Muuttaminen Italiaan ?

sydän_sanoo

Olen koko ikäni asunut vain ja ainoastaan Suomessa, vieläpä yhdessä ainoassa kaupungissa. Olen kohta kolmekymppinen nainen, hoitoalalla töissä.

Nyt on mielessä kypsynyt ajatus muuttamisesta Italiaan. En ole edes koskaan käynyt Italiassa, mutta joku sisälläni sanoo että sinne sielu kaipaa!

Olen kypsynyt elämääni täällä, haluaisin aloittaa ihan alusta..

Onko aivan pähkähullu ajatus edes haaveilla muuttamisesta Italiaan? En osaa puhua kieltä, englantia osaan mitä koulussa on opiskeltu.

Toivoisin asiallisia vastauksia..

48

7304

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Italiassa asunut

      Opettele ensin se kieli, muuten et pärjää.

      Tutustu myös Italian yhteiskuntaoloihin, työmahdollisuuksiin (jos et satu olemaan joku miljoonaperijätär joka voi vetää lonkkaa tekemättä mitään), palkka-, vuokra- ja omistusasuntojen hintatasoon, kulttuuriin, terveydenhuoltojärjestelmään, sosiaalietuuksiin (jotka ovat vähän toista kuin mihin Suomessa on totuttu eli niitä ei hirveästi ole varsinkaan nykytilanteessa.

      Yli kolmen kuukauden oleskelu täytyy rekisteröidä, jolloin sinulta kysytään vuokra- ja työsopimustiedot tai luotettava selvitys kuinka aiot maassa itsesi elättää.

      Ei ajatus pähkähullu ole, mutta saattaa viedä muutaman vuoden ennenkuin pystyt tuon toteuttamaan, jos et siis tosiaan satu olemaan joku ökyrikas haaveilija jolla ei toimeentulosta ole huolta.

      Se kielitaito on joka tapauksessa ensimmäinen asia joka täytyy olla hallussa ainakin alkeiden verran. Italialaiset eivät juurikaan puhu muita kieliä kuin italiaa ja sen eri murteita.

    • sydän_sanoo

      En ole ökyrikas, en edes rikas, paremminkin varaton.. kädestä suuhun eläjä..

      Mitä työtä Italiassa voisi tehdä? Olen ammatiltani hoitaja.

      • Italiassa asunut

        Tällä hetkellä et luultavasti mitään varsinkaan jos et osaa kieltä.

        Auttavan kielitaidon omaavana tarjolla on paikkoja nimikkeellä "badante" eli jonkun vanhemman henkilön hoitajana ja seuralaisena. Jos olet valmis asumaan hoidettavasi kanssa samassa taloudessa, olemaan käytettävissä 24 h vuorokaudessa saaden mahdollisesti yhden tai jopa puolitoista päivää vapaata viikossa, vapaan ylöspidon ja 600-700 euroa palkkaa kuussa niin siitä sitten.

        Kuten tuossa toinen kirjoittaja totesi, realismi on tarpeen niin tässä kuin muissakin elämän asioissa.

        Tietysti jos satut olemaan todella kaunis niin aina on mahdollisuus löytää joku varakas vanhempi ylläpitäjä mutta kolmekymppinen alkaa olemaan jo aika iäkäs siihenkin. Italia on täynnä todella kauniita nuoria tyttöjä joilla ei näytä olevan mitään sitä vastaan että 20 senttiä lyhyempi, vähintään 20 vuotta vanhempi ja yleensä ainakin sen 20 kiloa lihavampi herra heitä elättää. Mutta markkinat ovat kovat silläkin alalla.


      • Anonyymi

        Itse olen erikoislaboratoriohoitaja ja toissa jo 25 vuotta Euroopan Komission Yhteisessa tutkimuskeskuksessa pohjois-Italiassa; ensimmaiset 11 vuotta keskuksen laakariaseman kliinisessa labrassa ja myohemmin tutkimuspuolella. Katselepa Kommission paikkoja EPSOn sivuilta. Palkat ym edut todella hyvat!


    • chromecoma

      Italiassa vuosina asuneena ja sieltä lopulta takaisin Suomeen muuttaneena totean, että ei se elämä siellä sen upeampaa ollut kuin Suomessa. Olin silloin kouluikäinen ja asuimme pienellä paikkakunnalla. Ystäviä sinne jäi. Nykyisin jos joku ihastelee tätä asumiskokemustani olen vain todennut, että Italia on lomamaana hieno ja kiva, mutta arki on usein ihan muuta.

      Opin arvostamaan Suomen terveyspalveluja ja selkeämpää byrokratiaa. Italialainen koulujärjestelmä on pelkkä vitsi verrattuna suomalaiseen (vaikkakin Suomessa on liian paljon nuoria, jotka tätä koulujärjestelmäämme ei pätkääkään arvosta, surullista). Liikenne on todella sekaista ja julkinen liikenne lakkoilee vähän väliä.

      Italian kieltä kannattaa osata jos sinne haluaa muuttaa, sillä kouluissa englannin kielen opetus on todella surkealla tasolla. Yleensä ne, jotka englantia siellä puhuvat ovat ottaneet ihan yksityistunteja, ja suurimmaksi osaksi nämä ovat kansainvälisyydestä kiinnostuneita nuoria.

      Ehdottomasti suosittelen ensin matkustamista Italiaan. Ero Etelä- ja Pohjois-Italian välilläkin on suuri. Ihan sokkona en itse lähtisi, en luota tuuriin ihan niin paljoa. Tunnen tosin muutamia, jotka ovat ottaneet 3-6kk vapaita töistä ja muuttaneet hetkeksi Italiaan. Mene alkuun vaikka italian kielen peruskurssille.

