Suojatien yli polkupyörällä - mitä sanoo laki?

Filla-rilla

Mielenkiintoista luettavaa löytyy täältä kohdasta "Suojatien yli polkupyörällä - mitä sanoo laki?"

http://www.poljin.fi/Poljin 7-8_verkko.pdf

169

2166

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ote tekstistä

      "Helsingin polkupyöräilijät ry:n (HePo) mielestä asiaan pitää saada yksinselitteinen ratkaisu niin pyöräilijöiden oikeusturvan kuin liikenneturvallisuuden vuoksi. Marraskuussa 2010 HePo lähestyi asiassa eduskunnan oikeusasiamiestä. HePo pyysi oikeusasiamiehen kantaa siihen, onko poliisin väite, etteivät kaikki pyöräteiden väliset suojatiet ole välttämättä pyörätien jatkeita lain mukainen. Yhdistys toivoi ohjetta siihen, mistä tienkäyttäjät tai kentällä toimivat poliisit voivat päätellä, milloin jokin suojatie on tai ei ole pyörätien jatke, jos kaikki niistä eivät sellaisia ole.

      HePo pyysi oikeusasiamiestä selvittämään, miten mahdolliset tulkinnanvaraisuudet vaikuttavat ja miten ne mahdollisesti ovat vaikuttaneet pyöräilijöiden oikeusturvaan. HePo pyysi oikeusasiamiestä ottamaan myös kantaa siihen, onko lainsäädäntöä tarvetta selventää.

      Apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja ei katsonut kantelun aiheuttavan toimenpiteitä. Oikeusasiamiehen toimivaltaan ei kuulu lausuntojen antaminen yleisistä laintulkintakysymyksistä. Apulaisoikeusasiamies totesi voivansa kiinnittää valtioneuvoston huomiota säännöksissä ja määräyksissä havaitsemiinsa puutteisiin ja tehdä esityksiä puutteiden korjaamiseksi, mutta ei tässä tapauksessa kuitenkaan katsonut siihen olevan aihetta.

      Apulaisoikeusasiamies jätti avoimeksi myös sen, pitääkö pyörätien jatkua molemmilla puolilla suojatietä, jotta se voisi olla pyörätien jatke. Apulaisoikeusasiamiehen käsityksen mukaan korkeimman oikeuden tuomio KKO:1996:125 ei suinkaan tarkoita, että suojatie olisi pyörätien jatke, vaikka pyörätie ei jatkuisikaan suojatien toisella puolella. Hänen tulkintansa mukaan tuomiossa on ennemminkin kyse siitä, että kärkikolmion takaa tulleen auton alle jääneellä pyöräilijällä saattoi kyseisessä tilanteessa olla perusteltu syy luulla toimivansa oikein. Siksi korkein oikeus kumosi hänelle alemmissa oikeusasteissa tuomitun rangaistuksen liikenneturvallisuuden vaarantamisesta."

      • Ei toiminut oikein

        "kärkikolmion takaa tulleen auton alle jääneellä pyöräilijällä saattoi kyseisessä tilanteessa olla perusteltu syy LUULLA toimivansa oikein"


      • toimi oikein
        Ei toiminut oikein kirjoitti:

        "kärkikolmion takaa tulleen auton alle jääneellä pyöräilijällä saattoi kyseisessä tilanteessa olla perusteltu syy LUULLA toimivansa oikein"

        Jos pyöräilijä olisi rikkonut lakia, olisi KKO:n pitänyt tuomita hänet. Ei tuominnut eli sai polkea yli.


      • Ei toiminut oikein
        toimi oikein kirjoitti:

        Jos pyöräilijä olisi rikkonut lakia, olisi KKO:n pitänyt tuomita hänet. Ei tuominnut eli sai polkea yli.

        Taputtele sinä sitä kakkaas edelleen lattianrakoon.


      • 18+8
        Ei toiminut oikein kirjoitti:

        Taputtele sinä sitä kakkaas edelleen lattianrakoon.

        Asiattomuuksiin meneminen on häviön tunnustamista.


      • Eipäs hätäillä
        toimi oikein kirjoitti:

        Jos pyöräilijä olisi rikkonut lakia, olisi KKO:n pitänyt tuomita hänet. Ei tuominnut eli sai polkea yli.

        On monessa paikkaa todettu että kyseinebn KKO:n päätös on sieltä mistä aurinko ei paista (ihan kun olisivat päissään päättäneet jotain).

        Nyttemmin on tuo tieliikenneasetuksen pykälä muuttunut joten asetelma on kokonaisuudessaan muuttunut ja KKO:n päätös, joka perustui tieliikenneasetuksen tulkintaan, "vanhentunut".


      • itse hätäilit
        Eipäs hätäillä kirjoitti:

        On monessa paikkaa todettu että kyseinebn KKO:n päätös on sieltä mistä aurinko ei paista (ihan kun olisivat päissään päättäneet jotain).

        Nyttemmin on tuo tieliikenneasetuksen pykälä muuttunut joten asetelma on kokonaisuudessaan muuttunut ja KKO:n päätös, joka perustui tieliikenneasetuksen tulkintaan, "vanhentunut".

        Ei ole vielä vanhentunut.


      • vanhentunutta
        itse hätäilit kirjoitti:

        Ei ole vielä vanhentunut.

        KKO:n päätös on tehty paljon ennen nykyisiä muutoksia, joten kyllä se siinä mielessä on vanhentunut, vaikka muutosten siirtymäaika onkin kesken. Nyt päätös voisi olla eri. Ja ottakaa huomioon että tuolloinkin korkeimmankin oikeuden tuomarit äänestivät asiasta, eivätkä olleet siitä yksimielisiä. Jos äänestämässä olisi ollu eri porukka niin lopputulos olisi voinut olla toinen.


    • Lakia muutettava

      "Jos pyöräilyn edellytyksiä halutaan Suomessa parantaa, tieliikennelaissa tulisi selkeästi määritellä mikä on pyöräilijä. Lakiteksti pitäisi muotoilla niin, että sääntöjen mukainen liikkuminen polkupyörällä ajaen on liikenneympäristössä mahdollista. Ellei tätä määritellä, pyöräilijällä ei koskaan ole tieliikennelain 8 § 3 momentin mukaista pakottavaa tilannetta, joka oikeuttaisi hänet esimerkiksi ajamaan ajoradalla, kun pyörätie on tietyön vuoksi suljettu: hänhän voi taluttaa jalkakäytävällä.

      Laissa tulisi määritellä pyöräilijä polkupyörää ajamalla kuljettavaksi henkilöksi. Vastaavasti liikenneympäristö on suunniteltava sellaiseksi, että pyöräilijän voi edetä laillisesti ajamalla niillä tien osilla, joilla hänen on ajateltu kulkevan. Lainsäädännön tai liikennesuunnittelun taustaoletuksena ei missään tilanteessa saa olla, että pyöräilijällä on velvollisuus muuttua jalankulkijaksi.
      Tieliikennelain 2 §:ään on lisättävä maininta, että polkupyörällä tai muulla ajoneuvolla saa ylittää suojatien, jos se liittyy tiehen tai tien osaan, jota kyseisellä ajoneuvolla saa ajaa.

      Suojatiellä pyöräilyä koskeva keskustelu on nostanut esiin suomalaisten viranomaisten kyvyttömyyden ymmärtää pyöräilyn tarpeita. Yhtä lailla se nostaa esiin päättäjien haluttomuuden korjata lainsäädännössä olevia ongelmia, jotka vaarantavat pyöräilijöiden turvallisuutta liikenteessä ja erityisesti heikentävät pyöräilijöiden oikeusturvaa.

      Ellei pyöräilijän asemaa suomalaisessa lainsäädännössä, oikeuskäytännössä ja liikenneympäristössä paranneta, pyöräilyn laajemmalle suosiolle liikennemuotona ei ole edellytyksiä."

      Yhdyn 100% tähän.

    • Ajoneuvot ajoradalle

      Pyöräilijä pitää saada osaksi liikennettä. Nyt häntä kohdellaan autoilun JA jalankulun esteenä.

      Pyöräilijät, ottakaa paikkanne liikenteessä!

      Sen jälkeen katsotaan, miten pyöräkaista- ym. "edistämishankkeet" jaksavat. Kun tarpeeksi moni pyöräilee kaupunkikaduilla, autoilijoitakin alkaa kiinnostaa sopivan tilan etsiminen pyöräilijöille. Ja ainakin joku joutuu noudattamaan sillä peltilehmällään 40/30km/h-rajoitusta...

      • fgthdfth

        "Pyöräilijät, ottakaa paikkanne liikenteessä!"
        Ja se paikka ei sitten ole jalkakäytävä.


      • Paikka sekin
        fgthdfth kirjoitti:

        "Pyöräilijät, ottakaa paikkanne liikenteessä!"
        Ja se paikka ei sitten ole jalkakäytävä.

        Alle 12-vuotiaalla se voi olla jalkakäytävä.


    • kilto lakiin tai ei

      Joko lakia pitää selkiyttää tai sitten ministeriön on annettava lain tulkinnasta ohjeet. Tosin itse olen aika skeptinen ministeriön kyvystä antaa ohjeita. Esimerkiksi pelastuslaista annettu tulkinta piirinuohoukseta on kyllä maallikonkin lukemana täysin lain vastainen.

      Nykyisessä laissahan EI OLE KIELLETTY ajamasta pyörällä suojatien yli. Laissa kyllä kerrotaan että suojatie on tarkoitettu jalankulkijalle, kuten onkin. Ajoneuvojen tulee antaa esteetön kulku JALANKULKIJALLE, joka on suojatiellä tai astumassa sille.

      Pyöräilijää kohtaan väistämissäännöt eivät muutu mitenkään riippumatta siitä että onko tienylityspaikalla suojatie, pyörätienjatke tai ei mitään merkintöjä. Se että suojatien on tarkoitettu jalankulkijalle ei pois sulke sitä mahdollisuutta että pyöräilijä ylittäisi tien suojatein kohdalta aivan niin kuin siinä ei olisi suojatietä.

      Joko lakiin on lisättävä mainita että ajoneuvoilla ei saa ylittää tietä kohdasta jossa on pelkästään jalankulkijoille tarkoitettu suojatie, tai sitten on tuotava jollain tulkintaohjeella esille se että suojatien kohdalta saa ajaa yli, mutta muistaen että pyöräilijä väistää eikä häntä tarvi väistää kuten jalankulkijaa.

      Käytännössähän tässä asiassa on vähemmän epäselvää kuin teoriassa. Pelkkään jalankulkuun tarkoitetut suojatiet ovat yleensä jalkakäytävien jatkeena. Jos pyöräilijä ajaa jalkakäytävätä suojatiellä niin hän on selkeästi syyllinen jos tulee kolari. Samoin jos pyöräilijä ajaa kadun reunaa ja päättää ylittää kadun juuri suojatien kohdalta, niin silloinkin hän väistää autoja.

      Ihan vain mielenkiinnosta kysyisin että mahtaako rikoslaissa olla sankitio sille että jos käyttää suojatein kohtaa pyörällä tien ylitykseen? Tietääkö joku tapauksen jossa olisi saatu tästä sakot. Mukaan ei tietenkään lasketa jalkakäytävillä pyöräilyn yhteydessä saatuja sakkoja, sillä sehän on kielletty alle 12 vuotialta.

      • HiPo

        Kyse taitaa olla enemmänkin tietämättömyydestä. Pyörätien jatkeen määritelmä on asetuksessa hyvin selkeä:

        "Pyörätien jatke merkitään kahdella valkoisella katkoviivalla. Merkinnällä osoitetaan pyörätieltä tulevalle polkupyöräilijälle ja mopoilijalle ajoradan ylityspaikka. Merkintää voidaan käyttää myös muissa polkupyöräilijälle ja mopoilijalle tarkoitetuissa ajoradan ylityspaikoissa." (TLA §37)

        Voiko tuota selkeämmin sanoa. Pientä hämminkiä voi tietenkin aiheuttaa meneillään oleva siirtymäkausi, jona aikana pyörätien jatke voi olla vielä merkitty tavalliseksi suojatieksi.

        Enemmän tietämättömyyttä näyttää liittyvän siihen minkälainen vaikutus pyörätienjatkeella on väistämissääntöihin. Tähänkin kysymykseen vastaus on äärimmäisen yksinkertainen: Ei mitään vaikutusta.

        Perussääntö on, että pyörätieltä tuleva pyöräilijä on väistämisvelvollinen tullessaan ajoradalle (siis myös pyörätien jatkeelle, joka on ajoradan osa) ellei muissa säännöissä toisin määrätä. Ne muut säännöt ovat kaikille tutut kolmio/stop-merkin vaikutus, piha tai vähäinen tie sekä kääntyvän ajoneuvon väistämisvelvollisuus.

        Ei ole vaikeaa eikä ainakaan minusta edes kovin epäselvää. Se miten ihmiset saataisiin huomioimaan kevytliikenne osaksi liikennettä onkin sitten toinen tarina.


      • Turha pyörätien jatk
        HiPo kirjoitti:

        Kyse taitaa olla enemmänkin tietämättömyydestä. Pyörätien jatkeen määritelmä on asetuksessa hyvin selkeä:

        "Pyörätien jatke merkitään kahdella valkoisella katkoviivalla. Merkinnällä osoitetaan pyörätieltä tulevalle polkupyöräilijälle ja mopoilijalle ajoradan ylityspaikka. Merkintää voidaan käyttää myös muissa polkupyöräilijälle ja mopoilijalle tarkoitetuissa ajoradan ylityspaikoissa." (TLA §37)

        Voiko tuota selkeämmin sanoa. Pientä hämminkiä voi tietenkin aiheuttaa meneillään oleva siirtymäkausi, jona aikana pyörätien jatke voi olla vielä merkitty tavalliseksi suojatieksi.

        Enemmän tietämättömyyttä näyttää liittyvän siihen minkälainen vaikutus pyörätienjatkeella on väistämissääntöihin. Tähänkin kysymykseen vastaus on äärimmäisen yksinkertainen: Ei mitään vaikutusta.

        Perussääntö on, että pyörätieltä tuleva pyöräilijä on väistämisvelvollinen tullessaan ajoradalle (siis myös pyörätien jatkeelle, joka on ajoradan osa) ellei muissa säännöissä toisin määrätä. Ne muut säännöt ovat kaikille tutut kolmio/stop-merkin vaikutus, piha tai vähäinen tie sekä kääntyvän ajoneuvon väistämisvelvollisuus.

        Ei ole vaikeaa eikä ainakaan minusta edes kovin epäselvää. Se miten ihmiset saataisiin huomioimaan kevytliikenne osaksi liikennettä onkin sitten toinen tarina.

        Laki ei velvoita pyöräilijää käyttämään tien ylitykseen pyörätien jatketta. Toisin kuin jalankukijaa, jota velvoitetaan käyttämään lähellä olevaa suojatietä tien ylitykseen.

        Laki ei myöskään kiellä pyöräilijää ylittämästä tietä mistä tahansa muusta kohdasta kuin pyörätienjatkeen kohdalta, ei suoranaisesti myöskään jalankulkijalle tarkoitetun suojatien kohdalta. Se on täysin tulkinta kysymys että onkoko jalankulkijalle tarkoitettu suojatien kielletty muulta liikenteeltä. Minusta ei, suojatie on suojatie vain jalankulkijalle, muille se on vain palanen tietä. Saahan suojatien ylittää autollakin, miksi ei siis muka pyörällä, kun se reittillä tulee vastaan?

        Pyöräiluun liittyviin sääntöihin suojatiellä, pyörätien jatkeella tai kyseisten merkintöjen puuttumisella ei tosiaan ole mitään merkistys. Pyörätien jatke on oikeastaan täysin turhan maininta laissa, se vain kertoo tienylityspaikalla että mistä pyöräilijöiden on ajateltu ajavan tien yli.


      • epäselväkukaväistää
        HiPo kirjoitti:

        Kyse taitaa olla enemmänkin tietämättömyydestä. Pyörätien jatkeen määritelmä on asetuksessa hyvin selkeä:

        "Pyörätien jatke merkitään kahdella valkoisella katkoviivalla. Merkinnällä osoitetaan pyörätieltä tulevalle polkupyöräilijälle ja mopoilijalle ajoradan ylityspaikka. Merkintää voidaan käyttää myös muissa polkupyöräilijälle ja mopoilijalle tarkoitetuissa ajoradan ylityspaikoissa." (TLA §37)

        Voiko tuota selkeämmin sanoa. Pientä hämminkiä voi tietenkin aiheuttaa meneillään oleva siirtymäkausi, jona aikana pyörätien jatke voi olla vielä merkitty tavalliseksi suojatieksi.

        Enemmän tietämättömyyttä näyttää liittyvän siihen minkälainen vaikutus pyörätienjatkeella on väistämissääntöihin. Tähänkin kysymykseen vastaus on äärimmäisen yksinkertainen: Ei mitään vaikutusta.

        Perussääntö on, että pyörätieltä tuleva pyöräilijä on väistämisvelvollinen tullessaan ajoradalle (siis myös pyörätien jatkeelle, joka on ajoradan osa) ellei muissa säännöissä toisin määrätä. Ne muut säännöt ovat kaikille tutut kolmio/stop-merkin vaikutus, piha tai vähäinen tie sekä kääntyvän ajoneuvon väistämisvelvollisuus.

        Ei ole vaikeaa eikä ainakaan minusta edes kovin epäselvää. Se miten ihmiset saataisiin huomioimaan kevytliikenne osaksi liikennettä onkin sitten toinen tarina.

