Painajainen

Apua Vailla

Minä olen 15-vuotias tyttö, käyn psykiatrilla, isäni kuoli kesällä keuhkosyöpään ja todella läheinen lemmikki kani kuoli keväällä syntymäpäivänäni 6 vuoden jälkeen vanhuuteen. Eläimet ovat aina olleet tärkeitä elämässäni ja etenkin isä oli tärkeä, koska tunsin hänen ymmärtävän minua paremmin kuin äiti.
Mutta asiaan: Näin TODELLA ahdistavaa painajaista. Oli ''kaksi maailmaa''välissä joki tai puro. Kaikki ihmiset ja muut asuivat talven puolella ja minut lähetettiin jokun ystäväni kanssa (en tunnistanut) tutkimaan joen toista puolta, jossa oli kevät. Mukaan otettiin eläimiä, joihin kuului nykyinen lemmikki kissamme Mikki joka on asunut luonamme nyt noin 2 vuotta. Lisäksi oli karhu tai pari (en tiedä tarkkaa määrää) koira, susia ja muita en muistakkaan. Menimme siis kevään puolelle. Siellä oli kuusimetsä, jossa oli vielä lunta. Metsässä oli komero tai jonkin tyyppinen vaja. Noh siellä alkoi soida sellainen leluapina joka soittaa niitä sellaisia lautasia. Näin unessani välähdyksen siitä. Se hymyili. Eläimet menivät puoliksi käskystä ja puoliksi uteliaisuuttaan. Se mitä siellä taahtui en tiedä, mutta kun eläimet tulivat takaisin lähdimme takaisin talveen. Ne olivat poissa olevia, kunnes olimme kotona. Ne sekosivat ja niistä tuli todella agressiivisia. Ne halusivat tappaa. Koira puri minua kylkeen ja Mikki yritti koko ajan raadella minut, meidän oli laitettava se parvekkeelle jonkun toisen kissan anssa, joka muistutti hämmästyttävän paljon alueellamme kadonnutta kissaa (JOTA EN OLLUT NÄHNYT KOSKAAN ENNEN EDES KATOAMISILMOITUKSESSA) siihen uni sitten päättyi kun herätyskello soi, mutta päivän minä mietin unta ja sen merkitystä. Tarkoitti se jotain tulevaa? Tai oliko se vain entisen kaipausta? Pelkoa ehkä uusiutuvasta virheestä? Tai muuta sellaista?

4

90

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tulkintaa

      Unennäkijän unessa esiintyy selkeästi kaksi maailmaa, kuten hän itsekin havannoi.

      Tulkintani mukaan "Talven" puolella on ihmiselämän ikävät kokemukset, surevia ihmisiä =läheisiä siellä talven puolella.

      Sitten selkeästi unessa ystävän (ehkäpä terapeutti) johdattamana lähdetäänkiin tutkimaan joen toista puolta, iloisten asioiden puolta, "kevään" puolta, eläimiä ja hymyäkin.

      Kesken kaiken unen tunnelma muuttuu, eläimet muuttuvat apaattiseksi käytyään metsässä olevassa "komerossa".

      Metsän "komero" on unennäkijää kohdannut suru. Hän saattaa kokea että ei ole oikein reilua iloita eli elää "kevään puolella" kuin noin suuri suru on tapahtunut. Mieluummin sitten vaikka laitetaan ranttaliksi kuten eläimet jotka kotiin päästyään unessa sekoilevat.

      Uni mielestäni viestii että on okei iloita rakkaista asioista , sillä siitä saa voimia siihen omaan tulevaisuuteen, tokko isäsikään toivoi että loppuikääsi jatkaisit elämää "talvimaiseman" puolella.
      Sinä kuuluut kevään eli ilon ja kauneuden puolelle!

    • Sandralta

      Mitä pidät psykiatristasi, ymmärtääkö hän sinua?

    • Unesi on mielenkiintoinen. Ihmismielessä riittää kykyä pukea ajatuksia ja tunteita kuviksi ja tarinoiksikin. Nukkumisen aikana ihmisen mieli ei lepää kokonaan vaan ajatukset ja tunteet toimivat tietyllä voimakkuudella.

      Ihminen tarvitsee unta ja siksi olisi haitallista, jos heräisimme jokaiseen ajatukseen joka mieleemme nukkumisen aikana juolahtaa. Heräämisen sijaan mielikuvituksemme muuntaa ajatukset ja tunteet, jotka saattaisivat meidät herättää, kuviksi ja kertomuksiksikin.

      Unissa on tietty logiikka ajatusten muuttamiseksi kuviksi. Tämä logiikka on pitkälti kokijakohtainen, joten vain sinä voit tietää unitarinaasi johtaneet tunteet ja ajatukset. Yleinen unisymboliikka, missä jokin tietty unessa nähty esine tai tapahtuma, tarkoittaa tiettyä tunnetta ja ajatusta, on lähtökohdiltaan virheellistä. Merkitykset ovat henkilökohtaisia. Joitain yleistyksiä voidaan kuitenkin tehdä.

      Unen aikana koetut tunteet ja ajatukset eivät myöskään noudata mitään järjellistä aikajärjestystä. Ihmiselle juontuu mieleen asioita unenaikana nähdyistä asioista ja ne puolestaan tuovat lisää ajatuksia. Mitään selkeää ajatusta ei välttämättä ole unen taustalla, vaan se saattaa koostua useista ajatuksista ja niiden tuomista tunteista.

      Viestisi alussa kertomasi tapahtumat eivät välttämättä ole unesi pohjalla olevia ajatuksia tai tuntemuksia, toki niillä voi olla vaikutusta paljonkin.

      Unessasi oli talvi ja kevät erottuneet eri maailmoiksi. Talvi mielletään yleensä pysähtyneeksi ja kuolleeksi ajaksi. Kevät voisi puolestaan viitata nuoruuteen, heräämiseen, syntymiseen ja elinvoimaan. Kenties olet kokenut eläväsi liikaa aikuisten maailmassa, surun ja menetysten maailmassa, missä kuolema on alati läsnä.

      Unessasi sinut lähetettiin ystäväsi kanssa kevään puolelle tutkimuksia tekemään. Et kykene muistamaan ystävääsi. Usein seikka, ettei kykene muistamaan "ystäväänsä" unessa kertoo, että asiaan voi liittyä jotain, mitä et halua kertoa itsellesi. Asiaan saattaa siis liittyä jotain sopimatonta, mitä yleisesti ottaen pidettäisiin moraalittomana, tai siis sinun mielestäsi pidettäisiin. Eläimet, jotka kanssasi lähtivät, kertovat yleisestä turvallisuudesta. Kerroit olevasi hyvin eläinrakas ja eläimet olivat teillä tavallisia.

      Kevään puolella oli komero taikka vaja. Sen sisältöä pystyit kuvailemaan ainoastaan, että siellä oleva lelueläin hymyili ja löi lautasia vastakkain rytmikkäästi. Unia ja ihmisten mielleyhtymiä selvitellessä rytmikäs, mekaaninen toiminta viittaa yleensä ajatukseen yhdynnästä.

      Kerrot uneesi liittyneen läheisiä olentoja, kuten ystävän, jonka seurassa lähdit, mutta joka katoaa kertomuksesta sen jälkeen. Kerrot mukana olleen myös kissan, joka on ollut lemmikkinne pitkän aikaa. Olet siis tehnyt tutkimusretkesi läheisiä ajatellen.

      Ymmärrettävästi ajatusyhtymät ovat olleet ahdistavia ja olet rankaissut itseäsi kimppuusi hyökänneillä eläimillä, taikka ajatellut seuraamuksia yleensä. Läheisesi joudutaan ottamaan pois ja laittamaan jonkun muun seuraan. Kenties sinut itsesi otettaisiin ja laitettaisiin kadonneiden seuraan.

      Olet varmasti ollut ahdistunut ja peloissasi.

      Tässä unessa on ollut useampia ajatuksia. Olet unesi aikana kenties säikähtänyt mielleyhtymiäsi ja ne ovat sinua ahdistaneet. Näitä ei välttämättä kannata mietiskellä sen kummemmin, muuta kuin ihmismielen toiminnan kannalta. Ajatuksemme ovat aina omiamme. Kukaan ei niitä voi lukea taikka tulkita, paitsi ajatuksen kokija itse. Unia ei myöskään pidä pelätä. Ne kertovat vain itsestämme ja ajatuksistamme.

      Ahdistuksesta ja unien pelosta voi päästä analysoimalla niitä ahdistavia. Toki muitakin unia voi pohdiskella, mutta painajaisiin liittyvät aina kaikkein voimakkaimmat tunteet.

      Olet kokenut paljon menetyksiä nuorella iälläsi. Toivottavasti tulevaisuus tarjoaa vastinetta varhaisille koettelemuksillesi. Unia ei kuitenkaan tarvitse pelätä, eikä oikeastaan ajatuksia niiden taustallakaan. Emme me niitä toteuta, vaikka niistä unta näkisimmekin.

      Kauniita unia.

    • KIITOLLINEN :)

      Olen todella kiitollinen vastauksista.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      85
      3617
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      572
      3397
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      42
      3229
    4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      49
      2132
    5. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      13
      2031
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      316
      1908
    7. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      120
      1885
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      149
      1574
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      26
      1331
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1322
    Aihe