      EI unelma mahdoton ole, kannattaa vain olla realistinen. :)

    • Olly

      En ole yhtä skeptinen kuin moni muu ketjuun kirjoittaneista. Olen jo muutaman vuoden ajan kyllästynyt siihen, että nuorempi sukupolvi usein ottaa heti englannin käyttöön (näytän siltä kuin olen, Suomalainen 50v.) ainakin isommissa kaupungeissa.
      Toisaalta, voisin kuvitella että varsinkin hoitoalalla italiaa on pakko osata. Kansalaisopistoissa on kursseja, lausumisen oppii vuodessa hyvin, kieliopin poikkeuksien poikkeuksia ei ikinä. Tosin, eivät ne italialaisetkaan niitä osaa, tai eivät ainakaan välitä.

      • italiana

        Kirjoitan vasta nyt, mutta jos tämä jotakuta auttaisi. Itse lähdin Italiaan osaamatta kieltä ja kulttuuria sen suuremmin, ja on ihme miten hyvin lahjatonkin oppii kieltä sitä kuullessaan. Olun puoli vuotta töissä, joka oli kohtalaisen rankkaa. Sain kuitenkin viettää päivällä siestaa kuin muutkin ja mennä menojani iltaisin. Sain myös yhden vapaapäivän viikossa, mutta kaikilla työntekijöillä ei ollut samaa etua. Ns alempitasoiset tekivät töitä joka päivä.
        Pidän Italiasta maana, vaikka onhan se täynnä kieroja ihmisiä ja hullua politiikkaa. Mutta kauneimmat kukat kukkivatkin usein karuissa oloissa, ja italialaiset ovat yleensä ystävällisiä. Kaunis maa, upea miljöö monilla alueilla. Niin ja se ruoka! Kaipaan takaisin.


      • Volpe

        Hei,
        Roomassa 17vuotta asuneena voin kertoa että aivan mahtava maa ja ihana kaupunki ,,,Rakastan <3 Roomaa ja Italiaa.Hoitajana pärjäät/pärjäisit englannin kielellä jos töitä saat/saisit,,ja luulen että näin olisi,,,älä kuuntele muita vaan kuuntele itseäsi ,sydäntäsi ja mitä haluat tehdä :) ....minä en osannut yhtään Italiaa kun menin sinne ja nyt puhun todellakin hyvin ja tyttäreni kanssa joka päivä :) hän asuu New Yorkissa ja minä tulin Suomeen takaisin:),Minulla oli oma firma Roomassa ja aluksi olin * Model Center Rome & Hostess Congress :) suosittelen ehdottomasti tekemään unelmista totta kun siihen on mahdollisuus..... :)


      • Volpe

        Lisään vielä että Terveydestäsi kyllä huolehditaan et ole ilman hoitoa(olemme Euroopassa),Rooma,Milano jne suuret kaupungit niissä pärjää hyvin.Siellä on kaikki mitä voit tarvita :)


      • Volpe

        Aluksi englannin kielellä ja siinä sivussa opit paikan päällä Italian se on helppo kieli suomalaiselle..Italialaiset ovat ystävällisiä ja auttavaisia .Pääasia on että itse on järkevä ja jalat maassa.Onnea :)


      • Julia12345
        Volpe kirjoitti:

        Hei,
        Roomassa 17vuotta asuneena voin kertoa että aivan mahtava maa ja ihana kaupunki ,,,Rakastan <3 Roomaa ja Italiaa.Hoitajana pärjäät/pärjäisit englannin kielellä jos töitä saat/saisit,,ja luulen että näin olisi,,,älä kuuntele muita vaan kuuntele itseäsi ,sydäntäsi ja mitä haluat tehdä :) ....minä en osannut yhtään Italiaa kun menin sinne ja nyt puhun todellakin hyvin ja tyttäreni kanssa joka päivä :) hän asuu New Yorkissa ja minä tulin Suomeen takaisin:),Minulla oli oma firma Roomassa ja aluksi olin * Model Center Rome & Hostess Congress :) suosittelen ehdottomasti tekemään unelmista totta kun siihen on mahdollisuus..... :)

        Hei, olisin tekemässä muuttoa italiaan, olisitkohan sinä voinut auttaa minua jos kaipaisin jotakin apua ja tietoa sinulta? tarvitsen apua jotta asiat mieheni kanssa edistyvät!! (lähinnät töitä..) Kaikki apu ja tieto olisi minulle avuksi, toivon että ottaisit minuun yhteyttä.. Yst terv, Julia, naine 27v Helsinki : 0451240334


    • realismo

      Toivottavasti olet myös ottanut huomioon laman joka Italiassa on todella kova, ja työpaikan saanti on kiven alla. Töitä ei löydy italialaisille, saati sitten kielitaidottomalla suomalaiselle Italiassa!

    • sydän_sanoo

      Kiitos kovasti paljon vastauksistanne!

      Unelma vain sydämessä on suuri.. ja olen ymmärtänyt että Italialaiset ovat avointa ja suurisydämistä kansaa.. joukkoon voisi olla helppo kuulua..

      Olen todellakin ajatellut että voisin mennä opiskelemaan kieltä. Olen kuullut että se on kohtalaisen mutkaton kieli opittavaksi.

      Myös toki muunlaisenkin työn ottaisin vastaan, kin hoitoalan. Sanoin vain että muuta koulutusta en omaa. Enkä ole juuri muuta työtä tehnytkään, kuin hoitoalan.

      Minkälaisia sosiaali- ja työttömyysetuuksia siellä on? Jos vaikka heti ei työtä löytyisikään, kuinka siellä on mahdollista pärjätä.

      Ja mitä ulkonäköön tulee, olen blondi nainen, pitkät hiukset. En siis näytä paikalliselta.

      • Italiassa asunut

        Jahas.... no sehän sitten ehkä selvittikin taas sitä mistä tietyt stereotypiat johtuvat tai aloittaja on taas yksi näitä tämän sivuston trollialoituksia.

