AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!

Klapien kuivatus.

65 Vastausta 2 075 Lukukertaa
Nyt kaikki haalittu katon alle liiteriin, mutta kyllä ovat kosteita. Pistinpä pari 6kw lämpöpuhallinta hönkimään muutamaksi viikoksi, luulis kuivuvan! Talvella mukavampaa kun kuivat puut ja sähköä säästyy.
Kerro mullekin kauanko tarvii kuivata kun on sama ongelma ja noiden kosteiden puiden sytyttämiseen ei tahdo maito- ja mehupurkit riittää.
Minulla kuivui viime syksynä kaadettu ja vapun aikoihin pienitty polttopuu ulkona väljän katoksen alla oikein hyvin. En tarvinnut muuta kuin tuon ison lämpöpuhaltimen, joka on kaikkien saatavissa.

Mitä tulee kostean puun polttamiseen ja sen sytyttämiseen maito- ja mehupurkeilla, niin voi elämän kevät. Eipä ihme, että puun kuivatuskin on liian vaikeaa.
Nyt on klapit kuivattu, melkein kolme viikkoa puhaltimet jauho. Kyllä on nyt kuivaa eikä näy homeisiapäitä. Onpa tästä mukava siirtyä talvelle ja kyllä sähköä säästyy!
Tee liiteristä umpinainen ja laita ilmankuivain sinne. Paremmin ne silloin saavuttavat tasapainokosteuden ympäröivän ilman kanssa.
Tuohan olisi aivan hölmöläisen hommaa,kahdessa viikossa kuluisi yli 4000kWh sähköä eli enemmän kuin yleensä takan lämmittämisellä säästää.
Kiva provo
En usko että on provo, itsellä on sauna kattoon asti ladottuna koivua, ja 8kw kiuas täysillä 8-10 viikkoa. Ilmanvaihdosta huolehtii 4kw sähköpuhallin jonka vastukset myös täysillä. Saunassa käydään uimahallissa, jonne matkaa vain 37km, 3 kertaa viikossa käydään kun ollaan kovia saunojia.
:)
Huonot lämpökuivurit käytössä tänne kirjottajilla. Kyllä puut saadaan kuivatettua neljässä päivässä kun kuivuri toimii kunnolla

http://www.vtt.fi/inf/julkaisut/muut/2012/VTT-R-00152-12.pdf

alkaen sivulta 15.
Puut kuivuvat kesässä, olipa kesä millainen tahansa. Pitää vain osta latoa oikein ja tehdä katos oikein. Ei siinä sen kummempaa. Eikä tarvita sähköä.
Meidän kesässä klapit kuivuu kolmessa viikossa, mutta se onkin oikein hyvä sähkökäyttöinen kesä.
Omassa liiterissä on ilmastointi ja puut kuivuvat hetkessä!
Polttopuiden tarkoitus on korvata muu lämmitys, etekin kallis sähkölämmitys.

Jos polttopuut pitää kuivattaa sähköllä noin isoilla tehoilla noin kauan tai koneellisesti ilmastoituun liiteriin niin polttopuulämmitys on aivan turhaa. Parempi käyttää polttopuiden kuivaussähkö talven mittaan talven lämmitykseen.

Alkukeväällä pilkottu polttopuu kuivuu maassa maalis - huhtikuun ahavassa hyvin, ja pitää pinota katokseen tai liiteriin vapun jälkeen, viimeistään juhannukseen mennessä. Silloin hyvässä lykyssä voi käyttää niitä syksyllä. Varmempi on käyttää ylivuotista puuta.
Mä hain viimeiset puut metsästä tänään, aika märkiä olivat mutta kunhan saan ne klapeiksi niin jo lopputalvesta voi polttaa kunhan saa syttymään.
Vaikka palaisivat on eri asia tuleeko niistä kunnolla lämpöä.

Lämmittämiseen tarvitaan kuivia puita. Ulkokuivat riittävät.
Kyllä jäinen koivu palaa mukavasti kun saa vain syttymään! Onhan myynissä noita sytytyspaloja ja tyynyjä.
Ulkona ei kannata edes kuivia klapeja säilyttää, ovat kosteita ja kestää ainakin vuorkauden pari ennekuin ovat kuivia. Siispä fiksuinta on säilyttää klapeja lämpimässä tilassa. Palomääräyksistä viis ja vaikka 5m3 klapeja olohuoneeseen.
Hauska vitsi.
Voi taivahan Jumala. Polttopuut kaadetaan syksyllä tai talvella, pilkotaan keväällä ja pinotaan kuivumaan katoksen alle. Kevään kuivat tuulet kuivaa puut muutamassa viikossa (ilmaiseksi) kuten tänäkin keväänä, jo juhannuksen aikoihin voi laittaa puuliiteriin odottamaan talvea. Kosteiden puiden kanssa pelaaminen on ihan turhaa hommaa.
Kyllä ne näyttää hyvin kuivavan kun antaa puhaltimien hurrata täysillä. Utu vain nousee tuuletusaukoista!
Itse kssdan koivut kéväe/kesällä kun lehdet ovat täysikasvuisia ja rikon kuoren ja annan olla pitkänä ja karsimatta ja kun lehdet ovat russkeita niin pätkitään ja pilkotaan niin ensikesänä on kuivia puita mökillä saunomiseen. Paras olisi kaataa puu tammi-huhtikuun aikana mutta ei viitsi mennä kesämökille tavipakkasilla kun ei ole talviasuttava mökki. Puitten teko on kivaa hyötyliikuntaa mökillä muun puuhastelun ja lomailun lomassa. Jos puun kaataa kesällä ja heti tekee klapeiksi niin vuoden saa kuivattaa liiterissa että ovat kuivia.
Kauhea himo ihmisillä pinota polttopuita joka on täysin turhaa työtä. Keväällä tehdyt puut kuivavat häkeissäkin pinoamatta ihan yhtä hyvin kun pinottuna. Syyskesällä ovat alle 20% kosteudessa mutta talvella yli kun suhteellinen kosteus nousee ulkona.

Puut kun tuodaan sisälle ne eivät kuiva päivässä tai kahdessa vaan lämpenevät. Saman verran lämpöä kuluu puiden lämmittämiseen niin uunin sisä kun ulkopuolellakin. Jos puut tahtoo kuivata sisätiloissa niiden on oltava sitten viikkoja.
Mulla on pieni muutaman neliön lato, sinne vaan sikin sokin trukkilavojen päälle niin kyllä kuivaa. Siinä ei pinoamista tarvita.
Minä taas kaadoin metsästäni aika paljon pajua, sellaista max. sormenpään paksuista. Lisäksi kaatelin sellaistä mädempää puuta pois, jonka oli muurahaiset syönyt puoliksi pois ja karhukin varmaa silpunnut. Lopuksi meni vähän puolivahingossa tien varresta pari sähkötolppaakin nurin... mikäs siinä, kuivan tuntuisia tuntui olevan.

Koska tuo sähkötolppa oli niin kuivaa niin pistin ison pölkyn takkaan vähän piippuakin pitkin ylös, nipun tuoretta pajua ja märkää lahopuuta perään. Paloi sitten äkkiä, mutta tuota sähkötolppaa saa takkaan hakata kirveellä, että saisi sen kokonaan poltettua.

Haisee sellanen kyllästysaine ja märän turpeen haju olohuoneessa ja savu on pihalla eläimellinen, mutta kyllä lämpiää, kun jaksaa kirvestää sinne takkaan ja vähän tiilestäkin lähtee palaa...
mulla neljä kappaletta 3kwh puhaltimia koko talven puuliiterissä.
puut pysyy kuivina ja mukavampi liiterissä emännältä salaa kupitella kun paikat lämpimänä.
Ei saaketti. Kylla taytyy puiden polttaminen olla rakas harrastus jos niita sahkolla alkaa kuivaamaan. Nyt on tietysti myohaista niita ulkona kuivattaai mutta tuo niita sisalle pieni maara pannuhuoneeseen ja polta sita mukaa kun saat ne kuivaksi. Ala polta markaa puuta, se karstoittaa ja tervaa kaikki paikat ja pahimmassa tapauksessa saa aikaan nokipalon joka halkaisee piipun. Ensi kevaana sitten hommaat puut ajoissa ja kuivaat ulkona.

Hyva konsti on pinota puut trukkilavojen paalle ja laittaa pinon paalle kattopelteja suojaksi. Tulee takuulla kuivaa eika sateetkaan haittaa.
Tuohan on vanhanaikaista. Lämpöpuhaltimethan sitä varten, tosi tehokkaita näyttää olevan. Nyt vielä tuo kesäajan sähkö käytössä, marraskuun puolenvälin jälkeen pienennettävä tehoja.
Öhöm... voiks joku todellakin olla noin dorka? Kuivaa polttipuita sähköllä... Jåå´å.
Ihme kun ne ostoklaput onki nii hinnoissaan. Vanhaan hyvään aikaan, ne kuivu viä ihan ittestään...
Etpä ole tainnut polttaa sähköllä kuivattua koivua, sehän suorastaa räjähtää kun tikkua näyttää!
tekstiä sitä tyhmempää porukkaa haistaa pikä (;)
Minä taas laitoin just maalämmön liiteriin, että saa klapit kuivaksi miedossa, tasaisessa lämmössä. Ei oo nääs aivan sama miten koivuklapin kuivattaa. Mitsun FD50 ilpin siirsin liiteristä koirankoppia lämmittämään, ei tartte jäniskoiran enää palella tana!
Pari vanhan kansan viisautta eli isäni neuvoi eläessään että kosteassa puussa on parempi lämpöarvo eli ei kannata puita liikaa kuivata. Syttymään kun vaan saa niin kyllä lämpöä piisaa.

Toinen kokemusperäinen vinkki ja varoitus, älkää kuivatko puita mikroaalloilla tai jos kuivaatte niin anoppia lukuunottamatta ei muita ihmisiä samaan tilaan.
Lentää meinaan mikrouunin- ja puunkappaleita kohtuuvauhdilla lähiavaruuteen.

;-)
Viime kesänä kaatelin puurankaa jonkin verran metsästä ja hyvä kuormahan sieltä tulikin. Ei muuta kuin puut sellaisiksi metrin pätkiksi eikä mitään halkomisia, ne voi kätevästi tiputtaa savupiipusta suoraan takkaan ja puolen tunnin tuohustamisen jälkeen saat limaiset ja jäiset rangat mukavasti savuamaan.

Muista vaan ostaa kaasunaamarit perheelle.
jokasaunareissu pistän kiukaan päälle metrinverran halkoja siinä kuivaavat samalla kun saunailen.ei muuten tartte löylyäheittää ollenkaan puut hoitavat kosteuden
Kyllä on ongelmia noitten kosteiden puiden takia. Nytkin sytyttelin tuossa takkaa savua tunki sisälle! Vaimo laskee iltaisin television lattialle että voi katsoa sieltä emmerdalea, lattianrajassa pieni näkyvyys. Mutta mikä parasta sähköä säästyy!
taas tuli motti kuivia halkoja saunareissulla,kuivattua
laita mikroon ne
Keväällä klapit ladotaan harvaan pinoon mahdollisimman tuuliseen paikkaan.Hyvä katto päälle ja annetaan auringon lämmön ja kevättuulen kuivata.Kuivaukseen tarvitaan vain lämpöä ja ilmavirtausta eli tuulta -puut liiteriin ja talvella polttoon eli muutetaan ne lämpöenergiaksi ja säästöä syntyy ,takuulla!
Ja joku vielä kehtaa sanoa ettei puulämmitys vaadi työtä.

Ensin pinotaan pihakuivatukseen, sitten liiteriin ja lopuksi pannun viereen...

Tulee siinä klapille työhintaa vielä kun huomioi kaatamisen, karsimisen, pätkimisen ja halkelun niin jo tuntuu öljylämmityskin halvalta.
"Ja joku vielä kehtaa sanoa ettei puulämmitys vaadi työtä.

Ensin pinotaan pihakuivatukseen, sitten liiteriin ja lopuksi pannun viereen...

Tulee siinä klapille työhintaa vielä kun huomioi kaatamisen, karsimisen, pätkimisen ja halkelun niin jo tuntuu öljylämmityskin halvalta."

Minkalaisen tuntipalkan saat,jos tuon ajan makaat sohvalla?
Jos työajalla niin normipalkan mutta vapaa-ajalla en ehdi sohvalla makailemaan, on tuota perhe-elämää ja harrastuksia ja omaprojekteja senverran.
Huolehdi siitä, että liiterissäsi ilma kiertää, eli lattianrajasta tulee ilmaa sisään ja jostain räystään alta poistuu. Kyllä ne puut siellä kuivuu aikaa myöten, mutta ei sitä liiteriä kannata sähköllä lämmittää. Enintään joku puhallin parantamaan ilman kiertoa liiterin (ja puiden) läpi. Käytä niitä lämpöpuhaltimia talosi lämmittämiseen sitten pakkasilla.
Kyllä minä ainakin lämmittimillä kuivaan, tahtoo olla jos ulkona kuivattaa ei saa niin hyvää kuivaa tavaraa. Niinhän ne kuivaa sahoillakin puutavaran!
Normaalisti en tän Paska24:n keskustelupalstaa lue, ja syykin lienee kaikille selvä. Nyt sitten satuin lukemaan tätä keskustelua ja kyllä pitää sanoa, että HUHHUH ja pyhä sylvi sentään.

Mikä hiisi teitä kaupunkilaisia oikein vaivaa? Kuivata nyt polttopuitaan sähköpuhaltimella!!!!

Ei ole mikään ihme, että myös talvi yllättää aina kesärenkailla ajavat citypellet kun ei sen vertaa ole järkeä päässä että ei osata polttopuiden antaa kuivaa tuulessa ja auringossa!

Palelkaa pellet ja muistakaa pitää lämpöpuhaltimet käden ulottuvilla. Ensi talvesta on ennustettu samperin kylmää!

PS. Miten sitä ennen pärjättiin kun ei ollut sähköpuhaltimia.

PPS. Toivon totisesti, että kukaan ei oikeasti kuivaa puitaan sähköllä.
Älä nyt ala haukkumaan tätä palstaa asijaahan täällä puhutaan. Kyllä siellä maallakin tehdään niitä pöljyyksiä!
me tuodaan eukon kanssa aina mökiltä klapit tänne tsadiin kellariin kuivuun ja mökille mennessä on niin kuivaa ku voi olla eikä maksa mitään, eikä tarvi autoon ostella vunterpaumeja kun koivusta lähtee ihan kivat tuoksut.
heino homma tuo idea tuoda stadiin kuivumaan.Me olemme harkinneet eukon kanssa, että vietäis pari Ikean kassillista Espanjaan lomareissulle markiä koivuja aurinkoon kuivumaan
Me otetaan aina märkiä halkoja mukaan, että saadaan matkalaukkuihin maksimipaino mitä saa viedä. Lähtiessä punnitaan laukut. Kuivumisen jälkeen voi laittaa vielä pari pulloa takaisintulleesa, kun puut ovat keventyneet.
Pankollahan niistä tulee täysin kuivia. Ei näemmä oikein uskota, että suoraan kannolta ei voi viiä pessään.
Mitäs noita edestakas raahaamaan, kunnon lämpöpuhaltimet hoitaa homman. Mulla nyt viikon jauhaneet , kuivaa näyttää tulevan. 2000kwh mennyt, onneksi vielä pariviikkoa tuota halpaa sähköä.
minulla on tapana täyttää kattila lämmityksen jälkeen uusilla puilla ,ovat sitte valmiiksi ylikuivia seuraavaan lämmityskertaan.
Puut kuivavat, mutta kondenssi valuu kattilan seiniltä, kun kanavan kuuluu olla seisoksissa kiinni.
Minä hain kierrätyksestä 8kpl vanhoja sähköhelloja jotka on pihalla rivissä. Laitan koivua uuneihin, lämpö +220c asteeseen, ja 20 minuuttia riittää, rutikuivaa klapia tulee ihan simona. Heittokuution kuivatus menee 3-4 tunnissa. Olisiko patentin paikka?
Sinä olet näitä Stadinkaan tumpeloita.
Mä kanniskelen salaa tonne naapurin isännän latoon näitä klapej kuivamaan, homma on toiminu hyvin vuosikausii, ainoo huonopuoli että tää on "yö työtä" ja talvisin ei voi kuskaa ettei jätä lumihankeen jälkii..
mä kuivattelen sklabit silleesti et työnnön porareijän täyteen puita, siellä kuivuu tosi nopeesti ja halvalla
Minä ostin vanhan Drakenin suihkumoottorin ja pulttasin sen puuladon pohjalle. Sitten vaan latoon puita ja suihkumoottori ulvomaan, kyllä muuten tulee kuivia !. Tosin ladosta palaa ovi melkein joka kerta ja itse latokin on palanut puineen 3 kertaa.

Mutta ei tarvi valittaa ettei puut kuiva.
v i t t u ku hauskaa, eikö akka anna rassata vai mikä siellä aiheuttaa tekemisen puutetta kun suomi24:ään pitää sössöttää
Siellä kanssa yksi sossu sössö!
Parasketjuikinä!
Kyllä se nyt pitäisi lapsenkin tietää, että keväthangilla kaadettu puu kuivaa nopeasti alkukesäksi ja sitten puolilämmin tila riittää loppukuivaukseen.

Puuta pitää tehdä satakuutiota kerralla, niin on sitten, mistä poltella. Tuollaiset joutuvat viskaamaan saunan pesään tuulipukunsakin, kun ei äiti ole oksia kantamassa metästä. Laittakaa edes korkki kiinni, ja urku auki sahasta, niin ei tarvi palella.
Kylläpä et taida tietää mitään puun kuivatuksesta. Tuo kertomasi on vanhanaikaista. Lämpöpuhaltimet on sitä varten millä klapit kuivataan!
kyllä siinä tulee kallista lämmitystä, jos klapit kuivataan sähköpuhaltimilla...
mä kannan vastakaadetut puut olohuoneen sohvalle, siinä uutisten aikaan sklbeilta kiehahtaa yli kun kuulevat urpilan horinoita kreikkasijoituksista
Mä taas ostan Shellistä laatikon, ei tarvii kuivatella D
Meillä saunan lauteille mahtuu n. kuutio halkoja sopivasti pinottuna. Illalla kun laittaa Harvian 9kW hetivalmiin kiukaan paahtamaan niin seuraavana päivänä töistä tullessa alkaa olemaan kuivaa tavaraa. Ei tartte paljon tulitikkua näyttää niin takka suorastaan räjähtää palamaan! Siinä on appoisaa nauttia XO:ta takan edessä nojatuolissa ja seurata tiukkapeppuisen taikkuvaimon työskentelyä keittiön hellan äärellä, sisäfilepihivin kimpussa tietenkin. Kuiva klapi pitää vaimonkin tyytyväisenä!

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta