Ajokoiran koulutus epäönnistunut?

epätoivoinen

Meillä on 1 v 7 kk ajokoira, eikä vieläkään aja jänistä. Pelkää kovasti haulikon ääntä ja menee heti piiloon jos näkee haulikon. Metsälle kun mennään, niin pistää hihnassa hanttiin. Kun päästää hihnasta irti, juoksee takaisin sinne mistä tulimmekin. Tämä alkaa pikkuhiljaa ottamaan hermoille. Onko koulutuksessa ollut vikaa? Käymme usein metsässä mutta silti ei aja jänistä... Toivo hyvästä ajokoirasta alkaa vähitellen hiipua mikä ei ollut tarkoitus kun ajokoira hankittiin. Osaa kyllä peruskäskyt, siinä ei ongelmaa.

40

7257

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ajokoiran

      Outo tapaus, kokeilisin ehdottomasti toisen koiran kanssa viedä samaan aikaan metälle ja veisin varmalle jänispaikalle. Haulikon jättäisin matkasta kokonaan pois jos kerta sitä niin pelkää.

      Onko koira reagoinut mitenkään jäniksen hajuihin? Onko koskaan ajanut ttai nähnyt jänistä? onko kenties ase se joka koiraa pelottaa vai oletteko käyneet ilman asetta?

      Monesti olen myös kuullut, että nenäpunkki voi olla syy ajamattomuuteen, hajuaistiin vaikuttaa, googleta ja lue siittä oireet. voi olla tietysti syy joku muukin.

      Itse en luovuttaisi vielä. Ettehän sentään aio koiraa monttuun heittää vaikka ei ajaisi?

      • epätoivoinen

        Koiramme on kyllä haistellut jäniksen jälkiä, mutta ei ole saanut ajettua jänistä. Haukkuakaan ei kuulu. Ollaan käyty toisen tosi hyvän ajokoiran kanssa metsällä, mutta ei auta asiaa... emme me koiraa tuon takia kuoppaan aiota haudata, mutta tuo alkaa tuntua erittäin turhauttavalta sillä yksin ilman ajokoiraa ei tule jänispaistia. Paukkupelkoon voisimme kyllä kokeilla sitä että pidämme koiraa hihnassa ja kauempana ammuttaisiin haulikolla. Ja tietenkin herkkuja koiralle joka ampumisen jälkeen.


      • mieti ny
        epätoivoinen kirjoitti:

        Koiramme on kyllä haistellut jäniksen jälkiä, mutta ei ole saanut ajettua jänistä. Haukkuakaan ei kuulu. Ollaan käyty toisen tosi hyvän ajokoiran kanssa metsällä, mutta ei auta asiaa... emme me koiraa tuon takia kuoppaan aiota haudata, mutta tuo alkaa tuntua erittäin turhauttavalta sillä yksin ilman ajokoiraa ei tule jänispaistia. Paukkupelkoon voisimme kyllä kokeilla sitä että pidämme koiraa hihnassa ja kauempana ammuttaisiin haulikolla. Ja tietenkin herkkuja koiralle joka ampumisen jälkeen.

        Paukkuarasta koirasta ei ole metsästyskoiraksi, ja sen "harjoitteleminen" = koiran kiusaamista, jos saan suoraan sanoa.

        Agility oiskoo mitään? Tai myy koira jollekin seurakoiraksi.


    • ajokoiran
    • Hobitti.

      Tärkeintä on että hoet HAE HAE HAE HAE HAE. Sitten voipi olla että koirasi ei vieläkään ole syttynyt. Jostakin lueskelin koirasta joka syttyi yli 2v. Oli pohtinut koiran kuoppaamista mutta jonkun vanhan metsämiehen opeilla oli koira syttynyt ja hyvä koira siitä oli tullut.

      Henkimaailman hommia hyvän koiran saaminen vaikka kaikki pitäisi olla kunnossa ei homma vaan lähde pelittämään.

    • En suosi suomalaista

      Alloittajalla on ilmeisesti ajokoirana myös suomenajokoira? Oma koirani kohta 3 vuotias ja mitään tekemätön. Kun lukin löysää niin metsä ei kiinnosta, vaan tiellä juoksentelu, jota mennään niin pitkälle kun tulee vastaan ensimmäinen talo jossa koira. Koiraa kiinnostaa tuo tie enemmän kuin esimerkiksi yöllinen jäniksen jälki.
      Koiraa aloin käyttämään metsässä lähes heti kun sen sain n.5kk iässä. Ja ensimmäisenä syksynä sille myös muutaman kaadoin.
      Koira saanut metsää aika paljon, ollut tekemisissä paljon isäntä väen kanssa, on käytetty paljon myös lenkillä. Koiralla on myös todella kovan luokan paperit. (ja hinta). En tiedä mutta tämä on ensimmäinen oma suomalainenajokoirani ja täytyy kohta tunnustaa tosiasia että,myös ensimmäinen koirani joka ei aja.
      Tuttava piirissäni on ainakin puolen kymmentä lähes samoista ongelmista kärsivää suomalaista, väkisinkin herää kysymys onko rodun jalostuksessa mennyt pahasti jokin pieleen menneinä vuosina? Ainakin omalta kohdaltani rodun arvostus ajavana koirana on suuresti karissut. Metsästysvietti on rodulla pahasti laimentunut kun muistelen vuosikymmentakaisia omia kokemuksiani rodusta.
      Koiranihan oli uros jonka leikkautin toiveissa,että turhat kuuhailut ja juoksentelut
      jäisivät pois,mutta ei ollut leikkauksesta apua. = Monttuun

      • Pthyi!

        VIHAAN METSÄSTÄJIÄ JOTKA LOPETTAVAT AJAMATTOMAN KOIRANSA!!!
        Koira on selvästi teille pelkkä hyötyeläin jolla ei ole muuta arvoa. Olisitte edes fiksuja ja myisitte koiran kotikoiraksi jollekin, ei tervettä koiraa lopeteta aiheettomasti! Syljen teitä päin.


      • Huh huh
        Pthyi! kirjoitti:

        VIHAAN METSÄSTÄJIÄ JOTKA LOPETTAVAT AJAMATTOMAN KOIRANSA!!!
        Koira on selvästi teille pelkkä hyötyeläin jolla ei ole muuta arvoa. Olisitte edes fiksuja ja myisitte koiran kotikoiraksi jollekin, ei tervettä koiraa lopeteta aiheettomasti! Syljen teitä päin.

        Viha ei ole terveellistä, eikä syljeskely toisia päin. Eikö sulle oo kotona opetettu ? Onkohan tässä tapuksessa ihmisen koulutus epäonnistunut ?


    • ajokki1

      Jos koirasi on yli 1,5v eikä aja suosittelen vaihtamaan harrastusta esim. agility. Koira joka ei tuohon ikään mennessä aja edes jonkinmoisia ajoja on lahjaton! Voit joutua harjoittamaan sitä metsästykseen jopa 2-3 syksyä vielä. Tai sitten hanki rinnalle nyt syksyksi oikeasti lahjakas ajokki ja ajot raikaa jo ensi syksynä.

      • garrryy

        agility hyvä


    • älä luovuta

      en ymmärrä näitä koiran monttuun laittajia, en laittaisi omaani vaikkei ajaisi ollenkaan, mutta silloin en myöskään jalostukseen käyttäisi.
      Itselläni 2v suomenajokoira, ajaa hyvin. Ei mitkää huippu paperit, maksoi 340 e ja tyytyväinen olen. Eli ei ne paperit kaikkea kerro, itsekkin olen nähnyt yhden tapauksen, huippupaperit, jänistä ei ajanu, hirvi kylläki kiinnosti, liekkö omistajassa ollu vikaa...

      Käytä ahkerasti metällä, kärsivällisyyttä, jos ei tämän kauden jälkeen aja kertaakaan niin huonolta näyttää

    • kiehiskihu

      Virhe tehty siinä, kun on pauketeltu koiran lähellä, ei se muuten haulikkoa osaisi pelätä. Jos koiralle kaikki toiminta on kauhua ja vastenmielistä, niin koiran parhaaksi on lopetus. Ilmeisesti kasvatuksessa tehty pahoja virheitä.

      Parhaiten koiran saa syttymään taluttamlla sitä iltahämärässä pellon ja metsän reunoissa. Jänikset lähtevät illanhämyssä liikkeelle. tällöin koiralla on mahdollisuus saada näkölähtö tai ainakin hyvin tuoreet hajut, pitäisi syttyä siinä tilanteessa ajamaan..

    • epätoivoinen

      Emme ole koskaan paukutelleet koiran lähellä. Aina on ollut vähintään 200 metriä etäisyyttä (onko liian lähellä vai?). Viime talven aikaan oli paljon tuoreita jälkiä, koira kyllä haisteli niitä, mutta ei kiinnostanut enää se homma vaan lähti juoksentelemaan ympäriinsä huvin vuoksi... Ja meno on aina tämmöistä. Koira on nähnyt jäniksen montakin kertaa, mutta ei ymmärrä mennä sen perään vaan jää vain katsomaan jänistä. Tänä syksynä ei ole ajanut kertaakaan, vaikka olen sata varma että jäljet ovat tuoreet. Katsomme tilannetta tämän syksyn ja jos ajoja ei synny, niin harkitsemme koirasta luopumista. Syy ehkä tyhmä, mutta itse metsästäjänä koen, että ihan turhaan siellä metsällä käyn huonon "ajokin" kanssa.

      • 9+1

        Jos koira otetaan metsästystarkoitukseen, päästään terve ihminen tunnustaa faktan, että En välttämättä saa ajavaa yksilöä. Myös ajokoirat ovat yksilöitä, kaikista ei tule ajavaa. Älkää silti lopettako näitä koiria, vaan antakaa muihin käsiin, kotiin jossa koira on perheenjäsen, ei työntekijä.
        Minulla ollut ajokoira kotikoirana, viettiä olisi ollut mutta ei terveyttä siihen hommaan, eikä kyllä metsästäjääkään perheessä. Eli onnellisen elämän kotona, hyvin pärjäsi, ja oli rakas kuin mikä tahansa muukin rotu.
        Ottaisin ajokoiran kotikoiraksi uudestaankin, niin ihana rotu oli, mutta en ota koska en tarkoituksella ota enää oletettavasti vietikästä koiraa sohvalle löhöilemään.


    • En suosi suomalaista

      epätoivoinen, minulla oireet juuri samanlaiset kuten aiemin tuossa kerroin. Koirani on myös 1-1,5v sinun koiraasi vanhempi. Ongelmat juuri samat, hetken koira jaksaa kiinnostua metsästä ja alkaa juoksennella pitkin kyliä. Uskoisin että metsästysvietti puuttuu lähes kokonaan. Jostakin se metsästys innon puute on pesiytynyt osittain näihin suomenajokoiriin. Hyviä tietenkin löytyy myös joukosta. Tuntuu vain että joskus "ennen vanhaan" lähes kaikista tuli ainakin jonkinmoisia ajureita ja n.10% oli mitään tekemättömiä. Nykyään tuntuu että prosentit on kääntynyt toisinpäin 10% pennuista ajureita loput näitä "hömelöitä".
      Aika turhaan kulutat aikaasi/hermojasi, ei muuta kun uutta matoa(rotua) koukkuun.
      Omalla koirallani odotan vielä lumet jos silloin ei ala jälki kiinnostaa................

    • 2ajokoiraaitellä

      Olen valmis ottamaan teidän ajamattomia koiria, jos ne muuten monttuun laitatte.

      • epäilys

        Huonoksi on mennyt ajokoirien ajotaito, kun katselee Ajokoirajärjestön ajokoetuloksia. Tällä hetkellä vain muutamia koiria on ajanut koko valtakunnassa ajokokeiden ykköspalkinnon. Herää kysymys, onko koko touhussa mennyt jotain pahasti pieleen? Hyvän koiran merkkinä on pidetty sitä, että se pystyy suus- ja lokakuulla ajamaan kovia tuloksia. Herää epäilys siitä, onko jalostukseen käytetty liian paljon niitä koiria, jotka ovat ajaneet tuloksia vähän lumen alueella metsästyskauden loppupuolella.


    • TÄNNE PRKLE!!!

      Ota Dreeveri sitä perkelettä kun ei tahdo taas saada mettästä pois!

    • peili

      Monilla epäonnistuu, useimmilla peiliin katsomisen paikka.

    • hau hau

      Koulutus tulee entisestään haastavammaksi vähenevien pupukantojen vuoksi.