        Turhaan sosiaalietuuksien perässä Italiaan lähdet varsinkaan nykyaikana, lama on todella kova ja on aika turha kuvitella että olematta edes maassa kirjoilla, johon et siis pääse jos sinulla ei ole työ- ja vuokrasopimusta tai muuta luotettavaa selvitystä elatuksesta esittää, että saisit mitään muuta kuin korkeintaan caritasista ruokaa muiden leipäjonossa olijoiden kanssa. Eli jos tämäntyyppinen elämä kiinnostaa ja kadulla kerjääminen/siltojen alla nukkuminen niin siitä sitten vaan. Siellä riittää tätä porukkaa ennenstäänkin ihan kiitettävästi eikä tämä viime vuosien lama ole ainakaan parantanut tilannetta.

        Pitkät blondit hiukset ja tarpeeksi paljastavia valokuvia tietyille sivustoille saattaa tietysti auttaa siinä elättäjän löytymisessä. Varo kuitenkin ettet löydä itseäsi ennen pitkää Via Salarialta tai tietyiltä muilta Rooman tai jonkun muun kaupungin kaduilta. Italiaa oikeasti tuntevat tietävät kyllä mitä tarkoitan.

        Jos nyt Italiassa muutaman suurimman turistikaupungin keskustassa muutama englanninkielen taitoinen nuorempi kansalainen löytyykin se ei suinkaan tarkoita sitä että pärjäisit normaalissa arjessa osaamatta italiaa.

        Mutta kukin tavallaan. Käsittämättömän naivia porukkaa näyttää edelleen Suomesta löytyvän. Yleensä paikallisiin oloihin tutustuminen avaa kummasti silmiä ja karistelee turhat haaveet helposta elämästä esimerkiksi "avointen ja suurisydämisten" italialaisten joukossa. Paljon on vielä oppimista mutta erehdyksistähän sitäparhaiten oppii. Jätä kuitenkin joku takaportti auki jos kuitenkin jossain vaiheessa se karu arki sattuisi osumaan kohdalle.


    • sydän_sanoo

      En ole trolli enkä missään nimessä ole minkään etuuksien perässä menossa yhtään minnekään!
      Kysyin vain minkälainen turva ylipäätään siellä maassa on! :O Olen ihan vakituisessa toimessa oleva ihminen ja mielelläni töitä teen! Mietin vain että kun työtä ei ole helppo siellä saada edes paikallisten, niin kuinka käy työttömän maahanmuuttajan?

      En ole suinpäin muuttamassa minnekään joten siksi haluan tietää tarkalleen kaiken etten ajaudu tyhjän päälle. Ja tuskin katkaisisin koskaan mitään siteitä kotimaahani muutenkaan!

      Tuttavani on muuttamassa kohta Italiaan, on asunut siellä ennenkin vähän aikaa ja ystäviä sieltä on kertynyt lukuisia. Hän sanoo menevänsä opiskelemaan Italiaan ja samalla aikoo etsiä töitä. Hän puhuu italiaa sujuvasti.

      Toiset ne uskaltaa..

      • oggi e domani

        Ciao kollega!
        Olen myös hoitoalalla. Myös minun sydän on koko ikäni sanonut, että Italiaan.. Siksipä olen opetellut kielen kansalaisopistossa ja matkustellut vuosien aikana 25 kertaa lomillani Italiaan. Olen tutustunut eri paikkoihin ja paikkakuntiin, olen koko ajan hakeutunut varsinaisten turistipaikkojen ulkopuolelle, tavallisten italialaisten pariin. Vastaanotto on ollut lämmin ja sydämellinen, johtuu siitä kun osaan kieltä jonkun verran.

        Viime vuosina olen oppinut jo tuntemaan eroja esim. roomalaisten tai pohjois-italialaisten tai venetsialaisten luonteissa ja olemisessa. Tiedän jo nyt missäpäin Italiaa viihdyn parhaiten.

        Hoitajaksi et voi mennä ellet osaa italiaa. Italiassa hoitaja on lähinnä vain lääkärin apulainen, "siivooja ja tarjoilija". Hoitajana et siellä pysty omaa ammattitaitoasi käyttämään. Palkka on pieni, vähemmän kuin opettajalla, joka saa noin 1100e/kk käteen.

        Matkusta sinne ja siellä. Opettele liikkumaan junissa, busseilla, autolla, laivalla ja lentäen. Vuokraa Italiasta asunto 2-4 viikoksi/vuosi, asu paikallisten keskuudessa ja tunnustele miltä se sinusta tuntuu. Tutustu tavalliseen elämiseen italialaisten keskuudessa.

        Minä en nimittäin sitä niitten jatkuvaa menoa pidemmän päälle kestä. Kohteliaita he ovat ja ystävällisiä, mutta sitä jatkuvaa pulinaa ja mekastamista (temperamentti!) en jaksa viikkotolkulla kuunnella. Siellä ihmiset eivät illalla hiljaa ja kiltisti mene ajoissa kotiin nukkumaan....

        Olen edelleen Italian suuri ihailija ja fani, tulen edelleen matkustelemaan siellä paljon, mutta tuskin asumaan pysyvästi jäisin. Lomailumaana se on fantastinen!


    • sydän_sanoo

      Kiitos asiallisesta ja kannustavasti viestistäsi! :)

      "Vuokraa Italiasta asunto 2-4 viikoksi/vuosi, asu paikallisten keskuudessa ja tunnustele miltä se sinusta tuntuu. Tutustu tavalliseen elämiseen italialaisten keskuudessa."

      Tuo tarkoittaa minun korvaan sitä, että minulla pitiäisi olla rutkasti säästöjä sukanvarressa että tosta noin vaan vuokraisin asunnon ja elelisin tutkiskellen ja katsellen. Valitettavasti minulla ei ole niitä säästöjä. Tällä alalla eläminen on minulla ainakin ollut kädestä suuhun. On ollut myös opintolainoja ja muita mitä olen maksellut jne. Jotain työtä olisi siis saatava..ja tietoa hintatasosta muutenkin.

