NOLLAtyösopimuksella työntekijöitä

Kannattavaa?

Oletteko palkanneet työntekijöitä ns. nollatyösopimuksella eli tarvittaessa töihin kutsuttava työntekijä.

Jollet anna sille tunteja, niin ei tarvi maksaa lainkaan palkaakaan.

Pidättekö tälläistä reserviä, josta voi hätätapauksessa kutsua jonkun töihin?

Kivointa on ettei tälläisiä työntekijöitä tarvitse edes lomauttaa, koska riittää ettei anna niille tunteja.

Niitä ei myöskään tarvi koskaan irtisanoa, vaan ne itse irtisanoutuu jossain vaiheessa kun tajuavat ettei niitä tunteja tule enää ikinä?

Onko tälläisistä nollatunti työntekijöistä mitään haittaa tai riskiä? Sairauslomat? ym?

"Nollatyösopimus siirtää yrittäjäriskin työntekijälle"

Nollatyösopimuksella tarkoitetaan työsopimusta, jossa työajan on sovittu vaihtelevan nollan ja esimerkiksi täyden viikkotyöajan välillä. Varsinkin työuran alkupäässä nollatyösopimukset vaikuttavat olevan pikemmin pääsääntö kuin poikkeus. Nollatyösopimukset ovat levinneet likipitäen kaikille aloille.

Kun edellytykset määräaikaisten työsopimusten solmimiseen vuokratyössä ovat tiukentuneet, joustavuutta haetaan sopimalla avoimesta työajasta.

Suomessa ei ole lainkaan minimityöaikaa, on vain maksimi.

Työnantajalle nollatyösopimus tarjoaakin joustavuutta parhaimmillaan. Käytännössä nollatyösopimuksilla on pyritty vähentämään niin irtisanomissuojaan, lomautukseen kuin yt-menettelyihinkin liittyviä työnantajan velvoitteita.

Nollatyösopimuksilla siirretään yrittäjäriskiä työntekijöiden kannettavaksi. Kun yrityksellä menee hyvin, nollatyösopimuslaiset tekevät paljon työtunteja. Hiljaisempana aikana työtunteja ei sen sijaan tarjota, kun nollatyösopimus ei siihen työnantajan tulkinnan mukaan velvoita.

Kun työtunnit laskevat nollaan, ei myöskään käydä työvoiman vähentämiseen liittyviä neuvotteluja eikä esitetä perusteita vähentämisille. Kätevää työnantajalle!

Työntekijä sitoutuu nollasopimuksessa tulemaan töihin aina kutsuttaessa, mutta ilman takeita tulevista työtunneista. Työvuorojen tarjoaminen on siten työnantajan päätösvallassa. Työntekijällä ei välttämättä ole oikeutta kieltäytyä tarjotuista työtunneista saati ottaa vastaan työtä muilta työnantajilta.

Sinänsä lainsäädäntö ei aseta esteitä sopia työaikaa vaihtelemaan nollan ja tietyn tuntimäärän välillä. Toisaalta nykyinen lainsäädäntö ei anna vastausta moniin nollatyösopimuksiin liittyviin kysymyksiin.

Nollatyösopimuksilla kierretään sairausajan palkan maksaminen tai palkallisen vuosiloman antaminen.

Nollatyösopimuksia käytettäessä myös työvuorojen suunnittelu ja vuoroista ilmoittaminen voi jäädä viime tinkaan.

23

5086

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • takaaajoa takaa ajoa

      Mitä ajat takaa?

    • Kutsutyösopimus

      No on se kannattavaa ainakin työnantajalle:

      Kutsutyösopimus eli ns. nollatyösopimus. Tällainen työsopimus tarkoittaa, että työntekijä kutsutaan töihin tarvittaessa.

      Nollatyösopimus on siis työsopimus, jossa työaika on jätetty avoimeksi. Esim. "0 - 37,5 tuntia viikossa", "enintään 37,5 tuntia viikossa", "tarvittaessa töihin kutsuttava". Keikkalainen, extraaja, tuuraaja.