        HiPo väittää että "... minkälainen vaikutus pyörätienjatkeella on väistämissääntöihin. Tähänkin kysymykseen vastaus on äärimmäisen yksinkertainen: Ei mitään vaikutusta."
        Valitettavasti asia ei mene näin, sillä liikenteessä on varauduttava vain ennalta arvattaviin tilanteisiin. Ja KKO on päättänyt 1995, ettei kärkikolmion takaa tulevan autoilijan tarvitse varautua siihen, että pyörätieltä saapuva pyöräilijä ajaa risteykseen, jos on epäselvää, onko suojatieksi maalattu alue myös pyörätien jatke, ja autoilija sai ajaa pyöräilijä kumoon ilman korvausvelvollisuutta. Pyöräilijäkään ei rikkonut sääntöjä KKO:n käsittelemässä tapauksessa koska ei tehnyt mitään kiellettyä, vaan tekin mikä oli ehkä sallittua tai sitten ei.
        Ajatuksena KKO:lla lienee ollut se, että on liikaa vaadittu, että autoilija osaisi varautua pyöräilijöihin paikoissa, joissa ei nimenomaan ole täysin selvää autoilijalle näkyvissä olevista liikennemerkeistä, että pyöräily on sallittu risteysalueella.
        Jalkakäytävältä suojatielle tulevia pyöräilijöitä (alle 12 vuotiaat, muitahan ei jalkakäyutävillä koskaa voi pyöräillä) ei tietenkään tarvitse varoa vaikka minkälaisia liikennemerkkejä olisi olemassa, koska jalkakäytävältä suojatielle ajaminen on ehdottomasti kielletty, siitä ei kenelläkään ole koskaan ollut epäselvyyttä ja näin kaikki oppaat opettavat.
        Siis väistämissäännöt nimenomaan riippuu siitä, onko pyöräilijän sallittu ajaa risteykseen vai ei, ja vain jos on täysin varmasti sallittu ajaa, sitten katsotaan liikennemerkkejä ja kääntyvien sääntöjä, näin oikeuslaitos Suomessa näyttää asian tulkitsevan.
        Luonnollisesti kaikkien pitää erityisesti risteyksissä noudattaa erityistä varovaisuutta ja varottava lapsia, mutta vahingonkorvaukset sitten yleensä maksaa sääntöjä rikkova, muut vaan ehkä sakkoja varomattomuudesta.
        Asian epäselvyys luonnollisesti rikkoo kaikkien oikeustajua, ja ihmettelen ettei asiaan saada selkeitä sääntöjä.


      • trolollloolll

        ON KIELLETTY.


      • HiPo
        epäselväkukaväistää kirjoitti:

        HiPo väittää että "... minkälainen vaikutus pyörätienjatkeella on väistämissääntöihin. Tähänkin kysymykseen vastaus on äärimmäisen yksinkertainen: Ei mitään vaikutusta."
        Valitettavasti asia ei mene näin, sillä liikenteessä on varauduttava vain ennalta arvattaviin tilanteisiin. Ja KKO on päättänyt 1995, ettei kärkikolmion takaa tulevan autoilijan tarvitse varautua siihen, että pyörätieltä saapuva pyöräilijä ajaa risteykseen, jos on epäselvää, onko suojatieksi maalattu alue myös pyörätien jatke, ja autoilija sai ajaa pyöräilijä kumoon ilman korvausvelvollisuutta. Pyöräilijäkään ei rikkonut sääntöjä KKO:n käsittelemässä tapauksessa koska ei tehnyt mitään kiellettyä, vaan tekin mikä oli ehkä sallittua tai sitten ei.
        Ajatuksena KKO:lla lienee ollut se, että on liikaa vaadittu, että autoilija osaisi varautua pyöräilijöihin paikoissa, joissa ei nimenomaan ole täysin selvää autoilijalle näkyvissä olevista liikennemerkeistä, että pyöräily on sallittu risteysalueella.
        Jalkakäytävältä suojatielle tulevia pyöräilijöitä (alle 12 vuotiaat, muitahan ei jalkakäyutävillä koskaa voi pyöräillä) ei tietenkään tarvitse varoa vaikka minkälaisia liikennemerkkejä olisi olemassa, koska jalkakäytävältä suojatielle ajaminen on ehdottomasti kielletty, siitä ei kenelläkään ole koskaan ollut epäselvyyttä ja näin kaikki oppaat opettavat.
        Siis väistämissäännöt nimenomaan riippuu siitä, onko pyöräilijän sallittu ajaa risteykseen vai ei, ja vain jos on täysin varmasti sallittu ajaa, sitten katsotaan liikennemerkkejä ja kääntyvien sääntöjä, näin oikeuslaitos Suomessa näyttää asian tulkitsevan.
        Luonnollisesti kaikkien pitää erityisesti risteyksissä noudattaa erityistä varovaisuutta ja varottava lapsia, mutta vahingonkorvaukset sitten yleensä maksaa sääntöjä rikkova, muut vaan ehkä sakkoja varomattomuudesta.
        Asian epäselvyys luonnollisesti rikkoo kaikkien oikeustajua, ja ihmettelen ettei asiaan saada selkeitä sääntöjä.

        Laki kirjasta ei löydy ensimmäistäkään väistämissääntöä, joka liittyy suoraan pyörätien jatkeeseen, joten pyörätien jatkeella ei ole suoranaista vaikutusta väistämissääntöihin. Tottakai pyörätien jatke vaikuttaa kokonaisuuteen niinkuin kaikki muukin liikenteessä, mutta silloinhan voidaan yhtä hyvin sanoa, että kaikilla liikennemerkeillä ja merkinnöillä on vaikutuksensa väistämissääntöihin (niinkuin vähintään epäsuorasti onkin).

        Tuo viittaamasi KKO:n päätös se vasta epäselvä on. Mikä mahtaa olla se liikennemerkki, joka kertoo yksiselitteisesti autoilijalle, että edessä olevan risteyksen suojatietä saa käyttää myös pyöräilijä? Sellaista merkkiä ei ole olemassa. Miksi siis kolmio ja suojatien merkki ei riitä? Tuskin oli KKO:lla arkoitus tehdä ennakkopäätöstä, jonka mukaan kolmion takaa saa aina ajaa pyöräilijän päälle.

        Tähän on tulossa tosin osittainen parannus, kun viimeistään vuonna 2017 kaikki pyörätien jatkeet tulee merkitä katuun omalla merkinnällään.


      • HiPo
        Turha pyörätien jatk kirjoitti:

        Laki ei velvoita pyöräilijää käyttämään tien ylitykseen pyörätien jatketta. Toisin kuin jalankukijaa, jota velvoitetaan käyttämään lähellä olevaa suojatietä tien ylitykseen.

        Laki ei myöskään kiellä pyöräilijää ylittämästä tietä mistä tahansa muusta kohdasta kuin pyörätienjatkeen kohdalta, ei suoranaisesti myöskään jalankulkijalle tarkoitetun suojatien kohdalta. Se on täysin tulkinta kysymys että onkoko jalankulkijalle tarkoitettu suojatien kielletty muulta liikenteeltä. Minusta ei, suojatie on suojatie vain jalankulkijalle, muille se on vain palanen tietä. Saahan suojatien ylittää autollakin, miksi ei siis muka pyörällä, kun se reittillä tulee vastaan?

        Pyöräiluun liittyviin sääntöihin suojatiellä, pyörätien jatkeella tai kyseisten merkintöjen puuttumisella ei tosiaan ole mitään merkistys. Pyörätien jatke on oikeastaan täysin turhan maininta laissa, se vain kertoo tienylityspaikalla että mistä pyöräilijöiden on ajateltu ajavan tien yli.

        Eipä sitä pyörätien jatketta mainitakkaan tieliikennelaissa paitsi pysäköintiin liittyvissä säännöissä, jotka taas eivät liity pyöräilyyn. Määrittely on pelkästää asetuksen puolella eikä se jatke todellakaan ole mitään muuta kuin merkintä kadussa jota pitkin voi olettaa pyöräilijöiden kulkevan.


      • Turha pyörätien jatk
        HiPo kirjoitti:

        Eipä sitä pyörätien jatketta mainitakkaan tieliikennelaissa paitsi pysäköintiin liittyvissä säännöissä, jotka taas eivät liity pyöräilyyn. Määrittely on pelkästää asetuksen puolella eikä se jatke todellakaan ole mitään muuta kuin merkintä kadussa jota pitkin voi olettaa pyöräilijöiden kulkevan.

        Luulen että laissa on alunperin puhuttu suojatiestä pyörätein jatekeena siis siinä merkityksessä että pyörätieltä voi ja saa jatkaa ajaen suojatielle.

        Jossain liikenneonnettomuusoikeudenkäynnissä joku juristi on varmaan keksinyt vääntää pyörätien jatkeen termiksi, niin että se tarkoittaa muka jotein muuta kuin suojatietä, näin on varmaan saatu joku kolmiontakaa pyöräilijän yliajaja vapaaksi syytteistä.

        Koko pyörätien jatkeen maininta tieliikenneasetuksessa ja laissa on täysin turhaa, kun sillä ei ole mitään merkitystä mihinkään.


      • väärin päätelty
        epäselväkukaväistää kirjoitti:

        HiPo väittää että "... minkälainen vaikutus pyörätienjatkeella on väistämissääntöihin. Tähänkin kysymykseen vastaus on äärimmäisen yksinkertainen: Ei mitään vaikutusta."
        Valitettavasti asia ei mene näin, sillä liikenteessä on varauduttava vain ennalta arvattaviin tilanteisiin. Ja KKO on päättänyt 1995, ettei kärkikolmion takaa tulevan autoilijan tarvitse varautua siihen, että pyörätieltä saapuva pyöräilijä ajaa risteykseen, jos on epäselvää, onko suojatieksi maalattu alue myös pyörätien jatke, ja autoilija sai ajaa pyöräilijä kumoon ilman korvausvelvollisuutta. Pyöräilijäkään ei rikkonut sääntöjä KKO:n käsittelemässä tapauksessa koska ei tehnyt mitään kiellettyä, vaan tekin mikä oli ehkä sallittua tai sitten ei.
        Ajatuksena KKO:lla lienee ollut se, että on liikaa vaadittu, että autoilija osaisi varautua pyöräilijöihin paikoissa, joissa ei nimenomaan ole täysin selvää autoilijalle näkyvissä olevista liikennemerkeistä, että pyöräily on sallittu risteysalueella.
        Jalkakäytävältä suojatielle tulevia pyöräilijöitä (alle 12 vuotiaat, muitahan ei jalkakäyutävillä koskaa voi pyöräillä) ei tietenkään tarvitse varoa vaikka minkälaisia liikennemerkkejä olisi olemassa, koska jalkakäytävältä suojatielle ajaminen on ehdottomasti kielletty, siitä ei kenelläkään ole koskaan ollut epäselvyyttä ja näin kaikki oppaat opettavat.
        Siis väistämissäännöt nimenomaan riippuu siitä, onko pyöräilijän sallittu ajaa risteykseen vai ei, ja vain jos on täysin varmasti sallittu ajaa, sitten katsotaan liikennemerkkejä ja kääntyvien sääntöjä, näin oikeuslaitos Suomessa näyttää asian tulkitsevan.
        Luonnollisesti kaikkien pitää erityisesti risteyksissä noudattaa erityistä varovaisuutta ja varottava lapsia, mutta vahingonkorvaukset sitten yleensä maksaa sääntöjä rikkova, muut vaan ehkä sakkoja varomattomuudesta.
        Asian epäselvyys luonnollisesti rikkoo kaikkien oikeustajua, ja ihmettelen ettei asiaan saada selkeitä sääntöjä.

        KKO 1995:125 päätöksessä on nimen omaan todettu että kyseisessä tapauksessa pyöräilijä sai ylittää suojatien pyöräillen. Siitä ei ollut mitään epäslevyyttä, että pyöräilijä ei rikkonut lakia ajaessaan suojatielle.

        Autoilija pääsi selvästä sääntörikkomuksesta kuin koira veräjästä, koska varomattomuutta ei voitu todistaa.


      • tulkinnanvaraa jää
        HiPo kirjoitti:

        Laki kirjasta ei löydy ensimmäistäkään väistämissääntöä, joka liittyy suoraan pyörätien jatkeeseen, joten pyörätien jatkeella ei ole suoranaista vaikutusta väistämissääntöihin. Tottakai pyörätien jatke vaikuttaa kokonaisuuteen niinkuin kaikki muukin liikenteessä, mutta silloinhan voidaan yhtä hyvin sanoa, että kaikilla liikennemerkeillä ja merkinnöillä on vaikutuksensa väistämissääntöihin (niinkuin vähintään epäsuorasti onkin).

        Tuo viittaamasi KKO:n päätös se vasta epäselvä on. Mikä mahtaa olla se liikennemerkki, joka kertoo yksiselitteisesti autoilijalle, että edessä olevan risteyksen suojatietä saa käyttää myös pyöräilijä? Sellaista merkkiä ei ole olemassa. Miksi siis kolmio ja suojatien merkki ei riitä? Tuskin oli KKO:lla arkoitus tehdä ennakkopäätöstä, jonka mukaan kolmion takaa saa aina ajaa pyöräilijän päälle.

        Tähän on tulossa tosin osittainen parannus, kun viimeistään vuonna 2017 kaikki pyörätien jatkeet tulee merkitä katuun omalla merkinnällään.

        Ei tämä laki ole vielä hyvä 2017 jälkeenkään. Edelleen on tulkinnanvaraista että saako pyöräilijä ylittää kadun jalankulkijalle tarkoitetun suojatien kohdalta. Vaikka suojatien on tarkoitettu jalankulkijan suojaksi, niin saahan sen ylittää autollakin, miksi ei sitten pyörällä, vaikka se kulkisikin samaan suuntaan pyöräilijän reitin kanssa?


      • trolollloollloooll
        tulkinnanvaraa jää kirjoitti:

        Ei tämä laki ole vielä hyvä 2017 jälkeenkään. Edelleen on tulkinnanvaraista että saako pyöräilijä ylittää kadun jalankulkijalle tarkoitetun suojatien kohdalta. Vaikka suojatien on tarkoitettu jalankulkijan suojaksi, niin saahan sen ylittää autollakin, miksi ei sitten pyörällä, vaikka se kulkisikin samaan suuntaan pyöräilijän reitin kanssa?

        Siinä jää vain idiooteille tulkinnanvaraa.


      • olet siis idiootti
        trolollloollloooll kirjoitti:

        Siinä jää vain idiooteille tulkinnanvaraa.

        Korkeimman oikeuden tuomaritkaan ei ole tästä yksimielisiä, joten kyllä se on epäselvää kaikille muille paitsi idiooteille.


      • olet idiootti
        olet siis idiootti kirjoitti:

        Korkeimman oikeuden tuomaritkaan ei ole tästä yksimielisiä, joten kyllä se on epäselvää kaikille muille paitsi idiooteille.

        KKOn tuomarit eivät ratkaisseet tulevaisuuden tapausta ja uuden asetuksen mukaan. Olet idioottien idiootti.


      • HiPo
        tulkinnanvaraa jää kirjoitti:

        Ei tämä laki ole vielä hyvä 2017 jälkeenkään. Edelleen on tulkinnanvaraista että saako pyöräilijä ylittää kadun jalankulkijalle tarkoitetun suojatien kohdalta. Vaikka suojatien on tarkoitettu jalankulkijan suojaksi, niin saahan sen ylittää autollakin, miksi ei sitten pyörällä, vaikka se kulkisikin samaan suuntaan pyöräilijän reitin kanssa?

        Sellaista paikka ei pitäisi olla olemassakaan, missä pyörätien jatkeena on pelkkä suojatie. Nyt siirtymäaikanahan pyörätien jatke voi olla vielä maalattu tavalliseksi suojatieksi, joten jos suojatie on pyörätien jatkeena siinä on myös pyörätien jatke. (TLA §37)

        Siirtymäajan jälkeen on tietenkin mahdollista, että johonkin on jäänyt tavallinen suojatien merkintä pyörätien jatkeeksi. Tämä sotii kevyen liikenteen väylien suunnitteluohjeita vastaan ja aiheuttaa varmasti hämminkiä. Virheet tulee tietenkin korjata.

        Laissahan ei kuitenkaan missään kohtaa kielletä suoranaisesti suojatien ylittämisen pyörällä ajaen. Suojatiesäännötkin koskevat vain jalankulkijaa. Toisaalta suojatie on yleensä vain jalkakäytävän jatkeena, joten ei sille suojatielle kovin helposti laillisesti pysty edes pyörällä ajamaan.

        Tulkintoja on kyllä esitetty puoleen ja toiseen. Vuoden 2017 jälkeen voi kuitenkin perustellummin olettaa, että tavallisen suojatien maalauksen kohdalla ei pitäisi olla pyöräliikennettä. Eipä se silti kolmion merkitystä poista.


      • liian epäselvää
        väärin päätelty kirjoitti:

        KKO 1995:125 päätöksessä on nimen omaan todettu että kyseisessä tapauksessa pyöräilijä sai ylittää suojatien pyöräillen. Siitä ei ollut mitään epäslevyyttä, että pyöräilijä ei rikkonut lakia ajaessaan suojatielle.

        Autoilija pääsi selvästä sääntörikkomuksesta kuin koira veräjästä, koska varomattomuutta ei voitu todistaa.

        Miten se todetaan ja tulkitaan, jos pyöräilijä tulee pyörätieltä joka päättyy suojatiehen. Silloinhan pyöräilijä siirtyy automaattisesti ajoradalle, suojatien viereen. Silloinhan pitäisi noudattaa oikealta tulevien sääntöjä.


      • HiPo
        liian epäselvää kirjoitti:

        Miten se todetaan ja tulkitaan, jos pyöräilijä tulee pyörätieltä joka päättyy suojatiehen. Silloinhan pyöräilijä siirtyy automaattisesti ajoradalle, suojatien viereen. Silloinhan pitäisi noudattaa oikealta tulevien sääntöjä.

        Jos viittaat tuohon yllä olevaan KKO:n päätökseen, niin siinä auto tuli kolmion takaa. Jos taas puhut yleisesti niin perussäännön mukaan pyöräilijä on väistämisvelvollinen tullessaan pyörätieltä ajoradalle aina ellei liikennemerkein tai muissa säännöisä muuta määrätä. Oikealta tai vasemmalta tuleminen ei ole vaikuttanut asiaan vuoden 1997 kesäkuusta lähtien.


