KANIN HANKINTA, MITÄ TÄYTYY TIETÄÄ?

kuumakaakao

Pakko capslockilla. :-) Kuitenkin, olen tammikuussa todennäköisesti saamassa kääpiölupan poikasen, ja haluaisinkin nyt tietää, mitkä ovat ne kaikista tärkeimmät asiat kaneista, mitä kuuluisi ennen hankintaa tietää. Olen lukenut kaneista ja varsinkin kääpiölupista paljon ja tiedän suurimman osan mm. ruokinnasta, totuttamisesta uuteen kotiin, käsittelystä ja hoidosta.
Tiedän myöskin, ettei kani ole häkkieläin, vain sen kuuluisi saada olla vapaana monta tuntia päivässä. Olen myöskin valmis huolehtimaan vastuuntuntoisesti kanista ja minulla on kokemusta lemmikin hoidosta hamsterini kautta joka kuoli jokin aika sitten. Tiedän senkin, että kanit saattavat olla kovia tuhoamaan paikkoja mutta tuskin siitä tulee ongelmia. :-)
Haluaisin kuitenkin tietää vielä jotain, jos mielessäsi on vielä jotain mikä minun pitäisi tietää ennen kanin hankintaa, kerro kommentin kautta ihmeessä! Olisin erittäin erittäin kiitollinen! Ja jos joku sattumoisin tietää Oulussa jonkin hyvän kasvattajan joka kasvattaisi kääpiölupan poikasia, mieluiten väritykseltään luonnonkeltaisia, kerro sekin. (: Nimittäin en vielä tiedä, mistä kaninpoikaseni hankin, olen kyllä yrittänyt etsiä, mutta ei ole vielä sattunut juuri sopivaa.

21

3414

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • maria134

      ainaki se ettei kanit aina oo sisäsiistejä ja et sun täytyy varautuu siihe et ne tekee tarpeet sisälle. omat kanit ei enää mut alus juu.

    • Harkitse vielä

      Saat varautua noutamaan sen nöpönenäsi etelä-suomesta.

      Ja miksei tuhoista ole haittaa? Onko sulla kanille oma huone vai muutenkin jo kämpästä purtu pöydänjalat, johdot, listat ja tuhottu kaikki muu irtain. Varaudu siihen että kani myös saattaa kuseskella nurkkiin ja papanoita tulee noin sata päivässä, jatkuvasti saa siivota jos ei kani olekaan sisäsiisti.

      Vielä ehdit muuttaa mielesi!

      • Söpönkaninomistaja

        Onko sulla kani? Jos on, onko se tuollainen riesa, mitä juuri sanoit? Jotkut kanit oppivat helposti, itse olen 10-vuotias, ja pärjään 9kk kanini kanssa erinomaisesti.


    • kuumakaakao

      "Harkitse vielä" sekä "maria134": Tuskin noin isosta ongelmasta on kyse, kaverillani on kääpiöluppakani ja hän sai kanin opetettua jo heti alussa sisäsiistiksi. Vaikkei oppisikaan, olen kyllä ottanut huomioon senkin seikan. Enkä tule muuttamaan mieltäni nm. Harkitse vielä. :-)

      • Harkitse vielä

        Ok, mutta oletko ihan poikasta ottamassa? (mikä todella kannattaakin)

        Tiesithän, että kannattaa ottaa kaksi kaverusta (=tyttöä samasta poikueesta) niin on seuraa toisistaan? Onhan ne nöpönenät söpöjä ja lutusia siihen asti kunnes tulee murrosikä :) Siinä vaiheessa huoneen kalustus laitetaan kaatopaikalle sopivaksi ja kaikki muukin lattialle unohtunut (kengät, laskut, kirjat, karkkipussit, muovit) nakerrellaan pilalle. Ei tietenkään jos kaniparka joutuu nököttämään häkissä suurimman osan elämästään.. Mutta eipä niitä yöllä voi pitää vapaana jos haluaa nukkua ja olla rauhassa tihutöiltä.