      Nollatyösopimus antaa työnantajalle mahdollisuuden määrittää työntekijän työajan vapaasti työvoimatarpeen mukaan. Töiden loppuessa ei tarvitse käydä raskaita YT-neuvotteluita - senkun lopettaa työvuorojen tarjoamisen ja odottaa, että työntekijä irtisanoutuu itse.

      Töitä voidaan tarjota vuositolkulla täydellä työviikolla ja yhtäkkiä lopettaa työntarjoaminen täysin. Kukaan ei osaa sanoa minkä ajan kuluttua työajan katsotaan vakiintuneen tietylle tasolle, työtuomioistuimessa kun ei ole yhtään ennakkoratkaisua asiasta. Työnantajien työntarjonnan tietoinen venkslaaminen niin, että työaika vaihtelee tarpeeksi usein eikä pääse vakiintumaan tietylle tasolle. Eli ei siis kannata tarjota aina samaa täyttä työviikkoa, vaan pitää mielummin montaa keikkalaista, joille voi antaa vain vähän työtunteja kullekin, niin ei ole riskiä "vakiintumisesta"?

      Allekirjoittaessaan nollasopimuksen työntekijä sitoutuu tekemään työtä nollasta tunnista ylöspäin. Silloin työnantaja voi milloin tahansa tiputtaa työntekijän tunnit nollille ja velvollisuus palkanmaksuun katkeaa välittömästi ilman irtisanomista tai yt-neuvotteluja.

    • mitä sitten?

      Mitä sitten?

    • Nollatuntityötekijä

      Mites noi työnantaja velvoitteet?

      Tarviiko siitä työntekijästä maksaa jotain maksuja, jollei sillä ole paljoa tunteja?
      Onko joku minimi tuntimäärä jolloin ei tarvitse maksaa?

      Ainakin jos palkka on vuodessa alle 1500 e, niin ei tarvitse maksaa ennakonpidätyksiä eikä sosiaaliturvamaksuja lainkaan?

      Jos on ALLE 12 työpäivää vuodessa, niin ei tarvitse maksaa edes tapaturmavakuutusmaksua eikä työttömyysvakuutusmaksua?

      Ainoastaan Tyel-eläke maksu menee? Paljonko se on?

      Työntekijän täytyy olla kuitenkin 18–68-vuotias ja hänen kuukausiansionsa on ylitettävä 46,08 euroa kuukaudessa eli jos palkka on alle 46 e/kk niin edes tyelliä EI tarvitse maksaa? Riittääkö silloin että maksaa palkan suoraan työntekijälle puhtaasti ilman mitään muita maksuja?

      Jos teettää alle 12 päivää vuodessa ja alle 1500 e/vuosi palkalla töitä,
      voi maksaa alle 125 e/päivä eli n. 10 e/tuntipalkalla voi teettää jopa 12 tunnin työpäiviä 12 kertaa vuoden aikana, ilman että tarvii maksaa muita työnantajamaksuja?

      Palkkan voi maksaa rahana, luontoisetuna (esim. ravintoetuna) tai muuna etuutena. (Mitä nää muut etuudet on? Kännykkä?) Jos palkka maksetaan pelkästään luontoisetuna, ennakonpidätystä ei toimiteta.

      Mutta muistakaa että "Vuosi-ilmoitus verottajalle annetaan myös sellaisista palkoista, joista ei ole toimitettu ennakonpidätystä eikä ole maksettu työnantajan sosiaaliturvamaksua, jos määrä on vähintään 200 euroa kalenterivuodessa"

    • 15-16 v töihin?

      Eli pienyrittäjä voi teettää palkkatyötä ulkopuolisella ilman kaiken maailman maksuja siten että:

      - palkkaa alle 17-vuotiaan jolta ei mene Tyelliä eikä työttömyysvakuutusmaksua, kunhan tarjoaa töitä vain 1 päivän kuukaudessa (12 pv/vuosi) ja palkka on alle 46e/kk?

      Mikseivät yritykset sitten enemmän palkkaa 15-16 vuotiaita kun heistä ei tarvitse maksaa niin paljoa sivukuluja?

