Chambonin (joustopiuhojen) käyttö

apuja tänne!

Rupesin juuri ratsastamaan hevosta, jota ei ole oikein liikuteltu hirveästi sitten viime kesän. Omistaja haluaisi parantaa hevosen liikkuvuutta, kasvattaa lihaksistoa ja opettaa myös uusia juttuja kuten väistöt, avot-sulut ja laukanvaihdot. Hevonen kulkee hyvin jäykästi pää ylhäällä ratsastaessa, enkä ole saanut oikein tulosta pelkällä työskentelyllä ilman apuohjia. Nyt hepan omistaja oli ostanut chambonit, joista muuten löytyy tosi vähän tietoa netistä (jos joku tietää hyviä sivuja, niin linkatkaa mulle!).

Kokeilin laittaa niitä viimeksi alkulämmittelyn jälkeen, mutta ne oli niin tiukat että hevoselle tuli vetopaniikinomainen paniikki, se riuhtoi päätä ja meinasi hypätä pystyyn. En usko että niiden pitäisi ihan niin kireät olla. Haluaisin siis vain ohjata hevosen päätä rennommaksi alas, en todellakaan pakottaa sitä kulkemaan turpa ryntäissä!

Mitä mun pitäisi tehdä :D

3

135

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Eikö kukaan siis neuvonut miten niitä kuuluu käyttää? Apuohjat ovat hyvät käytössä jos tietää miten niiden kanssa pelataan, mutta ellei itsellä ole kokemusta, niitä ei pidä mennä laittamaan ilman osaavaa opastusta. En tiedä onko sinulla kokemusta niistä, mutta ainakin kertomasi antaa ymmärtää, ettei ole, ainakaan tarpeeksi.

      Näkemättä on hyvin vaikea sanoa mitään varmaa, mutta ellei sinulla ole ketään auttamassa apuohjien kanssa, niin ihan ensimmäisenä löysää niitä reilusti. Laita ne niin löysälle kuin saat; niitähän pystyy säätelemään selästä käsinkin, ja kiristele sitten sen mukaan kuin tuntuu tarpeelliselta. Jos ne ovat jo niin löysät kuin mahdollista ja silti tiukalla tai edes tuntumalla silloinkin kun hevosen pää on normaalilla korkeudella, ne ovat liian lyhyet, ja silloin on syytä hankkia pidemmät.

      Tuossa teidän tilanteessa sanoisin, että apuohjia ei kannata kiristää enempää kuin sen verran, että ne ovat kevyellä tuntumalla silloin kun hevosen pää on niin korkealla kuin mihin se nyt sen nostaakin. Silloin ne ohjaavat hevosen päätä alaspäin ilman suoranaista pakotetta, mutta sallivat sen nostaa päätään mihin se on tottunut. Silloin se ei säikähdä. Jos sitten tuntuu ettei niistä ole mitään apua, niin niitä voi kiristää esim kämmenen leveyden verran kerrallaan jos hevonen pysyy rauhallisena. Jos se hermostuu, löysää hiukan.

      Toinen keino, mikä meillä osoittautui hyväksi, oli laittaa apuohjat kiinni satulan sivuille eikä mahan alle. Silloin hevosella on tavallaan johtava ohjastuntuma mikä myös auttaa sitä painamaan päätään alas. Se myös sallii hevosen liikuttaa päätään vapaammin ylös alas, jolloin apuohjaa voi pitää hivenen (!) tiukemmalla. Niidenhän kuuluukin olla tuntumalla vain hevosen nostaessa päätään, ja ne saavat roikkua löysällä sen laskiessa päänsä alas. Samaan tapaan kuin martingalitkin.

      Apuohjat eivät kuitenkaan ole mikään pikaratkaisu. Yksi kerta ei riitä eikä vielä kaksikaan, vaan se vie aikaa kuten minkä tahansa asian kouluttaminen. Kauanko niitä sitten tarvitsee, riippuu hevosen oppimiskyvystä ja siitä, miten hyvin ja kärsivällisesti ratsastaja(t) jaksaa opettaa.

