Sovittelu käräjäoikeuden päätöksen jälkeen?

Valoa tunnelinpäässä

Minä olin syytetyn penkillä taannoin käräjäoikeuden istunnossa. Syyttömänä. Käräjäoikeus antoi tuomionsa, ja olen valittanut hovioikeuteen. Odottelen parhaillaan hovioikeuden vastausta valitukseen. Olen pyytänyt korvaussumman alentamista ja kohtuullistamista, tuomion tuntuvaa pienentämistä ja uutta käsittelyä ylipäätään, koska käräjäoikeuden tuomari ei mielestäni ollut puolueeton ja asialinjalla tuomiota antaessaan.

Nyt asianomistaja on myöntänyt (minulle) liioitelleensa ja värittäneensä juttuja, on halukas vetämään pois korvausvaatimuksensa, eikä varsinkaan halua enää hovioikeuden käsittelyyn todistamaan. Toisaalta se mistä minua syytetään ei ole asianomistajarikos, vaan yleisen syytteen alainen asia. Eli pelkkä asianomistajan vetäytyminen ei keskeytä oikeusprosessia (?).

Onko kuitenkaan mitään mahdollisuuksia ennen mahdollista hovin istuntoa saada juttu raukeamaan, tai ainakin pienentämään saamaani tuomiota ja korvausvelvoitetta, etenkin jos asianomistaja ei enää vaadi rangaistusta eikä korvauksia? Onko sillä mitään merkitystä, että toinen osapuoli yhtäkkiä perääntyy, jos yksi oikeusaste on jo tuomionsa antanut? Pitääkö tämä asia sopia asianajajien välityksellä, vai onko mentävä sinne hoviin?

5

291

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 7+1000

      Asianomistaja voi ilmoittaa hovioikeudelle, että hän luopuu kaikista vaateistaan. Tällöin korvausvaatimus tipahtaa heti pois, mutta rikos ja rangaistus jäävät jäljelle, eli prosessi ei virallisen syytteen alaisessa rikoksessa keskeydy, kuten kirjoitkin. Mitään merkitystä asianomistajan luopumisella ei ole, jos hovioikeus ottaa jutun käsiteltäväkseen. Tällöin käsitellään vain oletko rikokseen syyllinen ja siitä seuraavaa rangaistusta. Ellei ota, jää käräjäoikeuden tuomio voimaan, mutta asianomistajan ei silloinkaan ole pakko periä saataviaan.

    • 2000+80

      Kuten edellisessä vastauksessa sanottiinkin, yleisen syytteen alaisessa rikosasiassa asianomistajan vetäytymisellä ja/tai sovittelulla ei ole muuta merkitystä kuin korvaussummien muuttuminen tai jääminen kokonaan pois. Itse tuomion kannalta sillä on vain marginaalinen merkitys, jos sitäkään (voin sanoa omalla kokemuksella).

      Sen sijaan merkitystä on, jos asianomistaja suostuu kirjallisesti myöntämään asian kulun menneen oleellisesti eri tavalla kuin esitutkinnassa ja käräjäoikeudessa on esitetty, mutta mahtaako suostua? Tai jos pystyt itse osoittamaan asian menneen eri tavalla (uusi todiste, todistaja, tai asianomistajan kertomuksen muuttuminen?). Asianomistajan kannalta on olemassa riski, että hän on silloin syyllistynyt perättömään lausumaan.

    • Valoa tunnelinpäässä

      Kiitos asiallisista vastauksista molemmille!

      Jäin miettimään että tuomioni kannalta olisi kenties parempi jäädä odottamaan hovioikeuden käsittelyä. Saamani käräjäoikeuden tuomio oli sen verran kova ja kohtuuton, etten missään nimessä haluaisi sen jäävän voimaan. Olen keskustellut asiasta kahden eri asianajajan kanssa (asiaani hoitaneen, sekä erään toisen kanssa) ja molempien mielestä tuomio on kokonaisuudessaan sellainen, että hovioikeus tulee sitä alentamaan ja kohtuullistamaan, ellei peräti hylkää syytteitä kokonaan. Eli olisi parempi jos vasta hovioikeuden käsittelyssä asianomistaja peruisi vaateensa.

      Ymmärsin vastauksistanne, että jos asianomistaja nyt peruisi vaateensa, niin hovioikeus ei välttämättä ottaisi koko juttua käsittelyyn.

      • 2000+80

        "Ymmärsin vastauksistanne, että jos asianomistaja nyt peruisi vaateensa, niin hovioikeus ei välttämättä ottaisi koko juttua käsittelyyn."

        Kyseessähän oli virallisen syytteen alainen rikos; tällöin asianomistajan vaateilla tai hänen niistä luopumisella ei ole mitään merkitystä asian rangaistuksen käsittelyn suhteen hovioikeudessa. Asianomistajan vaateiden muuttuminen voi ainoastaan vaikuttaa maksettaviin korvauksiin hänelle itselleen, ei itse tuomioon.

        "Muutoksen haku hovioikeudessa

        Rikosasiassa vastaaja tarvitsee jatkokäsittelyluvan, jos häntä ei ole tuomittu ankarampaan rangaistukseen kuin neljä kuukautta vankeutta.

        Jatkokäsittelylupa on myönnettävä, jos

        - ilmenee aihetta epäillä käräjäoikeuden ratkaisun lopputuloksen oikeellisuutta,

        - käräjäoikeuden ratkaisun lopputuloksen oikeellisuutta ei ole mahdollista arvioida jatkokäsittelylupaa myöntämättä,

        - lain soveltamisen kannalta muissa samanlaisissa asioissa on tärkeä myöntää asiassa jatkokäsittelylupa tai

        - luvan myöntämiseen on muu painava syy.

        Jos jatkokäsittelylupaa ei myönnetä, käräjäoikeuden ratkaisu jää pysyväksi."


    • P27KAA

      Ja näinhän se useimmiten näissä pienissä jutuissa menee että ei ketään kiinnosta menikö oikein vai ei eli käräjäoikeuden päätös jää.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      297
      3276
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      83
      1619
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1480
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      41
      1331
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      27
      1240
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      47
      1220
    7. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1180
    8. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      45
      1151
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1127
    10. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      157
      1034
    Aihe