      • hirmu huolissani
        liian epäselvää kirjoitti:

        Miten se todetaan ja tulkitaan, jos pyöräilijä tulee pyörätieltä joka päättyy suojatiehen. Silloinhan pyöräilijä siirtyy automaattisesti ajoradalle, suojatien viereen. Silloinhan pitäisi noudattaa oikealta tulevien sääntöjä.

        Ei kai kukaan voi elää kivikaudessa ja olla tietämätön pyöräilijän ajoradalletulon väistämisestä. On ollut vasta 16v voimassa.

        "Autoilija pääsi selvästä sääntörikkomuksesta kuin koira veräjästä, koska varomattomuutta ei voitu todistaa".
        Varomattomuus tarkoittaa kovaa nopeutta. Kukaan ei väittänyt autoilijan ajaneen kovaa, ei edes alleajanut pyöräilijä.


      • jäikö epäselväksi
        HiPo kirjoitti:

        Jos viittaat tuohon yllä olevaan KKO:n päätökseen, niin siinä auto tuli kolmion takaa. Jos taas puhut yleisesti niin perussäännön mukaan pyöräilijä on väistämisvelvollinen tullessaan pyörätieltä ajoradalle aina ellei liikennemerkein tai muissa säännöisä muuta määrätä. Oikealta tai vasemmalta tuleminen ei ole vaikuttanut asiaan vuoden 1997 kesäkuusta lähtien.

        Viittaan esim. siihen, kun pyörätie loppuu tien oikealla laidalla, ja pyöräilijä joutuu jatkamaan ajoradan oikeaa laitaa. Jos siinä on samalla oikealta tuleva ajoneuvo jolla on kolmio edessään. Toki säännöt sanovat, että pyöräilijä väistää, kun tulee pyörätieltä ajoradalle, mutta kun pyöräilijä ehtii siirtymään sinne ajoradalle suojatien viereen, niin eikö silloin ajoneuvo väistä, kun hänellä on kolmio.

        Pyöräilijän pitäisi käyttää pyörätietä, mutta oletetaan että pyöräilijä on rikkonut sitä sääntöä, ja ajanut koko matkan ajorataa pitkin. Se tässä kiikastaa, miten sivusta tuleva autoilija erottelee ne pyöräilijät joita väistää. Pyörätietä tulevia ei väistä, mutta ajorataa tulevia joutuu väistämään. Sillä autoijan on hyvin vaikea kolmion takaa tullessaan olla varma, että siinä on pyörätie, eikä pelkkä jalankulkuväylä. Yksisuuntaisia pyöräteitä ei ole merkitty kuin toisesta suunnasta pyörätieksi.


      • hirmu huolissani
        jäikö epäselväksi kirjoitti:

        Viittaan esim. siihen, kun pyörätie loppuu tien oikealla laidalla, ja pyöräilijä joutuu jatkamaan ajoradan oikeaa laitaa. Jos siinä on samalla oikealta tuleva ajoneuvo jolla on kolmio edessään. Toki säännöt sanovat, että pyöräilijä väistää, kun tulee pyörätieltä ajoradalle, mutta kun pyöräilijä ehtii siirtymään sinne ajoradalle suojatien viereen, niin eikö silloin ajoneuvo väistä, kun hänellä on kolmio.

        Pyöräilijän pitäisi käyttää pyörätietä, mutta oletetaan että pyöräilijä on rikkonut sitä sääntöä, ja ajanut koko matkan ajorataa pitkin. Se tässä kiikastaa, miten sivusta tuleva autoilija erottelee ne pyöräilijät joita väistää. Pyörätietä tulevia ei väistä, mutta ajorataa tulevia joutuu väistämään. Sillä autoijan on hyvin vaikea kolmion takaa tullessaan olla varma, että siinä on pyörätie, eikä pelkkä jalankulkuväylä. Yksisuuntaisia pyöräteitä ei ole merkitty kuin toisesta suunnasta pyörätieksi.

        Pyöräilijä on _tullut risteykseen pyörätietä pitkin_ ja, ellei pyörätie jatku suojatien jälkeen, niin pyöräilijä väistää vaikka autolla kolmio.


      • Miten niin turha?
        Turha pyörätien jatk kirjoitti:

        Luulen että laissa on alunperin puhuttu suojatiestä pyörätein jatekeena siis siinä merkityksessä että pyörätieltä voi ja saa jatkaa ajaen suojatielle.

        Jossain liikenneonnettomuusoikeudenkäynnissä joku juristi on varmaan keksinyt vääntää pyörätien jatkeen termiksi, niin että se tarkoittaa muka jotein muuta kuin suojatietä, näin on varmaan saatu joku kolmiontakaa pyöräilijän yliajaja vapaaksi syytteistä.

        Koko pyörätien jatkeen maininta tieliikenneasetuksessa ja laissa on täysin turhaa, kun sillä ei ole mitään merkitystä mihinkään.

        Miksi jatke olisi turha?

        Pyörätie --> http://www.finlex.fi/data/sdimages/422.gif
        Pyörätien jatke --> http://www.finlex.fi/data/sdimages/5818.gif

        Pyörätielle jalankulkijoilla ei ole mitään asiaa. Pyörätien ajoradan ylityspaikka on pyörätien jatke eli tämä merkintä http://www.finlex.fi/data/sdimages/5818.gif ja tällekään ei jalankulkijoilla ole asiaa.

        Sinulla taitaa koko ajan olla mielessä "Yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä", eli tämä http://www.finlex.fi/data/sdimages/423.gif liikennemerkki.

        Ongelman ydin on kun yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä päättyy, eli onko siinä kohtaa suojatien lisäksi myös pyörätien jatke. Suojatie ja pyörätien jatke kun ovat kaksi täysin eri asiaa mutta voivat sijaita täysin samassa kohtaa.


      • Uppoaako kaaliin?

        >> Nykyisessä laissahan EI OLE KIELLETTY ajamasta pyörällä suojatien yli.

        Laissa on 2 § kohdassa 5) "suojatiellä jalankulkijoiden käytettäväksi ajoradan, pyörätien tai raitiotien ylittämiseen tarkoitettua, liikennemerkillä tai tiemerkinnöin osoitettua tien osaa; "

        Suojatie on siis tarkoitettu jalankulkijoille tienylityspaikaksi piste. Se ei ole tarkoitettu polkupyörien, autojen, junien tai muiden ajoneuvojen ylityspaikaksi eikä myöskään grillikioskin pitopaikaksi (sitäkään ei erikseen kielletä).


      • HiPo
        jäikö epäselväksi kirjoitti:

        Viittaan esim. siihen, kun pyörätie loppuu tien oikealla laidalla, ja pyöräilijä joutuu jatkamaan ajoradan oikeaa laitaa. Jos siinä on samalla oikealta tuleva ajoneuvo jolla on kolmio edessään. Toki säännöt sanovat, että pyöräilijä väistää, kun tulee pyörätieltä ajoradalle, mutta kun pyöräilijä ehtii siirtymään sinne ajoradalle suojatien viereen, niin eikö silloin ajoneuvo väistä, kun hänellä on kolmio.

        Pyöräilijän pitäisi käyttää pyörätietä, mutta oletetaan että pyöräilijä on rikkonut sitä sääntöä, ja ajanut koko matkan ajorataa pitkin. Se tässä kiikastaa, miten sivusta tuleva autoilija erottelee ne pyöräilijät joita väistää. Pyörätietä tulevia ei väistä, mutta ajorataa tulevia joutuu väistämään. Sillä autoijan on hyvin vaikea kolmion takaa tullessaan olla varma, että siinä on pyörätie, eikä pelkkä jalankulkuväylä. Yksisuuntaisia pyöräteitä ei ole merkitty kuin toisesta suunnasta pyörätieksi.

        Vastasit itse toisessa kappaleessa ensimmäisen kappaleen kysymykseen. Ajorataa ajavaa pyöräilijää täytyy tietenkin kolmion takaa tulevan väistää. Tässä ei liene mitään epäselvää.

        Kärkikolmion vaikutuksen määritelmässä sanotaan, että sen takaa tulevan tulee väistää risteävän tien ajoneuvoliikennettä. Se koskee silloin myös jalkakäytävällä väärin ajavaa pyöräilijää. Tässä tietenkin sovelletaa tilanteen ennaltaarvattuvuuden periaatetta, joten tuskin kolmion takaa tulevaa tuomitaan. Sama toimii, jos esim. päätietä ajava tulee risteykseen reipasta ylinopeutta eikä kolmion takaa tuleva ehdikään alta pois.

        Risteykseen täytyy aina tulla sellaisella tilannenopeudella, että ehtii varmasti hahmottaa risteyksen liikennejärjestelyt. Erityisen tärkeätä oma tilannenopeus on silloin kun tullaan risteykseen kolmion takaa.


      • älä lässytä paskaa
        Miten niin turha? kirjoitti:

        Miksi jatke olisi turha?

        Pyörätie --> http://www.finlex.fi/data/sdimages/422.gif
        Pyörätien jatke --> http://www.finlex.fi/data/sdimages/5818.gif

        Pyörätielle jalankulkijoilla ei ole mitään asiaa. Pyörätien ajoradan ylityspaikka on pyörätien jatke eli tämä merkintä http://www.finlex.fi/data/sdimages/5818.gif ja tällekään ei jalankulkijoilla ole asiaa.

        Sinulla taitaa koko ajan olla mielessä "Yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä", eli tämä http://www.finlex.fi/data/sdimages/423.gif liikennemerkki.

        Ongelman ydin on kun yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä päättyy, eli onko siinä kohtaa suojatien lisäksi myös pyörätien jatke. Suojatie ja pyörätien jatke kun ovat kaksi täysin eri asiaa mutta voivat sijaita täysin samassa kohtaa.

        Laissa on oikein erikseen mainittu että tarvittaessa pyörätiellä saa kävellä.


      • selkeämmäksi
        HiPo kirjoitti:

        Sellaista paikka ei pitäisi olla olemassakaan, missä pyörätien jatkeena on pelkkä suojatie. Nyt siirtymäaikanahan pyörätien jatke voi olla vielä maalattu tavalliseksi suojatieksi, joten jos suojatie on pyörätien jatkeena siinä on myös pyörätien jatke. (TLA §37)

        Siirtymäajan jälkeen on tietenkin mahdollista, että johonkin on jäänyt tavallinen suojatien merkintä pyörätien jatkeeksi. Tämä sotii kevyen liikenteen väylien suunnitteluohjeita vastaan ja aiheuttaa varmasti hämminkiä. Virheet tulee tietenkin korjata.

        Laissahan ei kuitenkaan missään kohtaa kielletä suoranaisesti suojatien ylittämisen pyörällä ajaen. Suojatiesäännötkin koskevat vain jalankulkijaa. Toisaalta suojatie on yleensä vain jalkakäytävän jatkeena, joten ei sille suojatielle kovin helposti laillisesti pysty edes pyörällä ajamaan.

        Tulkintoja on kyllä esitetty puoleen ja toiseen. Vuoden 2017 jälkeen voi kuitenkin perustellummin olettaa, että tavallisen suojatien maalauksen kohdalla ei pitäisi olla pyöräliikennettä. Eipä se silti kolmion merkitystä poista.

        "Sellaista paikka ei pitäisi olla olemassakaan"

        Eikä tule olemaan. Mitä nyt on seuraillut uusia pyörätien jatkeen maalauksia, niin kylläpä ne kaikki suojatiet on maalattu pyörätien jatkeiksi, joille on jollain tavalla mahdollisuus ajaa pyörällä.

        Toivottavasti lakiin lisätään mainita siitä että saako pyörällä ylittää tien suojatien kohdata vai ei.


      • selkeämmäksi
        jäikö epäselväksi kirjoitti:

        Viittaan esim. siihen, kun pyörätie loppuu tien oikealla laidalla, ja pyöräilijä joutuu jatkamaan ajoradan oikeaa laitaa. Jos siinä on samalla oikealta tuleva ajoneuvo jolla on kolmio edessään. Toki säännöt sanovat, että pyöräilijä väistää, kun tulee pyörätieltä ajoradalle, mutta kun pyöräilijä ehtii siirtymään sinne ajoradalle suojatien viereen, niin eikö silloin ajoneuvo väistä, kun hänellä on kolmio.

        Pyöräilijän pitäisi käyttää pyörätietä, mutta oletetaan että pyöräilijä on rikkonut sitä sääntöä, ja ajanut koko matkan ajorataa pitkin. Se tässä kiikastaa, miten sivusta tuleva autoilija erottelee ne pyöräilijät joita väistää. Pyörätietä tulevia ei väistä, mutta ajorataa tulevia joutuu väistämään. Sillä autoijan on hyvin vaikea kolmion takaa tullessaan olla varma, että siinä on pyörätie, eikä pelkkä jalankulkuväylä. Yksisuuntaisia pyöräteitä ei ole merkitty kuin toisesta suunnasta pyörätieksi.

        Jos pyöräilijä siirtyy ajoradalle ennen risteystä, niin silloin kolmion takaa tuleva auto väistää.

        Jos pyöräilijä tulee ajoradalle risteyksessä, niin pyöräilijä väistää.


      • selkeämmäksi
        Uppoaako kaaliin? kirjoitti:

        >> Nykyisessä laissahan EI OLE KIELLETTY ajamasta pyörällä suojatien yli.

        Laissa on 2 § kohdassa 5) "suojatiellä jalankulkijoiden käytettäväksi ajoradan, pyörätien tai raitiotien ylittämiseen tarkoitettua, liikennemerkillä tai tiemerkinnöin osoitettua tien osaa; "

        Suojatie on siis tarkoitettu jalankulkijoille tienylityspaikaksi piste. Se ei ole tarkoitettu polkupyörien, autojen, junien tai muiden ajoneuvojen ylityspaikaksi eikä myöskään grillikioskin pitopaikaksi (sitäkään ei erikseen kielletä).

        SUOJAtie on tarkoitettu jalankulkijoilla. Tämä selvä. Muulle liikenteelle se ei ole SUOJAtie, vaan pelkkä tienylityspaikka.


      • selkeä
        selkeämmäksi kirjoitti:

        SUOJAtie on tarkoitettu jalankulkijoilla. Tämä selvä. Muulle liikenteelle se ei ole SUOJAtie, vaan pelkkä tienylityspaikka.

        Muu liikenne ei saa käyttää SUOJAtietä.


      • Näytön paikka
        älä lässytä paskaa kirjoitti:

        Laissa on oikein erikseen mainittu että tarvittaessa pyörätiellä saa kävellä.

        Näytä se kohta jos kerta sellainen löytyy.


      • Snaijaatssäää?
        selkeämmäksi kirjoitti:

        SUOJAtie on tarkoitettu jalankulkijoilla. Tämä selvä. Muulle liikenteelle se ei ole SUOJAtie, vaan pelkkä tienylityspaikka.

        Suojatie on tarkoitettu jalankulkijoille tienylityspaikaksi ei muun liikenteen ylityspaikaksi.


      • HiPo
        Näytön paikka kirjoitti:

        Näytä se kohta jos kerta sellainen löytyy.

        Tieliikennelaki 40§
        ______________
        Jalankulkijan paikka tiellä

        Jalankulkijan on käytettävä jalkakäytävää tai piennarta. Hän ei kuitenkaan saa jalkakäytävällä taluttaa polkupyörää tai mopoa, kuljettaa potkukelkkaa, hiihtää, luistella eikä kantaa kookasta taakkaa, jos siitä voi aiheutua huomattavaa haittaa muille jalankulkijoille.

        Missä jalkakäytävää tai piennarta ei ole tai milloin sillä kulkeminen ei käy haitatta päinsä, jalankulkijan on käytettävä pyörätietä tai ajoradan reunaa.

        Pyörätiellä jalankulkijan on yleensä käytettävä sen reunaa. (7.5.1997/414)

        Ajoradalla jalankulkijan on ensisijaisesti käytettävä sen vasenta reunaa, jollei oikean reunan käyttäminen ole kulkureitin tai muiden syiden vuoksi turvallisempaa. Polkupyörää tai mopoa taluttava saa kuitenkin käyttää ajoradan oikeaa reunaa.
        _________________

        Siellä se on..


      • Näytön paikka
        HiPo kirjoitti:

        Tieliikennelaki 40§
        ______________
        Jalankulkijan paikka tiellä

        Jalankulkijan on käytettävä jalkakäytävää tai piennarta. Hän ei kuitenkaan saa jalkakäytävällä taluttaa polkupyörää tai mopoa, kuljettaa potkukelkkaa, hiihtää, luistella eikä kantaa kookasta taakkaa, jos siitä voi aiheutua huomattavaa haittaa muille jalankulkijoille.

        Missä jalkakäytävää tai piennarta ei ole tai milloin sillä kulkeminen ei käy haitatta päinsä, jalankulkijan on käytettävä pyörätietä tai ajoradan reunaa.

        Pyörätiellä jalankulkijan on yleensä käytettävä sen reunaa. (7.5.1997/414)

        Ajoradalla jalankulkijan on ensisijaisesti käytettävä sen vasenta reunaa, jollei oikean reunan käyttäminen ole kulkureitin tai muiden syiden vuoksi turvallisempaa. Polkupyörää tai mopoa taluttava saa kuitenkin käyttää ajoradan oikeaa reunaa.
        _________________

        Siellä se on..

        "Missä jalkakäytävää tai piennarta ei ole tai milloin sillä kulkeminen ei käy haitatta päinsä, jalankulkijan on käytettävä pyörätietä tai ajoradan reunaa."

        "Normaalioloissa" tehdään tietyllä tavalla ja "poikkeusoloissa" toisella tavalla. Tämä selvä. Lähdetään nyt ainakin siitä että "normaaliolojen" tilanteet ovat ne normaalit jokapäiväiset toimintatavat. Silloin homma toimii pääpiirteittäin kuten "Miten niin turha?" nimimerkki kuvaa. Voisi vain muuttaa lausetta muotoon "Pyörätielle tai pyörätien jatkeelle jalankulkijoilla ei ole normaalitilanteissa asiaa."


