Anturan valajat huom

nimimerkki on pakoll

Onko kenellään kokemusta talon anturoista joiden muotit on tehty muurausharkoista? Eräässä firmassa olin tekemässä rakennusapulaisena anturoita omakotitaloille. Firmassa oli tapana tehdä muotit muurausharkoista. Harkkojen päälle laitettiin lopuksi rakennusmuovi kaistale jotta harkot pystyisi käyttään valunjälkeen. Raudoitus laitettiin muotinpohjalle ennen valua ja sitä nosteltiin valun aikana ylyspäin jotta se jäisisopivalle korkeudella anturan alapintaan. Minua kyllä vähän tälläinen tappa epäilyttää. pysyykö raudoitus oikeasti siinä mihin se on tarkoitettu. Onko tämä yleistä työmailla?

30

2449

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tämä niinkuin muutki

      Tämä tapa on ihan ok jos pohja jolle rakennetaan on huolella tasattu samaan korkoon, koska tätä muottia ei muuten saada vaateriin, ja raudotus kyllä pysyy korossaan jos vähänkin ollaan huolellisia.

      • ei hyvä

        Minä tein harkoista muotin mutta en enää seuraavalla kerralla,vaatii hyvän pohjan joka on vaaterissa ,helpoimmin saa laudasta.


    • nimimerkki on pakoll

      Ongelma ei ole ollut suoruudessa. Vaikka anturasta tulisi vähän vino niin sen saa helposti korjattua muurausvaiheessa. Itseä lähinnä jäi arveluttamaan raudoituksen onnistuminen.

      • Eiii se

        Niin vaan helposti ole korjattavissa, jos korko heittää, ensinnäkin on etsittävä se korkein kohta, ym.


      • fefwewewefwef

        Ei sen raudoituksen millilleen tarvitse olla kohdallaan. Sitäpaitsi tekee niin että noiden harkkojen päälle laittaa lautaa poikittain ja surraa raudoituksen roikkumaan oikeaan korkoon ja valaa sitten. Ei mitään ongelmaa. Ja jos ei anturan korko ole ihan kohdallaan niin se korjautuu kyllä harkkoja muuratessa...kunhan ei useita senttejä ole heittoa.


      • oboynice
        fefwewewefwef kirjoitti:

        Ei sen raudoituksen millilleen tarvitse olla kohdallaan. Sitäpaitsi tekee niin että noiden harkkojen päälle laittaa lautaa poikittain ja surraa raudoituksen roikkumaan oikeaan korkoon ja valaa sitten. Ei mitään ongelmaa. Ja jos ei anturan korko ole ihan kohdallaan niin se korjautuu kyllä harkkoja muuratessa...kunhan ei useita senttejä ole heittoa.

        Voihan siinä valuvaiheessa vähän kattella laserilla korkoa. Tai lyödä naulat niin kun lautamuotteihinkin. Paljon helpompi lähteä ylöspäin kun on parin sentin sisällä tuo antura. Niitä on olemassa valmiita korokkeitakin niille raudoille, ne puikkojen alle ja sitten vähän pätkillä kiinni toisiinsa ettei aivan muottia vasten mene. Me käytetään aina näitä korokkeita, helppoa ja nopeaa. Harvemmin harkoista muottia tehdään, laudasta nuo on helppo tehdä.


    • 3x 12T

      - Hyvä, Edullinen mutta hidas tapa...
      - Raudoitus on varmasti tarpeeksi hyvä jos vähänkin on järkeä käytetty. kaikenhan saa pilattua jos sikseen tulee..

      - Joka tapauksessa tapa on aika yleisesti käytetty. sillä pitäähän ne harkot joka tapauksessa sinne mestoille kantaa, niin nyt ne on sitten siinä anturan vieressä valmiina :)

    • 11-12-13

      Tolla systeemillä, ne raudat EIVÄT SATU SINNE MINNE KUULUISI.
      Ei se nyt ole vaikeaa käyttää niitä muovitassuja ja voihan siitä muotin yli laittaa laudan josta riiputtaa niitä rautoja.

