Lumilinkoa vaihtamassa

mko2

Kumpi lumilinko olisi parempi, Ala-Talkkarin AT 231 vai sen samanlainen kopio, Liettuassa tehty Tempo 230, onko kellään kokemuksia? Hinnat melko samat.
Entä miten toimii yksitorvinen V-linko nuoskakelillä, esim. Optimal 235-HY. Lingottavaa ei paljon olisi, joten yksitorvisellakin homma hoituisi, mutta tukkeutuuko torvi kuinka helposti?
Minkälaisia kokemuksia Esko 2252 lingosta? Syöttölavat näyttävät aika onnettomilta...

34

22375

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kahta kokeillut

      Ei ole kokemuksia noista, mutta itse muutama vuosi sitten vaihdoin Leppään, jonka sain käytettynä sopivasti. Leppä on tiettävästi yksi parhaita suojasäällä ajamiseen. Valmistaja nykyään VaMa, löytyy netistä, myyjä kai edelleen Kesko.

    • Jussssii

      Varmasti hinta-laatu suhde paras ala-talkkarin lingossa, Meillä 2 alatalkkaria ja ei ole kuin hyvää sanottavaa, vanhempi 2001 vuoden 240 Vmalli ja menee nuoskalumikin tosihyvin läpi, Eskoa en suosittele, naapurilla on ja siitä ei kyllä mene nuoskalumi läpi kovinkaan hyvin vaan tarraa linkoon kiinni. Talkkariin 240 vielä hyvä koko eikä liian iso tai kankea käyttää pienemmänkään koneen perässä, Suosittlelen ehdottomasti alatalkkaria Vmallista ja kahdella torvella!

    • muatiaislajike

      Ei mikään noista. AT ja Esko todella pataraudasta tehtyjä peltiheikkejä, optimal yksitorvilinko on eestissä tehty eskon kopio paitsi torvella. Ei toimi ollenkaan nuoskakelissä. Kaikkia nuita on kokeilleet ja pettyneet. Eskosta ja alatalkkarista menee nuoska kyllä, mutta se kestävyys on todella heikkoa. Tempo voinee olla hitusen paksummasta tavarasta tehty, eli hieman kestävämpi, samaa mötkypaskarautaa ne on siinäkin pellit.

      Pikkulingoista joko vanha musta leppä on todella kestävästi tehty, uudemmat vamat aivan peltirihveleitä, pettymys monelle lepästä vamaan vaihtaneille... Vanhassa lepässä nuoskan meno on vaihtelevaa.

      TR 220 on kestävämpi ja paremmista materiaaleista tehty, sekä nuoskaa vetävä linko kuin nuo AT, Esko ja Optimal. Myös pikkuinen Näppä 2350 on kestävän ja nuoskanvetokykyisen lingon maineessa.

      Markettilingot on markettilinkoja, saahan niistä boonusta ja plussaa, mutta siihen ne ominaisuudetkin jäävät. Se että niitä myydään paljon, on keskusliikevetoisten myymälöiden aikaansaannosta, ei laadun tai ominaisuuksien.

      • mko2

        235 olisi leveydeltään hyvä. Mikä/kuka tuota Näppää valmistaa? Jyväsmaataloudesta kyselin Näppää, mutta sieltä tyrkytettiin vain 260 leveetä, vaikka kapeampaa kyselin. Näinköhän 235 leveetä Näppää enää valmistetaan ja missähän niiden hinnat pyöriskelee?


    • näätänmaa

      Soita suoraan 040 - 573 9609 saat tiedon saako ja mikä on talven hinta. Tekee rahalla kyllä sellaisen kun haluat, jos hieman neuvottelet.

      • mko2

        Kiitokset tiedoista.


    • Laita huki ,niin murheet muualla.

      • urakoitsija800

        Uusi merkki karhu, vielä parempi kuin huki..


      • huggisgaura
        urakoitsija800 kirjoitti:

        Uusi merkki karhu, vielä parempi kuin huki..

        Jaaha, samalla tavalla asiattomat kommentoi maanparhaaksi tuota okxa linkoa viimevuonna, mutta ei se kyllä säväyttänyt niinkuin piti, aika lailla oli takuuongelmia ja käyttö ei sujunutkaan niinkuin mainosvideolla. Kolme talvea kunhan karhusta kokemusta kertyy muutenkin kuin messualueella myyjän kommentteja täällä toistaen, niin eiköhän sitten juu uskalla sanoa onko se todella parempi mitä huki. Tokkopa kolmen vuoden päästä enää valmistavatkaan???

        Huki ei ole taajamalinko ollenkaan.


