Vartijaväkivalta (ja Suomen Vartijat -sarja)

ex-vartija

Koko sarja on pelkkää Turvatiimin mainosta. Olisi kiva tietää, kuka on sarjan rahoittaja...

Sarjassa ei näytetä ollenkaan voimankäyttötilanteita, jotka kuitenkin ovat ne tilanteet, joissa vartijat ja järkkärit rikkovat lakia eniten ja pahiten ja nimenomaan VR:n vartijat/järkkärit.

Vielä VR:n vartijoita/järkkäreitä pahempia ovat kuitenkin HUSin sairaaloiden vartijat = HUS Turvapalvelut Oy.

VIka ei kuitenkaan ole vartijoiden. Vika on koulutuksen vähyys sekä poliisimiehet, joka katsovat vartijoiden lainvastaisen toiminnan läpi sormien.

Jokainen muista Kontulassa joitakin vuosia sitten pahoinpitelyyn syyllistyneet kaksi vartijaa. Kumpikaan eivät muistaakseni saaneet rangaistusta vaan toinen jopa työskentelee jossain vartiointiliikeessä nykyään esimiehenä. Tietääkö joku missä yrityksessä? Turvatiimi?

http://www.youtube.com/watch?v=MvsUA-qEzy0

Vartiointiliikkeiden toimintaa valvoo Poliisihallitus. Tehkää asiasta aina kantelu Poliisihallitukseen, kun koette, että vartija on loukannut oikeuksianne.

Poliisihallitus: Turvallisuusalan valvonta
http://www.poliisihallitus.fi/poliisi/hallitus/home.nsf/pages/46A052CC46062699C22576CB00314F70

Vartijoiden mielivalta pitää saada loppumaan ja tähän ainoa keino on vartijoiden koulutuksen lisääminen.

Kun edes 2,5 vuotta opiskellut järjestyspoliisin poliisimies ei osaa aina kunnioittaa kansalaisten perusoikeuksia eli noudattaa lakia, niin miten muka voisi muutaman viikon koulutuksen saanut vartija/järkkäri?

Järkkäreiden valtaa ollaan lisäämässä samalla, kun heidän koulutustaan ei kuitenkaan lisätä. Tämä tulee olemaan katastrofi sekä kansalaisille että järkkäreiden kunnioittamiselle.

http://fifi.voima.fi/voima-artikkeli/2011/numero-1/kuka-vartioi-vartijaa

http://fifi.voima.fi/voima-artikkeli/2011/numero-1/vr-vastaa

http://fifi.voima.fi/artikkeli/2011/tammikuu/vartijavakivalta-ja-rankaisemattomuus

http://www.intokustannus.fi/kirja/muutaman_tohryn_tahden/

http://vartijavahti.wordpress.com/

http://oikeusjakohtuus.blogspot.fi/2007/05/vartijat-valokuvaaminen-ja-kansalaisten.html

http://fifi.voima.fi/voima-artikkeli/2011/numero-1/keisarin-uudet-vartijat

Pitäkää vartijat ja JLJV:t mielessänne se LYTP:n 28 § ihan itsenne takia.


"Jos poistettava, kiinni otettava tai turvallisuustarkastuksen kohteeksi joutunut koettaa **vastarintaa tekemällä** välttää poistamisen, kiinni ottamisen tai turvallisuustarkastuksen suorittamisen, taikka pakenee kiinni ottamista, vartijalla on oikeus käyttää sellaisia henkilön poistamiseksi tai kiinni ottamiseksi taikka turvallisuustarkastuksen suorittamiseksi tarpeellisia voimakeinoja, joita **voidaan pitää puolustettavina**, kun **otetaan huomioon henkilön käyttäytyminen ja muut olosuhteet**

Hallintaote on jo voimankäyttöä puhumattakaan raudoittamisesta.

Ei ole mitään törkeämpää, kuin että vartija/järkkäri käyttää voimakeinoja sairaalassa, toisin sanoen sairaaseen ihmiseen, vaikka potilas ei tekisi vastarintaa. Näin HUSin vartijat toimivat. Tällaista tulee pitää aina pahoinpitelynä.

ex-vartija

80

5635

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jeps1231

      Vartijat tekevät tärkeää työtä ja alalla on runsaasti koulutuksia mutta et ole sitä ajatellut puolueellisessa argumentissasi ilmaista. Itse olin yrityksessä jossa suurin osa oli käynyt vähintään vuoden ammattitutkinnon (VAT) joka sisältää mm. pelastustoimintaa riskienhallintaa, turvatekniikkaa, ensiapua ja paljon lakiopiskelua. Turvallisuusvalvojan koulutukset ovat vartiointitehtäviin ja monilla paikkakunnilla vaaditaan tutkinto sen korttikoulutuksen sijaan että pääsee alalle töihin.

      Kiinnostava ja palkitseva ala :) Puhe on tärkein työkalu, jos painimaan joutuu niin tilanne on jo hävitty.

      Nimimerkillä 2vuotta alalla turvallisuusvalvojan perustutkinnolla ja kiire ei ole pois.

    • h54wgrew

      Hohhoijaa.

      Sekalaista spekulaatiota, muka lähdetietona ammattiopiston lehti ja pari vastavirtablogia, epäpääräistä, osin virheellistä laintulkintaa mustavalkoisilla ja kärjistetyilä esimerkeillä, ja kovia syytöksiä vailla mitään vakuuksia.

      Ja kaiken huippuna allekirjoituksena "ex-vartija", vaikka rivien välistä lukee kissan kokoisilla kirjaimilla, että aloittaja ei millään turvallisuusalan sektorilla koskaan ole työskennellyt.

      Ihmetteletkö, että et onnistu herättämään kovin kummoista keskustelua ja saat peukkuja alaspäin?

    • itselläni pisti

      silmään myös se kuinka ne retuutti sitä miestä sairaalassa, heti rauhoittui kun tuli asiallinen lääkäri, kyllä ne "hörhöt"kin tietää ettei steveillä ole mitään oikeuksia tulla sairaalaan heitä retuuttamaan, onhan tuo nyt jo törkeetä! Nämä 2 viikon kurssin käyneet spedet leikki jotain poliiseja! Ja sit se naisvartija ( joka oli kyllä muuten ihan asallisen oloinen ) niin mitä HELVET**Ä se meni johonkin metsän laidalle herättelemään juoppoa! Ei kuulu vartijalle millään tavalla julkisella alueella moinen toiminta, ihan selvästi virkavallan heiniä, ei minkään vartioimisliikkeen vartijan! Eikö muuten mikään instanssi valvo näiden vartioimisliikkeiden toimintaa?

      • Joni T

        Jep, minäkin olen samaa mieltä.

