Olen hankkimassa pk collien.

Kauniskoira <3

Olen varautunut arkuuteen, herkkä vatsaisuuteen, silmä sairauksiin.. olen yrittänyt saada tietoa aika paljon kyseisestä rodusta, mutta kaipaan todellisia kokemuksia en arvioita, onko teillä collieiden omistajilla minulle hyviä neuvoja?
Olen vasta 19v nuori nainen ja asun yksiössäni rauhallisella omakoti-alueella (mihin on eksynyt nyt tämmönen yks kerrostalokin, heh) ja collie on aivan ensimmäinen koirani joten neuvoja saa antaa, melkeinpä mistä vain.

8

173

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tärkeitä

      Moi

      Itse hommasin ensimmäisen koirani myös 19 vuotiaana ja se oli collie.

      Erittäin tärkeää on totuttaa pentu/nuori koira kaikenlaisiin tilanteisiin ja ottaa mukaan paikkoihin ja matkustaa autolla jne niin arkuutta ei todellakaan tule ainakaan minun koirani ei ole arka ollenkaan. Collieni on nyt 7 vuotias leikattu uros.
      Collien oikeasta ruokinnasta hyviä neuvoja antaa kasvattaja joten maha ongelmia ei pitäisi olla.
      Pennun vanhemmat tulisi olla testattu perinnöllisiltä sairauksilta ja ettei lähisuvussakaan ole sairautta todettu.

      Tuossa muutamia tärkeitä seikkoja ja onnea collen hankintaan :)

    • Kirppu67

      Kannattaa ottaa koira luonnetestatuista vanhemmista, jolloin todennäköisesti et saa arkaa koiraa, mikäli testitulokset ovat hyvät. Jos vanhemmilla on harrastustuloksia niin vielä parempi.
      Kannattaa kasvattajalta kysellä allergioista myös.

    • dragonhill

      Sellainen collie jolla on erittäin korkat luonnetestipisteet ei välttämättä ole ollut helpoin kouluttaa, etsi siis hyväpisteistä mutta ei liian kovaluonteista ja vilkasta koiraa. Yleensä kasvattaja, joka on käynyt kasvattajakurssin, auttaa valitsemaan oikean pennun, pentueessa kun on eriluonteisia koiria vaikka sisaruksia ovatkin. Kasvattaja haluaa myös jakaa kuulumisia sekä antaa neuvoa, joten anna hänelle mahdollisuus siihen. Terveys kannattaa tarkistaa kasvattajalta, molemmilla vanhemmilla oltava hyvät lonkat, kyynärät ja terveet silmät. Raakaruokinta on minusta paras vaihtoehto, kannattaa kysyä kasvattajan mielipidettä.
      Collie vaatii tilaa sekä aktiviteettejä, riittääkö yksiö? Koskaan ei ole hyvä huomata vasta kun koira jo tullut ettei mahdukaan, mieti siis 10 vuotta eteenpäin. Löytyykö hoitajaa jos joudut ylitöihin, kun itse sairastat, kun pitkän työpaivän jälkeen haluat harrastaa jotain ilman koiraa tai tavata kavereitasi, koiraa ei ole kiva pitää jos joutuu jättämään se yksin sekä päivällä että illalla.
      Muuten rotuvalintasi sopii ensimmäiseksi koiraksi.
      Lykkyä ja.... olet erittäin fiksu 19 v. kun haluat ensin miettiä kaikki läpi etkä ota koiraa vain hetken mielijohdon takia ja koira joutuu sitten vaihtamaan kotia.

      • tarjuliii_

        Collie myös voi tottua ihan helposti olemaan yksinkin kotona, joten voi huoleti kyllä käydä harrastuksissakin jne. ihan helposti. Meillä koirat on välillä aamu 7:stä ilta 10:neen yksin kotona ja ne on tottuneet siihen, pennulla on kyllä alakerrassa ovi auki aina että pääsee ulos. Mutta kuitenkin...


    • 1+1+1+

      Sukusiitoksen ei myöskään tulisi olla mitään muuta kuin 0%

    • Light side

      Itsellä ensimmäinen collie kanssa nytten. Ongelmia oli alussa paimennuksen kanssa paimensi mopoja ja pyöräilijöitä.
      Miinuksena myös että kakkaa jää persauksiin kiinni! :D
      Miedän collie ei ole arka, jokseekin suojelevainen.