      • 6+8=15
        Näytön paikka kirjoitti:

        "Missä jalkakäytävää tai piennarta ei ole tai milloin sillä kulkeminen ei käy haitatta päinsä, jalankulkijan on käytettävä pyörätietä tai ajoradan reunaa."

        "Normaalioloissa" tehdään tietyllä tavalla ja "poikkeusoloissa" toisella tavalla. Tämä selvä. Lähdetään nyt ainakin siitä että "normaaliolojen" tilanteet ovat ne normaalit jokapäiväiset toimintatavat. Silloin homma toimii pääpiirteittäin kuten "Miten niin turha?" nimimerkki kuvaa. Voisi vain muuttaa lausetta muotoon "Pyörätielle tai pyörätien jatkeelle jalankulkijoilla ei ole normaalitilanteissa asiaa."

        Eikä jalankulkijoilla pitäisi olla "normaalitilanteissa" asiaa kevyenliikenteenväylän vasempaan reunaa tallustelemaan.


      • Surullista ja totta
        6+8=15 kirjoitti:

        Eikä jalankulkijoilla pitäisi olla "normaalitilanteissa" asiaa kevyenliikenteenväylän vasempaan reunaa tallustelemaan.

        Tieliikennelaissa lukee "Pyörätiellä jalankulkijan on yleensä käytettävä sen reunaa. (7.5.1997/414)".

        Oikeasta tai vasemmasta reunasta ei mainita mitään. Syy on koirankusettajien lobbaus jonka myötä laki muuttui vuonna 1997.

        Lisää aiheesta tässä: http://keskustelu.suomi24.fi/node/9350651/#comment-49174263


      • Löytyy jo
        HiPo kirjoitti:

        Sellaista paikka ei pitäisi olla olemassakaan, missä pyörätien jatkeena on pelkkä suojatie. Nyt siirtymäaikanahan pyörätien jatke voi olla vielä maalattu tavalliseksi suojatieksi, joten jos suojatie on pyörätien jatkeena siinä on myös pyörätien jatke. (TLA §37)

        Siirtymäajan jälkeen on tietenkin mahdollista, että johonkin on jäänyt tavallinen suojatien merkintä pyörätien jatkeeksi. Tämä sotii kevyen liikenteen väylien suunnitteluohjeita vastaan ja aiheuttaa varmasti hämminkiä. Virheet tulee tietenkin korjata.

        Laissahan ei kuitenkaan missään kohtaa kielletä suoranaisesti suojatien ylittämisen pyörällä ajaen. Suojatiesäännötkin koskevat vain jalankulkijaa. Toisaalta suojatie on yleensä vain jalkakäytävän jatkeena, joten ei sille suojatielle kovin helposti laillisesti pysty edes pyörällä ajamaan.

        Tulkintoja on kyllä esitetty puoleen ja toiseen. Vuoden 2017 jälkeen voi kuitenkin perustellummin olettaa, että tavallisen suojatien maalauksen kohdalla ei pitäisi olla pyöräliikennettä. Eipä se silti kolmion merkitystä poista.

        "Sellaista paikka ei pitäisi olla olemassakaan, missä pyörätien jatkeena on pelkkä suojatie. "

        Kyllä löytyy. Tiedän jo nyt ainakin yhden paikan jossa on tehty uusia uuden tavan maalauksia ja "pää" on maalattu pelkäksi suojatieksi. Kaikki muut kohdat jossa pyörätie jatkuu toisella puolella, maalattiin siis uuden merkinnän mukaisesti yhdistetyksi suojatie ja pyörätien jatkeeksi paitsi se viimeinen jonka jälkeen pyörätie ei enää jatku. Se maalattiin tosiaan tavalliseksi pelkäksi suojatieksi.


      • Muuttunut on joo
        olet idiootti kirjoitti:

        KKOn tuomarit eivät ratkaisseet tulevaisuuden tapausta ja uuden asetuksen mukaan. Olet idioottien idiootti.

        Kyseinen asetus on muuttunut eikä päätös ole enää ihan ajan tasalla.


      • saa ajaa,selvä juttu
        selkeä kirjoitti:

        Muu liikenne ei saa käyttää SUOJAtietä.

        Muu liikenne vain ylittää tien siitä kohdasta jossa sattuu olemaan jalankulkijalle suojatie.


      • etkö tiennyt
        hirmu huolissani kirjoitti:

        Ei kai kukaan voi elää kivikaudessa ja olla tietämätön pyöräilijän ajoradalletulon väistämisestä. On ollut vasta 16v voimassa.

        "Autoilija pääsi selvästä sääntörikkomuksesta kuin koira veräjästä, koska varomattomuutta ei voitu todistaa".
        Varomattomuus tarkoittaa kovaa nopeutta. Kukaan ei väittänyt autoilijan ajaneen kovaa, ei edes alleajanut pyöräilijä.

        Kolmion takaa tuleva auto väistää pyöräilijää joka tulee ajoradan yli pyörätieltä pyöräteinjatketta käyttäen.


      • väärin...
        hirmu huolissani kirjoitti:

        Pyöräilijä on _tullut risteykseen pyörätietä pitkin_ ja, ellei pyörätie jatku suojatien jälkeen, niin pyöräilijä väistää vaikka autolla kolmio.

        " ellei pyörätie jatku suojatien jälkeen"

        Tämä väite on omaa tuotantoasi, eikä perustu lakiin.

        Suojatie voi toimia pyörätien jatkeena, vaikka loppuukin jalkakäytävään kadun toisella puolella.


      • Ei oikein...
        väärin... kirjoitti:

        " ellei pyörätie jatku suojatien jälkeen"

        Tämä väite on omaa tuotantoasi, eikä perustu lakiin.

        Suojatie voi toimia pyörätien jatkeena, vaikka loppuukin jalkakäytävään kadun toisella puolella.

        "Suojatie voi toimia pyörätien jatkeena, vaikka loppuukin jalkakäytävään kadun toisella puolella. "

        Tuokaan väite ei perustu lakiin.


      • kauhiastihmettelen
        Ei oikein... kirjoitti:

        "Suojatie voi toimia pyörätien jatkeena, vaikka loppuukin jalkakäytävään kadun toisella puolella. "

        Tuokaan väite ei perustu lakiin.

        Pyörätien päässä on tietenkin pyörätietä osoittava liikennemerkki. Pyörätie alkaa tästä merkistä. Onko jokin perustelu sille, että vastakkaisesta suunnasta tultaessa se ei myös päättyisi ko. merkkiin?


      • tla37§
        Ei oikein... kirjoitti:

        "Suojatie voi toimia pyörätien jatkeena, vaikka loppuukin jalkakäytävään kadun toisella puolella. "

        Tuokaan väite ei perustu lakiin.

        Perustuu asetukseen.


      • ihmettele vaan
        kauhiastihmettelen kirjoitti:

        Pyörätien päässä on tietenkin pyörätietä osoittava liikennemerkki. Pyörätie alkaa tästä merkistä. Onko jokin perustelu sille, että vastakkaisesta suunnasta tultaessa se ei myös päättyisi ko. merkkiin?

        Vastakkaisen suunnan merkkejä ei lasketa.


      • kauhiastihmettelen
        ihmettele vaan kirjoitti:

        Vastakkaisen suunnan merkkejä ei lasketa.

        Kun pyörätie alkaa liikennemerkistä (tai edeltävästä kadunreunasta), se suojatie ei ole osa pyörätietä kyseiseen suuntaan, miksi se olisi toiseenkaan?


      • nhjiu765
        tla37§ kirjoitti:

        Perustuu asetukseen.

        Siinä lukutaidoton neuvoo toisia.


      • saa siis ajaa
        kauhiastihmettelen kirjoitti:

        Pyörätien päässä on tietenkin pyörätietä osoittava liikennemerkki. Pyörätie alkaa tästä merkistä. Onko jokin perustelu sille, että vastakkaisesta suunnasta tultaessa se ei myös päättyisi ko. merkkiin?

        Pyörätien jatketta ei osoiteta merkillä vaan maalauksella. Jos katuun on maalattu pyörätien jatke siitä saa ihan varmasti ajaa. Vuoteen 2017 asti pyörätien jatke voidaan maalata suojatieksi (=saa ajaa). Myöskään uudessa laissa ei suoranaisesti edelleenkän ole kielletty suojatiellä ajamista. Ja mitä väliä sillä edes on että saako ajaa vai ei, koska sillä ei ole merkitystä väistämissääntöihin.


      • vielä yksi
        selkeämmäksi kirjoitti:

        Jos pyöräilijä siirtyy ajoradalle ennen risteystä, niin silloin kolmion takaa tuleva auto väistää.

        Jos pyöräilijä tulee ajoradalle risteyksessä, niin pyöräilijä väistää.

        Jos auto tulee kolmion takaa ajoradan ja pyörätien risteykseen, niin auto väistää pyörää.


      • huonosti valmisteltu
        Muuttunut on joo kirjoitti:

        Kyseinen asetus on muuttunut eikä päätös ole enää ihan ajan tasalla.

        Pyörätien jatke on täysin turha maininta laissa, sillä se ei vaikuta mitenkään väistämissääntöihin eikä pyöräilijää ole velvoitettu käyttämään pyöräteinjatekeen kohtaa tien ylitykseen, eikä edelleenkään ole suoraa kieltoa käyttää tien ylitykseen suojatien kohtaa.

        Tai siis on han se ihan hyvä että pyöräilijälle on näytetty maalauksella mistä pyörätien kulkee tien ylityksessä, mutta kyllä samalla olisi ollut syytä lisätä maininta siitä että tätä kohtaa tulee käyttää tien ylitykseen jos sellainen on käytettävissä ja että suojatien kohdalta ei saa pyöräillä (jos lain halutaan tarkoittavan sitä).


      • Oletko ennustaja
        Löytyy jo kirjoitti:

        "Sellaista paikka ei pitäisi olla olemassakaan, missä pyörätien jatkeena on pelkkä suojatie. "

        Kyllä löytyy. Tiedän jo nyt ainakin yhden paikan jossa on tehty uusia uuden tavan maalauksia ja "pää" on maalattu pelkäksi suojatieksi. Kaikki muut kohdat jossa pyörätie jatkuu toisella puolella, maalattiin siis uuden merkinnän mukaisesti yhdistetyksi suojatie ja pyörätien jatkeeksi paitsi se viimeinen jonka jälkeen pyörätie ei enää jatku. Se maalattiin tosiaan tavalliseksi pelkäksi suojatieksi.

        Nyt ei ole vielä vuosi 2018....

        Nyt tehdyt maalaukset on maalattu vielä uusiksi ennen kuin siirtymäaika päättyy.


      • mutkat suoriksi
        hirmu huolissani kirjoitti:

        Ei kai kukaan voi elää kivikaudessa ja olla tietämätön pyöräilijän ajoradalletulon väistämisestä. On ollut vasta 16v voimassa.

        "Autoilija pääsi selvästä sääntörikkomuksesta kuin koira veräjästä, koska varomattomuutta ei voitu todistaa".
        Varomattomuus tarkoittaa kovaa nopeutta. Kukaan ei väittänyt autoilijan ajaneen kovaa, ei edes alleajanut pyöräilijä.

        "Varomattomuus tarkoittaa kovaa nopeutta"

        No heh heh

        Joskus voi tarkoittaa, mutta kyllä varomattomuutta voi harjoittaa monella muullakin tavalla kuin kovaa ajamalla. Voi vaikka meikata ajaessa tai tehdä voileipiä tms.


      • huonosti ymmärretty
        huonosti valmisteltu kirjoitti:

        Pyörätien jatke on täysin turha maininta laissa, sillä se ei vaikuta mitenkään väistämissääntöihin eikä pyöräilijää ole velvoitettu käyttämään pyöräteinjatekeen kohtaa tien ylitykseen, eikä edelleenkään ole suoraa kieltoa käyttää tien ylitykseen suojatien kohtaa.

        Tai siis on han se ihan hyvä että pyöräilijälle on näytetty maalauksella mistä pyörätien kulkee tien ylityksessä, mutta kyllä samalla olisi ollut syytä lisätä maininta siitä että tätä kohtaa tulee käyttää tien ylitykseen jos sellainen on käytettävissä ja että suojatien kohdalta ei saa pyöräillä (jos lain halutaan tarkoittavan sitä).

        "Pyörätien jatke on täysin turha maininta laissa"
        Ei ole.

        "eikä pyöräilijää ole velvoitettu käyttämään pyöräteinjatekeen kohtaa tien ylitykseen"
        Entä sitten.

        " eikä edelleenkään ole suoraa kieltoa käyttää tien ylitykseen suojatien kohtaa."
        Ei ole niin suoraa että myös idiootit sen ymmärtäisivät kielloksi.



        "Tai siis on han se ihan hyvä että pyöräilijälle on näytetty maalauksella mistä pyörätien kulkee tien ylityksessä"
        "sillä se ei vaikuta mitenkään väistämissääntöihin"
        Nuo ovat ristiriidassa keskenään.


      • gffgfdhdfgh
        saa siis ajaa kirjoitti:

        Pyörätien jatketta ei osoiteta merkillä vaan maalauksella. Jos katuun on maalattu pyörätien jatke siitä saa ihan varmasti ajaa. Vuoteen 2017 asti pyörätien jatke voidaan maalata suojatieksi (=saa ajaa). Myöskään uudessa laissa ei suoranaisesti edelleenkän ole kielletty suojatiellä ajamista. Ja mitä väliä sillä edes on että saako ajaa vai ei, koska sillä ei ole merkitystä väistämissääntöihin.

        "Myöskään uudessa laissa ei suoranaisesti edelleenkän ole kielletty suojatiellä ajamista."
        Tieliikenneasetus muuttui, ei laki. Ei niin suoranaisesti että idiootitkin sen ymmärtäisi.


      • ihmettele vaan
        kauhiastihmettelen kirjoitti:

        Kun pyörätie alkaa liikennemerkistä (tai edeltävästä kadunreunasta), se suojatie ei ole osa pyörätietä kyseiseen suuntaan, miksi se olisi toiseenkaan?

        Kyse ei ole siitä mistä pyörätie alkaa vaan mihin se päättyy. Ei autoillessakaan tarvitse katsella vastakkaisen suunnan nopeusrajoitusmerkkejä.


      • dsfsdfsdfsdf
        nhjiu765 kirjoitti:

        Siinä lukutaidoton neuvoo toisia.

        Kuka auttoi sinua lukemaan ja kirjoittamaan?


      • näin se vaan on
        ihmettele vaan kirjoitti:

        Kyse ei ole siitä mistä pyörätie alkaa vaan mihin se päättyy. Ei autoillessakaan tarvitse katsella vastakkaisen suunnan nopeusrajoitusmerkkejä.

        Kaikissa paikoissa ei ole esim ohituskiellon päättymistä osoittavaa merkkiä vaan se on autoilijan katsottava olan yli taakse vilkuilemalla vastaantulevien merkkejä.


      • näin se vaan on
        HiPo kirjoitti:

        Vastasit itse toisessa kappaleessa ensimmäisen kappaleen kysymykseen. Ajorataa ajavaa pyöräilijää täytyy tietenkin kolmion takaa tulevan väistää. Tässä ei liene mitään epäselvää.

        Kärkikolmion vaikutuksen määritelmässä sanotaan, että sen takaa tulevan tulee väistää risteävän tien ajoneuvoliikennettä. Se koskee silloin myös jalkakäytävällä väärin ajavaa pyöräilijää. Tässä tietenkin sovelletaa tilanteen ennaltaarvattuvuuden periaatetta, joten tuskin kolmion takaa tulevaa tuomitaan. Sama toimii, jos esim. päätietä ajava tulee risteykseen reipasta ylinopeutta eikä kolmion takaa tuleva ehdikään alta pois.

        Risteykseen täytyy aina tulla sellaisella tilannenopeudella, että ehtii varmasti hahmottaa risteyksen liikennejärjestelyt. Erityisen tärkeätä oma tilannenopeus on silloin kun tullaan risteykseen kolmion takaa.

        "Kärkikolmion vaikutuksen määritelmässä sanotaan, että sen takaa tulevan tulee väistää risteävän tien ajoneuvoliikennettä. Se koskee silloin myös jalkakäytävällä väärin ajavaa pyöräilijää."
        Roskaa


      • näin se vaan on
        mutkat suoriksi kirjoitti:

        "Varomattomuus tarkoittaa kovaa nopeutta"

        No heh heh

        Joskus voi tarkoittaa, mutta kyllä varomattomuutta voi harjoittaa monella muullakin tavalla kuin kovaa ajamalla. Voi vaikka meikata ajaessa tai tehdä voileipiä tms.

        KKO:1996:125 ei ajanut kovaa, eikä meikannut tai tehnyt voileipiä. Mitäköhän tähän vielä voisit änkätä?


      • ei se niin ole
        näin se vaan on kirjoitti:

        Kaikissa paikoissa ei ole esim ohituskiellon päättymistä osoittavaa merkkiä vaan se on autoilijan katsottava olan yli taakse vilkuilemalla vastaantulevien merkkejä.

        Ei tarvitse. Ohituskielto on merkitty sulkuviivalla ja sen loppuminen osoittaa kiellon päättymisen. Pyörätien päättymistä ei ole määritelty.


      • näin se vaan on
        ei se niin ole kirjoitti:

        Ei tarvitse. Ohituskielto on merkitty sulkuviivalla ja sen loppuminen osoittaa kiellon päättymisen. Pyörätien päättymistä ei ole määritelty.

        Ohituskielto on monin paikoin merkitty vain liikennemerkillä.
        Menes takaisin taputtelemaan.


      • ei ole
        näin se vaan on kirjoitti:

        Ohituskielto on monin paikoin merkitty vain liikennemerkillä.
        Menes takaisin taputtelemaan.

