Alvar Aalto, sutta ja sekundaa.

FaktaaM.

Aalto on arkitehtinä täysin yliarvostettu, eikä osannut suunnitella oikealla tavalla. Aalto piirteli ja suunnitteli rakennuksia niin heikosti, että oikein huvittaa. Sutta se sekundaa tuli enemmän kuin laadukasta ja kestävää.

Tasakattoisia ja ilman räystäitä olevia rakennuksia, kuten Villa Kokkonen Järvenpäässä. Marmoria Italiasta Finlandiatalon julkisivuille, josta ne liian suurina käpristelivät ja ne jouduttiin kokonaan uusimaan. Viipurin kirjasto rappeutui täysin ja sitä korjattiin miljoonilla. Euroopassa on paljon vanhempia rakennuksia, jotka eivät olet itsestään rappioituneet, koska ne suunniteltiin kestämään aikaa, eikä prameiluun kuten Finlandia talo marmori seinineen.

13

2463

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Lainattua

      Suomessa pidetään Alvar Aaltoa puolijumalana, mistä periytyy minimalistinen ja itseään kopioiva arkkitehtuuri.

      "Alvar Aallon talot ovat tylsiä, rumia, epäkäytännöllisiä ja ympäristöönsä soveltumattomia. Lisäksi ne ovat rakennusteknisesti ongelmallisia ja jopa täysin epäonnistuneita, näistä minulla on tutkittua kokemusta.

      Niiden purkaminen voitaisiin aloittaa Kauppatorin vieressä olevasta järkyttävän rumasta Enso-Gutzeitin sokeripalakuutiosta, joka häiritsee silmää mistä suunnasta tahansa katsottuna. Kun saataisiin pää auki, voitaisiin purkaa kaikki muutkin hänen epäonnistuneet työnsä.

      Paremmin onnistuneet työt, kuten Finlandia-talo voitaisiin säilyttää"..

      • lainattua.

        Aalto oli ammattitaidoton
        Onko olemassa ainoatakaan Aallon suunnitelemaa rakennusta joka ei kärsisi vääristä materiaalivalinnoista, vuotavista katoista ja muista suunniteluvirheistä. Vaikkapa Seinäjoen Aaltokeskus joka vuotaa, homehtuu, ummehtuu ja lakeuden risti on hengenvaarallinen koska rappaus ja tiilet tippuvat, kuinkas muuten kun väärien materiaalivalintojen vuoksi.

        Aalto oli suuri luuseri ja täysin yliarvostettu.


    • 5456465

      Aloittaja voisi opetella edes yhdyssanat, tolla menolla et pääsis edes arkkitehtiosastolle. tai ainakaan mä en päästäis. oletko kaikin puolin yhtä vajakki?

      • Simpson

        Pilkunviilaaja


    • typerää möykkäämistä

      Aalto oli uutta luova ideoija, ei rakennesuunnittelija. Tämän ketjun kirjoitttajien (oikeammin: kirjoittajan) ihannerakennus taitaa olla elementeistä tehty mielikuvitukseton lähiökerrostalo.

      Ikävä kyllä menneinä vuosikymmeninä rakennesuunnittelu ja materiaalinvalinta ei ollut yhtä hyvällä tasolla kuin nykyisenä taskulaskininsinöörien aikakautena.

      • Pointti

        Jos tuntee tuotoksiltaan vaikkapa Höijerin tai jonkun Grandstedteista, alkaa todella ihmettelemään Aallon suosittuutta, mikäli niin on alkujaankin tehnyt.

        En voi olla ajattelematta miehen olleen ns. oikeassa paikassa oikeaan aikaan, sillä suomalaistunto oli sodanjälkeisessa Kekkos-Suomessa kipeässä nostatuksentarpeessa monilla aloilla, kuten esimerkiksi ruotsinkielisten substanssillaan dominoimassa arkkitehtuurissa.

        Vaikka Aallon origineliteettia ja orgaanisuutta on ylistetty, näen monien varhempien tehneen huomattavasti esteettisesti prososiaalisempia tuotoksia myöskin ympäristöönsä sopivuuden osalta. Aaltoa muistuttavaksi ja häntä aikaisemmaksi "luovaksi ideoijaksi" voitaneen laskea myös le Corbusier, jonka töiden varsinaiset toteutukset olivat vastaavalla tavalla suurieleisen levinneitä, kylmiä ja kaoottisia. Ymmärtäisin esittelyn modernin betonirakentamisen alkuaikojen pioneereina, mutten suurina arkkitehtonisina mestareina.

