Työhuonevähennys

miepävaantäältä

Jos päätyöni on liikkuvaa asennustyötä omalla aluellani ja ns. työpisteeni on kotini, voinko tehdä työhuonevähennyksen täysimääräisenä? Millä perustein työhuonevähennyksen saa tehdä? Vähentäänkö työhuonevähennys suoraan maksettavan veron määrää, vai otetaanko siitä huomioon vain tietty osa?

24

4084

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hei ja kiitos kysymyksestä!

      Kerrot tekeväsi liikkuvaa asennustyötä eli et siis työskentele kotona. Tämän perusteella et ole oikeutettu täysimääräiseen työhuonevähennykseen.

      Verohallinnon yhtenäistämisohje määrittelee työhuonevähennyksen kolmeen eri luokkaan.

      Suurin vähennys (740 euroa v. 2011) hyväksytään silloin, kun henkilö tekee työtä kotona, esimerkiksi freelance-toimittaja.

      Seuraavassa vähennysluokassa (370 euroa v. 2011) henkilö käyttää työhuonetta ”osapäiväisesti pääansiotulonsa tai pysyväisluontoisten tai huomattavien sivutulojensa hankkimiseksi”. Tästä on esimerkkinä opettaja.

      Viimeisenä ja vähäisimpänä vähennys (185 euroa v. 2011) on henkilöillä, jotka ”käyttävät asuntoa satunnaisten sivutulojen hankkimiseksi”.

      Viran puolesta tehtävä tulonhankkimisvähennys on jo 620 euroa. Jotta tulonhankkimiskuluista olisi jotain hyötyä verotuksessa, niiden pitää olla tätä suuremmat. Jos työhuonevähennyksesi olisi esimerkiksi 370 euroa, eikä sinulla olisi muita tulonhankkimiskuluja, ei tällä ole vaikutusta verotukseen. Työhuonevähennystä ei vähennetä suoraan verosta, vaan se pienentää verotettavan tulon määrää ja sitä kautta vasta verojen määrää.

      Ystävällisesti Satu Verotiimistä

    • miepävaantäältä

      Päätyöni tapahtuu siis eri paikkakunnilla. Kuitenkin kaikki toimistotyöt työhöni liittyen (laskutus, töiden sopiminen, tilausten tekeminen yms.) tapahtuvat kotonani. Samoin säilytän huoltoautoni omassa pihassani (ei autoetua, vain työajossa ja työnantajan omistuksessa), käytän kotini sähköä työtietokoneeni ja puhelimeni lataukseen jne. Miten siis tässä tapauksessa?

      Ja mitä kaikkea tulonhankkimisvähennykseen katsotaan kuuluvaksi?

    • Hei!

      Jos olet joutunut ostamaan työtehtäviesi vuoksi erilaisia tarvikkeita tai sinulla on tulonhankkimiseen liittyviä muita kuluja ilmoita nämä tulonhankkimiseen liittyvät kulut ensi keväänä esitäytetyllä veroilmoituksella. Työhuonevähennystä olikin selvitetty jo edellä olevassa viestissä.
      Lisätietoja tulonhankkimiskuluista saat oheisesta linkistä http://portal.vero.fi/public/default.aspx?uielementsize=2&nodeid=9210
      tai soittamalla valtakunnalliseen henkilöverotuksen palvelunumeroon
      020 697 002 (arkisin klo 9.00– 16.15 ppm/mpm)

      Terveisin
      Saija Verotiimistä

    • sama tilanne

      Eli itsellä täysin sama tilanne, mutta en täysin ymmärtänyt onko mahdollista saada 370 euroa etua? tai 185 euroa etua?

      • fuji mot0

        Jos muita kuluja ei ole ollut, on ihan sama olisiko vähennyksesi 370 vai 185 kun se ei yksistään ylitä 620 Euron rajaa. Ylläoleva linkki kertoo että "Palkkatulosta vähennetään tulonhankkimisvähennyksenä 620 euroa".


    • Hei ja kiitos kysymyksestäsi!


      Viran puolesta tehtävä tulonhankkimisvähennys on 620 euroa. Jotta tulonhankkimiskuluista olisi jotain hyötyä verotuksessa, niiden pitää olla tätä suuremmat.