      Semmoiset nostelut ovat humpuukia, vaikkakin yleinen tapa (edelleen)

    • testattu monasti

      Lammin Betonilla on hyvä systeemi. Googleta sinne

    • rakentaja 2012

      Oman kokemuksen peruusteella en suosittelen. On todella työllikäs tapaa.

    • Säästöä

      Olen tehnyt kolmen talon anturat ja ensimmäisen tein laudasta kauan sitten ja kahteen legaharkoista, joka on nopea ja edullinen tapa, jos sokkeli myös tulee harkoista. Tottakai se anturan alapuoli täytyy saada vaateriin, vaikka sitten laudastakin tekisi. Eikä siellä anturassa tarvitse olla kuin kaksi 10:n rautaa. Esim. 200mm kertaa 600mm anturassa sillätavalla, että ovat 100mm reunoista ja kerkeussuunnassa keskellä anturaa. Ne voi hitsata toisiinsa n. 600mm:n välein niin, että rautojen sivuttaisväli tulee 400m. Ne on sitten helppo kivien avulla asentaa suurinpiirtein keskelle anturaa. Koska sokkeliharkkojen väliin myös tulee rautaa ainakin yläosaan, niin anturassa riittää kaksi. Koko pakettihan tukee itseään.

      • Joskustehnyt

        Kuka noita rautoja nyt hitsaamaan alkaa, surrilangalla vaan kiinni ja se on siinä nopea, helppo ja halpa. Ja antura raudat tulee olla alareunassa. Eikä mitään kiviä sinne rautojen alle vaan muovikorokkeet. Ja joka kerrokseen sitä rautaa harkkoon ja se pitää vielä jäädä muurauslaastin ympäröimäksi. Ensin kura ja sitten rauta siihen kevyesti painaen. Sitten viimenen harkko väärinpäin. Ja pystysaumoihin kannattaa laittaa alapuuta varten 6-8mm raudat pystyyn tulevan alapuun kohdalle. Niillä saa alapuun paremmin kiinni kun jollain isoilla nauloilla. Tuossa hyvä kuva systeemistä http://10rab.blogspot.fi/2012/05/antura-muotti-tehtyna-lecaharkoista.html

        Onhan tuo työläs tapa joo, siivuista tulee paljon nopeampaa ja pohjan ei tarvitse olla niin tasainen. Tukea kuitenkin pitää molemmat sivustakin.


    • 3x12T

      - hitsaamalla pienempi limitys.
      - työläs mutta edullinen tapa.

      • lösDFFEGF

        Juu hitsaamallahan säästää, puikot maksaa varmaan enemmän kun se pätkä mikä menee limittäin. Ja sitten aika hidasta tuhraamista muottien keskellä. Lyödääkö vetoa että mä olen sitonut surrilangalla raudat jo sillä aikaa kun sä vedät hitsiä ja piuhoja työmaalle.


      • Just Joo

        En tiedä miten sinulla oli tarkoitus hitsata, mutta jos ajattelit säästää harjaterästä ja teet päittäisliitoksen, niin sehän ei ole lujuusopillisesti järkevä tapa. Harjateräs on todella lujaa tavaraa, joten sinun työmaahitsi on heikon lenkki. Ymmärrän tavan, jos tekijä on ammatiltaan hitsari. Oikea rakennusmies ei todellakaan rahtaa yhtään ylim. laitteita työmaalle pienen homman takia. Reilu limitys ja langalla kiinni.

        Niitä rautoja ei tarvitse kohotella, kun ostaa kohtuu edullisia muovijalkoja raudan alle. Niitä saa eri korkuisina.


