Apua laiskan hevosen kanssa?

HETIapuatarvitseva

Olemme ostamassa perheemme kanssa Andalusialaista PRE hevosta. Se on TODELLA laiska koulussa ja tahmea muutenkin esteillä.... Maastossakaan ei hirveästi löydy virtaa. Hevonen on terve 9- vuotta vanha ruuna. Miksi hevonen ei suostu menemään käyntiä, ravia reippaasti? Miksi laukka on vaikea nostaa/ pitää yllä? onko mitään kikkoja miten saada hevonen aktiivisemmaksi ja innostuneemmaksi? Hevonen on todella paljon tiettyjen ihmisten hevonen eli ei missään nimessä ratsastuskouluun. Se varoo uusia ihmisiä. Mikä on vikana? Hevonen on muuten TÄYDELLINEN! Esteillä kuumuu ja oikea into löytyy, mutta koulu ( satulalla tai ilman) on vaan helkkarin tahmeaa ja innotonta. MA-TE-LU-A! APUA TÄNNE!!!!

28

3503

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kasiro

      Yritä mennä joka kerta sekä koulua että esteitä. Esim aloita tunti kuin aikoisit hypätä, mene sitten vähän koulua ja sitten muutama este. Taas koulua ja taas pari kolme estettä. Niin että se ei koskaan tiedä hypätäänkö vai mennäänkö koulua. Se saattaa innostua kun huomaa että saa vähän väliä hypätä ja odottaa sitä.
      Ai niin, kavalettikorkeus riittää.

    • Samaa minä olisin sanonut kuin Kasirokin.

      Voisit myös piristää hevosen päiviä tekemällä kaikenlaista muutakin kuin tavanomaista koulua, esteitä tai maastoilua. Kokeile pitääkö hevosesi vaikka hippaleikistä. Ellei toista ratsukkoa löydy kaveriksi, KUVITTELE itsellesi kaveri. Tee äkillisiä pysähdyksiä ja liikkeellelähtöjä, tee äkkinäisiä käännöksiä, pyydä peruuutusta muutama askel ja taas äkkilähtö eteenpäin. Sitten muutama tovi koulua, taas yleistä "kohellusta" ja sitten este tai pari jne. Kokeile avata portti (jos löytyy tarkoitukseen sopiva) hevosen selästä käsin ja sulkea se myös. Keksi mitä hyvänsä vauhdikasta tai rauhallista, kunhan se poikkeaa tavanomaisesta perustyöskentelystä, sanotaan muutaman kerran viikossa. Meillä poni tykkäsi vauhdikkaista leikeistä, mutta hevosesta riippuen rauhallinen voi olla yhtä hyvä kunhan se rikkoo rutiinit.

      Toinen mitä tulee mieleen on se, että mikä hevosen alkuperä on? Jos se on syystä tai toisesta alunperin opetettu liikkumaan hitaasti ja rauhallisesti aina ja joka tilanteessa, se ei ehkä OSAA liikkua reippaasti muuten kuin innostuessaan tosissaan jostakin. Siinä tapauksessa sinun täytyy vain opettaa sille, että joskus on sallittua, toivottavaa ja hauskaa liikkua reippaastikin.

      Meillä oli ponin kanssa juuri sellainen tilanne aikoinaan. Sillä oli vahvasti taipumusta pukitteluun aina kun se vähänkään innostui jostakin, ja oletettavasti sen takia sen ei ollut ilmeisesti annettu kulkea vapaasti vaan aina lyhyessä muodossa. Meillä oli melkoinen työ saada se kulkemaan vapautuneesti.

      Kolmas asia on se, että mitä tarkalleen ottaen tarkoitit kun puhuit kuumenemisesta esteillä? Onko se silloin neutraali, eli ei tarvi potkia eteenpäin mutten pidätelläkään, vai joutuuko sitä silloin pitelemään kunnollakin? Jos se on lähempänä neutraalia, sille voisi ehkä kokeilla antaa hiukan enemmän kauraa tms. Tosin sitä ennen olisi hyvä tietää paljonko liikuntaa se saa päivässä ja mitä kaikkea se saa ruuakseen. Heinää tietysti, mutta mitä väkirehuja?

      Neljäs mahdollisuus on se, että hevonen on kertakaikkiaan luonteeltaan laiska. Jos niin on, siihen ei välttämättä auta oikein mikään.