      Kuten Satu Verotiimistä onkin jo aiemmin tässä viestiketjussa vastannut, työhuonevähennyksellä ei ole vaikutusta verotukseen ellei työhuonevähennyksen 380 euroa tai 190 euroa (v.2012) lisäksi ole muita tulonhankkimiskuluja. Työhuonevähennystä ei vähennetä suoraan verosta, vaan se pienentää verotettavan tulon määrää ja sitä kautta vasta verojen määrää.


      Lisätietoa löydät henkilöasiakkaan vero-oppaasta kohdasta tulonhankkimiskulut ansiotuloista -> työhuonevähennys
      http://portal.vero.fi/public/default.aspx?nodeid=9210&culture=fi-FI&contentlan=1


      Ystävällisin terveisin
      Sanni Verotiimistä

    • Tietämätön

      Hei,
      Mikä on työhuonevähennykseni, kun 2012 vuoden tilanne oli seuraava:
      1)Tammikuusta-Elokuuhun tein töitä kotoa käsin yritykselle
      2)Syyskuusta-Joulukuuhun tein opettajan töitä, jolloin käytännössä tein kaikki valmistelevat työt kotona. Luennot kävin pitämässä 130km päässä.

    • Hei,

      Kiitos kysymyksestäsi. Olemme varautuneet tällä palstalla vastaamaan esitäytettyä veroilmoitusta koskeviin kysymyksiin. Mikäli haluat tarkempaa tietoa henkilökohtaiseen verotukseesi koskevaan kysymykseen, ota ystävällisesti yhteyttä henkilöverotus puhelinpalveluumme 020 697 002 (arkisin klo 9.00–16.15 ppm/mpm.

      Terveisin Saija Verotiimistä

    • vähän sekavaa

      Moi!

      Voiko opettaja vähentää työhuoneen remontin(maalaus), uuden tietokoneen & tulostimen, värikasetit, hiiren ja huoneen uudet kalusteet?

    • ???

      Ja netin, puhelinkuluja, kynät, kumit, kalenterit jne...?

    • ????

      Entäs osuuden lämmityksestä, sähköstä, kiinteistöverosta, vakuutuksesta...

    • Hei,

      Oman työhuoneen remontointi, lämmityskulut, sähkömenot yms. voidaan vähentää työhuonevähennyksenä mikäli ilmoitetaan todelliset kustannukset jotka työhuoneeseen kohdistuvat ja työhuonetta käytetään vain työskentelyyn.

      Tällöin ei max. työhuone vähennys ole 760 e (kaavamainen vähennys) vaan todelliset kustannukset.

      Muut tulonhankkimiskulut kuten ammattikirjallisuus,työpuku, työkalut sekä ammattitaidon ylläpidosta aiheutuneet opiskelukustannukset, yms. voivat oikeuttaa tulonhankkimisvähennykseen.

      Tulonhankkimiskuluista lisätietoja:
      http://portal.vero.fi/public/default.aspx?uielementsize=2&nodeid=9210

      Terveisin
      Satu S Verotiimistä

    • Vielä lisätarkennus

      Hei!

      Entä jos opettaja on ollut osan vuodesta pois töissä (esim. työttömyys, äitiysvapaa tai vuorotteluvapaa), mutta muun ajan käyttänyt työhuonettaan normaalisti pääansiotulon hankkimiseen? Voiko hän silloin tehdä työhuonevähennyksen 380 euroa?

    • Hei ja kiitos kysymyksestä!

      Laskennallinen työhuonevähennys tarkoittaa vähennystä vuositasolla. Jos olet käyttänyt työhuonetta vain osan vuotta, laske vähennys käyttöajan suhteessa. Esimerkiksi jos olet toiminut opettajana vain kevätlukukauden, vähennyksen määrä on puolet 380 eurosta.

      Muistathan, että alle tulonhankkimisvähennyksen eli 620 euron määrän jäävät tulonhankkimiskulut eivät vaikuta verotukseen eikä niitä ole tarpeen selvittääkään veroilmoituksella.

      ystävällisesti
      Satu V. / Verotiimi

    • Apua55

      Moi,

      Mitenkä voin hakea työhuonevähennystä.
      Tilanteeni: Teen töitä kotona toiminimellä, minulla on työhuoneessani tietokone ja 3 painokonetta(Sivutuloja).Teen viikossa 3pv töitä muualla.