        Suurin osa kanin siisteyttä kehuvista tuhoa vähättelevistä on joko kasvattajia tai omistajia joiden pupuset ovat lukittuina häkkeihin/talliin/kaniloihin. ;)

        Oletko koskaan miettinyt miksi monella kasvattajalla on kanila?
        Koska he ovat vuosien myötä huomanneet sen, että se on niin paljon siistimpää ja helmpompaa. Pupusilla on jopa oma kämppä ja siellä kivat häkit. Onhan se eri asia käydä kanilassa hoitamassa lemmikkejään muutama tunti päivässä kuin viettää niiden kanssa 24/7 samassa asunnossa.

        Tuskin saan mieltäsi kääntymään, mutta muista sitten puolen vuoden päästä että mitä minä sanoin. Minulla ei ole omaa lehmää ojassa eli en ole kasvattaja. Olen vain omistautunut kaninomistaja, joka ei halua nähdä enää yhtään kiertolaiskania myynnissä missään.


    • mellestäjärabbit

      Tässä jotakin mitä tällä hetkellä tulee mieleen:

      Kanit pitävät rauhallisuudesta. Kovat äänet voivat aiheuttaa jopa sydärin. Sisäkanille totutusta pienestä pitäen asteittain imuriin ja muuhun hälinään, ettei kanista tule arkajalkaa. Kasvattajalla luulisi jo totuttelua olleen kovaäänisiin kodinkoneisiin yms :)

      Kani voi olla varsin äänekäs eläin ja olisi hyvä jos kanille olisi varalta huone, jossa se saisi myös yöllä halutessaan öykkäröidä ilman että pitäisi omistajiaan hereillä.

      Aktiviteetteja: puunoksat, pesäkopit, heinä (sen lisäksi että syö pääsääntöisesti heinää), aktivointipallo,...

      Kanin hampaat kasvavat koko kanin elämän ajan, joten kovaa jyrsittävää pitää olla tarjolla. Jyrsittäväksi soveltuu hyvin puunoksat. Meillä oksista jyrsitään lähinnä kuoret ja oksia vaihdetaan sitä mukaa kun kuoret ovat häippässeet.

      Kanin pääsääntöinen ravinto on heinä. Liika pelletin saanti voi vähentää heinän syöntiä, mikä taas aiheuttaa ruuansulatusongelmia. Pelleteissä on ihan jees ravintoaineita, mutta se sisältää paljon energiaa mikä voi johtaa liialliseen hampaiden kasvuun. Kysy kasvattajalta hoito-ohjeita

    • kuumakaakao

      Minunkin mielestäni on ehdottomasti väärin, että kania pidetään häkkieläimenä. Kun kyseinen neiti meille muuttaa niin voin taata ettei niin tule käymään, tiedän että kani tarvitsee vähintään 2 tuntia "liikuntaa" (vapaana huoneessa oloa yms) päivässä. Aijon myös aloittaa sillä kaniestehypyn, mikäli sellainen onnistuu ja tyttö siitä kiinnostuu. Ja tuskin ihmiset kania hankkivat, ja tuskin sinäkään, että niistä olisi vain haittaa eikä ollenkaan iloa? :-) Uskon että vaikka ne vievät paljon aikaa, ne myös antavat ihmiselle paljon.
      nm. mellestäjärabbit, harrastan pianonsoittoa ja tiedän, että siitä ei tule ongelmaa sillä kani ja piano tulee olemaan eri huoneissa, mahdollisimman kaukana toisistaan. Tiedän myöskin kanin hampaista ja siitä, että ne kasvavat hyvin nopeasti, ja että kanilla täytyy aina olla kovaa purtavaa. Myös ruokintapuoli on tiedossa. :)

      Suuri kiitos kaikille vastanneille ja uskon että tästä oli minulle jonkin verran apua!

      • 11v

        2h vuorokaudessa on aivan liian vähän!


      • roosaaaaa
        11v kirjoitti:

        2h vuorokaudessa on aivan liian vähän!

        ite suosittelen et pidä kania vapaaana niin paljon kun pystyt (: jos ei oo sitä mahollisuutt nii kannattaa hankkii iiiso häkki !


      • Sedä
        roosaaaaa kirjoitti:

        ite suosittelen et pidä kania vapaaana niin paljon kun pystyt (: jos ei oo sitä mahollisuutt nii kannattaa hankkii iiiso häkki !

