Väsähtänyt mastiffin naapuri.

naapuri6

Asun maalla, vajaan 100 talouden kokoisessa pienessä keskisuomalaisessa kylässä. Naapuriin, n. 100 m. päähän muutti perhe joka omistaa en-muista-minkä-mastiffin, kuvahaun perusteella tuommoinen tiibettiläinen mastiffi.

Jäin eläkkeelle 3 vuotta sitten. Uudet naapurit muuttivat taloonsa n. vuosi sitten. Naapurin lapsi käy koulussa, ja vanhemmat töissä. Koira on häkissä yksin työ/koulupäivät. Koira lenkitetään aamulla ja illalla, viikonloppuisin koira on mukana perheen aktiviteeteissa. Minulla ei koskaan ole ollut koiraa, mutta arvioni on että koiraa hoidetaan ja kohdellaan hyvin. Naapurit ovat ystävällistä ja mukavaa väkeä.

Kun perhe on kotona, koira haukkuu, mutta käskystä lopettaa haukkumisen. Kun koira on yksin, se haukkuu. Lähes koko ajan.

Joka kerta kun menen pihalle, kun avaan ulko-oven, mastiffi alkaa haukkua. Teenpä pihalla mitä tahansa, tai olen tekemättä, koira haukkuu ja sitä kestää aina siihen saakka kun menen takaisin sisään. Sisälle kuulen kun koira haukkuu jokaisen ohikulkijan. Haukku alkaa kun ohikulkija tulee koiran näköpiiriin ja päättyy kun kulkija häviää näköpiiristä. Näköpiiriä riittää, tämä on maanviljelysseutua.

Paitsi että koira haukkua paukuttaa minun ollessa ulkona, se haukkuu myös neljän muun naapurin ollessa ulkona. Nämä muut naapurit asuvat kauempana koirasta kuin minä. Koira ei (luojan kiitos) hauku ohiajavia autoja, mutta se haukkuu kyllä kun itse ajan autolla omaan pihaani.

Aikaisemmin odotin koko talven että pääsen keväällä ulkohommiin, en odota enää. Kesällä odottelin talven lumitöitä, enpä enää. Olen miettinyt jopa muuttoa, mutta kun ei millään kotoaan haluaisi lähteä.

Olen sanonut naapurille, mikä tilanne on heidän poissa ollessaan, vastauksena oli pahoittelut, ja selitys, että koira on laumanvartija ja että käytös on koiralle luontaista.

Uskon tämän kyllä. Näissä laumanvartijakoirakeskusteluissa ohjeistetaan, että koira kannattaa ottaa omakotitaloon. Olisiko kuitenkin tähdennettävä vielä tuon omakotitalon sijaintia? Kuinka homma toimii tiiviisti rakennetulla omakotialueella?
Ylipäätään, onko tämä kyseinen mastiffi vaan poikkeuksellisen haukkuherkkä?

Tällä kylällä on toki koiria muitakin. Mikään niistä ei hauku tuolla mittakaavalla ja volyymillä ja kestolla kuin tämä mastiffi. Muutkin naapurit ovat huomautelleet asiasta.

Kysyisinkin nyt teiltä, jotka omistatte laumanvartijakoiran, mitä tällaisessa tilanteessa voisi tehdä? Haluaisin säilyttää sekä naapurisovun, että oman kotirauhani. Tai paremminkin kotona olemisen mielekkyyden.

Toivoisin asiaa tuntevia, ja asiallisia vastauksia.

29

1635

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • swlori

      mastiffin kuuluu olla hiljainen vartija, joka reagoi vain reviirille tuleviin vieraisiin, sen kuuluisi olla välinpitämätön muihin ärsykkeisiin. Koira on epävarma eikä rodumainen toimiessaan kuvaamallasi tavalla, sitä paitsi laumanvartijan oikea paikka on maatilan vartijana.

    • naapuri6

      Kiitos vastauksesta. Vähänpä noita tulee vastauksia, vaikka joissakin ketjuissa on vastauksia kymmenittäin. "Laumanvartija vs. susi" taitaa olla paljon kiinnostavampi aihe kuin "Laumanvartija vs. naapuri".
      Eipä sillä, että koirassa vikaa olisi, oma katse kyllä kohdistuu omistajaan.

      No niin. Tämä koira ainakin estää voron tulemisen ainoastaan omaan koppiinsa, kun on päivät häkissä. Jos pihaan vaikka tulisikin päivällä joku pitkäkynsinen, niin eipä naapurikaan osaa kiinnittää asiaan huomiota, kun koira jokatapauksessa haukkuu aina.
      Täytynee vielä ottaa asia puheeksi naapurin kanssa. Yhteydenotto poliisiin on ihan se viimeinen vaihtoehto.

