Aivojen välittäjäaineet!

miluvilu

Ala-asteella minulla oli määräkohtainen fobia. Yläasteella sain ensimmäiset derealisaatiokohtaukset. 2007 Vuoden lopulla ensimmäiset paniikkikohtaukset. 2008 Vuoden alussa toimintakyky oli huonontunut erittäin paljon ja hiljalleen puolen vuoden aikana ahdistus kasvoi sietämättömäksi. Sitalopraamilla olo korjaantui. Söin useita vuosia ja lopetin, oireet tulivat hiljalleen takaisin. Essitalopraamikokeilu heitti aivot täysin sekaisin. Mirtatsapiinia käytin tuon lääkekokeilun aiheuttamaan unettomuuteen. Lopetin senkin kun aloin kuolata ja nähdä painajaisia joka yö.

Nyt olen samassa, ellen jopa pahemmassa tilanteessa kuin silloin kun tämä kaikki alkoi. Ahdistus on kokoaikaista, toisinaan sietämätöntä, mutta näille kohtauksille ei ole mitään syytä, ne vain tulevat. Ei ole siis tavallaan "paha mieli" vaan on vaan tosi paha olla. Huomattavia kognitiivisia ongelmia.

Minusta on outoa että tämä hirveä ahdistus iskee ihan yhtä-äkkiä kuin salama kirkkaalta taivaalta, molemmilla kerroilla kun ongelmat ovat alkaneet lisääntyä on olo huonontunut todella nopeasti, muutamissa viikoissa.

Selkeästi aivoissa on jonkinlaista aineiden epätasapainoa, mutta mistä voi tietää että mitä? GABA:han poistaa ahdistuneisuutta, mutta GABAN lisääntyminen kai johtaa serotoniinin laskuun? Liikunnan harrastamisen seurauksena noradrenaliinin pitäisi nousta, ja tämän helpottaa oloa. Kuitenkaan liikunnan harrastaminen ei auta mun ahdistuneisuuteen.

SSRI ja masennuslääkkeiden syöminen pelottaa viimeaikaisten kokemuksien takia, vaikka lääke onkin aiemmin auttanut. Olen huolissani siitä onko vuosien lääkkeen käyttö aiheuttanut sen etten voi tuottaa serotoniinia enää normaalisti. Mistään ei myöskään löydy tietoa että mitä tapahtuu kun serotoniinimäärä kasvaa, miten se vaikuttaa noiden muiden aineiden esim. dopamiinin, adrenaliinin, noradrenaliinin, GABA:n ja glutamaatin toimintaan. Kukaan ei tunnu tietävän miten esim. ssri lääkkeet aivoissa toiimivat.

Jos serotoniinin lisääminen alentaa tai muuttaa muiden aineiden toimintaa niin luulisi että pienempi määrä serotoniinia tasaa aivojen toimintaa tehokkaammin. Miksi oireet eivät silti vielä pienellä annostuksella ssri-lääkettä häviä? Aloitusoireet sepramissa vuonna 2008 olivat melko lieviä, unettomuus pahimpana. Mistä johtuu se että nyt jostain syystä reagoin noihin masennuslääkkeidiin niin voimakkaasti? Yritin siis taas aloittaa sepramilla mutta vaihdoin essitalopraamiin kun sain kamalan yöllisen kauhukohtauksen.

Voisiko joku asiasta enemmän tietävä kertoa vähän näistä aivojen välittäjäaineista, ja onko MITÄÄN keinoa saada aineet tasapainoon ilman mitään lääkitystä? SSRI-lääkkeiden riskeistä en tarvitse tietoa, ne tiedän jo.

5

470

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • teme3

      On todellakin asia, josta ei vielä tiedetä paljoa, ainakaan riittävästi. Varmasti tunnetaan suurpiirteisesti kunkin neurotransmitterin vaikutukset mutta ei (kai) sitä miten esim juuri sitä millaisia välittömiä ja välillisiä mahdollisia vaikutuksia SSRI-lääkkeillä on muiden kuin serotoniinin pitoisuuksiin/efektiivisyyteen. Ja että millaisia muutoksia transmittereiden tasoissa tapahtuu lopetettaessa lääkkeen käyttö. Onko edes keinoa mitata noiden tasoja? Esim selkäydinnesteestä? Jos saisi tuota kautta jonkinlaisen "neurotransmitteriprofiilin" määritettyä ennen hoidon aloittamista niin voisi sitten verrata millaisia muutoksia profiiliin tulee (vai tuleeko muuhun kuin serotoniinin pitoisuuteen) kun otettaisiin seuraava näyte esim vuoden-kahden päästä lääkkeen käytön aloituksesta.

      Mutta hankala juttu tosiaan. Nykyään kun tiedetään lisäksi että keskushermoston gliasolut osallistuvat myöskin hermovälitykseen vapauttamiensa gliotransmittereiden kautta. Jos on jo neurotransmittereiden väliset vuorovaikutukset työn ja tuskan takana selvittää niin tämä tuo vielä sitten lisää kerroksellisuutta tähän sekametelisoppaan.

