AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!
 /   /  / Mikä muuttui isyysvapaassa 1.1.2013 alkaen?

Mikä muuttui isyysvapaassa 1.1.2013 alkaen?

120 Vastausta 5 527 Lukukertaa
Hei!

Isyysvapaiden muutos 1.1.2013 alkaen on aiheuttanut hurjan määrän kysymyksiä sekä Kela-Kertun palstalle että Kelan puhelinpalveluun.

Kelan nettisivuilta löydät tiedotteen, jossa on listattu asiat, jotka muutoksen myötä muuttuvat. Tiedote on osoitteessa
http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/271212085839HL?OpenDocument&year=2012

Tässä vielä lyhyt kooste muutoksista:

Aiemmin isä on voinut pitää äidin äitiys- ja vanhempainrahakauden aikana 18 isyysvapaapäivää. Lisäksi hän on voinut pitää 13-36 päivän pituisen isäkuukauden äidin vapaiden perään. Se on koostunut äidiltä isälle siirretyistä vanhempainrahakauden 12 viimeisestä päivästä sekä 1-24 ”lisäpäivästä”. Vapaita on siis ollut enimmillään yhteensä 54 päivää (18 + 36). Isäkuukausi on ollut yhdenjaksoinen kausi, eikä lapsi ole saanut olla kodin ulkopuolella hoidossa ennen sen alkamista.

Uudistuksen myötä isäkuukautta ei enää ole. Isä voi edelleen pitää äidin äitiys- ja vanhempainrahakauden aikana 18 isyysvapaapäivää. Oikeus isyysvapaaseen alkaa lapsen syntymäpäivästä, kuten aiemminkin. Lisäksi isällä on käytettävissä 36 isyysvapaapäivää äidin vanhempainrahakauden jälkeen. Niiden pitäminen ei vähennä äidin vapaita. 36 isyysvapaapäivää voi jakaa kahteen eri jaksoon ja lapsi voi ennen niitä tai niiden välissä esim. kunnallisessa hoidossa. Vapaat täytyy pitää lapsen 2-vuotispäivään mennessä.

Halutessaan isä voi pitää kaikki 54 (18 + 36) vapaapäiväänsä äidin vanhempainrahakauden perään, jolloin lapsi on n. vuoden ikäinen kun vapaat päättyvät. Isä voi halutessaan myös pitää osan 18 päivän isyysvapaastaan äidin kanssa samaan aikaan ja säästää kaikki loput päivänsä äidin vanhempainrahakauden jälkeiselle ajalle. Esim. 10 pv äidin kanssa samaan aikaan ja 44 pv äidin kauden jälkeen (= yht. 54 pv).

Aiemmin isä menetti oikeutensa isäkuukauteen jos perheeseen syntyi uusi vauva ennen sen alkamista. Nyt oikeus vapaisiin säilyy, vaikka perheeseen tulisi toinen lapsi.

KETÄ MUUTOS KOSKEE?

Muutos koskee niitä perheitä, joissa äidin äitiysrahakausi alkaa vuoden 2013 puolella. Tämä tarkoittaa sitä, että lapsen laskettu aika on 6.2.2013 tai sen jälkeen. Aiemmin äitiysrahakautensa aloittaneita koskee vanha laki, eli isät voivat pitää 18 pv isyysvapaan ja 13-36 päivän isäkuukauden.

Isyysvapaiden muutoksia koskevat usein kysytyt kysymykset löydät osoitteesta
http://keskustelu.suomi24.fi/node/11151000

Terveisin
Kela-Kerttu
Hei!
Jos isä pitää äidin vanhempainrahakauden jälkeen loput 36 vapaapäivää, voiko äiti olla samaan aikaan hoitovapaalla?

Suunnitelmissa olisi pitää itse vuosilomat vanhempainrahakauden perään, jolloin isä pitäisi hänelle loput kuuluvat vapaat, mutta vuosilomapäiviä minulla on vähemmän kuin isällä oikeuksia vapaisiin.
Hei!

Hoitovapaasta sovitaan työnantajan kanssa, mutta hoitovapaalla olemiselle ei pitäisi olla mitään estettä, koska hoitovapaalla on oikeus olla siihen saakka, kun lapsi täyttää 3 vuotta.

Kotihoidon tukea ei kuitenkaan isyysvapaan ajalta makseta, paitsi jos perheessä on kyseisen lapsen lisäksi muitakin alle kouluikäisiä kotona hoidettavia sisaruksia. Tässä tapauksessa kotihoidon tuen hoitolisää voi saada isyysvapaan ajalta samaan tapaan kuin äitiys- ja vanhempainrahakauden aikanakin.

Lisätietoa kotihoidon tuesta äitiys- ja vanhempainrahakauden aikana löydät Kela-Kertun usein kysytyistä kysymyksistä osoitteesta
http://keskustelu.suomi24.fi/node/10532962/#comment-54259733

Jos vanhempainrahakauden päättymisen ja isän vapaiden alkamisen välille jää vähintään kuukauden jakso, voit hakea sille ajalle kotihoidon tukea, vaikka olisitkin tuolloin vuosilomalla. Samoin voit hakea kotihoidon tuen isyysvapaan päättymistä seuraavasta päivästä alkaen, vaikka olisit tuolloin vuosilomalla.

Ystävällisesti
Kela-Kerttu
Kannattaa katsoa Kela mediassa ja Ilkan kirjoitus, jonka mukaan Kela soveltaa tässä asiassa lakia oman mielensä mukaisesti. Kannattanee viestinnän tehdä jotakin muuta kuin todeta, että tilanne on haastava.
Voisitko laittaa linkin tai jotain? Ei ihan avaudu, että mikä tässä on haastavaa?
Haastavaa on se, että ihmiset eivät ymmärrä lukemaansa ja syyttävät Kelaa tästä.
Hei!

Nimimerkille "Lehtikirjoitus" ja kaikille muillekin samaa asiaa pohtiville tiedoksi, että hallitus on antanut 17.9.2012 eduskunnalle sairausvakuutuslain lakimuutosta koskevan esityksen.Se löytyy osoitteesta
http://217.71.145.20/TRIPviewer/show.asp?tunniste=HE+111/2012&base=erhe&palvelin=www.eduskunta.fi&f=WORD

Esityksen kohdassa 6 lukee lakimuutoksen voimaantulosta seuraavasti:
"Lait ehdotetaan tuleviksi voimaan 1 päivänä tammikuuta 2013. Sairausvakuutuslain isyysrahaa koskevaa muutosta sovellettaisiin, jos ensimmäinen saman lapsen perusteella maksettava vanhempainpäivärahapäivä eli erityisäitiys-, äitiys-, isyys- tai vanhempainrahapäivä on lain tultua voimaan."

Kyseessä ei siis ole Kelan oma linjaus, vaan päätös siitä, milloin lakimuutosta sovelletaan, on tehty eduskunnassa. Yllä oleva lakimuutosehdotuksen teksti on hyvin yksiselitteinen. Lakimuutos tuli kyllä voimaan 1.12013, mutta se ei koske kaikkia vuonna 2013 syntyneitä lapsia, vaan niitä perheitä, joissa kyseisestä lapsesta maksettavan ensimmäinen etuusoikeus alkaa 1.1.2013 tai sen jälkeen. Lähes aina ensimmäinen maksettava etuus on äitiysraha, eli muutos koskee siis niitä perheitä, joissa äitiysrahakausi on alkanut 1.1.2013 tai sen jälkeen, eli lapsen laskettu synnytysaika on 7.2.2013 tai sen jälkeen.

Eduskunta hyväksyi lakimuutoksen 5.12.2012 ja presidentti vahvisti sen 21.12.2012.
http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/ev_128_2012_p.shtml

Ystävällisesti
Kela-Kerttu
Mielipide: Uusi isyyslomalaki
9.1.2013 | - | Arkistoi
Kirjoittajan lapsi syntyi 1.1.2013 eli samana päivänä kun uusi isyyslomalaki astui voimaan. Tämän vuoksi kirjoittaja ajatteli, että saisi pitää isyyslomaa 54 arkipäivää kunnes lapsi täyttää kaksi vuotta. Kirjoittaja yllättyi saadessaan tietää, ettei Kela sovellakaan lakia vuonna 2013 syntyneisiin. Kela soveltaa kirjoittajan mukaan uutta isyyslomalakia miten tahtoo.

Ei se paljon auta, jos Kerttu täällä hyssyttelee. Tiedotuksen pitäisi vastata lehteen. Tämä siis Ilkassa.
Hei!

Kelan viestintä on kirjoittanut vastineen Ilkassa olleeseen mielipidekirjoitukseen.

Ystävällisesti
Kela-Kerttu
Hei!
Kelan sivuilta löytyi,että isyysraha maksetaan jälkikäteen kerrallaan. Jos mieheni siis pitäis 36päivää isyysvapaata putkeen, eikö siitä saa rahaa vasta kuin isyysvapaa on päättynyt. Tämä tarkoittaisi,että yhtenä kuukautena miehellä ei olisi tuloja lainkaan. Vai voiko sen saada kuten äitiysrahaa maksetaan n.kerran kuussa?
Kuulumme tuon uuden isyysvapaan piiriin.
Kiitos vastauksesta!
Ainakin isäkuukausi 36 pv maksetaan 2 erässä, eli puolen n. puolessa välissä ja loput lopussa.
no hyvä. :)
Hei!