        Entä sitten. Ohituskielto ei ole pyörätie. Minkä pykälän mukaan pyörätie päättyy vastakkaisen suunnan pyörätiemerkkiin?
        Taidat tykätä noista leikeistä.


      • Väärin meni
        näin se vaan on kirjoitti:

        Kaikissa paikoissa ei ole esim ohituskiellon päättymistä osoittavaa merkkiä vaan se on autoilijan katsottava olan yli taakse vilkuilemalla vastaantulevien merkkejä.

        "Kaikissa paikoissa ei ole esim ohituskiellon päättymistä osoittavaa merkkiä"

        Aiheen ohi hivenen tämä keskustelu mutta kaikissa paikoissa jossa olen ohituskieltomerkin nähnyt, on myös päättymismerkki ollut parina. Ketään ei velvoiteta katsomaan olan yli yhtään mitään.


      • Väistettävä vai ei
        etkö tiennyt kirjoitti:

        Kolmion takaa tuleva auto väistää pyöräilijää joka tulee ajoradan yli pyörätieltä pyöräteinjatketta käyttäen.

        "Kolmion takaa tuleva auto väistää pyöräilijää joka tulee ajoradan yli pyörätieltä pyöräteinjatketta käyttäen."

        Näihnhän se menee jos kyseessä oikeasti on pyörätien jatke ja kärkikolmio on ennen pyörätien jatketta. Ei siis päde silloin jos kyseessä on vain pelkkä suojatie, jolla ei siis saa pyöärillä.


      • Oikeassa olet
        näin se vaan on kirjoitti:

        "Kärkikolmion vaikutuksen määritelmässä sanotaan, että sen takaa tulevan tulee väistää risteävän tien ajoneuvoliikennettä. Se koskee silloin myös jalkakäytävällä väärin ajavaa pyöräilijää."
        Roskaa

        Juu, roskaiväte tuo on. KKO:ei myöskään tuominnut autoilijaa joten hänen ei katsottu olevan väistämisvelvollinen väärin pyörilleen suhteen.


      • just noin
        Väärin meni kirjoitti:

        "Kaikissa paikoissa ei ole esim ohituskiellon päättymistä osoittavaa merkkiä"

        Aiheen ohi hivenen tämä keskustelu mutta kaikissa paikoissa jossa olen ohituskieltomerkin nähnyt, on myös päättymismerkki ollut parina. Ketään ei velvoiteta katsomaan olan yli yhtään mitään.

        "Ketään ei velvoiteta katsomaan olan yli yhtään mitään."
        Juuri niin.


      • väärässä olet
        Oikeassa olet kirjoitti:

        Juu, roskaiväte tuo on. KKO:ei myöskään tuominnut autoilijaa joten hänen ei katsottu olevan väistämisvelvollinen väärin pyörilleen suhteen.

        "KKO:ei myöskään tuominnut autoilijaa joten hänen ei katsottu olevan väistämisvelvollinen väärin pyörilleen suhteen."
        Kyseistä pyöräilijää ei tuomittu, joten hän ei pyöräillyt väärin.


      • väistettävä
        Väistettävä vai ei kirjoitti:

        "Kolmion takaa tuleva auto väistää pyöräilijää joka tulee ajoradan yli pyörätieltä pyöräteinjatketta käyttäen."

        Näihnhän se menee jos kyseessä oikeasti on pyörätien jatke ja kärkikolmio on ennen pyörätien jatketta. Ei siis päde silloin jos kyseessä on vain pelkkä suojatie, jolla ei siis saa pyöärillä.

        "Näihnhän se menee jos kyseessä oikeasti on pyörätien jatke"
        Kyseessä on pyörätien jatke, jos pyöräilijä tulee pyörätieltä.


      • HiPo
        näin se vaan on kirjoitti:

        "Kärkikolmion vaikutuksen määritelmässä sanotaan, että sen takaa tulevan tulee väistää risteävän tien ajoneuvoliikennettä. Se koskee silloin myös jalkakäytävällä väärin ajavaa pyöräilijää."
        Roskaa

        Tuli vain mieleen, että viitsiiköhän kukaan lukea kommentteja loppuun asti ja ajatuksella.

        Tuo mitä kirjoitin kärkikolmiosta on puhdasta faktaa, jonka voi kuka tahansa tarkistaa lakikirjasta. Lue loppu uudelleen niin ymmärrät pelin hengen.


      • Vavavap
        saa siis ajaa kirjoitti:

        Pyörätien jatketta ei osoiteta merkillä vaan maalauksella. Jos katuun on maalattu pyörätien jatke siitä saa ihan varmasti ajaa. Vuoteen 2017 asti pyörätien jatke voidaan maalata suojatieksi (=saa ajaa). Myöskään uudessa laissa ei suoranaisesti edelleenkän ole kielletty suojatiellä ajamista. Ja mitä väliä sillä edes on että saako ajaa vai ei, koska sillä ei ole merkitystä väistämissääntöihin.

        Ihmetyttää miten nämä maalaukset voi nähdä talvisin. Miten talvisin voi olla tietoinen missä on pyörätienjatke ja missä ei? Lanttia heittämään.


      • ...
        Vavavap kirjoitti:

        Ihmetyttää miten nämä maalaukset voi nähdä talvisin. Miten talvisin voi olla tietoinen missä on pyörätienjatke ja missä ei? Lanttia heittämään.

        Se on yksi ongelmakohta jota ei ole otettu huomioon. Tosin jos on tuttu reitti, niin minkä kesällä oppii sen talvella taitaa.


      • Todellisuus on tämä
        väärässä olet kirjoitti:

        "KKO:ei myöskään tuominnut autoilijaa joten hänen ei katsottu olevan väistämisvelvollinen väärin pyörilleen suhteen."
        Kyseistä pyöräilijää ei tuomittu, joten hän ei pyöräillyt väärin.

        Kumpaakaan ei tuomittu. KKO teki väärin ja mahdollisti mahdottoman.


      • Olet kyllä väärässä
        väistettävä kirjoitti:

        "Näihnhän se menee jos kyseessä oikeasti on pyörätien jatke"
        Kyseessä on pyörätien jatke, jos pyöräilijä tulee pyörätieltä.

        Ei pidä paikkansa. Löytyy uuden tavan mukaisesti maalatut jakteen merkinnät jotka ovat jakteita kun pyörätie jatkuu toisella puoella mutta siinä kohtaa jossa pyörätie alkaa/päättyy, on maalattu tavallinen suojatie jolla ei saa pyöräillä. Maalaukset tehtiin viime kesänä.

        On siis ihan vastaavanlainen risteys jossa KKO:n päätöksessä oli kyse eikä nykypäivänäkään saa pyöräillä yli.


      • olet väärässä
        Olet kyllä väärässä kirjoitti:

        Ei pidä paikkansa. Löytyy uuden tavan mukaisesti maalatut jakteen merkinnät jotka ovat jakteita kun pyörätie jatkuu toisella puoella mutta siinä kohtaa jossa pyörätie alkaa/päättyy, on maalattu tavallinen suojatie jolla ei saa pyöräillä. Maalaukset tehtiin viime kesänä.

        On siis ihan vastaavanlainen risteys jossa KKO:n päätöksessä oli kyse eikä nykypäivänäkään saa pyöräillä yli.

        SINÄ olet väärässä. "Vanha" merkintätapa on sallittu siirtäajan loppuun saakka.


      • olet pihalla
        olet väärässä kirjoitti:

        SINÄ olet väärässä. "Vanha" merkintätapa on sallittu siirtäajan loppuun saakka.

        SINÄ olet väärässä. Sellaista kuin "siirtäaja" ei ole olemassakaan.


      • niin olet
        olet pihalla kirjoitti:

        SINÄ olet väärässä. Sellaista kuin "siirtäaja" ei ole olemassakaan.

        Kirjoitusvirheitä sattuu, kuten siirtymäajasta muutama kirjain pois. Fiksu olisi ymmärtänyt sen noinkin.


      • Löytyy jo
        Oletko ennustaja kirjoitti:

        Nyt ei ole vielä vuosi 2018....

        Nyt tehdyt maalaukset on maalattu vielä uusiksi ennen kuin siirtymäaika päättyy.

        Mikäli yhtään raksutti, niin kaikki on jo maalattu uuden tavan mukaisesti.

        Miksi ihmeessä alku-/loppupää maalattaisiin vanhan tavan mukaisesti ja muut uuden tavan mukaisesti?! Kyllä alku-/loppupää on myös maalattu uuden tavan mukaisesti ja täten maalattu pelkäksi suojatieksi (kohdassa ei ole pyörätien jatketta).


      • Snaijaatsä?!
        olet väärässä kirjoitti:

        SINÄ olet väärässä. "Vanha" merkintätapa on sallittu siirtäajan loppuun saakka.

        Maalaukset on silti tehty uuden tavan mukaisesti. Ei ole mitään järkeä maalata alku-/loppupäätä vanhan tavan mukaisesti ja keskellä olevia uuden tavan mukaisesti. Kyllä ne kaikki ovat maalattu uuden tavan mukaiseti ja alku-/loppupäässä on vain pelkkä suojatie.


      • touspeakenglish?
        Snaijaatsä?! kirjoitti:

        Maalaukset on silti tehty uuden tavan mukaisesti. Ei ole mitään järkeä maalata alku-/loppupäätä vanhan tavan mukaisesti ja keskellä olevia uuden tavan mukaisesti. Kyllä ne kaikki ovat maalattu uuden tavan mukaiseti ja alku-/loppupäässä on vain pelkkä suojatie.

        Entä sitten. "Vanha" pyörätien jatke merkintä on silti voimassa jolloin alku-/loppupäässä ei ole pelkkä suojatie.


      • entä sitten
        Löytyy jo kirjoitti:

        Mikäli yhtään raksutti, niin kaikki on jo maalattu uuden tavan mukaisesti.

        Miksi ihmeessä alku-/loppupää maalattaisiin vanhan tavan mukaisesti ja muut uuden tavan mukaisesti?! Kyllä alku-/loppupää on myös maalattu uuden tavan mukaisesti ja täten maalattu pelkäksi suojatieksi (kohdassa ei ole pyörätien jatketta).

        Oli ne maalattu miten tahaansa niin siirtymäaika ei ole vielä ohi ja "vanha" asetus on vielä voimassa.


      • Sjöberg
        entä sitten kirjoitti:

        Oli ne maalattu miten tahaansa niin siirtymäaika ei ole vielä ohi ja "vanha" asetus on vielä voimassa.

        ...jossa ei sanota yksiselitteisesti, että ajaminen suojatieksi merkityllä on sallittua.


      • dggsdrt64
        ei ole kirjoitti:

        Entä sitten. Ohituskielto ei ole pyörätie. Minkä pykälän mukaan pyörätie päättyy vastakkaisen suunnan pyörätiemerkkiin?
        Taidat tykätä noista leikeistä.

        Pyörätie päättyy seuraavaan risteykseen, jos risteyksen toisella puolella ei ole pyörätiemerkkiä.


      • siufhoiwse
        just noin kirjoitti:

        "Ketään ei velvoiteta katsomaan olan yli yhtään mitään."
        Juuri niin.

        Eli jos pyörätien päässä ei ole pyörätien merkkiä, se ei siihen suuntaan ole pyörätie, vaan se on yksisuuntainen?


      • Sjöberg
        touspeakenglish? kirjoitti:

        Entä sitten. "Vanha" pyörätien jatke merkintä on silti voimassa jolloin alku-/loppupäässä ei ole pelkkä suojatie.

        Tuo perustuu kuvitelmaan, että suojatie on pyörätienjatke mikäli suojatielle voi ajaa pyörällä laillisesti.
        Lakiin tai asetuksiin se ei perustu.


      • perustuu
        Sjöberg kirjoitti:

        Tuo perustuu kuvitelmaan, että suojatie on pyörätienjatke mikäli suojatielle voi ajaa pyörällä laillisesti.
        Lakiin tai asetuksiin se ei perustu.

        Perustuu tla37§:ään.


      • jatkuu jatkeena
        dggsdrt64 kirjoitti:

        Pyörätie päättyy seuraavaan risteykseen, jos risteyksen toisella puolella ei ole pyörätiemerkkiä.

        Pyörätie päättyy, mutta se jatkuu pyörätien jatkeena.


      • ei ole kielletty
        Sjöberg kirjoitti:

        ...jossa ei sanota yksiselitteisesti, että ajaminen suojatieksi merkityllä on sallittua.

        Jossa kuitenkin sanotaan ettei pyörätien jatketta ole pakko erikseen merkitä.


      • Sjöberg
        ei ole kielletty kirjoitti:

        Jossa kuitenkin sanotaan ettei pyörätien jatketta ole pakko erikseen merkitä.

        Siitä taas ei voi käänteisesti vetää johtopäätöstä, että kaikki suojateiksi merkityt ovat pyörätienjatkeita jos vain suojatien toinen pää on kiinni pyörätiessä, koska asetus ( vanha ) ei näin sano.
        Sen osoitti KKO ettei tuominnut autoilijaa syylliseksi.


      • on ne
        Sjöberg kirjoitti:

        Siitä taas ei voi käänteisesti vetää johtopäätöstä, että kaikki suojateiksi merkityt ovat pyörätienjatkeita jos vain suojatien toinen pää on kiinni pyörätiessä, koska asetus ( vanha ) ei näin sano.
        Sen osoitti KKO ettei tuominnut autoilijaa syylliseksi.

        Pyörätien jatke voi olla merkitty erikseen tai se voidaan merkitä myös pelkällä suojatiemaalauksella. Missään ei rajata milloin pyörätiessä kiinni oleva suojatie ei olisi tuon pykälän mukaisesti merkitty jatke.


      • mitä missä?
        perustuu kirjoitti:

        Perustuu tla37§:ään.

        Näytä se kohta asetuksesta.


      • Noudata jo nyt
        entä sitten kirjoitti:

        Oli ne maalattu miten tahaansa niin siirtymäaika ei ole vielä ohi ja "vanha" asetus on vielä voimassa.

        Ihan sama onko vanha asetus voimassa vai ei. Ovat kuitenkin maalattu uuden tyylin mukaisesti joten voi jo nyt tottua siihen ettei niillä saa pyöräillä. Ei tarvitse odottaa vuoteen 2018 asti.


      • Tässä perustelu!
        perustuu kirjoitti:

        Perustuu tla37§:ään.

        Tieliikennelaissa on vedenpitävä määritelmä.

        2 §
        Määritelmiä

        5) suojatiellä jalankulkijoiden käytettäväksi ajoradan, pyörätien tai raitiotien ylittämiseen tarkoitettua, liikennemerkillä tai tiemerkinnöin osoitettua tien osaa;

        Se on siis jalankulkijoiden käyttöön, eikä minkään ajoneuvon käyttöön, eli ei myöskään pyöräilijöiden käyttöön.


      • Tässä 37 §
        perustuu kirjoitti:

        Perustuu tla37§:ään.

        37 §

        "Suojatie voidaan osoittaa valkoisella ajoradan suuntaisella juovituksella.

        Pyörätien jatke merkitään kahdella valkoisella katkoviivalla. Merkinnällä osoitetaan pyörätieltä tulevalle polkupyöräilijälle ja mopoilijalle ajoradan ylityspaikka. Merkintää voidaan käyttää myös muissa polkupyöräilijälle ja mopoilijalle tarkoitetuissa ajoradan ylityspaikoissa.

        Jos pyörätien jatke merkitään suojatiemerkinnän rinnalle tai keskelle, suojatien puoleista katkoviivaa ei merkitä."


        Tämän lisäksi vielä Tieliikennelain 2 § kohta 5) määrittelee asian. Aika selvää sanoisin minä.


      • Tieliikennelaki
        Tässä 37 § kirjoitti:

        37 §

        "Suojatie voidaan osoittaa valkoisella ajoradan suuntaisella juovituksella.

        Pyörätien jatke merkitään kahdella valkoisella katkoviivalla. Merkinnällä osoitetaan pyörätieltä tulevalle polkupyöräilijälle ja mopoilijalle ajoradan ylityspaikka. Merkintää voidaan käyttää myös muissa polkupyöräilijälle ja mopoilijalle tarkoitetuissa ajoradan ylityspaikoissa.

        Jos pyörätien jatke merkitään suojatiemerkinnän rinnalle tai keskelle, suojatien puoleista katkoviivaa ei merkitä."


        Tämän lisäksi vielä Tieliikennelain 2 § kohta 5) määrittelee asian. Aika selvää sanoisin minä.

        Pyörätien jatke voi vuoden 2017 loppuun asti olla merkitty suojatieraidoituksella.
        Tämä asetus on tullut voimaan 2010.


      • Vasta vuonna 2018
        Noudata jo nyt kirjoitti:

        Ihan sama onko vanha asetus voimassa vai ei. Ovat kuitenkin maalattu uuden tyylin mukaisesti joten voi jo nyt tottua siihen ettei niillä saa pyöräillä. Ei tarvitse odottaa vuoteen 2018 asti.

        Pyörätien jatke voi vuoden 2017 loppuun asti olla merkitty suojatieraidoituksella.
        Tämä asetus on tullut voimaan 2010.
        Espoossa maalattiin sillä perinteisellä suojatieraidoituksella viimekesänä paikkoja missä on aivan selvä pyörätien jatke. Pyörätie on liikennemerkeillä osoitettu jatkuvaksi molemmin puolin risteystä. Esim. Tuomarilantien ja Tuomarilankadun risteys tai Tuomarilantien ja Suvelantien, Kirkkojärventien risteysalue.
        Väitäkö että ettei niillä saa pyöräillä ?


      • mitä missä?
        Tieliikennelaki kirjoitti:

        Pyörätien jatke voi vuoden 2017 loppuun asti olla merkitty suojatieraidoituksella.
        Tämä asetus on tullut voimaan 2010.

        "Pyörätien jatke voi vuoden 2017 loppuun asti olla merkitty suojatieraidoituksella."
        Laitoit aivan oikein.
        Siinä ei lue:
        "Pyörätien jatke on vuoden 2017 loppuun asti merkitty suojatieraidoituksella tai erilliselä jatkeen merkinnällä."


      • Tieliikennelaki
        mitä missä? kirjoitti:

        "Pyörätien jatke voi vuoden 2017 loppuun asti olla merkitty suojatieraidoituksella."
        Laitoit aivan oikein.
        Siinä ei lue:
        "Pyörätien jatke on vuoden 2017 loppuun asti merkitty suojatieraidoituksella tai erilliselä jatkeen merkinnällä."

        Eli se pyörätien jatke voi olla merkitty uudella tavalla tai sitten se voi olla merkitty pelkällä suojatieraidoituksella. Molempia merkintätapoja voidaan käyttää yhtäaikaa aina vuoden 2017 loppuun asti. Vasta vuoden 2018 alusta alkaen kaikki pyörätien jatkeen jotka on tarkoitettu pyörätien jatkeiksi merkitään uudella merkintätavalla.

        Esimerkkinä siitä että aivan päivänselvä kohta missä on pyörätie joka jatkuu molemminpuolin risteystä ja suojatie on pyörätien jatke vaikka se on maalattu vanhalla merkintätavalla on Tuomarilankadun ja Tuomarilantien risteys Espoossa.
        Toinen paikka on Tuomarilantien, Suvelantien ja Kirkkojärventien risteys.
        Näihin kohtiin maalattiin viimekesänä suojatieraidoitus vaikka olisi pitänyt maalata myös pyörätien jatke.
        Kysyin Espoon teksnisestä keskuksesta miksi näin tehtiin ja miksi ei maalattu uuden merkintätavan mukaan, niin vastaus oli " kun ei tarvitse maalata uuden merkintätavan mukaan ennen kuin vuoden 2017 loppuun mennessä, niin silloin maalataan vanhan merkintätavan mukaan.


      • Noudata jo nyt
        Vasta vuonna 2018 kirjoitti:

        Pyörätien jatke voi vuoden 2017 loppuun asti olla merkitty suojatieraidoituksella.
        Tämä asetus on tullut voimaan 2010.
        Espoossa maalattiin sillä perinteisellä suojatieraidoituksella viimekesänä paikkoja missä on aivan selvä pyörätien jatke. Pyörätie on liikennemerkeillä osoitettu jatkuvaksi molemmin puolin risteystä. Esim. Tuomarilantien ja Tuomarilankadun risteys tai Tuomarilantien ja Suvelantien, Kirkkojärventien risteysalue.
        Väitäkö että ettei niillä saa pyöräillä ?

        Vähän eri tilanne kuin että maalataan jo uuden mallin mukaisesti. Jos äly ja ymmärrys ei riitä, niin ei voi mitään. Minä lopetan tähän.


      • Sikin sokin sekavaa
        siufhoiwse kirjoitti:

        Eli jos pyörätien päässä ei ole pyörätien merkkiä, se ei siihen suuntaan ole pyörätie, vaan se on yksisuuntainen?

        "Eli jos pyörätien päässä ei ole pyörätien merkkiä, se ei siihen suuntaan ole pyörätie, vaan se on yksisuuntainen? "

        Juu, näin se joidenkin tulkintojen mukaan on. http://www.liikenneturva.fi/www/fi/kysyttya/kevytliikenne.php?we_objectID=7573

        Näin se tosin ei ole, mikäli noudattaa tiehallinnon tulkintaa joka antaa ymmärtää että väylä jatkuu risteyksen jälkeenkin, jos väylän luonne ei muutu.

        Ongelmia on siis kaikissa niissä tapauksissa joissa risteyksen jälkeen ei ole liikennemerkein osoitettu pyörätien jatkuvan. Tässä eri viranomaistenkin tulkinnat eroavat. Mikään säädös ei kerro milloin pyörätiemerkistä alkanut pyörätie päättyy.

        Mikäli asian tulkitsee niin että joka risteyksen jälkeen on oltava pyörätie-liikennemerkki jotta pyörätie siellä jatkuisi, on siirryttävä ajoradalle ajamaan, mikäli merkkiä ei löydy. Se taas on kielletty jos tiehallinnon tulkinta onkin oikea ja pyörätie jatkuukin.

        Sekavaa, eikös vain.


      • hei halooo!
        Tieliikennelaki kirjoitti:

        Eli se pyörätien jatke voi olla merkitty uudella tavalla tai sitten se voi olla merkitty pelkällä suojatieraidoituksella. Molempia merkintätapoja voidaan käyttää yhtäaikaa aina vuoden 2017 loppuun asti. Vasta vuoden 2018 alusta alkaen kaikki pyörätien jatkeen jotka on tarkoitettu pyörätien jatkeiksi merkitään uudella merkintätavalla.

        Esimerkkinä siitä että aivan päivänselvä kohta missä on pyörätie joka jatkuu molemminpuolin risteystä ja suojatie on pyörätien jatke vaikka se on maalattu vanhalla merkintätavalla on Tuomarilankadun ja Tuomarilantien risteys Espoossa.
        Toinen paikka on Tuomarilantien, Suvelantien ja Kirkkojärventien risteys.
        Näihin kohtiin maalattiin viimekesänä suojatieraidoitus vaikka olisi pitänyt maalata myös pyörätien jatke.
        Kysyin Espoon teksnisestä keskuksesta miksi näin tehtiin ja miksi ei maalattu uuden merkintätavan mukaan, niin vastaus oli " kun ei tarvitse maalata uuden merkintätavan mukaan ennen kuin vuoden 2017 loppuun mennessä, niin silloin maalataan vanhan merkintätavan mukaan.

        Mutta jos jatkeet on merkytti uudella tavalla, ovat myös pelkät suojatiet samassa kohtaa merkitty myös uudella tavalla, eli pelkiksi suojateiksi.


      • ....
        on ne kirjoitti:

        Pyörätien jatke voi olla merkitty erikseen tai se voidaan merkitä myös pelkällä suojatiemaalauksella. Missään ei rajata milloin pyörätiessä kiinni oleva suojatie ei olisi tuon pykälän mukaisesti merkitty jatke.

        Asetus on muuttunut KKO.n päätöksen jälkeen. Pitäisi saada uusi ennakkotapaus.


      • ei tarvitse
        .... kirjoitti:

        Asetus on muuttunut KKO.n päätöksen jälkeen. Pitäisi saada uusi ennakkotapaus.

        2017 loppuun asti sääntö on sama ja sen jälkeen jokainen jatke on merkitty maalauksella.


      • edelleen voimassa
        Noudata jo nyt kirjoitti:

        Vähän eri tilanne kuin että maalataan jo uuden mallin mukaisesti. Jos äly ja ymmärrys ei riitä, niin ei voi mitään. Minä lopetan tähän.

        Ei ole eri tilanne, siirtymäaika ei ole vielä loppunut. Jos äly ei riitä sen ymmärtämiseen niin kannattaakin lopettaa.


      • haloota haloota
        hei halooo! kirjoitti:

        Mutta jos jatkeet on merkytti uudella tavalla, ovat myös pelkät suojatiet samassa kohtaa merkitty myös uudella tavalla, eli pelkiksi suojateiksi.

        2017 loppuun saakka "vanha" asetus on voimassa.


      • Vasta vuonna 2018
        Noudata jo nyt kirjoitti:

        Vähän eri tilanne kuin että maalataan jo uuden mallin mukaisesti. Jos äly ja ymmärrys ei riitä, niin ei voi mitään. Minä lopetan tähän.

        Ei ole mitenkään eri tilanne, koska voidaan käyttää joko uudenmallin mukaisia maalauksia tai sitten vanhanmallin mukaisia. Molempia voidaan käyttää yhtäaikaa vaikka viereisissä risteyksissä, sen takia että vasta vuoden 2018 alussa kaikki pyörätien jatkeet pitää olla maalattu uudella tavalla. Menikö jakeluun.

        PS: Et sitten vastannut tuohon kysymykseeni. " Espoossa maalattiin sillä perinteisellä suojatieraidoituksella viimekesänä paikkoja missä on aivan selvä pyörätien jatke. Pyörätie on liikennemerkeillä osoitettu jatkuvaksi molemmin puolin risteystä. Esim. Tuomarilantien ja Tuomarilankadun risteys tai Tuomarilantien ja Suvelantien, Kirkkojärventien risteysalue.
        Väitäkö että ettei niillä saa pyöräillä ? " Vai eikö äly ja ymmärrys riittänyt ?


      • Tieliikennelaki
        hei halooo! kirjoitti:

        Mutta jos jatkeet on merkytti uudella tavalla, ovat myös pelkät suojatiet samassa kohtaa merkitty myös uudella tavalla, eli pelkiksi suojateiksi.

        Hei haloo vaan itselles. Vuoden 2017 loppuun asti voidaan käyttää molempia merkintätapoja. Ymmärsitkö ?

        Espoossa maalattiin sillä perinteisellä suojatieraidoituksella viimekesänä paikkoja missä on aivan selvä pyörätien jatke. Pyörätie on liikennemerkeillä osoitettu jatkuvaksi molemmin puolin risteystä. Esim. Tuomarilantien ja Tuomarilankadun risteys tai Tuomarilantien ja Suvelantien, Kirkkojärventien risteysalue.
        Väitäkö että ettei niillä saa pyöräillä


      • kjhertmb
        saa ajaa,selvä juttu kirjoitti:

        Muu liikenne vain ylittää tien siitä kohdasta jossa sattuu olemaan jalankulkijalle suojatie.

        Ehkä ylittääkin, mutta ei SAA ylittää.


      • Mikä ylitys?!
        kjhertmb kirjoitti:

        Ehkä ylittääkin, mutta ei SAA ylittää.

        Juu, ylitys on eri kuin ylitys.

        Suojatie on jalankulkijoiden tienylityspaikka. Autot ja muut ajoneuvot ajavat jo tiellä joten heidän ei tarvitse tietä ylittää. Ajonevuot saavat toki ajaa tielle maalatun suojatien päältä tien suuntaisesti mutta ei käyttää sitä tien ylittämiseen.


      • Yes maaan
        Noudata jo nyt kirjoitti:

        Vähän eri tilanne kuin että maalataan jo uuden mallin mukaisesti. Jos äly ja ymmärrys ei riitä, niin ei voi mitään. Minä lopetan tähän.

        Minä ymmärsin. Maalasivat jo uuden käytännön mukaisesti eli maalasivat pelkät suojatiet suojatieksi.

        Jos joku inttävä pyöräilijä haluaa uskoa sitä että riittää kun suojatien toinen pää on pyörätiessä kiinni, niin se on automaattisesti myös pyörätien jatke soopaa, niin käyttäköön mun puolesta sitä pyörätien jatkeena. Vuoden 2017 jälkeen homma on kuitenkin seis.


      • selvä jatke
        Yes maaan kirjoitti:

        Minä ymmärsin. Maalasivat jo uuden käytännön mukaisesti eli maalasivat pelkät suojatiet suojatieksi.

        Jos joku inttävä pyöräilijä haluaa uskoa sitä että riittää kun suojatien toinen pää on pyörätiessä kiinni, niin se on automaattisesti myös pyörätien jatke soopaa, niin käyttäköön mun puolesta sitä pyörätien jatkeena. Vuoden 2017 jälkeen homma on kuitenkin seis.

        "Maalasivat jo uuden käytännön mukaisesti eli maalasivat pelkät suojatiet suojatieksi. "
        Ihan sama minkä käytännön mukaan maalasivat. "Vanha" asetus on kuitenkin voimassa 2017 loppuun saakka ja sen mukaan pyörätien jatke voidaan merkitä myös pelkällä suojatiemerkinnällä. Ei se siitä mihinkään muutu vaikka kuinka paljon maalia käyttäisi.

        "Jos joku inttävä pyöräilijä haluaa uskoa sitä että riittää kun suojatien toinen pää on pyörätiessä kiinni, niin se on automaattisesti myös pyörätien jatke soopaa, niin käyttäköön mun puolesta sitä pyörätien jatkeena."
        Ei tarvitse uskoa, se on.


      • Vasta vuonna 2018
        Yes maaan kirjoitti:

        Minä ymmärsin. Maalasivat jo uuden käytännön mukaisesti eli maalasivat pelkät suojatiet suojatieksi.

        Jos joku inttävä pyöräilijä haluaa uskoa sitä että riittää kun suojatien toinen pää on pyörätiessä kiinni, niin se on automaattisesti myös pyörätien jatke soopaa, niin käyttäköön mun puolesta sitä pyörätien jatkeena. Vuoden 2017 jälkeen homma on kuitenkin seis.

        No et näköjään ymmärtänyt. Oletko sokea vai muuten vaan yksinkertainen ?
        Mitä tuossa lukee ? Pyörätie on liikennemerkeillä numero 423. Yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä osoitettu jatkuvaksi molemmin puolin risteystä. Siis Pyörätie on liikennemerkeillä osoitettu jatkuvaksi molemmin puolin risteystä. Risteykseen tullaan pyörätietä pitkin ja risteyksen jälkeen jatkuu pyörätie. Menikö jakeluun ? Esim. Tuomarilantien ja Tuomarilankadun risteys tai Tuomarilantien ja Suvelantien, Kirkkojärventien risteysalue. Molemmissa paikoissa maalattiin viimekesänä vain tavalliset suojatieraidoitukset.
        Väitäkö että ettei niillä saa pyöräillä ? " Vai eikö äly ja ymmärrys riittänyt ?

        Katso Googlemapsista kyseiset risteykset jos et luettua tekstiä ymmärrä


      • Mie ainakin snaijaan
        Snaijaatssäää? kirjoitti:

        Suojatie on tarkoitettu jalankulkijoille tienylityspaikaksi ei muun liikenteen ylityspaikaksi.

        Juu, ja pyörätien jatke on tarkoitettu pyörien tienylityspaikaksi, ei muiden ylityspaikaksi.

        Yhdistetty suojatie ja pyörätien jatke on sitten asia erikseen. Sitä saa sekä pyöräilijät että jalankulkijat käyttää tienylityspaikkana.


      • Pitäisi olla
        näin se vaan on kirjoitti:

        Kaikissa paikoissa ei ole esim ohituskiellon päättymistä osoittavaa merkkiä vaan se on autoilijan katsottava olan yli taakse vilkuilemalla vastaantulevien merkkejä.

        "Kaikissa paikoissa ei ole esim ohituskiellon päättymistä "

        Ja sitten streetviewistä paikka jossa näin on. Ohituskieltomerkki pitää aina olla molemmin puolin ja siitä pitää myös olla päättymismerkki.

        Ilmoita myös tienpitäjälle merkintäpuutteesta.

        http://www.iltalehti.fi/autot/200701115556404_ae.shtml
        "Ohituskielto liikennemerkin (351) vaikutus päättyy vasta silloin, kun siitä ilmoitetaan ohituskielto päättyy liikennemerkillä (352). "


      • turhake....
        Vavavap kirjoitti:

        Ihmetyttää miten nämä maalaukset voi nähdä talvisin. Miten talvisin voi olla tietoinen missä on pyörätienjatke ja missä ei? Lanttia heittämään.

        Pyörätien jatke on täysin turha asia, ei sillä ole mitään merkitystä että onko jossakin kohdassa pyörätein jatke vai ei, koska se ei tosiasiallisesti vaikuta mitään mihinkään. Se on vain infoa pyöräilijälle ja miksei myös autoilijalle.


      • KKO teki virheen
        Todellisuus on tämä kirjoitti:

        Kumpaakaan ei tuomittu. KKO teki väärin ja mahdollisti mahdottoman.

        Se KKO:n päätös on lain vastainen, jossa on todettu että suojatiellä ei saa pyöräillä. Laista ei sellaista kielto löydy.

        Nykyisin kaupunkialueella on risteyksiä jotka ovat kokonaisuudessaan maalattu suojatieksi, sellaisen risteyksen ylihän ei sasi ajaa pyörällä eikä tietenkään myöskään autolla.


      • Ei mitään merkitystä
        Snaijaatsä?! kirjoitti:

        Maalaukset on silti tehty uuden tavan mukaisesti. Ei ole mitään järkeä maalata alku-/loppupäätä vanhan tavan mukaisesti ja keskellä olevia uuden tavan mukaisesti. Kyllä ne kaikki ovat maalattu uuden tavan mukaiseti ja alku-/loppupäässä on vain pelkkä suojatie.

        "Maalaukset on silti tehty uuden tavan mukaisesti"

        Liikkujan ei tarvi uhrata yhtään ajatusta sille että koska suojatie on maalattu ja minkä tulkinnana mukaan.

        Fakta on se että 2017 asti pyörätien jatke voidaan maalata suojatieksi ja silti se edelleen on pyörätien jatke.


      • Ei ollut näyttöä
        näin se vaan on kirjoitti:

        KKO:1996:125 ei ajanut kovaa, eikä meikannut tai tehnyt voileipiä. Mitäköhän tähän vielä voisit änkätä?

        Ehkä hän teki voileipää, veti käteen ja ajoi ylinopeutta, mutta mitään näistä ei tullut oikeudessa toteen näytetyksi, vai miten se siellä päätöksessä luki. Ei siis ollu näyttöä, eikä Suomessa tuomita ketään ilman todisteita.


      • pähkinä pölvästeille
        Mikä ylitys?! kirjoitti:

        Juu, ylitys on eri kuin ylitys.

        Suojatie on jalankulkijoiden tienylityspaikka. Autot ja muut ajoneuvot ajavat jo tiellä joten heidän ei tarvitse tietä ylittää. Ajonevuot saavat toki ajaa tielle maalatun suojatien päältä tien suuntaisesti mutta ei käyttää sitä tien ylittämiseen.