      • HETIapuatarvitseva

        Moi. Kiitos vastajille! Hevonen on nyt joka tapauksessa varattu meille ja enään on ostatarkastus. Hevonen on täysin neutraali esteillä, mutta heti kun esteen jälkeen jatketaan ei hevosella ole yhtään intoa jäljellä esteestä vaan jatkuu löysää laukkaa hyvä jos ei ravia ja mikään ei auta. Vosiko tähän liittyä mitenkään se että lihaskunto on aika huono tällä hetkellä? Se on tullut kyseiselle myyjälle toukokuun viimeisinä päivinä ja siitä lähtien ollut laitumella ja sillä on ratsittu vain kerran viikossa Tähän asti? Hevonen on tuotu Ruotsista, mutaäta passi on myös Espanjasta.


    • Voi hyvinkin johtua huonosta lihaskunnosta, varsinkin jos se on ollut pitkään kevyellä liikunnalla jo ennen tuota parin kuukauden taukoa. Sitä en tullutkaan ajatelleeksi, oletin hevosen olevan normaalikuntoinen kun siitä ei ollut mainintaa alussa...
      Mutta joka tapauksessa, kyllä sitä laiskistuu kuka hyvänsä jos ei kuukausiin tee oikeastaan mitään. Siinä tapauksessa tilanteen pitäisi korjaantua sitä mukaa kun kunto kasvaa.

      Aloita kevyesti. Älä vaadi siltä liian intensiivistä reeniä ettei sen lihakset kipeydy. Aloita vaikka sillä, että mene esim 10 min käyntiä, sitten muutama minuutti ravia ja taas käyntiä jne. Jos hevonen tuntuu jaksavan, voit pidentää ravijaksoja vähän kerrallaan ja toki laukatakin jonkin verran, mutta suurimmaksi osaksi käyntiä. Ja jos haluat ja/tai maltat, voisit halutessasi pitää sillä parikin lepopäivää viikossa ensin alkuun.

      Tosin näkemättä on vaikea sanoa mikä olisi hyvä, joten suosittelen valmentajaa. Hän kuitenkin näkee hevosen, ja ammattinsa osaava opettaja osaa katsoa kuinka paljon hevosta voi rasittaa ja minkälainen liikunta sille sopisi parhaiten. Ellet halua aloittaa systemaattisia tunteja vielä nyt kun hevosen kunto ei ole kovin hyvä, voisit ehkä ottaa irtotunteja? Saisit ainakin neuvoja siitä miten olisi viisainta edetä ja alustavia ohjeita muuhun työskentelyyn.

    • Kasiro

      Myös minä luulin sitä normaalikuntoiseksi. Mutta Lampinajadin ohjeet ovat hyvät. Ota iisisti ettei tule ongelmia näin aluksi.

    • Zoca

      Minustakin nuo neuvot kuulostavat hyvältä.

      Kasirolta haluaisin uteliaisuuttani kysyä, onko vanhemman oriin iho jo parantunut auringonpolttamista vai onko se edelleen sairaslomalla?

      • Kasiro

        Iho on jo parantunut mutta pidän sen vielä sairaslomalla. En luota siihen että iho on kylliksi vahvaa, ainakaan palaneisiin paikkoihin ei ole vielä kasvanut kunnon karvaa, vain hentoista nukkaa. Pelaan varman päälle ja odotan mieluummin liian kauan kuin aloitan liian aikaisin ja pilaan kaiken.
        Tällä haavaa annan tunteja ponillani tytölle joka yritti pelastaa oriin.


    • Ei kannatakaan kiirehtiä. Ilmeisesti haavat ovat kuitenkin jo parantuneet kunnolla vaikka karva ei olekaan ehtinyt kasvaa? Minäkin juuri mietin mitä sille kuuluu, mutta Zoca ehti kysyä ensin. Kauanko arvelet että vielä menee ennen kuin voit jatkaa koulutusta?

    • Zoca

      Hyvä juttu, Kasiro! Hitaasti hyvä tulee. :)

    • Kasiro

      Varmaan viikon kuluttua alan pyörittää sitä liinassa. Laitan kuonohihnan alle pumpulikerroksen pehmikkeeksi.
      Kunhan se saa liiat paineet purettua liinassa muutaman kerran niin alan ratsastaa.