Kiitos kysymyksestä "PPP86". Isäkuukausi maksetaan kahdessa eri maksuerässä, mutta Kela-Kerttu selvittää vielä koskeeko sama menettely myös uudistunutta isyysrahaa. Vastaan kysymykseesi kunhan saan asiasta tarkempaa tietoa.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu
Hei taas!

Isyysrahan maksujaksot ovat 25 arkipäivän pituisia, eli jos isä pitää 36 arkipäivää isyysvapaata "putkeen", niin ensimmäisten 25 arkipäivän isyysrahat maksetaan 25 arkipäivän jälkeen ja loput sitten kun vapaa on pidetty.

Terveisin
Kela-Kerttu
kiitos vastauksesta!
Hei!
Mitkä juhlapyhät siirtävät isyysvapaata? Meillä tarkoitus aloittaa viikolla 14, 18 vrk mittainen isyysvapaa yhtä aikaa äitiysrahakauden kanssa. Mutta miten se lasketaan ku maanantai 1.4 on 2. pääsiäispäivä?
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi.

Isyysrahaa maksetaan arkipäiviltä (eli ma-la). Nämä päivät on helppo laskea kalenterista; ne ovat kalenterin "mustia" päiviä. Pyhäpäivä (eli kalenterin "punaisia" päiviä) ei isyysrahakauteen lasketa.

Jos jäät isyysvapaalle viikolla 14, tähän ajankohtaan tulee ainoastaan yksi arkipyhä normaalien sunnuntaipyhien lisäksi, eli tuo mainitsemasi 2. pääsiäispäivä. Jos haluat pitää isyysvapaan 18 arkipäivää yhdessä jaksossa, on isyysvapaan ajankohta 2.4.2013-22.4.2013.

Ystävällisesti
Kela-Kerttu
Jos isyysvapaan pitää pääsiäisen ympärilla niin lasketaanko la 30.3 siihen?
Ohjeen mukaan lauantai menee jos seuraavan maanantain on samalla vapaalla mutta se on pyhäpäivä joten siitä ei mene vapaata.
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi!

Jos haet isyysrahaa 2.4.2013 saakka, lasketaan 30.3.2013 isyysrahapäiväksi, jos et ole tuona päivänä töissä.

Terveisin

Kela-Kerttu
Hei!
Miksi isäkuukautta ei voi pitää osissa?
Kiitos!
Hei!

Vanhan lainsäädäntö koskee isiä, joilla ensimmäinen lapsesta maksettava vanhempainpäiväha on ollut ennen 1.1.2013. Tämän lainsäädännön mukaan Isäkuukausi on yhdenjaksoinen jakso, jota ei voi jakaa.

1.1.2013 astui voimaan lakimuutos, joka koskee perheitä, joissa ensimmäinen lapsesta maksettava vanhempainpäiväraha alkaa 1.1.2013 tai sen jälkeen.

Tämän lain piiriin kuuluvilla isillä on mahdollisuus jakaa vanhempainrahakauden jälkeen pidettävät isyysvapaat enintään kahteen jaksoon.

Vanhempainrahakauden jälkeen pidettäviä isyysvapaita ei enää uuden lain mukaan kutsuta isäkuukaudeksi. Eli isäkuukausi terminä koskee vanhan lain (sairasvakuutuslaki 9 luku 10 a § 2.12.2006/1342) mukaan myönnettyä jaksoa, jota ei voi jakaa.

Terveisin
Kela-Kerttu
ok, kiitos vastauksesta. Harmi, ettei aiemman lain mukaan voi pitää osissa, kun yhtäjaksoinen 6 viikon vapaa ei ole mahdollinen tämän hetkisessä työssä. Osissa olisi voinut kaikki vapaat pitää, eikä se olisi mielestäni ollut keneltäkään pois, ainoastaan kelalle lisää paperityötä. Ja lapsen näkökulmasta tätä pitäisi mielestäni katsoa, jotta hän saisi olla myös isän kanssa mahdollisimman paljon :)
Hei. Miten tuo menee kaksosten kanssa? Eli "isyyslomaa" on se 18 päivää ja sitten kun äidin vanhempainraha kausi loppuu on isyysvapaata 54 päivää??? Vai 8nko tuossa "isyyslomassa" pitempi aika. Logiikalla 2 lasta 2×18 päivää? Ja entäpä tuo loppuvapaa? Vähentääkö tämä äidin tukia/vapaita? Kovin on vähän tietoa kasosista tuolla kelan sivuilla... kiitos.
Hei!

Kaksosten isä saa isyysvapaita ihan saman verran kuin yhden lapsen isä, eli enintään 18 arkipäivää äidin äitiys- ja vanhempainrahakauden aikana ja loput (36) päivät vanhempainrahakauden jälkeen.

Monikkoperheillä on lisäksi käytettävissään ns. monikkopidennys, joka on kaksosista 60 arkipäivän pituinen. Sen voi pitää kumpi vanhemmista tahansa, tai vanhemmat voivat jakaa sen keskenään. Isä voi pitää monikkopidennyspäiviä samaan aikaan kun äiti on äitiyslomalla kotona.

Ystävällisesti
Kela-Kerttu
Heippa Kerttu!

Onko yrittäjällä mahdollisuus pitää 18+36 isyysvapaapäivää? Jos on olen juuri vuodenvaihteessa aloittanut yritystoiminnan ja vaimo toisella kuukaudella raskaana niin lasketaanko päiväraha viimme vuoden palkkatulojen mukaan vai minkä mukaan?
Hei!

Yrittäjäisällä on aivan samanlainen oikeus isyysvapaisiin kuin kaikilla muillakin isillä. Isyysraha lasketaan ensisijaisesti viimeksi vahvistetun verotuksen eli v. 2011 tulojen mukaan. Jos tämänhetkiset tulosi ovat 20 % korkeammat kuin vuonna 2011, voit hakea isyysrahaa isyyslomaa edeltävien 6 kuukauden tulojen (esim. YEL-tulon) perusteella.

Terveisin
Kela-Kerttu
Hei!

Monessa osassa enintään isyysvapaat voi pitää. Työskentelen osa-aikaisesti, eli voisin olla viikottain kolme päivää vapaalla ja kaksi töissä. Onko tällainen järjestely mitenkään mahdollinen? Ja jos ei ole, niin tosiaan, mikä on lyhin pätkä ja kuinka monta lyhyttä pätkää voi olla. Itselläni ei ole mahdollista pitää pidempiä isyysvapaita.
Hei!

18 päivän isyysvapaan, joka pidetään äidin kanssa yhtä aikaa, voi jakaa enintään neljään eri jaksoon. Eli jos pidät vapaata 3+3+3+3, kuluu siinä vain 12 päivää ja loput 6 päivää jää käyttämättä. Halutessasi voit käyttää ne äidin vanhempainrahakauden jälkeen. Tuolloin sinulla olisi sitten käytettävissä 36 päivää plus säästyneet 6 päivää, eli yhteensä 42 päivää. Nämä pivät voi jakaa kahteen eri jaksoon.

18 päivän isyysvapaassa lyhin mahdollinen pätkä on 1 päivä ja pätkiä voi siis olla yhteensä 4 kappaletta.

36 päivän isyysvapaassa (ent. isäkuukausi) jaksoja on mahdollista olla 2 ja siinäkin lyhin mahdollinen pätkä on 1 päivä.

Ystävällisesti
Kela-Kerttu
Voiko tuohon 3+3+3+3 systeemiin yhdistää vuosilomapäiviä esim tyyliin 3+2+3+2+3+2+3+2 ja saada näin yhteensä 20 arkipäivän pituinen vapaa johon kuluu 12 päivää isyysvapaata ja 8 vuosilomapäivää?
Hei!

Voit sopia työnantajasi kanssa vuosiloman- ja isyysvapaan ajankohdan.
18 arkipäivän isyysvapaan osuuden voi jakaa enintään neljään eri jaksoon.
Jos isyysvapaa jatkuu perjantaista seuraavan viikon maanantaille, myös väliin jäävä lauantai lasketaan mukaan, ellet ole töissä lauantaina.
Isyysrahahakemuksen liitteeksi tulee toimittaa työnantajan todistus isyysloma-ajankohdasta ja palkanmaksusta.

Ystävällisesti
Kela-Kerttu
Eli jos ripottelee lomapäiviä isyysvapaa sekaan, kuten tuossa ylläolevassa esimerkissä, säästyy nuo lauantait? Ymmärsinkö oikein? ´
Esim. jako 4+1, 4+1, 4+1, ja 6+0 mahdollistaa neljän kalenteriviikon mittaisen loman johon kuluu 18 isyyslomapäivää ja 3 vuosilomapäivää?
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi.

Lauantai lasketaan isyysvapaapäiväksi vain silloin, jos vapaa jatkuu viikonlopun yli keskeytyksettä. Isyysvapaat voi jakaa enintään neljään jaksoon. Jos et hae isyysrahaa lomapäivälle, niin lomapäiviä "ripottelemalla" voit myös vaikuttaa siihen, jatkuuko isyysvapaasi seuraavan viikon puolelle keskeytyksettä vai ei.

