Miten on mahdollista että Turkki on islamilainen valtio

selittäkää!

mutta naiset saa kuitenkin liikkua vapaasti ilman burghaa ja tehdä mitä mieleen juolahtaa? Eikä ole edes siveyspoliiseja kaduilla valvomassa että islamin lakeja noudatetaan? Miten Turkki on onnistunut tässä niin hyvin mutta esim. Iran ja Afganistan ei, vaikka nekin ovat islamilaisia valtioita?

33

3709

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • fwfewfwe

      muslimeita on monenlaisia, kuten meitä kristittyjäkin =)

      • perusfaktaa

        Turkissa ei ole valtionuskontoa (kuten mm. Suomessa), vaan se on virallisesti maallinen valtio. Ihmisillä sielläon sitten erilaisia uskontoja islamista kristinuskoon.


      • not
        perusfaktaa kirjoitti:

        Turkissa ei ole valtionuskontoa (kuten mm. Suomessa), vaan se on virallisesti maallinen valtio. Ihmisillä sielläon sitten erilaisia uskontoja islamista kristinuskoon.

        No ei meilla Suomessakaan mitaan valtionkirkkoa ole..


    • Siten vaan

      Aloittajalla on stereotyyppiset käsitykset islamista. Islam ei ole sitä, mitä perusjuntit suomalaiset luulee. Sitten vielä semmoinen yksityiskohta, että Turkissa on uskonnon/uskonnotomuuden vapaus.

      • No burkha

        Katsokaas esimerkiksi Filippiinejä, se on myös muslimi maa. Siellä kuljetaan ihan millaisissa vaatteissa tahansa.


      • Jubax

        Siis teoriassa.


    • Ceepe

      Lisäksi Turkki on sivistysvaltio verrattuna Suomeen uskontoasioissa. Turkki on sekulaarinen, toisin kuin Suomi.

      • 34576266363636388678

        Suomennettuna maallistunut uskonnon suhteen. Vaan hittoon uskonasiat.


      • Ei oo mun juttu

        Turkki ei ole missään mielessä sivistysmaa! Mielenkiintoinen ja rikas historia sillä kylläkin on.
        Ja tuohon maahan suomalaiset roudaavat rahansa? Kävin siellä yhden kerran AU-matkojen ekalla reissulla 1982 ja se riitti.
        Ihmiset olivat ihania, mutta heidän politikkansa on yhä ottomaanien kaudelta.


      • mun juttu
        Ei oo mun juttu kirjoitti:

        Turkki ei ole missään mielessä sivistysmaa! Mielenkiintoinen ja rikas historia sillä kylläkin on.
        Ja tuohon maahan suomalaiset roudaavat rahansa? Kävin siellä yhden kerran AU-matkojen ekalla reissulla 1982 ja se riitti.
        Ihmiset olivat ihania, mutta heidän politikkansa on yhä ottomaanien kaudelta.

        Tota noin ihan vinkkinä, että Turkki on varmaan muuttunut sitten vuoden -82. Vähän niinku muutkin maat. Mä ainakin tykkään että on kiva maa lomailla ja siis en ole munahaukka joka miesten takia sielä juoksentelisi. Hyvät ilmat, hienot rannat, kivaa shoppailtavaa, paljon historiallisia nähtävyyksiä ja vielä kerran AINA ollut hienot säät oli loma ollut sitten toukokuulla tai syyskuulla.


      • note1

        Ja kakanmarjat,ei Suomi sen nipompi uskonasioissa ole; ei uskonto Suomessakaan politiikkaan sekoitu jne.


      • para yok problem var
        Ei oo mun juttu kirjoitti:

        Turkki ei ole missään mielessä sivistysmaa! Mielenkiintoinen ja rikas historia sillä kylläkin on.
        Ja tuohon maahan suomalaiset roudaavat rahansa? Kävin siellä yhden kerran AU-matkojen ekalla reissulla 1982 ja se riitti.
        Ihmiset olivat ihania, mutta heidän politikkansa on yhä ottomaanien kaudelta.

        Kavit YHDEN KERRAN ja vuonna 1982,great! Minakin kavin eka kerran Turkissa joskus 90-luvun alussa,ja uudestaan tulin 2011,ja kyllapa oli Turkki muuttunut totaalisesti siina ajassa.Esim. hygienia parantunut huomattavsti,kuin myös turisteille kauppiaat Alanyassa eivat enaa uskalla haistatella sakon uhalla jne. Talla hetkella asun taalla. Mutta se miten sivistynytta elama taalla on riippuu niin paljon kaupungista,ihmisen koulutus- ja alyntasosta,rahatilanteesta jne. Jos on vahan rahaa,kuten minun Turkin-perheellani,ei elama taalla todellakaan mitaan luxusta ole,möutta jos on hyva työ ja rahaa,maistuu elama taalla paljon Suomea makoisemmalta,nain minun nahdakseni.