        Vartijat, tässä tapauksessa järjestyslain mukaiset järjestyksenvalvojat, ihan kehtasivat tarttua kiinni humalaiseen mieheen, jolle oli selvitetty jo monen osalta, että hänellä voi olla paikkoja rikki, mutta humalatilan takia ei vaan ymmärtänyt puhetta. Kyllä tuossa tilanteessa miehen olisi ihan pitänyt saada mennä kotiin ja sitten jos jotain olisi ilmennyt jälkeenpäin, niin tulla haukkumaan henkilökuntaa ja vaatia korvauksia, kun olivat päästäneet hänet lähtemään, koska eihän hän silloin tajunnut humalatilan takia, kuinka vakavasta vammasta mahdollisesti pahimmillaan olisi voinut olla kyse.
        Kyllä on törkeää toimintaa tollasilta leikki poliiseilta, jotka käyneet jonkun kahden viikon kurssin, vaikka olkapäässä oleva a poletti kertookin heidän opiskelleen n.vuoden mittaisen vartijan ammattitutkinnon.
        Ja se järjestyksenvalvojien provosoiva kielenkäyttö, miten epäammattimaista, ihan aiheesta mies möykkäsi siellä.
        Kyllähän sairaiden ja päihtyneiden ihmisten pitää saada purkaa turhautumistaan ja pahaa oloaan heitä auttaviin ihmisiin. Tarvittaessa vaikka haukkua tai lyödä, sehän kuuluu heidän ammattiinsa, vai mitä.

        Viestissä saattaa ilmetä ripaus sarkasmia.


    • .....

      "mitä HELVET**Ä se meni johonkin metsän laidalle herättelemään juoppoa! Ei kuulu vartijalle millään tavalla julkisella alueella moinen toiminta, ihan selvästi virkavallan heiniä, ei minkään vartioimisliikkeen vartijan! "

      Alkuun kyllä se herättely jonkun verran kuuluu kaikille:

      Pelastuslaki 2. luku 3§
      Jokainen, joka huomaa tai saa tietää tulipalon syttyneen tai muun onnettomuuden tapahtuneen tai uhkaavan eikä voi heti sammuttaa paloa tai torjua vaaraa, on velvollinen viipymättä ilmoittamaan siitä vaarassa oleville, tekemään hätäilmoituksen sekä ryhtymään kykynsä mukaan pelastustoimenpiteisiin.

      15. luku 106§
      Joka tahallaan tai huolimattomuudesta laiminlyö 3 §:ssä säädetyn toimintavelvollisuudenon tuomittava, jollei tekoa ole pidettävä vähäisenä tai jollei teosta muualla säädetä ankarampaa rangaistusta, pelastusrikkomuksesta sakkoon.

      http://finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2011/20110379#L2P3

      Ja sitten löytyy Rikoslain puolelta 21. luku 14§
      Joka saattaa toisen avuttomaan tilaan tai jättää sellaiseen tilaan henkilön, josta hän on velvollinen huolehtimaan, ja siten aiheuttaa vaaraa tämän hengelle tai terveydelle, on tuomittava heitteillepanosta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

      ja 15§
      Joka tietäen toisen olevan hengenvaarassa tai vakavassa terveyden vaarassa on tälle antamatta tai hankkimatta sellaista apua, jota hänen mahdollisuutensa ja tilanteen luonne huomioon ottaen kohtuudella voidaan häneltä edellyttää, on tuomittava pelastustoimen laiminlyönnistä sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.
      http://finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1889/18890039001#L21

      Tietystihän kyseinen naisvartija olisi voinut ajaa ohi ja samaan aikaan ojassa maannut henkilö voinut kuolla, jolloin olisi jälleen ollut huutavat otsikot...
      "Mies kuoli ojaan!!! Vartija ja kuvausryhmä ajoi ohi... Katso jakso tv:stä"

    • puhelinkameralla

      Videolla vartijan lyönti näyttää pahoinpitelyltä. Hyvin on tallentunut puhelinkameraan.
      Kansalaisten onkin syytä opetella hyvin puhelinkameran nopea käyttöönotto juuri tuollaisten tilanteiden takia. Saadaan oikeat tekijät vastuuseen ja tuomiolle.

    • pemkem

      Ihme juttu että vieläkin joku yksilö jaksaa vinkua yli 6 vuotta vanhoista asioista..

      Ja mitä tämäkin: "mitä HELVET**Ä se meni johonkin metsän laidalle herättelemään juoppoa! Ei kuulu vartijalle millään tavalla julkisella alueella moinen toiminta, ihan selvästi virkavallan heiniä, ei minkään vartioimisliikkeen vartijan! "

      Nyky yhteiskunnassa ei taida olla monella oikeasti järkeä päässä, pitää aina olla soittamassa ja juoksuttamassa poliisia tai pelastuslaitosta kun jokainen voi itse tarkastaa sammuneen henkilön kunnon, uusavuttomuutta sanon minä.

    • Turpiin vaan

      Paskasakkia tuleekin kohdella kovalla kädellä, he ovat osansa valinneet, sitä saa mitä tilaa.

      • hallituksenlistat

        Kohtele toista niinkuin tahdot itseäsi kohdeltavan. "Paskasakkia?" Sano tuo viimeisellä tuomiolla, vai luuletko pääseväsi elämästäsi vastuuta ottamatta kuin koira veräjästä? Itse olen ottanut opikseni edes osittain. Kuka on tilannut mitä? Hallitus pistänyt kaikille listat eteen: eläkää noiden mukaan vaikkette pystyisikään. Ja hitot.


    • Oikeasti ex-vartija

      Kun kerrot, että sarja on pelkkää Tiimin mainosta ja mietit kukahan on sarjan rahoittaja, en mieti oletko älykkö vai et.

      Vartijat tekevät kovaa duunia huonolla palkalla ja saavat haukut päälle. Rambot karsiutuu alalta aina. Tollaset inisijät löytyy todennäköisesti työkkärin tai sossun jonosta.

    • rikostutkija1

      Ai minä työkkärin asikas, olen rikostutkija ja entinen rauhanturvaaja. Mieti ennen kuin sanot?

      • tutkijavstutkija?

        Todista väitteesi... itsekin olen tutkija...


      • lebanon7

        Rikostutkija1, missä päin maailmaa olet ollut rauhanturvaajana?


    • 2222222

      Aloittajan kaltaisen ituhipin kannattaisi tulla kokeilemaan vartijan työn ihanuutta,niin saisi tietää miten helppoa tämä on.

      • __ _

        Miksi SINUN mielestäsi poliisin tehtäviä tulisi yhä enemmän korvata parin viikon koulutuksen saaneilla vartijoilla? Koska vartijan työ on rankkaa? OK, hyvä argumentti, Hermanni.


    • Ei vartija

      Hyvä sarja toi Suomen vartijat. Toivottavasti vartijoiden työstä saadaan edes pieni raapaisu pinnalta. Vartijat joutuu työssään kohtaamaan kaikkea paskaa ja yleensä sen aiheuttajana on henkilö joka luulee saavansa tehdä ja käyttäytyä miten huvittaa. En puolustele vartjoiden toimintaa jos menee liian pitkälle, mutta kun ei noita viranomaisiakaan ole jokaisen puun viereen seisomaan. Toivottavasti suuri yleisö arvostaa vartijoita hieman enemmän nähtyään muutaman jakson vartjoista kertovaa ohjelmaa.