      Pistäkäähän, koiranomistajat, vaikkapa nauhuri päiväksi pyörimään kopin katolle.
      Tilanne voi poissaollessanne olla vallan jotain muuta, kuin mitä se on silloin kun olette kotona.

      • 650m naapureihin

        Laumanvartijat kyllä haukkuvat vieraita jossain määrin aina, mutta jatkuva haukkuminen kielii mielestäni myös koiran pitkästymisestä / saa liian vähän muuta energian purkua/ stressitilasta.

        Omaa laumanvartijaani lenkkeilytän vähintään joka toinen päivä sen noin 10km ja välipäivinä painii sitten kaverikoirien kanssa, eikä meillä todellakaan ole ongelmia jatkuvan haukkumisen kanssa, vaikka rotutyypille ominnaisesti ilmoittaakin harvakseltaan havaitut vieraat kulkijat muutaman minuutin haukkukonsertilla.

        Toki aloittajan tapauksessa ydin ongelmana on sekin, että matkaa naapureihin on niin vähän. Mielestäni omakotitalo itsessään ei takaa mitenkään optimaalisia asuinoloja laumanvartijalle.
        Tärkeintä on se, mitä siinä talon ympärillä noin 500 metrin säteellä on ja siinä ei tulisi olla muuta kuin asumatonta metsää/peltoa/korkeintaan hiljainen kylätie jossa harvakseltaan kulkijoita.

        Toki tutustuminen koiraan herkkujen kera voi helpottaa tilannetta jonkin verran, kuin myös päivittäinen lenkittämisen lisääminenkin, mutta perusongelmaa eli liian tiiviisti rakennettua miljöötä ei noillakaan tempuilla poisteta.

        Mahdollisesti tuo naapurisi koira on jatkuvan stressitilan alaisena, koska joutuu jatkuvasti vahtimaan haukkumalla ympäristön liian runsaasti tarjoamia ärsykkeitä ja tuo stressitilahan vain entisestään lisää koiran haukkuintoa.


    • Kaukkari2

      Oletko käynyt tutustumassa koiraan? Meidän laumanvartija on hyvin haukkuherkkä, mutta tutustuessaan naapureihin, antanut heidän touhuta ja liikkua rauhassa.

    • naapuri6

      Olen muutamia kertoja tullut tiellä vastaan, kun koiraa on oltu ulkoiluttamassa. Koira ryntää kohti, rähähtelee haukkumaan ja murisee. Omistajien kanssa kyllä tuolloin saatetaan jäädä juttelemaan, mutta enpä ole omatoimisesti alkanut koiraa lähestymään, kun ei omistajan puolelta ole tullut siihen kehoitettakaan.

      Kuulostaa järkeenkäyvältä, Kaukkari2, mitäpä tuttua haukkumaan?

    • kaukkari2

      Nyt on vika omistajassa, hän tuntuu vaativan koulutuksen. Meidän laumis ärhentelee myös vieraille, etenkin omalla reviirillään, siihen näillä herkästi kuuluvat myös ne tutut lenkkeilyreitit. Asumme melko tiheään asutulla seudulla ja olemme tutustuttaneet tarkoituksella koiramme naapureihin ja tilanne on se, että olemme naapureilta saaneet jopa kiitosta, kun koirat ovat hätistelleet näitä epämääräisiä kaupustelijoita pois meidän "kadulta". Laumanvartijaan tutustuminen ei tapahdu välttämättä hetkessä, oma koiramme on hyväksynyt jotkut vieraat heti, joillakin vaatinut useamman tutustumiskerran kera makupalojen. Tutustuminen aina omistajan läsnäollessa, yksin näitä koiria ei kannata lähestyä. Meillä lähin naapuri on alle sadan metrin päässä ja kovin tyytyväisiä nykyään ovat, vaikka varmaan alussa jopa pelotti.

    • naapuri6

      Aivan, aivan.
      Monet muunkinrotuiset koirathan varmasti puolustavat reviiriään, niin kuin monet muutkin eläimet. Ja omalla reviirillähän saa ärhennellä. Vaikeapa tässä on koiraa syyttää.
      Jatkuva haukkuminen vaan ärsyttää ja väsyttää, sille ei mahda mitään.

    • kaukkari2

      Yritä vielä kerran puhua naapurille ja tutustua koiraan, sama neuvo myös muille naapureille. Toivottavasti rauha palaa.