    • näinkin

      Suurin syy on etteivät ole arabeja. Eka pressa Kemal Atatyrk länsimaisti kansaa. Jokaisessa uskonnossa/maassa on eriasteisia uskonnon harjoittajia. Ihmeellistä että suomalainen sanoo herkästi, että jokainen saa uskoa tavallaan ja tyrmää kristinuskon sanoman. Helluntalaiset, vapaakirkkolaiset, babtistit, yhteiskristilliset lasketaan hihhuleiksi vaikka heidän uskonsa perustuu samaan raamattuun mitä luterilaisessa. Miksi siis pitäisi ihmetellä/haukkua Turkin muslimeja, ihmiset on samanlaisia kaikkialla. Mutta yksi on kyllä eri vaikka muslimi olisi nimellinen muslimi, niin silti hänellä on erillainen luottamus ja usko Allahiin, eikä hän häpeä puhua siitä, toisin kuin suomalainen omasta jumalastaan, pelkää eetä luullaan uskovaksi.

    • Turkki ei ole ensinnäkään islamilainen valtio. Turkin pääuskonto on islam, mutta se ei tee valtiosta islamilaista. Turkki on sekuläärinen, eli maallistunut valtio, jossa uskonto ja valtio on erotettu toisistaan eli näin ollen uskonnolla ei ole roolia maan politiikan ja poliittisten päätösten suhteen. Näin ei ole radikaaleissa islamilaisissa valtioissa, kuten Saudi-Arabiassa, Iranissa ja Afganistanissa, joissa uskonnollinen, useimmiten fundamentalistinen islamilainen oppineisto omaa vaikutusvaltaisen aseman maan poliittisessa johdossa. Näissä tapauksissa maan johdossa eivät olekaan välttämättä nimelliset johtajat kuten presidentit, vaan todellisuudessa mielivaltaisia päätöksiä tekevät uskonoppineet tai ääriryhmät, kuten Saudi-Arabiassa Wahhabiitit ja Afganistanissa aikaisemmin Talibaanit.

      "Termi "islamilainen valtio" on harhaanjohtava...." "....[Islamilaisen valtion]... ideologisena perustana poliittiselle instituutiolle on "islam" ".

      http://fi.wikipedia.org/wiki/Islamilainen_maailma#Islamilaiset_valtiot

      Burkhat, muttawa-poliisit ynnä muut äärifundamentalismin merkit eivät myöskään ole islamin piirteitä, vaan radikaalia suuntausta noudattavan oppineiston kehittelemiä uskonnollisia lakeja. Vai millä perusteella esimerkiksi naisten autonajokielto Saudi-Arabiassa voisi perustua Koraanin teksteihin, kun Koraani on kirjoitettu 600-luvun alkupuolella...

      Jos googletatte Kabulin tai Kairon kuvia 70-luvulta, niin näette paikallisten naisten pukeutuneen vielä silloin hyvin länsimaistyylisesti polviin yltäviin hameisiin ja tukka auki hulmuten. Vasta viime vuosikymmeninä maan johtonappuloita painelevien radikaalien uskonoppineiden jälkeen on tullut kaikille naisille pakolliseksi pukeutua koko vartalon ja kasvot peittäviin kaapuihin.

      Näyttää uhkaavasti siltä, että ollaan menossa enemmän tähän suuntaan myös esim. Egyptissä ja Syyriassa, jos islamilaiset puolueet tai ääriryhmät ottavat vallan käsiinsä maiden tämänhetkisissä sekasortoisissa tilanteissa. Turkissa tällainen kehittyminen ei ole mahdollista maan perustuslakiin kuuluvan pykälän mukaan, jossa uskonto on tiukasti erotettu politiikasta Mustafa Kemal Atatürkin päätökseen perustuen. MKA:lla oli haaveena tehdä Turkista eurooppalaistyylinen, vapaamielinen maa ja ajaa maata poispäin arabivaltioiden paikallaan junnaavasta kehityksestä ja konservatiivisuudesta. Turkissa onkin maan valtion virastoissa ja yliopistoissa huivien pitäminen kiellettyä. Toisaalta uskonnollismyönteisenä tunnettu AK-puolue on halunnut ajaa tätä kieltoa pois. Turkissa vallitseekin melkoinen kahtiajako uskonnollisten ja tapauskovaisten/ateistien välillä.

      Tulipa luento.

      • Hyvä

        Kiitos luennosta. Oli selventävää tekstiä kaikille epätietoisille.