    • Hävetkää

      Jälleen kerran tämän metsästystä harrastavien keskustelun luettuani joudun toteamaan, että taitaa olla kliseisesti sanottuna peiliin katsomisen paikka. Sekö tekee hyvän metsästäjän, että antaa itselleen mahdollisuuden luovuttaa ja aloittaa alusta uudella koiralla? Miten ne asiat muka voisi mennä eritavalla, jos lopettaa edellisen koiran sen surkeuden vuoksi ja ottaa uuden pennun tilalle, jonka taas kasvattaa se sama urpo? Alle vuoden vanhan pennun paikka ei edes ole metsässä ! Malttamattomuus tuon asian kanssa kostautuu melko varmasti tavalla tai toisella. Älkääkä nyt ainakaan koko rodun mainetta tuhotko, ette ehkä ole parhaita puhumaan tästä asiasta, jos kokemus suomenajokoirista rajoittuu yhteen tai kahteen koiraan. Todella surullista aina lukea, että terve koira lopetetaan omistajan tyhmyyden vuoksi, kuinkakohan kauan siihen mahtaa mennä, että lopulta ihmiset ymmärtävät sen vian todella löytyvän remmin toisesta päästä..

      • Hävetkää

        Niin ja todella piti myös itse todeta se asia, että se nyt valitettavasti koituu ajokoiramiehien ja ajokoirien suosion kohtaloksi, että jäniksiä yksinkertasesti on kokoajan vähemmän, kiitos tästä esimerkiksi ilveksien...


    • ajomies1

      Ajokoira pitää valita ajavista suvuista. Hoitaa ja ruokkia huolella. Jo nuoresta pitäen opettaa autolle, treenille ja tulemaan luokse kutsuttaessa. Kaikista huonointa on unohtaa koira tarhaan ja viedä sille häthätää vettä ja jotain suuhunpantavaa. Ei mikään koira tarhassa opi muuta kuin syömään ja juomaan. Yksi asia on varma, ja se on, että usein samoilla henkilöillä on ajavat koira vuodesta toiseen.

      • Siru2vee

        ...ajavat koirat samoilla vuodesta toiseen ???ja syöttö myös ,sekä koulutus...ja mitä muuta..???oisko samoilla vielä nytkin...???


    • paljon tehtävää

      Oikea koira hyvästä hyvästä käyttösuvusta ja sille taitava ja kokenut omistaja, niin voi tulla jotain. Yleensä epäonnistumiset tulevat oman taitamattomuuden ja kokemattomuuden takia, mutta myös virheellinen koulutus ja treenaus voi pilata koiran. Kokeneellekin joskus sattuu pelaamaton koira, mutta kokemuksensa ansiosta hän voi riittävän ajoissa luopua koirasta ja laittaa toisen.

      Koiraa valitessa täytyy aina tuijottaa käyttöominaisuuksiin, hyvään rakenteeseen terveyteen ja luonteeseen. Koiran kanssa pitää paljon seurustella ja lenkkeillä. Näiden lisäksi hyvä ruokinta ja metsäkoulutus riittävine lepoineen ovat avainasioita. Pennusta pitäen pitää kuljettaa autossa ja opettaa tulemaan kutsusta luokseen. Koirien pitopaikkoihin on panostettava, puhtaat tarhat ja mieluiten koiratalo ennen kuin koppi.

    • itsekritiikki

      Toiset saavat ajavan koiran lähes aina, toiset epäonnistuvat usein. Voihan sitä miettiä, mistä onnistumiset ja epäonnistumiset johtuvat.

    • ajokoirafani

      Meillä on kesällä 2 vuotta täyttävä suomenajokoira. Eikä sitä ole opetettu jänistä ajamaan vaan se on sillä jo verissä ,eli kun sen mettään päästää se lähtee heti ajamaan ja hakemaan jänistä. Ainoa ongelma on että sitä on vaikea saada kiinni vaikka ollaan harrastetaan tokoa. Koirapuistossa ja muualla se kyllä kuuntelee... Ja se on meillä ihan sisä koirana eikä missään tarhassa. Ja vaikka se ei jänistä ajaiskaan ei tulis mieleenkään lopettaa sitä.

    • simppa62

      Pistooli on paras koiran jalostuksessa.

    • aku69

      eipä se välttämättä koulutuksessa vika.liian arka koira.mulla oli kans yksi koira joka ei koskaan ajanut kunnolla,sekin oli arka mut ei kumminkaan noin arka minkä käsityksen sain tuosta kirjoituksesta.eipä niitä viettejä kaikilla ole.yksi koira mulla oli sellanen pässi ettei se tajunnu jäljistä mitään,ruoka vain mielessä.nyt tällähetkellä on sellanen koira jollasta en koskaan saa samanlaista,se on 5v uros.kettu verinen ja kettua vie hienosti.oon päättäny että kun tuosta aika jättää niin toista ajuria en enää ota,koska en olisi kumminkaan tyytyväinen.kyllä koiralla pitää olla merkkejä 1v. iässä.

    • Ressua ei nappaa

      Minulla on naaras Beagle, joka on 3,5 v eikä vieläkään toimi kunnolla. Ennemmin oli suomenajokoira, joka pelitti todella hyvin vielä 10 vuotiaana. Olen tehnyt kyllä sen virheen koulutuksessa, kun olen kävellyt Beaglen kanssa. Sitähän ei saisi tehdä. Suomenajokoiran kanssa se ei niin haitannut hakuun mutta Beaglellä tuntuu haittaavan. Koira pyörii vain jaloissa ja seurailee mitä minä teen. Ajaa kyllä jos osutaan tuoreille jäljille. Ekan hukan jälkeen tulee luo, eikä oikein innostu enää. Metsästysinnon puute ? Etelä- pohjanmaan korkeudella on todella huonosti metsäjäniksiä, joten tuota kävelyä on tullut harrastettua kun koira on niin lähihakuinen. Beagle hoitaa meillä myös seurakoiran virkaa ja siinä se on hyvä ;)

    • joskus onnistuu

      Aina ei voi onnistua.

      • bnjkkkk

        näin on


    • ajomies2

      Minulla on ajokoirakokemusta yli viisikymmentä vuotta, ja joskus on työ koiran kanssa mennyt hukkaan, mutta ajan oloon oppii välttämään karikoita oppimisen ja kokemuksen avulla. Äkkipikaisia päätöksiä pitää välttää ja samalla miettiä, mitä virheitä itse on tehnyt tai mitä virheitä koiralla on perimässään. Joskus on luovuttava turhasta työstä ja eläimestä ja aloittaa uuden koiran kanssa.13

    • ajuri 2

      Minun ajokoiran vika on taas liian kova metsästysinto, emä oli parhaimmillaan kolmatta vuorokautta metsässä ja tämä nykyinen kyllä kestää kuusi päivää aamusta iltaan, rupesi ajamaan kun oli viikon päälle kolme kuukautta ,tarkoitus on pennuttaa keväällä ja pennut voin myydä metsästysinto takuulla rahat saa takaisin jos into ei riitä.

    • masi62

      Kertoisitko koirasi suvut . Kiinostaa tuollaiset koirat voi olla pennun osto keväällä.

      • ajuri 2

        masi 62 laita sähköposti osoitteesi .


    • otaennäänsalmi

      Jalostus on valintaa ja karsintaa. Tarhassa ollut alle sata metsästyskoiraa eri rotuja. Kasvatettu myös. Mies on sama mutta koirien ominaisuudet vaihtelee. Jos kaikki koirat olis pidetty 10 vuotiaaks olisin itse 200 vuotias kokenut koiramies.

    • Isännänpoika

      Mielenkiintoinen keskustelu Täällä ollut menossa. Liekköhän löytyisi apua myös seuraavaan. Itselläni 1 v 8kk Ajokoira uros. Ajaa kyllä kun jälki löytyy ja on sitkeä silloin eikä isäntä tuolloin kiinnosta, mutta.... On todella huono lähtemään tyhjään metsään ja haku on aika onnetonta. On varmaan tottunut kävelemään isännän kanssa eikä oikein osaa irtaantua. Voiko olla vielä iästä kiinni tai onko asialle vielä muuta tehtävissä että metsä alkaisi kiinnostaa eikä pyörisi jaloissa. Tuleehan siinä toki itselle kävelyä ja liikuntaa kun koiran kanssa rämpii ja jälkeä etsii, mutta kuuluisi asiaan että koira osaisi irtaantua.

    • naksuja-naksuja

      Naksuja aina jäljille niin oppii kuin huomaamatta seuraamaan jälkiä innokkaasti.

      Naksuilla nykyisin opetetaan koiraa ja kehutaan kuinka oppii hyvin.

    • monetpolut

      minullakin on ollut jahtikoiria aina. isäukko väitti, että minut on opetettu kävelemään ajokoiraa vasten pannasta pitelemällä. kaikissa roduissa on yksilöitä, joista ei vaan toimivia ajureita tule. se, mitä semmoiselle yksilölle tekee, on jokaisen itse päätettävä. jos en saa semmoista koiraa hyvään kotiin, olen lopettanut sen. kiertoon en laita. enkä myy.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      169
      3090
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2101
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      2044
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1875
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      71
      1583
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      26
      1336
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1242
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1231
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      34
      1201
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1188
    Aihe