      Niin ihanalta kuin ehdotuksesi kuulostaisikin...

      • oggi e domani

        Yksi vaihtoehto: lennot Tampereelta tai Lappeenrannasta edestakaisin n. 120e, (halvimmillaan 80e) reppu/lentolaukku ei maksa mitään. Viikoksi kalustettu vuokra-asunto maksaa noin 250-300e. Keittiö on kaikilla kodinkoneilla, astiat ja liinavaatteet kuuluu hintaan. Ruoka on saman hintaista tai hieman halvempaa kuin Suomessa. Hedelmät, vihannekset ja leivät selvästi halvempia kuin täällä. Liikkuminen julkisilla on siellä erittäin halpaa ja helppoa. Viikossakin ehtii monta asiaa näkemään ja kokemaan.

        Tuosta voi alkaa fiilistelyn ja oman unelman elämisen :) Hyvin siellä pärjää ja tulee paikallisten kanssa toimeen.

        Toki matkatoimistojen turistireissut ovat tottumattomalle vaivattomammat, mutta ovat kovasti kalliimpia ja tylsiä.


    • nursering

      Mitä jos menisit ensin Norjaan tai Saudeihin hoitsuksi, niin kertyisi niitä säästöjä ja sen jälkeen Italiaan oleskelemaan. Luulisi että 3-kymppinen tietää missä hoitoalalla tekee rahaa, ei Italiassa.

    • kokenut..

      En suosittele Italiaan tai mihinkään muuhunkaan maahan lähtemistä ilman kielitaitoa, miksi edes kuvittelet että juuri nyt laman runtelema Italia olisi se paras maa asua?
      kannattaa ensin opetella kieli kunnolla, sen jälkeen voit alkaa harkita lähtemistä. Matkusta maahan ja mene vaikka halvalla äkkilähdöllä, niitä saa parilla sadalla eurolla. Tutustu eri kaupunkeihin ja kyliin. Ylipäätään on naurettavaa miettiä ulkomaille miettimistä jos ei edes tiedä että minne päin, täytyy osata kieli ja olla varma. Tiedän muutamia suomalaisia jotka lähteneet Italiaan, jotkut ovat palanneet Suomeen huonon työtilanteen takia (töitä on vaikea saada ja palkat pienempiä kuin Suomessa, verotus kova) ja jotkut palanneet eron takia. Italiassa ei myöskään ole itsestäänselvyys että ollaan rehellisiä, siellä paljon matkustaneena voin sanoa että saa toden teolla yrittää ottaa selvää kuka puhuu totta ja kuka ei. Ihan pienistäkin asioista on tapana valehdella tai laskea leikkiä, miten sen nyt ottaa. Jos kaipaat perusturvallista arkea jossa ei tarvitse koko ajan epäillä kaikkea aina työpaikan pysyvyydestä suhteen pysyvyyteen niin pysy Suomessa tai lähde jonnekin toiseen maahan. Italiassa on äärettömän kauniit maisemat ja hyvä ruoka, mutta sillä on myös synkät varjopuolensa.

      • byebye3

        MIKAS SE SINA MUKA OLET TANNE TULLAKSESI NEUVOMAAN ETTA PYSY SUOMESSA!?!?!? SUOMALAISET ON KUULE JUST TOLLOSTA SUN TYYLISTAS MASENTAVAA NEGATIIVISTA JA IHAN HEMMETIN NIRSOA PORUKKAA, ETTA KYLLA MENEE HERMOT!!! MIKAAN EI OO IKINA SULLA HYVIN JA KAIKESTA PITAA AINA KIIREELLA LAHTEA ETTIMAAN VIKOJA, SAAT KENET TAHANSA MASENTUMAAN. HANHAN SANOI ETTA HALUAA L A H T E A I T A L I A A N ETKO OSAA LUKEA!?!?!????


    • animatrice turistica

      Italiassa on ihana lomailla, mutta huono maa tehdä töitä. Töitä vaikea löytää, huonot palkat, työntekijöitä pidetään pimeästi, eli ei makseta sosiaaliturva ja eläkemaksuja ym., miespuoliset esimiehet yrittävät usein suhteeseen alaisten kanssa, jos ei suostu, niin potkut tulee. Jos haluat Italiaan töihin, niin yritä vaikka jollekkin suomalaiselle matkanjärjestäjälle kesäoppaaksi tai toiminnan ohjaajaksi. Itse olin aikanaan yhden kesän lomakylässä aerobic ja eri liikuntalajien ohjaajana.

    • käytöksestäkysyn

      Onko sinulla itselläsi kokemusta siitä että miespuoliset esimiehet yrittää suhteeseen tai mistä olet tuollaisesta asiasta kuullut? missä ammatissa? ja oletko vaalea hiuksinen? jos olet tuollaista kokenut. Omien huomioideni mukaan vaalea hiuksiset naiset kerää hiukan enemmän huomiota kun muut, etenkin etelä-Italiassa. Italiaan on tullut paljon aika huonomaineisia vaaleita naisia Venäjältä, Kosovosta sun muualta. Osa tulleet ihan oikeisiin töihin, mutta osa ei. Niin johtuisiko huono kohtelu sitten tuosta ja miesten ennakkoluuloista..

      Ihmisillä on paljon ennakkoluuloja, tosin onhan monilla suomalaisillakin ennakkoluuloja että kaikki italialaiset olisivat mamman kanssa asuvia makaroonimiehiä, vaikka aina ei näin ole.

