AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!

 /   /  / Toiminimen verotus

Toiminimen verotus

20 Vastausta 5 414 Lukukertaa
Miten toiminimen verotus ja yksityisotot menevät?

Jos toiminimi saa tuloja vuoden aikana 14000€.
Menot ovat 2000e.
Yksityisotot 10000€.

Niin, onko tilikauden tulos, josta maksetaan verot: 2000€ (14000-2000-10000) vai 12000e (14000-2000)?

Ja jos tulos on 2000€, niin joutuuko yrittäjä maksamaan yksityisotoistaan 10000e:sta veroa?
Veroa maksetaan 12 tonnista. Yksityisottoja ei erikseen enää veroteta.
Kiitos vastauksesta.

Yksityisotot eivät siis vaikuta toiminimen tulokseen "mitenkään", eli ovat tuloja edelleenkin.

Tulot. 14000€
Menot 2000€
Tulos = 12000€ ->josta verot huolimatta ottojen (10000€) määtästä.

Sitten on enää kysymys, että mitä voi menoiksi laittaa yritykselle...
Esim.
Yitys harjoittaa autoilualan korjaamo- ja maahantuontia, voiko yritys ostaa "menoina" auton polttoainetta?

Jos auton polttoaine kuulostaa liikaa suoraan "omalta" käytöltä, niin entäs jos toimiala on lentoaiheinen ja polttoaine on lentobensiini?
Elinkeinotoiminnan kuluna saat vähentää ne menot jotka on tarvittu synnyttämään tuloa. Jos toimintasi on sellaista että siinä tarvitaan bensaa jonkun koneen käyttämiseen niin tietenkin se on vähennyskelpoinen meno.

Mutta älä erehdy pitämään verotarkastajia idiootteina. Ne yleensä on vanhoja kettuja jotka kyllä tietää mitä etsiä ja osaavat laskea. Jos firmassa on ruohonleikkuri ainoa bensalla käyvä kone, niin tonnin polttoaine kulut kirjanpidossa saattaa herättää mielenkiintoa tarkastajissa.
Silloin maksat ennokkoveroa n. 5-20% (riippuu verokortistasi) tuosta yksityisotosta (10.000) joka kirjataan palkaksesi ja jonka myös ilmoitat veroilmoituksessa. Erotus 2000 jää yhtiösi tulokseksi olkoon sitten yhtiömuoto tmi, ky tai oy. Palkkaa voi ja kannattaa yrittää ottaa verottomana esim. kilometrikorvauksina, eli kirjaa kaikki toimintaan liittyvät ajelut ylös, jotka ilmoitat tilitoimistoon tai vähennät itse kulukorvauksina. Kannattaa myös kysellä veroneuvontaa, jos ei ole varma asiasta. Tuota yhtiösi tulosta (2000) verotetaan myöhemmin pääomaverolla, eli varaudu 27% suuruisiin mätkyihin.
Tässä se taas tuli: "palkkoja kannattaa ottaa kilometrikorvauksena....." -eli juuri tämän takia niitä verovapaita kilometrikorvauksia jatkossa leikataan ja verotetaan kaikilta !
Edeltäjä ei edes tiedä mistä puhuu. Toimari yrittäjä ei nosta kilometrikorvauksia vaan vähentää vastaavan summan verotuksessa kuluna.
Aivan samalla tavalla ne kilsakorvaukset voi tehdä paperilla siihen veroilmoitukseen....
Ai sun mielestä on sama jos kilomertikorvaukset maksetaan verottomana käteen kun se että ne vähennetään samasta summasta verotuksessa?
No niinhän se on, eli jos toiminimen tulos on 10.000 euroa ja yrittäjä vähentää veroilmoituksella tekaistuja matkakuluja 10.000 euron edestä, niin verotettava tulo on nolla ja yrittäjä voi kuitata sen summan yksityisottona suoraan omaan taskuun....
<>

Pääomaverotus on täysin riippuvainen nettovarallisuudesta, joten ei voi kysyjän tapauksesta tietää miten verotetaan. Sitäpaitsi pääomatuloverotus saattaa monessa tapauksessa olla "edullisin", koska ansiotulovero on toiminimellä progressiivinen ja pääomatulot verotetaan 30 % mukaan.
toiminimi ei ole oikeastaan yritys vaan henkilö joka toimii yrittäjänä.
Toiminimen ja "yrityksen" tulo ovt sama.
Jos "yrityksen" kijanpidon tulos näyttää 10000€ voittoa on se sama kuin yrittäjän vuositulo jota sitten verotetaan yrittäjän verotukessa.
Yksityisotot eivät vaikuta mitenkään sillä ne ovat ikäänkuin voittojen ennakkomaksua.