      • 3x12T
        Just Joo kirjoitti:

        En tiedä miten sinulla oli tarkoitus hitsata, mutta jos ajattelit säästää harjaterästä ja teet päittäisliitoksen, niin sehän ei ole lujuusopillisesti järkevä tapa. Harjateräs on todella lujaa tavaraa, joten sinun työmaahitsi on heikon lenkki. Ymmärrän tavan, jos tekijä on ammatiltaan hitsari. Oikea rakennusmies ei todellakaan rahtaa yhtään ylim. laitteita työmaalle pienen homman takia. Reilu limitys ja langalla kiinni.

        Niitä rautoja ei tarvitse kohotella, kun ostaa kohtuu edullisia muovijalkoja raudan alle. Niitä saa eri korkuisina.

        Mä tarkoitinkin tyssähitsausta, kässäätsä?


    • niin tai näin

      On erittäi yleinen, nopea ja hyvä tapa. Siinä ei tule tehtyä mitään turhaa työtä. Harkot on leviteltävä kuitenkin työmaalle, joten kaksi harkkovarvia on valmiina muuraamista varten. Raudat voi painaa valuun jälkikäteenkin, ei niiden paikka ole kovinkaan nuuka, 50mm suojat sivuille ja korkeus-suunnassa n. keskelle. Korkoeroja tasataan laudalla tai koolingilla harkkojen päällä, harkot ei tarvitse olla tarkasti vaaterissa mutta valu tulisi olla vaaterissa. Eihän kukaan tuhraa aikaa siivujenkaan saamiseksi tarkasti korkoon, muotin yläreuna ja valun yläreuna ei tarte olla sama. Ei tarvitse tukea jos ei ole ihan tumpelo valamassa. 2 miestä tekee anturat taloon päivässä. Muurauksen raudoitus perustus-suunnitelman mukaan. Olemme tehneet tuolla tavalla jo n. 25 vuotta. Tekee anturat millä tavalla vaan niin erot ei ole suuria, puhutaan kuitenkin ainoastaan muutaman tunnin erosta työajassa.

    • kjlö-jäcdsÄ

      Pitää tukea, pumpulla kun kuraa muottiin painetaan niin kevyet harkot karkaa sivulle.

      • dfffsdfsdf

        Tuettiin harkot/soralla hiekalla ja joistain kohdin kakkosnelosen pätkillä ja vaikka sauvatäryttimellä tiivistin niin eipä harkot levinneet mihinkään. Jos olisi puusta tehnyt muotin niin sitä pilalle mennyttä lautatavaraa olisi sitten pyöriny tontilla vaikka kuinka helvetisti. Jos tulee harkkosokkeli niin se on silloin järkevintä tehdä harkkoista muotti kun ne harkot joutuu kuitenkin sinne levittelemään.

        Mutta oikeasti kannattaa tehdä se antura ja sokkeli betonista. Yhdessä tai kahdessa osassa.,


    • raksaaja

      Tuossa on yksi tapa tehdä harkoista anturamuotti pieneen kohteeseen eikä alustan tarvitse olla suora kuin sisäpuolelta. Helppo purkaa ainakin, ainakaan valuharkko ei ota lujaa kiinni kun sitä vähän koputtelee.

      https://www.youtube.com/watch?v=ZamXt5tbsak

      • Betonimuotti

        Ja tuolla mentelmälä anturan betoni näytti lähinnä emmental juustolta.
        Johonkin varaston anturaan menee, mutta talon alle en alkaisi tuolla menetelmällä tekemään.

        Lammi Tassu tai Formex on nopein vaihtoehto tehdä HYVIN raudoitettu antura jossa teräkset on siellä missä pitää.
        Formexin mukana tuli vielä anturan levuisia tukirautoja yläreunaan jolloin muotti pysyi paremmin ryhdissään.


    • Touko

      Leca harkoista tekee anturamuotit ja vähän hiekalla tukee niin ei lähde valussa liikkumaan. Tarvetta ei ole laudoilla sitoa noita kun vähän malttaa sen sekunnin valaessa. Kesäkeleillä en ole muovejakaan laittanut harkkoihin kun vaan ottaa ne harkot valusta saman päivän aikana ja ainahan voi sen likaisen puolen laittaa sisäpuolelle jolloin pienet roiskeet harkossa ei haittaa. Tämä siis jos harkoista tekee sokkelin jolloin harkkoja tulee jo kahteen varviin kanneltua ns. mestalle eikä tarvitse turhaan vatvoa vanerien kanssa.