Voit hakea isyysrahat niin, miten esimerkissäsi kerroit. Toinen vaihtoehto, jos et halua pitää yhtään isyysvapaalauantaita tai käyttää vuosilomapäiviä, voisi olla esim.
ma-pe (5 päivää)
viikko töitä
ma-pe (5 päivää)
viikko töitä
ma-pe (5 päivää)
viikko töitä
ma-ke (3 päivää).

Tuossa esimerkkimallissani vapaata kuluu jokaiselta viikolta vain 5 päivää, ei lauantaita, koska kyseisen viikon jälkeen palaisit töihin.

Huomioithan, että vuosilomien pitämisestä sovitaan työnantajan kanssa ja alanne työehtosopimuksessa voi olla rajoituksia sille, voitko pitää isyysvapaita ja vuosilomia peräkkäin. Kannattaa siis tarkistaa asia työpaikaltasi tai esim. omasta ammattiliitostasi.

Ystävällisesti
Kela-Kerttu
Hei!

Jos pidän isyysvapaata 18 päivää äidin kanssa yhtä aikaa neljässä jaksossa, esim. 4+4+4+6, tuleeko tästä ilmoittaa työnantajalle 1kk vai 2kk ennakkoon? Ja tuleeko mahdolliset päivät olla jo tuolloin tarkalleen tiedossa?
Hei!
Onko mahdollista että kaksosten isä pitäis kaikki noi vapaansa heti yhteen putkeen eli 54 pvää? Hieman helpottais alkua....
Hei!

Kiitos kysymyksistänne nimimerkit Iivari ja KaksJaka!

Nimimerkille Iivari!

Työnantajalle on ilmoitettava viimeistään 2 kk ennen isyysvapaalle jäämistä.

Nimimerkille KaksJaka!

54 isyysrahapäivän pitäminen äidin kanssa yhtä aikaa ei ole mahdollista, mutta jos perheeseen syntyy samalla kertaa lapsia useampi, vanhempainrahan (äidille myönnetään automaattisesti) maksuaikaa pidennetään 60 arkipäivällä lasta kohti toisesta lapsesta alkaen. Tämän 60 arkipäivää voi käyttää niin, että isä ja äiti ovat yhtä aikaa vanhempainvapaalla, jolloin äidin vanhempainrahakausi ei pitene. Jos isä ei käytä näitä päiviä, äidin vanhempainrahakausi on 60 arkipäivää pidempi.

Lisätietoa asiasta löytyy linkistä:
http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/230812104844HL?OpenDocument

Jos isä haluaa käyttää näitä päiviä, on isän haettava hakemuksella vanhempainrahaa joko asiointipalvelun kautta http://www.kela.fi/asiointi ja perinteisellä isän vanhempainetuushakemuksella SV 29.

Lisätietoja asiasta voitte tiedustella Kelan Lapsiperheet -palvelunumerosta 020 692 206, arkisin klo 8.00 - 18.00.

Terveisin

Kela-Kerttu
Hei!

Haluaisin kysyä isyysrahan laskentaperusteista.

Muutin mieheni kanssa Suomeen raskaana ollessani (kuitenkin yli 180 päivää ennen laskettua aikaa), mutta mieheni ehtii olla töissä ennen lapsen syntymää vain nelisen kuukautta. Haluaisimmekin tietää, lasketaanko kuuden kuukauden palkkatulot 6 kk lasketusta ajasta taaksepäin vai 6 kk ensimmäisestä isyysrahapäivästä taaksepäin? Esim. jos lapsi syntyy huhtikuussa, mutta isä pitää ensimmäisen isyysvapaapäivänsä heinäkuussa, lasketaanko isyysrahan määrä huhtikuuta edeltävän kuuden kuukauden, vai heinäkuuta edeltävän kuuden kuukauden työtulojen perusteella?

Kiitos!
Hei!

Isyysraha määräytyy ensimmäistä isyysvapaapäivää edeltävien tulojen perusteella. Eli ei siis äidin äitiysloman alkamispäivää tai lapsen syntymää edeltävien 6 kk tuloilla.

Ystävällisesti
Kela-Kerttu
Hei!

Haluaisin kysyä isyysvapaista. Mieheni tekee vuorotyötä 5-vuorossa ja hänen vapaapäivänsä osuvat usein arkipäiville. Olimme ajatelleet, että hän pitää vapaansa useammassa jaksossa, jotta vapaata olisi mahdollisimman pitkään. Jos hän hakee isyysvapaata esim. 30.5-4.6.2013 (to-ti), niin kuluuko 5 vai 6 isyysrahaapäivää, kun tuohon väliin osuu sunnuntai, jolta isyysrahaa ei makseta? Tarkoitus olisi siis pitää vapaat seuraavasti 24-25.5, 30.5-4.6 ja 9-14.6.2013. Kuluuko isyysrahapäiviä tällä jaksotuksella 10 vai 12?
24.-25.5. = 2 arkipäivää
30.5. - 4.6. = 5 arkipäivää
9.-14.6. = 5 arkipäivää
yhteensä 12 arkipäivää, eli näiden jälkeen on vielä käytettävissä 1 jakso, joka voi olla enintään 6 arkipäivää.
Hei!

Nimimerkki "matikkaa" olikin jo vastannut nimimerkille "Cherbourgh84" hyvin tyhjentävästi.

Isyysrahapäiviksi lasketaan kalenteriin mustalla merkityt päivät. Punaisella merkittyjä päiviä (= sunnuntait ja arkipyhät) ei lasketa.

Ystävällisesti
Kela-Kerttu
Kiitos vastauksista nimimerkille matikkaa ja Kela-Kertulle, halusin varmistaa asian. Toinen kysymys: Mikäli sunnuntai tai joku muu arkipyhä on isyysvapaata hakevalle työpäivä työvuorolistan mukaan, niin voiko työnantaja velvoittaa työntekijän tulemaan töihin tuona päivänä, koska kyseessä ei ole isyysrahapäivä? Tarkoitan siis tilannetta, jossa arkipyhä- tai sunnuntaityöpäivä on haetun isyysvapaajakson "sisällä". Tiedän, että näinä päivinä saa tehdä töitä, mutta onko työntekijälle mahdollisuus valita, meneekö töihin vai ei niinä päivinä, kun isyysrahaa ei makseta? Vai riippuuko tämä työehtosopimuksesta?
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi.

Valitettavasti tähän en pysty kovinkaan tarkasti vastaamaan, koska kyseessä on enemmänkin työsuhdeasia ja siitä on keskusteltava työnantajan kanssa.

Jos isä sopii työnantajansa kanssa siitä että on isyysvapaalla jostain tietystä päivästä lähtien vaikka kaikki 18 arkipäivää kerralla, silloin hän on periaatteessa isyysvapaalla myös pyhäpäivätkin vaikka Kela ei maksakaan näiltä päiviltä päivärahaa.

Kannattaa kuitenkin huomata se, että isyysvapaa on työsopimuslakiin perustuva oikeus, eikä näissä ohjeistaminen kuulu Kelalle. Kela ottaa pääasiassa kantaa vain vanhempainpäivärahan maksuun liittyvissä asioissa. Isyysvapaan pitämiseen liittyvissä asioissa kannattaa olla yhteydessä työnantajaan. Tai, jos työnatajan kanssa ei voi keskustella asiasta, silloin kannattaa olla yhteydessä työpaikan luottamusmieheen tai oman ammattiliiton edustajaan.

Ystävällisesti
Kela-Kerttu
Mitenkäs kun minut on lomautettu vuoden vaihteessa ja todennäkoisesti voidaan irtisanoa onko lomautettulla ja työttömällä oikeus isyylomiin kun ollut kuitenkin töissä edellis vuonna jolta isyysraha lasketaan? laskettu aika syyskuun lopulla?
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi.

Lomautetulla tai työttömällä on ihan samanlainen oikeus isyysrahaa kuin muillakin isillä. Isyysvapaan ajalta et saa työttömyyspäivärahaa, vaan isyysrahaa, koska et ole silloin lomautettu tai työtön, vaan isyyslomalla hoitamassa vauvaa kotona.

Isyysraha lasketaan ensisijaisesti v. 2011 verotuksessa todettujen työtulojen perusteella. Jos tulot ovat nousseet sen jälkeen väh. 20 %, voidaan se laskea isyyslomaa edeltävien 6 kuukauden tulojen perusteella.

Ystävällisesti
Kela-Kerttu
työnantajani haluaisi tietää maksavatko he lauantailta isyysrahaa. isyyslomani alkoi 13.3 päättyykö työnantajan vastuu 19.3 vai 20.3 ? heillehän kuului 6 ensimmäistä päivää ?
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi.

Jos vapaasi jatkuu yhtäjaksoisesti, on myös väliin jäävä lauantai (16.3.) isyysvapaapäivä. Jos työnantajasi maksaa sinulle siltä päivältä palkan, maksaa Kela isyysrahan tuolta päivältä työnantajallesi. Jos työnantajasi ei esim. työehtosopimuksen nojalla maksa tuolta päivältä palkkaa, etkä ole ollut tuona päivänä töissä, saat isyysrahan itsellesi tuolta päivältä.

Työnantajan pitäisi tarkistaa teidän työehtosopimuksestanne, että onko siinä mitään mainintaa miltä viikonpäiviltä isyysvapaan aikana maksetaan palkkaa. Yleensä palkka maksetaan 6 ensimmäiseltä isyysvapaapäivältä, eli sinun tilanteessasi ne olisivat 13.3. - 19.3. (mukaanlukien välissä oleva lauantai 16.3.).