      Nyt keskityn tytön treenamiseen kun on niin oivallinen tilaisuus, oma heppa on sairalomalla ja ponin vuokralainen on kanarialla. Onkin hyväoppinen tyttö, häntä on ilo opettaa.

    • Pumpuli kuulostaakin hyvältä pehmusteelta; sen pehmeämpää ei taida olla olemassakaan... Miten saat sen pysymään paikallaan? Ei ole koskaan tarvinnut kokeilla joten en tiedä, mutta voisi kuvitella, että se luisuisi liikkeessä pois hihnan alta ellei sitä sido jotenkin kiinni.

      Nopeaoppiset tuntilaiset ovat todellakin ilo. Mutta sitten kun yksityistunnit syystä tai toisesta päättyvät, harmittaa nähdä heitä ryhmätunneilla missä oppiminen on väkisinkin enemmän tai vähemmän hidasta. Tuntuu, että heidän kykynsä menevät hukkaan kun tietää, että he pystyisivät oppimaan paljon enemmän ja nopeammin kuin ryhmätunneilla on mahdollista.

    • Kasiro

      Minulla on gapsoni, se laitetaan sen verran kierälle että uskon pumpulin pysyvän siinä välissä. Tosin se samalla toimii maanhimmentäjänä mitä ori ei tarvitsisi. Ravureillahan niitä käytetään.
      Totta, harmittaa kun joutuu jättämään homman kesken mutta jos pystyis silloin tällöin antamaan tunteja joko ponilla tai ehkä oriilla... Ainakin hänen kannattaa mennä edistyneellisemmälle kurssille jatkossa.

    • Toivottavasti toimii. Meillä ei voinut käyttää juoksutuksessa mitään missä liina kiinnittyi ponin turvan päälle. Liinatyöskentelystä ei tullut mitään kun poni yritti koko ajan silmät kierossa katsoa sen nenän päällä liehuvaa juttua eikä keskittynyt mihinkään muuhun. Kokeilimme muutaman kerran ja luovutimme.

      Olisi tosiaan kiva jos voisit myöhemminkin opettaa tyttöä. Yksityistunnit opettavat paljon vaikka niitä olisi harvemmassakin. Kuulostaa aika hurjalta että päästäisit oriin selkään kun molemmat ovat noin nuoria, mutta toisaalta en osaa kuvitella, että edes harkitisit asiaa jos epäilisit ettei tytön taidot riittäisi siihen. Ja hyväähän se tekee oppia ratsastamaan haastavampiakin hevosia... Keskiverto ratsastuskoulussa haastavuus liittyy yleensä lähinnä siihen että saa hevosen liikkumaan eteenpäin.

    • Kasiro

      Tyttö on rohkea ja päättäväinen, hän ei anna helpolla periksi hevoselle.
      Ori on yhteistyöhaluinen ja kun pitää muut hevoset kaukana niin se on helppo joskin innokas. Mutta pysyy käsissä. Ja tietysti pitäisin oriin liinassa, ainakin aluksi. Mutta en tietenkään laita tyttöä oikopäätä noin vain oriin selkään, harkitsen vain.

      • Yhtä kaikki tytön täytyy olla hyvä (kuten sanoitkin), kun tosiaan edes harkitset asiaa.

        Ori kuulostaa kivalta! Miten se käyttäytyy muiden hevosten lähellä kun sillä ratsastaa? Lähteekö järki saman tien vai pysyykö tolkku mukana matkassa?


      • Kasiro
        lampinajadi kirjoitti:

        Yhtä kaikki tytön täytyy olla hyvä (kuten sanoitkin), kun tosiaan edes harkitset asiaa.

        Ori kuulostaa kivalta! Miten se käyttäytyy muiden hevosten lähellä kun sillä ratsastaa? Lähteekö järki saman tien vai pysyykö tolkku mukana matkassa?

        Tolkku pysyy matkassa, se vain kiljuu toisille hevosille ja jos ne on lähellä niin teputus ja hännän pyöritys alkaa, mutta pysyy käsissä. Se on herkkäsuinen, jos nyppää liian äkkiä suusta niin se lähes istuu kun se reagoi heti.
        Mutta sitä kiljumista ei jaksa kuunnella ja saisihan se kävellä eikä teputtaa. ( Joskin se on mahtavan näköinen kun se tanssii kaula kaarella ja häntä pystyssä korkein askelin. )Toisaalta se on niin nuori että olen varovainen sen kanssa. Jonain päivänä se huomaa olevansa iso poika ja saattaa kokeilla rajojaan. Silloin haluan olla itse sen selässä.