      • aloittaja______

        Olen ratsastanut n.14 vuotta, joista 7-8 vuotta remonttihevosia, välillä jopa ihan palkan kanssa. Olen nähnyt vaikka minkämoista apuohjaa ja piuhaa, mutta ne ovat aina olleet sopivia hevosille - en ole siis ikinä joutunut tilanteeseen missä apuohjat olisivat näin epäsopivat. Jätin ne siis kokonaan pois, kun tajusin etten saa niitä edes kiinni siten ettei hevonen olisi jo riuhtonut päätään.

        Kyseessä isokokoinen ja pitkäkaulainen hepo, chambonit olivat pisimmällä mahdollisella. Olen joskus kuullut piuhojen "venyttämisestä" ja että ne ovat uutuudenjäykkiä, mutta en tiedä keinoja millä niitä venyttää koska en tosiaan halua laittaa niitä tälle hevoselle.

        En oikein perusta satulavyöhön kiinnitetyistä piuhoista, eikä tällä hevosella ole edes lenksua apuohjille satulavyössä.

        Olemme asettaneet tavoitteeksi 1,5-2,5 vuotta, jolloin hevosen pitäisi siis olla "valmis" omistajalleen. En siis todellakaan etsi mitään taikaratkaisuja. Olisi vain kiva harkata hevosen selkälihaksia joskus tasaisellakin.


    • Ahaa. Sinulla on sitten kokemusta melkolaillakin enemmän kuin mitä alkuteksti antoi ymmärtää. Pakko myöntää etten minäkään ole koskaan joutunut tilanteeseen ettei apuohjissa riitä pituus. Hankala tilanne ellei pidempiä ole olemassa. Minä yrittäisin venyttää niitä virittämällä ne vaikka seinästä tai tolpasta toiseen kuin pyykinarun. Jos ne venyttäisi siihen niin pitkäksi kuin mahdollista ja jättäisi siihen muutamaksikin päiväksi, niiden luulisi antavan periksi ainakin jonkin verran.

      En myöskään ole nähnyt millään hevosella satulassa erillisiä lenksuja piuhoja varten, vaan ne on aina laitettu suoraan vyöhön. Ei kai ole sattunut kohdalle...

      Kaksi kysymystä: Paljonko niihin apuohjiin tarvitsisi lisäpituutta? Ja onko olemassa jokin erityinen syy siihen ettet halua kiinnittää apuohjia suoraan satulavyöhön, vai tuntuuko siltä, että ne esim hiertävät jos niin tekee? Tuumailen tässä vain, että olisiko niihin mahdollista järjestää lisäpituutta jonkinlaisella jatkopätkällä? Se ratkaisisi pituuspulman, mutta kiinnityspuoli olisi edelleen hankala. Tulee mieleen vikellysvyö jos sellainen sattuisi olemaan käytettävässä. Niissä olisi lenksut sivuilla apuohjia varten...

      Oletko kokeillut puomityöskentelyä? Paljon puomeja hujan hajan pitkin kenttää epämääräiseen järjestykseen. Kaarevia uria niiden yli ja ympäri. Kun hevonen nostaa päänsä, ohjaa se puomeille niin että sen on pakko laskea nenänsä alas nähdäkseen minne asettelee kavionsa. En ole koskaan kokeillut saada hevosen päätä alas pelkästää puomien avulla, mutta lisäharjoituksena on toiminut hienosti, joten jos hyvin käy, se voisi toimia sellaisenaankin etkä välttämättä tarvitsisikaan apuohjia. Sitä voisi kokeilla, ellet ole jo kokeillut.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1605
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      16
      1439
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1348
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      31
      1334
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      37
      1275
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      15
      1218
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1116
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1116
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1104
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1082
    Aihe