Osakeyhtiössä yrittäjälle maksetaan palkkaa niinkuin tavallisellekkin duunarille ja loppuosa mitä jää yritykseen on voittoa joka verotetaan sitten yhtiön omassa verotukessa.

Suosittelen ottamaan selvää yritysmuodoista ja verotuksesta ennenkuin sattuu isompaa vahinkoa.
"Suosittelen ottamaan selvää yritysmuodoista ja verotuksesta ennenkuin sattuu isompaa vahinkoa."
-> Kyllä verottaja ainakin vie aina oman osuutensa, siihen voi luottaa :-)

Yksi kysymys vielä verotuksesta.

Jos toiminimen tulos on esimerkin 12000€ ja yrittäjä on myös palkansaajana muualla, josta saa esim. verotettavaa tuloa 40000€, niin verotetaanko nämä:
- yhteissummana yrittäjän henkilöverotuksessa vai
- erikseen omilla veroilmoituksillaan ja veroasteikoillaan?
Ansiotulot ilmoitetaan ihan samalla veroilmoituksella ja samoilla prosenteilla verotetaan.

Ainoa ero on yritystoiminnasta tulevala tulolla, se merkitään yrittäjän ansiotulona ja siinä on se pointti että muistaakseni työttömyysvakuutusta ja oliko joku muu maksu joka jää pois.
Muuten ne tulot lasketaan yhteen ja yhteenlaskettu tulo verotetaan.
Jos yrittäjä saa palkka muualta, se ilmoitetaan henkilökohtaisella veroilmoituksella, siis sillä esitäytetyllä.
Palkkatulosta vero menee verokortin prosenttien mukaan, ei yritystulon ansiotulo-osuuden mukaan!

Kumma mitä "ohjeita" nämä "yrittäjät" antavat täällä. Eivät vissiin ole tehneet omia veroilmoituksiaan ikinä, mutta neuvovat muita , harhaan.
Omilla veroilmoituksillaan ilmoitetaan, mutta loppupeleissä tulot kuitenkin verotetaan sinun tulonasi, eli kaikki tulot tietenkin vaikuttaa kokonaisveroasteeseen.

Toimarin elinkeinotulo vielä jaetaan pääomatuloon ja ansiotuloon. Pääomatulon osuus lasketaan toiminimen taseen nettovarallisuudesta. Pääomatulona verotetaan se osuus tulosta joka vastaa 20% elinkeinotoiminnan nettovarallisuudesta.
" Toimarin elinkeinotulo vielä jaetaan pääomatuloon ja ansiotuloon. Pääomatulon osuus lasketaan toiminimen taseen nettovarallisuudesta. Pääomatulona verotetaan se osuus tulosta joka vastaa 20% elinkeinotoiminnan nettovarallisuudesta."

Tarkennetaan tätä vielä siten, että pääomatulona verotetaan vain jos asianomainen niin haluaa ja se on hänelle edullisempaa. Voi myös määrätä että pääomatulonosuus on 0% niin halutessaan.
Kiitos, yrittäjä.
"Muuten ne tulot lasketaan yhteen ja yhteenlaskettu tulo verotetaan. "

Tuo kertoo oleellisen, eli samaan pottiin laitetaan ja esimerkin mukaan 12000+40000 = 52000 ja verot sen mukaan, ei erillisinä.
Aika vähän on menoja kertynyt yritykseen, jos tulot 14000€ ja menot vain 2000€. Vaikuttaa ettet kaikkia vähennyksiä ole osannut hoitaa. YEL-maksuakin kertyisi jo tuo pari tonnia, jos ohjeiden mukaan makselee.
 /   /  / Toiminimen verotus

Keskusteluhaku

Laaja haku
LähitapiolaFacebookissa suositeltua

Tietoa mainosten kohdentamisesta