    • mantovana

      Minulla on kokemusta rahoitusalalta, siis kansainvälisestä sijoitusyhtiöstä pohjois-Italiassa ja monilla saksalaisilla ystävilläni, jotka työskentelevät hallinnollisissa johtotehtävissä eri aloilla.
      Olemme kaikki kokeneet epäasiallista käytöstä miespuolisten esimiesten taholta. Italia on machomiesten maa, siitä ei pääse mihinkään.

      • Sinne vaan!

        Jos ketjun aloittaja ja kysyjä on nyt Suomessa vakityössä, ja siis ansainnut normaalin kesäloman ja lomarahat, hänenä ehkä viettäisin yhden koko kesälomakuukauden siellä. Kuukaudessa maa tulee jo aivan erilailla tutuksi kuin viikon normaalilla lomamatkalla.
        Italia on upea maa, mutta ei mikään ongelmaton paratiisi. Ja erot eri alueilla huomattavat kaikessa.
        Vaikka italian kieltä ei osaisikaan, se on onneksi selvästi helpompi oppia kuin esim. Ranska. Jos tuon kuukauden jälkeenkin Italiaan haluaa muuttaa, italia taitamattomana, mutta englantia osaavana kyselisin töitä ehkä mahdollisesti suomalaisten (tai esim. ruotsalaisten) omistavilta pieniltä hotelleilta, tai menisin esim. suomalaisten omistaville viinitiloille apulaiseksi, palkkaa ei toki juuri saa, mutta ylläpidon, jolloin saa asuttua italiassa ilman omaa rahaa jonkin aikaa. Sitten vain yrittää luoda suhteita moneen henkilöön, joka voi aukaista ovia.

        Aina kannattaa kokeilla haaveiden toteuttamista! Ettei sitten keinutuolissa kaduta. Ja kyllä sieltä koneella takaisi Suomeen sitten pääsee, jos pettyy jostaki syystä, tai homma ei vaan toimi.


      • italiassa9kertaa

        Tuosta käytöksestä vaikuttaa monella olevan huonoja kokemuksia myös lentokentältä. Sanomasi on totta, Italia on machomiesten maa, mutta machoilua ei tarvitse kenenkään sietää. Tietysti kaikkein parasta varmaan olisi jos olisi hyvin menestyvä oma yritys Italiassa, niin kukaan ei voisi pomottaa ja ahdistella, niin paitsi tietysti mafia perisi omia verojaan muiden verojen lisäksi..

        Ennen muuttamista kannattaa tosiaan opetella kieli (italialaiset arvostavat paljon enemmän kun osaa kieltä) ja kannattaa ensin lomailla maassa pari viikkoa tai pari kuukautta, on hölmöä pelkästään "sokkona" valita maa jonne muuttaa loppuiäkseen.
        Oman kokemukseni mukaan Italiasta on myös vaikeaa löytää pysyvää parisuhdetta, usein kolmikymppiset ja nelikymppiset eivät halua "vielä" sitoutua vaan haluavat vielä elää vapaata sinkkuelämää ja joko chattailla tai käydä discoissa, jotkut ovat niin ailahtelevia mieleltään. Toki poikkeuksiakin löytyy, mutta vähemmän..


      • mela verde
        italiassa9kertaa kirjoitti:

        Tuosta käytöksestä vaikuttaa monella olevan huonoja kokemuksia myös lentokentältä. Sanomasi on totta, Italia on machomiesten maa, mutta machoilua ei tarvitse kenenkään sietää. Tietysti kaikkein parasta varmaan olisi jos olisi hyvin menestyvä oma yritys Italiassa, niin kukaan ei voisi pomottaa ja ahdistella, niin paitsi tietysti mafia perisi omia verojaan muiden verojen lisäksi..

        Ennen muuttamista kannattaa tosiaan opetella kieli (italialaiset arvostavat paljon enemmän kun osaa kieltä) ja kannattaa ensin lomailla maassa pari viikkoa tai pari kuukautta, on hölmöä pelkästään "sokkona" valita maa jonne muuttaa loppuiäkseen.
        Oman kokemukseni mukaan Italiasta on myös vaikeaa löytää pysyvää parisuhdetta, usein kolmikymppiset ja nelikymppiset eivät halua "vielä" sitoutua vaan haluavat vielä elää vapaata sinkkuelämää ja joko chattailla tai käydä discoissa, jotkut ovat niin ailahtelevia mieleltään. Toki poikkeuksiakin löytyy, mutta vähemmän..

        Asuin Italiassa vuosia, ja voin sanoa että monet italialaiset miehet ovat todella sikoja. Kerran olin tarjoilemassa ystäväni omistamassa ravintolassa missä vietettiin häitä. Kun vein astioita keittiöön, niin törkimys sulho juoksi perääni ja ehdotti treffejä, siis omissa häissään!


      • lähessamakokemus
        mela verde kirjoitti:

        Asuin Italiassa vuosia, ja voin sanoa että monet italialaiset miehet ovat todella sikoja. Kerran olin tarjoilemassa ystäväni omistamassa ravintolassa missä vietettiin häitä. Kun vein astioita keittiöön, niin törkimys sulho juoksi perääni ja ehdotti treffejä, siis omissa häissään!

        Tuli tuosta mela verden tarinasta mieleen tapaus jossa italialaismies pahoitti mielensä siitä että hänen (miespuolinen) kaveri oli "joutumassa" naimisiin!
        hän käytti juuri tuota sanaa joutumassa/täytyy mennä naimisiin.

