Millainen on auringossa palanut iho?

palanut(ko)?

Tarkoittaako että iho on palanut auringossa vain jos se kesii?
Entä jos on kipeä tai kirvelevä?

Mulla on rinnus punertava mutta ei yhtään kipeä ym. Olenko siis palanut?
Vai onko vain sellaista normaalia punerrusta joka muuttuu rusketukseksi?
Tää on mulla ihan normaalia...eli palanko siis lähes aina?


Ihoni on koko elämäni aikana kesinyt vain korvista ja hiusrajasta. Kesiikö iho suomalaisilla helposti?

14

3082

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Älkää grillatko ihoa

      Kun iho punoittaa, se on jo palanut ja siinä vaiheessa aurinkosuojien laitto on jo myöhäistä.

      Jos iho kirvelee tai polttelee, se on palanut pahasti.

      Fakta 1: Suojavoiteessa pitää olla minimissään suojakerroin 15, sen alle olevia tuotteita ei kannata ostaa.

      Fakta 2: Aurinkosuojavoidetta pannaan riittävän paljon. Eilen oli radiossa ruotsalainen asiantuntija, jonka mukaan ihmiset tyypillisesti panevat aurinkorasvaa VAIN PUOLET tarvittavasta määrästä.

      Fakta 3: Suojavoidetta ei panna auringossa makoillessa, vaan iho voidellaan sillä noin 20 minuuttia ENNEN ulos lähtöä, jotta se ehtii imeytyä ja siitä on muutakin hyötyä kuin sen mekaaninen auringonsäteiden pois heijastaminen iholta.

      Kesiminen johtuu ihon uusiutumisesta eikä auringosta.

      • öxpde

        Iho kesii koska se on palanut niin pahasti AURINGOSSA


      • .........
        öxpde kirjoitti:

        Iho kesii koska se on palanut niin pahasti AURINGOSSA

        Jos iho kärähtää varsinkin rakkuloille, niin kyllähän pintakerros silloin "kesii" pois viimeistään, kun rakkulat ovat parantuneet ja uusi iho valmis niiden alla.


    • asdfgh f

      Ja muistakaa että vain UVB-säteet polttavat ihoa, UVA-säteet eivät polta vaan vaurioittavat ihoa ilman näkyvää merkkiä.

      Aurinkovoiteessa oleva merkintä sk20 yms. kertoo vain suojasta B-säteitä vastaan, pitää erikseen selvittää että se suojaa myös noita salakavalampia A-säteitä vastaan, siinä pitäisi siis lukea erikseen UVA-suoja.

      Aurinkovoiteet suojaavat kuitenkin vain sen mukaan kun niitä käytät, eikä edes kaikkia ihosyöpiä vastaan jos oleskelet auringossa paljon. Siksipä fiksuinta on suojata myös vaatteilla, oleskelemalla varjossa ja olemalla pois keskipäivän auringosta.

      Ihmettelen kuinka joka vuosi ensimmäisten kesähelteiden alkaessa aina näkee pahasti palaneita ihmisiä, ja pahinta on kun näkee pieniä lapsia, joita näiden vanhemmat ei ole suojanneet. Tiedosta ja teknologiasta kun ei nykyään ole puutetta - näköjään ongelmana on vain asennevamma.

    • vesirakkuloilla

      Ai millainenko? Mites olis punoitus ja vähän myöhemmin vesirakkulat ja tuskallinen kirvely ja kipu yötä päivää, lievemmin palaneissa kohdissa punoitusta ja polttelua. Näin mulle tapahtui, kun lukioikäisenä nukahdin aurinkoon. Jos olisin heittänyt kiehuvaa vettä ylävartalolleni, se olisi ollut vähemmän vakavaa, vaikka palovammat vakavia ovatkin. Kiehuva vesi tekee palovammansa, mutta ei jää ihon muistiin syövän aiheena kuten auringon uv-säteily.

      En ota aurinkoa. Suojaudun pitkähihaisilla vaatteilla.

    • h3lvetin kurjaa

      Lauantaina pesin ja vahasin auton, pilviäkin näkyi taivaalla mutta siitä huolimatta käsivarret paloivat olkapäästä asti, niska, naama ja jaloistakin osa.

      Pahiten taisi kärähtää olkapäiltä ja selän puolelta yläosa, varsinkin vasen olkapää kirvelee ja suoraan sanoen koskee. Esim. nukkumisesta selällään ei tule mitään kun vuoteen kosketus sattuu niin paljon.

      Kosteusvoiteella olen yrittänyt lievittää mutta ei sekään paljon auta.

      Ei kyllä paljon huvita ulkoilla suomen kesässä, jos ei sada vettä niin sitten paistuu karrelle auringossa tai paarmat, itikat jne. harminkappaleet kiusaavat.

