Migreeni voi lisätä pysyvien aivovaurioiden riskiä

kiva tietää

"Tuoreen tutkimuksen mukaan migreenikohtaukset saattavat aiheuttaa pysyviä muutoksia aivojen rakenteeseen. Asiasta kertoo uutistoimisto AFP.

Tanskassa tehdyn tutkimuksen mukaan migreeniä sairastavilla ihmisillä on muita korkeampi riski muun muassa aivovaurioihin ja aivojen tilavuuden muutoksiin.

Sellaisilla henkilöillä, jotka havaitsevat muun muassa valonarkuutta ja huimausta ennen migreenikohtausta, oli 68 prosenttia korkeampi riski saada aivovaurio kuin terveillä henkilöillä. Myös muilla migreenipotilailla aivovaurioiden riski oli 34 prosenttia korkeampi kuin henkilöillä, jotka eivät kärsi migreenistä.

Tähän saakka on arvioitu, että migreenillä ei olisi pitkän aikavälin seurauksia.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan noin kymmenen prosenttia väestöstä kärsii migreenistä. Migreeni on yleisempää naisilla kuin miehillä."

AFP, AL

http://www.aamulehti.fi/Terveys/1194835297181/artikkeli/migreeni voi lisata pysyvien aivovaurioiden riskia.html

> Kertauksena: "Myös muilla migreenipotilailla aivovaurioiden riski oli 34 prosenttia korkeampi kuin henkilöillä, jotka eivät kärsi migreenistä."

Itseäni on auttanut aurallisessa migreenissä silmälasit (näköä korjaa) tummennuksella, ei hormoneja missään nimessä siis gynekologin määräämiä (itse kärsin niiden vuoksi kauan), alkoa minimi, ei kofeiinia liikaa, riittävä uni, ei stressiä jos voi, riittävä ravinto (vaikeaa kun joutuu aina laihduttamaan), ei repiviä liikkeitä liikunnassa. Ei välkkyviä valoja, ei kirkasta valoa, ei halogeeniä, tietokoneessa tietty välkkymistaajuus ei ota silmiin silloin. Kaikilla on vähän omat jutut mikä auttaa vähentämään oireita. Vakiintunut elämäntilanne voi vähentää ja se ettei ole liian vaativassa seurassa joka aiheuttaisi paineita. Hartiat rennommiksi jumista ja ei liian kuuma tai kylmä, ilmanpaineenkin on väitetty vaikuttavan. Jos migreeni sitten tulee eihän sille mitään mahda. Itselläni voi olla sanasekavuutta sellaisen jälkeen hieman, ei siis isosti. Mutta toisissa tutkimuksissa on väitetty, ettei aivoihin tulisi muutoksia - hyvin ristiriitaiset tutkimukset... Riippuuko se sitten ihmisestä miten vaikuttaa.

9

578

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • :))
      • :))

        onglema o että ihmiste oma uskonto ja uskomus ja jopa uskottelu o että mitää ei oo tehtävissä eivät myöskää mitää tee jollo turvautuvat lääkkeisii ja lääkkeitä kirjottelevie lääkäreide puheisii ja tutkimustuloksii jotka kaikki nii paljo jälessä omaa aikaa että eivät kerro kui teoriaa uskoo sokeana käytännö ollessa kokonaa oma aloite.


    • valkea aine

      www.iltalehti.fi/terveys/2013090417447895_tr.shtml

      Nyt on sitten virallisesti todistettu, että migreeni voi aiheuttaa pysyviä rakenteellisia muutoksia aivojen valkeaan aineeseen. Itse olin kymmenisen vuotta sitten MRI-kuvauksessa, jossa aivoissani ko. muutoksia havaittiin. Silloin neurologi ei osannut varmasti sanoa, mistä ko. muutokset johtuivat, mutta arveli, että mahdollisesti niillä on yhteys migreeniin.