      • Kasiro kirjoitti:

        Tolkku pysyy matkassa, se vain kiljuu toisille hevosille ja jos ne on lähellä niin teputus ja hännän pyöritys alkaa, mutta pysyy käsissä. Se on herkkäsuinen, jos nyppää liian äkkiä suusta niin se lähes istuu kun se reagoi heti.
        Mutta sitä kiljumista ei jaksa kuunnella ja saisihan se kävellä eikä teputtaa. ( Joskin se on mahtavan näköinen kun se tanssii kaula kaarella ja häntä pystyssä korkein askelin. )Toisaalta se on niin nuori että olen varovainen sen kanssa. Jonain päivänä se huomaa olevansa iso poika ja saattaa kokeilla rajojaan. Silloin haluan olla itse sen selässä.

        Totta, parempi olla varovainen. Toivottavasti löydät sille aikanaan ostajan joka osaa olla tarpeeksi helläkätinen.

        Mitä nyt meinaat tehdä sen kanssa, kun kaupat sen tallin kanssa menivät pieleen? Ruunaatko sen vai pidätkö toistaiseksi oriina?


      • Kasiro
        lampinajadi kirjoitti:

        Totta, parempi olla varovainen. Toivottavasti löydät sille aikanaan ostajan joka osaa olla tarpeeksi helläkätinen.

        Mitä nyt meinaat tehdä sen kanssa, kun kaupat sen tallin kanssa menivät pieleen? Ruunaatko sen vai pidätkö toistaiseksi oriina?

        Jos se käyttäytyy yhtä hyvin kuin tähän asti niin pidän oriina toistaiseksi. Jos ruunaan sen myöhään niin oriin ulkomuoto säilyy.
        Joka tapauksessa, pyrin myymään sen naiselle ja siinäkin tapauksessa katson että hän on helläkätinen. En myy sellaiselle joka etsii kilparatsua vaan ihan harrastehevoseksi. Tottakai ostaja saa kilpaillakin sillä, en aseta ehtoja kauppaan mutta harrasteratsastajalle hevonen on toveri eikä kilpaväline.
        Mutta kiirettä myyntiin ei ole, voin pitää sen halutessani vaikka kokonaan. Tällä hetkellä se on ainoa hevosistani jolla voi ratsastaa.


      • Kasiro kirjoitti:

        Jos se käyttäytyy yhtä hyvin kuin tähän asti niin pidän oriina toistaiseksi. Jos ruunaan sen myöhään niin oriin ulkomuoto säilyy.
        Joka tapauksessa, pyrin myymään sen naiselle ja siinäkin tapauksessa katson että hän on helläkätinen. En myy sellaiselle joka etsii kilparatsua vaan ihan harrastehevoseksi. Tottakai ostaja saa kilpaillakin sillä, en aseta ehtoja kauppaan mutta harrasteratsastajalle hevonen on toveri eikä kilpaväline.
        Mutta kiirettä myyntiin ei ole, voin pitää sen halutessani vaikka kokonaan. Tällä hetkellä se on ainoa hevosistani jolla voi ratsastaa.

        Totta. Niin minäkin tekisin. :)


    • Andalusialaisesta

      Mikä on reipas? Andalusianhevonen on laajaliikkeinen, esim. laukka on kuin keinutuolissa istumista ja tuntuu hevosen miettivän oikeaa liikerataa ja kauneutta kaikissa askellajeissaan. Ei mikään sähäkkä, mutta toki pitkinaskelin ottaa helposti muita heppoja kiinni, vauhti ei vain huimalta tunnut eikä ole mikään lyhyenmatkan sprintteri ja hyppyhevonen ei ainakaan ole. Teidän yhteistyö ei pelaa sen tähden, että tod.näk. ajat kokoajan eteen ja hevonen ei ymmärrä mitä pyydät. Suomessa ymmärretään joistain roduista yllättävän vähän.