Ystävällisesti
Kela-Kerttu
Jos pitää isyysvapaata kaksi viikkoa yhtenä jaksona esim. ma 24.6. - pe 5.7., siihen kuluu 11 isyyspäivää.

Voiko saman loman hakea halutessa kahtena jaksona ma 24.6. - pe 28.6. ja ma 1.7. - pe 5.7. niin että siihen kuluisi vain 10 isyyspäivää?
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi.

24.6. - 5.7. on yksi yhdenjaksoinen kausi. Sen takia mukaan lasketaan myös väliin jäävä lauantai (29.6.), joten isyysvapaata kuluu yhteensä 11 päivää.

Jos haluat pitää isyysvapaata 5 päivää + 5 päivää, täytyy vapaajaksojen välissä olla katkos. Tällöin olisit vapaalla esim. 24.6. - 28.6. (5 pv) ja vaikkapa 8.7.-12.7. (5pv).

Terveisin
Kela-Kerttu
Haluaisin pitää isyyslomani keväällä 2014 siten, että tekisin 18 viikkoa nelipäiväistä työviikkoa. Olisin siis aina perjantaisin isyysvapaalla. Järjestely sopii työnantajalleni, mutta miten kela suhtautuu tällaiseen järjestelyyn?

Onko tällainen siis mahdollista, ja miten asia Kelan kanssa hoidetaan?
Hei!

18 arkipäivän pituisen, äidin kanssa samaan aikaan pidettävän isyysvapaan voi jakaa enintään neljään eri jaksoon. Se tarkoittaisi neljää perjantaina. Loput 12 isyysvapaapäivää jäisivät pitämättä, koska jaksoja ei voi olla enempää.

Äidin vapaiden jälkeen pidettävät 36 isyysvapaapäivää voi jakaa kahteen jaksoon, eli se tarkoittaisi kahta perjantaita. Loput 34 päivää jäisivät käyttämättä, koska jaksoja voi olla vain kaksi.

Voit toki sopia työnantajasi kanssa vapaiden pitämisestä haluamallasi tavalla. Jos se työnantajallesi sopii, niin voinet olla pois perjantait, mutta ne ovat sitten sinulle palkattomia poissaoloja, koska Kela voi maksaa isyysrahaa vain (4+2) kuudessa jaksossa eli kuudelta perjantailta.

Ystävällisesti
Kela-Kerttu
Hei,

tuolla Kelan sivuilla sanotaan:

Perhe voi saada kotihoidon tukea ja isyysrahaa samaan aikaan. Kotihoidon tuen hoitoraha ja äitiys- ja vanhempainrahakauden jälkeen maksettava isyysraha kuitenkin sovitetaan yhteen. Perhe voi saada hoitorahaa, jos se ylittää isyysrahan määrän. Isyysrahaa, jota isä saa äitiys- tai vanhempainrahakaudella, ei soviteta yhteen hoitorahan kanssa.

Tarkoittaako tämä, että äitiys- ja vanhempainrahakauden aikana molemmat vanhemmat voivat saada tukea yhtäaikaa (isä 3vko max). Mutta jos isä pitää kaikki viikot vasta kun äiti on jo kotihoidon tuella, vain toinen saa tukea (=sovitetaan yhteen)??

Kiitos
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi.

Äitiys- ja vanhempainrahakauden aikana perheelle ei yleensä jää maksettavaksi kotihoidon tuen hoitorahaa, koska se yhteensovitetaan äidin saaman äitiys- ja tai vanhempainrahan kanssa.

Jos isä pitää äidin vapaiden jälkeen omia isyysvapaitaan, ei kyseiselle ajalle jää maksettavaksi kotihoidon tukea, koska se yhteensovitetaan isän isyysrahan kanssa. Eli jos äiti on tuolloin kotona, niin hänelle ei voida maksaa kotihoidon tukea tuolta ajalta.

Isällä on pidettävänään 54 isyysvapaapäivää, joista enintään 18 voi pitää äidin kanssa yhtäaikaa ja loput äidin vapaiden jälkeen.

Ystävällisesti
Kela-Kerttu
Hei,

Ja kiitos vastauksesta. Se poiki vielä lisäkysymyksen... Onko niin, että äitiys- ja tai vanhempainrahaa ei soviteta yhteen isyysrahan kanssa? Eli tuon 3vk ajan molemmat voivat saada tukea samaan aikaan.

Kiitos
Hei!

Juuri näin se on, ja on aina ollutkin. Äiti voi olla äitiysrahalla ja isä isyysrahalla 18 pv samaan aikaan, eikä näillä etuuksilla ole mitään vaikutusta toisiinsa.

Ystävällisesti
Kela-Kerttu
hei. 1.eli voiko isä pitää sen 9vko:a lapsen syntymästä äidin kanssa yhtä aikaa, äidin kuitenkaan menettämättä etuja? 2. Jos isä pitää lapsen syntymästä 3vko:a äidin kanssa ja loput sitten äidin vanhempainloman päätyttyä,niin voiko äiti pitää kerätyn kesäloman ensin ja sitten vasta jäädä hoitovapaalle?
Hei!

Isä voi pitää lapsen syntymän jälkeen 18 päivää isyysvapaata, siis 3 viikkoa.

Loput isyysvapaat voi pitää vasta kun äidin vapaat ovat päättyneet. Isän vapaat eivät lyhennä äidin vapaita millään tavalla. Äiti voi jäädä oman vanhempainrahakautensa jälkeen esim. vuosilomalle ja sen jälkeen hoitovapaalle. Nämä ovat hänen ja työnantajan välisiä asioita, eivätkä kuulu Kelalle.

Ystävällisesti
Kela-Kerttu
Jos perheeseemme syntyy toinen lapsi ennen kuin ensimmäinen on täyttänyt kaksi. Voiko isä pitää loput isyyslomapäivänsä uuden äityislomani aikana ja sovitetaanko niitä rahoja jotenkin toisiinsa?
Hei

Kiitos kysymyksestäsi.

Isä voi pitää aiempaan lapseen perustuvia isyysrahapäiviä enintään 24 samanaikaisesti äidin äitiys- ja vanhempainrahakauden aikana. Nämä päivät on pidettävä yhdessä jaksossa. Isä voi siis pitää uuden lapsen syntymään perustuvia isyysrahapäiviä enintään 18 äidin äitiys- ja vanhempainrahakauden aikana ja aiemmasta lapsesta 24 pv, eli enimmillään 42 pv samanaikaisesti äidin kanssa.

Isä saa isyysrahat omien tulojensa perusteella ja äiti omien tulojensa perusteella. Näitä rahoja ei soviteta yhteen.

Terveisin

Kela-Kerttu
Hei,

Monessa eri kohdassa on käynyt selväksi, että äidin kanssa yhtäaikaa pidettävät 18 päivää voi jakaa 4 eri jaksoon ja vanhempainvapaan jälkeen pidettävät 36 päivää 2 jaksoon.

Jos isä pitää kaikki 54 päivää vasta vanhempainvapaan jälkeen voiko hän silloin jakaa tuon 54 päivää 6 eri jaksoon vai vain kahteen jaksoon?
Hei

Kiitos kysymyksestäsi.

Mikäli isä jättää kaikki päivät (54 pv) käytettäväksi vanhempainrahakauden jälkeen, ne voi pitää enintään kahdessa eri jaksossa.

Ystävällisesti

Kela-Kerttu
Hei!

Olen vanhempainvapaalla 24.2.13 syntyneen lapsemme kanssa. Aion jatkaa lapsen hoitoa kotona ainakin kesään 2014 saakka (hoitovapaalla), mutta mahdollisesti pidempään.

Isä pystyy pitämään 2viikkoa (tai 3vkoa) isyysvapaita työnsa vuoksi vasta tammi-helmikuussa 2014, jolloin minä olen edelleen hoitovapaalla lapsen kanssa. Ymmärsin, että minä en tuolta ajalta saa hoitorahaa, eikö?

Olin päätoiminen opiskelija ennen vauvan syntymää enkä ole vielä valmistunut. Aiempien opintojen vuoksi opinorahakuukausia ei ole enää jäljellä eikä minulla ole työpaikkaa, koska koulutustani vastaavia töitä ei ole tarjolla ja vaikka poikkeuksellisesti olisikin ei kukaan varmasti palkkaakaan minua vain isyysvapaan-ajaksi. Siispä haluaisin tietää, että olenko minä tuon isyysvapaa-ajan 2 tai 3 viikkoa täysin ilman minkäälaisia tuloja?

Kiitos!
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi.

Valitettavasti sinulle ei voida maksaa kotihoidon tukea vauvasta kun puolisosi on isyysvapaalla vanhempainrahakauden päättymisen jälkeen ja saa samasta lapsesta isyysrahaa.

Jos perheen taloudellinen tilanne on tiukka, etkä saa mitään muitakaan etuuksia Kelasta (opinto- tai työttömyysetuuksia) kannattaa selvittää saisitteko toimeentulotukea asuinkuntanne sosiaalitoimistosta.

Ystävällisesti
Kela-Kerttu
Hei.

Isyysrahaa voi hakea 2kk kuluttua siitä kun lapsi täytää kaksi 2 vuotta.

Voinko siis huoletta jättää hakemukseni jättämisen tuolle loppupuolelle vaikka pitäisin matkan varrella tasaisesti isyysvapaita? Merkitsen vain päivät ylös.

