Hiili vs. Kaasu

hämärä

Olen ostamassa grilliä. Kumpaa suosittelette ?

Olen lueskellut juttuja ja niitä näitä. Pääsääntöisesti hiiltä kehutaan enemmän, koska grillaus on kokonaistapahtuma ja antaa kuulemma paremman maun ruokaan. Ammattilaisetkin käyttävät vain hiiltä. Kaasua vain hellalla tai uunissa.

Kahden vaiheilla keikutaan. Näyttää nykyisi olevan myynnissä vähän kalliimpikin pallogrillejä. Onko teillä niistä kokemusta, ovatko hintansa väärtejä ?

18

1870

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • puugrilli

      kyllä se hiili on parempi siinä voi käyttää lisä aromeja helpommin ,kuten katajaa, leppää ,itselläni on kunnon puugrilli mikä antaa lihalle vilä paremman maun .tietysti se on työläämpi ,mutta kun haluaa hyvää on aikaa oltava.

    • ceretu

      Annan äänen hiilelle. Työläämpi, hitaampi, sotkuisempi mutta muutamien harjoittelukertojen jälkeen maku on kuin grillatussa pitää ollakin.

      Noin 200eur hintaluokassa olevat isot pallotgrillit ovat mainoita monitoimikoineita, kun niitä oppii käyttämään. Ohejita löytyy ja aina voi myös itse soveltaa. Niillä pystyy grillailla ihan normaalisti sekä tehdä paistit yms ja tulee hyvää. Myös savustus onnistuu varsin helposti.

    • juusoK2

      Osta weberin pallogrilli hiilillä toimiva. Maksaa about 250eur ja on hyvä. Kokemusta grillauksesta kyseisellä pallolla pari kesää ja pesee kaasun mennen tullen.

    • rillaaja x3

      pallo rilliä ei voita mikää

    • erkki twistaa

      Kaipa aloittaja on rillinsä jo hankkinut, mutta annetaan nyt ääni kuiteskin muille mahdollisesti asiaa pohtiville avuksi:

      Hiili/puugrilli.

      Kaasulla ja sähköllä voi paistaa ruokaa, hiili/puugrillillä ruoka grillataan ja voi harjottaa myös muita grillaamisen variaatioita kuten bbq eli kypsentää pidempään miedommassa lämmössä antaen savun tuoda mukaan omat arominsa. Niitä grillaamisen aromeita syntyy, kun lihanestettä mahdollista maustekastiketta tippuu hiiliin. Tietty myös niitä PAH-yhdisteitä... mutta eipä kukaan varmaan joka päivä grillaakaan joten liekö niin vaarallista.

      Ihan perinteisellä avonaisella hiili/puugrillillä pärjää pitkälle, mutta sitten jos harrastus vetää mukaansa, niin sillä kannella muilla lisävarusteilla saa uusia ulottuvuuksia hommaan. Vähän kalliimmat laatumerkit tietysti on tukevampia ja helpompia alottelijan käyttää, siksi ehkä kannatta alkuun jo satsata pikkusen enemmän. Ja muistaa vielä, että jos perheessä on useampi henkilö, niin heti alkuun jo riittävän iso grilli (pallona esim. mieluummin 57 cm kun 47 cm).

    • hiilijalkajälki

      Koivuhalko. Se on ainoa oikea Grillin lämmitin.

      Sähkögrilli on vitsi.

      Kaasulla kyllä Makkarat lämmittää.

      Hiiligrilli on myös ihan kelpo peli.

    • Pallogrillaaja

      Hiili/brikettigrilli.

      Vähän työläämpi, mutta antaa paremman maun sekä mahdollisuuden myös hitaaseen kypsennykseen. Makulastuilla saa lisävivahteita kivasti. Toimii niin lihalle, kalalle kuin äyriäisille.

      Itsellä 62 senttinen Weber ja siihen todella tyytyväinen. Kesää ja grillikautta odottelee jo vesikielellä.

    • onsehelppoo

      Ensinnäkin kyse on siitä, että missä grillaat - hiilet muodostavat aina enemmän savua tai sytytysnesteen hajua ympäristöön riippuen sytyttämistavasta. Jos grillaat parvekkeella, rivitalossa tai tiiviissä mökkiympäristössä, niin sanoisin kaasugrillin olevan paras vaihtoehto. Siinäkin grillattaviin ruokiin saa savun makua heittämällä parille foliossa, teräsastiassa jne... haluamansa puun lastua kärventymään tai sitten maustaa ruoan lihan jne...) vaikka savustetulla paprika-mausteella (sitä saa myös mietona) ja kansi kiinni - toki näinkin naapurit joutuvat "savustuksen" uhreiksi, mutta savun määrää voi kontrolloida paremmin kuin sytytettäessä hiiligrilliä "luonnollisesti".

      Tärkeintä grillauksessa on oikeastaan puhtaat paistopinnat - näin ruoka maistuu omaltaan eikä viimevuotiselta kissan jätökseltä.

      Ota kaasugrilli ja pidä pinnat puhtaina.

      • vielähelpompaa

        "Ensinnäkin kyse on siitä, että missä grillaat - hiilet muodostavat aina enemmän savua tai sytytysnesteen hajua ympäristöön riippuen sytyttämistavasta"

        Sovitaanko täällä että kukaan ei käytä sytytysnestettä !

        Ostatte piippusytyttimen, jos ei ole webereihin varaa niin biltemasta saa 7€ samanmoisen kun itellä on, toimii ihan ok ja tuleehan se nyt ihan ilmaiseksi sytyttää grilli mainospostilla kun ostella aina uusia sytytysnestepurnukoita.

        juutuupi video havainnollistamaan mikä on piippusytytin :
        https://www.youtube.com/watch?v=WVav--CWSlk


      • vielähelpompaa
        vielähelpompaa kirjoitti:

        "Ensinnäkin kyse on siitä, että missä grillaat - hiilet muodostavat aina enemmän savua tai sytytysnesteen hajua ympäristöön riippuen sytyttämistavasta"

        Sovitaanko täällä että kukaan ei käytä sytytysnestettä !

        Ostatte piippusytyttimen, jos ei ole webereihin varaa niin biltemasta saa 7€ samanmoisen kun itellä on, toimii ihan ok ja tuleehan se nyt ihan ilmaiseksi sytyttää grilli mainospostilla kun ostella aina uusia sytytysnestepurnukoita.

        juutuupi video havainnollistamaan mikä on piippusytytin :
        https://www.youtube.com/watch?v=WVav--CWSlk

        Hiukan tylystä kirjoitustavastani huolimatta tuo kommentti siis ei ollut tarkoitettu "onsehelppoo" nimimerkille minkäännäköiseksi trollaukseksi, tuosta sytytystapaan liittyvästä kommentistasi ymmärsin kyllä että tiedät mikä on piippusytytin ja todennäköisesti semmoista olet käytellytkin.


      • onsehelppoo
        vielähelpompaa kirjoitti:

        Hiukan tylystä kirjoitustavastani huolimatta tuo kommentti siis ei ollut tarkoitettu "onsehelppoo" nimimerkille minkäännäköiseksi trollaukseksi, tuosta sytytystapaan liittyvästä kommentistasi ymmärsin kyllä että tiedät mikä on piippusytytin ja todennäköisesti semmoista olet käytellytkin.

        Sytytinneste oli tarkoitettu ivallisessa mielessä - niin monta kertaa olen joutunut haistelemaan naapureiden "grillausta" - kuvittele miltä se maistuisi ruoassa.

        Piippusytytin on kyllä mulle uusi tuttavuus - tavallisesti olen sytyttänyt grillin ihan vain paperin ja puulastujen avulla.

        Mutta itse aiheeseen - jos lähellä on muita ihmisiä, niin käyttäisin vain kaasu- tai sähkögrilliä ihan vain savunmuodostuksen minimoimiseksi. Savunmaun saa lihaan myös muilla tavoin kuten jo kerroinkin.


    • teere67

      Suosittelen hiiligrilliä. Itsellä on 57cm weber (lämpömittarilla) ja voin suositella, vaikka hinta onkin korkea.

      Grillaaminen tulee ehkä kalliimmaksi hiiligrillillä, mutta maku on todellakin parempi. Meillä on mökillä myös kaasugrilli joka on tämän hiilen jälkeen jäänyt lähes käyttämättä.

    • uuttarilliätarttis

      Onko kellään kokemuksia tuosta Ikean Klasen hiiligrillistä:
      http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/S89931800/

      Joku tuollainen vähän kalustemaisempi olis haussa, weberi toki olis aina weberi. Parempiakin rillimerkkejä on kun weberi mutta suomessa on niin perhanan hankalasti saatavilla ja tokikaan se lompakko ei ole pohjaton.

      • Janus123

        Testasin Ikean hiiligrilliä viime kesänä. Muuten hyvä, mutta ei kestänyt kuumuutta!!
        Kun grillin kuumensi kunnolla ja laittoi kannen kiinni, saranat jumittuivat lämmöstä johtuen ja kantta ei saanut enää auki rikkomatta saranoita.
        En suosittele, täysi susi.


    • Kaasukas

      Kaasugrilli on helppo ja nopee jos enempi grillaa. Suosittelen lämpösesti

    • kolme grilliä

      Hiiligrilli on se aito oikea, mutta siinäkin onnistuminen on kiinni kokista ja oikeasta laitteesta. Pallogrillillä savustetaan ja tehdään barbequeta jossa lihaa kypsennetään kahdesta neljään tuntia. Barbequessa Weberit toimii hyvin. Jos taas grillataan eli kypsennysaika on minuutteja niin silloin weberin kaasu ja hiiligrillit ovat väärä valinta. Parempi tulos grillattessa syntyy laatikkomallisella hiiligrillillä (esim. Haape) tai kaasugrillillä jossa polttimet ovat lähellä grilliritilää (esim. Beefeater)
      Toki läskit saa poltettetua kolmenkympin markettigrilliläkin mutta jos tähtää pikkkaisen korkeammalle niin kannattaa mitä tekee eniten ja millä vehkeellä homma onnistuu parhaiten.

      • Gytvtvvg

        Olen grillaillut kahdeksan vuotta hiiligrillillä ja muutaman vuoden kaasulla. Hiiligrillillä ruuan valmistaminen vaatii enemmän opettelua ja taitoa. Jos grillaa muutakin kuin makkaraa ei hiiligrillin käyttäminen ole juurikaan kaasua hitaampaa. Sen ajan kun hiillos valmistuu voi käyttää ruuan esivalmisteluun. Tykkään myös enemmän hiiligrillin tunnelmasta. Kaasugrilliin olen joutunut siirtymään hiilten ja brikettien nousseen hinnan takia. Lisäksi Weber ei ole enään muutamaan vuoteen myynyt Australian Heat Beads-brikettejä, jotka olivat nykyisiä parempia.


    • Tosisnobi

      Hiiligrillit on ihan homostelua! Tosimies grillaa maakuopassa vastakaadetusta tukkikuusesta hakatuilla haloilla ja käyttää bensaa sytykkeenä. Siinä sitä vasta tunnelmaa on.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      168
      2891
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      2051
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      2024
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1835
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      69
      1567
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1323
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1222
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1211
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1193
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1181
    Aihe