      • Papuharkko

        Täytyisi vielä keksiä käyttöä niille leca harkoille valun jälkeen sillä sokkelia niistä ei kannata tehdä, ei kestä edes tärylätkällä ajaa seinän vierestä.


    • eläkeukko

      Onhan niitä valmiita antura harkkoja. Vai onko liian yksinkertaista.

      • raksaaja

        Yksinkertaista ei ole, koska pitää hakea tai tilata rautakaupasta yksi ylimääräinen harkkosarja. Näissä muissa "harkkoviritelmissä" siis käytetään sitä mitä työmaalla jo on ja jotka latoa siihen valmiin anturan päälle sitten seuraavina päivinä. Anturaharkot taitavat painaa aika paljon ja hintaakin rahteineen tulee helposti satasia.


      • raksaaja

        Katsoin itseasiassa anturaharkon painon ja se on esim. Lammin setissä 30kg kappale. Tilaus menee yleensä lavoittain, eli helposti niitä jääsitten vielä ylimääräisinä pyörimään.


      • Betonimuotti

        Miksi ihmiset karttaa valmista anturamuottia 5 metrin valmiiksi KUNNOLLA raudoitettu muotti maksaa noin 90€ kpl suuremmankin talon anturat saa valukuntoon päivässä ja hieman pienemmät saa valettuakin samana päivänä.
        Pohjan ei tarvi olla viimisen päälle vaaterissa, kun muotissa on korkeutta riittävästi.


      • ValmismuottiKallis

        90€ koko anturasta ok, mut 5 m ei oikein riitä taloon. Ehkä leikkimökille. Mieti miten kauan menee kun tekee sitä kaikkein työläintä perinteistä lautahässäkkämuottia viis metriä. Ei siinäkään mene koko päivää. Suomalaisen nettopalkka päivässä on reippaasti alle 90 €.

        http://thorblog.net/minimalisti/2015-03-31-nettopalkka-paivassa.html

        Ne harjateräkset ei myöskään maksa viidelle metrille juuri mitään, kun 100kg nipun saa reippaasti alta satasen.


      • Betonimuotti

        Siinä vaiheessa, kun vielä väsäilet lautamuottiasi niin valmismuotilla tehty antura on valettu ja siinä vaiheessa, kun purat muottiasi ja mietit mitä teet reilulla 300 metrillä betonista lautaa niin valuharkot on jo ladottu ja valettu.

        Mutta säästö oli suunnaton yli 250 000€ projektissa.


      • LautaaMeneeAina
        Betonimuotti kirjoitti:

        Siinä vaiheessa, kun vielä väsäilet lautamuottiasi niin valmismuotilla tehty antura on valettu ja siinä vaiheessa, kun purat muottiasi ja mietit mitä teet reilulla 300 metrillä betonista lautaa niin valuharkot on jo ladottu ja valettu.

        Mutta säästö oli suunnaton yli 250 000€ projektissa.

        300 metriä lautaa saa uppoamaan kevyesti siihen taloon moneen kertaan. Esim. kattoon menee yleensä lautaa ja rimaa. Rimaa saa kun laudan halkaiseen kahteen osaan. Tuulisidoksiin menee lautaa jne. Lauta vain paranee kun se saa vähän betonia kylkeen, jos sitä ei tarvii maalata eli se ei tule pintaan. Työmaalla pitää aina olla apulautaa, jos ei muuten niin kattotuolien reivaukseen noston ainana. Nuo laudat pitää vain puhdistaa nauloista, muuten niille ei tarvitse laskea mitään hintaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      53
      5088
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3337
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1472
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      182
      1307
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      1010
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      908
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      867
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      816
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      758
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      717
    Aihe