Mielenkiinnosta kysyn vielä, että jos pidän vaikka isyyden alussa 18pv ja saan niistä vanhojen tulojeni perusteella korvauksia.
Entä jos matkan varrella tulot nousevat ja vaikka lähempänä kun lapsi täyttää 2 vuotta, pidän loput vapaat, niin onko mahdollista että minulle maksetaan jäkimmäisistä vapaista isompaa korvausta kuin aikaisemmista vapaista saman lapsen kohdalla?
Hei!

Isyysrahan hakuaika tarkoittaa juuri sitä, että rahat on haettava viimeistään 2 kuukauden kuluessa siitä, kun lapsi täyttää 2 vuotta. Eli aiemmin ei hakemusta ole pakko jättää, mutta tuolloin viimeistään sen on oltava Kelassa.

Isyysraha määräytyy ensimmäisen pidetyn isyysvapaapäivän perusteella. Eli vaikka tulosi nousisivat sen jälkeen, ei päivärahaa voida enää määritellä uudestaan. Tämä tarkoittaa sitä, että jos olet pitänyt ensimmäiset isyysvapaat lapsen syntymän yhteydessä ja loput pidät hieman ennen 2-vuotispäivää, määräytyy päivärahan suuruus ensimmäisten isyysvapaapäivien perusteella. Ja vaikka tulosi olisivat 2-vuotispäivän aikoihin huomattavasti korkeammat, et voi hakea tarkistusta päivärahaan niiden perusteella.

Ystävällisesti
Kela-Kerttu
Voiko pitää lapsen syntymän jälkeen 18pv isyysvapaata seuraavasti
ma-to 4pv, pe töissä, seuraavasta maanantaista ma-pe 5pv, sitten töihin
ja loput 9 pv esim ma-pe ja viikko töitä ja vielä esim ti-pe,

havainnollistettuna esim.
- 14-17.10, 18.10 töissä=4pv
- 21-25.10=5pv
- 4.11-8.11=5pv
-19-22.11=4pv
Hei!

Kiitos kysymyksestä.

Jos isyysvapaasi jatkuu viikonlopun yli, lasketaan väliin jäävä lauantai mukaan. Näin ei kuitenkaan sinun tapauksessasi näytä olevan, joten voit siis hakea isyysrahan esittämälläsi tavalla.

Terveisin
Kela-Kerttu
Hei!

Mieheni tekee 3-vuorotyötä ja isyysloma saattaa olla piankin ajankohtainen..
Tiedän että hän saa pitää isyyslomaa nyt sen 18pv neljässä eri jaksossa.. ja jos lomaa pitää esim. ma-su kuluu päiviä 5. Jos mieheni hakee isyyslomaa ma-su häneltä siis kuluu nuo 5 isyyslomapäivää, mutta täytyykö hänen mennä töihin tuolloin sunnuntaina jos alkuperäisiin työvuoroihin on niin merkitty, vai saako hän olla kotona? (normaalissa "toimistotyössähän" viikonloput olisivat vapaita, mutta vuorotöissä vapaat saattavat olla viikolla)

Samoin jos esimerkiksi hän olisi vapaalla ti-ke ja hakee isyyslomaa to-su vapaita kuluisi se 3pv? mutta mikä on sen sunnuntain kohtalo, täytyiskö mennä töihin jos työvuoroissa olisi työvuoro tuolloin?

Sama sarjaa vielä esimerkkinä jouluviikko? Isyyslomapäiviksi ei lasketa arkipyhiä jos olen oikein ymmärtänyt? tässä tapauksessa siis 25.12 ja 26.12? Jos mieheni hakee isyyslomaa 23.-29.12 häneltä kuluisi vain 4 isyyslomapäivää? saako hän olla koko viikon kotona, huolimatta siitä miten työvuorot olisivat listoissa?

Kiitos jo etukäteen vastauksesta! Jotenkin on aivan pääpyörällä näistä ja varmaan ajattelen nämä liian monimutkaisesti :)

Terv: Hanna
Hei!

Kiitos kysymyksistäsi.

Miehesi voi sopia isyysvapaan pitämisestä ja jaksoista työnantajansa kanssa. Hän voi työskennellä sunnuntaisin tai arkipyhinä, eikä tällä ole vaikutusta Kelan maksamiin isyysrahoihin, koska niitä maksetaan vain arkipäiviltä.

Jos hän hakee isyysvapaata ajalle 23.-29.12.2013, isyysrahaa maksetaan 4 päivältä.

Terveisin
Kela-Kerttu
Hei!
Pidän isyyslomaa 22.10-25.10 4 pvä. Montako päivää pitää ilmoittaa Kelalle?

Kiitos!
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi!

Jos haluat saada isyysrahan isyysvapaasi ajalta (22. - 25.10.2013), on sinun tehtävä isän vanhempainetuushakemus koko ajalta.

Isän vanhempainetuushakemuksen voit tehdä Kelan asiointipalvelun kautta http://www.kela.fi/asiointi tai lomakkeella SV 29.

Jos työnantajasi maksaa sinulle palkkaa isyysvapaasi ajalta, on työnantajan toimitettava hakemuksesi liitteeksi työnantajan todistus palkan maksusta.

Vanhempainpäivärahat määräytyvät ensisijaisesti viimeisen vahvistetun verotuksen työtulojen mukaan. Tänä vuonna alkavissa etuuksissa käytetään v. 2011 vahvistettuja työtuloja. Isän vanhempainetuushakemuksen liitteeksi voit esittää 6 kk:n työtulot välittömästi isyysvapaata edeltävältä ajalta. Tulonhankkimiskulut ilmoitettava hakemuksessa, jos niitä on.

Terveisin

Kela-Kerttu
Hei!

Miten menetellään Kelan hakemuksen kanssa kun työnantaja maksaa palkan isyysvapaan ajalta? Se on tullut selväksi, että toimitetaan palkkatodistus hakemuksen liitteeksi, mutta koska päiväraha maksetaan ensimmäisen hakemuksen perusteella, miten toimitaan myöhemmin pidettävän 36pv:n osalta? Pitääkö siitä tehdä enää pelkkä hakemus vai onko siihen liitettävä samalla tavalla tuo palkkatodistus?

Kiitokset etukäteen!
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi!

Isyysrahan määrästä tehdään päätös ensimmäisen hakemuksen liitteeksi toimitettujen palkkatietojen perusteella ja sitä samaa perustetta käytetään myöhemmin pidettävien isyysvapaiden isyysrahoissa.

Jos työnantaja ei maksa palkkaa myöhemmin pidettävien isyysvapaiden ajalta, ei hakemuksen liitteeksi tarvita liitteitä. Jos työnantaja maksaa palkkaa, tarvitaan hakemuksen liitteeksi ilmoitus työnantajan maksamasta palkasta.

Terveisin

Kela-Kerttu
Hei!

Jos pidän isyysvapaata ajalla 23.12.13-3.1.14 (perjantai 29.12 toissä ja vapaan jälkeen töihin tiistaina 7.1) välisen ajan, kuinka monta isyysvapaapäivää tässä kuluu? Kuluttaako jouluaatto isyysvapaapäiviä?

Ja toisen jakson 7.4.14-22.4 pääsiäisen ympärillä? Töihin ke 23.4. Tässä lienee täynnä kaikki 18 päivää, jotka voi pitää yhtäaikaa äidin kanssa?

Kiitos :)
Hei!

Kiitos kysymyksestä.

Kalenterissa ns. mustat päivät kuluttavat isyyslomapäiviä ja ns. punaiset päivät eivät kuluta isyyslomapäiviä.

Jouluaatto kuluttaa isyyslomapäivän, koska se on kalenterissa ns. musta päivä, joka luetaan arkipäiväksi.

Jos pidät isyysvapaan ajalla 23.12.13-3.1.14 ja olet perjantaina 27.12.13 työssä, tulee isyysraha hakea 2 osassa.

Ajalle 23.12.13- 26.12.13 kuluttaa 2 isyysrahapäivää ja toinen osa ajalle 30.12.13- 3.1.14 kuluttaa 4 isyysrahapäivää.
Jos haet isyysrahaa lauantaista 28.12.13, kuluttaa se myös silloin isyysrahapäivän.

Ja ajalla 7.4.14-22.4 isyyslomapäiviä tulee 11 arkipäivää.

Voit myös itse tarkistaa ja laskea kalenterista ns. mustat päivät.

Ystävällisesti
Kela-Kerttu
Kela kertoo nettisivuillaan kohdassa isän vapaat isyysrahan saamisen ehdoista mm. seuraavaa:
"Isyysrahan saanti edellyttää, että asut yhdessä lapsen äidin kanssa. Voit saada isyysrahaa poikkeuksellisesti, vaikka asuisitte eri osoitteessa, jos erossa asuminen johtuu esim. työtilanteesta eikä välien rikkoutumisesta"

Isyysrahan saaminen on siis riippuvainen lapsen äidin osoitteesta. Lapsen osoite ei vaikuta asiaan. Jos isä asuu lapsensa kanssa ilman lapsen äitiä, hän jää ilman isyysrahaa. Isän oikeus rahaan päättyy jos lapsen äiti päättää muuttaa pois tai kuolee.