    • haukkuva rakki

      meillä on naapurissa, tiiviisti asutetulla omakotitaloalueella, aivan sama ongelma.
      meillä vain naapurissa haukkuu pyreneittenkoira, sellainen valkoinen iso karvakasa.
      koira haukkuu kaikki päivät, aamusta iltaan, kun omistajat ei ole kotona.
      saattaa aloittaa haukkumisen 8 ja siitä sitten louskuttaa yhteenmenoon 12 asti.
      Ihmisiä ei todellakaan liiku mailla eikä halmeilla.
      Onko siis vika koirassa vai omistajassa.
      Koiran haukkumisesta on kuulemma sanottu naapurille, mutta mitään ei tehty haukkumisen lopettamiseksi.

      onko tosiaankin viimeinen keino ottaa yhteyttä poliisiin. jotta jatkuva haukkuminen saadaan loppumaan

      ihmettelen vaan sitä, että ei tuollainen jatkuva räksöttäminen voi olla koiralle luontaista käytöstä vaikka olisi kuinka laumanvartija.

      • laumisex

        Laumanvartia ilmoittaa haukullaan ,että on vartioimassa aluettaan.Tietävät sitten sudet ja muutkin pysyä loitommalla.Eli on ihan luontainen ominaisuus kyseiselle rodulle.
        Voithan toki poliisille käydä asiasta puhumassa.Mutta luulempa ettei noin lyhyt aikainen päivällä haukkuminen anna aihetta jatkotoimen piteisiin.Eri jos yötkin putkeen louskuttaisi.
        Ovat muuten pitkäikäisiä koiria,tiedän monia jotka ovat eläneet reilusti yli kymmenen vuotta.


      • naapuri6
        laumisex kirjoitti:

        Laumanvartia ilmoittaa haukullaan ,että on vartioimassa aluettaan.Tietävät sitten sudet ja muutkin pysyä loitommalla.Eli on ihan luontainen ominaisuus kyseiselle rodulle.
        Voithan toki poliisille käydä asiasta puhumassa.Mutta luulempa ettei noin lyhyt aikainen päivällä haukkuminen anna aihetta jatkotoimen piteisiin.Eri jos yötkin putkeen louskuttaisi.
        Ovat muuten pitkäikäisiä koiria,tiedän monia jotka ovat eläneet reilusti yli kymmenen vuotta.

        Yhtenäistä haukkua neljä tuntia. Mikä, laumisex, mielestäsi on pitkäaikaista, jos tuo on pientä haukkua? Mitä jos joku vinguttaisi moottorisahaa päivittäin pensasaidan takana 8-12?

        Nämä laumanvartijakoirat ovat varmasti elementissään suomalaisen tain muunmaalaisen maatilan pihapiirissä, etenkin jos alueella liikkuu suurpetoja, tai karjalauman mukana vahtihommissa laitumenlla.
        Tiheästi asutulla omakotialueella tai taajamassa häkissä surullinen näky.


      • laumisex1
        naapuri6 kirjoitti:

        Yhtenäistä haukkua neljä tuntia. Mikä, laumisex, mielestäsi on pitkäaikaista, jos tuo on pientä haukkua? Mitä jos joku vinguttaisi moottorisahaa päivittäin pensasaidan takana 8-12?

        Nämä laumanvartijakoirat ovat varmasti elementissään suomalaisen tain muunmaalaisen maatilan pihapiirissä, etenkin jos alueella liikkuu suurpetoja, tai karjalauman mukana vahtihommissa laitumenlla.
        Tiheästi asutulla omakotialueella tai taajamassa häkissä surullinen näky.