        Mielestäni vanha Habsburgien ylä-Belvederekin on ihmisläheisempi kuin impivaaralaisten mekanistis-kliiniset "ison maailman" "suomalaiset" imitaatiot.


    • ei jäsen

      näin se on. ,minä en usko mihinkään "nerouteen". se on niiden keksintö, jotka olivat kyvyttömiä tai ikävystyneitä. varsinkin nykyaikana, jolloin ihminen kuin ihminen pystyy itse opiskelemaan taidetta ja tiedetta aivan itsenäisesti, ilman yliopistopakkoa. toinen asia on kuinka menestyvä siitä tulee, sillä maailma on täynnä noita määkkiviä toisiaan toistavia paska virasto pätevyys miehiä, joille diplomi on itseisarvo. ja loppu on historiaa, sillä "kaveriporukassa" sitä neroutta viljellään, harvemmin aivan sattumalta löydetään. näin suomen maassa, jossa tullaksen neroksi, sinun pitää olla kriitikon tuttava. kun taidekoulusta valmistuu, niin se sinun luokkakaveri julistaa sinut tai toista "neroksi". paskaa nuoruuden puhetta.
      samoilla linjoilla aallostakin. en minäkään näe sitä ihmeellisenä. oliko se omana aikana? ihmiset ne talojakin rakentaa. maali rapistuu ja kaikkea. yksi asia on tehdä taidetta ja toinen asia on saada arvostusta. minä en usko nerouteen, sillä se on sosiaalinen tuotos aivan toinen osa, eikä välttämättä liity taideteokseen. kyse on myös vallankäytöstä. samat paskat huipulla ei siksi että he ovat hyviä, vaan siksi että ne osaavat puolustautua.
      en usko minä mihinkään taiteeseen. kontekstisidonnaista se on ja aina tulee olemaan. ihminen tarvitsee taidetta rajallisesti, ajoittain. mutta ruokaa se tarvitsee sitä enemmän. yhteiskunnan kehitys on vienyt siihen suuntaan, että tyhjästää luodaan jotakin, vaikka ihmisyyden resurssit ovat lopussa, aivojen kapasiteetti on hidas muuttumaan. ihmiset tyytymättömiä. tarvitaan ihmeitä että kaikki ei hajoaa. toisaalta mitä turhia ajatella!! eletään paivä kerrallaan ja ryöstetään sieltä mistä voi ja isketään sinne minne voi.
      ei ihmisillä tosiaan ole taideitseisarvoa. suomessa ei sitä ole. euroopassa taide on rikkaampi, mutta epäilen myös eurooppalaisen kiillotettua. satutaidekuvaa. isolla aikajanalla katsottuna taide voi hyviin, mutta henkilötasolla kaikki on päin persettä eivätkä muut kansalaiset yhtään auta taiteilijoita, varsinkit egoistiset liikemiehet, jotka ovat viimeisen asti omaa etua tavoittelevia. kuolen mieluummin työttömyyteen kuin menen töihin vain siksi että kukaan ei todellakaan tarvitsee taiteilijaa.
      halvemmaksi yhteiskunnalle on maksaa kansalaispalkkaa kuin juoksuttaa työtöntä virastgoissa. toisaalta liikkeestä se yhteiskunta elää. minä avaan kelan ovea ja luon illuusion kelan tarpeellisuudesta
      taxikuski ei meinannut päästä kelan korvaamaan taksiin meitä, vain koska meillä ei ollut kela korttia, vaikka meillä oli passit. meinasi raivarin saada niin typerä tilanne. pitää olla epäilemättä kela kortti, kuten laki sanoo, sillä kuten hän epäili meillä ei ole sosiaalikorvausta. mutta eikös jos on sosiaalitunnus niin on myös kelakorvaus kelataksiin? tilanne kuvaa suomalaisten pinttyneitä tapoja, ja vielä ihmetellään miksi ulkomaalainen ei mene töihin? juur sen suomalaisen epäluuloisuuden takia. kukaan ei haluaa toista. antavat mieluummin rahaa pois kuin tulevat kaveriksi kanssasi, varsinkin kun olet ulkomaalainen.