    • Vincent_

      Suomen vartijat ovat kokonaisuutena arvostellen miehiä/naisia paikallaan! Itsellä ei ole ikinä ollut mitään negatiivisia kokemuksia vartijoista, vaan päinvastoin pidän siitä että esim. kaupassa ja rautatieasemalla voi kävellä ja kokea olevansa turvassa. Poliisi ei tosiaan ehdi vahtia kaikkea.

      Keep up the good work!

      • ....

        Vartijoiden voimankäytöstä:
        Laki yksityisistä turvallisuuspalveluista 282/2002 28§ 4.mom
        Jos poistettava, kiinni otettava tai turvallisuustarkastuksen kohteeksi joutunut koettaa vastarintaa tekemällä välttää poistamisen, kiinni ottamisen tai turvallisuustarkastuksen suorittamisen, taikka pakenee kiinni ottamista, vartijalla on oikeus käyttää sellaisia henkilön poistamiseksi tai kiinni ottamiseksi taikka turvallisuustarkastuksen suorittamiseksi tarpeellisia voimakeinoja, joita voidaan pitää puolustettavina, kun otetaan huomioon henkilön käyttäytyminen ja muut olosuhteet. Vastuuvapausperusteesta ja rangaistusvastuun lievennyksestä voimakeinojen käytön liioittelussa säädetään rikoslain 4 luvun 6 §:n 3 momentissa ja 7 §:ssä. (2.2.2007/105)
        http://finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2002/20020282

        Any questions class?


    • dnifhmdimfu

      tämä sarja kyllä herättää myötähäpeää. savvoo viäntävä poika ja toinen puhevammanen parina. sitten kierrellään assalla ja ihmetellään: "voe tokkissa !" "sa et voi taala nukkua, kuule sina". huh huh

      • jottilaiseteihyvä

        Eksie o tyytyvääne suome heimoist? Juuret on useimmille hyvi tärkeet. Oon ylypee savolais-karjalais-lappilais murteestani. Mutta savolais-kainuulaista "jotta" sanan ylikäyttöä vihaan...


    • huoh.

      Rikostutkijathan tosiaan viettää aikaa suomi24 keskustelupalstoilla miettimässä vartijoiden funktiota turvallisuus alalla.

      • luonnekysymys

        No nyt on kiinnostava mielipide! Tutkimukset pystyyn! Ensimmäinen kysymys: Miksi kukon vuonna syntyneet ovat yli 20 kertaa väkivaltaisempia poliisia kohtaan kuin esim, vuohen vuonna syntyneet, ja yli 4 kertaa tiikeriäkin väkivaltaisempia?!


    • ValmistunutVartija

      Voi Vit**lan viisveisuut taas. En tajua mikä ihmisiä vaivaa ja pännii ja suoraan sanottuna vituttaa vartijoissa. Ammatinvalinta kysymys, itsekin 16 vuotiaana ammatikouluun mennessäni mietin työn haku asioita ja kappas vaan kun uutisoidaan yksityisen turvallisuus-alan työllisyysnäkymän noususta niin miksi valitsin turvallisuus-alan? Nyt 19 vuotiaana valmistuneena ja suoraan työpaikan saanena vartijana, kaverien, perheen jne. myötätunto uraani kohtaan vain nostaa itseluottamustani edetä turvallisuus-alalla vaikka pelastusopistoon tai poliisikouluun. Ihmiset NÄKEVÄT VAIN vartijoiden voimankäytön ja negatiivisen puolen, ei koskaan kiitosta mistään keneltäkään vaikka teenkin 10h työvuoroa, aina vain negatiivinen puoli tulee esiin ihmisten silmissä. Nuoriso aukoo tahallaan päätä, laitapuolen kulkijat muuten vain eivät pidä vartijoista jne. Turvallisuus-ala tänä päivänä on 90% asiakas palvelua ja tämä pieni 10% on tätä valitettavaa kansalaisen perusoikeuksiin puuttumista jota itse kaihdan mahdollisimman paljon. Mieluummin käytän tilanteessa kuin tilanteessa PUHE JUDOA koska puhumallahan asiat selvitetään ? Valitettavaa myöskin se että ammattikuntaani vartijoissa kuuluu minimaalinen määrä henkilöitä jotka provosoituvat erittäin herkkään (Eivät erota työtä ja vapaa-aikaa), leikkivät kuninkaita tai katkeruuksissaan vain kostavat muile ihmisille jotain omalle kohdalleen sattunutta negatiivisuutta vartijoiden tai järjestyksenvalvojien osalta. Asia mitä ajan takaa on vain että ihmiset katsoisivat tätä hommaa meidän näkökulmasta. Olisiko sinusta kiva kuulla töissä olessasi asiakkaalta: Haista vittu, Haista paska, Mene töihin äläkä kiusaa minua jne. En usko että olisi. Jos joku tuntee piston itsessään lukiessaan tätä, Älä ota henk. koht asiaa. Tämä on vain minun mielipide ja henk. koht myös pyrin jokaisessa työvuorossani turvaamaan muiden asiakkaiden turvallisuuden ja tehdä heidän olonsa mukavaksi asioidessaan kohteessa jossa työskentelen. Kiitos :)

    • ***

      ValmistunutVartija,
      Ystävä hyvä. Antaisit itsestäsi ja ammattikunnastasi paremman kuvan, jos osaisit edes kirjoittaa sanan turvallisuusala oikein. Niin, se on nimenomaan turvallisuusala. Ei turvallisuus-ala. Yhdyssanoistakin oikein meni alle puolet.
      Näyttää oikeasti ikävältä siinä tapahtumailmoituksessa, jos vartija ei osaa kirjoittaa.

      • VVartija

        *** Olen pahoillani jos sinua haittaa minun kirjoitus mokat. Äidinkieli, kirjoitus yms. Ei ole koskaan ollut vahvimpia alojani koulussa mutta älä ota nokkiisi kun sanon että muut asiakkaat eivät yleensä pääse näkemään tapahtumailmoituksia. Ainoat henkilöt ketkä pääsevät lukemaan tapahtumailmoituksia ovat minä itse, muut viranomaiset, vastaava hoitaja, vartiointi palveluiden ostaja ja mahdolliseti toimeenpiteen kohteena ollut henkilö.


    • fgds

      Sarjassa on puuttunut lähes kokonaan "kunnon tilanteet" ja kaikki sen tietää, että mm. asemalla (myös torilla) niitä riittää.. Jos kohdehenkilöiden kasvot peitetään muutenkin lähes aina, niin en ymmärrä miksi niitä ei voi näyttää..

      • Pokaa Koppiin24/7

        Aseman tapahtumia ei sarjassa näytetä, ja torilla saa pokaa juurikin sen kerran kuussa. Ja eihän tuolla kamerat joka viikonloppu ole.


    • pokamiehet

      Vartijat sarja on parodiaa ja komediaa jo itsessään:D Nauroimme vedet silmissä kun katsoin kavereiden kanssa baarissa lauantai iltana vartijoiden ajoharjoituksia "virka-autolla" ja "kohteen seurantaa" sekä "puhuttamista":D Ja mikäs se "kiinniottolupa" ylemmiltä on":D? Voi sitä myötä häpeän määrää...:D

    • Katsonut

      "Koko sarja on pelkkää Turvatiimin mainosta. Olisi kiva tietää, kuka on sarjan rahoittaja..."