        Toisin sanoen siis hänen kaverinsa kyllästyi sinkkuelämään ja päätti mennä naimisiin tyttöystävänsä kanssa omasta tahdostaan, josta tuo yksi kaverimies sitten oli kovin harmissaan ja onhan näitä muitakin samanlaisia tullut Italiassa nähtyä. Monilla on ilmeisesti se käsitys että avioliittoon on pakko mennä jos suku/tyttöystävä painostaa, vaikka muuten eivät haluaisi asettua aloilleen! vaikka toki Suomessakin on ihmisiä jotka menevät vasta vanhemmalla iällä naimisiin kun ovat täysin varmoja suhteen pysyvyydestä. Jotkut miehet myös puuhaavat vaimon/tyttöystävän selän takana ties mitä myös Italiassa, vaikka eivät toki aivan kaikki sellaisia ole ja käyhän se aika pian ilmi jos toinen valehtelee koska valheet tulevat aina ilmi tavalla tai toiselle.. Viime Italianreissulla tuli junassa nähtyä jokseenkin pohjoismaalaisen näköinen liikemies (en siis tarkoita sellaista perinteistä stereotyyppistä lihaksikasta ruskettunutta nuorta italialaismiestä, vaan ehkä jopa lähes ylipainoista rillipäistä vaaleaa keski-ikäistä miestä) ja hän kaikkien kuullen sanoi puhelimessa junassa vaimolleen (päättelin että jutteli vaimolleen kun lähetti baci, pusuja..) hän sanoi olevansa lentokoneessa vaikka olikin junassa, jos kulkuneuvosta ja paikasta pitää valehdella niin ties mistä kaikesta muustakin. Vaikka toki olen hieman vastaavia valheita kuullut suomalaistenkin puhuvan..

        Italialaisista usein liikkuu huhu/vanha uskomus että arvostavat perhettä, niin arvostavat omaa perhettään vain, eivät välttämättä toisten perheitä.
        Tai minulla on tällainen kokemus ettei eräs italialaismies arvostanut omaa perhettäni vaan jopa valehteli perheelleeni joka otti hänet hyvin vastaan,
        sitä asiaa en tule ikinä unohtamaan.

        Vaikka pidänkin Italiaa kauniina matkaohteena, nyt erityisen vaikea luottaa italialaisiin miehiin, sen sijaan naisten kanssa ei ongelmaa..


      • ihmetteleevaan
        mela verde kirjoitti:

        Asuin Italiassa vuosia, ja voin sanoa että monet italialaiset miehet ovat todella sikoja. Kerran olin tarjoilemassa ystäväni omistamassa ravintolassa missä vietettiin häitä. Kun vein astioita keittiöön, niin törkimys sulho juoksi perääni ja ehdotti treffejä, siis omissa häissään!

        mela verde missä päin Italiaa tuo tapaus oli?
        tosin eihän sillä väliä ole koska näitä häntäheikkejä löytyy kylistä ja kaupungeista, samoin usein maasta kuin maasta, vaikka joistain maista ehkä enemmän..


      • mela verde
        ihmetteleevaan kirjoitti:

        mela verde missä päin Italiaa tuo tapaus oli?
        tosin eihän sillä väliä ole koska näitä häntäheikkejä löytyy kylistä ja kaupungeista, samoin usein maasta kuin maasta, vaikka joistain maista ehkä enemmän..

        Tapahtui Garda-järvellä.


      • lähessamaakokenut
        ihmetteleevaan kirjoitti:

        mela verde missä päin Italiaa tuo tapaus oli?
        tosin eihän sillä väliä ole koska näitä häntäheikkejä löytyy kylistä ja kaupungeista, samoin usein maasta kuin maasta, vaikka joistain maista ehkä enemmän..

        Mistä miinukset? tarinani on tosi, olen seurustellut napolilaisen miehen kanssa, tosin ero liittyi lähinnä siihen että olikin yksin viihtyvää sorttia ja sitoutumiskammoinen kun sitoutumista ja häntä myös harmitti hänen kaverinsa sitoutuminen ja naimisiin meneminen, eniten kumminkin harmitti tuo millä tavalla hän valehteli perheenjäsenelleni..
        Itse en ole kaikkein ennakkoluuloisin ihminen, jos olisin en olisi edes päätynyt tapailemaan Napolista kotoisin olevaa.


    • sydän_sanoo

      Nimimerkille "nursering" tiedoksi, että rahan perässä en ole muuttamassa mihinkään.. Jos rahan takia tekisin ainoastaan töitä, en olisi edes hoitoalalla! :D

      Raha on minulle toimeentuloa ja turvaa varten.

      Ja olisin valmis tekemään muitakin töitä, kuin ainoastaan hoitoalan, jos se Italiassa olisi mahdollista.

      Kiitos asiallisista muutamasta asiallisesta vastauksesta! :))

      Todellakin, unelmat on tehty toteutettaviksi.. ;)

    • scambi

      Miksi et suorita jotain jatkotutkintoa omalla alallasi Suomessa ja haet sitten vaihtoon Italiaan.

    • Makarylli

      Heitänpä ilmoille pari mietettä Italiasta täällä pian 15 vuotta asuneena. Lähinnä haluaisin muistuttaa muutamista seikoista joita ei välttämättä lomamatkoilla tule ajatelleeksi. Italia kun on niin kovin paljon muutakin kuin hyvää ruokaa ja hymyileviä ihmisiä.

      Kyllä täällä Italiassa ihminen elää siinä missä muuallakin. Ei ole maata joka olisi toista parempi tai huonompi - on vain eri kulttuureita joissa ihmiset elävät oppimillaan tavoilla ja perinteillä. Italiassa nämä tavat ja tottumukset ovat huomattavasti suuremmassa roolissa kuin pohjoisissa maissa: asiat vain tehdään tietyllä tavalla sillä näin on aina tehty. Tällaiseen tapakulttuuriin voi olla hieman mutkikasta äkkisältään päästä sisälle.
      Tässäkin mielessä tuo stereotypia avoimista italialaisista ei oikein pidä paikkaansa, sillä monissa arkielämän asioissa täällä ollaan hyvin jäykkiä ja tapoihin kangistuneita. Tämä ei tietenkään ole huono asia, mutta haastava se voi sellaiselle joka näitä tapoja ei tunne. Italia ei ole kovin yksilökeskeinen tai individualistinen kulttuuri - pikemminkin päinvastoin. Tämä on monelle suomalaiselle vaikea asia ymmärtää.