      • ei jäsen 2

        suomi on niin pieni maa kuin olla voi ihmismääräisesti. ajetaan ulkomaalaisia pois, venäläisiä, somalialaisia, kurdeja vaikka maailmaassa on ylivoimaisesti ihmisiä, jotka voisivat ylitallata koko 5 miljoonaa metsäpeikkoa kaikissa mitta asteikossa. maailmanpolitiikka on vaarallinen paikka suomelle, jos miettii baltian, puolan historiaa. kuten sanotaan, pienempi maa, sitä suurempi ego. toisaalta minua ei huvita olla taiteilija suomessa nyt eikä jälkeenpäin. se ei vain koskaan täällä toimii, paitsi jos saadaa sata miljoonaa ihmista tänne lisää, sillä maan koko sallii sen kevyesti. ja sinne hukkuvat suomalaiset.
        ei suomi mies ole mikään lukkoon lyöty ilmestys. pohjoisilla rajamailla: skandinavia, siberia, kanada on aina liikkunut mitä erilaisempia ihmisiä. ihmetyttää vain toi suomalaisten typerä identiteettipönkittäminen. kun tosiaan ei ole kilpailua, niin minkäs teet, kaikki ovat sisaruksia ja veljeksiä keskenään, että kun kaikki tekisivät kiltisti töitä, niin yhteiskunta toimisi. ha ha ha. ei toimi ser näin, sillä kukaan ei jaksa tehdä lapsia täällä, eletään itselleen, luodaan tyhjästä sitä, mitä pitää osata myös nauttia itse, mikä ei toimi siten. minä luon taidetta jollekin. mutta jos kukaan ei haluaa mitään, niin minä en luo mitään, vaan elän työttömänä. en usko siihenkään, että taiteilijoilla ei ole töitä. se tapa kysymys, suomalaisten "hissukseen". painukoot vittuun jos suomalainen väittää myös kieltää taiteen tekemisen, niin miksi sitten kaikki kirjastot, kirjat, elokuvat, a la carte ruoka tai hienompi ruoka, videopelit, laulut, musiikki. menkööt ne insinöörit töihin ja töistä, raksa äijät töihin ja töistä, kirkkopalvojat töistä ja töihin, poliitikkot ja businessmiehet samaa robottirataa. ne näiventyvät kuukaudessa. mutta jokaisella on pokkaa vähätellä taiteilijaa ja olla maksamatta hänelle kuuluvaa rahaa. siksi minä elän ylpeänä työttömänä!! taidetta ei koskaan mitattu rahassa! taiteilija ei ole myyntimies. en minä. ilmaiseksi jokainen taidetta hauluaa, mutta ei rahasta. minäkin taiteilija maksan bussiajomaksun, polikliinikkamaksun, poliisilupamaksun, mutta kukaan ei haluaa maksaa minulle mitään omasta hyvästä kiinnostukseestaan. siksi jos poliisi lyö taiteilijaa siitä, että taiteilija on köyhä, niin miettikööt ensin, mitä tekevät, sillä samat taiteilija voimat kostautuvat heille takaisin. siinä missä "huippuälykkäät" opiskelijat harakoivat yhteiskunnan rahasampo työpaikkoja ja rakentravat moderneja tyhmiä aalto taloja, siellä typerä köyhä taiteilija 1. syö heidän hyvinvointivaltionsa 2. ajaa maata sekasortoon 3. vie heidän viimeiset pienet inhimmillisyytensä. miksi? koska he ovat kyynärpää tekniikoilla raivanneet tiensä muiden ylitse. he tekivät taiteilijoista köyhiä, tarpeettomia jasairaita; ja poliisi, jonka ainoa motiivi on lyödä.


    • salaisuus

      osa aallon taloista on hometaloja ja ihmetteln miksi tästä ei puhuta?

    • Puuseppä Stadista

      Jooo,,,Ei miljoona kärpästä voi olla väärässä, joten kyllä sen lehmänpaskan on pakko olla hyvää.

    • att2

      Parasta mitä Suomessa on koskaan ollut, muista ei voi edes puhua oli ala mikä tahansa.

    • alvaraaltolipas

      Minä näin alvar aallon suunnitteleman säästölippaan myynnissä huuto.netissä. Eipähän ollut hintaa.