      • h3lvetin kurjaa

        Nyt on kivaa, palaneelta alueelta irtoilee suuria paloja ohutta ihon pintakalvoa ihan vetämällä kuin jotain tarramuovia irrottelisi :P


      • vesirakkuloilla
        h3lvetin kurjaa kirjoitti:

        Nyt on kivaa, palaneelta alueelta irtoilee suuria paloja ohutta ihon pintakalvoa ihan vetämällä kuin jotain tarramuovia irrottelisi :P

        Sama juttu oli minulla. Suihkuttelin iholle (tai rakkuloille) pahimman kivun aikana pakastimessa jäähdyttämääni vettä. Ei sekään kyllä pahemmin auttanut. Sitten lopuksi alkoi ohutta kalvomaista ihoa todellakin irrota isoina riekaleina, sitä sitten vetelin irti kuin jotain tuorekelmua!

        Sen koommin en ole aurinkoa ottanut ja muutenkin suojaan ihoni.


    • suomalaineniho

      Itse palan todella herkästi alkukesästä, yleensä aina jokin paikka jää rasvaamatta aurinkorasvalla ja heti on helakan punaisena, kuumottaa ja saattaa vaatteet tai lakanat koskea, koskaan en kuitenkaan niin pahasti ole palanut, että iho olisi kuoriutunut pois.. Eli siis oman käsitykseni mukaan jos iho punoittaa auringonoton jälkeen, se on silloin palanut!

    • ......

      Ihoni palaa herkästi auringossa - jo 15 minuuttia ilman suojavoidetta on liikaa. Tänä kesänä jouduin vielä ottamaan lääkettä, joka herkistää ihon auringolle. Olen kuitenkin onnistunut välttelemään aurinkoa sen verran etten ole palanut niin kuin yleensä tapahtuu. Iho on punainen (ollut sitä jo viikon) mutta ei kirvele. Kyllä se tästä tasaantuu, kun lääkkeen vaikutus lakkaa. Olen rasvaillut ihoa ahkerasti.

    • Mujer latina

      Haha entä sellanen kirvely joka katoaa päivässä ja ei palamisen merkkejä van iho on ruskettunu tosi paljon en pala ja en usko et tämä johtuu palamisesta ihoni ei oo vaaleasta päästä. Tiedän että tummempiki iho voi palaa olen nähnyt salilla sellasia . Uskaltaako tässä nyt sit enää itteensä rannallekaan lapsen kanssa raahata. Koska lapsi viihtyy vedessä ja sen äärellähän yleensä sa ahyvinb aurinkoa.

    • chocolatelover<3

      Kerran minä olin auringossa 12 tuntia ja minusta tuli neékeri!!! Varokaà aurnkoa! Pian teitä ei erota pimeässä.

    • Blondi73884

      Iho ei kipeä, vain punainen nyt 2 tuntia auringon oton jälkeen. Olenko siis palanut?
      Ja palaako ihoni nyt esim seuraavana kesänä helpommin?

      En tykkäisi ottaa aurinkoa, koska ihosyöpä ja mielestäni vaalea kuulas iho on kaunis.. Mutta otan koska mulla tulee heti psoriläikät talven jälkeen...

      • jgfghdfgsdf

        Ota aurinkoa pienemmissä annoksissa, ainakin aloita hyvin lyhyillä ajoilla. D-vitamiinisynteesi ainakin käynnistyy jo vartilla pari kertaa viikossa käsille ja kasvoille päiväauringon aikaan.

        Iho muistaa jokaisen aurinkoannoksen. Toiset syöpätyypit kehittyvät elinikäisen aurinkorasituksen seurauksena, toisiin vaikuttaa enemmän palamisen määrät. Eli jos iho ei kestä palamatta aurinkoa, niin kannattaa psoriasiskin hoitaa muilla keinoin. Todennäköisesti iho kuitenkin vähitellen tottuu. Tuskin sinunkaan tarvitsee tunteja päivässä grillata itseäsi?

        Siksi toiseksi aurinko oikeasti vanhentaa. Kun mittarissa on 40 , niin harmittaa suruton auringonotto. Itse aion olla tämän kesän pitkähihaisessa ja lahkeisessa asussa, ja käyttää myös leveälieristä hattua. Sen verran olen ennättänyt aurinkovaurioita saada. Voiteista en tykkää, palan pitkäaikaisen ulkoilun aikana "vahingossa". Tällä vaatteilla aikaan saadulla varjolla ainakin vähennän säteilyrasitusta, tosin vaatteiden läpikin voi palaa.

        Joskus auringosta tai valosta voi saada muitakin ihoreaktioita, erilaisia valoihottumia.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      14
      1332
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1255
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      62
      1150
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1032
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      996
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      995
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      8
      974
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      962
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      961
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      960
    Aihe