Mielenkiintoinen ohjelma-arvostelu!

Katso!

Katso-lehdessä oli "Suomi on ruotsalainen"-ohjelmasarjan arvostelu. Aluksi arvioija totesi sarjan nimen provosoivaksi. Sitten tuli pari limboa!

Arvioijan mukaan "suomalaisuuskiivailijat ärsyyntyvät ohjelmasta"!? Melko omituinen tulkinta. Jokainen kansa maailmassa arvostaa omaa kansallisuuttaan. Se on ihan luonnollista(paitsi Suomessa?). Omituista on ruotsalaisuuskiivailu Suomessa.

Toiseksi hän mainitsi, että "Ruotsi ja Suomi oli menestystarina"!? Eikö ole rohkea tulkinta? Nimittäin kyllä se oli niin, että yhteisaika oli menestystarina Ruotsille, mutta Suomelle päinvastoin. Suomea kohdeltiin riistettävänä siirtomaana, jota vain hyödynnettiin emo-Ruotsin eduksi. Ja tapatettiin suomalaiset turhissa sodissa. Suomi köyhdytettiin järjestelmällisesti jne.

8

158

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Niinpä.

      Jostain syystä ruotsalaisuukiivailu on päättäjiemme mielestä asallisempaa kuin suomalaisuuskiivailu.

      Jotain on mätää Suomenmaassa.....

    • Trotjjänare

      Ihan hyvä että koulutietoja kerrataan. Ruotsi, Novgorod, Hansaliitto ja katolinen kirkko vaikuttivat tuon ajan historiaan, ja Suomenlahtea pitkin kulkevan kauppatien merkitys muistettiin mainita. Materiaalia ohjelmaan oli haalittu sieltä täältä, kovin tasokas se ei ollut, mutta menettelee.

      • Selvännäkijä?

        Ohjelma esitetään vasta HUOMENNA. Kuinka olet voinut nähdä sen? ;)

        Varmasti erehdyit siihen "Kuninkaittemme jäljillä"-sarjaan. Mikä myös oli svekoasenteella tehty.

        Historian esitys on ihan hyvä asia, MUTTA tasapuolisena. Nämä YLE:n ohjelmat ovat tarkooituksellisen puolueellisia unohtaen Ruotsin vallan huonot puolet täysin.


      • Trotjänare
        Selvännäkijä? kirjoitti:

        Ohjelma esitetään vasta HUOMENNA. Kuinka olet voinut nähdä sen? ;)

        Varmasti erehdyit siihen "Kuninkaittemme jäljillä"-sarjaan. Mikä myös oli svekoasenteella tehty.

        Historian esitys on ihan hyvä asia, MUTTA tasapuolisena. Nämä YLE:n ohjelmat ovat tarkooituksellisen puolueellisia unohtaen Ruotsin vallan huonot puolet täysin.

        Totta. Erehdyin nimestä ja puhuin sarjasta "Kuninkaittemme jäljillä". Ei se mitään historiankirjoitusta ollut, ylimalkaisia koulutietoja lueteltiin.


      • Trotjänare kirjoitti:

        Totta. Erehdyin nimestä ja puhuin sarjasta "Kuninkaittemme jäljillä". Ei se mitään historiankirjoitusta ollut, ylimalkaisia koulutietoja lueteltiin.

        Eilisessä Hesarissa esiteltiin tätä "Kuninkaittemme jäljillä" sarjaa. Teksti on aika vekkulia: "Douglas Sivénin uus dokumenttisarja Kuninkaittemme jäljillä esittelee fiinejä legendoja, linnoja, taidetta ja muita asioita, jotka muistuttavat suomalaisten 600 vuotta kestäneestä ajasta ruotsalaisten vallan alla. Yhteinen historiamme on toki värikäs.
        Entä jos kysyttäisiin: mitä hyötyä nyky-Suomelle oli Ruotsin itäosana olemisesta?
        Kansakunnaksi nousumme kannalta tärkeät asiat - valtiopäivät, omat lait, oma raha ja suomenb kielen tasa-arvo ruotsin kanssa - saimme nimittäin vasta jouduttuamme Venäjän yhteyteen 1809. Venäjä yritti kyllä venäläistää imperiuminsa eri alueita tiukastikin, muuta juuri noissa paineissa Suomen suuriruhtinaskunta hioutui valtioksi, joka oli valmis itsenäistymään vuonna 1917." Kirjoittaja on Petri Immonen.
        Enpä olisi paremmin osannut arvioida noita kahta miehitysvaltaa. ;-)


    • Kannattaa muuten lukea "Itämaasta itsenäisyyteen", joka kuvaa mitalin toista puolta eli Ruotsin ja ruotsinkielisten suhtautumista Suomeen, suomalaisiin, suomalaisuuteen ja suomen kieleen. Kirja on maksutta luettavissa www.suomalaisuudenliitto.fi

    • sasitj

      Näissähän ei mainita mitään Ruotsin vallan ajan huonoja puolia, yritetään vain keksiä positiivisia.

      Suomi oli yksi Euroopan köyhimmistä maista Ruotsin vallan ajalla. Vaikka täällä tuotettiin yhtä sen ajan kysytyintä tuotetta, tervaa. Kaikki hyöty siitä meni Ruotsiin ja Tukholmaan, jonne ulkomaankauppa oli keskitetty. Suomen satamista oli kieletty kaupankäynti ulkomaille. Talonpoikaispurhjehduksen nimellä kutsuttu hämäläisten Tallinnan kauppa saatiin tapettua 1500-luvun puolivälissä Tukholman toimesta. Viimeisenä sinettinä Helsingin kaupunki perustettiin paikalle, joka oli hämäläisten lähtösatama. Tarkoitus oli nimenomaan valvoa salakaupaksi muuttunutta Tallinnan kauppaa, ja keskittää hyöty ruotsalaisille porvareille.

      Ruotsin-vallan ajasta ei ollut mitään hyötyä. Suomen kieli yritettiin hävittää, ja lopulta tänne jäi siirtomaa-ajalta vähemmistö, joka ei halunnut muuttaa takaisin kotiinsa koska oli saanut täällä etuaseman suomalaisiin nähden. Siis aivan samanlainen porukka kuin on Viron venäläisvähemmistö. Kolonialismin jäänteitä molemmat, Viron venäläiset ja Suomen ruotsinkieliset.

    • Pesta tittare

      Ja suomalaiset on pantu maksamaan verorahoillaan tämän Ylen harjoittaman ylen ruotsalaismielisen ohjelmiston, jossa systemaattisesti ylistetään Ruotsia ja alistetaan Suomea.

      Yle panee antamaan ylen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1625
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1254
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1157
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1096
    5. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      2
      1082
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      586
      1039
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      970
    8. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      932
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      12
      867
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      9
      751
    Aihe