    • Että-sellainen-tapaus

      Alvar Aalto on tullut tälle maalle aivan järjettömän kalliiksi. Finlandiatalossa on tehty kaikki mahdolliset virheet jotka on tehtävissä. Alkaen julkisivusta ja päätyen akustiikan kautta irtokalusteisiin jotka eivät kestä käyttöä vuotta kauempaa kuin niitä saa olla taas purkamassa ja liimailemassa.

      Salin suuret ovetkin ovat saranoitu aivan väärin, vastoin kaikkia lujuusopillisia käsitteitä. Ovet ovat ylisuuria ja saranoitu aivan liian heppoisesti ja ne hakkaavat kynnykset säpäleiksi ja niiden kanssa menee joka vuosi muutama viikko mukavasti.
      Ovia on pinnoitettu hevosenhäntäjouhista kudotulla kankaalla joka vuosien saatossa on rispaantunut pilalle ja uuden samanlaisen kankaan kudottaminen oli todella työläs ja helvetin kallis projekti.

      Mitään muutoksia ei saa tehdä vaikka ne olisivat aivan järjellä perusteltavissa. Alvar Aalto säätiö ja museovirasto (joka on melko akkavaltainen) kieltävät kaiken järjen käytön koska oletusarvona on se, että Alvar Aalto ei tehnyt virheitä.

      Tuttavapiiriini kuuluu arkkitehti joka aikanaan oli Alvar Aallon toimistossa töissä. Hän on kertonut minulle monia asioita koskien Alvarin toimintatapoja ja asennetta toimiston arkkitehtejä kohtaan. Hänen mukaansa Alvari oli visionääri eikä mikään arkkitehti. Rakenteita ja materiaaleja hän ei tuntenut ollenkaan. Teki väkisin järjenvastaisia rakenneratkaisuja joita ei voitu toteuttaa ilman kallista soveltamista.

      Jos joku arkkitehdeista huomautti näistä virheistä niin alkoi hillitön huutomyrsky ja potkuilla uhkailu jos asiat eivät menneet Alvarin mielen mukaan. Vaihtuvuutta toimistossa toki olikin. Puhuttiin ns, Alvarin pyöröovesta ja monet arkkitehdit eivät viitsineet nöyryyttää itseään ja hakeutua sen toimiston palkkalistoille. Siellä käsiteltiin mm, Finlandia talon julkisivumateriaalia jonka sopivuutta epäiltiin jo silloin ja kiinnitysmenetelmää pidettiin vääränä mutta Alvarin mielestä siinä ei ollut mitään vikaa. Laattojen käyristyminen johtuukin enemmän siitä kiinnityksestä kuin itse materiaalista.

      Alvar Aalto suunnitteli kerran veneen. Hän ei kuitenkaan saanut sille rakentajaa koska kukaan ei halunnut pilata nimeään rakentamalla sellaista venettä jolla ei tee mitään ja joka ei pysy pystyssä. Eräs eläkkeelle jäänyt veneenrakentaja suostui lopulta tekemään sen sillä ehdolla, että hän ei ota minkäänlaista vastuuta sen toimivuudesta. Tulos oli täydellinen katastrofi. Veneessä piti istua todella keskellä, ettei se kaatunut.

      http://www.saynatsaloseura.fi/wp-content/uploads/2013/11/aavene_piirros-300x225.jpg

      "Väinö Jokinen muisteli, että veneen rakentaminen oli hyvin vaikeaa:
      Usein suunnitelmia puuttui ja kun Aalto ne sitten toimitti, osia jouduttiin purkamaan ja rakentamaan uudelleen. Hytti ja erityisesti sen katto oli vaikea rakentaa. Kaiken kaikkiaan koko vene piti rakentaa kahteen kertaan. Aalto ei ole tiettävästi tehnyt niin paljon luonnoksia mihinkään toiseen projektiin kuin veneeseensä."
      "Venettä on täydennetty korottamalla molempia etulaitoja, ettei vesi pääsisi tunkeutumaan sisään keulasta. Rakenteensa vuoksi vene vuotaa helposti ja se onkin vuotanut joka kevät ennen kuin laudat ovat turvonneet riittävästi".
      Listaa voisi jatkaa ,,,,,

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1575
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1214
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1137
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1056
    5. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      997
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      995
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      902
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      890
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      744
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      680
    Aihe