Vanhempien välien rikkoutuminen on peruste isyysrahan päättymiselle. Epäselväksi jää miten isyysrahoille käy, jos vanhemmat päättävät erota ilman esimerkin kaltaista työhön tai muuhun vastaavaan syyhyn liittyvää tilannetta vaikka välit ovat edelleen hyvät. Tässä tilanteessa lienee oikein evätä isältä oikeus isyysrahaan, ellei isä kykene vakuuttavasti osoittamaan välien olevan hyvät. Kelalla lienee käytössä jonkinlaiset mittarit välien laadun selvittämiseksi.

Kohdassa äidin vapaat Kela ei mainitse mitään asumiseen tai perhesuhteisiin llttyviä edellytyksiä äitiysrahan maksamiselle. Äiti siis saanee rahansa riippumatta siitä, asuuko hän lapsen isän tai lapsensa kanssa samassa osoitteessa. Vanhempien välien laadulla tai vaikkapa työskentelyyn liittyvillä syillä ei myöskään ole äidin rahan kannalta merkitystä. Hyvä niin, sillä turha kenekään on kadehtia sitä, että joku toinen saa jotakin, vaikka itse jäisikin syystä tai toisesta ilman.

Onneksi meidän perheemme asuu sovussa yhdessä eikä tarvitse miettiä näitä tämän enempää!
Hei!

Isyysrahan saaminen edellyttää, että isä asuu yhdessä lapsen ja lapsen äidin kanssa ja osallistuu lapsen hoitoon. Poikkeuksellisesti isyysraha voidaan myöntää, jos erillään asuminen johtuu esim. töistä tai opiskelusta.
Tämä edellytys perustuu sairausvakuutuslakiin.

Terveisin
Kela-Kerttu
Nosto vanhaan ketjuun jälleen:

Kun käytän Kelan sivuilla olevaa vanhempainpäivärahalaskuria (esim. meillä tulevasta lapsesta kausi päättyisi 24.11.2014), niin tuleeko tähän vielä lisäksi päälle nuo isälle korvamerkityt 36/54 päivää (päivien määrä siitä riippuen, onko isä pitänyt osan päivistään yhtaikaa äidin kanssa vai ei). Eli että laskurin antamista päivistä ei tarvitse "säästää" isälle, kuten vanhanmallisessa isäkuukaudessa edellytettiin?
Hei!

Kiitos kysymyksestä.

Isä voi pitää 54 arkipäivää isyyslomaa, eikä se vähennä äidin vanhempainvapaan pituutta. Vanhan lain mukaan äidin vanhempainloma lyheni 12 arkipäivää, jos isä piti isäkuukauden, mutta näin ei ole enää.

Terveisin
Kela-Kerttu
Kiitos vastauksesta! Tämän jo tiesinkin, mutta halusin siis tietää, kumman määrän päiviä tuo laskuri antaa: vain yhteiskäytössä olevat päivät (joita tässä kutsut äidin vanhempainvapaaksi) vaiko siihen mukaanluettuna tuon isän 54 päivää. Voin toki laskea tämän itsekin!
Hei!

Kela.fi -sivuilla oleva laskuri laskee äidin äitiys- ja vanhempainrahakauden, eikä laskelma sisällä isän isyysrahapäiviä.

Isä voi pitää isyysvapaata yht. 54 arkipäivää, max. 18 arkipäivää äidin kanssa, kun äidille maksetaan vanhempainpäivärahoja ja loput sen jälkeen, kun äidin vanhempainrahakausi on päättynyt.

Terveisin

Kela-Kerttu
HEIPPA!!

Onko isä oikeutettu mihinkään vapaisiin jos ei asu yhdessä lasten äidin kanssa? siis voiko pitää isyysvapaata tai monikkovapaita silloin olleskaan?
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi nimimerkki tupla!

Isyys- ja vanhempainrahaa koskevia säännöksiä sovelletaan lapsen isään, joka on avioliitossa lapsen äidin kanssa eikä asu välien rikkoutumisen vuoksi hänestä erillään. Jos erillään asumisen syy on avioparilla, esim. työskentely toisella paikkakunnalla, on lapsen isällä oikeus isän etuuksiin. Erillään asumisesta on silloin tehtävä selvitys isän vanhempainetuushakemuksen liitteeksi.

Lapsen isällä, joka asuu jatkuvasti samassa taloudessa äidin ja lapsen kanssa (avoliitto), on oikeus isän etuuksiin.

Terveisin

Kela-Kerttu
Moikka,

mulla on vanhempainvapaa loppunut jo 20.6.2013 ja miehellä on 12pv vielä pitämättä isyysvapaata. Voiko hän niitä enää pitää, kun vanhempainvapaa on jo loppunut?
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi.

Ilmeisesti äitiysvapaasi on alkanut vuoden 2012 puolella. Tässä tapauksessa isä ei enää pysty pitämään isyyvapaita, kun vanhempainvapaa on jo päättynyt.

Terveisin
Kela-Kerttu
Hei! Aiheesta hieman poiketen, mieheni on tällä hetkellä työtön ja saa toimeentulotukea ja asumistukea Kelalta. Miten on, vähennetäänkö häneltä toimeentulotukea sitten kun itse tulen saamaan äitiyspäivärahaa? Hain äitiyspäivärahaa viimeisten 6 kuukauden tulojen perusteella
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi!

Kela ei myönnä eikä maksa toimeentulotukea, joten sen määräytymisperusteista kannattaa kysyä oman kunnan/kaupungin sosiaalitoimesta.

Jos miehesi saa työttömyysetuutta Kelalta, niin siihen äitiyspäivärahasi ei vaikuta.

Terveisin

Kela-Kerttu
Hei! Tarkentava kysymys isyysvapaasta ilmoittamisesta työnantajalle. Työsopimus on katkolla vuodenvaihteessa ja laskettu aika on 20.2. Pelkäämme, että isyysvapaasta ilmoittaminen ennen katoa voi vaikuttaa uuden sopimuksen saamiseen. Jos isyysvapaata pitää ensin maksimissaan 12 päivää ja pitää myöhemmin jossain välissä vielä sen yhden viikon myöhemmin sovittavana ajankohtana riittääkö 1 kk ilmoitusaika työnantajalle? Vai tarkoittaako tuo 1 kk ilmoitusaika, että koko isyysvapaiden aikana ei saa pitää sitten kuin tuon 12 päivää?

"Isyysvapaan pitämisestä tulee ilmoittaa työnantajalle 2 kuukautta ennen vapaan alkua tai viimeistään kuukautta ennen, jos vapaata pidetään enintään 12 arkipäivää"
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi!

Jos isyysvapaata aikoo pitää ensin 12 päivää, niin silloin riittää kuukauden ilmoitusaika. Isällä on käytössään kaikenkaikkiaan 54 arkipäivää isyysvapaata.

Työehtosopimusasiat, joihin myös tämä ilmoittamisaika työnantajalle perustuu, eivät ole Kelalle kuuluvia asioita. Jos niissä on jotain epäselvää, niin kannattaa keskustella suoraan työnantajan kanssa tai tarvittaessa olla yhteydessä ammattiliittoon.

Terveisin

Kela-Kerttu
Hei!

Lapsemme syntyi 4/13, ja mieheni piti heti alkuun 18 päivää isyysvapaata. Nyt helmikuussa-14 kun vanhempainvapaani loppuu, pidän työpaikan kesälomaa ja mieheni on 26pv isyysvapaalla. Sen jälkeen minä aloitan hoitovapaan. Olen hakenut Kelalta hoitovapaata siihen saakka, että lapsi on 3 vuotta. Kysymykseni koskeekin tuota isyysvapaata, mitä mieheltäni vielä jää pitämättä. Hänellähän jää vielä 10pv pitämättä tuota lomaa, ja sehän on pidettävä ennen kuin lapsi täyttää 2v, eikös? Jos hän pitää sen esim. syksyllä-14, niin mitä minun silloin tulee tehdä kotihoidontuelle? Riittääkö ilmoitus Kelalle, että mies pitää silloin ja silloin isyysvapaata, että Kela ei maksa minulle siltä ajalta, vai täytyykö kotihoidontuki ihan lakkauttaa siksi ajaksi?
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi.

Isyysvapaita voi pitää kunnes lapsi täyttää 2 vuotta. Isän tulee hakea isyysrahaa Kelasta, jolloin sinulle myönnetty kotihoidontuki tarkistetaan automaattisesti. Kotihoidontukea ei voi saada samanaikaisesti samasta lapsesta, josta isälle maksetaan isyysrahaa.

Voit myös itse ilmoittaa asiasta Kelalle kun isyysloman ajankohta on varmistunut, jottei sinulle ehtisi syntyä liikamaksua kotihoidontuesta.

Terveisin

Kela-Kerttu
Isä jää isyysvapaalle (36pvää) vanhempainrahakauden päätyttyä. Perheessä on myös tuolloin 3 v. täyttänyt lapsi, äitikö voi saada hänestä hoitolisää samaan aikaan kun isä on isyysvapaalla?
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi!

Vanhempainrahakauden jälkeen saatu isyysraha vaikuttaa hoitorahaan, kuten äitiysraha ja vanhempainraha, joten laske, voiko tukia saada samaan aikaan.