      • bana

        AK-puolue on jo ajanut taman huivikiellon pois Turkissa.Mutta nahdakseni tama ei ole ongelma niin kauan kuin mitaan huivipakkoakaan ei ole.


    • Naiset saivat yleisen äänioikeuden vuonna 1926 ja naisesta tuli tasavertainen miehen kanssa lain edessä. Turkin väestöstä yli 90% on islaminuskoisia, lähinnä sunnimuslimeja. Kuitenkaan islam ei ole Turkissa valtionuskonto kuten kristinusko on Suomessa, sillä Turki on sekularistinen maa eikä perustuslaki salli uskonnon harjoittamista valtion toiminnassa tai politiikassa. Valtio valvoo uskontojen välisiä suhteita aktiivisesti. Perustuslaki tunnustaa uskonnonvapauden yksilöille, kun taas uskonnolliset yhteisöt ovat valtion suojeluksessa. Yksikään puolue ei voi väittää edustavansa mitään uskontoa; tästä huolimatta uskonnollisuus on edustettuna maan politiikassa yleensä konservatiivisten puolueiden kautta.

    • Ja kumpi aloitt. on?

      Mitä ketjun aloittaja pelkää? Hulluja vai uskovaisia? Vai molempia? Eläköön yksilön vapaus, erilaisuus ja monikulttuurisuus!

      • Herätys pahvi

        En nyt kyllä menisi monikulttuurisuuden perään paljon liputtamaan vielä muutamaan sataan vuoteen.
        Miten on esimerkiksi suomessa kahden kansanryhmän harmoniassa eläminen ilman jatkuvaa nokittelua. Ruotsinkieliset / Kantaväestö, suomenkieliset.
        Monikulttuurisuus ei ole onnistunut muuallakaan ja pelkkää väkivaltaa monessa maassa ainoastaan aiheuttanut.
        Erilaisuuksista voisin mainita setan porukan, tuleeko kiveä ja kananmunaa sekä muuta törkyä kulkueisiin.
        Teeppä kulkue turkissa niin näet kuinka käy.


    • Jarmo1954

      Tästä keskustelusta on toki jo vähän aikaa, mutta täytyy silti todeta, että ei ole todistetusti ollut olemassa yhtään yksikulttuurista maata.

      Erilaiset kaupunkikeskukset ovat aina olleet monikulttuurisia sen vuoksi, että ne ovat samalla olleet portteja toisiin kaupunkikeskuksiin.

      Ja näihin keskuksiin liittyvien alueiden välinen kirjo on ollut enemmän sääntö kuin poikkeus. Niinpä keskuksissa on ollut useampia erilaisia kansanryhmiä rinnakkain myös tästä syystä.

      Eli on vähän turha pahvitella asiaa, joka on osa maailman rakennetta.

    • Muslimeja moneksi

      Älkää myöskään unohtako sitä tosiasiaa, että Turkki on noista islaminuskoisista maista se Eurooppaa lähinnä oleva. Maassa on jo iät ja ajat asunut eri maiden vähemmistöä, muinaisuudessa esim. Vähä:aasian rannikon kreikkalaiset, joten he ovat myös tottuneet muihin uskontoihin. AIkoinaan jopa Bysantin pääkaupunki oli silloinen Konstantinopoli, nykyinen Istanbul. Muslimejakin on montaa sirttia,kuten meitä kristittyjökin, suurin osa ei ole äärilajia, joita on lähinnä siellä Aasian puoleisissa maissa, joissa naisillakin on edelleen burkapakko eikö heidän ole soveliasta opiskella.

      Lisäinfoa Turkin perinteestä ja tavoista voitte lueskella sivulta:

      http://turkki.matkalippu.info/kulttuuri

    • mikäankka

      Odotellaan hieman aikaa.
      Kohta akat pukeutuvat kaikki siellä kaapuihin, se on varma. Islamistien kova siipi saa enemmistön ja siihen ei vapaa demokratia sovi.

      Jo nyt naisten oikeudet ovat täysin marginaaliset ja niitäkin ylläpidetään vain länsimaiden nuoleskelua varten.

      Turkki ei tule koskaan Eurooppaan sijoittumaan eikä pidäkään.
      Pysykööt muslimit siellä rautarajan takana minne kuuluvatkin.

    • Wäärin taas.

      Väärin , kaikki arabimaat sekä muutkin kansat tulevat integroitumaan sekä sulautumaan vielä yhteen kunhan aikaa tarpeeksi kuluu.
      Ihmiskunnan elinkaari on vasta aluillaan ja aivan lapsenkengissä vielä.
      Mikäli koko rotu ei tuhoudu sitä ennen.

    • seköankka

      Hra Wäärin taas. on oikeassa taas. Näin tulee tapahtumaan mutta ei meidän elinaikanamme.

      Meidän siis kannattaa keskittyä niihin tapahtumiin jotka nyt meitä koskevat tai kiinnostavat.

      Parin vuoden sisällä ei minimekkoja turkkilikkojen päällä näe, se on varma. Katujätkät jo nyt räkivät ja huutelevat näiden perään.

      Turkki tulee vaipumaan keskiajalle näin länsimaisen silmin katsottuna.

      • Oikein menee.

        Mikäli nykyhallitusta ei saada uusiksi niin näin tulee käymään.


      • none1

        Eivat rai ja huutele.Satun asumaan taalla Turkissa,ja naen paivittain mita tama elama taalla on:niin İstanbulissa kuin taalla Adanassakin,naiden kahden paikan valia reissailen.


    • 28x...

      Turkki on nyt islamisoitumassa vahvaa vauhtia ja ihmisoikeuksia poljetaan ra'asti. Ei siellä enää tänäpäivänä akat kävele ilman huivia muuta kuin turistiämmät.

      Siihenkin tulee stoppi parin vuoden sisällä. Kaikki länsimaiset tahot ovat jo vetämässä pääomiaan tuosta tulevasta pas'kamaasta pois.

      Totuus pitää tiedostaa ajoissa. Myykää ihmeessä siellä oleva omaisuutenne pois ennenkuin on liian myöhäistä...

      • Olematonta

        Sanavalintasi kertoo olemattomasta sivistyksestä. Sisältö taas siitä, ettet ole Turkissa käynytkään.


      • hehe1

        Todellakin kavelee naiset ilman huiveja ja jopa minihameissa taalla Turkissa.Minunkaan Turkin perheeni naiset eivat todellakaan mitaan huivia kayta nyt,eivatka taatusti kayttamaan tule,vaikka taivas niskaan putoaisi.


    • urkkiturkki

      Turkissa kaikki parturit, myyjät, hierojat ja ylipäätään kaikki asiakaspalvelutehtävissä olevat ovat miehiä. Miksiköhän?

      Kaduilla vaeltelee silloin tällöin pari huivipäistä mummoa. Aina pareittain ei kukaan ämmä koskaan yksin. Vahtivat sitten toisiaan ettei kukaan pääsisi niitä sitten tuikkaamaan. Niinkuin kukaan moisia akkoja panisi.

      Nuoret likat pitävät tarkoin vartioituina teräsporttien takana etteivät vain vahingossakaan menetä neitsyyttään. Se on tärkeää että isiukko saa järjestettyä hyvät naimakaupat vanhan kuppaisen imaamin kanssa.

      Ne länsimaisittain pukeutuneet nuoret naiset ovat turisteja.

      Turkki on muslimivaltio ja otteet kovenevat pikkuhiljaa.

      Haluaisinpa nähdä edes yhden naispuolisen parturin. Tuskin raukka kovin montaa päivää työskentelisi kun jo hänet tapettaisiin.

      Se on varma se.

      • Syljen provoojia

        Tosi huono provo. Mitäs jos vaikka menisit ihan käymään paikan päällä? Jos noilla "faktoillasi" olet käynyt, niin kuulut niihin jotka eivät huoneestaan poistu koko aikana ryyppäämisen takia. Tältä tämä nyt kyllä haiskahtaa.... no hard feelings, mut on tosi lapsellista kertoilla "totuuksia" kun ei selvästikään ole mitään käsitystä mistään. Millaistahan sunkin elämäs on, huhhuh, eip katteeks käy ei.


    • urkkiTom

      Katso Urkki ketjua "Sivistysvaltio", ja katsotkin varmaan, kun siellä sulla sama katiska on pyytämässä.

    • urkkiturkki

      ansaa 1:llä oli ansiokas puheenvuoro.

      Hieman sitä himmentää tietysti jo ensimmäinen lause.

      "Turkki ei ole ensinnäkään islamilainen valtio."

      No mitä helskuttia se on kun kansasta 99,8 % on islamilaisia.
      Islamin ja länsimaiset ajattelutavat eivät tule koskaan kohtaamaan. Näkemyserot ovat aivan liian jyrkät eivätkä poistu koskaan.

      Erot kasvavat edelleen ja kohta koittaa aika jolloin Jenkit vetävät sieltä tukikohtansa. Silloin loppuu turkkilaisilta syy länsimaiden nuoleskeluun ja se tulee näyttämään todelliset karvansa.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      141
      2052
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1928
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1868
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1680
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1478
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1266
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1170
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1168
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1147
    Aihe