      • liikapit.?

        Edes serotoniinipitoisuutta ei mitata verestä, vaan suoraan lykätään SSRI-purkit käteen. Sehän on itsestäänselvyys, että ensin kuuluu mitata, mutta psykiatriassa ja arvauskeskuksissa ei tiedetä tätä logiikkaa, vaan liikalääkitään.


    • Mythbuster

      Peter Gøtzsche, MD

      January 28, 2014

      At the Nordic Cochrane Centre, we have researched antidepressants for several years and I have long wondered why leading professors of psychiatry base their practice on a number of erroneous myths. These myths are harmful to patients. Many psychiatrists are well aware that the myths do not hold and have told me so, but they don’t dare deviate from the official positions because of career concerns.

      Being a specialist in internal medicince, I don’t risk ruining my career by incurring the professors’ wrath and I shall try here to come to the rescue of the many conscientious but oppressed psychiatrists and patients by listing the worst myths and explain why they are harmful.

      http://www.madinamerica.com/2014/01/psychiatry-gone-astray/

    • ***

      Hei.
      Minulla on hyvin samansuuntaisia kokemuksia ap:n kanssa. Olen käyttänyt useampia vuosia SSRI-lääkkeitä (essitalopraami) ja lääkkeen uudelleen aloitus on ollut hyvin vaikeaa. Olen ollut hyvin sokea ymmärtämään, että oloni paheneminen on johtunut lääkkeestä, olen vain ihmetellyt, miten olen näin sekaisin. Vasta jälkeenpäin olen osannut tehdä yhteyden oiredeni ja SSRI-lääkityksen välille. Alkuperäiset ongelmat ovat todella pienet kaikkeen siihen verrattuna, mitä lääkkeet ovat saaneet aikaan.

      SSRI-lääkityksen mekanismia ei todellisuudessa täysin tunneta, eikä sitä, että ihmiset reagoivat lääkkeille hyvin eri tavoin. Tämä johtaakin usein vääriin diagnooseihin ja hoitosuosituksiin. Potilaiden kärsimys onkin valtava. Yksi mahdollinen selitys lääkityksen uudelleen aloituksen vaikeudelle on vasta-aineiden muodostus tilanteessa, jossa lääke sekä aloitetaan että lopetetaan (vrt. aloitus- ja lopetusoireet). Elimistö taistelee vierasta ainetta vastaan ja toisaalta tilanteeseen, jossa lääkeannosta ei enää tule. Tämän lisäksi SSRI-lääkkeet mahdollisesti lamaavat reseptoreiden toimintaa koko kehossa, ja tämän toimintamekanismin palautuminen voi olla pitkä prosessi. On varmasti useita muitakin tekijöitä, jotka aiheuttavat SSRI-lääkkeiden vakavat haittavaikutukset.

      Ihmisen keho on kuitenkin ihmeellinen ja itsestäänkorjautuva. Elimistö alkaa korjata SSRI-lääkityksen aiheuttamia muutoksia koko kehossa ja paranemista tapahtuu koko ajan. Se, kuinka kauan elimistön paraneminen ja homeostasian palautuminen kestää, on hyvin yksilöllistä ja voi kestää viikoista vuosiin. Tähän vaikuttavat ainakin lääkkeen annoskoko ja käyttöaika. Kehon on kuitenkin mahdollista parantua täysinkin, mutta tähän tarvitaan älyttömästi sinnikkyyttä, oikeanlaista tietoa ja tukea. Valitettavasti tämänhetkinen hoitojärjestelmä ei juuri asiaa tunne, eikä tukea ole juurikaan saatavilla. Se pitää löytää itse ja tie oikeaan ymmärrykseen on usein pitkä ja vaikea.

      Rohkaisuna haluan vielä sanoa, että paraneminen on mahdollista, eikä toivosta kannata missään vaiheessa luopua tai periksi antaa. Oli tilanteesi sitten lähes psykoosin rajamailla, kaikki menetettynä ja vain sinä ja oma ymmärryskykysi säilyneenä. Tiedän tämän omasta kokemuksestani. Voimia!

    • Tavallinen tallaaja

      miksi vitussa ihmiset kirjoittaa helvetisti tekstiä ku voisi lyhyemmin kirjoittaa? perkele.
      Ei jaksa lukea.

      Sen sai irti että puhuttiin serotoniinista ja dopamiinista, kumpikin välittäjä aineita. Kumpikin toimii rauhoittavalla tavalla, dopamiini lisää käytetään yleisemmin parkisson taudin hoitoon. serotoniini taas on mielentilan hoitoon.

      Hommaa jompikumpi lääkitys kohilleen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      138
      1945
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1908
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1858
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1640
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1266
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1160
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1137
    Aihe