      Toinen suuri yllätys saattaa tulla työelämästä ja ylipäätään arjesta, joka on hyvin suurelle osalle jotain aivan muuta kuin suomessa totuttu 8h töitä / 8h vapaa-aikaa ja 8h unta...
      Kannattaa pohdiskella omaa valmiutta hypätä sellaiseen työelämään jossa töitä paiskitaan huomattavasti enemmän kuin suomessa. Italiassa työpäivät ovat järjestäen hyvin pitkiä, lomia on vähän ja tauoista ei makseta palkkaa ja monella alalla nämä tauot saattavat tehdä keskelle päivää 3 tunnin palkattoman ajan. Harva täällä on kotona ennen iltaa. Täällä ihmisen oletetaan elävän työnsä kautta, ei niinkään "vapaa-ajallaan". Myös 6 päiväinen työviikko on monella alalla normaali käytäntö.
      Palkkaerot ovat huomattavia, mutta se on yhteistä niin siivoajille kuin päälliköillekin että verot vievät jopa suuremman osan liksasta kuin suomessa. Tästä johtuen käytännössä jokainen täällä tekee vähintään jonkinlaista sivubisnestä tai toista duunia, raha ei muuten yksinkertaisesti riitä elämiseen.
      "normaali" ok palkkana voidaan pitää n. 1000 - 1400 /kk nettona (esim. toimistotyö). Mutta kuten sanottua, palkoissa voi olla täällä hurjia eroja. Varsinkin eteläisemmissä kaupungeissa voit joutua rehkimään pitkää päivää tiskialtaan äärellä albanialaisten ja romanialaisten kanssa, tienaten 800 euroa kuukaudessa. Kaikki elämiseen liittyvä on huomattavan kallista: Ruoka, bensa, asuminen...

      Byrokratia keksittiin aikanaan täällä. Sen tarkoitus oli suojella valtiota kansalaisten hyväksikäytöltä. Asioista tehtiin niin monimutkaisia että mitään etuuksia ei kannattanut hakea ellei se ollut aivan välttämätöntä. Samaa jaloa periaatetta noudatetaan yhä tänään. Teoriassa täällä on mahdollista hakea erinäisiä tukia ja korvauksia jos elämä kohtelee kaltoin, mutta käytännössä tämä onnistuu ainoastaan jos olet erittäin hyvin perillä ko. systeemistä ja osaat ajaa asiaasi eri virastoissa. Lisäksi ulkomaalaisena monet lait täällä rajoittavat oikeuksiasi tukiin tai etuuksiin, ellet ole jo ehtinyt asua ja työskennellä maassa tarpeeksi pitkään (vuosia).

      Samoin on hyvä tietää että Italia ei suinkaan ole pelkkää postikorttimaisemaa ja idylliä. Monet kaupungit ympäristöineen ovat todella karuja ja luotaantyöntäviä, jopa pelottavia. Täällä asuu todella paljon maahanmuuttajia, osa laillisia ja suuri osa laittomia. Hyvin harvalla on töitä mutta jollain pitää elää... Jos mahdollista, yritä etsiä töitä pienemmiltä paikkakunnilta.

      Kuten sanottua on täällä nykyisin todella paljon ulkomaalaisia, suurin osa ns. kolmansista maista tai itäeuroopasta. Nämä ihmiset tulevat olemaan todennäköisesti alussa myös ainoat kontaktisi - ulkomaalaisena voi olla hyvin vaikeaa saada kontaktia Italialaisiin - varsinkaan kun et tunne heidän tapojaan ja menojaan etkä jaa samoja kiinnostuksen ja keskustelun kohteita. Älä kuintenkaan jämähdä ulkomaalaisten seuraan, sillä se saa sinut helposti näkemään ainoastaan negatiivisen puolen maasta. Samoin se leimaa sinut yhtä lailla ulkopuoliseksi. Pyri heti alussa mahdollisimman hyviin töihin ja vietä kaikki liikenevä aikasi kielen oppimiseen ja esim. kahviloissa istumiseen tai muuhun sosiaaliseen toimintaan. Käy esim. kirkossa (vaikket mitään vakaamusta tunnustaisikaan), liity urheiluseuraan, käy jalkapallopeleissä - yritä tutustua edes yhteen italiaseen. Tämä saattaa avata ovia paljon parempaan elämään.

      Myös perhe on erittäin tärkeä ja pian huomaatkin että paikalliset viettävät käytännössä kaiken työn ulkopuolisen ajan perheensä parissa. Ja perheellä tarkoitan nyt koko perhettä, lukien mukaan niin tädit ja sedät kuin serkutkin. Tämä on yksi syy miksi paikallisiin voi olla hankala tutustua - ihmisillä kun vain rajattu määrä aikaa ja ihmissuhteet ja perhe kilpailevat kanssasi.

      Tässä siis muutamia seikkoja mietittäväksi. Jos näiden kanssa pystyy elämään niin tervetuloa!

    • hyvä neuvo

      Voit aloittaa toteuttaa unelmaasi heti opiskelemalla italian kieltä. Eläminen Italiassa ilman italian kielen taitoa on äärimmäisen hankalaa, paitsi turistina tietyissä paikoissa.

      Italian kieli EI ole erityisen helppo ja nopea oppia. Lisäksi eri puolilla maata puhutaan varsin erilaisia murteita. Siis, aloita heti italian kieliopinnot! Jo niiden parissa alat päästä sisälle maan tapoihin ja elämään.

    • Kepillä jäätä...