    • joomies2

      Viimetalvelta kokemuksia tuosta Esko 2252 lingosta lapasyöttö toimii aivan yhtä hyvin kuin tuo kierukkakin mutta voisi olettaa kestävän paremmin, hyvää ovat myös nuo kouruksi taivutetut heittosiivet, lisäävät lingon tehoa. Aikaisempiin eskoihin verrattuna teräkulmaa on muutettu ja en tiedä onko se pelkästään hyväksi sillä linko rupeaa tärisemään polanteen päällä jos nopeutta lisää liikaa, höyläysteho on kyllä aiempia malleja parempi. Jalasten säätö on tarkka mutta etummaiset jalakset saisivat olla edempänä tuntuu että linko on etupainoinen ja pyrkii kaatumaan jalasten yli. Kokemusta noista Eskoista on jo -70 luvulta joten voin sanoa että laatu koko ajan paranee kun lingon paino kasvaa

      • Ode751

        Tässä vähän samoja asioita pähkäillään, kuin kysymyksen asettajakin. Kiikarissa on ollut juuri tuo Esko 2252H tai toinen vaihtoehto olisi reilun tonnin halvempi Ala-Talkkarin AT231. Onko tuo Esko liian iso ja painava A83 Valtraan? 230 leveä AT tuntuu jotenkin liian kapealta, kun traktorin leveys on siinä 215.


    • aakkosvaltra

      Herrajestas hylätkää ne markettilingot, ne on vain laajaltimarkkinoitua paskaa!!!!

      Aakkonen vie nätisti tonnin painoista alennusvaihdelinkoa, mutta suoravetoiset peltiräpeltimet vie viimeisetkin voimat.

    • joomies2

      yleensä lingon paino on ogelma on syksyisin kun nykyään ei enää maa jäädy kunnolla ennen lumen tuloa ja linko höylää hiekkaa, mursketta ja mökkien pihanurmea mukaansa, jalaksetkaan eivät tahdo auttaa kun se sula maa ei kanna. Vie aikansa tienpohjan jäätyminen. Muuten paino on hyödyksi jos vain traktorin nostolaite nostaa ja etupyörät pysyvät maassa.

    • huki

      hukissa ei oo kyllä ollu ongelmia, eikä tulis tämmösiä ongelma keskusteluja ollenkaan jos ei pyykkirumpuilla yritettäis lumi/loska hommia tehdä :) selityksiä ei sitte tarvitakaan..

      • leijona 3

        laita leijona merkkinen linko on kahdella torvella on 8millin muovi levyt sisäpuolella menee soselumikin hyvin läpi


      • Ei ole tarvinnut..
        leijona 3 kirjoitti:

        laita leijona merkkinen linko on kahdella torvella on 8millin muovi levyt sisäpuolella menee soselumikin hyvin läpi

        enää laitella mitään linkoa, kun olen uuden ostanut, valmiita ovat olleet, ainoastaan yhteen Vippa linkoon piti laittaa tukijalakset hitsaamalla. Muuta laittamista ei ole uudessa lingossa ollut!


    • janezegger nuorgam

      leppävirta jv lingot aikas hyvä peli tilaus osoite jotain saamaiskylä leppävirta valmistaja Jukka Voutilainen Länsisaamaisen-tie 1262. 796 saamaiskylä sieltä ite ostin ja lumilentää

    • Lingon tarpeessa

      Sanokaas joku hyvä linko 4270 massikkaan (n.130 hp).

      • Taono

        Ei sanota.


    • Jalmari Kolu

      Riippuu mitä linkoat. Ala-Talkkari pihoihin ja pienille kyläteille. On siinä ehdoton nerokkaan lumenohjauksen myötä. Metsäteiden ja kivikoiden linkoukseen Huki tai Näppä.

    • Ahto Paine

      Juuri noin kuin edellä oleva toteaa. Näillä pikku liparehillakin, Talkkari, tempo tms. lumi lentää, mutta raakaan työhön järeämpi vehje.

    • harmaaverkku

      Osta se ala-talkkari, menee nuoskakin lumi läpi, ja suomalaista laatutyötä.

      • sata150

        Menneehän se ala-talkkariin sisään van kun pitäs saada vielä uloski.Siinä sitä onnii töitä.


    • Lingon tarpeessa

      Entäs mitä mieltä ootte poikittaisruuvilingoista? Ja tarve on pääasiassa omakotitalojen pihat.

      • Vain todettu tarve

        Aika kallis lelu siihen hommaan, mutta riippuu ihan olosuhteista missä joudut linkoamaan sillä. Jos olet etelässä missä tulee lunta kerralla paljon ja yleensä sitten nuoskalunta, taikka lämpötila nousee asteille, niin menee varmasti tuolla ruuvilingolla ja torvea voi kääntää sen mukaan minne lunta voi ruiskuttaa.
        Pakkaslumessa ei juuri sanottavaa hyötyä ja jos on mahdollisuus ruiskuttaa lumet lingon kiinteiden luukkujen kautta sivuun.

        Linkoan itse nykyään enimmäkseen vain ok-talojen ja loma-asuntojen pihoja, siinä hommassa paras ratkaisu rukkasmallin Ala-Talkkari, on kapea ja ei riko kiveyksiä ym. virvellyksiä mitä monet asettelee ajattelematta lumitöitä. Lisäksi tälläinen rukkasmalli on riittävän halpa näihin hommiin, mutta itse pitää käydä laittamassa aurausmerkit ja muutenkin käydä katsomassa ennen lumien tuloa aurattavat paikat.


    • Lingon tarpeessa

      No minkäs kokosta suosittelisitte siihen 4270 Ferguun?

    • hukitus

      4270:iin ei ole muuta kuin Huki, toistaiseksi. Muut ovat kehnoja vehkeitä.

    • Lingon tarpeessa

      Juu, tuota voisko joku vielä kertoa, että tarkotettaanko tuolla rukkasmallilla v-linkoa, vai mitä. (En ole ikinä moista nimitystä kuullut.)

      • Vain todettu tarve

        Ehkä pieni selvennys on tarpeen.

        Rukkasmalli = halvin mahdollinen, ei kuitenkaan enään aivan sananmukaisesti rukkaset kädessä työskenneltävä, eli ei esim. lumilapio, käytetään kuitenkin yleisesti halvimmista saatavilla olevista malleista nimityksenä.

        Karvalakkimalli = halvin mahdollinen kts edellinen, myös soittoruokalassa (ravintolassa) voi olla karvalakki puoli = rahvaan osasto. Esim. Valtra A-sarjan traktorit olivat aivan konkreettisesti aiemmin karvalakkimalleja, kun lumenauraushommissa laitettiin karvalakki voimanottokytkimen vivun päähän säilytykseen.

        Tanttimalli, stanttimalli = halvin mahdollinen (tulee sanasta standard) tarkoittaa samaa, kuin edellä.

        N****rimalli = halvin mahdollinen malli, ilman mitään lisävarusteita, nimitystä käytetään yleisesti autoissa, joissa ei ole käytännössä mitään moottorin ja pyörien lisäksi, ehkä penkit hiostavaa kerniä ja ilmastoinnista ei tietoakaan.

        Mopo = pienimmällä mahdollisella moottorivaihtoehdolla oleva em. kategoriaan kuuluva moottoriajoneuvo, joista takavuosina oli hyvin yleisesti taksitolpilla esimerkkinä mopomersu, johon vielä kohdentuivat listamme alkupään nimityksiin liittyvät ominaisuudet. Vanhemmiten nämä yksilöt saivat uuden hieman rasistisen lisänimen etnisen käyttäjäryhmän mukaan, jos kohta myös urakoitsijamersuina tunnetaan hyvin, kun mittarissa on 500000km

        Eli rukkamallin lumilinko on halvin "ala-talkkari" ilman mitään hienouksia.


    • Nasse-setå

      Taitaapi siellä kuitenkin murtopultti olla siivikkoa ja rakennetta suojaamassa. Ainakin omassani on, ollut joskus sellainenkin jossa ei ollut sitäkään.

    • pulle

      jo oli keskustelu parani loppua kohti

      • SimoN103

        Totta, parani.

        Meneekö Ala-talkkarista nuoska lumi läpi, sellainen kiinnostaisi, koska siinä on muovisiivet, niin jos se auttaisi tuohon, mutta onko kokemuksia muovisiipilöistä?

        Kiitän :)


    • Silminäkijä

      Takalaakeri meni TR-220 lumilingosta.Tien laidasta veti melkoisen kiven lingon perälle ja sitten pamahti.Oli syksyllä tietöitä ja jäänyt kai murikoita ihan tienvieruun,Ihan kohtuullisen tyytyväisen oloinen olen ollut.Olen vedellyt ensimmäisiä lumia takalevyllä ja sitten hiljalleen lumilinkoa perään.Alkuun nuoskalumi menee kohtuullisesti,mutta sitten alkaa hiljalleen kerätä ja takertua siivikkoon ja muuallekin.

    • Anonyymi

      Aivan varmasti tempo käy hyvin pieniin ja vaikka isompiinkin ja yllättävän hyvin menee raskaampikin lumi läpi. Mulla ammattikäytössä tempo 260 ja ainut miinus on keveys.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      90
      4120
    2. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      43
      3982
    3. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      608
      3855
    4. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      19
      2627
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      78
      2445
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      339
      2051
    7. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      127
      2042
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      190
      1900
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      28
      1569
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1412
    Aihe