        Jos ei ole mahdollisuutta pitää kania kunnolla vapaana, niin on parempi olla hankkimatta koko kania! 2 tunnin kanssa kannattaa mieluummin ajatella, että kani on sit loput 22 tuntia häkissä, luultavasti vain istumassa yksikseen torkkuen ja syöden.
        "Mikä sul on jänönen, kun et enää hyppele?"
        "No eipä täällä häkissä oikein mahdu" ;)


      • Söpönkaninomistaja
        Sedä kirjoitti:

        Jos ei ole mahdollisuutta pitää kania kunnolla vapaana, niin on parempi olla hankkimatta koko kania! 2 tunnin kanssa kannattaa mieluummin ajatella, että kani on sit loput 22 tuntia häkissä, luultavasti vain istumassa yksikseen torkkuen ja syöden.
        "Mikä sul on jänönen, kun et enää hyppele?"
        "No eipä täällä häkissä oikein mahdu" ;)

        Aivan samaa mieltä, oma kanini viettää tällä hetkellä (lämpimät säät) yötäpäivää iiiisossa leikkimökissä, jossa olen n.6h päivässä, pian neiti muuttaa sisälle, ja sitte olen varmaan kaiken aikaa, hänen kanssaan. Neiti saa olla päivät (kun olen kotona) vapaana huoneessani.


    • kuumakaakao

      Olen kuullut vain että väh. 2h mutta se ei todellakaan tarkoita sitä että minun kohdallani se olisi niin! :-)

    • Neponen on mun!

      Ennen kanin hankkimista täytyisi TIETÄÄ, että kumman sukupuolen haluat, kanin rodun, häkin koon, pidätkö kania sisä/ulkokanina ja pystytkö leikittämää sitä 1-2h.
      (usein jos et ehdi leikittämään kaniasi 1-2h, niin kannattaa hankkia toinen kani.)
      Ihan vinkkinä vaan että Tori.fi:tä voi ostaa/saada hyvän rotusia kaneja.
      Että tälläinen luettelo. :)

    • kuumakaakao

      Kiitos Neponen on mun! :-) Käympä vilkaisemassa tuolla tori.fi:ssä!

    • Neponen on mun!

      Ole hyvä!

    • kaksin kaunihimpi

      Kun hommaat yhden kanin sille pitää pitää seuraa. Kanit ovat sosiaalisia ja olisi hyvä jos kanilla olisi toinen kanikaveri (ellet pidä sille seuraa mycket). Paras parivaljakko olisi naaras ja leikattu uros. Toinen vaihtoehto on kaksi naarasta samasta poikueesta. Kaksi urosta tulee harvoin toimeen ja yleensä kahden uroksen yhdistämisestä seuraa teurastus.
      Kahdesta kanista ei ole juuri sen enempää vaivaa kuin yhdestä. Jos kanit tulevat toimeen ne voivat asustaa hyvinkin samassa häkissä. Ruokakulut ja eläinlääkärikulut saattavat toki kaksinkertaistua.

    • Anonyymi

      joo mäkin haluaisin kani(t) mut mul on nyt hamsu, ja yhen tytön hamsut on kuollu joskus 5 kk iässä joten pelkään että kanit levittäis munkin hamsuun jotain bakteeria. ja oon 12v joten onko mielipiteitä? sopisko mulle kani hamsun jälkeen??????

    • Anonyymi

      ja saako kania ulkoiluttaa valjaissa pakkasella????

      • Anonyymi

        Ei saa viedä pakkasella ulos. Ei varsinkaan sisäkania. Jos haluut sisäkanin viedä ulos pitäs olla ulkona vähintään 15 astetta.


    • Anonyymi

      ja kanihan on aika pitkikänen joten mistä tiiän jos en pystykkää ottaa niin kauan vastuuta? haluun kuitenkin et kanit saa hyvän kodin

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1729
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      20
      1644
    3. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      59
      1482
    4. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      70
      1478
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      56
      1370
    6. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      89
      1344
    7. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      17
      1332
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      18
      1186
    9. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1140
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1124
    Aihe