      • HetiApuaTarvitseva

        Andalusialaisesta: Sitä ratsasti SM- kisaajan tasoinen nainen joka kisaa koulua ja esteitä siis SM tasolla, ja hänkään ei saanut juurikaan sen paremmin liikkumaan. Muuten voisi hyvin olla mahdollista. Muttä hänkin sanoi että voi myös olla lihaskunnosta. KIITOS MUILLEKIN VASTANNEILLE! :)


    • Eipä kestä. Toivottavasti saat heppasi piristymään!

    • HevosetTeuraaks

      Suosittelisin soittamaan lähimpään hevosia teurastavaan lihataloon.

      Ratsastat hevosella teurastamolle, ja pyydät muutaman paketin lihaa korvaukseksi hevosesta, niin pääset yhdestä matala motivaatioisesta KONISTA eroon.

      Sinunkin aikasi maksaa, ja tuskin haluat käyttää aikaasi matelevaan/laiskaan hevoseen. Se kun on lähinnä ajan haaskausta.

    • Selssi

      Nim. HevosetTeuraaks, kuvitteletko olevasi vitsikäs?
      Eli Suomeksi anottuna: SUKSI KUUSEEN

    • ,mmm

      Kannattaa itse olla apujen kanssa nopea ja istunann kanssa kiihdyttää ja hidastaa hevosta:) ! Onnea ja toivottavasti onnistut saamaan siitä mieleisesi!

    • lovemilo

      En koskaan sano itse hevosta LAISKAKSI. Se on vain viisas ja on oppinut miten vältellä työntekoa. Suosittelen kunnon herättelyä ennen rankkaa ratsastusta siis ravi-käynti-ravi siirtymisiä. Itte teen joksus semmoista että alan ravaamaan,ennen s\r käynti, s\r pysähys, peruutus, eteenpäin, ravi, pääty-ympyrä, sit sama toisella puolella :)

    • Kehuja :)

      Kannattaa tarkastuttaa hevonen eläinlääkärillä. Onko suu kunnossa, hampaat raspattu? Jalat terveet? Selkäongelmia?
      Tarkista myös satulan sopivuus. Sama satula ei välttämättä sovi hevoselle koko sen elinikää. Satuloita sovittaessasi tulet huomaamaan, että hevonen liikkuu tosi eri lailla eri satuloiden kanssa.

      Jos hevosessa ei ole tosiaankaan mitään vikaa. Komenna se liikkumaan. Kun se tekee sen mitä pyydetään, edes liikauttaa jalkaansa hieman, kehu sitä äärettömästi. Tule vaikka alas selästä. Seuraavalla kerralla pienennät apua hieman vähemmän rajuksi, ja kehut niin paljon kuin voit. Vähitellen pääset kevyihin apuihin. Älä silti koskaan unohda KEHUMISTA, SEN VAIKUTUS ON USKOMATTOMAN SUURI!

      Itselläni ainakin toimi näin laiskan Hevoseni kanssa, ja nyt kilpailemme koulua tavoitteellisesti.

    • Askeleenverran

      Ja varsinkin jos on ollut heikossa lihaskunnossa ja laiska niin kannattaa myös tarkistaa ruokinta. Liian suuret sokeriarvot saattaa tehdä sen, että hevonen on laiska. Joissain laitumissa on paljon sokeria luonnostaan ruohon kasvun kituisuuden takia. Kaikki sokeri pois (tarkista es. kivennäisesi, ettei ole melassileikattua) ja muu turha tavara. Miten ruokinta vastaa käyttöä?

      Heinää ei koskaan kannata vähentää ruokinnankorjauksen nimissä (ellei sitä ole naurettavia määriä, tietenkin...), se on psyykkisesti hyväksi hevoselle ja puuhaa karsinassa. Entä muu käyttö? Jos syö kivennäiskuureja valitse proteiinisisältävä houkutin niiden syömiseen, koita antaa kivennäiset itsenään, ei yleissekoitteina, silloin tiedät minkä antaminen auttaa ja mikä ei. Greenline on esimerkiksi oikein hyvää proteiini kannalta. Useissa mysleissä on ihan turhaa tavaraa hyödyllisten juttujen seassa.

      Eli... miten paljon käytät hevosta versus ruokinta?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      241
      3744
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      27
      2274
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2111
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      2005
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      92
      1685
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1391
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1291
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1287
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1218
    Aihe