AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!

 /   /  / Toiminimen verotus

Toiminimen verotus

25 Vastausta 6 947 Lukukertaa
Miten toiminimen verotus ja yksityisotot menevät?

Jos toiminimi saa tuloja vuoden aikana 14000€.
Menot ovat 2000e.
Yksityisotot 10000€.

Niin, onko tilikauden tulos, josta maksetaan verot: 2000€ (14000-2000-10000) vai 12000e (14000-2000)?

Ja jos tulos on 2000€, niin joutuuko yrittäjä maksamaan yksityisotoistaan 10000e:sta veroa?
Veroa maksetaan 12 tonnista. Yksityisottoja ei erikseen enää veroteta.
Kiitos vastauksesta.

Yksityisotot eivät siis vaikuta toiminimen tulokseen "mitenkään", eli ovat tuloja edelleenkin.

Tulot. 14000€
Menot 2000€
Tulos = 12000€ ->josta verot huolimatta ottojen (10000€) määtästä.

Sitten on enää kysymys, että mitä voi menoiksi laittaa yritykselle...
Esim.
Yitys harjoittaa autoilualan korjaamo- ja maahantuontia, voiko yritys ostaa "menoina" auton polttoainetta?

Jos auton polttoaine kuulostaa liikaa suoraan "omalta" käytöltä, niin entäs jos toimiala on lentoaiheinen ja polttoaine on lentobensiini?
Elinkeinotoiminnan kuluna saat vähentää ne menot jotka on tarvittu synnyttämään tuloa. Jos toimintasi on sellaista että siinä tarvitaan bensaa jonkun koneen käyttämiseen niin tietenkin se on vähennyskelpoinen meno.

Mutta älä erehdy pitämään verotarkastajia idiootteina. Ne yleensä on vanhoja kettuja jotka kyllä tietää mitä etsiä ja osaavat laskea. Jos firmassa on ruohonleikkuri ainoa bensalla käyvä kone, niin tonnin polttoaine kulut kirjanpidossa saattaa herättää mielenkiintoa tarkastajissa.
Silloin maksat ennokkoveroa n. 5-20% (riippuu verokortistasi) tuosta yksityisotosta (10.000) joka kirjataan palkaksesi ja jonka myös ilmoitat veroilmoituksessa. Erotus 2000 jää yhtiösi tulokseksi olkoon sitten yhtiömuoto tmi, ky tai oy. Palkkaa voi ja kannattaa yrittää ottaa verottomana esim. kilometrikorvauksina, eli kirjaa kaikki toimintaan liittyvät ajelut ylös, jotka ilmoitat tilitoimistoon tai vähennät itse kulukorvauksina. Kannattaa myös kysellä veroneuvontaa, jos ei ole varma asiasta. Tuota yhtiösi tulosta (2000) verotetaan myöhemmin pääomaverolla, eli varaudu 27% suuruisiin mätkyihin.
Tässä se taas tuli: "palkkoja kannattaa ottaa kilometrikorvauksena....." -eli juuri tämän takia niitä verovapaita kilometrikorvauksia jatkossa leikataan ja verotetaan kaikilta !
Edeltäjä ei edes tiedä mistä puhuu. Toimari yrittäjä ei nosta kilometrikorvauksia vaan vähentää vastaavan summan verotuksessa kuluna.
Aivan samalla tavalla ne kilsakorvaukset voi tehdä paperilla siihen veroilmoitukseen....
Ai sun mielestä on sama jos kilomertikorvaukset maksetaan verottomana käteen kun se että ne vähennetään samasta summasta verotuksessa?
No niinhän se on, eli jos toiminimen tulos on 10.000 euroa ja yrittäjä vähentää veroilmoituksella tekaistuja matkakuluja 10.000 euron edestä, niin verotettava tulo on nolla ja yrittäjä voi kuitata sen summan yksityisottona suoraan omaan taskuun....
<>

Pääomaverotus on täysin riippuvainen nettovarallisuudesta, joten ei voi kysyjän tapauksesta tietää miten verotetaan. Sitäpaitsi pääomatuloverotus saattaa monessa tapauksessa olla "edullisin", koska ansiotulovero on toiminimellä progressiivinen ja pääomatulot verotetaan 30 % mukaan.
toiminimi ei ole oikeastaan yritys vaan henkilö joka toimii yrittäjänä.
Toiminimen ja "yrityksen" tulo ovt sama.
Jos "yrityksen" kijanpidon tulos näyttää 10000€ voittoa on se sama kuin yrittäjän vuositulo jota sitten verotetaan yrittäjän verotukessa.
Yksityisotot eivät vaikuta mitenkään sillä ne ovat ikäänkuin voittojen ennakkomaksua.

Osakeyhtiössä yrittäjälle maksetaan palkkaa niinkuin tavallisellekkin duunarille ja loppuosa mitä jää yritykseen on voittoa joka verotetaan sitten yhtiön omassa verotukessa.

Suosittelen ottamaan selvää yritysmuodoista ja verotuksesta ennenkuin sattuu isompaa vahinkoa.
"Suosittelen ottamaan selvää yritysmuodoista ja verotuksesta ennenkuin sattuu isompaa vahinkoa."
-> Kyllä verottaja ainakin vie aina oman osuutensa, siihen voi luottaa :-)

Yksi kysymys vielä verotuksesta.

Jos toiminimen tulos on esimerkin 12000€ ja yrittäjä on myös palkansaajana muualla, josta saa esim. verotettavaa tuloa 40000€, niin verotetaanko nämä:
- yhteissummana yrittäjän henkilöverotuksessa vai
- erikseen omilla veroilmoituksillaan ja veroasteikoillaan?
Ansiotulot ilmoitetaan ihan samalla veroilmoituksella ja samoilla prosenteilla verotetaan.

Ainoa ero on yritystoiminnasta tulevala tulolla, se merkitään yrittäjän ansiotulona ja siinä on se pointti että muistaakseni työttömyysvakuutusta ja oliko joku muu maksu joka jää pois.
Muuten ne tulot lasketaan yhteen ja yhteenlaskettu tulo verotetaan.
Jos yrittäjä saa palkka muualta, se ilmoitetaan henkilökohtaisella veroilmoituksella, siis sillä esitäytetyllä.
Palkkatulosta vero menee verokortin prosenttien mukaan, ei yritystulon ansiotulo-osuuden mukaan!

Kumma mitä "ohjeita" nämä "yrittäjät" antavat täällä. Eivät vissiin ole tehneet omia veroilmoituksiaan ikinä, mutta neuvovat muita , harhaan.
Omilla veroilmoituksillaan ilmoitetaan, mutta loppupeleissä tulot kuitenkin verotetaan sinun tulonasi, eli kaikki tulot tietenkin vaikuttaa kokonaisveroasteeseen.

Toimarin elinkeinotulo vielä jaetaan pääomatuloon ja ansiotuloon. Pääomatulon osuus lasketaan toiminimen taseen nettovarallisuudesta. Pääomatulona verotetaan se osuus tulosta joka vastaa 20% elinkeinotoiminnan nettovarallisuudesta.
" Toimarin elinkeinotulo vielä jaetaan pääomatuloon ja ansiotuloon. Pääomatulon osuus lasketaan toiminimen taseen nettovarallisuudesta. Pääomatulona verotetaan se osuus tulosta joka vastaa 20% elinkeinotoiminnan nettovarallisuudesta."

Tarkennetaan tätä vielä siten, että pääomatulona verotetaan vain jos asianomainen niin haluaa ja se on hänelle edullisempaa. Voi myös määrätä että pääomatulonosuus on 0% niin halutessaan.
Kiitos, yrittäjä.
"Muuten ne tulot lasketaan yhteen ja yhteenlaskettu tulo verotetaan. "

Tuo kertoo oleellisen, eli samaan pottiin laitetaan ja esimerkin mukaan 12000+40000 = 52000 ja verot sen mukaan, ei erillisinä.
Aika vähän on menoja kertynyt yritykseen, jos tulot 14000€ ja menot vain 2000€. Vaikuttaa ettet kaikkia vähennyksiä ole osannut hoitaa. YEL-maksuakin kertyisi jo tuo pari tonnia, jos ohjeiden mukaan makselee.
YEL maksut kannattaa laittaa isompituloisen veroilmoitukseen. Mieheni tienaa enemmän kuin minä, joten YELit ilmoitetaan hänen veroilmoituksessaan. Niitä ei laiteta ollenkaan toiminimen kirjanpitoon.
tässä mietin kanssa toiminimen kanssa tapahtuvaa henkilökohtaista verotusta.