Hoitolisää voi saada normaalisti, jos perheen yhteenlasketut bruttotulot eivät estä sitä

http://www.kela.fi/laskurit

Terveisin

Kela-Kerttu
Työsuhteeni loputtua jään kotihoidontuelle kolmeksi kuukaudeksi. Kolmeksi kuukaudeksi siksi, että saan kuntalisän päälle. Tämän jälkeen pidän loput isyyspäivät (jäljellä 36 pv.)

Haluan, että isyysraha lasketaan kuuden edellisen kuukauden tulojen mukaan, koska palkkatuloni ovat tuolta ajalta paremmat. Jos olen kuitenkin ollut hoitovapaalla tuon kolme kuukautta, lasketaanko tuo aika mukaan tuohon kuuden kuukauden periodiin, kun isyysraha määritellään vai lasketaanko raha töissäolokaudelta?
Hei!

Kiitos kysymyksestä.

Voit esittää kuuden kuukauden tulot siltä ajalta, kun sinulla niitä on eli hoitovapaan alkuun saakka. Huomioithan kuitenkin, että loput isyysrahat määräytyvät samojen tulojen perusteella, kuin aiempikin isyysraha, jos olet jo pitänyt 18 arkipäivää isyyslomaa samasta vauvasta. Eli tuleva isyysraha näistä 36 arkipäivästä on samansuuruinen.

Terveisin
Kela-Kerttu
Hei!

Voinko saada isyyspäivärahaa samaan aikaan kun saan kotihoidontukea? Entä kuntalisää? Onko kuntakohtainen asia?
Hei!

Samasta lapsesta isyysrahaa ei voi saada samanaikaisesti kotihoidontuen kanssa. Jos perheessä on muita alle kouluikäisiä lapsia, voi kotihoidontukea saada heistä samaan aikaan, mutta kotihoidontuen hoitoraha yhteensovitetaan vanhempainrahan kanssa. Eli hoitorahaa maksetaan, jos sen määrä ylittää isyysrahan määrän, näin harvemmin on, mutta hoitolisää voi saada, jos perheen tulot sen sallivat. Kuntalisät määräytyvät kuntakohtaisesti.

Kotihoidontuen määrää voit arvioida Kelan lastenhoidontuen laskurilla: www.kela.fi/laskurit

Terveisin
Kela-Kerttu
Hei!

Lapsen syntymän jälkeen mies piti 18pv isyysvapaata. Suunnitelmissa olisi pitää ensi kesänä loput isyysvapaasta.

Tämän 18pv:n tuen määrä oli pieni, koska mies oli juuri muutama kuukausi sitten päässyt opiskelujen jälkeen töihin. Jos mies pitää kesällä loput vapaistaan, niin lasketaanko isyysvapaan silti alkaneen tuolloin syksyllä, vai voiko tukeen hakea korotuksen nousseiden tulojen (yli 20%) perusteella?
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi!

Loput isyysvapaasta menevät samalla perusteella kuin jo pidetyt 18 päivää. Uusia tuloperusteita ei voi esittää.

Terveisin

Kela-Kerttu
Hei!

Jos pidän isyysvapaan pääsiäisen molemmin puolin (eli 14-25.4.14, ma 28.pvä töihin), työnantaja maksaa palkkaa 6 ensimmäistä isyysvapaan päivää, paljonko isyysvapaata "kuluu" ja koska isyysraha maksetaan?Ja "kuluttavatko" arkipyhät tai välissä oleva lauantai isyysvapaata?Paljonko isyysvapaapäiviä yhteensä kertyy?
Lapsemme on syntynyt 10/2013 :)

Kiitokset jo etukäteen vastauksesta :)
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi!

Jos haet isyysrahan ajalta 14. - 25.4. yhtenä jaksona, väliin jäävä lauantai lasketaan arkipäiviin, arkipyhiä ei. Tällöin kulutat isyysrahapäiviä yhteensä 9 arkipäivää.

Jos haet isyysrahan kahdessa eri jaksossa 14. - 17.4. ja 22. - 25.4., silloin ei väliin jäävää lauantaita lasketa arkipäiviin ja tällöin kulutat isyysrahapäiviä 8 arkipäivää.
Isyysvapaan voi jakaa enintään neljään osaan, joten pitämättämiä jaksoja jäisi sinulle vielä kaksi.

Työnantajan palkanmaksuilmoituksen perusteella tulojesi mukaan laskettu vanhempainpäiväraha maksetaan työnantajalle palkanmaksun ajalta ja muulta ajalta sinulle itsellesi.

Lisätietoja asiasta voit tiedustella Kelan Lapsiperheiden tuet -palvelunumerosta 020 692 206, arkisin klo 8.00 - 18.00.

Terveisin

Kela-Kerttu
Hei,

Jos mies oli isyysvapaalla 23.12.13-5.1.2014. Itse laskin, etä siitä menisi 8 päivää isyysvapaata, mutta oli mennyt 9 päivää. Missä laskin väärin?
Jouluaatto on kalenterissa mustalla, eli se lasketaan myös.
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi.

Ajalla 23.12.2013-5.1.2014 on tosiaan 9 arkipäivää.
Arkipäiviä kyseisellä aikavälillä ovat: 23.12., 24.12., 27.12., 28.12., 30.12. ja 31.12.2013 sekä 2.1., 3.1. ja 4.1.2014.

Arkipäiviä ovat kalenterin mustat päivät. Kalenterin punaisilta päiviltä, eli sunnuntailta ja arkipyhiltä ei makseta isyysrahaa.

Terveisin

Kela-Kerttu
Terve!

Vielä on pikkuinen asia epäselvä. Eli, lapsemme laskettu aika on toukokuussa. Syntymästä ajattelin pitää 2 viikkoa (12pv) isyysvapaata jolloin kokonaismäärästä jää 42 jäljelle.
Aitiysvapaa päättyy helmikuussa jolloin ajattelimme että kumpikin meistä olisi osa-aikaisesti töissä niin että minä olisin kolme päivää viikosta töissä ja vaimo kaksi.
Näin saisimme järkevällä tavalla hoidettua sekä lapsenhoidon, talouden ja työssäkäynnin osaalueet.
Onko tämä mahdollista?
Eli 42pv isyysvapaa jakaantuisi osaltani noin 20 viikon ajalle vai onko se 42pv jaettava kahteen isompaan pätkään?
Työnantaja on ok tämän 3pv töytä, 2pv isyysvapaata viikossa järjestelyn kanssa, he vain eivät maksa minulle niistä kahdesta päivästä palkkaa ja hakisin niiden osalta KELAlta korvauksen.
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi!

1.1.2013 alkaen muuttui isyysvapaalaki. Lain mukaan isällä on käytössään 54 arkipäivää isyysvapaata.

Jos pidät lapsen synnyttyä isyysvapaata 12 arkipäivää, jää sinulle äidin vanhempainrahakauden jälkeen pidettäväksi vielä 42 arkipäivää isyysvapaata. Nämä päivät voi jakaa kahteen jaksoon. Nämä päivät on pidettävä ennen kuin lapsi täyttää 2 vuotta.

Terveisin

Kela-Kerttu
Hei!

Vaimoni palaa töihin 2.6. 2014 ja hänen äitiysloma loppuu 23.5, jonka jälkeen jään isyysvapaalle. Pitääkö/kannattaako jäädä isyysvapaalle heti tuolloin 23.5 vai vasta sitten kun vaimo on mennyt töihin 2.6 jälkeen. Saanko aloittaa heti 23.5 jälkeen vanhempainvapaani/isyysvapaani vai voiko sen aloittaa vasta kun äiti on mennyt töihin ja jään lapsen kanssa kotiin? Onko mitään karenssia tässä 23.5-2.6 välisenä aikana, jolta ei maksettaisi rahaa?

Isyysvapaan jälkeen pidän vielä vanhempainvapaan, sillä vaimo töissä kesä -ja heinäkuun. Miten tässä tilanteessa kannattaa toimia, että pystyn jäämään helpoiten isyysvapaalle ilman erikoisia kommervenkkejä?

Kiitos vastauksesta!
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi.

Voit aloittaa isyysvapaasi heti, kun vaimosi vanhempainrahakausi on päättynyt. Isyysrahan saaminen edellyttää, ettet isyysvapaan aikana työskentele. Työskentely sunnuntaisin on sallittua, sillä isyysrahaa maksetaan vain arkipäiviltä.

Sovi isyysvapaasta työnantajasi kanssa. Ilmoita työnantajallesi isyysvapaastasi 2 kuukautta ennen vapaan alkua.

Terveisin
Kela-Kerttu
Hei Kerttu!

Vielä jatkan...

Eli mitenkäs isyysvapaan jälkeen onnistuu vanhempainvapaalle jääminen?
Kun vaimon 9kk:n äitiysloma loppuu 23.5 ja aloitan oman isyysvapaani tuolloin tarviiko tehdä erityistoimenpiteitä niiden äidin vanhempainvapaa päivien siirron suhteen, jotka tulevat minun käyttööni. Tämä on jotenkin hankala asia ymmärtää...
Ajattelin käyttää isyysvapaastani 24 päivää kesäkuussa eli 2.6-30.6, jonka jälkeen vanhempainvapaalla olen koko heinäkuun. Pitääkö näistä jotenkin erikseen Kelalle ilmoittaa, jos isä käyttää ns."äidin vanhempainvapaa päiviä"?Vai miten nämä menee?
Help!