      Ihanan kumppanin olet itsellesi ottamassa!

      • siistip.

        Pidä peräaukon alapuolen/ympärystän karvat saksin lyhyenä n. kämmenenkokoiselta alalta, niin kaki ei jää karvoihin ainakaan niin pahasti. Ainoastaan löysä kakka sittaantuu, kokeile esim. Stomax- valmistetta ruuan lisänä, tai etsi koiran mahalle parempi dieetti.


    • tarjuliii

      Meillä on ollut jo muutaman vuoden aikana koiria ja kaikki on ollut collieita. Kaiken kaikkiaan nyt meillä on 5 collieta ja mun mielestä on ihan mielettömän ihana rotu ja sopii hyvin ekaksikin koiraksi. Kaikista 5 koirasta omistan itse yhden, millasia neuvoja kaipailisit, saa kysellä ! :D Muutenkin, collie ei mun mielestä ainakaan ole arka? Oman käsitykseni mukaan kun olen tavannut collieita varmaan ns. 100 :D Niin ne on kyllä aika rohkeita, jotkut on myös aika suojelevaisia mutta toiset taas rauhallisia. Meillä kaikki on erillaisia.

      Rosso, on meijän ensimmäinen collie uros, oikein rauhallinen ja maalaisjärjen omaava hömpöttäjä joka on aina sympaattinen ja vailla huomiota. Rakastava perhettään ja tykkää todella paljon ihmisistä, suorastaan rakastaa - ei mitään agressiivisuutta.

      Veka, meidän toinen collie uros on taas tällanen vähän hienohelma ja luonteeltaan vähän dominoiva tapaus. Kaiken kaikkiaan kuitenkin tämäkin rakastava mutta eniten pitää äidistäni ja roikkuu perässä, fiksukin on. Jokseenkin Vertti on myös aika suojelevainen.

      Jura, kolmas koira joka on siis minun mutta äitini nimissä. Sympaattinen ja kaikkia ihmisiä rakastava hieman villi neito, leikkisä ja aika ahne. Tekee yhteistyötä oikein mielellään kaikkien kanssa ja normaalisti todella pirteä tapaus kaikin puolin. Ei tämäkään agressiivinen tai mitään.

      Aamu, neljäs koira joka on tosin sijoituskodissa eli vain toistaiseksi meidän - on tällainen kirjaimellisesti sanottuna hölmö hönttäilijä mutta tykkää tosi paljon ihmisistä sekin, vähän vaan tuntuu tämä järki puuttuvan :D

      Yola, meidän viides koira joka on Juran ja Vekan jälkeläinen. Oikein kiltti ja rauhallinen tapaus, äidiltään perinyt kuitenkin jonkinlaista pirteyttä ja leikkisyyttä mutta ärtyessä aika kipakka tapaus, tulisielu. Miten sen sanoisi :D

      --

      Tässä nyt huomaa että ne on kaikki aika erillaisia, useimmiten olen kuitenkin huomannut että collie on reipas, silti rauhallinen, jotkut kaipaa aktiviteetteja kuten vaikka agilityn harrastusta, rohkea ja ihmisrakas. Luonteeseen aika paljon vaikuttaa myöskin vanhemmat ja kasvatus. Jos olet huomioimatta koiraa pennusta saakka, siitä ei tule todennäköisesti seurallista koiraa, koska tottuu siihen ettei saa huomiota vaikka haluaisi. Ja meillä tapahtui tämä virhe että kaikki on saanut aina esimerkiksi juustoa pöydän äärestä jos joku on antanu ja sen takia kaikki oppinut kerjäämään. Moni collie on aika nopea oppimaan uusia asioita ja äitikin sanoi että ensimmäisen collien kanssa oppii rodun kaikki virheet helposti (mitä kannattaa ja mitä ei kannata tehdä/opettaa)...

      Tossa nyt jonkinlaista näkökulmaa 14 vuotiaalta tytöltä joka on ollut collieiden kanssa jo vuodesta -06 (:

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      243
      3789
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      27
      2284
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2111
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      2015
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      92
      1685
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1391
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1301
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1287
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1218
    Aihe