Jos joku viitsisi kirjoittaa, meneekö esimerkkilaskelmani oikein.

Jos yritykseni laskuttaa 20.000 euroa (+ alv 24%) vuoden aikana. Tämän jälkeen minulla on menoja esim. 8000e (alv 0) joten viivan alle jää teoriassa 12.000 (en nyt huomioi alvia tässä ollenkaan).

Verotetaanko tuo haluttaessa niin, että nostan itselleni tuolta 12.000 euroa ja merkkaan tämän henkilökohtaiseen veroilmoitukseeni, josta minun pitää maksaa veroa esim. 25% ja homma on verottajan kannalta selvä? Vai maksanko tuon 25% vero-osuuden ensin toiminimen tililtä ja 12.000e-25% erotuksen sitten omalle tililleni???
Toiminimen veroilmoitus tehdään omalla veroilmoituksella ja "oikeestaa" kirjanpidollisesti sillä ei ole väliä paljonko nostat tmi:n tililtä omalle tilille rahaa, koska tmi:n verotus menee aina jokatapauksessa tulot - menot = tulos ja tästä maksat tmi:n verot.

Tilikauden päätyttyä teet veroilmoituksen ja tämän mukaan verottaja laittaa sulle sitten maksua.... joten älä sättää kaikkia rahoja heti ekana vuonna, koska monesti käy niin että tokana vuonna joudut maksamaan edellisen vuoden mätkyt ja olemassa olevan vuoden isot ennakkoverot.

Mutta jos nostat rahaa tmi:n tililtä, niin onhan se ihan hyvä aina viitekenttään kirjottaa että "palkan nosto" ja jätät tmi:n tilille vielä rahaa verojen maksua varten....joskus nostat enemmän ja joskus vähemmän ja kun verottajalta tulee veroista maksua, niin maksat sitten niille tmi:n tililtä se 25-35%:ssaa...

Kirjoitin alussa ettei ole "väliä" paljonko nostat tmi:n tililtä rahaa, niin tällä tarkoitan että jos esim nostat oman yrityksen pyörittämiseen käteiskassaan varoja esim 1 000 euroo ja sitten tilikauden lopussa sulla ei olekkaan tällä ostettu yhtään mitään menoja (meno tositteita), niin ihan saman verran maksat tuloveroja....sillä ei ole väliä missä tämä 1000euroa onkaan.....selventikö asia yhtään ?

Se on hyvä että olet tarkkana näistä asioista jo alkumetreillä....
Heippa!

Olen miettinyt pitkään tätä:

Minulla on toiminimi, joka laskuttaa vuodessa esim. 4000e,
mutta ei tee voittoa, vaan plusmiinusnollaan vähennyksien/kulujen jälkeen.

Muusta ansiotyöstä verokortilla tienaan esim. 8000e vuodessa.

Verotetaanko lopulta minua yhteenlasketusa 12000e potista vaikka toiminimen 4000e ei ole liikevoittoa?
Hyvä kun Hiffasit !!!

"Verotetaanko lopulta minua yhteenlasketusa 12000e potista vaikka toiminimen 4000e ei ole liikevoittoa? "

- Ansiotuloksesta 8000e maksat henkilökohtaisen veron
- Toiminimen vuotuinen tulos on 0e, joten et maksa tästä mitään veroja. Tietty alvit maksat, jos niistä on maksettavaa (ja olet alv velvollinen). Myös ennakkoverot voit joutua maksamaan, mutta saat ne palautuksena mikäli tulos on se 0e.

Kuulemma jos monena vuonna teet tulokseksi 0, niin voi hyvin tulla verotarkastus jossain vaiheessa, mutta jos kaikki kunnossa niin eihän siinä mitään väliä vaikka tarkastuksia tulee.....itsekkin pidin pitkään sivutoimisena toiminimeä ennenkun lähdin täyspäiväiseksi yrittäjäksi. Siinä on se hyvä homma, kun saa alvit takaisin ja siinä näkee hyvin mitä se yrittäminen on, mutta ei ne menot isoja tuolloin ole kun toiminta on noin pientä....
 /   /  / Toiminimen verotus

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta