Laminaatin asennus

essi

Tuli ostettua laminaattia makuuhuonetta varten. K-Raudan myyjä lupasi, että homma käy ensikertalaiseltakin hienosti pakkauksessa olevan ohjeen mukaan.

Ohjeita on ja vielä useilla eri kielillä mm turkki, unkari, tsekki, puola, slovenia... No, onneksi on kuvat, mutta muutama juttu jäi niiden perusteella auki.

Alusmuovi. Kannattaako ne teipata yhteen? Onko väliä onko muovi laminaattilankkujen suuntaisesti tai 'ristiin'?

Huone on 380 pisimmillään. Nykyinen lista 10mm paksu. Riittääkö 10 mm liikuntasuma seinän viereen tässä tapauksessa?

Mikä olisi sopivaa 'kiila-ainesta' seinän ja laminnaatin väliin asennuksen ajaksi?

Miten varmistetaan, ettei lattia siirry 'kiilojen' poiston jälkeen(aikana?

Kovuusluokka 31, meneekö tavallisella sahalla poikki?

Pahin/yleisin virhe joka asennuksessa tehdään?

Muita kokemuksia, kommentteja?

16

70982

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • joku vaan

      Alusmuovin voi teipata, (mukavampi asentaa itse laminaatti) asennussuunnalla ei ole väliä. Laminaatti elää todella vähän kosteuden vaikutuksesta, elikkä normaali lista riittää hyvin. Käytä kiilana vaikka itse laminaattia, niin saat sen helposti pois sitten kun työ on tehty. Sahaukseen olisi hyvä olla sirkkeli. Käsisahalla voi tulla hiki. Ole tarkkana lukkopontin kanssa, ettei reunat halkea. Parkettirauta on ehdoton apuväline reunimmaisten lamien kanssa, huomaat kyllä.

      • Näin

        Juuri näin ja vielä laminaatin katkaisun voi tehdä sähkäkäyttöisellä kuviosahalla, kun hommaa siihen sopivan terän, jos sitä sirkkeliä ei ole ja sähkökäyttöinen kuviosaha on helppo käyttää myös oviaukon ja patteriputkien kohdalla laminaatin muotoilussa. Lisäksi laminaattipöly leviää hieman vähemmän kuin sirkkelillä ajaessa. Itse katkoin kaikki laminaatit kuviosahalla, kun asensin 40 m2. Hommasin kuvio sahaan vastahampaisen terän, eli voi sahata laminaatin näkyvältä puolen, koska terä leikkaa alaspäin liikkuessa, jolloin yläpintaan ei tule repeämää. Kunnonn viiva vain suorakulmalla ja käsivaralla onnistuu riittävän suora sahaus. Lisäksi kuviosaha ei maksa paljoa, mutta kannattaa valita hieman tehokkaampi saha, kuin mitä se halvin saha Hong Kongissa on.


    • 3 lattiaa asentanut

      Kiiloina voit käyttää moniakin materiaaleja. Esim. vaneri- tai muovipaloja. Rautakaupasta voit hakea muovipalasarjan, jossa eripaksuisia paloja. Niitä yhdistelemällä löytyy joka kohtaan sopiva paksuus.
      Alusmuoveja en ole yleensä teipannut mutta ei siitä haittaakaan ole. Ristiin älä asenna, alusmuovi ei saa mennä päällekkäin tai laminaatin alle tulee eripaksuisia kerroksia solumuovia. Eli tulee epätasainen alusta.

      Enpä ole koskaan huomannut, että laminaattilattia siirtyisi, joten siitä ei ilmeisesti tarvitse huolestua.

      Laminaatit olen sahannut pienihampaisella käsisahalla. Laminaatti kyllä "syö" terää. Konevoimalla olisi tietysti helpompi, mutta ei se nyt niin paha ollut näinkään.

      Pahat virheet asennusvaiheessa:
      -liikuntavarojen tekemättä jättäminen, alusmuovi jäänyt pois tai limitetty, pontti rikottu sopimatonta lyömäkapulaa käyttämällä ja varsinkin unohdettu limittää viereiset "laudat".

      • ihmetyttää

        ihmettelen miksi laminaatin alle täytyy laittaa kosteussulku? siis kun itse ajattelin laittaa laminaatin vanhan lautalattian päälle 22v vanhassa ok-talossa. Lautalattia on tehty betonikakun päälle.
        Nykyisessä lattiassa on sen verran syviä koloja ettei mene enää hiomalla ja lakkaamalla.


      • rautakaupasta pittää hakee

        kiilapalat??????????????????????????? hhhhhhhhhaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahahahahahahah


      • 11+16
        ihmetyttää kirjoitti:

        ihmettelen miksi laminaatin alle täytyy laittaa kosteussulku? siis kun itse ajattelin laittaa laminaatin vanhan lautalattian päälle 22v vanhassa ok-talossa. Lautalattia on tehty betonikakun päälle.
        Nykyisessä lattiassa on sen verran syviä koloja ettei mene enää hiomalla ja lakkaamalla.

        Lautalattian päälle ei saa laittaa hörysulullista aluskatetta, vanhalattia voi mennä siinä pilalle alta elikkäs alkaa homehtua. 2mm häyrysuluton aluskate puunpäälle ja sitten vaan laminaattia asentamaan.


      • Yksiöön-pintarem.

        Tuosta loppuneuvostasi:
        Minulle tulee laminaattilattia L-kirjaimen muotoiseen yksiöön.
        Ensin on 3 m pitkä (leveys ehkä n. 1,2 m - 1,3 m) käytävä kerrostalon rappukäytävältä, sen perällä oviaukko varsinaiseen huoneeseen (pit 5,2 leveys 3 m). Talossa on nyt betonipohja parkettipäällysteen alla.

        Riittäisikö tähän 7-10 mm elämisvara laminaattilattian joka sivulle, siis joka huoneen seinälle ? Ajattelin ostaa 8 mm laminaattia, luokka 32. Kelpaisiko kiiloiksi 7 mm paksut vanhat parketin palat (olleet n. 10-15 cm neliömaisia paloja, koottu muutamasta 7 mm paksusta palikasta).

        Sitten näin ohjeen jossain, että laminaatti"laudat" (pit. n. 120 cm lev. n. 12 cm, eli kapeampaa mallia, parempi kun pienet tilat kyseessä (?)) laitettaisiin pituussuunnaltaan kulkusuuntaan. Kulkusuuntahan muuttuu kun mennään olohuoneeseen. Laudan limitys eli tarkoitat sitä että ne alkavat uudesta vereisestä lautajonosta aina niin että loppukohtia ei ole rintarinnan, vaan tehdään kuten tiiletkin muurataan ... Eikö ole hieman ikävää tehdä limitys juuri siihen sisääntulokäytävän ja olohuoneen mutkaan ? Olisi suuri kiusaus laittaa molempiin huoneisiin esim. pituussuuntaan. Tällöin olohuoneen laudoitus alkaisi aina viereisille laudoille samasta kohtaa.

        Onko laminaattti"laudoissa" pontit päissäkin? Onko tästä joku haitta jos ei ole?


    • essi

      Kiitokset vinkeistä, valmista tuli.

      Sähkökäyttöinen 'pistosaha' oli ok työkalu, kunnon vääntötyökalu puuttui aloittaessa, mutta lähikaupasta löytyi sorkkarauta.

      Kiiloina käytin laminaatin 'ylijäämäpalasia.

      Jos joku hommaa aloittava tätä ketjua lukee, niin muistuttaisin, että seinä on harvemmin suora, ja kannattaa levyä ohennettaessa mitata tarkka etäisyys useammasta kohtaa, ettei tule yhtä montaa harjoituskappaletta kuin mulla kulmapaloihin ;)

    • Ensiremppaaja

      Ensimmäistä omaa asuntoa "laminoimassa" ja on kyllä helppoa kun viittii keskittyä ja olla huolellinen. 60 neliöstä makkari valmis ja olkkari melkein. Eikä ole pakko kerralla edes yhtä kokonaista huonetta tehdä, jos esim käy töissä ettei kerkiä kauaa joka päivä tekee. kyllä se on helpompaa tyhjään huoneeseen tehdä, mutta mulla ei sitä mahdollisuutta ollu, ni piti vaan telkkaritaso ja sohva siirtää yhdelle seinälle, ja kun oli pari metriä valmista, niin huonekalut sen päälle ja toinen puolikas valmiiksi. On se vaan kätevää ja helppoa.

    • vauhtipopo

      No niin....mitä jos rötväsi homman niin, että alusmuovi meni väärin päin. Siis niin, että muovin urat jäivät laminaatiia vasten ja tasainen puoli valua vasten? Purkuhommiin?

      • helimaari1

        Minä yritin tehdä jonkin verran itse, mutta ei oikein tuntunut luonnistuvan. Niille, jotka voivat samaistua tähän "näppärättömyyteen" niin suosittelen kokeilemaan https://kodinplaza.fi/ sivustoa. Sain nopeasti kaksi hyvää tarjousta, vaikka en asukaan ihan kaupungin läheisyydessä.


    • fghjklöä

      Anna olla vaan noin. Ne urat on tuuletusta varten siellä pohjassa, että mahdollinen alustan kosteus menisi uria pitkin seinän varteen ja sieltä tuulettuisi pois.

      • Ei toimi

        Jos alla on uudempi betoni, siitä vielä haihtuva kosteus tulee siitä ohuesta kalvosta läpi jos ja kun betonin karkeus puhkoo sen. Purkuhommiin, ettei laminaatti mene pilalle. Sen alusmateriaalin ohjeessa on kalvopuoli ylöspäin ja tuskin on takuut voimassa, jos se on karkeaa betonia vasten.


      • kannattaa vaihtaa
        Ei toimi kirjoitti:

        Jos alla on uudempi betoni, siitä vielä haihtuva kosteus tulee siitä ohuesta kalvosta läpi jos ja kun betonin karkeus puhkoo sen. Purkuhommiin, ettei laminaatti mene pilalle. Sen alusmateriaalin ohjeessa on kalvopuoli ylöspäin ja tuskin on takuut voimassa, jos se on karkeaa betonia vasten.

        se alusmuovi uuteen, koska se on todennäköisesti puhki joistain kohdista eikä pidä enää kosteutta, jos sen vain kääntäisi toisin päin. Kosteus nousee sieltä betonista ylös laminaatin saumoihin eikä vain "mene uria seinän varteen", jos valu on yhtään uudempi. Silloin kosteutta haihtuu sieltä aivan varmasti eikä vain todennäköisesti. Edelleen, jos valu on uudempi, kannattaa varmistaa vielä ennen uudelleenasennusta, hyväksyykö laminaatin maahantuoja sen uramateriaalin sinne laminaatin alle.


    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Tarvitsetko apua sivustosi mainostamiseen? Ota yhteyttä mainostoimistoon.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      16
      1429
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1285
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1192
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1072
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1026
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1015
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      9
      1003
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      989
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      981
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      980
    Aihe