    • niinjanäin

      Mikäli työsopimuksessa lukee esim. 0-37,5h/viikko ja sopimus on määräaikainen. Voi työnantaja sanoa että töitä ei nyt ole, mutta samoin työntekijällä on oikeus lähtä ilman irtisanomisaikaa pois. Eli vaikka työnantaja tarjoaisi tuon 37,5h viikko töitä niin työntekijä voi ilmoittamalla lopettaa työt seuraavaan päivään. Tulee monelle työnantajalle yllätyksenä... tosin monet yrittää vedättää, että määräaikaisesta ei saa lähtä nuin vaan, mutta kun nolla tunnin tarjoaminen on käytännössä sama kuin irtisanominen.

    • kaikkea ei pidä usko

      "Työntekijällä ei välttämättä ole oikeutta kieltäytyä tarjotuista työtunneista saati ottaa vastaan työtä muilta työnantajilta."
      "Nollatyösopimuksilla kierretään sairausajan palkan maksaminen tai palkallisen vuosiloman antaminen"
      "Nollatyösopimuksia käytettäessä myös työvuorojen suunnittelu ja vuoroista ilmoittaminen voi jäädä viime tinkaan."

      Nämä väittämät eivät ainakaan päde, tai mitä kirjoittaja mahtanee hakea.

    • Voetaivas

      "Mikseivät yritykset sitten enemmän palkkaa 15-16 vuotiaita kun heistä ei tarvitse maksaa niin paljoa sivukuluja?"


      Heh, no 15-16- vuotiaat tuppaavat olemaan vielä peruskoulussa, ja toisaalta eivät osaa mitään hyödyllistä.

    • 8+10

      "Mainettaan parempi"... Mainettaan pahempi. Työnantajan ei tarvitse sitoutua yhtään mihinkään ja työntekijä roikkuu löysässä hirressä koska ei voi irtisanoutua tyhjästä sopimuksesta TE-toimiston pamauttaman karenssin takia. Nollasopimuksella oleva ei edes tienaa mitään tyhjänä ammottavien työviikkojen aikana, joten karenssia varten ei ole säästöjäkään.
      Yksikään nollasopimuksella oleva tuttavani (kaikki ravintola-alalla) ei ole saanut mitään vakituista työpaikkaa. Työntekijä ottaa kaikki riskit, työnantajan ei tarvitse ottaa mitään vastuuta, edes rahallista. Valtio ja veronmaksajat kun huolehtivat jopa työntekijän hengissä pysymisestä sosiaaliturvan sekä sovitellun työttömyyskorvauksen merkeissä...

    • Valkoista_orjakauppa

      Mikä on irtisanomisaika työntekijän puolelta, jos sopimuksessa lukee 0-40h/viikko, ja työtä ei ole ollut viikkokausiin? Itse en miettisi hetkeäkään, jos olisin työntekijä, lähtöä vaikka heti kun työnantajakaan ei noudata sopimusta. Sopimusrikkomus työnantajan suunnasta tulee jo siinä, että työsopimus on työsopimus, ei mikään jouten olosopimus. Jos joku työnantaja on asiasta eri mieltä, hän voi omastapuolestaan viedä asian vaikka oikeuteen. Turpaan tulee työnantajalle varmasti koska nollatyösopimukset ovat jo sellaisenaan työsopimuslain hengen vastaisia. Kannattaa katsoa, mitä omassa työehtosopimuksessa sanotaan nollatyösopimuksien irtisanomisajoista työntekijän suunnalta. Jos ei sanota mitään, voit huoletta etsiä työpaikan, joka noudattaa normaaleja pelisääntöjä ilman irtisanomisaikoja.

    • Eläimiä_kutsutaan_se

      Kertoo viestiketjun aloittajan sivistystasosta omaa karua kieltään se, että hän käsittelee ihmisiä sanoilla "se" eikä "hän". Eli aloittajan rinnastaa työntekijänsä lähinnä eläimiin tai esineisiin.

    • Reilu meininki 2015

      Tässä onkin Demareille ja Perussuomalaisille todellinen vaaliteema 2015 eduskuntavaaleihin. Sen tehdessään Kokoomus on seuraavien vaalien jälkeen kirkkaasti oppositiossa. Kokoomushan on vahvasti nollatyösopimuksien puolesta.
      Olisi erittäin hyvä, että tällainen kilpailua vääristävä mätäpaise kuin nollatyösopimukset, puhkaistaisiin.