      Jos kerran olet alle kolmekymppinen niin mikset kokeilisi aluksi vaikka aupair kesää? Netissä on lukuisia aupair sivustoja ja monet perheet jopa arvostavat "iäkkäämpää" aupairia. Jos kerran olet hoitoalan ihminen, niin uskoisin sinun pärjäävän lasten parissa. Samalla ylöspito olisi kunnossa etkä sitoutuisi mm. vuokra- tms. sopimuksiin. On myös olemassa jokin luomuviljelyyn erikoistunut kansainvälinen järjestö tms. Heidän kauttaan voi hakea töihin maatilalle toivomaansa maahan ja pakettiin kuuluu ylläpito. Joku varmasti muistaa järjestön nimen jos kiinnostaa.

      Kävisin ensin ainakin tutustumassa maahan ennenkuin tekisin pidemmän tähtäimen suunnitelmia. Todellisuus on aina tarua ihmeellisempää. Niinkuin joku jo sanoikin niin reppu vaan selkään ja lentokoneeseen. Jos sitten tosissasi päätät jäädä, niin Italiastakin löytyy hoitoalan henkilöstölle vartavasten tarkoitettuja ammattisanastoon painottuvia kielikursseja. Kyllä on sinnekin tullut hoitohenkilöstöä muualta (mm. Filipiineiltä) ja ovat tottuneita vieraisiin.

      Toisaalta ihmettelen miksei tuttavasi(?) (jonka kerroit jo asuneen Italiassa) voi auttaa sinua eteenpäin asiassa. Sinuna menisin ensimmäisenä kipinkapin kielikurssille. Siitä tuskin olisi haittaakaan vaikkei unelmasi ihan täysin toteutuisikaan. Kannattaa myös ottaa yhteyttä mahdollisiin Suomi-Italia ystävyysseuroihin. Olen itse ulkosuomalainen (en tosin Italiassa vaikka olen sielläkin kymmeniä kertoja käynyt) ja näen usein paikallisen Suomi-Seuran lehtisessä ilmoituksia tyyliin: "Joku Suomesta etsii asuntoa tai työpaikkaa" jne. tai joku tarjoaa vastaavaa. Itse tulin tänne aluksi kolmeksi kuukaudeksi, sitten kävin välillä Suomessa ja tällä reissulla on vierähtänyt jo kohta viisi vuotta. Itsekin kokeilin ensin "kepillä jäätä" mutta sitten paikka osoittautui mukavaksi. Onnea ja rohkeutta matkaan!

    • neuvoja1

      Nykytrendi on muuttovirta Italiasta Suomeen. Työni puolesta joudun päivittäin antamaan neuvoja niin Italiassa asuville suomalaisille, kuin italialaisille jotka tulevat Suomeen etsimään töitä. Italiassa on tällä hetkellä tilanne työmarkkinoilla katastrofaalinen.

    • realtà

      Koulutettu sairaanhoitaja saa käteen Milanossa 1400 euroa. Siitä kun maksaa vuokran ja muut laskut, niin elää köyhyysrajalla. Sairaanhoitajan työ ei kuitenkaan ole se vähiten palkattu ala, jos menet baariin tai kauppaan töihin, niin tienaat vielä vähemmän.

    • disoccupazione

      Uutisia Italiasta; Pisan uuteen Ikeaan haetaan 200 uutta työntekijää, hakemuksia tuli 28.000, joten on lottovoitto saada työpaikka Italiassa.

    • italiaantöihinheti!

      Kyllä töitä vielä löytyy! mutta se onkin eri asia maksetaanko niistä kunnon palkkaa.. on esim. puhelinmyyjän töitä ja vihreän energian assistentin paikkoja sun muuta, jos palkan luvataan olevan 1200e saattaa se hyvällä lykyllä olla 200e jos palkka on proviisioiden mukaan

      • italiaanotvaltaa

        ps. sama myös Espanjassa, jos matkustatte esim. Saksaan tulette huomaamaan suurten kaupunkien olevan nyt täynnä espanjalaisia ja italialaisia. Nuoret ja keski-ikäiset muuttavat nyt työn ja paremman elämän toivossa pohjoisemmas Välimereltä ja pohjoismaihin tai Saksaan ei tarvitse edes viisumia kuten Amerikkaan, tekevät fiksusti omalta kannaltaan mutta toivottavasti eivät vie kaikkia palvelualantöitä paikallisilta.


    • Mirafiore

      Luin jostain että koulutetut italialaiset muuttavat sankoin joukoin Berliiniin, koska Berliini on sopivan rento kaupunki italialaisille.

      • coffeepause2

        COFFEEPAUSE BLOG


    • sydän-sanoo2

      Hei viestiketjun aloittaja! Tiedän tunteesi, sillä minun sydämeni halajaa myös Italiaan, vaikka sillä ei ole järjen kanssa mitään tekemistä :/

      Saanko kysyä, ihan mielenkiinnosta, miksi se on sinunkin kohdalla juuri se Italia?

    • REISSURANE

      KYL ITALIAANKI VOIS MENNÄ < OIS UPEETA TUODA SIELT KOIRA JA AUTO

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Voi vain ihmetellä sitä, että 30-vuotiaan sydän halajaa asumaan ja töihin Italiaan, mutta edes italian kieleen ei ole ollut kiinnostusta eikä vielä ole ehtinyt käväistäkään Italiassa.
      Melkoinen haihattelija täytyy olla! Luultavasti sydän muutti mieltään jo ajat sitten? Mutta olisi kyllä jännä tietää, miten haaveelle kävi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      271
      2576
    2. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      41
      1421
    3. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      73
      1421
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      22
      1176
    5. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      7
      1144
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      48
      1136
    7. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      26
      1133
    8. Kellä on rumin tukka?

      Kuka on haapaveden rumin ihminen? Vinot silmät ja ikivanha mersu?
      Haapavesi
      9
      1131
    9. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      46
      1083
    10. Kuinka paljon nalle harmittaa

      Kun mä saan panna hehkua ja sä et? :)
      Ikävä
      6
      1042
    Aihe