      Sponsorihan selviää joka jakson alussa aina.

    • viddumitäporukkaa

      Kaikkein naurettavin pelle tässä ohjelmassa on se assalla päivystävä ämmä-"vartija", joka ei voinu ees pamppukoulutukseen osallistua. Itteensä vaan tyrkyttämässä sielä ja paskaa jauhaa koko ajan. Miten joku maksaa tollaselle vielä palkkaa? Vai onks se jollain 9 euron päivärahalla? Jos oisin työnantaja, en kattelis päivääkään tollasta käytöstä.
      Leuhkuutta tuntuu olevan kyllä muillakin ns. vartijoilla.

      • niin, niin

        Kipeenä hän näköjään oli, joten olisi voinut sivuuttaa koko homman tai katsoa vierestä.
        Asiallisempiakin naisia olisi kyseisessä paikassa mutta näköjään tuotantopuoli piti sitä yksilön persoonaa viihteellisenä asiana.
        Mutta ei silti tarvitse haukkua toista noin rumasti, jos toisella on ns. hauskaa.


      • ihmettelin myös
        niin, niin kirjoitti:

        Kipeenä hän näköjään oli, joten olisi voinut sivuuttaa koko homman tai katsoa vierestä.
        Asiallisempiakin naisia olisi kyseisessä paikassa mutta näköjään tuotantopuoli piti sitä yksilön persoonaa viihteellisenä asiana.
        Mutta ei silti tarvitse haukkua toista noin rumasti, jos toisella on ns. hauskaa.

        Ei ollut kyse sairaudesta, vaan nainen sanoi, ettei halua opetella pampun käyttöä, koska ei halua sitä käyttää. Ihme hiippari on, velton oloinen. Ei anna hyvää käsitystä vartijoista.


    • Pyrrpyrr

      Itse ihmettelen turvatiimin palkkaamia vartioita, veturissa ja hansassa nähnyt vartijanpuvussa miehen joka vuonna 2003 oli palokunnan aktiivijäsen ja oli ollut sammuttamassa itse sytyttämiään paloja. Poliisi nappasi miehen maanantai-iltana 3.12.2003, kun tämä oli sammuttamassa itse sytyttämäänsä paloa entisessä kuivurissa. 18-vuotias opiskelija myönsi sytyttäneensä kaupungissa 13 autiotalopaloa samana syksynä. Motiivikseen mies kertoi pelastustoimen organisaatiotoimet, joissa vapaapalokuntien toimintaa ajettiin alas. Sytyttämällä paloja mies järjesti sammutustehtäviä palomiehille.

      Että ei hirveästi turvallsuuden tunnetta meikäläinen saa tuolta firmalta....

      Tuntuu oudolle, että 13 tuhopolttoa tehnyt edes pääsee vartijaksi....

      • stw

        "Tuntuu oudolle, että 13 tuhopolttoa tehnyt edes pääsee vartijaksi...."

        Tuntuu oudolta että tällaiselle on myönnetty Poliisin toimesta minkään valtakunnan vartijakortteja, firmat itsessään ei välttämättä saa tietoon tällaisia tapahtumia automaattisesti vaan luottavat siihen että kun Poliisin myöntämät luvat on kunnossa niin ei mitään suurempia rikkeitä voi taustalla olla.


      • soil1

        Olikosee laittanut myöös sen polttopommin Pasilassa Turvatiimin auton allee? Takkuista menoa again.


    • gfrds

      No nythän se yksi vartija sai ihan kunnon tällit naamaan asemalla.. Tilannehan lähti ihan käsistä kun tämä toinen "huono suomi" kaveri päästi yhtäkkiä irti ja alkoi kaivamaan jotain voimankäyttövälinettä, mutta keskeytti senkin toimenpiteen yhtäkkiä. Mitä VKV:tä se ylipäänsä ajatteli käyttää, kun siinä kollega roikkuu toisen kimpussa? No helppo olla jälkiviisas, mutta ihan kiva että kerranki nähtiin jotain muutakin kuin perus "joo bussi 656 lähtee laiturilta 14"..

    • Ei ole onnistuttu

      Täytyy kyllä sanoa että rekrytoinneissa ei ole onnistuttu nappiin. Aika paljon sanavalinnoissa jatkuvasti petraamisen varaa, mm. tämän naispuoleisen vartijan kielenkäyttö on toisinaan aika heikkoa.

      Harmi juttu että kukaan kokenut vartija ei halunnut omalla naamallaan ohjelmaan lähteä. Ohjelman kautta olisi oikeasti voinut saada hyvää mainosta Turvatiimille enemmänkin, vaikka tuskin tästäkään nyt haittaa on.

    • poke vuosimallia 90

      Mä en vihaa vartijoita enkä nyt varsinaisesti arvosta niitä.
      Eniten vartijoissa naurattaa se kun esim joku nainen 170cm luulee olevansa joku sankari, pitää turvallisuutta yllä,luulee olevansa joku poliisi,aivan liian virka intoinen,luulee että muut kunnioittaa ja arvostaa vartijaa.
      Sama koskee myös tätä meidän poliisiväkeä.
      Kovimmat jätkät on portsareina baareissa.

      • peeärkoo

        Mikä tekee niistä baareissa olevista portsareista kovia?


      • hoidetaan painimalla
        peeärkoo kirjoitti:

        Mikä tekee niistä baareissa olevista portsareista kovia?

        Hahaha, 23-vuotias poke on tosi kingi!

        Tuo pokejen miehisyyskultti on sellainen hauska ilmiö. Tuntuu tarttuvan välittömästi nuoriin ja vanhoihin, kun musta kauluspaita vedetään niskaan.


    • eihyvä

      tylsä sarja..

    • en laske sisään

      "Mikä tekee niistä baareissa olevista portsareista kovia?"

      Varmaan se kun saa mielivaltaisesti käännyttää asiakkaita pärstäkertoimen mukaan ravintolan ovelta ja muuta hauskaa. Lisäksi monella pokella tuntuu olevan lainsäädäntö pikkasen hakusessa, esim. kaasusumuttimen käytöstä on tehtävä AINA ilmoitus Poliisille, tässä tuntuu usein olevan jotain epäselvää kun on tullut todistettua tilanteita jossa poken toimesta kaasutettu henkilö on jätetty hortoilemaan kadulle. No siinäpä on hauska sitten istua oikeudessa epäiltynä pahoinpitelystä.

      • Ari Stev

        Laittaisitko lainauksen lakitekstin kohdasta, josta tuo ilmoitusvelvollisuus tulee? Et nimittäin löydä sellaista.


    • Nokunmutku

      Ohan tuo nyt jo pelkästään päivänselvää jos sumutinta käyttää niin on kyseessä oltava hätävarjelu tilanne --> Voimankäyttö---> Kiinniotto---> Poliisi.

      Vai olenko väärässä?

      No selvähän tuo on kun kaasua ei rinnasteta enään ampuma aseeseen niin ilmoitusvelvollisuutta suoranaisesti ei ole, mutta järjenkäyttö oman perseen turvaamiseksi on sallittua.

    • Ari Stev

      Kiinniottopakkoa ei ole olemassa. On tilanteita, joissa kaasutettua henkilöä ei ole tarkoituksenmukaista tai välttämättä edes mahdollista ottaa kiinni, etenkään, jos kaasua on käytetty hätävarjeluna (esim. tilanteet, joissa kohdehenkilöitä on huomattavan suuri joukko).

      Sumuttimen käyttökään ei automaattisesti ole hätävarjelua. Olen itsekin sitä ihan voimankäytöllisesti käyttänyt sen ollessa tilanteen huomioonottaen järkevää, eikä ole tullut sanomista poliisilta tai oikeuslaitokselta.

    • pena5

      Suurin osa tappeluista ja riehumisista näytetään ohjelmassa on näitten toisen sukupolven maahanmuuttajien aiheuttamia!Varmaan tosi kiva odotella bussia/taxia kun apinajengi tulee uhoon!

    • nyk. vartija

      Huomaa 2 asiaa.
      1. Pelkkä vartija tai jv kurssin käynyt vartija (ei VAT tai turv. al. pt)
      2. ex-vartija. nimenomaan

      Olet idiootti.

    • nyt puhuu aikuiset

      Jokaisella on oikeus kiinniottoon, ei pelkästään vartijoilla, jv.llä tai poliisilla. Ohikävelevä spurgu, raiskaaja, maahanmuuttaja jne. voi suorittaa pakkokeinolain
      1 pykälän mukaisen kiinnioton. Ja tämä on Suomen laki.

      • .....

        Pakkokeinolaki meni uusiksi 1.1.14... se vanha jokamiehen kiinniotto-oikeus muuttui yleiseksi kiinniotto-oikeudeksi ja siirtyi 2.lukuun... mutta sisältö säilyi samana.


    • No niin.
      On hienoa, että vakavista aiheista aloitetaan keskustelua ja nostetaan välillä tapetille.
      Tässä pari päivää ketjuja seuranneena olen ikäväkseni joutunut huomaamaan että keskustelussa ei aina noudateta Suomi24.fi:n sääntöjä ja tästä syystä on hieman jouduttu karsimaan viestejä pois.

      Tässä välissä on hyvä muistuttaa hyvästä kirjoitustavasta ja niistä pelisäännöistä joita Suomi24.fi (http://www.suomi24.fi/opastus/s24/saannot/) on asettanut tänne keskustelijoille.

      Toivotan kaikille kirjoittajille antoisia hetkiä

    • 10v alalla

      Uskomatonta, että ihmiset oikeasti uskovat johonkin "vartijaväkivaltaan".. En kiistä etteikö yksittäisiä ylilyöntejä olis ollut, tai etteikö tulisi olemaan jatkossa.. Aina on yksittäisiä urpoja joka alalla.

      Olen ollut alalla 10v, kertaakaan en ole joutunut patukkaa tai kaasua käyttämään. Paininut ja raudoittanut olen satoja kertoja. Joka kerta kun tälläiseen tilanteeseen on jouduttu, on ensin käytetty puhetta, kehoituksi ja käskyjä loppuun asti. Jos kohdehenkilö sitten haluaa väkisin vääntää, on kaksi vaihtoehtoa. Luopua kiinniotosta tai ottaa henkilö kiinni käyttäen lievimpiä mahdollisia voimakeinoja. Se kuinka lieviä voimakeinot ovat, riippuu ihan siitä kuinka kovaa vastarinta on..

      Se etten ole käyttänyt patukkaa tai kaasua, ei johdu mitenkään omasta vakaumuksestani. Kannan välineitä päivittäin, ja tiedän useita kollegoita jotka ovat näitä jouttuneet käyttämään. Eivät huvikseen, vaan tilanteen johtamasta pakosta. Olen ollut onnekas.

      Nämä kymmenet kollegat joiden kanssa olen vuosien varrella työskennellyt ovat olleet paitsi erittäin rauhallisia, oikeudenmukaisia ja asiakasystävällisiä työssään. (on mukaan mahtunut muutama idioottikin) Voisin kehua heitä lukuisilla muillakin tavoin, mutta en koe sen muuttavan ihmisten asenteita vartijoita kohtaan.

      Fakta on se, että vartijoita, jv:tä ja jljv:tä tarvitaan yhä enemmän. Vain häviävän pieni osuus vartijoista on ns. "vatipäitä" jotka syyllistyvät näihin ylilyönteihin, he eivät alalla kovin kauaa viihdy.

      Olen samaa mieltä, että alalle pääsee turhan helposti ja aloittelevalle vartijalle koulutus on erittäin suppea. Työ on kuitenkin sellaista, ettei mikään koulu voi täysin valmentaa tälle alalle. Työn oppii tekemällä ja ammattitaito lukuisiin eri tilanteisiin tulee vuosien karttuessa, myös kollegat ovat tärkeitä etenkin oikeiden toimintamallien oppimisessa.

    • Amrom

      Vartijoita kutsutaan yleisesti pedareiksi tääl Stadissa, nehän hakkaa pikkupoikia

    • amromm
      • keijollaonkeijolla

        Kuinka moni oikeesti uskoo tommoseen... jännä ettei mulla oo koskaan ollu vartijoitten kanssa mitään ongelmia ... nuo tyypit on olevinaan vaa kävelly kaikessa rauhassa ja sit yht äkkiä niiden kimppuun on käyty :DD En väitä etteikö vikaa oo myös välillä myös vartijoissa, mutta onhan tuo nyt taas jo liian paksua ... kukka ranta on kaikista pahin se ei haluakkaan mitään muuta kun negatiivisen kuvan vartijoista .. muistaakseni kesällä oli voimankäyttötilanne ratikassa jossa käytettiin kaasua ihan oikeutetusti, no kukka rantahan nimesi heti alkutietojen mukaan tilanteen laittomaksi kaasu iskuksi ja pyysi silminnäkijöiden lausuntoja miten vartijat on toiminu väärin tälläkertaa...eli kysyy aina yksipuolisen näkemyksen ( "uhreilta " ei vartijoilta) ja jo lähtökohtaisesti on sitä mieltä että on toimittu väärin kun jotain voimankäyttövälinettä on jouduttu käyttämään. Haluisin nähdä kun se mimmi laitetta hommiin vaikka rautatieasemalla niin kateltas miten se pystyy puhumalla hoitamaan joka tilanteen... kyllä se muutaman puukolla uhkailun ja nenään saamisen jälkeen varmaan muuttus se mieli jopa hänelläkin. En tiedä liekkö tyttö liian naiivi ja luulee että kaikki ihmiset on pohjimmiltaan hyviä vai mikä siinä oikein on vialla. Stadi ois paljon turvattomampi paikka ilman vartijoita.


    • HSL JA VR, Huoh

      Jos tuon verran tiedät vartioinnista, varmasti olet myös huomannut, ettei ohjelmaa tehdä ollenkaan VR:n kohteesta. Ennen kuin alat paasata lakia muille, selvitä faktat. Ihan vain vinkkinä sinulle, että aseman läheisyydessä tai sen portailla seisoskelu, ei tarkoita "VR:llä" työskentelyä tai sen kohteissa työskentelyä. Amen!

      • arvaaja

        Onko Helsingin kaupunki sitten vain palkannut Turvatiimin vartijat Rautatientorille?
        Jos näin on, niin sittenhän kyseessä on LYTP:n rikkominen, koska vartijathan ylläpitävät järjestystä eikä vartijalla ole siihen oikeutta vaan vain järkkärillä.

        Jos vartija esim. puuttuu tappeluun Rautatientorilla, Elielinaukiolla tms. niin eihän se kuulu enää vartijan valtuuksiin.

        Eihän vartijan toimialue voi olla pelkästään yleinen paikka vaan yleiselle paikalle saa asettaa vain järkkärin.


      • 090909090909
        arvaaja kirjoitti:

        Onko Helsingin kaupunki sitten vain palkannut Turvatiimin vartijat Rautatientorille?
        Jos näin on, niin sittenhän kyseessä on LYTP:n rikkominen, koska vartijathan ylläpitävät järjestystä eikä vartijalla ole siihen oikeutta vaan vain järkkärillä.

        Jos vartija esim. puuttuu tappeluun Rautatientorilla, Elielinaukiolla tms. niin eihän se kuulu enää vartijan valtuuksiin.

        Eihän vartijan toimialue voi olla pelkästään yleinen paikka vaan yleiselle paikalle saa asettaa vain järkkärin.

        Tappeluun puuttuminen hätävarjeluna kuuluu jokamiehen oikeuksiin.


    • Ffdd

      Hyvännäköistä PR:ää tämä tyttöpartio turvatiimillä Suomen vartijoissa? öö not.. kuljetaanko muka oikeasti jossain kahdestaan?

    • arvaaja

      Kertokaas nyt, jotka asiasta tiedätte, mikä se toimialue Turvatiimin vartijoilla on, kun he seikkailevat Helsingin päärautatieaseman ympäristössä, mutta VR ei muka ole toimeksiantaja, joten toimeksiantaja ei voi olla kuin joku VR:n tytäryhtiö tai Helsingin kaupunki, joka on tällöin asettanut yleiselle paikalle vartijoita ylläpitämään järjestystä, mikä se on lainvastaista eli heillä pitäisi lukea takissa "Järjestyksenvalvoja".

      http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2003/20030612#L6P22

    • @Arvaajalle

      Jos noin kovasti kiinnostaa miten Turvatiimin toimialueet menee Helsingin päärautatieasemalla ja sen ympäristössä niin mikset kysy suoraan sieltä:
      Vaikkapa tällä linkillä: http://turvatiimi.fi/yhteystiedot/ota-yhteytta/

      Ei tarvitse sen jälkeen arvailla :D

    • gggff
      • ...

        Ja poliisit antaa syyttömälle naiselle sakkoja?


      • Jhjhk

        Tämä piri***** yrittää saada omien harrastusten jäljet vartijoiden piikkiin ja korvaukset.. Haha.. Varmasti menee läpi..


      • ....
        Jhjhk kirjoitti:

        Tämä piri***** yrittää saada omien harrastusten jäljet vartijoiden piikkiin ja korvaukset.. Haha.. Varmasti menee läpi..

        YritysHyväKymmenen... :D Papukaijamerkki jää puuttumaan, koska nuo syytökset tuskin kestää tarkempaa tarkastelua...


      • ... kirjoitti:

        Ja poliisit antaa syyttömälle naiselle sakkoja?

        Poliisihan ei anna kenellekään sakkoja, vain rikesakkoja, Tuossa lienee kyse rangaistusvaatimuksesta joka nyt puolestaan on vain poliisin ehdotus asiasta. ja asiakas voi joko hyväksyä ehdotuksen tai sitten keskustella asiasta käräjäoikeudessa. Jutussa mainittu 550 euron "sakko" näpistyksen yrityksestä ei sekään ole tästä maailmasta, tai sitten kyseessä oli todella kovatuloinen näpistelijä.

        Itse en ole koskaan joutunut tekemisiin vartijoiden kanssa, mutta todennäköisesti marketin portin vinkuessa en alkaisi esitellä laukkuni tai taskujeni sisältöä vaan tarkistaisin onko minut kiinniotettu ja jos onin ni jäisin vartija seuranani odottelemaan poliisipartion saapumista.

        Syy tuohon on yksinkertainen. Perusoikeudet ovat minusta tärkeitä, eikä niistä pidä tinkiä koska tinkiminen ajan myötä johtaa siihen että niitä ei enää pidetä tärkeinä.

        Kiinniottohan sitten osoittautuisi laittomaksi, koska minulta ei näpistettyä tavaraa löydy, ja tuossa vaiheessa työllistäisin kuitenkin poliisia ja syyttäjää sen verran että joutuisivat asiasta edes paperityöt tekemään.

        Kiusantekoa? Ehkä saattaa siltä tuntua, eihän tuosta laittomasta vapaudenriistosta niin suurta haitta ole ollut, eihän?

        Tuo mitätön haitta ei vain kelpaa selitykseksi silloinkaan kun keskellä yötä ihan autiolla kadulla ajan päin punaisia. Paikalle sattuva poliisipartio tarjoaa aivan varmasti siitä pikavoittoa, vaikka haitta on varmaan samaa luokkaa tai pienempi kuin tuossa vapaudenriistossa.


      • ....
        ketovasara kirjoitti:

        Poliisihan ei anna kenellekään sakkoja, vain rikesakkoja, Tuossa lienee kyse rangaistusvaatimuksesta joka nyt puolestaan on vain poliisin ehdotus asiasta. ja asiakas voi joko hyväksyä ehdotuksen tai sitten keskustella asiasta käräjäoikeudessa. Jutussa mainittu 550 euron "sakko" näpistyksen yrityksestä ei sekään ole tästä maailmasta, tai sitten kyseessä oli todella kovatuloinen näpistelijä.

        Itse en ole koskaan joutunut tekemisiin vartijoiden kanssa, mutta todennäköisesti marketin portin vinkuessa en alkaisi esitellä laukkuni tai taskujeni sisältöä vaan tarkistaisin onko minut kiinniotettu ja jos onin ni jäisin vartija seuranani odottelemaan poliisipartion saapumista.

        Syy tuohon on yksinkertainen. Perusoikeudet ovat minusta tärkeitä, eikä niistä pidä tinkiä koska tinkiminen ajan myötä johtaa siihen että niitä ei enää pidetä tärkeinä.

        Kiinniottohan sitten osoittautuisi laittomaksi, koska minulta ei näpistettyä tavaraa löydy, ja tuossa vaiheessa työllistäisin kuitenkin poliisia ja syyttäjää sen verran että joutuisivat asiasta edes paperityöt tekemään.

        Kiusantekoa? Ehkä saattaa siltä tuntua, eihän tuosta laittomasta vapaudenriistosta niin suurta haitta ole ollut, eihän?

        Tuo mitätön haitta ei vain kelpaa selitykseksi silloinkaan kun keskellä yötä ihan autiolla kadulla ajan päin punaisia. Paikalle sattuva poliisipartio tarjoaa aivan varmasti siitä pikavoittoa, vaikka haitta on varmaan samaa luokkaa tai pienempi kuin tuossa vapaudenriistossa.

        "Itse en ole koskaan joutunut tekemisiin vartijoiden kanssa, mutta todennäköisesti marketin portin vinkuessa en alkaisi esitellä laukkuni tai taskujeni sisältöä vaan tarkistaisin onko minut kiinniotettu ja jos onin ni jäisin vartija seuranani odottelemaan poliisipartion saapumista.

        Syy tuohon on yksinkertainen. Perusoikeudet ovat minusta tärkeitä, eikä niistä pidä tinkiä koska tinkiminen ajan myötä johtaa siihen että niitä ei enää pidetä tärkeinä."

        Ja miksi ehdointahdoin haluat vaikeuttaa niin OMAA, sen markettivartijan,poliisin ja syyttäjän olemista, kun vaihtoehtona on selvittää asia rauhassa. VAI oletko niitä kiusankappaleita, joka vaatii selvässäkin peltikolari tapauksessa poliisia paikalle?


      • Komppaan edellistä
        .... kirjoitti:

        "Itse en ole koskaan joutunut tekemisiin vartijoiden kanssa, mutta todennäköisesti marketin portin vinkuessa en alkaisi esitellä laukkuni tai taskujeni sisältöä vaan tarkistaisin onko minut kiinniotettu ja jos onin ni jäisin vartija seuranani odottelemaan poliisipartion saapumista.

        Syy tuohon on yksinkertainen. Perusoikeudet ovat minusta tärkeitä, eikä niistä pidä tinkiä koska tinkiminen ajan myötä johtaa siihen että niitä ei enää pidetä tärkeinä."

        Ja miksi ehdointahdoin haluat vaikeuttaa niin OMAA, sen markettivartijan,poliisin ja syyttäjän olemista, kun vaihtoehtona on selvittää asia rauhassa. VAI oletko niitä kiusankappaleita, joka vaatii selvässäkin peltikolari tapauksessa poliisia paikalle?

        ja jatkan vielä edelliseen sen verran, että nyttemmin riittää kiinniottoon jo pelkkä epäilykin kun pakkokeinolaki meni uusiksi.

        Pakkokeinolain 2. luvun 2§
        Jokainen saa ottaa kiinni verekseltä tai pakenemasta tavatun rikoksesta EPÄILLYN, jos rikoksesta saattaa seurata vankeutta tai rikos on lievä pahoinpitely, näpistys, lievä kavallus, lievä luvaton käyttö, lievä moottorikulkuneuvon käyttövarkaus, lievä vahingonteko tai lievä petos.

        Jokainen saa ottaa kiinni myös sen, joka viranomaisen antaman etsintäkuulutuksen mukaan on pidätettävä tai vangittava.

        Kiinni otettu on viipymättä luovutettava poliisimiehelle.
        http://finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2011/20110806

        Ja tuo portin piippaaminen kun saattaa antaa aihetta jo epäilyyn


      • .... kirjoitti:

        "Itse en ole koskaan joutunut tekemisiin vartijoiden kanssa, mutta todennäköisesti marketin portin vinkuessa en alkaisi esitellä laukkuni tai taskujeni sisältöä vaan tarkistaisin onko minut kiinniotettu ja jos onin ni jäisin vartija seuranani odottelemaan poliisipartion saapumista.

        Syy tuohon on yksinkertainen. Perusoikeudet ovat minusta tärkeitä, eikä niistä pidä tinkiä koska tinkiminen ajan myötä johtaa siihen että niitä ei enää pidetä tärkeinä."

        Ja miksi ehdointahdoin haluat vaikeuttaa niin OMAA, sen markettivartijan,poliisin ja syyttäjän olemista, kun vaihtoehtona on selvittää asia rauhassa. VAI oletko niitä kiusankappaleita, joka vaatii selvässäkin peltikolari tapauksessa poliisia paikalle?

        Peltikolaritapauksessa ei ole kysymys minun oikeuksieni loukkaamisesta, vaan siinä tapauksessa meistä jompikumpi on syyllinen tai sitten vähän kumpikin.


      • Komppaan edellistä kirjoitti:

        ja jatkan vielä edelliseen sen verran, että nyttemmin riittää kiinniottoon jo pelkkä epäilykin kun pakkokeinolaki meni uusiksi.

        Pakkokeinolain 2. luvun 2§
        Jokainen saa ottaa kiinni verekseltä tai pakenemasta tavatun rikoksesta EPÄILLYN, jos rikoksesta saattaa seurata vankeutta tai rikos on lievä pahoinpitely, näpistys, lievä kavallus, lievä luvaton käyttö, lievä moottorikulkuneuvon käyttövarkaus, lievä vahingonteko tai lievä petos.

        Jokainen saa ottaa kiinni myös sen, joka viranomaisen antaman etsintäkuulutuksen mukaan on pidätettävä tai vangittava.

        Kiinni otettu on viipymättä luovutettava poliisimiehelle.
        http://finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2011/20110806

        Ja tuo portin piippaaminen kun saattaa antaa aihetta jo epäilyyn

        Portin piippaaminen ei anna riittävää aihetta epäilyyn. Tuosta on olemassa oikeuskirjallisuudessa väitöskirjatasoista aineistoa,


      • .... kirjoitti:

        "Itse en ole koskaan joutunut tekemisiin vartijoiden kanssa, mutta todennäköisesti marketin portin vinkuessa en alkaisi esitellä laukkuni tai taskujeni sisältöä vaan tarkistaisin onko minut kiinniotettu ja jos onin ni jäisin vartija seuranani odottelemaan poliisipartion saapumista.

        Syy tuohon on yksinkertainen. Perusoikeudet ovat minusta tärkeitä, eikä niistä pidä tinkiä koska tinkiminen ajan myötä johtaa siihen että niitä ei enää pidetä tärkeinä."

        Ja miksi ehdointahdoin haluat vaikeuttaa niin OMAA, sen markettivartijan,poliisin ja syyttäjän olemista, kun vaihtoehtona on selvittää asia rauhassa. VAI oletko niitä kiusankappaleita, joka vaatii selvässäkin peltikolari tapauksessa poliisia paikalle?

        "
        Ja miksi ehdointahdoin haluat vaikeuttaa niin OMAA, sen markettivartijan,poliisin ja syyttäjän olemista, kun vaihtoehtona on selvittää asia rauhassa."

        Et sitten lukenut tuota kommenttiani? Jos et välitä perusoikeuksistasi etkä pidä niistä kiinni, niin ne hetken kuluttua katsotaan tarpeettomiksi. Tuota jatkuvaa hivuttamistahan yksilön oikeuksien vähentämiseksi on koko ajan tehty mm poliisilakia uudistettaessa.


      • Aineistoa on juu
        ketovasara kirjoitti:

        Portin piippaaminen ei anna riittävää aihetta epäilyyn. Tuosta on olemassa oikeuskirjallisuudessa väitöskirjatasoista aineistoa,

        Niinhän sitä aineistoa on, MUTTA ONKO YHTÄÄN ENNAKKOPÄÄTÖSTÄ KKO:lta?


      • Aineistoa on juu kirjoitti:

        Niinhän sitä aineistoa on, MUTTA ONKO YHTÄÄN ENNAKKOPÄÄTÖSTÄ KKO:lta?

        Eipä taida olla, ja tuskinpa tuleekaan joten käräjäoikeuksien on pakko tyytyä noihin oikeuskirjallisuudessa esitettyihin kannaottoihin. KKO tuskin antaa valituslupaa tuollaisessa asiassa.


      • ...
        ketovasara kirjoitti:

        Eipä taida olla, ja tuskinpa tuleekaan joten käräjäoikeuksien on pakko tyytyä noihin oikeuskirjallisuudessa esitettyihin kannaottoihin. KKO tuskin antaa valituslupaa tuollaisessa asiassa.

        Niinpä ja suurin osa oikeuskirjallisuudesta on kirjattu ENNEN uutta pakkokeinolakia . :D


      • ... kirjoitti:

        Niinpä ja suurin osa oikeuskirjallisuudesta on kirjattu ENNEN uutta pakkokeinolakia . :D

        Niin on,ja lakikiesityksessä (HE 222/2010) todetaan että tuo yleistä kiinniotto-oikeutta uusi säännös vastaa asiasisällöltään entisen pakkokeinolain jokamiehen kiinniotto-oikeutta koskenutta pykälää. Vaikka sanamuotoa onkin muutettu niin lain tarkoituksena ei ole laajentaa tuota kiinniotto-oikeutta.

        Lakia tulkitessa käytetään lähdeaineistona myös lainsäädäntöasiakirjoja...


      • pöpöpöpöö
        ketovasara kirjoitti:

        Poliisihan ei anna kenellekään sakkoja, vain rikesakkoja, Tuossa lienee kyse rangaistusvaatimuksesta joka nyt puolestaan on vain poliisin ehdotus asiasta. ja asiakas voi joko hyväksyä ehdotuksen tai sitten keskustella asiasta käräjäoikeudessa. Jutussa mainittu 550 euron "sakko" näpistyksen yrityksestä ei sekään ole tästä maailmasta, tai sitten kyseessä oli todella kovatuloinen näpistelijä.

        Itse en ole koskaan joutunut tekemisiin vartijoiden kanssa, mutta todennäköisesti marketin portin vinkuessa en alkaisi esitellä laukkuni tai taskujeni sisältöä vaan tarkistaisin onko minut kiinniotettu ja jos onin ni jäisin vartija seuranani odottelemaan poliisipartion saapumista.

        Syy tuohon on yksinkertainen. Perusoikeudet ovat minusta tärkeitä, eikä niistä pidä tinkiä koska tinkiminen ajan myötä johtaa siihen että niitä ei enää pidetä tärkeinä.

        Kiinniottohan sitten osoittautuisi laittomaksi, koska minulta ei näpistettyä tavaraa löydy, ja tuossa vaiheessa työllistäisin kuitenkin poliisia ja syyttäjää sen verran että joutuisivat asiasta edes paperityöt tekemään.

        Kiusantekoa? Ehkä saattaa siltä tuntua, eihän tuosta laittomasta vapaudenriistosta niin suurta haitta ole ollut, eihän?

        Tuo mitätön haitta ei vain kelpaa selitykseksi silloinkaan kun keskellä yötä ihan autiolla kadulla ajan päin punaisia. Paikalle sattuva poliisipartio tarjoaa aivan varmasti siitä pikavoittoa, vaikka haitta on varmaan samaa luokkaa tai pienempi kuin tuossa vapaudenriistossa.

        Jos saa näpistyksestä tai sen yrityksestä sakkoa 550e niin kyllä siinä todennäkösemmin on syynä se että samaa on harrastettu aiemminkin eikä se että tulot olis korkeet. Kerroin kasvaa pöllit useesti. Tapanäppäri ja ensikertalainen ei saa siis välttämättä samaa sakkoa.


      • pöpöpöpöö kirjoitti:

        Jos saa näpistyksestä tai sen yrityksestä sakkoa 550e niin kyllä siinä todennäkösemmin on syynä se että samaa on harrastettu aiemminkin eikä se että tulot olis korkeet. Kerroin kasvaa pöllit useesti. Tapanäppäri ja ensikertalainen ei saa siis välttämättä samaa sakkoa.

        550 euron sakko edustaa jo tuollaista 90 päiväsakon määrää. Sellaista päiväsakkomäärää ei partio enää kirjoittele, vaan vie jutun esitutkintaan ja syyttäjälle.


      • ketovasara kirjoitti:

        550 euron sakko edustaa jo tuollaista 90 päiväsakon määrää. Sellaista päiväsakkomäärää ei partio enää kirjoittele, vaan vie jutun esitutkintaan ja syyttäjälle.

        Tarkistin tuolta käsikirjasta nuo päiväsäkkomäärät etten puhuisi vastoin parempaa tietoani. Näpistysrikoksissa liukuma on 3-30 päiväsakkoa, tuo suurin tulee kysymykseen silloin kun näpistetyn tavaran arvo on 350-450 euroa. Jokainen vuoden sisällä tapahtunyt näpistys nostaa määrää kahdella päiväsakolla, mutta maksimikorotus on 20 päiväsakkoa. Niinpä näpistyksen maksimirangaistus voi olla 50 päiväsakkoa, ja silloinkin jäädään noilla kuuden euron päivillä vielä kauas tuosta 550 euron sakosta.


    • Mielenkiintoisempi pointti tuossa uudessa pkkokeinolaissa ja sen yleisessä kiinniotto-oikeudessa on kiinnioton jatkokäsittely. Siinähän kiinniottaja joutuu ilmoittamaan epäilevänsä kiiniotettavaa rikolliseksi. Ilmeisesti ollaan aika lähellä kunnianloukkausrikosta, jos tuo epäily ei olekaan aiheellinen.

      Aika rohkeaa on mennä väittämään toista varkaaksi jos ei edes tiedä mitä tai mistä on vararastettu, eikä loppujen lopuksi tiedä sitäkään onko mitään varastettu.

    • Anonyymi

      Tämä on totta. Helposti menee yli molemmin puolin.

    • Anonyymi

      Tilanne otetaan haltuun ennenkuin se eskaloituu. Nopein , tehokkain ja turvallisisn keino kaikille.

      HIljaisella viestinnällä teet selväksi kuka päättää marssijärjestyksen. Tillunlillun liruttelulla saat tanssahdella pitkin käytäviä ja maanitella.

      Koskee kaiken ikäisiä .

    Ketjusta on poistettu 29 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      247
      4042
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      28
      2348
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2141
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      93
      2056
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      96
      1719
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      25
      1414
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1327
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1307
    9. Kenen etua Stubb ajaa Euroopassa ilmoittaessaan olevansa enemmän Ruotsalainen

      Tasavallan presidentti Alexander Stubb kertoi ensimmäisellä valtiovierailullaan Ruotsissa, että hän ei ole koskaan tunte
      Maailman menoa
      309
      1262
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    Aihe