    • jsjksklslslslsl

      Ja sitten kun se on kielletty niin työttömien määrä kaksinkertaistuu..

      • Oraakkeli2014

        Mieluummin niin kuin epäreilu orjatyö. Lisäksi eri aloilta karsiutuu vähitellen nämä yritysmaailman syövät nollatyösopimuksineen, kun joutuvat samalle lähtöviivalle niiden yritysten kanssa jotka hoitavat velvoitteensa. Lopultahan kannattavuus palkata työntekijä kasvaa kun epäterve ja epähellinen kilpailu vähenee.


      • Työnantajat kusettaa

        Mitä eroa on olla työsuhteessa jos työtunnit on kuukaudesta toiseen nolla vs. täysin työtön? Se, että toisessa sinulla työntekijän velvoitteet työsopimuksesi mukaisesti. Et voi olla töissä esim. toiselle työantajalle kilpailevassa työsuhteessa, vaikka ensimmäisessä työtuntiai olisivat viikkoja ympäripyöreä nolla.


    • Toi5

      Aloittajan olisi hyvä muistaa, ettei 0- tuntisopimus sido myöskään työntekijää ottamaan työtunteja vastaan. Työntekijä voi vapaasti tehdä töitä samaan aikaan muualla, mikäli ei tee niitä kilpailijalle. Voi sitten halutessaan irtisanoa paskan sopimuksen ja irtisanomisaikanakin voi tehdä muita hommia ja jos niitä tunteja satuttaisiinkin tarjoamaan, niin niistähän voi kieltäytyä.

    • Aikoinaan työtön

      > Nollasopimuksella oleva ei edes tienaa mitään tyhjänä ammottavien
      > työviikkojen aikana, joten karenssia varten ei ole säästöjäkään.

      Ei pidä paikkaansa. Koettaisit puhua valheiden sijaan totta, niin kenties jotakin asioita saadaan joskus muutettua paremmiksi.

      Noilla "nollasopimuksilla" olevathan saavat työttömiltä päiviltä ja viikoilta aivan normaalia soviteltua työttömyyspäivärahaa.

      Tällaisella työntekijällä saattaa olla yhdeltä työnantajalta tarjolla "nollasopimus" jossa luvataan 0h/vko, eli ei välttämättä lainkaan työtunteja joka viikoksi. Todellisuudessa niitä tunteja on kuitenkin kertynyt 25..30 h/vko viimeisen 10 kk ajalta laskettuna.

      Toinen työnantaja tarjoaa "toistaiseksi voimassa olevaa" työsopimusta, ja siihen 17 h/vko olevaa kiinteää tuntimäärää.

      Tuossa on työntekijä aika vaikean tilanteen edessä, että kumpiko näistä kannattaa valita. Se että ei mene kumpaankaan, tai että molemmat työtehtävät hävitetään, se on kaikkein huonoin vaihtoehto.
      ___
      Aika pönttöä kun SDP:n Antti Rinne on ottanut tavoitteeksi "kaikkien nollasopimusten lopettamisen seuraavan TUPO-kierroksen aikana." Ihan niinkuin nuo tuon tyyppiset työtehtävät tällaisella pakkosanelulla minnekään katoavat.

      Edelleen on olemassa tarjolla nuo molemmat yllä mainitut epäsäännölliset työtehtävät. Mutta jos Rinne sanelee, että tällainen Suomesta loppuu, niin kyllä silloin loppuvat ne työpaikatkin.

      Eivät ne Rinteen tai SAK:n sanelulla 40 h/vko täystyöpaikoiksi niin vaan muutu.

    • Pieni yrittäjä

      Miettikääppä esim rakennusalaa ja pientä paikkauntaa.
      Pitää valita joko 0 sopimus tai yrityksen akkauttaminen siitä syystä että kotia ei ole vara maksaa eikä jatkuvasti ole töitä.

      Itse olen pyörittänyt hommaa 0 sopimuksiila jo toistakymmentä vuotta.
      Sairaskorvaukset, lomarahat, yms olen maksanut kuin normisopimuksissakin.
      Jopa lomauttaut kun tullut pitempiä kausia ettei ole ollut hommia.

