotta ennen uuden lapsen laskettua aikaa ja edellinen päätös on perustunut TYÖtuloon, voi olla mahdollista että uusi vanhempainpäiväraha määritellään edellisen päätöksen perusteena olleella työtulolla. Edellinen ja uusi päiväraha eivät välttämättä ole aivan samansuuruisia, koska vanhaa työtuloa tarkistetaan palkkakertoimella.

Kela vertailee kaikkia käytössä olevia vaihtoehtoja (verotus, edellinen päätös, mahdolliset 6 kuukauden työtulot) ja pyrkii myös katsomaan mikä olisi asiakkaalle edullisin vaihtoehto.

Terveisin
Kela-Kerttu
Hei Kerttu,

miten käytännössä lasketaan isyyspäivien kuluminen. Jos pidän isyysvapaata pääsiäisviikolla ja sitä seuraavalla viikolla, vähentävätkö välissä olevat pyhäpäivät vapaitani? Ohjeiden mukaan normilauauntai laskettaisiin mukaan, mutta lasketaanko pitkäperjantai ja lauantai pääsiäisenä?
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi!

Isyysvapaaseen lasketaan mukaan arkipäivät (mustat päivät). Pyhäpäivät ja sunnuntait (punaiset päivät) jätetään laskuista pois.

Pitkäperjantai on pyhäpäivä (ei lasketa isyysvapaaseen) ja pääsiäislauantai on arkipäivä (lasketaan isyysvapaa päiväksi).

Terveisin

Kela-Kerttu
 /   /  / Isyysloma 2013??

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja haku

Lisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta