Tunnistamaton lentävä esine.

U.F.O.

1800-luvulla ja 1900-luvun alussa ei suomen kielessä vielä käytetty sanaa "kohde". Sen paikalla käytettiin sanaa "esine", niin oudolta kuin se nykyihmisestä saattaa kuulostaakin.

Latinalaisperäinen sana "objekti" suomennettiin esineeksi, koska siihen aikaan, isänmaallisuuden nousukaudella, pyrittiin välttämään vieraskielisten sanojen käyttöä, ja niille etsittiin sopivia suomennoksia.

Vanhoissa kirjoissa sanotaan mm. että "Jeesus on uskomme esine", tarkoittaen siis kohdetta, ja "Naisen siitinelon esineenä on miehen siitin" (siitinelo merkitsee samaa kuin sukupuolielämä nykykielellä, ja esine on kohde).

Myös U.F.O.:ista, Unidentified Flying Object, käytettiin suomen kielessä sanontaa "tunnistamaton lentävä esine" jopa niinkin pitkälle kuin aina 1980-luvulle asti. Sitten joku keksi muuttaa sanonnan muotoon "tunnistamaton lentävä kohde".

En pidä uudesta suomennoksesta. Olen sen verran vanhan koulukunnan miehiä, että minulle U.F.O. on edelleen tunnistamaton lentävä ESINE.

8

90

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tutummalle

      tuo esine kuulostaa, mutta kohde parempi kun onhan siinä sisällä oletettavasti eläviä olentojakin.

      Mahtaisi feministit nähdä punaista jos vieläkin käytettäisiin siitineloa.

      • U.F.O.

        Heh heh, vanhalla suomen kielellä todellakin "sukupuolielämä" oli "siitinelo" ja "sukupuolielimet" olivat "siittimet". Saattaa olla, että nykyajan lesbofeministejä se ei juurikaan miellyttäisi, tuskin heterofeministejäkään.


      • Minä kun en tiedä

        >Mahtaisi feministit nähdä punaista jos vieläkin käytettäisiin siitineloa.

        Siitineloa käytetään epäilemättä vieläkin, mutta kuka käyttää milläkin nimellä.

        Onko femakko eräänlainen nymfomaanin vastakohta? Jälkimmäinen kai harjoittaa ahkerasti siitinelon kerjuuta, edellisestä lienee paras olla sanomatta mitään?

        Onko korjaus kielellisesti yhtä kuin korjuu? Jos kimppakivaa petrataan erektiolääkkeiden avulla, niin onko silloin kyseessä siitinelon korjuu vai korjaus?


      • _______________
        U.F.O. kirjoitti:

        Heh heh, vanhalla suomen kielellä todellakin "sukupuolielämä" oli "siitinelo" ja "sukupuolielimet" olivat "siittimet". Saattaa olla, että nykyajan lesbofeministejä se ei juurikaan miellyttäisi, tuskin heterofeministejäkään.

        Ilmankos kieleen on jäänyt elämään sellainen sanaliitto kuin 'miehen siitin'. Siinähän näyttäisi äkkiseltään olevan vähän turhan paljon informaatiota nykypuhujalle, jolle siitin on aina miehen.

        Mutta sitä en ymmärtänyt, miksi feministiä haittaisi sana 'siitinelo', jos 'siittimet' viittaisi molempien sukuelimiin? Vai meinasitteko, että sana 'siitinelo' olisi jäänyt elämään, vaikka siitin-sanan merkitys olisi samaan malliin kaventunut?


    • Kohteita ja ilmiöitähän yötaivaalta havainnoidaan, ei esineitä. Tunnistamaton yövalo taivaalla on yleisin UFO -havainnon tyyppi, eli havaitsija ei tiedä eikä edes väitä näkemänsä olleen esineen.

    • Käyttäjätunnus.

      Suomalaisten englannin taito on sen verran heikkoa, että sanalla on monen mielestä vain yksi suomalainen vastine. Minulla on kirjahyllyssä sanakirja jossa object-sanan ensimäinen suomennos on "esine".

      Takavuosina amerikkalaiset esittelivät Lähi-Idän rauhansuunnitelman,
      roadmapin. Kaikki tiedotusvälineet alkoivat puhua "tiekartaksi kutsutusta rauhansuunnitelmasta". Tuohan on aivan sama kuin alettaisiin puhua
      "kohteeksi kutsutusta esineestä".

    • Totuus on tulla.....

      Jos skeptikoita vielä epäilyttää totuus onko Maan ulkopuolella elämää niin voivat mennä tähän YouTube osoitteeseen ja katsomaan kaikki videot niin voisin väittää, että skeptikoilla on tähänkin faktaan omat kootut selitykset esim. videoita on jotenkin manipuloitu tai muuten väärennetty niin kuin heillä aina on vastaus kaikkeen ja siltikkin on paljon mitä ei pysty selvittämään jäädään vain ihmettelemään ja usko jotenkin loppuu, että onko totta vai ei.


      https://www.youtube.com/user/UFOvni2012/featured

    • 9+4

      "Ilmankos kieleen on jäänyt elämään sellainen sanaliitto kuin 'miehen siitin'. Siinähän näyttäisi äkkiseltään olevan vähän turhan paljon informaatiota nykypuhujalle, jolle siitin on aina miehen."

      Toinen samantapainen on mainoksissa käytetty "naisten rintaliivit". Koskaan en ole nähnyt mainostettavan miesten rintaliivejä, vaikka jotkut pulleahkot äijät sellaisia saattaisivat tarvitakin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      161
      2746
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2006
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      2001
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1806
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      68
      1557
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1313
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1212
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1201
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1171
    Aihe