        Saatko ajaa kuvan paikasta suoraan autolla... jouduta ajamaan suojatietä pitkin...

        http://goo.gl/maps/dpSHG

        Missään ei ole kielletty ajamasta ajoneuvoolla suojatietä pitkin, yleensä siihen ei ole tarvetta, mutta jos on, niin saa ajaa.


      • Omron 3
        KKO teki virheen kirjoitti:

        Se KKO:n päätös on lain vastainen, jossa on todettu että suojatiellä ei saa pyöräillä. Laista ei sellaista kielto löydy.

        Nykyisin kaupunkialueella on risteyksiä jotka ovat kokonaisuudessaan maalattu suojatieksi, sellaisen risteyksen ylihän ei sasi ajaa pyörällä eikä tietenkään myöskään autolla.

        "KKO teki virheen", et näköjään ymmärrä mistä asiasta tässäkin ketjussa puhutaan.

        "Se KKO:n päätös on lain vastainen, jossa on todettu että suojatiellä ei saa pyöräillä. Laista ei sellaista kielto löydy."
        KKO:n tehtävä on määrittää miten kutakin pykälää on tulkittava epäselvissä asioissa.

        "Nykyisin kaupunkialueella on risteyksiä jotka ovat kokonaisuudessaan maalattu suojatieksi, sellaisen risteyksen ylihän ei saisi ajaa pyörällä eikä tietenkään myöskään autolla."
        Tässä lauseessa ei ole järjenhäivääkään.
        Vaikuttaa siltä ettet ole ollenkaan lukenut KKO:n päätöstä tai sitten on kyse pahasta viasta, kun et ymmärrä minkälaisesta suojatien yli ajamisesta on puhe.
        Aloita tuosta
        http://www.finlex.fi/fi/oikeus/kko/kko/1996/19960125


      • periaate vs käytöntö
        siufhoiwse kirjoitti:

        Eli jos pyörätien päässä ei ole pyörätien merkkiä, se ei siihen suuntaan ole pyörätie, vaan se on yksisuuntainen?

        "Eli jos pyörätien päässä ei ole pyörätien merkkiä, se ei siihen suuntaan ole pyörätie, vaan se on yksisuuntainen? "

        Tiukkaan lakia tulkiten, kyllä. Mutta käytännössä, ei.

        Kevyenliikenteen väylien merkinnät ovat monin paikoin surkeita. Tien ylläpitäjä noudattaa usein sellaista periaatetta että jos väylällä näyttää pyörätieltä ja se on joistakin paikoista merkitty pyörätieksi niin silloin se on pyörätie. On erittäin tavallista että risteyksessä on pyörätienmerkki vain toisella puolella ristystä.


      • laki kehittyy
        Omron 3 kirjoitti:

        "KKO teki virheen", et näköjään ymmärrä mistä asiasta tässäkin ketjussa puhutaan.

        "Se KKO:n päätös on lain vastainen, jossa on todettu että suojatiellä ei saa pyöräillä. Laista ei sellaista kielto löydy."
        KKO:n tehtävä on määrittää miten kutakin pykälää on tulkittava epäselvissä asioissa.

        "Nykyisin kaupunkialueella on risteyksiä jotka ovat kokonaisuudessaan maalattu suojatieksi, sellaisen risteyksen ylihän ei saisi ajaa pyörällä eikä tietenkään myöskään autolla."
        Tässä lauseessa ei ole järjenhäivääkään.
        Vaikuttaa siltä ettet ole ollenkaan lukenut KKO:n päätöstä tai sitten on kyse pahasta viasta, kun et ymmärrä minkälaisesta suojatien yli ajamisesta on puhe.
        Aloita tuosta
        http://www.finlex.fi/fi/oikeus/kko/kko/1996/19960125

        "KKO:n tehtävä on määrittää miten kutakin pykälää on tulkittava epäselvissä asioissa"

        Ja myös KKO tekee virheitä... Usein KKO tuomaritkin äänestää tuloksen, joten lopputuloshan riippuu siitä että minkä tulkinnan kannalle kyseinen kokoonpano päätyy. Eri kokoonpanolla voisi tulla eri lopputulos.

        Pyöräilijän asema liikenteessä vaatisi muutamia tarkennuksia lakkiin.

        TM 8/2013 lehdessä oli listattu aika kattavasti pyöräilyyn liittyviä epäselvyyksiä.


      • Joo, surkeaa on
        periaate vs käytöntö kirjoitti:

        "Eli jos pyörätien päässä ei ole pyörätien merkkiä, se ei siihen suuntaan ole pyörätie, vaan se on yksisuuntainen? "

        Tiukkaan lakia tulkiten, kyllä. Mutta käytännössä, ei.

        Kevyenliikenteen väylien merkinnät ovat monin paikoin surkeita. Tien ylläpitäjä noudattaa usein sellaista periaatetta että jos väylällä näyttää pyörätieltä ja se on joistakin paikoista merkitty pyörätieksi niin silloin se on pyörätie. On erittäin tavallista että risteyksessä on pyörätienmerkki vain toisella puolella ristystä.

        Tuossa Liikenneturvan sivulla näkee että on sakotettu väärään suuntaan ajamisesta "yksisyyntaisen" kevyen liikenteen väylällä, eli todella surkealla tasolla on Suomessa kevyen liikenteen tila.


      • aika outoa
        Sikin sokin sekavaa kirjoitti:

        "Eli jos pyörätien päässä ei ole pyörätien merkkiä, se ei siihen suuntaan ole pyörätie, vaan se on yksisuuntainen? "

        Juu, näin se joidenkin tulkintojen mukaan on. http://www.liikenneturva.fi/www/fi/kysyttya/kevytliikenne.php?we_objectID=7573

        Näin se tosin ei ole, mikäli noudattaa tiehallinnon tulkintaa joka antaa ymmärtää että väylä jatkuu risteyksen jälkeenkin, jos väylän luonne ei muutu.

        Ongelmia on siis kaikissa niissä tapauksissa joissa risteyksen jälkeen ei ole liikennemerkein osoitettu pyörätien jatkuvan. Tässä eri viranomaistenkin tulkinnat eroavat. Mikään säädös ei kerro milloin pyörätiemerkistä alkanut pyörätie päättyy.

        Mikäli asian tulkitsee niin että joka risteyksen jälkeen on oltava pyörätie-liikennemerkki jotta pyörätie siellä jatkuisi, on siirryttävä ajoradalle ajamaan, mikäli merkkiä ei löydy. Se taas on kielletty jos tiehallinnon tulkinta onkin oikea ja pyörätie jatkuukin.

        Sekavaa, eikös vain.

        Miksiköhän pyöräilystä on tehty näin vaikeaa?

        Mistä autoilija tietää että jatkuuko tie risteyksen jälkeen vai ei?


      • Posse
        HiPo kirjoitti:

        Kyse taitaa olla enemmänkin tietämättömyydestä. Pyörätien jatkeen määritelmä on asetuksessa hyvin selkeä:

        "Pyörätien jatke merkitään kahdella valkoisella katkoviivalla. Merkinnällä osoitetaan pyörätieltä tulevalle polkupyöräilijälle ja mopoilijalle ajoradan ylityspaikka. Merkintää voidaan käyttää myös muissa polkupyöräilijälle ja mopoilijalle tarkoitetuissa ajoradan ylityspaikoissa." (TLA §37)

        Voiko tuota selkeämmin sanoa. Pientä hämminkiä voi tietenkin aiheuttaa meneillään oleva siirtymäkausi, jona aikana pyörätien jatke voi olla vielä merkitty tavalliseksi suojatieksi.

        Enemmän tietämättömyyttä näyttää liittyvän siihen minkälainen vaikutus pyörätienjatkeella on väistämissääntöihin. Tähänkin kysymykseen vastaus on äärimmäisen yksinkertainen: Ei mitään vaikutusta.

        Perussääntö on, että pyörätieltä tuleva pyöräilijä on väistämisvelvollinen tullessaan ajoradalle (siis myös pyörätien jatkeelle, joka on ajoradan osa) ellei muissa säännöissä toisin määrätä. Ne muut säännöt ovat kaikille tutut kolmio/stop-merkin vaikutus, piha tai vähäinen tie sekä kääntyvän ajoneuvon väistämisvelvollisuus.

        Ei ole vaikeaa eikä ainakaan minusta edes kovin epäselvää. Se miten ihmiset saataisiin huomioimaan kevytliikenne osaksi liikennettä onkin sitten toinen tarina.

        Entä talvella kun maassa on lunta, jäätä ja soraa? Miten kaksi katkoviivaa silloin näkyvät ??


      • näinhän se on
        Snaijaatssäää? kirjoitti:

        Suojatie on tarkoitettu jalankulkijoille tienylityspaikaksi ei muun liikenteen ylityspaikaksi.

        Suojatien on suojatie vain jalankulkijoille. Muille se on vain ajorataa.


      • vasta 2017
        Tieliikennelaki kirjoitti:

        Hei haloo vaan itselles. Vuoden 2017 loppuun asti voidaan käyttää molempia merkintätapoja. Ymmärsitkö ?

        Espoossa maalattiin sillä perinteisellä suojatieraidoituksella viimekesänä paikkoja missä on aivan selvä pyörätien jatke. Pyörätie on liikennemerkeillä osoitettu jatkuvaksi molemmin puolin risteystä. Esim. Tuomarilantien ja Tuomarilankadun risteys tai Tuomarilantien ja Suvelantien, Kirkkojärventien risteysalue.
        Väitäkö että ettei niillä saa pyöräillä

        Turussa katselin että on sellaisia paikkoja jotka oli toissa vuonna maalattu pyörätien jatkeiksi, oli tänä kesänä maalattu suojateiksi.


      • yritä edes ymmärtää
        huonosti ymmärretty kirjoitti:

        "Pyörätien jatke on täysin turha maininta laissa"
        Ei ole.

        "eikä pyöräilijää ole velvoitettu käyttämään pyöräteinjatekeen kohtaa tien ylitykseen"
        Entä sitten.

        " eikä edelleenkään ole suoraa kieltoa käyttää tien ylitykseen suojatien kohtaa."
        Ei ole niin suoraa että myös idiootit sen ymmärtäisivät kielloksi.



        "Tai siis on han se ihan hyvä että pyöräilijälle on näytetty maalauksella mistä pyörätien kulkee tien ylityksessä"
        "sillä se ei vaikuta mitenkään väistämissääntöihin"
        Nuo ovat ristiriidassa keskenään.

        Idiooteillehan lait on tehty. Jos kaikki ottaisivat toisensa huomioon, mitään lakeja ei tarvittaisi.


      • Snajerdy?
        Vasta vuonna 2018 kirjoitti:

        Pyörätien jatke voi vuoden 2017 loppuun asti olla merkitty suojatieraidoituksella.
        Tämä asetus on tullut voimaan 2010.
        Espoossa maalattiin sillä perinteisellä suojatieraidoituksella viimekesänä paikkoja missä on aivan selvä pyörätien jatke. Pyörätie on liikennemerkeillä osoitettu jatkuvaksi molemmin puolin risteystä. Esim. Tuomarilantien ja Tuomarilankadun risteys tai Tuomarilantien ja Suvelantien, Kirkkojärventien risteysalue.
        Väitäkö että ettei niillä saa pyöräillä ?

        "Espoossa maalattiin sillä perinteisellä suojatieraidoituksella viimekesänä paikkoja missä on aivan selvä pyörätien jatke. Pyörätie on liikennemerkeillä osoitettu jatkuvaksi molemmin puolin risteystä. Esim. Tuomarilantien ja Tuomarilankadun risteys tai Tuomarilantien ja Suvelantien, Kirkkojärventien risteysalue.
        Väitäkö että ettei niillä saa pyöräillä ?"

        Kirjoitit itse vastauksen. Pyörätie on liikennemerkeillä osoitettu jatkuvaksi molemmin puolin risteystä. Ei siis mitään epäselvää.


      • ...
        Snajerdy? kirjoitti:

        "Espoossa maalattiin sillä perinteisellä suojatieraidoituksella viimekesänä paikkoja missä on aivan selvä pyörätien jatke. Pyörätie on liikennemerkeillä osoitettu jatkuvaksi molemmin puolin risteystä. Esim. Tuomarilantien ja Tuomarilankadun risteys tai Tuomarilantien ja Suvelantien, Kirkkojärventien risteysalue.
        Väitäkö että ettei niillä saa pyöräillä ?"

        Kirjoitit itse vastauksen. Pyörätie on liikennemerkeillä osoitettu jatkuvaksi molemmin puolin risteystä. Ei siis mitään epäselvää.

        Kädettömiä maalareita tuossa tapauksessa jos eivät osaa maalata uuden tavan mukaisia merkintöjä.


    • -0-0-

      Pyörätie >> http://www.finlex.fi/data/sdimages/422.gif
      Pyörätien jatke >> http://www.finlex.fi/data/sdimages/5818.gif

      Jalankulkijat pysyvät poissa noissa kohdissa. Ei mitään epäselvää.


      Jalkakäytävä >> http://www.finlex.fi/data/sdimages/421.gif
      Suojatie >> http://www.finlex.fi/data/sdimages/5817.gif

      Pyöräilijät pysyvät poissa noissa kohdissa. Ei mitään epäselvää. (Alle 12-vuotias saa pyöräillä jalkakäytävällä mutta ei suojatiellä.)


      Ongelmia tulee kun on "yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä".
      http://www.finlex.fi/data/sdimages/423.gif
      http://www.finlex.fi/data/sdimages/424.gif
      http://www.finlex.fi/data/sdimages/425.gif

      Onko ajoradan ylityspaikassa suojatien lisäksi myös pyörätien jatke. Vanha merkintätapa ei sitä kerro. Uusi merkintätapa kertoo mutta ei näy lumen alta talvella.

      • selkeämmäksi

        Jalankulkijat tulee käyttää suojatietä tien ylitykseen jos sellainen on lähellä. Muussa tapauksessa jalankulkija saa ylittää tein mistä parhaaksi näkee, myös pyörätien jatkeen kohdalta. Jalankulkija saa kulkea myös pyörätien reunaa pitkin.


      • Onko selkeää
        selkeämmäksi kirjoitti:

        Jalankulkijat tulee käyttää suojatietä tien ylitykseen jos sellainen on lähellä. Muussa tapauksessa jalankulkija saa ylittää tein mistä parhaaksi näkee, myös pyörätien jatkeen kohdalta. Jalankulkija saa kulkea myös pyörätien reunaa pitkin.

        Normaalioloissa mennään -0-0- kuvaamalla tavalla. Sitten löytyy muutamia poikkeuksia jotka mahdollistavat joidenkin osalta toimia toisin. Normaali käytäntö on kuitenkin se jonka mukaan mennään ja se on se jota on syytä noudattaa.


      • Liikennemerkki lisää

        Suomesta puuttuu yksi liikennemerkki: Pyörätien jatke.


      • Ei pidä paikkansa
        selkeämmäksi kirjoitti:

        Jalankulkijat tulee käyttää suojatietä tien ylitykseen jos sellainen on lähellä. Muussa tapauksessa jalankulkija saa ylittää tein mistä parhaaksi näkee, myös pyörätien jatkeen kohdalta. Jalankulkija saa kulkea myös pyörätien reunaa pitkin.

        "Jalankulkijat tulee käyttää suojatietä tien ylitykseen jos sellainen on lähellä. Muussa tapauksessa jalankulkija saa ylittää tein mistä parhaaksi näkee, myös pyörätien jatkeen kohdalta."

        Tieliikennelain 44 § Ajoradan ylittäminen lukee näin:

        "Jalankulkijan on ylitettävä ajorata suojatietä kulkien, jos se on lähellä. Muuten ajorata on ylitettävä kohtisuoraan ja yleensä risteyksen vierestä."

        Ei tuo kuitenkaan tarkoita sitä että voi mielivaltaisesti valita ihan mikä kohta vaan vaikka siin löytyy tuo lieventävä "yleensä" sana. Ei pidä ylittää raiteita pitkin eikä pyörätien jatketta pitkin. Niiden vierestä kylläkin.


      • lisää sääntöjä
        Liikennemerkki lisää kirjoitti:

        Suomesta puuttuu yksi liikennemerkki: Pyörätien jatke.

        Mitä merkitystä sillä olisi kun pyörätien jatke ei vaikuta mitään väistämissääntöihin?

        Suomessa on vain yksi lain vastainen KKO:n päätös jossa on keksitty että suojatien yli ei muka saisi pyöräillä ja sekin päätös on tehty melkein 30 vuotta sitten (1986).

        Hämmennetään soppaa nyt vielä sen verran että jos satulan korkeus on alle 435mm, niin kyseessä ei ole polkupyörä vaan leikkikalu ja sellaiselalla ajava lapsi katsotaan jalankulkijaksi ja hän saa jaa jalkakäytävällä ja suojatiellä ja häntä pitää väistää kuin jalankulkijaa.


      • Mielenkiintoista!
        lisää sääntöjä kirjoitti:

        Mitä merkitystä sillä olisi kun pyörätien jatke ei vaikuta mitään väistämissääntöihin?

        Suomessa on vain yksi lain vastainen KKO:n päätös jossa on keksitty että suojatien yli ei muka saisi pyöräillä ja sekin päätös on tehty melkein 30 vuotta sitten (1986).

        Hämmennetään soppaa nyt vielä sen verran että jos satulan korkeus on alle 435mm, niin kyseessä ei ole polkupyörä vaan leikkikalu ja sellaiselalla ajava lapsi katsotaan jalankulkijaksi ja hän saa jaa jalkakäytävällä ja suojatiellä ja häntä pitää väistää kuin jalankulkijaa.

        "jos satulan korkeus on alle 435mm, niin kyseessä ei ole polkupyörä vaan leikkikalu"

        Mistä tuollainen tieto on peräisin.


      • On vaikutusta
        lisää sääntöjä kirjoitti:

        Mitä merkitystä sillä olisi kun pyörätien jatke ei vaikuta mitään väistämissääntöihin?

        Suomessa on vain yksi lain vastainen KKO:n päätös jossa on keksitty että suojatien yli ei muka saisi pyöräillä ja sekin päätös on tehty melkein 30 vuotta sitten (1986).