Kiitos!
Hei,

Uudessa isyysvapaassa ei käytetä äidille myönnettyjä vanhempainvapaata. Isä saa isyysrahapäiviä käyttöön 54 päivää joista isä voi pitää 18 päivää samaan aikaan äidin kanssa. Loput isyysrahapäivät voit jakaa kahteen eri jaksoon ja pitää niitä siihen saakka kunnes lapsi täyttää 2 vuotta.
Lisää voit lukea http://www.kela.fi/isan-vapaat_isyysvapaa-ja-isyysraha

Voit itse valita milloin pidät isyysvapaata.

Tarkoitatko kesäkuun vanhempainvapaata että jäät hoitovapaalle hoitamaan lapsia kotiin. Jos lapsilla ei ole kunnallista hoitopaikkaa voit hakea lasten kotihoidon tukea. Hakemuksen voit laittaa asiointipalvelun kautta http://www.kela.fi/asiointi.

Terveisin Kela-Kerttu
mies siirtyi lasten kodinhoidontuelle(erityissesti kun hän kirjoittaa seuraavana lukukautena jolloi pystyy häiriöttä opiskella) mutta jos tulen raskaaksi siirtyykö automaattisesti minulle kodinhoidontuki kun äitiysraha alkaa? vai tarvitseeko edes siirtää minulle koska meillä on alle kouluikäisiä 4 kpl ja käsiä tarvitaan kotona ettei tarvitsisi kunnallista hoitoa.
Hei!

Kiitos kysymyksestä.

Kotihoidon tuki voi olla maksussa jommalla kummalla vanhemmalla.
Jos aloitat uuden äitiys- ja vanhempainrahakauden kotihoidon tuki tarkistetaan Kelassa automaattisesti, mutta se ei siirry sinulle automaattisesti. Jos haluat että kotihoidontuki maksetaan sinulle, niin sinun tulisi tuki hakea uudella hakemuksella.

Perhe voi saada samaan aikaan hoitorahaa ja äitiys- tai vanhempainrahaa, jos hoitorahan määrä ylittää äitiys- tai vanhempainrahan määrän. Käytännössä näin käy, jos perheessä on useita alle kouluikäisiä lapsia.
Hoitolisää voi saada normaalisti, jos perheen yhteenlasketut bruttotulot eivät estä sitä. Hoitolisässä vanhempainpäiväraha otetaan tulona huomioon.

Voitte laskea kotihoidon tuen määrää uudella äitiys- ja vanhempainraha kaudella Kela.fi sivun laskurilla http://www.kela.fi/laskurit

Terveisin Kela-Kerttu
Moikka

Meillä syntyy lapsi nyt tulevana kesänä ja aion pitää heti lapsen syntymän jälkeen pitkän kesäloman ja haluaisin säästää koko isyysvapaan myöhemmäksi. Voin pitää 18 päivää isyysvapaa yhtä aikaa äidin ollessa äitiysvapaalla. Onko tuolla 18 päivän isyysvapaalla jotain erityisrajoitteista ajankohdan suhteen? Voinko halutessanni pitää myös tuon 18 päivän jakson vaikka vasta äitiysvapaan lopussa?

Kiitos avusta.
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi!

Isä voi käyttää 54 arkipäivästä sen verran vapaata kuin haluaa. Voit pitää isyysvapaastasi enintään 18 arkipäivää eli noin 3 viikkoa alkaen lapsen syntymäpäivästä (voit jakaa 1–18 arkipäivää enintään 4 jaksoon). Voit siis olla kotona yhtä aikaa äidin kanssa valintasi mukaan 1-18 arkipäivää sinä aikana, jolloin äiti saa äitiys- tai vanhempainrahaa. Loput isyysrahapäivät voit pitää vanhempainrahan jälkeen.

Voit halutessaan pitää kaikki isyysrahapäivät äitiys- ja vanhempainrahakauden jälkeen, mutta anhempainrahakauden jälkeisen isyysvapaan voit jakaa enintään 2 jaksoon.

Terveisin

Kela-Kerttu
Hei! Miten isyysvapaat ja rahat menevät jos on opiskelija, mutta on lapsen syntymän aikaan kesätöissä. Voiko silloin pitää isyysvapaata?
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi!

Isyysvapaasta on ilmoitettava työnantajalle 2 kuukautta ennen vapaan aloittamista tai jos vapaa on enintään 12 päivää, ilmoitus on tehtävä 1kk ennen vapaata.

Terveisin

Kela-Kerttu
Hei Kerttu!

Vaimoni on tulevana kesänä töissä kesä -ja heinäkuun ja minä alle 1v lapsen kanssa kotona. Vaikuttaako hänen 2 kk:n työskentely äitiyspäivärahan määrään siinä tapauksessa, jos toinen lapsi syntyy siinä 3 vuoden aikana. Eli saako hän samaa päivärahaa kuin ensimmäisestä lapsesta? Ja ilmeisesti on joku indeksikorotus vielä siihen päälle?
Eli päiväraha ei putoa minimiin muutaman kuukauden työskentelyn takia?

Kiitos vastauksesta!
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi!

Ensisijaisesti vanhempainpäivärahat määräytyvät viimeisen vahvistetun verotuksen työtulojen mukaan. Tänä vuonna alkavissa etuuksissa käytetään v. 2012 vahvistettuja työtuloja. Jos ko. vuonna ei ole ollut työtuloja tai niitä on vähän, tarkastellaan muita vaihtoehtoja vanhempainpäivärahan perusteeksi.

Vanhempainpäivärahan perusteena voidaan käyttää 2 lasta 3 vuodessa – sääntöä eli käytetään edellisen vanhempainpäivärahan perusteena olleita työtuloja uuden vanhempainpäivärahan perusteena. Nämä työtulot tarkastetaan palkkakertoimella.

Vaimosi ei tarvitse esittää vanhempainpäivärahahakemuksen liitteeksi 2 kk:n työtuloja.

Terveisin

Kela-Kerttu
Hei,

Olen äitiysvapaalla. Mieheni ei ole vielä pitänyt isyysvapaata ollenkaan ja nyt tulevana kesänä se tulisi ajan kohtaiseksi. Mutta tuon päivien laskennan kanssa on ongelmaa.

Äitiysvapaani päättyy 10.7.2014 ja tarkoitus olisi, että mieheni isyysvapaan 18 pvä ajoittuisi aivan äitiysvapaan loppuun, eli 19.6.-10.7.2014, mutta voiko isä jatkaa samaan pätkään isyysvapaata vielä 7-10 pvä äitiysvapaani päätyttyä, että olisi isyysvapaalla 19.6.-18.7./22.7. 2014? Miten lopuille isyysvapaille käy, voiko jäljelle jäävät 26-29 pvä edelleenkin pitää kahdessa osassa?

Tarkoitukseni olisi äitiysvapaani jälkeen jäädä hoitovapaalle, miten tuo äitiysvapaan jälkeinen isyysvapaa vaikuttaa kotihoidontukeen ja miten tukea tulisi hakea? Haenko tukea heti 11.7. alkaen vai vasta isyysvapaan päätyttyä?
Hei

Kiitos kysymyksestäsi.

Isä voi pitää 18 päivää samanaikaisesti isyysvapaata kun äiti on äitiys- ja vanhempainrahakaudella. Loput isyysvapaa päivät isä voi pitää siihen saakka kunnes lapsi täyttää 2 vuotta ja ne isä voi jakaa kahteen eri jaksoon.

Teidän tapauksessa 19.6-10.7 välinen aika on yksi jakso joka sisältyy siihen 18 päivään. Jos isyysvapaata jatketaan heti perään, se kuluttaa toista jaksoa, joka sisältyy vanhempainrahakauden jälkeiseen aikaan.
Loput jäljellejäävät päivät 26-29 tulee pitää siis yhdessä jaksossa.

Kun isä on isyysvapaalla, voit saada samalta ajalta kotihoidon tuen hoitolisää. Hoitorahaa ei yleensä jää maksuun.
Lisää voit lukea Kela.fi sivulta http://www.kela.fi/kotihoidon-tuki_maara

Terveisin Kela-Kerttu
Hei, olen pitänyt kaksi viikon mittaista isyysvapaata 6/2013 syntyneen lapsen jälkeen. Työnantajani on maksanut noilta viikoilta normaalin palkan, vaimoni on nyt hoitovapaalla. Isä kuukausi olisi tarkoitus pitää marraskuussa, tuleeko minun täyttää jotain lomakkeita ennen kuukauden alkua? Ja voinko pitää jäljellä olevat 44 päivää 2 osassa? Noilta päiviltähän vaimoni ei saa mitään tukea? Kiitos jo etukäteen vastauksista.
Hei!

Kiitos kysymyksestäsi!

Sinun tulee hakea etuutta joko verkkopalvelussa http://www.kela.fi/asiointi tai Isän vanhempainetuushakemuksella (SV 29a).

1.1.2013 jälkeen pidetyistä isyysvapaista isyysraha tulee hakea viimeistään 2 kuukauden kuluessa siitä, kun lapsi on täyttänyt 2 vuotta. Toki hakemus kannattaa tehdä hyvissä ajoin, että puolison lastenhoidon tuki saadaan tarkistettua ja vältytään liikamaksulta.

Voit pitää jäljellä olevat päivät maksimissaan kahdessa jaksossa.

Terveisin

Kela-Kerttu
 /   /  / Mikä muuttui isyysvapaassa 1.1.2013 alkaen?

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja haku

Lisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta