Elämän Leipää: HUHTIKUUN 26 PÄIVÄNÄ

C.O.Rosenius:

Sana tälle päivälle.
Kylpenyt ei tarvitse muuta, kuin että hänen jalkansa pestään, ja niin hän on kokonaan puhdas; ja te olette puhtaat, ette kuitenkaan kaikki. Joh. 13:10.

Näillä sanoilla on tavallisesti käsitetty kastetta. Toiset taas ymmärtävät sen tarkoittavan pesoa uskon kautta Karitsan veressä. Mutta sehän onkin sama asia. Sillä meidät pestään Karitsan veressä ensi kerran kasteessa. Se tapahtuu aina sekä kasteen että uskon kautta, niin kuin Kristuksen ruumiin syöminen tapahtuu sekä sakramentissa että sen ulkopuolella uskon kautta.

Tässä puhutaan hengellisestä »pesosta», hengellisestä »puhtaudesta», koska Herra sanoo: »ette kuitenkaan kaikki», sillä hän tiesi kavaltajansa. Juudas oli ainoa opetuslapsista, joka ei ollut puhdas. Tämä tuli yhä selvemmäksi Jeesuksen sanoessa vielä samana iltana: »Te olette jo puhtaat sen sanan tähden, jonka olen teille puhunut.» Tämä tarkoittaa uskoa, joka käsittää hänen puheensa eli sanansa, sillä ilman uskoa ei kukaan tule puhtaaksi sanan kautta. Ja tämä usko, sekä kaikki se, joka uskoa seuraa, puuttui Juudaalta.

Mutta meidän piti tutkia Kristuksen sanoja. Hän sanoo: »Kylpenyt ei tarvitse muuta, kuin että hänen jalkansa pestään, ja niin hän on kokonaan puhdas, ja te olette puhtaat.» Näin sanoo hän, joka kaikkinäkevällä silmällään näki kaiken opetuslapsissa jäljellä olevan heikkouden, jota hän niin usein sai nuhdella. Tämän hän sanoo samoille opetuslapsille, jotka vielä sen päivän iltana niin raukkamaisesti tekivät syntiä, ja joiden heikkouden hän tiesi, jopa sanoi heille etukäteen, niihin lankeemukseen he vielä samana iltana joutuisivat.

Mutta Jumalan silmäin edessä onkin toinen puhtaus kuin tuo kurja, meissä asuva puhtaus. Huomaatko, mikä meille hankittu puhtaus on, mitä Kristuksen vanhurskaus, uskon vanhurskaus on, se vanhurskaus, joka ilman lain töitä on julistettu? Tämä vanhurskaus ja puhtaus, vaikka meille näkymätön, ei ole uni eikä mielikuvituksen tuote, ei pelkkiä sanoja ja luulottelua, vaan se on Jumalan edessä todellisuus ja suuri totuus.

Kristus, joka viimeisenä päivänä tuomitsee kaikki, näkee puhtautta siellä, niissä kaikki ihmiset näkevät pelkkää saastaisuutta. Hän sanoo heikoille opetuslapsilleen: Te olette puhtaat, te, jotka seisotte tässä edessäni. Te olette kokonaan puhtaat jokainen, joka pesty on, joka uskoo ja kastetaan, hän Jumalan edessä, Jumalan tuomiossa kokonaan puhdas vaikka jalat (s.o. vaellus, meidän alempi, maallinen vanhurskautemme) usein tulevat saastaisiksi ja tarvitsevat eri pesonsa, tarvitsevat puhdistusta jokapäiväisessä parannuksen teossa ja uskossa.

4

62

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • O:Peltola

      Mutta kaikesta tästä vajavuudesta ja puutteellisuudesta huolimatta sanoo Kristus sittenkin, että he ovat kokonaan puhtaat. Opi vihdoinkin ymmärtämään Kristuksen sovitustyön ja hänen meille hankkiman vanhurskauden vakavuus. Ei se Jumalan edessä ole vähäpätöistä, tuhkaa silmissämme ja turhuutta, niin kuin se meidän sokeissa järjen silmissämme näyttää olevan.

      Opi myös apostolin sanojen totuus, kun hän puhuessaan Kristuksesta ja seurakunnasta sanoo, ettei Kristus ole ainoastaan puhdistanut sitä veden pesossa sanan kautta, vaan hän on sen vielä kihlannut morsiamekseen. Luther sanoo: »Se joka ei tahdo tunnustaa olevansa pyhä ja vanhurskas, vaan yhä valittaa olevansa viheliäinen syntinen, hän käyttäytyy Kristuksessa niin, kuin jos hän tahtoisi sanoa: minä en usko Kristuksen kuolleen minun edestäni, en usko olevani kastettu, usko Kristuksen veren puhdistaneen minua, en usko sen voivan minua puhdistaa. Minä en usko ainoatakaan sanaa siitä, mitä Raamattu todistaa Kristuksesta.»

      Sillä Kristushan on totisesti verellänsä pois ottanut kaikkien meidän syntimme. Eikä vain niin, vaan hän on poisotettuaan synnin velan ja rangaistuksen, vielä ansainnut ja lahjoittanut meille oman täydellisen vanhurskautensa ja kasteessa pukenut meidät autuuden pukuun. Paitsi että hän on tehnyt meidät synnittömiksi, niin hän on myös tehnyt meidät vanhurskaiksi ja pyhiksi Jumalan edessä.

      Synnin tilalle, hän on pannut vanhurskauden, jotta me Jumalan edessä olisimme ilman syntiä ja sitä paitsi olemme vielä vanhurskaatkin, ja sehän on vielä korkeampi autuuden aste. Monissa paikoin Raamattua on ihanasti kuvattu, miten Kristus veripuvullaan on ansainnut meille vanhurskauden valkean vaatteen. Ilm. 19 luvussa kuvataan Jumalan Poika istumassa valkoisen hevosen selässä ja puettuna vereen kastettuun viittaan. Taivaan sotajoukot seuraavat häntä. He ratsastavat myös valkoisilla hevosilla, mutta heidän pukunsa ei ole verenkarvainen vaan he ovat puetut valkoiseen ja puhtaaseen aivinaan. He seuraavat päällikköänsä murheen laaksoon kaikenlaiseen sotaan ja murheeseen. Puhdas, loistava aivina on pyhien vanhurskaus, (8 säk.) jonka he ovat peson kautta autuuden ruhtinaansa, Jeesuksen Kristuksen, veressä saaneet. »Kiitetty olkoon Jumala, joka meille on antanut voiton Jeesuksen Kristuksen kautta!»

    • ----

      Sopivaa tekstiä tänäänkin.

    • Tälle srk:lle

      Uutena menee tämäkin ketju vallan.

    • ---

      Kukaan ei muista enää.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      174
      3184
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2131
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      2054
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1905
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      70
      1588
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1351
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1247
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1241
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1207
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1188
    Aihe