        Hämmennetään soppaa nyt vielä sen verran että jos satulan korkeus on alle 435mm, niin kyseessä ei ole polkupyörä vaan leikkikalu ja sellaiselalla ajava lapsi katsotaan jalankulkijaksi ja hän saa jaa jalkakäytävällä ja suojatiellä ja häntä pitää väistää kuin jalankulkijaa.

        "Mitä merkitystä sillä olisi kun pyörätien jatke ei vaikuta mitään väistämissääntöihin?"

        Sillä on kuitenkin merkitys jalankulkijoihin nähden että missä kohtaa saa pyöräillä ja missä ei. Ihan samalla tapaa kuin autoilla on omat reittinsä niin pyörillä on omansa.


      • se on millistä kiinn
        Mielenkiintoista! kirjoitti:

        "jos satulan korkeus on alle 435mm, niin kyseessä ei ole polkupyörä vaan leikkikalu"

        Mistä tuollainen tieto on peräisin.

        Taisi olla joku kaksipyöräisiä yms. laitteiden varusteita koskeva laki... En jaksa kaivaa.

        Eli jos pieni lapsi tulee jalkakäytävää plaston volvolla tai lelupyörällä, niin autoilija väistää kuin jalankukijaa.


      • saa ajaa
        On vaikutusta kirjoitti:

        "Mitä merkitystä sillä olisi kun pyörätien jatke ei vaikuta mitään väistämissääntöihin?"

        Sillä on kuitenkin merkitys jalankulkijoihin nähden että missä kohtaa saa pyöräillä ja missä ei. Ihan samalla tapaa kuin autoilla on omat reittinsä niin pyörillä on omansa.

        Pyörällä ajamista ei ole kielletty kuin motarilla.


      • kjgliyfout
        se on millistä kiinn kirjoitti:

        Taisi olla joku kaksipyöräisiä yms. laitteiden varusteita koskeva laki... En jaksa kaivaa.

        Eli jos pieni lapsi tulee jalkakäytävää plaston volvolla tai lelupyörällä, niin autoilija väistää kuin jalankukijaa.

        Suomesta puuttuu toinenkin liikennemerkki: Pyörätie päättyy.

        Sillä tulisi hoidettua koko pyörätien-jatke-juupas-eipäs -ongelma.


      • rulettaa nääs
        saa ajaa kirjoitti:

        Pyörällä ajamista ei ole kielletty kuin motarilla.

        Pyörällä ajaminen on kielletty motarin lisäksi jalkakäytävällä ja suojatiellä.


      • ....
        se on millistä kiinn kirjoitti:

        Taisi olla joku kaksipyöräisiä yms. laitteiden varusteita koskeva laki... En jaksa kaivaa.

        Eli jos pieni lapsi tulee jalkakäytävää plaston volvolla tai lelupyörällä, niin autoilija väistää kuin jalankukijaa.

        Laki lelujen turvallisuudesta

        3 §
        Soveltamisalaa koskevat rajoitukset

        Leluna ei pidetä:

        4) polkupyöriä, joiden satulan enimmäiskorkeus on yli 435 millimetriä mitattuna maasta kohtisuoraan satulan yläosan pintaan, kun satula on vaakasuorassa asennossa ja satulatanko on säädetty alimpaan korkeusasentoon;

        Lähde: http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2011/20111154


    • jalgrattur

      Virossa on selvää:

      Suojatietä saa polkupyöräilijä käyttää ajaen.
      Erityistä etuajooikeutta se ei anna. Ei myöskään kääntyvälle autoilijalle.

      Sõidutee ületamine ja teeandmise kohustus
      Jalgratturile üks olulisemaid liiklusreeglistiku muudatusi puudutab sõidutee ületamist ülekäigurajal. Liiklusseadust on täiendatud sättega, mis lubab jalgratturil sõiduteed ületada ülekäigurajal sõites, kuid ei anna jalgratturile teiste sõidukijuhtide suhtes eesõigust. Seda tingimust on jalgratturil väga oluline teada, et mitte sattuda sõiduteed ületades liiklusõnnetusse. Küll on autojuht kohustatud andma teed jalgratturile, kes ületab sõiduteed, millele autojuht pöörab.

      ( Sama polkupyöräilijän oikeus ajaen on myös tasakaaluliikuril,
      mutta pisimopeedia on kuljetettava suojatiellä taluttaen.)

      http://www.mnt.ee/liiklusseadus2011/?q=node/4

    • Eipä sekoiteta niitä

      Suojatie on tarkoitettu jalankulkijoille tienylityspaikaksi.

      Pyörätien jatke on tarkoitettu pyörätieltä tulevalle polkupyöräilijälle ja mopoilijalle ajoradan ylityspaikaksi.

      Kaksi eri asiaa ovat. Voivat olla olemassa toisistaan riippumatta tai olla olemassa täysin samassa kohtaa.

    • perhanan pykälät

      Tieliikennelaki, luku 2, pykälä 14:

      2. momentti: "Risteyksessä kääntyvän ajoneuvon kuljettajan on väistettävä risteävää tietä ylittävää polkupyöräilijää, mopoilijaa ja jalankulkijaa."

      3. momentti: "Kuljettajan on kuitenkin aina väistettävä muuta liikennettä, jos hän on tulossa tielle pihakadulta, kävelykadulta, pihasta, pysäköintipaikalta, huoltoasemalta tai muulta vastaavalta alueelta taikka polulta, tilustieltä tai muulta vähäiseltä tieltä tai moottorikelkkailureitiltä."

      4. momentti "Polkupyöräilijän tai mopoilijan on kuitenkin, jollei 2 tai 3 momentista muuta johdu, tullessaan pyörätieltä ajoradalle väistettävä muuta liikennettä."

      Tieliikenneasetus, luku 3, pykälä 14
      Merkki 231: Väistämisvelvollisuus risteyksessä. "Merkillä osoitetaan, että risteykseen tulevan ajoneuvon on väistettävä ajoneuvoja ja raitiovaunuja, jotka saapuvat risteykseen risteävältä tieltä tai etuajo-oikeutetulta suunnalta.---Merkillä voidaan osoittaa myös tieliikennelain 14 §:n 3 tai 4 momentin mukainen väistämisvelvollisuus."

      Ei puhuta mitään suojateistä eikä pyörätien jatkeista. Kolmion takaa tulevan ajoneuvon kuljettajan on AINA väistettävä muuta liikennettä. Tuli se liikenne mistä tahansa.

      Mun mielestä asia on selkeä. Kolmion takaa jos ajaa jonkun yli niin sais sakon napsahtaa samantien. Kun en kuitenkaan oikeusoppinut ole, niin KKO voi toki jyrätä mun mielipiteiden yli. Oma oikeustaju ei kuitenkaan pääse kiinni siihen, mitä päätöksellä haettiin takaa.

      Ennen 2010 muutosta Tieliikenneasetuksen 5.luvun pykälä 37 sanoi: "Yhdistetyn tai rinnakkaisen pyörätien ja jalkakäytävän ‹jatke› voidaan merkitä koko leveydeltään suojatieksi. Polkupyöräilijä ja mopoilija saavat tällöin käyttää suojatietä tien ylittämiseen."

      Uudessa 2010 voimaan tulleessa säädöksessä pyörätien jatke vaatii oman merkintänsä. Kuitenkin voimassa olleiden säännösten mukaista merkintää saa käyttää vuoden 2017 loppuun asti. Eli yhdistetyn pyörätien jatkeena oleva suojatie on myös pyörätien jatke vielä muutaman vuoden ajan. Ja on myös jatkossa, sillä niihin korjataan puuttuvat katkoviivat.

      Minusta on käsittämätöntä, että alunperinkään harkittiin yhdistetyn pyörätien ja jalkakäytävän loppuvan suojatiehen. Merkki on suojatien jälkeen, merkin vaikutus alkaa suojatien jälkeen. Merkki on ennen suojatietä, sen vaikutus alkaa ennen suojatietä. Tämähän on selkeä ratkaisu.

      Ylipäätään selkein tapa olisi asettaa kaikkien pyörille sallittujen teiden jatkeena olevat suojatiet myös pyörille sallituiksi. Säästyis se viivojen uudelleenpiirtelykin.

      Tuossa KKO:n tapauksessa molemmat osapuolet teki virheitä. Tilannenopeus oli pyöräilijän moka, näköhaitan huomiotta jättäminen autoilijan virhe. Molemmat olis voinu käyttää päätään enemmän. Tekniseltä kannalta se kuitenkin oli selvä.

      • jhkgjk

        "Kun en kuitenkaan oikeusoppinut ole"
        Sen kyllä huomaa.


      • En usko ollenkaan

        "Eli yhdistetyn pyörätien jatkeena oleva suojatie on myös pyörätien jatke vielä muutaman vuoden ajan"

        En usko että se on noin edes koskaan ollut. Kyllä pyörätien jatke ja suojatie ovat tyystin kaksi eri asiaa ja ovat aina olleet. Voivat toki sijaita täysin samassa kohtaa mutta eri asioita ovat. Suojatie ei siis toimi "myös" pyörätien jatkeena. Pyörätien jatke voi myös olla olemassa täysin ilman suojatietä samassa kohtaa.


    • taasko...

      "Eli yhdistetyn pyörätien jatkeena oleva suojatie on myös pyörätien jatke vielä muutaman vuoden ajan."
      Tämä on sinun käsitys, johon ei KKO yhdy.
      Se ei jankuttamalla muutu todeksi.

      • Morgona

        Mitä ittua ? En ymmärrä enää mitään. Onhan se nyt h-tin väärin että auto saa ajaa ihmisen päälle kolmion takaa, ja vielä pyörätien jatkeena olevalla suojatiellä.


      • Morgona
        Morgona kirjoitti:

        Mitä ittua ? En ymmärrä enää mitään. Onhan se nyt h-tin väärin että auto saa ajaa ihmisen päälle kolmion takaa, ja vielä pyörätien jatkeena olevalla suojatiellä.

        Saako vai eikä saa 9-vuotias poikani pyöräillä suojatiellä kun ylitää autoradan? Pyörätien jatkeena olevasta suojatiestä on kyse, ja suora väylä koko matkalta. Koulumatkasta on kyse, vastatkaa!


      • ujkgfkhj
        Morgona kirjoitti:

        Saako vai eikä saa 9-vuotias poikani pyöräillä suojatiellä kun ylitää autoradan? Pyörätien jatkeena olevasta suojatiestä on kyse, ja suora väylä koko matkalta. Koulumatkasta on kyse, vastatkaa!

        "Saako vai eikä saa 9-vuotias poikani pyöräillä suojatiellä kun ylitää autoradan? "
        SUOJATIELLÄ ei saa pyöräillä edes alle 12-vuotias.

        "Pyörätien jatkeena olevasta suojatiestä on kyse, ja suora väylä koko matkalta. "
        Tietenkin pyörätien jatkeella saa pyöräillä.


      • Oikeassa olet
        ujkgfkhj kirjoitti:

        "Saako vai eikä saa 9-vuotias poikani pyöräillä suojatiellä kun ylitää autoradan? "
        SUOJATIELLÄ ei saa pyöräillä edes alle 12-vuotias.

        "Pyörätien jatkeena olevasta suojatiestä on kyse, ja suora väylä koko matkalta. "
        Tietenkin pyörätien jatkeella saa pyöräillä.

        Suojatiellä ei saa pyöräillä, ei koskaan eikä kukaan, ei edes alle 12-vuotias.

        Pyörätien jatkeella sen sijaan saa ja pystyy pyröäilemään.


      • mitä sitten?
        Oikeassa olet kirjoitti:

        Suojatiellä ei saa pyöräillä, ei koskaan eikä kukaan, ei edes alle 12-vuotias.

        Pyörätien jatkeella sen sijaan saa ja pystyy pyröäilemään.

        Ajoin tänäänkin pyörällä suojatien yli. LÄLÄÄLÄLÄLÄLÄÄLÄÄ


      • Näin se vain on
        Morgona kirjoitti:

        Saako vai eikä saa 9-vuotias poikani pyöräillä suojatiellä kun ylitää autoradan? Pyörätien jatkeena olevasta suojatiestä on kyse, ja suora väylä koko matkalta. Koulumatkasta on kyse, vastatkaa!

        Pyörätien jatkeena olevasta suojatiestä on kyse. Pyörätien jatke ja suojatie ovat tyystin kaksi eri asiaa. Voivat sijaita tosin sijaita täsmälleen samassa kohtaa. Pyörätien jatkeella saa pyöräillä mutta "pelkällä" suojatiellä ei kukaan saa pyöräillä.

        Liikennesäännöt ovat niin ihania: Vilkaise tätä (suurenna kuva): http://www.kaupunkifillari.fi/wp-content/uploads/2013/07/tm-artikkelikuva.jpg


      • Hmm.....
        Näin se vain on kirjoitti:

        Pyörätien jatkeena olevasta suojatiestä on kyse. Pyörätien jatke ja suojatie ovat tyystin kaksi eri asiaa. Voivat sijaita tosin sijaita täsmälleen samassa kohtaa. Pyörätien jatkeella saa pyöräillä mutta "pelkällä" suojatiellä ei kukaan saa pyöräillä.

        Liikennesäännöt ovat niin ihania: Vilkaise tätä (suurenna kuva): http://www.kaupunkifillari.fi/wp-content/uploads/2013/07/tm-artikkelikuva.jpg

        Mielenkiintoista luettavaa tuo TM artikkeli.


      • ......
        Morgona kirjoitti:

        Mitä ittua ? En ymmärrä enää mitään. Onhan se nyt h-tin väärin että auto saa ajaa ihmisen päälle kolmion takaa, ja vielä pyörätien jatkeena olevalla suojatiellä.

        "Mitä ittua ? En ymmärrä enää mitään. Onhan se nyt h-tin väärin että auto saa ajaa ihmisen päälle kolmion takaa, ja vielä pyörätien jatkeena olevalla suojatiellä."

        Ei kenelläkään ole päälleajo-oikeutta joten kukaan ei "saa" ajaa kenenkään päälle. Sillä tosin on oikeudessa merkitys jos joku tekee tilanteessa väärin, esim. kävelee, pyöräilee tai ajaa siellä missä ei kuuluisi.


    • Anonyymi

      Tilanne on muuttunut uuden tieliikennelain myötä.

      Suojatien kuin suojatien saa ylittää pyöräilemällä mutta väistämissäännöt pitää osata. Suojatie kun on suojatien vain jalankulkijoille. Pyöräilijä pitää tietää milloin väistää.

      Katsotaan asiaa sekä hallituksen esityksestä että 1.6.2020 voimaan tulleesta tieliikennelaista.

      --- Tämä on ote hallituksen esityksestä:

      "Pykälän 6 momentti olisi uusi. Säännös mahdollistaisi kadun ylittämisen suojatien kohdalla. Ajoneuvon kuljettamisella ei saisi aiheuttaa vaaraa eikä estettä jalankulkijoille. Tärkeää on tällöin se, että ajoneuvon kuljettaja olisi väistämisvelvollinen.

      On yleistä, että kadulla oleva suojatie ylitetään polkupyörällä jalankulkijoiden ylityssuunnassa, vaikka suojatien yhteydessä ei ole pyörätien jatketta. On hyväksyttävää, että pyöräilijät pääsevät etenemään tarvittaessa suojatietä pitkin, se helpottaa pyöräilyä. Joissakin tilanteissa myös autojen on pakko tulla ajoradalle suojatietä pitkin."

      --- Tämä on uuden tieliikennelain 18 § ja sen 6 momentti:

      "Ajoneuvolla suojatiellä ajorataa ylitettäessä ei saa aiheuttaa vaaraa eikä haittaa jalankulkijalle."

      Yllä näkyy hallituksen esityksen perustelu, että itse lain 18 pykälässä oleva 6 momentti. Kuten voi todeta, niin pitäisi melkein aina olla sekä perustelut että itse laki rinnan, jotta lain tulkintaa voisi järkevästi tehdä.

      Uuden lain mukaan voi siis pyöräillä ylittää jokainen suojatie, oli suojatien yhteydessä pyörätien jatke tai ei. Itse asiassa suojatien voi tuon perusteella ylittää millä tahansa ajoneuvolla. Pyöräilijän on kuitenkin osattava väistämissäännöt ja tiedettävä, kuka väistää missäkin tilanteessa ketäkin.

      • Anonyymi

        Uusi tieliikennelaki astui voimaan 1.6.2020. Pyöräilijä saa ylittää ajoradan käyttämällä suojatietä, mutta se ei anna pyöräilijälle mitään oikeuksia. Väistämissäännöt pitää osata. Suojatie on tosiaan suojatie vain jalankulkijoille, vaikka saa nyt pyöräillä sen yli jalankulkijoiden ylityssuunnassa.


      • Anonyymi

        Jos pyöräilijä tai potkulautailija AJAA suojatietä pitkin, hänen on väistettävä kaikkea muuta liikennettä. Huomatkaa tämä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jos pyöräilijä tai potkulautailija AJAA suojatietä pitkin, hänen on väistettävä kaikkea muuta liikennettä. Huomatkaa tämä.

        Väite ei pidä paikkansa. Jos ajoradan ajoneuvolle on osoitettu väistäminen, niin autoilija väistää, kuten esim. kääntyvä autoilija.

        Väistämissääntö on tämä: Ajoneuvolla käännyttäessä on väistettävä risteävää tietä ylittävää jalankulkijaa, polkupyöräilijää ja mopoilijaa.

        Samaten autoilija väistää, jos hänellä on liikennemerkki tai liikennevalo joka velvoittaa väistämään.

        Lisäksi osa sähköisistä välineistä lasketaan jalankulkua avustavaksi ja näiden käyttäjät lasketaan jalankulkijoiksi, ei pyöräilijöiksi.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1555
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1194
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1117
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1026
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      975
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      947
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      882
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      860
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      694
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      660
    Aihe