        Netistä löytyy kyllä tapauksista tietoa sakotuksista yms,jos koira on liikaa häiritsevästi haukuskellut.
        Tuskimpa ketään haittaisi vaikka vinguttelisit sahaa,jos teet sen päivä aikaan,korkeintaan itseäsi pidemmänpäälle bensan haaskauksenkin vuoksi.Mikäli siis bensa mallia on.
        Mutta siis,laumishan varoittaa haukullaan lähistöllä liikkuvia.Että pysyisivät kaukana.
        Eli ei se naapurikaan saa koiraa lopettamaan haukkumista,ellei ota koiraa pois pihaltaan.Ei auta koulutukset vartiointi haukkuun,lenkittäminenkin vain lenkin ajaksi.
        Itselläni oli laumanvartijarotuinen koira reilusti yli kymmenen vuotta.
        Pihalla ollessaan,ilmoitti kaikki lähistöllä liikkuvat.Ja iltaisin jos pihalle päästettiin lisäksi haukkui vartiointihaukkua,siis vaikka ei mitään näkynytkään missään.Sellaista harvempaa louskutusta ,ilmoitti olemassa olostaan.Kun joku lähestyi pihaa,haukku oli huomattavasti tiheämpää.
        En itse siitä häiriintynyt,eikä naapuritkaan siitä koskaan valittaneet.Matkaa naapuriin on kolmesataa metriä.Eikä koira ollut jatkuvasti pihalla.
        Mutta kun koirasta aika jätti,naapurit ,alkoivat kysellä.Mitäs nyt,kun ei koiran haukkua enää kuulukkaan?
        Itsellä oli laumanvartjakoira jo,kun muutettiin tälle alueelle.Mutta totta on ,että laumikset soveltuvat korpeen paremmin,missä haukku ei muita häiritse.Eli itselle ei toistaiseksi laumista ole tulossa,korpeen muuton myötä mahdollisuus siihenkin tietysti taas olisi.
        Eihän mikään koira sovi jatkuvasti tarhailemaan,mutta niitä kuitenkin valitettavasti on.
        Sinuna kyselisin asiasta poliisilta,niin ainakin saisit varmuuden voitko asiaan mitenkään vaikuttaa.Voihan olla että poliisista soittaisivat naapurille,ja saisit vaikka asian järjestykseen.


      • ymmärän häiriön
        laumisex kirjoitti:

        Laumanvartia ilmoittaa haukullaan ,että on vartioimassa aluettaan.Tietävät sitten sudet ja muutkin pysyä loitommalla.Eli on ihan luontainen ominaisuus kyseiselle rodulle.
        Voithan toki poliisille käydä asiasta puhumassa.Mutta luulempa ettei noin lyhyt aikainen päivällä haukkuminen anna aihetta jatkotoimen piteisiin.Eri jos yötkin putkeen louskuttaisi.
        Ovat muuten pitkäikäisiä koiria,tiedän monia jotka ovat eläneet reilusti yli kymmenen vuotta.

        Jos tuo louskuttava haukkuminen yhtäjaksoisest monta tuntia, on laumanvartijoille luontainen ominaisuus, niin tuollaisen koiran paikka ei todellakaan ole vieri viereen rakennetulla asutusalueella.

        Eli siis kasvattajat eivät välitä mihin niitä myyvät vaikka tietävät, että koira haukkuu jatkuvasti ja haukunnallaan aiheuttavat häiriötä naapurustoon.

        Tuollainen monta tuntia kestävä haukkuminen todellakin aiheuttaa aivan varmasti kitkaa naapureiden välillä, sillä jotkut saattavat tarvita lepoa päivälläkin, esim vuorotyö, sairaus ym.


      • uskoakkoostajaa
        ymmärän häiriön kirjoitti:

        Jos tuo louskuttava haukkuminen yhtäjaksoisest monta tuntia, on laumanvartijoille luontainen ominaisuus, niin tuollaisen koiran paikka ei todellakaan ole vieri viereen rakennetulla asutusalueella.

        Eli siis kasvattajat eivät välitä mihin niitä myyvät vaikka tietävät, että koira haukkuu jatkuvasti ja haukunnallaan aiheuttavat häiriötä naapurustoon.

        Tuollainen monta tuntia kestävä haukkuminen todellakin aiheuttaa aivan varmasti kitkaa naapureiden välillä, sillä jotkut saattavat tarvita lepoa päivälläkin, esim vuorotyö, sairaus ym.

        En usko että vika on pelkästään kasvattajissakaan.Nykyään monet halajavat laumiksen omistajaksi,sen vahtiviettisyyden takia.Eivät tosin tiedä roduista,ja eivät ymmärrä miten vaarallinen sellainen voi olla vääränlaisessa paikassa vääränlaisella ihmisellä.Kyllä niitä kerrostaloistakin valitettavasti löytyy,vaikka on totaalisen väärä paikka laumanvartijalle.
        Jotkut luulevat että sosialistamalla ja kouluttamalla,vahtivietti vähenee tai häviää.

        Laumanvartijan paikka on maaseudulla,jossa naapurit puolenkilometrin päässä vähintäänkin.Ja aidatulla pihalla.Ei auta vaikka myisi koiran ok.taloon,nykyään on niin pienet tontit joillakin,etteivät eroa edes rivareista.