      • sahalaitajouluvalot

        Liittyikö kuvaukset kohdallasi migreeniin vai joihinkin muihin aivojuttuihin? Näiden tutkimusten valossa olen hyvin helpottunut, että ainakin jonkun lääkäri on huomannut migreenin aiheuttamat vahingot, vaikka vielä tällä hetkellä suurin osa migreeniin liityvistä tietolähteistä pitää sitä edelleen melko harmittomana, vaikkakin ikävänä vitsauksena.
        Sain ekaa kertaa itse aurallisen migreenin viime jouluna. Toista ei ole tullut vieläkään, toivottavasti ei tulekaan. Tuskin hankin edes diagnoosia ellei kohtaukset yleisty.


    • Kipu raastaa!!

      Olen sairastanut migreeniä 12-vuotiaasta asti. Olen perinyt sen isältäni ja kaikilla lapsillani on se.
      Sain aivoverenvuoden, jolle ei koskaan löytynyt syytä. Lapsesta saakka pelkäsin, että suonet eivät kestä niitä järkyttäviä kohtauksia.
      Selvisin hengissä. Silti vieläkin kohtauksen aikana kun kipu on raastava, tulee mieleen kestääkö pää enää tätä.

    • jo helpottaa

      Entä kun omat hormonit aiheuttaa migreenin? Ei gynekologin määräämät.
      Minulla alkoi ns. hormonimigreeni 16 vuotiaana. Se on varmaan vaikeimmin hoidettava migreeni. Joka kuukausi ainakin se viikko päänsäryssä ja huonossa olossa. Usein myös ovulaatioaikaan lisäksi. Ensimmäiset vuosikymmenet ilman täsmälääkkeitä koska sellaisia ei ollut vielä. Kun triptaanit tuli niin helpotti sen verran että särky ei päässyt oksennukseen asti. Töissä pystyi olemaan useimmiten lääkkeen ansioista.. vajaakuntoisena tosin.
      Ikää nyt 55v ja viisi viimeistä vuotta oli pahimmat kun hormonimuutokset tuli iän myötä. Tänä vuonna on helpottanut selvästi. Tulee enää yksittäisiä migreenipäiviä silloin tällöin. Ne tuntuu laukaisevan joku ihan ulkopuolinen asia ja ne talttuu myös paljon helpommin kun aikaisemmat.
      Voihan olla että vuosikymmenien tauti on jättänyt jälkensä aivoihin.

    • satunnaismigrééni

      Lohdutuksena kerrottakoon, että aivastaminen on vaarallista. on annettava tulla koko voimalla, ei saa estellä.

    • cbv<xfbn

      Ikää on mulla 48 v ja kun kolme vuotta sitten sain ekan täsmälääkereseptin niin vuosien piina helpotti. 12-vuotiaasta asti olen kärsinyt migreenistä. täsmälääke kohottaa elämänlaatuani, koska se tepsi noin puolessa tunnissa. Aiemmin meni koko päivä punkanpohjalla kärvistellessä.

    • nn-nn

      Minulle pillerikammoiselle lääkäri vain totesi, että migreeni ilman pillereitä on huomattavasti suurempi terveysriski kuin pillerien sivuvaikutukset. Asian kirkastuttua olen kiitollisena napsinut triptaanini ja elämä on ollut vähemmän piinallista. Migreenikohtaus lisää aivoinfarktin mahdollisuutta, koska varsinkin huonossa kunnossa olevat verisuonet kestävät huonosti supistumisen ja laajenemisen rasitusta.
      Alla oleva linkki on hyvin valaiseva kuvaus tutkimuksesta ja sen mukaan rakenteelliset muutokset aivoissa eivät ole vaikuttaneet potilaiden toimintakykyyn eikä muutoksien vaikutusta ole pystytty kuvailemaan toiminnallisesti teoriassakaan. Myöskään muutokset valkoisessa/harmaassa aineessa eivät ole kovin suuria, mutta niitä on.
      Verisuonten kunnossapito olisi meille migreenikoille tärkeää.

      http://www.medscape.com/viewarticle/810170#1

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      295
      3239
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      82
      1601
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1480
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      41
      1321
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      26
      1222
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      47
      1210
    7. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1180
    8. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      44
      1136
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1117
    10. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      156
      1025
    Aihe