      Kiitos.

    • Hei!

      Työhuonevähennystä haetaan veroilmoituksella. Tämän kevään aikana lähetetään vuoden 2013 veroilmoitus. Anna siinä selvitys työhuoneen käytöstäsi ja syntyneistä kuluista vuonna 2013. Aikaisemmilta vuosilta voit tarvittaessa tehdä oikaisuvaatimuksen verotuksen oikaisulautakunnalle. Täältä löydät oikaisuvaatimuskaavakkeen: http://www.vero.fi/download/Oikaisuvaatimus_verotuksen_oikaisulautakunnalle/{B2D938D6-E318-4BEB-8FC1-BFC91E95FABB}/6791

      terveisin Satu V. Verotiimistä

    • ???

      Työhuonevähennyksestä lukee:
      pysyväisluontoisten tai huomattavien sivutulojensa hankkimiseksi, kuten esimerkiksi eri oppilaitosten opettajille ja sivutoimisille isännöitsijöille tai komitean sihteereille, 390 euroa/vuosi.

      Voinko hakea vähennystä tuolla perusteella, koska olen jo useampana vuonna saanut sivutuloja samasta yrityksestä. Tulot n 1800 vuodessa, muut tulot v 2013 n 34000? Vai pitääkö tyytyä tuohon pienempään?

    • Hei!

      Vähennyksen saa, mikäli työnantaja ei ole järjestänyt työhuonetta tai työhön tai tehtävään liittyy huomattavasti kotityötä. Myös jos on käyttänyt asunnon yhteydessä olevaa työhuonetta huomattavien sivutulojen hankkimiseen, on oikeutettu työhuonevähennykseen.

      Ystävällisin terveisin Tarja Verotiimistä

    • HMEK

      Hei!

      Verotusohjeissa lukee:
      Kun molemmat aviopuolisot käyttävät osapäiväisesti pääansiotulojensa tai pysyväisluontoisten sivutulojen hankkimiseksi työhuonetta, vähennyksen määränä pidetään yhteensä 585 euroa/vuosi.

      Onko tuo 585 euroa per henkilö vai ilmoittaako kumpikin osapuoli 292,5 euroa omassa verotuksessaan?

    • Hei HMEK ja kiitos kysymyksestäsi.

      Vähennyksen määrä puolisoilla on yhteensä 585 euroa vuodessa, joten kumpikin vähentää osuutensa 292,50 euroa omassa verotuksessaan.

      Ystävällisin terveisin,

      Sini Verotiimistä

    • maissu

      Hei,

      Olemme avaamassa toiselle paikkakunnalle ,74 kilometrin päässä kotoamme kaksi erillistä ravintolaa. Koska kumpaankaan ravintolaan ei tule toimistotiloja ajattelimme joko vuokrata tältä paikkakunnalta pienen vuokrahuoneiston , joka toimisi näiden ravintoloiden toimistoina. Voiko siis näin tehdä ja vähentää verotuksessa työhuonevähennyksiä ja minkä suuruisena. Toinen vaihtoehto on sitten, että teemme toimiston kotiimme.

    • Hei Maissu ja kiitos kysymyksestäsi!

      Ymmärsinkö oikein, että olisitte vuokraamassa toiselta paikkakunnalta erillistä vuokratilaa toimistoa varten? Jos ravintoloiden yhteyteen ei ole mahdollista järjestää toimistotilaa ja toimintaa varten tarvitaan erillinen toimistotila, voidaan se vuokrata. Kuluina vähennetään silloin kirjanpidossa elinkeinotoiminnan kuluina huoneistosta maksettavaksi tulevat kulut. Jos huoneistoa käytetään myös muuhun, kuin elinkeinotoimintaan (tapauksessasi kertomaasi toimistotarkoitukseen), tämän muun käytön osalta kuluista vähennysoikeutta ei ole. Silloin vähennyksenä voidaan kirjata vain elinkeinotoimintaan kohdistuva kuluosuus.

      Terveisin

      Aarre Verotiimistä

    • Björn W

      Muista myös maksaa verot myynnistä. Ei kuppiakaan pimeänä!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      150
      2387
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1958
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1938
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1730
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      67
      1520
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1296
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1190
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1188
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1183
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1167
    Aihe