      • 2 koiran omistaja
        uskoakkoostajaa kirjoitti:

        En usko että vika on pelkästään kasvattajissakaan.Nykyään monet halajavat laumiksen omistajaksi,sen vahtiviettisyyden takia.Eivät tosin tiedä roduista,ja eivät ymmärrä miten vaarallinen sellainen voi olla vääränlaisessa paikassa vääränlaisella ihmisellä.Kyllä niitä kerrostaloistakin valitettavasti löytyy,vaikka on totaalisen väärä paikka laumanvartijalle.
        Jotkut luulevat että sosialistamalla ja kouluttamalla,vahtivietti vähenee tai häviää.

        Laumanvartijan paikka on maaseudulla,jossa naapurit puolenkilometrin päässä vähintäänkin.Ja aidatulla pihalla.Ei auta vaikka myisi koiran ok.taloon,nykyään on niin pienet tontit joillakin,etteivät eroa edes rivareista.

        kasvattajille raha merkitsee, jos pennuttaa niin pennuista on pakko päästä eroon.

        Itse ihmettelen sitä, miksi omakoti/kerrostalossa asuva ihminen ottaa tuollaisen niinsanotusti haukku ongelmaisen koiran, istumaan päivät pitkät häkissä. Ei harrasta sen kanssa mitään.

        Mitä se siellä häkissä vartioi, yksinään kun omistajat ovat poissa kotoa...sitä häkkiään vai mitä?

        Eihän tuollaisen koiran paikka ole häkissä räksöttämässä jos kerran sen luonnollinen taipumus on vaikka suojella laumaansa (lampaita, lehmiä ym)

        Olen itse ollut tekemisissä tuollainen pyreneittenkoiran vai mikä pyrre lienee kanssa ja pidän sitä äärettömän tyhmänä eläimenä (olen tavannut sen ilmeisesti väärässä elementissä, en vapaana karjalaumaa paimentamassa)
        Koira ei osannut tulla luokse, istua, kulkea remmissä, sitä ei voinut pitää hetkeäkään vapaana, ei siis pysy pihassa. se ei osannut mitään mitä yleensä normaali koirat osaa.

        Jos vahtikoiran haluaa niin siihen on mielestäni sopivampiakin rotuja tarjolla.


      • realiteetti
        2 koiran omistaja kirjoitti:

        kasvattajille raha merkitsee, jos pennuttaa niin pennuista on pakko päästä eroon.

        Itse ihmettelen sitä, miksi omakoti/kerrostalossa asuva ihminen ottaa tuollaisen niinsanotusti haukku ongelmaisen koiran, istumaan päivät pitkät häkissä. Ei harrasta sen kanssa mitään.

        Mitä se siellä häkissä vartioi, yksinään kun omistajat ovat poissa kotoa...sitä häkkiään vai mitä?

        Eihän tuollaisen koiran paikka ole häkissä räksöttämässä jos kerran sen luonnollinen taipumus on vaikka suojella laumaansa (lampaita, lehmiä ym)

        Olen itse ollut tekemisissä tuollainen pyreneittenkoiran vai mikä pyrre lienee kanssa ja pidän sitä äärettömän tyhmänä eläimenä (olen tavannut sen ilmeisesti väärässä elementissä, en vapaana karjalaumaa paimentamassa)
        Koira ei osannut tulla luokse, istua, kulkea remmissä, sitä ei voinut pitää hetkeäkään vapaana, ei siis pysy pihassa. se ei osannut mitään mitä yleensä normaali koirat osaa.

        Jos vahtikoiran haluaa niin siihen on mielestäni sopivampiakin rotuja tarjolla.

        Laumanvartija on jalostettu vartiooimaan laumaansa.Joten siltä ei miellyttämishalua ja palvelualttiutta löydy ,esim.sakemannin tasoisesti.
        Tietämättömät ja erikoisuuden tavoittelijat ottavat niitä vääriin paikkoihin,ei välttämättä kasvattajalla ole edes tietoa millaiseen ympäristöön koira on menossa.Nykyäänhän ostotilanteessa kasvattajat jopa kysyvät henkilöllisyys papereita,koska osa ostajista esiintyy vilpillisesti väärällä nimellä.Varmasti on myös niitä jotka huijaavat kasvattajaa elinolosuhteista kertoessaa yms.

        Ja mitä tekee oikeasti vahtikoiralla?
        Koira ei saa kuitenkaan missään tilanteessa purra/hyökätä kenenkään ihmisen kimppuun,jos niin käy kaiken maksaa omistaja,vaikka olisikin se vieras omistajan alueella luvatta.Niin se vaan menee,ihan turha siis joidenkin uhota niillä hyvillä vahtikoirilla.Mielummin huolehtisi siitä että vakuutukset korvaavat mahdolliset vahingonkorvaukset ja leikkaukset yms,jos niin ikävästi sen "hyvän" vahdin kanssa käy.