      Nyt rakennusalan uusi päätös että 0 sopimukset kielletään.
      Mitä teen?
      Vaihtoehdot ovat yrityksen lopetus tai työntekijöiden palkan pudotus n. 30% jotta voin maksaa niitä päiviä kotia jolloin ei ole töitä.
      Mitä hyötyä tuolla päätöksellä kieltää 0 sopimukset haettiin?

      Työntekijänikin ovat hämillään kun kerroin että nykyisellä systeemillä ei enään voida jatkaa, heidän mielestään vanha syteemi on todella hyvä.

    • Micke6611

      Kaksi eri asiaa:

      "Tarvittaessa kutsuttava" = työaikaa ei ole määritelty, saa periaatteessa kieltäytyä tulemasta (tarkoittaa siis että ilman että rikkoo sopparia, eriasia saako kieltäytymisen jälkeen uusia keikkoja) ja saa mennä muualle töihin keikkojen välillä. Velvoitteet jotakuinkin tasapainossa.

      "Nollasoppari" = työaika määritelty liukuvasti, esim. 0-40 h joka tarkoittaa että työnantaja sitoutuu tarjoamaan nolla tuntia ja työntekijä sitoutuu tekemään 40 tuntia jos pyydetään. Epätasapainoinen, koska työntekijä on ainut jolla sitova velvollisuus töihin menoon.

    • nollah

      siitä vaa hakee lainaa/vast, elämää yleens suunnittelee nollatuntisopimus kainalossa..

    • iivanahgi

      Itse myös ihmettelen sitä, että eikö olisi järkevää hyödyntää enempi esim. lukiolaisia ja ammattikoululaisia, koska heidäthän voi kouluttaa hommaan? Osa heistä on fiksuja ja ahkeria ihmisiä. Oma tyttäreni on onneksi saanut opiskelujen lomassa työtä, jossa hän käy silloin tällöin iltaisin tai viikonloppuisin tekemässä pieniä hommia esim. inventointia, hyllytystä.

      Itse teen työntekijänä töitä kolmelle työnantajalle. Ykköstyöpaikkanani pidän sitä, joka takaa tietyn työtuntimäärän per viikko. Kahta muuta työtä teen sitten saadakseni täytepäiville töitä. Välillä se onnistuu hyvin ja saan duunia 7 pv/vko, mutta sitten tulee niitäkin viikkoja, jolloin työpäiviä onkin vain 3. Niinpä nollatuntisopimusta tarjonnut yritys on se työpaikka, jota teen vain siinä tapauksessa, että nämä kaksi muuta työnantajaa eivät ole voineet syystä tai toisesta tarjota tarpeeksi tunteja sille viikolle.

      Sanoisin siis, että työnantajalle nollatuntisopimus on silloin huono, jos hommaan pitää kouluttaa ja jos sinulla on jo hyvä työntekijä etkä haluaisi luopua hänestä, niin silloin kannattaisi muuttaa nollatuntisopimus sitovammaksi sopimukseksi, jotta saisit pidettyä hänet.

    • Viisasmies

      Vielä näitä tolloja löytyy jotka palkkaa..ota laskuttava duunari tai ukko.fi, eetzy tai odeal laskutuspalvelun kautta duunarit, itsellä 16 henkeä työssä osa laskuttaa oman pajan kautta osa tekee laskutuspalvelun kautta ja homma toimii kaikilla..dorka palkkaa ja maksaa paskamaksuja.....mistä näitä löytyy vielä??

      • Viisaalla_varmaan

        Yksinkertaiset hommat?
        Itse toimin alalla johon ei kouluteta missään oppilaitoksessa.
        Itse joudun kouluttamaan ja siihen että työntekijä on huippu ammattilainen kuluu aikaa 6-10 vuotta.
        2-3 vuotta niin ammattitaito on välttävä.

        Helppoahan se on aloilla jonne yhteiskunta kouluttaa ammattilaisia.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      139
      2013
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1918
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1868
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1660
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1468
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1266
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1170
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1158
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1137
    Aihe