      • dgsyeyuhckeocjle
        2 koiran omistaja kirjoitti:

        kasvattajille raha merkitsee, jos pennuttaa niin pennuista on pakko päästä eroon.

        Itse ihmettelen sitä, miksi omakoti/kerrostalossa asuva ihminen ottaa tuollaisen niinsanotusti haukku ongelmaisen koiran, istumaan päivät pitkät häkissä. Ei harrasta sen kanssa mitään.

        Mitä se siellä häkissä vartioi, yksinään kun omistajat ovat poissa kotoa...sitä häkkiään vai mitä?

        Eihän tuollaisen koiran paikka ole häkissä räksöttämässä jos kerran sen luonnollinen taipumus on vaikka suojella laumaansa (lampaita, lehmiä ym)

        Olen itse ollut tekemisissä tuollainen pyreneittenkoiran vai mikä pyrre lienee kanssa ja pidän sitä äärettömän tyhmänä eläimenä (olen tavannut sen ilmeisesti väärässä elementissä, en vapaana karjalaumaa paimentamassa)
        Koira ei osannut tulla luokse, istua, kulkea remmissä, sitä ei voinut pitää hetkeäkään vapaana, ei siis pysy pihassa. se ei osannut mitään mitä yleensä normaali koirat osaa.

        Jos vahtikoiran haluaa niin siihen on mielestäni sopivampiakin rotuja tarjolla.

        Kyllä laumanvartija nuo asiat oppii,jos sille ne opetetaan oikealla tavalla.Koulutuksesta on tietoa eri laumanvartija sivustoilla.
        Eihän niitä taitoja ole valmiina missään muussakaan koirassa,ei edes normaalimmissa koirissa.

        Vapaaksipäästessään lähtee tarkastuskierrokselle reviirillään,jonka kokoa omistaja ei tiedä ,ellei ole aidannut aluetta.


      • pyrren naapuri
        naapuri6 kirjoitti:

        Yhtenäistä haukkua neljä tuntia. Mikä, laumisex, mielestäsi on pitkäaikaista, jos tuo on pientä haukkua? Mitä jos joku vinguttaisi moottorisahaa päivittäin pensasaidan takana 8-12?

        Nämä laumanvartijakoirat ovat varmasti elementissään suomalaisen tain muunmaalaisen maatilan pihapiirissä, etenkin jos alueella liikkuu suurpetoja, tai karjalauman mukana vahtihommissa laitumenlla.
        Tiheästi asutulla omakotialueella tai taajamassa häkissä surullinen näky.

        olen nyt tänään katsonut kellosta aikaa montako tuntii, naapurin pyrre on haukkunut häkissään, kuuluu nääs hyvin sisälle asti, vaikka onkin vähän matkan päässä.
        6 tuntii15 minuuttia. Välillä toki pitää pieniä muutaman minuutin haukkumattomia hetkiä.

        Onko tuo nyt normaalia vahtimis haukkua?

        Todellakin ymmärrän naapureita jos hihat palaa, heiltä jotka asuvat vielä lähempänä koiraa.


      • ijfiwjfk
        2 koiran omistaja kirjoitti:

        kasvattajille raha merkitsee, jos pennuttaa niin pennuista on pakko päästä eroon.

        Itse ihmettelen sitä, miksi omakoti/kerrostalossa asuva ihminen ottaa tuollaisen niinsanotusti haukku ongelmaisen koiran, istumaan päivät pitkät häkissä. Ei harrasta sen kanssa mitään.

        Mitä se siellä häkissä vartioi, yksinään kun omistajat ovat poissa kotoa...sitä häkkiään vai mitä?

        Eihän tuollaisen koiran paikka ole häkissä räksöttämässä jos kerran sen luonnollinen taipumus on vaikka suojella laumaansa (lampaita, lehmiä ym)

        Olen itse ollut tekemisissä tuollainen pyreneittenkoiran vai mikä pyrre lienee kanssa ja pidän sitä äärettömän tyhmänä eläimenä (olen tavannut sen ilmeisesti väärässä elementissä, en vapaana karjalaumaa paimentamassa)
        Koira ei osannut tulla luokse, istua, kulkea remmissä, sitä ei voinut pitää hetkeäkään vapaana, ei siis pysy pihassa. se ei osannut mitään mitä yleensä normaali koirat osaa.

        Jos vahtikoiran haluaa niin siihen on mielestäni sopivampiakin rotuja tarjolla.

        Meillä on täällä keravalla kerrostalosa kaksi Pyreneittenkoiraa. En tiedä miten paljon haukkuvat kun ovat päivisin yksin (kaksin) kotona kun eivät asu tässä samassa talossa, mutta aina kun kuljen oman koirani kanssa kyseisen paikan ohi missä ne asuu, niin alkaa sisällä hirveä haukkuminen. Kun mun koira oli 3kk vanha niin ne juoksi isäntää hihnassa perässä vetäen suoraan mun pennun kimppuun. Onneksi eivät ehtineet purra kun sain vetästy pennun sieltä niitten jaloista pois, ja pyrrien isäntä sai jotenkin pidettyy koiransa kiinni. Ne on vasta vajaa 2 vuotiaita, en tiedä kasvaako ne enään (ovat jo nyt todella isoja), mut kovia ne on ärisemään kaikille ohikulkijoille. En ymmärrä mitä järkee on ottaa kerrostaloon tollasia jättikoiria...
        Musta on vähän pelottavaa kun se pienimies yksin tai sen vaimo, kulettaa niitä kahta isoa koiraa ulkona, kun ei niistä kumpikaan mahda koirille mitään jos ne lähtee ryntäämään johonkin. Mä kierrän ne kaukaa aina jos vilaukseltakin nään et ovat yhtäaikaa ulkona.


    • Me ei häiritä muita

      Niinp niin voi paska sanon minä. Itsellä pari haukkuherkkää elukkaa ja ei se kivaa ole jos koko ajan haukutaan. Sano, että opettavat olemaan haukkumatta ja jos ei onnistu pistävät sisälle päiväksi. Itse pidän huolta, että omani eivät ole ilman valvontaa ulkona räkskymässä. Ostinpa sitruunapannankin ja auttoi todella paljon. Ei kenenkään pidä kuunnella jatkuvaa haukkua. Itsekin pidän puutarha ja pihahommista ja en todellakaan jaksaisi kuunnella aamusta iltaan jatkuvaa huutoa. Kyllä naapureiden pitää saada olla pihallaan rauhassa vaikka grillaten vieraidaiden kera. Laumanvartija voi olla hyvinkin vaarallinen vieraalle, että älä lähesty ihan noin vain. Koira ei kumminkaan saisi olla agresiivinen eli käydä kiinni omistajan läsnäollessa. En kyllä ymmärrä näitä, jotka ottavat laumiksia tavalliseen ok-taloon, jossa naapureita lähellä. Maatilan eläimiä niiden kuuluisi vartioida ja sielläkin pitää olla varoituskyltit laumareista. Maailmalla niitä on vartioimassa etenkin lammaslaumoja ja paimenkoiria jotteivat karhut ja sudet häiritse. Siellä kumminkin tajutaan koiran vaarallisuus ja joka puolella rajoja on varoitukset koirista ettei eksy vahingossa niiden alueelle, koska silloin pääsee hengestään. Meillä nää laumarit on nykyään perhekoirina mitä ne eivät todellakaan ole. Se on vaan niin söpö ja ihanan pörrönen pienenä. Ilmoita naapurillesi, että se jatkuva haukkuminen PITÄÄ loppua. Tehkööt mitä vaan, mutta ei muiden tarvitse sietää jatkuvaa meluamista.

    • Viihdynkotona

      Tämä se on niin suomalaista. Olen viimeiset 15 vuotta kuunnellut koiran haukuntaa naapurissani, niin kotisuomessa kuin ulkomailla. Ja ajatellut, etten välitä siitä. Kun se lakkaa ärsyttämästä, se ei haittaa yhtään. Ihan oma päätös. Yöllisestä ulvomisesta häiriinnyimme ja pyysimme naapuria pitämään koiran yöt sisällä. Minkä hän tekikin.
      Mutta suomalainen se uhoaa, että hänellä on oikeus äänettömään asuinympäristöön, vaikka virittää kotinsa toisen naapuriin.
      Minusta pikkumaista.

      • ihme narinaa

        Niin taivahan totta. Kun käy muuallakin kuin siinä omassa pikkukylässä, oppii arvostamaan erilaisuutta ja erilaista tapaa elää. Äänet kuuluvat elämään. Joku menee pähkinöiksi mopoista, pikkukakaroista, tupakoitsijoista, homopareista, koiranhaukunnasta, mutta kun ei ota pulttia joka asiasta ja vaadi muita elämään sen oman pienen elämän tahtiin, pärjätään kaikki paremmin.

        Koiran haukunta on edelleen luonnollista. Piti siitä tai ei.Se saa haukkua päiväsaikaan ja omalla pihalla taapastella. Ihan samalla lailla kuin se naapuri grillaa savut toisen puolelle, sirkkelöi tai huudattaa radiota. Klo 22 alkaa hiljaisuus ja silloin niin moottorisahat , kakarat, koirat kuin radiotkin on suljettava.


    • Caucasian

      Niin omituiselta kuin se kuulostaakin, kannattaa tutustua po. koiraan. Naapurit saisivat antaa sen tulla nuuhkimaan nurkkia, jutella sille, antaa muutaman kerran herkkupalaa. Sitten kun koira on oppinut, että naapurissa asuu mukavaa porukkaa, se ei enää näitä, -tuttuja ihmisiä,- hauku. Voit puuhata omiasi ja koira puuhailee omiaan. Häkissä (aitauksessa?) pitää olla koiralle virikkeitä.

    • tiifi love 4 ewer

      kuikoha moni oikeesti tiietää näihin vastanneista millane oira tiffi on? mä epäile et se ie mahdu 5 sormeen.. meillä on kotona 4 tiffiä ja ne haukkuu naapureille se kuuluu tohon rotuun vahtia reviiriä myös sisätä että ulkoa...

    • Bullmastiffi

      Mastiffi tosiaan on usein hieman varauksellinen vieraita kohtaan ja vahtii kovasti, muuten kyllä oikealla kasvatuksella erittäin ystävällinen. Se tutustuminen siihen koiraan todennäköisesti auttaa siihen haukkumiseen. Toisaalta se jatkuva haukkuminen voi johtua siitä, että koira on liian pienessä aitauksessa ja kokee olonsa siksi turvattomaksi tai pitkästyneeksi. Miksi sitä koiraa ylipäätänsä pidetään ulkona häkissä? Mastiffi ei ole tarhakoira. Maatiloilla se voi olla karjanvartijana isommalla alueella vapaana, mutta silloin sillä on iso alue missä se saa liikkua. Häkki tai pieni aitaus ei minun mielestäni ole missään nimessä tuon koiran paikka, eteenkin kun se häiritsee naapureita kun vahtii koko ajan näköpiiriä. Sisällä ollessa koirakin olisi levollisempi, kun aloittaisi vahtimisen vasta kun joku tulee pihaan. Monesti ihmiset kuvittelee, että koiran voi laittaa tarhaan kun sillä tavalla pääsee itse helpommalla. Todellisuudessa kovin harvat koirat ovat tarhakoiria.

    • Laumiksen ei

      kuulu räkyttää tauotta toisin kuin esim. suomenpystykorvan. Rodunomainen laumanvartija osaa erottaa todellisen uhan kuvitellusta, eikä niiden kuulu haukkua esimerkiksi naapureita.

      Ei ketään voida vaatia kuuntelemaan räkytystä tauotta. Kysele asiasta rotuyhdistykseltä. Poliisiin yhteys tarvittaessa.

    • maremma

      Kyllä vaikuttaa siltä, että mastiffi on turhautunut. Se tarvitsisi ehdottomasti hyvin aidatun ja ison pihan vartioitavakseen vapaana, kun kotiväki on kotona. Pelkällä hihnaulkoilutuksella ja tarhassa ololla koira stressaantuu. Ja kun kotiväki on poissa kotoa, niin koiran voi pitää sisällä. Näin meillä toimitaan kahden laumiksen kanssa, enkä usko niistä aiheutuvan kovinkaan paljon harmia naapureillemme. Mutta miten nämä sitten saisi kirjoittajan naapurin tajuamaan, onkin eri asia. Alkuperäinen kirjoittaja vaikuttaa kuitenkin fiksulta ihmiseltä, joten kehottaisin vielä keskustelemaan koiran omistajien kanssa. Ymmärrän oikein hyvin, että koiran jatkuva louskutus on todella raivostuttavaa.

      • pyreeestiffi

        siis..huhhuh..vai et turhautunut...? ostin ekan pystiffin ja tiesin rodun luonteen . kappas kun avasin jonkun ihme sivun niin siel luki"jos et siedä turhaa räksytystä ja jatkuvaa volinaa..älä hanki pyreneittenmastiffia!". olin sanaton. en tod siedä,eikä täm' enää sitä tee koska olen kieltänyt kaikin keinoin. en tiedä mitä yksin keksiivät mutta yhtään ei turhia hauku,vaikka niin sanottiin. ihanan koira kertakaikkijaan.


    • Hanki elämä

      Ei taida olla eläkkeellä muuta tekemistä kuin kytätä naapurin menoja?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      18
      1505
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1305
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1212
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1102
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1036
    6. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      10
      1026
    7. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1025
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      999
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      991
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      980
    Aihe